OBS!

NedlagdMy logo.. Detta är historiken. 
Bloggen fortsätter på: 
blogg.ngn.nu2005-aug-31
God Natt!
Film:
Tittade lite på ”Min jätte”. Skulle det vara en komedi? Den var tragisk och handlade om svek och lögner. Vad är det som är komiskt med det? Stängde av.

Picknick:
Hustrun, hunden och jag åkte ut till Grönvik vid Ursand. Där grillade vi korv och hunden fick leka av sig med nyinköpta pipbollar. Det var skönt i sensommarsolen. På hemvägen kikade vi in till sonen.

Film:
”Best in show”. Har man varit på lite hundutställningar så blir det extra kul när olika ”typer” blir karikatyrer. Smårolig.

Kyrkoval:
Den 18 september är det dags att lägga sin röst i valurnorna. Mest för att hålla borta usla ytterlighetspartier.

Ut med hunden sedan bädden!
22.57 

KALLELSEN!
Jag har blivit kallad! Låter lite religiöst? Det handlar om att jag nu har ett datum för min operation i halsryggraden: torsdagen den 29 september 2005.
Med reservation för att den kan behöva flyttas p.g.a. t.ex. akuta operationer.

Tisdagen den 13 september kl 10:00 är jag kallad till ett inskrivningsbesök. Då kan jag få svar på alla mina frågor och jag kommer sannolikt att bli ytterligare undersökt.

Det känns väldigt bra. Konkret. Nu händer det!

Nu ska jag läsa igenom den gedigna informationen som var medskickad.
13.20 

God Förmiddag!
Hälsa:
Det var ”tungt” att ta sig ur sängen nu på morgonen. Om det beror på mina besvär, gårdagens Jympa eller bastun, det vet jag inte. Segt är det och mer värk än vanligt.

Media:
Insändarredaktionen är förlåten p.g.a. sin goda vilja så nu återgår jag till den tjusigare benämningen av ”morgonblaskan”.
----------------- ttela -----------------
Vilken konflikt det blev. Inte kunde man tycka synd om familjen i Sjuntorp som får sitt hus översvämmat p.g.a. kommunens obefintliga framförhållning när man nedanför ser Trollhättepolisen Robert Stenberg stående i det Tsunamidrabbade Thailand där han och flera andra fortfarande och för en lång tid mer eller minde frivilligt arbetar med bl.a. identifiering av offren.
Lägg därtill katastrofen som orkanen Katrina lämnar efter sig i USA.

Ledaren: AA skriver idag om ”storpolitiken” och om ”alliansens” kafferep i Bankeryd hemma hos Göran Hägglund, partiledare för kd.
Ja det är bara att hålla med. Det liksom kryper i kroppen på mig av obehag när jag tänker på dessa pösmunkars orerande om hur de ska skapa ett ”bättre Sverige”. ”Vi älskar Sverige” hade moderaterna som slogan på sin partikongress. Den ständiga frågan är; för vilka? Jo för de som redan har det bra, de ska få det bättre. Och som AA så fyndigt får till det är det de redan hårt ansatta med dålig ekonomi som ska betala denna ”förbättring”.
Är inte det väldigt dålig politik? Eller det kanske är bra? Att de så tydligt visar vad de vill. Då blir det ju lättare för er som är osäkra att välja bort dem.
Hur vill du förbättra Sverige?

Debatt: Här skriver ett par moderater att de har förtroende för personalen. Om de tycker som (m) ja! Andra göre sig inte besvär.

Insändare: Bra! Mer röster från fabriksgolven. Utan dem stannar varenda fabrik! Ta bort fyra femtedelar av toppcheferna och det kommer inte att märkas ett skit på produktionen.
Signaturen ROCCO verkar inte ha alla hästar hemma eller så tycker signaturen bara det är kul att tycka annorlunda och provocera. Feminism: Den enda poängen han (jag förutsätter att det är en han) har är att kvinnor inte passar att leka män. Män leker bra som de gör. Minkar: Men det där med minkarna? Bara för att ett missförhållande är ”ännu sämre” i ”andra länder” så skulle det rättfärdiga att vi i Sverige skulle fortsätta med vårt missförhållande? Överför det på andra områden? Grundtanken med minkhanteringen är väl trots allt att de ”odlas” för att bli mjuka goa pälsar på onödigt rika kärringar (oftast). Och är det inte rika så vill de åtminstone känna sig sådana. Köttet går till torrfodertillverkningen av t.ex. hund- och kattmat, tror jag?
Det är väl självklart att vi i Sverige ska visa att vi är så intelligenta att vi förstått att man inte är grottmänniskor längre och därmed måste gå klädd i päls och djurskinn när det finns miljövänliga syntetiska alternativ. Det är dessa produkter vi ska lyfta fram.

Nyheter: På sidan 8 kan vi läsa om förre statsministern Ingvar Carlsson. Det som står sist i artikeln: ”Det är lätt att sitta på läktaren och ha synpunkter, men det är en helt annan sak att spela matchen där nere” är något jag kände att jag ska ta till mig och fundera på.

Nyheter: Sidan 12. Vikten! Var det inte det jag misstänkte! Den här annonsen ska jag trycka i ansiktet på hustrun! Ja vi är inte överens om potatisens eventuella nyttighet.

In/Utrikes: Sidan 17. ”Grova rån en livsstil för unga kriminella”. Väldigt märklig rubrik och ännu märkligare artikelinnehåll. ”… gör det inte bra för pengarnas skull. Det är också ett sätt att leva ett häftigt liv…” Jag är ju så otroligt naiv så jag trodde ju att det där hängde ihop: jakten på snabba stålar kryddat med spänning och själva pannan i pytten är att de är taskigt vaggade. Taskigt vaggade av föräldrar, samhälle och kompisar.
Och detta är ju inget nytt. Så har det varit i alla tider. Problemet är hur vi ska hantera det och att få massmedia att inte hjälpa till att ”glorifiera”.
De två senaste värdetransportrånen omskrivs av media som näst intill ett ”mästerverk”.
Ofta läser vi i rubriker: ”Rekordbyte”, ”Rånbyte” och de ”kom över”. För det första har rånarna lyckats sätta ett rekord: positivt. Sedan omskrivs stölden till ett byte vilket för tankarna till en jägare som ”nedkämpat” och erövrat eller vunnit över sitt ”byte”: positivt. Och de stjäl inte de ”kom över”: positivt.
Här kan media hjälpa till i kampen mot grov brottslighet genom att tona ned ”hjältedåden”. De här personerna älskar att läsa och höra om den förödelse de skapat. Det är det som gör dem större. Så media, skriv i stället om vilka ynkliga och fega personer de är. Om deras litenhet och trasiga själar och om deras problem med självhävdelse. Samt hur djävla dåligt de mår innerst inne. Då, kanske, ni media, kan bidra till att kanske få någon, taskigt vaggad (fucked for life), att inte ”välja” att bli kriminell.

Sidan 28. Det här med att lagstadgad om minimilön. Jag har läst debatten men inte satt mig in i den. Min reflektion blir bara: av vilken anledning skulle det vara dåligt att lagstadga om minimilöner? Vi har ju redan det, mer eller mindre. Studera ”lägsta levnadsstandard” inom socialförsäkringen. Ersättningstaket vid sjukpenning och sjukersättning. Och hur regleras nivån på den ersättning som utbetalas till arbetssökanden?
Kan det vara så att facket är mer rädda för att förlora makt än att värna om ett skyddssystem för utländsk arbetskraft?

Sport: Fortfarande totalt ointresserad.

Serier: Idag segrar ZITS.

TV: ”Best in show” på TVI kl 21:00 kanske jag skulle sikta in mig på? Blev också lite smånyfiken på den tidiga komedin ”Min jätte” kl 14:20 i samma kanal.

Vädret: Ser ju lovande ut.
----------------------------------------

---------- Aftonbladet tisdag 30 augusti ----------
”MÄNNEN bakom rån-ATTACKEN”. Tja ni som läst ovan vid In/Utrikes: Sidan 17 (ttela), förstår vad jag menar. Pojkar blir män (positivt) och brottet blir en attack som närmast får oss att tänka på militär precision (positivt).

Ledaren: Jag förstår mycket väl om ”alliansen” vill mörka EU-frågorna. Alla partier är internt splittrade i denna fråga, även sittande regering. Men antagligen fortsätter väl Göran Persson att peta opponenter i magen?

Kolumnisten: Yrsa Stenius. Äntligen en motvikt till all alkoholliberalism och en briljant sådan också. Så det är väl det Göran Persson vill, rädda jobbet åt Anitra.

Öholm: Sidan 23. Om nu vägförhållandena var sådana att hastighetsskylten var översnöad och hela sträckan, 30 km, hade 27 skyltar, så borde väl den mest rudimentära tänkare komma på att det är nog bäst att ”ligga lite lågt” här, för säkerhets skull, eller?
Nä, sätt dit han!

Bonuslöner: Sidan 24. Att kapitalister hela tiden söker nya vägar att bli ännu rikare det vet vi. De är sådana. De har det liksom i generna. Det som irriterar mig är att samma personer som rimligtvis borde inhysa någon form av intelligens och kunskap om alla människors välfärd, fortsätter att ”suga ut” den massa som är deras näring? En spegelvänd Robin Hood: ”Ta från de fattiga och ge till de rika.” Det var vad den gamla adeln gjorde förr. Hops! Det är kanske samma gubbs och kärringar?
Undrar hur många av dessa direktörer det är som ärvt sin post, ställt mot dem som förtjänat den genom duktiga studier? Jag kan ana svaret.

Debatt: Sidan 26. Johan Hakelius orerar om ”TV-licensjägare”. Och dessa ord kommer från en person som arbetar inom en media som uppbär presstöd? Varifrån tror Hakelius att dessa pengar kommer från?
Att ”angripa” de som arbetar med att kontrollera TV-licenser är väl lika lågt som att ”angripa” de som lappar bilar.
Den som inte betalar sin TV-licens – gör fel!
Den som parkera ”fel” – gör också ett fel!

Nöje: Idol-programmet. Maken till skräp och gottande i förnedring. Bojkotta det TV4-programmet så tittarsiffrorna slår i golvet. Då lägger de ned det omedelbums.

Bild-Extra: Sidan 29. Jag har väldigt svårt för de där reportagen som handlar om kändisars ”lidanden”. Jag kan inte för mitt liv tycka mer synd om dem, inte ens lika mycket. Jag tycker inte synd om dem alls. De har omättligt med pengar och kan köpa den bästa vård och rehabilitering.
Alla övriga, får ingen behandling alls, speciellt i USA om du inte har råd med tilläggsförsäkring. Eller så sitter du lång tid i en vårdkö. Det hjälper inte att du har en livshotande cancer. P.g.a. ”effektiviseringarna” finns det alltid någon som prioriteras in före.

Britney: Sidan 29. Bara för att man är superkändis betyder det ju inte att man är socialt begåvad eller smart.

Serier: Vinnare, ”Affe & Egon”.
---------------------------------------------------------

Nu pockar hunden på uppmärksamhet och vill gå ut!
11.44 

God Natt!
Alkoholpolitisk debatt:
Följande är infört till: Aftonbladet – Diskutera - Politik&Samhälle - Alkohol och politik - Tyck till om svensk alkoholpolitik.

Det är hopplöst, men jag måste ge PG rätt. Jag är urusel med procenten! Och det enda jag kan göra är att fega mig med att skylla på Excel. Jag hukar mig och skäms. Och jag lovar jag ska putsa på matten. I alla fall ha bättre koll på inmatade siffror och formler samt summor innan sådant publiceras.

Men först. Att anklaga mig för rasism, uppfattar jag som väldigt lågt, när jag menar att du PG skulle kunna vara en individualistisk alkoholliberal. Med vilket jag menar en person som vill ha enkel tillgång till alkohol till ett lågt pris och struntar i eller bortser från vilka konsekvenser det eventuellt skulle få för andra. Det är så jag menar och inget annat. Här kanske det är dags för PG att ”putsa” sina argument och tolkningar. Eller börjar de tryta? Det är då de angripande och ”låga påhoppen” kommer fram.

Här kommer de riktiga siffrorna. Men först, räknar man som PG. Alltså överför antal döda män i skrumplever för Sverige, till om det skulle vart i Frankrike och sedan kollar hur många gånger högre den Franska dödligheten i skrumplever är/blir, i förhållande till levande män, får man: ca 6,5 gånger fler, för 1996. Och det ändrar sig inte över åren. Källa: Eurostat.

Här kommer mina återreviderade siffror:
Följande text är felaktig:
”Räknar vi fram hur stor andel av de totala dödsfallen detta är får vi 0,12% för Svenska män och 2,38 % för Franska män. Fransmännen hade 1996 ca 20 ggr högre dödlighet. Tittar vi på 2001 är motsvarande siffror; 371 döda för Svenska män och 6174 för Franska män. Och omräkna till andelar får vi; 0,13% för Svenska män och 2.22% för Franska män. 2001 var dödligheten för Franska män ca 17 gånger högre än för Svenska män. Sverige ökar och Frankrike minskar. En trend? Vi får se.

Räknar vi in döda pga alkoholmissbruk får vi 0,23% av totala antalet döda män 2001 och motsvarande siffra för Franska män är 3,13%. Dödligheten i alkoholrelaterad sjukdomarna (alkoholmissbruk och leversjukdom) blir då 13,6 gånger högre för Franska män än för Svenska.

Det är den här typen av siffror som oroar mig. Vill vi ha 13 gånger mer alkoholrelaterade sjukdomar? Eller vi kan spekulera, rent hypotetiskt, vill vi ha 13 gånger högre alkoholproblematik?”

Den ovan felaktiga ska ersättas med denna:
”Räknar vi fram hur stor andel av de totala dödsfallen detta är får vi 0,71% för Svenska män och 2,38 % för Franska män. Fransmännen hade 1996 ca 3,3 ggr högre dödlighet. Tittar vi på 2001 är motsvarande siffror; 371 döda för Svenska män och 6174 för Franska män. Och omräkna till andelar får vi; 0,82% för Svenska män och 2.22% för Franska män. 2001 var dödligheten för Franska män ca 2,7 gånger högre än för Svenska män. Sverige ökar och Frankrike minskar. En trend? Vi får se.

Räknar vi in döda pga alkoholmissbruk får vi 1,38% av totala antalet döda Svenska män 2001 och motsvarande siffra för Franska män är 3,13%. Dödligheten i alkoholrelaterad sjukdomarna (alkoholmissbruk och leversjukdom) blir då ca 2,7 gånger högre för Franska män än för Svenska.

Det är den här typen av siffror som oroar mig. Vill vi ha ca 3 gånger mer alkoholrelaterade sjukdomar? Eller vi kan spekulera, rent hypotetiskt, vill vi ha ca 3 gånger högre alkoholproblematik?”

Jag har inte riktigt ”knäckt” av vilken anledning PG’s sätt att räkna blir dubbelt så högt? Och jag misstänker dock att PG’s sätt att räkna är det mest korrekta. Som han själv påpekar.

Förväntad medellivslängd, 2002, var för Svenska män 77,7. Högst i EU, det året. Motsvarande siffra för Franska män är 75,8. För EU totalt: 75,5. För 2003 är siffrorna för Sverige: 77,9 och för Frankrike: 75,8.
Så tja, Frankrike ligger ju relativt bra till men enligt dessa siffror från Eurostat så ser det ut som om Sveriges förväntade livslängd för män ser bättre ut än för Frankrike. Och ska vi nu ”anamma” fransk alkoholkonsumtion så ser det ju inte ljusare ut, liksom, eller?

Bäste PG, tyvärr nödgas jag till att avbryta vår debatt om Svensk alkoholpolitik pga av min sviktande hälsa. Jag kan inte tillbringa så mycket tid vid tangenterna som jag skulle vilja pga av mina besvär. Och jag måste satsa mer tid på att komma i så god fysiks form som möjligt inför en närstående operation i min nackryggrad.

Det har varit lärorikt och intressant(*) att ”få lära känna dig”. Jag önskar dig INTE lycka till i den fortsatta debatten eftersom vi inte är överens där. Men bortsett från det verkar du vara en trevlig prick(*) och jag vill därför önska dig lycka till med ditt fortsatta liv. Må Bra!
(*)bortsett från sista antydan om rasism, usch! Skäms!
Har du valt en ideologisk ståndpunkt och lever efter de värderingarna får du nog lära dig att utstå kritik. Speciellt när man som du, väljer att debattera.
Vänligen

PS
Hoppas nu siffrorna blev rätt till slut?
DS
"

Ut med hunden och sedan i säng, kanske lite natttamat först?
00.40 

2005-aug-30
God Dag!
Alkoholstatistik:
Har ägnat en hel del tid åt att jaga färsk statistik angående alkoholrelaterad dödlighet i Sverige och i Frankrike. Den allra senaste går inte att nå, gratis. Så jag får nöja mig med åren fram till 2001.

Jag har hittat följande; källa Eurostat (http://epp.eurostat.cec.eu.int), och jag har tittat på siffror mellan 1996 och 2001.
[OBS! notera att detta är reviderat se: 2005-aug-31, Alkoholpolitisk debatt:]1996 dog det 336 män i Sverige pga kronisk leversjukdom (i de allra flesta fallen är det skrumplever. I SCB’s statistik för detta år redovisas talet 336 som antal döda i skrumplever). Motsvarande siffra för Franska män var då 6599.
Räknar vi fram hur stor andel av de totala dödsfallen detta är får vi 0,12% för Svenska män och 2,38 % för Franska män.
Fransmännen hade 1996 ca 20 ggr högre dödlighet.
Tittar vi på 2001 är motsvarande siffror; 371 döda för Svenska män och 6174 för Franska män.
Och omräkna till andelar får vi; 0,13% för Svenska män och 2.22% för Franska män.
2001 var dödligheten för Franska män ca 17 gånger högre än för Svenska män. Sverige ökar och Frankrike minskar. En trend? Vi får se.

Räknar vi in döda pga alkoholmissbruk får vi 0,23% av totala antalet döda män 2001 och motsvarande siffra för Franska män är 3,13%. Dödligheten i alkoholrelaterad sjukdomarna (alkoholmissbruk och leversjukdom) blir då 13,6 gånger högre för Franska män än för Svenska.

Det är den här typen av siffror som oroar mig. Vill vi ha 13 gånger mer alkoholrelaterade sjukdomar? Eller vi kan spekulera, rent hypotetiskt, vill vi ha 13 gånger högre alkoholproblematik?


Debatt:
Nu har jag ”härjat” och debatterat på ”Aftonbladet – Diskutera”. Mest är jag inne på alkoholpolitiken och där argumenterar jag för närvarande med alkoholliberalen ”PG”. Passade också på att ”tycka” lite om EU och Feminismen.

Hälsa:
Nu börjar det närma sig jympa med Friskis&Svettis samt därpå välgörande bastu.

Lev Gott!
17.15 

God Morgon!
Hälsa:
Har inte sovit mycket i natt? Men det blev ändock 6 timmar. Är väldigt stel i övre delen av ryggen.

Media:
------------------- morgonblaskan -------------------
Spelmissbruk: Ja kära någon det finns massor man kan missbruka. Ja praktiskt taget allt. Allt som brukas på ett sjukligt överdrivet sätt är ju missbruk. Spelmissbruket är ju just nu lite speciellt eftersom det är f.n. staten som ligger bakom flera Svenska Kasinon och s.k. spelsajter. Det är väl ett smart sätt att få in pengar till statskassan men har de tillräckliga omhändertagandeprogram för de som ”ramlar dit”, blir beroende?

Ledaren: AA är tillbaka! Det är det jag hävdat hela tiden! Det fattas inte pengar till sysselsättning i Sverige. Problemet är att pengarna används på fel ställe. Och så är det självaste svensk Näringsliv som levererar ”sanningen”. Tackar!

Var inne på Statsvetare Stig-Björn Ljungrens blogg och kollade vad han textat om alkoholpolitiken. På den texten framstår han som en alkoholliberal? Är det ingen som vill skriva sanningen om alkoholens skadeverkningar och det lidande som kommer i alkoholkonsumtionens spår. Det finns massor med fakta. Av vilken anledning lyfter inte media fram det? Av vilken anledning lyfter media mest fram alkoholliberalism?

Insändare: Heja Rune Andersson! Nu är du med!

”Personalen på Strömkarlsgården är överbelastad”. Skulle tro att man hittar överbelastning på flertalet av de kommunala äldreboendena!

På sid. 9 uttrycker politiken i Trollhättan att de vill ha fler chefer i äldreomsorgen. Kanske som ett led i att minska ovanstående överbelastning? Knappast. Politiken räknar med att det ska skapar arbetsledare inom befintlig ekonomisk ram eftersom extra resurser inte finns. Det betyder att politiken vill öka belastningen på personalen ytterligare. Hej å hå!

Sid. 13. Att köpa ny bil har väl aldrig varit en bra ekonomisk affär? Det är väl den sämsta investeringen man kan göra?

Rån: Sid 14-15. Vad jag tycker synd om de aktuella väktarna och alla andra offer för dessa omänskliga rånare av alla kategorier. Usch! Hoppas de åker dit så det skriker om dem. Kasta ner dem i en djup grop, med lock!

Kinesiska kläder: Sid. 15. Jag tycker inte vi ska ta emot kläder från länder som medvetet bryter mot alla tänkbara arbetsrättsliga lagar och några lagar till. Vi hjälper inte Kinas invånare genom att gynna profitörerna.

Orkaner: Rackarnas vad det blåser över USA. Det slår hårt mot ett land som redan lider av dålig infrastruktur och stor fattigdom och social missär.

Sprit- öl: Jag börjar faktiskt tröttna. Hur ska jag uttrycka mig nu då? Så här kanske: Vi har det precis så som vi förtjänar! ”Vi” vill ju ha mer alkohol och ”vi” vill ju att den ska vara mer lättåtkomlig. Så vad f-n klagar ”ni” på! Köp och drick och sopa upp!

Sporten: Sorry, totalt ointresserad.

Serier: Idag vann Hälge.
---------------------------------------------------------
09.44 

God Natt!
Arbetet Ny Tid:
Tidningen Arbetet Ny Tid lever kvar som nätupplaga: http://www.nu-nytid.nu/
Anledningen till att jag uppmärksammar på det är att jag i dagens tidningsmassa saknar motvikt till alla blå och grå tidningar.

Nu är det definitivt läggdags!
00.56 

2005-aug-29
Media
------------------ DN måndag 29 augusti ------------------
Jag ska börja med att tala om att jag inte tänker köpa någon mer DN (Dagens Nyheter).
Av vilken anledning ska jag betala 15 kronor för 18 sidor nyhetsartiklar, 7 sidor sport, 14 sidor kultur (rätt så OK), Ekonomiartiklar 6 sidor, Väder 1 sida, Serier 1 sida och nu kommer det: 58 sidor annonser varav 33 sidor utgör fastighetsannonser!
Av 104 sidor är 46 läsbara.
Tidningen borde heta ”DAGENS ANNONSER (DA)”, i stället!
Om det drar jag slutsatsen att fastighetsaffärer är det man ska syssla med samt att tidningen tydligen får mest presstöd för kultursidorna, kan det vara så?

Vad kan jag då tycka om själva innehållet? Först att min morgonblaska täcker allt som står i DN och lite till men på ett stilfullare sätt, faktiskt. Med beröm godkänt till morgonblaskan.
DN får slutbetyget: Dyrt returpapper!

”Staten slösar med hyror”. Det är riktigt ut med dem till billigare kvadratmeterkostnad. Det finns väl ingen som helst anledning att en myndighet måste ligga centralt?
I vårt Vänersborg har jag länge förundrats över Länsstyrelsen och Tingsrättens hus och dess placering, vid hamnen. Här borde egentligen äldreboendet ligga. Myndigheten kan ligga ute vid Trestad Center, på Holmängen eller Onsjö.
Men nu kom jag på en sak om vi låter det hela bero och antar att de flesta som arbetar inom Länsstyrelsen och Tingsrätten är 40-talister så kan vi ju bara låta dem vara kvar, liksom.

”Patienters hemort avgörande för chansen att klara cancer”, sid. 4. Jag kan upplysa om att detta gäller ALLA former av högspecialiserad vård.

Alkoholdebatten och då främst sänkningen av spritskatten. På sid. 7 oreras det om fördelarna med att sänka spritskatten. Och en undersökning lär visa att sänkningen endast kommer att öka konsumtionen med 2%. Räknat från när?
Sedan tycker jag att beslutsfattarna ska fundera till om vilka en sänkt spritskatt egentligen gynnar?
Och kommer det att minska privatimporten, när alkoholtörstiga personer fortfarande ”måste” köpa öl och vin billigt i Tyskland? Hänger inte spritpavorna med då av bara farten?
Jag hävdar fortfarande och bestämt med en dåres beslutsamhet att det enda vettiga vi kan göra är att begränsa införselkvoterna! Och ta våra eventuella böter för detta. Mer STAKE i politiken!

På sidan 9 kan vi läsa om en svensk i Polska rättsystemet. Då kom jag att tänka på Kalle. Hur går det för Kalle i Grekland? Någon som vet?

Sidan 16-17 kommenterar jag med: ”USA UT UR IRAK!” Och i alla andra länder för den delen också.
Jag tycker det är dags att USA riktar sin politik mot sina inre angelägenheter. En infrastruktur som håller på att rasa och en fattigdom som är ofattbar. För att inte tala om omänskliga förhållanden. De har det riktigt eländigt där borta.

Sidan 22-23. Av vilken anledning ges en kvinnoprästmotståndare så mycket utrymme?
Kan någon upplysa mig om var i ”de heliga skrifterna” (Bibeln) det står att kvinnor inte får förkunna Guds ord? Var ska jag läsa?

Kina och kläder. Ett land som så till den milda grad förföljer oliktänkande och utnyttjar arbetskraft så det är väldigt nära slaveri borde rimligtvis bojkottas helt. Vem är så naiv så den tror att vi hjälper Kina om vi köper deras ”blodiga” varor? Rik blir rikare och fattigare blir fattigare. Tror ni på något annat?

På sidan 51 hittar vi ”Läsarnas” sida. En Kaj Wahlberg från Åkersberga ”utmålar” sig väldigt bra om svensk energipolitik.
Själv tycker jag att den näringen ska tillbaka till Staten. Det finns inte en svensk kund som upplever ökad valfrihet och som kan säga att elkostnaden blivit lägre p.g.a. avregleringen. Nä, reglera tillbaka till staten!

Sport. Intresserar mig inte. Mer än att jag hoppas att Carolina fixar sitt onda och att Finnkampen vanns av Damfriidrotten!

Kultur. Har ju försökt mig på att förstå det där med islam och fundamentalism och den otroligt låga status kvinnan har. Men jag begriper det inte?

Serier. Detta var nog den sämsta samling stripar jag sett? Jag har läst flera av dem i serietidningsformat och då är de bättre. Men i stripform blir flera av dem nästintill obegripliga som t.ex. Assar och Pondus. Nemi är väl den som ändå var roligast om jag tvingar mig till att välja någon.
------------------------------------------------------
22.54 

God kväll!
Hälsa:
Väser som f-n i huvudet men annars är det OK om man bortser från ”normala” besvär.

GBG Bo-mässa, Gårdsten:
Det här bostadsområdet som GBG valt att visa upp skiljer sig väsentligt från Amhult (nybyggnationer i naturmiljö, ”på landet”) och Norra Älvstranden (ny- och ombyggnation av varvs- och industrimark, centralt). Här fick vi uppleva en omdaning av ett betong och asfaltskomplex. Jag blev i alla fall imponerad. Mycket mera grönt. Mycket mera ”kurvor” som bryter det ”raka”. Integrering och migrering av ny teknik. Solenergi, kompostering till bl.a. växthus.

På väg till första lägenhetsvisningen stannade jag vid en uteplats och notera en text som en person tryckt upp och ville förmedla till oss. De har ett projekt inom ramen för "miljonprogrammmet" i Gårdsten och det är att bygga på något som kallas Krydhyllan. Tydligen finns en aktionsgrupp som är mot detta och det var det budskapet texten ville föra fram.
Och härmed är det bevisat att det gick fram. Men jag har inge aning om vad protesten egentligen handlar om? Håller man på att förstöra ett naturskönt rekreationsområde? Eller är det en protest mot att det egentligen blir en "gräddhylla", ett bostadsområde för de rika? Vilket i så fall skulle bli en allt för stor kontrast mot Gårdsten? Som sagt, fattar inget.

Lägenhetsvisning Solhusen:
Här gick jag igång ordentligt! Man kunde få bastu som tillval i lägenheten. DET gillade jag! Hyrorna var ”normala”, runt 4000 SKR. Och tack vare ”energiprogrammet” så kunde man påverka sin månadsavgift.
Fast en del hus var ”skumma”, de var smalare nedtill än upptill?
Vi var inne i en liten utställningslokal och kikade på energifönster bl. a. Det som fascinerade mig var att de hade ett energifönster som man kunde skruva fast på insidan av befintlig fönsterram. Bra om man nu skulle komma över något ställe med endast englasfönster men av god kvalitet.

Lägenhetsvisning ”terrasser”:
Nu är vi en lång radda höghus där de har ”piffat” till det hela med lite större balkonger och terrasser, i en del lägenheter. Överlag i Gårdsten hittade vi bra planlösningar.
Den lägenheten vi började i var en som låg på 7:e våningen och när man gick ut på den terrassen hade man en vidunderlig utsikt. Nu kunde hustrun och jag inte njuta av detta eftersom vi inte är så förtjusta i höjder, snarare tvärtom. I denna lägenhet hade de jättestora fönster från golv till tak i vardagsrummet och de täckte, sektionsvis, två väggar i vinkel.
Här hade möbeldesignern placerat på en rund vit ryamatta ett bord med vita stolar, vit duk, vitt porslin vita ljusstakar med vita ljus. Ovanför en vit ljuskrona med smaklig mängd kristaller. Urläckert, med den vidunderliga utsikten över ett grönt ”hav” utanför.
Här kunde du hyra en etta (utan balkong eller terrass) för ca 2500 SKR.

På väg till nästa lägenhetsvisning var vi in på en av två (galleri)centrum i Gårdsten. Snyggt!

Lägenhetsvisning ”terrass”:
Visade sig vara bara en terrass? Tydligen har de valt att på varannan våning i det höghuset som var placerat närmast söder att skapa allmänna terrasser. På varannan våning hade lägenhetsinnehavarna egna terrasser. Synd att vi inte fick se dessa.

Parhus:
Vi var in till en visning av parhus på ”Salviaterrassen", tror jag. Kul planlösning förutom köket som var mörkt. Och fasaden var nog närmast en katastrof. Hu vad fult! Kan inte beskrivas, ni måste åka dit och titta själva.

Dalen:
Vi vandrade tillbaka till startpunkten via Dalen. Har hade prospektörerna jobbat bra. Man fick en ”Slottskogenkänsla”.

Mat:
Givetvis kunde vi inte lämna Gårdsten utan att testa ett av matställena. Vi fick bra mat av god kvalitet. Stället hette, Lexö.

Bensin:
På hemvägen passade vi på att stanna vid OKQ8 i Trollhättan och tanka för 08:43 (minus 25 öre per liter i rabatt). I Angered kostade bensinen 11:89, hujeda!

Bo Bra!
20.11 

God Morgon/Förmiddag!
Hälsa:
Det känns i kroppen att man travat runt på Bo-mässans områden i GBG i helgen. Jag försöker samla ytterligare krafter för att klara av ett tredje område, Gårdsten. Vi får se om det blir så. Inget kul väder.

Bo-mässan:
Om en stund ska vi åka mot GBG och besöka det tredje bostadsområdet, Gårdsten.

Media:
------------- morgonblaskan -------------
Tjyvar och Banditer:
Vad är hemskast att en polisbil krockar eller att två kriminella typer rymmer från Brinkeberg? Tidningen har gjort sitt val.
Rubriksättaren har varit i farten igen på sid 6. ”Polisjakten slutade med en bilkrock”. Just den här polisbilen hade inte ens börjat jaga. Den var på väg. En mer rimlig rubrik borde ha varit: ”Polisjakten började med en bilkrock”. Det hade ju dessutom blivit lite mer journalistiskt ”roligt”. Och med det vill jag inte mena att jag förringar själva olyckan vilket i sig är en tragedi för alla inblandade.

Apotekets städning:
”Apoteket säger upp alla städare”. Och det gör de för att spara in de pengar de förlorat på att ”tvingas” ge oss kunder billigare ”parallella” (liknande) läkemedel. Vilket är påtvingat apoteken.
Helt ”plötsligt” känns det inte lika angeläget att stötta det billigare alternativet längre, när man nu vet att det leder till att personal får sluta.
Dessutom ”tvingas” mindre Apotek till att sköta städningen själva, utöver deras ordinarie arbetsuppgifter.
Sedan kan jag av egen erfarenhet upplysa om att det blir inte lika rent med städentreprenörer som med egen städpersonal. Entreprenören har en helt annan ”press” på sin personal.
Här vill jag dock förtydliga att oftast är det så att just de som städar är duktiga och strävar efter att göra ett gott och tillfredställande arbete, det är bara det att de oftast inte tillåts att ge det den tid som krävs.

Ledaren:
Saknar fortfarande mer opartisk politisk rapportering. Kan ni inte skippa ”Liberala Nyhetsbyrån”? Annars borde ni i rättvisans namn även leta upp någon som representerar ”Socialistiska Nyhetsbyrån” och ”Konservativa Nyhetsbyrån”.

Insändarna:
Var är Rune Anderssons insändare?
Signaturen ”L8” verkar vara en klok person.

Katrina:
Orkanen, hoppas den ”dör ut”. Alla naturkatastrofer är så fruktansvärt tragiska. Liksom alla krig och all terror.

Politik:
Om det blå eller röda blocket leder mer eller mindre över det andra struntar jag faktiskt i. Jag är nöjd om resultatet blir en relativ jämvikt. Då kan vi i alla fall se fram emot en kompromisspolitik och den brukar vara bättre än en majoritetspolitik, oavsett färg. I alla fall med dagens partigrupperingar.

Tandvården:
När blir den införlivad i vår patientförsäkring? Jag begriper inte av vilken anledning tänderna betraktas som om de inte hörde till övriga kroppen?

Bilindustrin:
Lita inte på någon inom den sektorn!

Qi Gong:
Är befriande och välgörande. Jag lovar. Jag har lärt mig en del Qi Gong. Rekommenderas varmt!

Familjesidan:
Hampus och Frida känner jag. Ja Frida och Hampus ingår i släkten. Och nu vet jag hur han Jari ser ut, välkommen!

Sporten:
Jag försöker förtvivlat få reda på om Sverige eller Finland vann Finnkampen. Eller, den kanske inte är klar? Jag är urusel på det här med sport.
Kan man summera poängen?
230 (S-Dam) + 197 (S-Herr )= 427
179 (F-Dam) + 212 (F-Herr)= 391
Betyder det att Sverige leder över Finland med (427-391=) 36 poäng? Och att det är Damidrottens förtjänst?

Serier:
Segrare: ”Ernie”.
Stripen ”Zits” fick mig att tänka på en kommentar min son hade till min barndom. Han ville ofta att jag berättade om ”På förr”. Vid ett av dessa tillfällen berättade jag att när jag var ca 5 år hade vi ingen TV och vi hade precis skaffat en radio. Följdfrågan från min son till detta blev: ”Men vad gjorde ni då?” Varpå jag berättade om vad vi lekte och sysselsatte oss med. Sonen funderar en stund och säger sedan: ”Hade ni inte ens dator?”.
Där ser man. Det är nyttigt att sätta sig in i de ungas tänk när vårt eget är så självklar.
----------------------------------------------

Medienamn/titlar:
Från initierad källa har jag fått följande, av mig redigerad, förklaring till en del av alla benämningar inom främst textmedia.
En journalist är ett betydligt vidare begrepp än reporter. De flesta
redaktörer (som inte samtidigt är på arbetsgivarsidan) är journalister,
liksom fotografer, bildredaktörer, redigerare, nyhetschefer m fl. En
reporter är dock (oftast) enbart skrivande.

Och en kåsör ska vara kul. En krönika ska vara någon form av personlig
betraktelse, medan en kolumnist befinner sig i gränslandet mellan krönika
och ledare, på ett ungefär.”


Och så fick jag tipset att kalla dem alla för mediefolk. Visst. Men mitt ursprungsproblem var ju att jag inte begrep alla ”titlar” som fanns att läsa i media. Men jag tycker att jag nu fått ett bättre ”grepp” om det hela. Tackar!

På med stövlarna!

11.05
kommentarer  
Man lägger inte i hop poängen på finnkampen. Man säger helt enkelt bara att damern vann på överlägset på damsidan och att herrarna förlorade med bara några få poäng på herrsidan.

- Katrin
- 2005-aug-29 06.24

Å f-n!

- Nisse
- 2005-aug-29 13.09


2005-aug-28
God Kväll & Natt!
Nu blir det en riktig långkörare två dagrapporter och två mediereflektioner. Jag ”lägger” dock in det hela i olika ”avsnitt” som flera ”inlägg”. (Kolla nedåt)

Söndag den 28 augusti 2005
Jag sov då hyfsat bra under natten trots ”stenhårda” sängar. Var väl lite väl svettigt/varmt för min trevnad men det gick. Vi ”vågade” inte ha något öppet fönster med tanke på misstanke om ”skumma typer” i området. Och frukost klarade vi också av. En liten promenad, i morgonsolen, blev det för att kolla runt på campingen.

Inga problem med att hitta till nästa bostadsområde: Norra Älvstranden. Jag körde ”på känn” och vi kom ”rakt på”, fast från ”fel håll”.

Norra Älvstranden:
Området känner jag mer som Eriksberg.

Fika vid informationen fick bli första aktiviteten. Där hade de också en jättelik skalenlig modell av hela området mellan broarna: Älvsborgsbron och Hisingsbron (kallar i alla fall jag den) och med omkringliggande bebyggelse i områdena närmast älven (hamnen).

Lägenheterna Göteborgs Stads Bostad AB:
Detta var våra första lägenhetsbesök här på detta bostadsområde och det imponerade. Hisnande utsikt över gamla hamnen, mot centrum. I den ena hade man en terrass även där med läcker utsikt. Det enda vi tycket var läbbigt var att staketen var så ”korta”? Inte skulle vi våga ha fest där ute. Då fick man väl fästa festdeltagarna med karbinhakar och klätterlinor i så fall.
I den mindre av lägenheterna kunde man ligga i sovrummet och njuta av hamnutsikten.

Skulpturutställning:
På pir 4 hade ett antal konstnärer utställning. Det mesta var sevärt men tyvärr var det en skulptur som stal den positiva känslan. Det var en Älg gjord i tre lager stålnät och beroende på i vilken vinkel man kikade på den så framträdde ett nazzehakors? Jag försökte komma till tals med den som passade utställningen men den personen var inbegripen i en flummig diskussion med någon konstnärskollega.
Det jag ville veta var hur konstnären tänkte när den lät en oskyldig Älg utgöra ”ram” för ett nazzehakors? Om det hela nu var gjort för att väcka ”hemska” känslor så varför gömma nazzehakorset i en Älg?

Mat:
Efter den ”svårsmälta” upplevelsen var det dags att hitta något mer lättsmält, mat. Och det gjorde vi, till slut. De flesta matställena öppnade ju inte förrän 13:00? Det blev en räkmacka nere vid ett hamncafé. Där satt vi en stund och njöt och vilade oss och inväntade den inglidande Ostindiefararen Götheborg. Jajamensan vi skulle få vara med om något mycket ovanligt och sevärt. Se en ”gammal” ståtlig stor träsegelbåt komma glidande in under Älvsborgsbron och angöra vid sin hemmahamn, pir 4, vid Norra Älvstranden.
Medan vi väntade på detta unika ögonblick fick vi i fiket bevittna mötet mellan ung och gammal. En ung mamma med liten hysteriskt skrikande bebis lånar toaletten. Där inne finns ett skötbord. Det är kö till toaletten. Bakom mamman och bebisen står en gammal tant. Mamman går in och vi hör hur bebisen skriker. Efter kanske fem minuter rycker tanten i dörrhandtaget till toaletten? Vi hör fortfarande hysteriska skrik inne från toaletten. Efter kanske två minuter går den gamla tanten fram och dunkar hårt på dörren? Strax därefter kommer en dam och ställer sig bakom den gamla tanten. Den gamla börjar beklaga sig för personalen och damen bakom henne. Då visar det sig att damen bakom den gamla tanten är bebisens mormor (i alla fall hennes barnbarn). Och mormor är något irriterad på gamla tantens framfart med toalettdörren. Diskussion uppstår. En kort stund senare kommer mamman med bebisen ut. Hon ser ledsen ut och blänger lömskt på gamla tanten och säger något som jag inte riktigt uppfattar. Tanten får nu i alla fall komma in på toaletten.
Från initierad källa får jag vetat att tanten ”inte har alla hästar hemma.” Hustrun och jag diskuterar kort det vi fått bevittna. Först tycker man ju att det var väl ett j-a sätt av den gamla kärringen! Men, om den gamla tanten hade inkontinensbesvär? Hur kul är det då att stå utanför en toalett och känna att man kissar på sig? Vad är rätt? Vad är fel?

Ostindefararen Götheborg:
Först såg den löjligt liten ut. Sedan blev den jättestor. En ”speaker” informerade oss om en massa historia kring denna magnifika båt. Vi fick bland annat höra hur den i princip var helt handgjord. Bl.a. var seglen av linne från England och de hade sytts ihop, för hand. Det största var 200 kvadratmeter och vägde 400 kilo. Vi blev matade av mer fantastiska fakta. Mycket imponerande. Häftigt med fyra kanonskott och de andra stora båtarnas hälsning.

Vilket antiklimax jag därefter får uppleva? På Ostindiefararen Götheborgs babordssida hänger en stor landstigningsramp, i aluminium! Eller möjligtvis i galvaniserad plåt. Men hallå!
Om nu hur många människor som helst lagt ned en hel massa outgrundlig ideell tid och kraft för att göra denna båt så autentisk och tidsenlig det nu bara gick, ska man då ”förstöra” det med ett stort stycke otidsenlig metall?
Nä, jag fick ”B”-smak. Sorry!

Husbåt:
Stor besvikelse. Den såg fräck ut men vi fick inte kolla hur den var att bo i.

Lägenheter Riksbyggen:
Det är ju häftigt med utsikt å allt. Men planlösningarna är för det mesta tveksamma och i det närmaste nästan ogenomtänkta? Ingen lägenhet, någonstans, har ett ”riktigt” kök. Alla har ”öppen” planlösning.

Lägenheter JM:
3,9 Miljoner kronor i insatts och en månadshyra om 7500 kronor. Då får man en fyrarummare med hamnutsikt. Som hittat? Hittade en garderob, visserligen dubbel, men den kostade 15000 kronor, för en garderob?

Lägenheter Norra Älvstranden Utveckling AB:
Det enda de här lägenheterna hade att erbjuda var just utsikt, över en konstgjord damm. Efter att ha sett en hel del fiffiga lösningar vad avser köksutrustning så hamnade vi här ca 20 år bakåt i tiden. Inte hjälpte det att hyrorna var nära 10000 kronor per månad.

Fika:
All denna kapitalistiska ”yra” gör att man mer än vanligt måste ta en fika.

Lägenheter HSB:
Här hade de jobbat med tekniken. Dataterminal i varje lägenhet. Videokamera vid porttelefonen så man kunde se vem som ringde på. Möjlighet att bevaka bilen i garaget via video. Bokning av tvättstugan m.m. Alla lägenheter var larmade via aktivering av rörelsedetektorer. HSB’s planlösningar vann också vårt gillande.

Seniorboendet:
Detta hade hustrun och jag tänkt skulle bli ”huvudattraktionen”. Att få se lägenheter optimerade för äldre (seniorer). Vi är ju så fruktansvärt gamla, jag och hustrun. I alla fall jag, som är yngre än hustrun, ’he, he’.
Megabesvikelse! Det enda vi fick se var en samfällighetslokal med en möbelutställning av någon designer? Och ingen egentlig vettig information om själva seniorboendet?

Bilresa hem:
Hittade lätt ut ur GBG. Körde E6:an norrut mot Kungälv och där över bron och vidare norrut på 45:an. Regnade en hel del. Trött.

Hämtade hunden:
Hon, hunden, hade skött sig utmärkt. Det enda Mor hade att klaga på var att vi glömt att informera om att Tessie löpte. Man kan ju inte tänka på ALLT, eller?
Efter en god kycklingpaj samlade vi ihop oss och körde hem.

Hemma!
Det gick smidigare än vanligt att lasta ur och plocka i ordning. Vi börjar få vana på det där. Hustrun menade att det berodde på att vi bara varit borta en natt. Jag kontrade med att det brukar inte hindra oss från att packa bilen som om vi skulle vara borta i 14 dagar. Vi lär oss, vi också.
22.43 

Lördag den 27 augusti 2005
Bilresan:
Av någon märklig anledning funkar det bra för mig att köra bil?
Första stoppet blev hos Mor&Far som ska passa hunden.
Nästa stopp var vid Ale torg. Ett utmärkt ställe att stanna vid om man vill handla något att stoppa i sig under bilresan t.ex. Vid Ale torg ligger ICA Kvantum och McDonalds. Vi besökte bägge.

Tre områden består årets Bo-mässa av: Amhult, Norra Älvstranden och Gårdsten. Vi valde att börja med Amhult vilket ligger på Hisingen, mot Torslanda.

Att ta sig "under" till Hisingen gick det också och via en "felkörning" kom vi rakt på Amhult.
22.39 

Media
----------------- Aftonbladet lördag 27 augusti -----------------
Pernilla Wahlgren, dödshotad av exet. Fruktansvärt! Men är hennes situation värre än alla andras, som är dödshotade? Är det mer synd om PW? Givetvis inte! Men varför står det då om just hennes dödshot, i tidningen? Tänker redaktionen så här: "Vi använder PW's dödshot för att egentligen rikta fokus på och kanske hjälpa alla andra, mer anonyma, personer under dödshot!" Tänker de så? Det tror inte jag. Tänker de: "Är PW dödshotad? Gör en grej om det, det säljer!" Tänker de så? Just så tror jag att de tänker. De, Aftonbladets redaktion skiter väl i om det är synd om PW eller inte. Men nu råkar hon vara kändis och då kan det sälja att i alla fall låssas att det är synd om PW.
Det finns fortfarande tid kvar för Aftonbladet att vara lite mer empatiska och det är genom att följa upp med artiklar om hur många det är som är i PW's situation och hur nu Aftonbladet tänker göra för att hjälpa alla dessa personer. Det skulle impa på mig, visst!

Kungens karusell. Kul, jättekul! Jag kan inte för mitt liv begripa av vilken anledning det finns sådant som kunglig immunitet och dito diplomatisk. Kan någon förklara det nödvändiga med detta för mig?

Tortyr? Det är väl "typ" alltid fel, eller?

Lena Askling tycker att vi ska lyssna på Kjell-Olof Feldt. Av vilken anledning då? Han är ju ultrakapitalist och tänker väldigt enkelriktat nationalekonomiskt. Han tänker som jag sköter min ekonomi - att vara satt i ständig skuld. Det går bra, nu ja, när kostnaden för skulderna är relativt låga. Men hur blir det när "räntebubblan" spricker? Ja stackars alla som då har miljonskulder på t.ex. villor. Usch!

När blev "mördandet" eller rättare levande slakt av tjur eller lustfyllt sakta plåga ett djur till döds kultur? Jag förutsätter att det är i syfte att propagera MOT detta bestialiska Spanska lustmördande slakt på tjurar. S.k. "tjurfäktning".

"Det är sjukt!" George Blecher (översatt av Claes Wahlin) text om försäkringssystemet i USA. Lysande! Och detta kära NI är det system som framför allt Moderater, Folkpartister och Centern vill ha. Ja alla borgare för den delen. Ja de som är för "fria marknadskrafter". Oops! Då åker väl Socialdemokraterna med i samma gäng!

Våldtäktsmän är också människor, 3 meter under jorden!

Noterar på sid 7 att Aftonbladet ihärdigt jobbar vidare med falsk skrämselpropaganda. Det är fåglar som dör, illa nog. Men det är inte den "bild" Aftonbladet vill skapa. I så fall hade nuvarande rubrik: "Dödligt virus i Finland" lytt: "Dödligt fågelvirus i Finland". Tänk vad enkelt det är att "luras".

Stabil uppväxtmiljö?. Jag är antagligen väldigt okunnig, men om bägge föräldrarna är läkare och så har de en intelligent son som är aktiv i något som kallas "Global intifadas", hur kan man definiera det som: "... uppvuxen i stabil medelklassmiljö..."? Det måste väl ha varit allt annat än en "stabil" uppväxt den pojken haft, med det resultatet? Eller, kan det vara så att TERRORISTER kommer just från "stabila medelklassmiljöer"? Och det är det "dolda" budskapet tidningen vill ge oss? Passa er, alla stabila medelklassföräldrar!

På sid 9, vek jag mig av skratt. Först tror man att man fått ta del av nya genombrytande vetenskapliga rön. Om "otrohetsgenen". Att tidningen väljer att döpa den till "Svennis-genen" borde ha gett varningssignaler. Men nu är jag som jag är godtrogen och naiv. Så jag läste intresserat vidare. Då är det två råttor det handlar om! Den amerikanska präriesorken och Montanasorken. Jösses! Jag "säger" inte mer.

Turning Torso, tycker jag är häftig. En bra symbol för ingenjörsteknik och arkitektur. Och kostar det så smakar det.
Vill man se mer tveksam ingenjörsteknik ska man åka till Trollhättan och studera den nya järnvägsbron. Tycker SJ och Kanalbolaget verkligen att det går fortare nu?

Någon gång ska det hända. Robert Aschberg formulerar en hel radda kloka ord! Det är rätt! Tvinga de Svenska statsråden att svara på frågor om "hur många måste dö?" för vilken fråga som helst som handlar om att förhindra lidanden. Tvinga dem att bestämma antalet.
Själv har jag t.ex. satt gränsen till max 5 dödsfall som sker på någon av mig ledd jympa. Dör så många då är jag beredd att acceptera en ändring i mitt upplägg och acceptera sanningen att jympapasset sannolikt var för tufft upplagt.

Vem bryr sig om Jude Law & Sienna Millers svartsjukeproblem?

"Gift i det gröna". Vi MÅSTE inte finna oss i alla galenskaper EU producerar. Har vi en bättre framförhållning så har Sverige alla möjligheter att vinna gehör för detta i EU. KI bör stå på sig!
Att Åke Holm resonerar som han gör kanske beror på de "giftiga ångorna"?

"Ring inte polisen - du kommer aldrig fram", sid 28. Det är sant. Har själv råkat ut för en liknande situation. Ett brott av mindre allvarlig grad kanske höll på att planeras s.k. "guldkupper". Förtvivlad person ställer sig nästan mitt på vägen och viftar och pekar mot en bil, på en P-ficka. Hörde på radion att ser man det ska man snarast informera polisen eftersom det var vanligt förekommande just i de trakterna vi då körde i. Nu kortar jag ned. Givetvis kom jag inte till tals med någon polis. Jag gav upp.

"Postkodmiljonären", vem bryr sig?

Britney, vem bryr sig?

Serier: Vinnare; "Hälge"
--------------------------------------------------------------------
22.37 

Bo-mässan GBG
Amhult:
Hustrun släppte av mig vid informationen eftersom jag har problem med att gå längre sträckor. För säkerhets skull tog jag med mig mina gåstavar.

Först var vi inne i Kulturhuset och kikade på utställningen och efter det en nödvändig fika.
Sedan blev det att vandra, upp mot ett gammalt flygledartorn.

Villor, Skanska:
Där upp på kullen hade de byggt villor i flermiljonklassen (4?!). Visst var de fräcka. Men ta t.ex. ett av trevåningsvillorna, köket låg på andra våningen? Och i köket fanns en utgång till en terrass som låg i "markplan" men den var omgärdad av ett rejält staket? Du kom inte ens åt din egen trädgård den vägen?
Dessutom var taken täckta av tjärpapp och lutningen var väl ca 10 grader?

Flygledartornet:
Det var fräckt! Det var ombyggt till fik. Kul idé men det måsta vara en mardröm att vara personal och springa upp och ned i alla dessa trappor?

Regn:
Givetvis började det regna eftersom vi bestämt att lämna både paraply och regnkläder i bilen.

Lägenheter, Bostadsbolaget:
Utemiljöerna var väl OK. Men planlösningarna var tveksamma. I en lägenhet var det ”fri sikt” rakt in på toa från köket. Det gillar inte vi.

Altanträdgårdar:
Här ”gick vi igång”. Det var imponerande hur olika det kan bli. Här blev det väldigt tydligt. Alla uteplatserna hade samma fysiska grundutförande. Sedan hade ett antal trådgårdsarkitekter eller designer eller konstnärer eller vad vi nu ska välja att kalla dem, fått ”fria händer”. Klart sevärt!

"stora" lägenheten, Bostadsbolaget:
En av de större lägenheterna visades upp. Istanes! Först fick man knata upp för en smal trappa och så kom man upp i ett slags allrum som var omöjligt att möblera. Köksdelen var väl OK men den ”öppna ytan” var blockerad av en stor fyrkantig ”felplacerad” fristående arbetsyta. På detta plan låg också två stora toaletter, snett mitt emot varandra? Här fanns också tre sovrum. Ytterligare en smal trappa upp låg vardagsrummet? I trappan satt dessutom ett fullständigt onåbart litet öppningsbart fönster? I ändan på det stora rummet fanns ett mindre rum med snedtak.

Olle:
På väg tillbaka mot startpunkten bromsade en bil in och i den satt Olle, med fru. Vi fick tjôta lite. Olle är han som har marknadsfört ett regncykelskydd: Det kan ni kolla här!

Fikade:
Det är tufft att gå på så många visningar. Vi gled in på HSB’s servering som var tillfälligt inhyst i deras samfällighetslokal. Där roade serveringspersonalen sig med att suga i sig helium från ballonger. Tanken var väl att de skulle låta som Kalle Anka. Men när det är tjejer, med redan ljusa röster, blir inte effekten lika rolig. Dessutom hur nyttigt är det att suga i sig helium? Jag vet inte?

Lägenhet, HSB:
4:e våningen. 1 Mkr. Kommer inte ihåg den så mycket. Så då var det väl inget speciellt med den? Nu [20:00 den 29 augusti 2005] kom jag på vad det var som var speciellt med den här lägenheten (det fanns en anledning till att den var med i mina minnesanteckningar), den hade en lysande planlösning för köket. Även här var planlösningen öppen men man slapp att stå med ryggen mot resten av rummet när man t.ex. diskade. Ut från hallväggen gick en vägg som delade köksdelen och vardagsrumsdelen, i brösthöjd och där var bl.a. diskhon. Kändes väldigt bra.

Radhus, HSB:
1,5 Mkr. Ganska bra gjort att ”klämma” in några radhus ”mitt i” alla lägenhetskomplex. Allt var snett. Medvetet förutsätter jag. På andra våningen hade de en toalett där dörröppningen var så smal så jag fick gå in på snedden och ”så” bred är jag inte. Och ändå är jag bredare över axlarna än jag är rund om magen! Det verkade vara en stor ”lufttrumma” eller ”stam” som begränsade utrymmet? Men längst in i toaletten såg jag en ”utbuktning” som mer såg ut som en ”stam”. Jag gick ned i trappan och kikade vart den där stora ”lufttrumman” tar vägen nedåt? Ingenstans? Rakt över, mitt på, halltaket? Märkligt, mycket märkligt.

ICA Maxi:
Vi avslutade besöket på Amhult med lite handlande i närliggande affär.

Bil till Campingen:
Vi har haft otrolig tur, jag och frugan! Vi har inte kört fel en enda gång? Galant hittade vi till Campingen nära ÅBY travbana.

Stugan:
Precis den här storleken på stuga är det vi egentligen letar efter när vi är ute på allehanda stugvisningar hemmavid. Friggebod på 10 kvadratmeter. Toaletter, duschar och kök i ett gemensamhetsutrymme alldeles intill. Utmärkt. Ja, det inbillar vi ju oss inte att vi ska hitta när vi är ute och kollar stugor och torp. Men på en camping är det inte alls fel.

Vila:
Man blir mör i kroppen. Det var inte fel att inta horisontalläge och vila hela kroppen. Skötte lite anteckningar, läste Aftonbladet. Efter det vidtog mer ”viktiga” aktiviteter. Godisätande och läsning av serietidning X9. Efter det, sömn.
22.29 

Media
---------------- morgonblaskan lördag 27 augusti ----------------
Tänk va fint att ”vi” staten kan ”ge” marknaden hela 100 miljoner kronor. Och ännu finare blir det ju när ”marknaden” också lägger upp 100 miljoner kronor. 200 miljoner kronor! Till ett forskningscenter, var då? I Trollhättan, bra! Men vilka är det då som får jobb? De som tvingas sluta på Saab? Icke. Men visst, det finns massor med arbetslösa akademiker och forskare så vi får hoppas att dessa får jobb och att det hela till slut leder till total minskad arbetslöshet. Är det någon mer än jag som inte tror på det där?

Skönt att läsa att ”ungj-n” som rånade Willys på Kronogården ”överlämnade sig själv”. Hoppas nu bara att påföljden blir lika klok.

Wolfpack, e’ de’ möjligt att vi i lilla oskyldiga Vänersborg hyser dylika kriminella element? Hu!

Kopieringsförbud, läser jag om på sid 8. Jag är nog väldigt naiv eller okunnig, men det har väl aldrig varit tillåtet att kopiera en HEL bok ens för studenter i studiesyfte? När jag läste på universitetet så fick vi inte kopiera några hela böcker? Har jag missat något? Har jag köpt mina studieböcker i onödan? Tänk om jag därmed kanske skulle haft mindre kvar i studielån? Hallå!
Sedan förstår jag inte en sådan grundtanke. Om jag nu författar en kurslitteratur så ska jag väl ha betalt för det och vara skyddad enligt upphovsrätten? Är inte det självklart? Behövs det tilläggslagar för att förtydliga det? Är detta sant?

Serier; Idag tog ”Zits” hem segern.
Men jag undrar vad ”Djurgården” håller på med. Var den stripen rolig? Vad är det för roligt med att man ska anta att Elefanten stoppar in snabeln i Kons slida (vagina, könsöppning, fitta etc), efter att ha ”sugit” på en kospene? Är det, det som är poängen? ”En ”snabel” i fittan – kuken i fittan? Varför skrattar jag inte?
--------------------------------------------------------------------
22.23 

2005-aug-27
God Morgon!
Det får bli en "kortis". Vi, hustrun och jag ska ned till GBG idag och kolla BO-mässan. Övernattningsproblemet är inte löst så vi får väl åka hem över natten.

Morgonblaskan:
Konstaterar bara att insändarredaktionen inte hann få med eller hade inte plats för den jag skickade in åt en bekant.

Hunden:
Har fått sig en ordentlig schamponering nu på morgonen. Behövligt. Hon luktade allmänt "äckligt". Hon ska ju lämnas till Mor&Far nu över helgen när vi är i GBG.

09.23
kommentarer  
Fick ni tag i sovplats eller fick ni åka hem?? Har du fått läkar tid ännu?

- katrin e-post
- 2005-aug-27 15.58

Hej Katrin!
Vi fick allt tag på en stuga i GBG tills slut.
Jag har inte fått ett specifikt datum ännu. Det besked jag har är: "preliminärt i slutet av september".

- Nisse
- 2005-aug-28 13.17


2005-aug-26
God Natt!
Boende:
Hopplöst att hitta boende i GBG till rimligt pris natten mellan lö-sö?

Katterna:
Friden är återställd. Katterna vann och vi gav upp? De fick sitt torrfoder och blev nöjda.

Film:
Stjärnornas krig. Episod IV (1977). TV3. Tänk att man kan vara så barnsligt förtjust i filmer med en tydlig ond och god sida. Dessutom har jag ju sett den förut. Men det är lite extra kul att kolla på en ”ung” Harrison Ford.
Kraften är med mig”.

Blogga:
Att veta av vilken anledning man bloggar är ju en sak, men vad vill man uppnå? Innerst inne, egentligen?

23.44 

God Kväll!
Insändare:
Blev insändarombud idag? Följande är inskickat till morgonblaskan:
Socialdemokraterna vill sänka spritskatten.
Det blir fler alkoholister av det. Vem bryr sig om dem?
Rune Andersson.


Hälsa:
Förlorar emellanåt känseln i vänster lillfinger och utsidan på vänster fot, lite otäckt.

Min cv:
Nu är den klar min cv. Vassegoda.

Fastighetsvisning:
Det var ett trevligt ställe passar oss jättebra. Startpriset var 185000 SKR det steg till 200000 SKR under tiden vi var där så det blir nog inget med det hela. Synd.

Mat:
Nu ska jag strax beställa pizza och så ska jag och hustrun festa till det lite. Hon är f.n. ute och motionerar hunden via cykel.
18.40 

God Dag!
Internet:
Ändrade lite på bloggen, igen. Jag tycket inte det såg bra ut med; ngn Hemsida, ngn ePost och ngn Tycker. Så jag ändrade det till, ja det ser ni ju här bredvid.

Politik:
Smålyssnar lite på Moderaternas partistämma. Det vill jag ju inte förneka men det finns säkert upp till 10% moderat i mig. Allt de vill och allt de tycker är inte galenskaper.

Idag är det svårt att ta ställning politiskt efter politiska ideologier. Socialdemokraterna och Vänstern har ju lämnat sina ideologier - sviker. Kanske nya Fi, fast de har egentligen bara en punkt i sin ideologi – män är dumma. Kristdemokraterna ideologi är ganska stark - konservativ. Folkpartiet förändrar sig ständigt och skapar mest förvirring i de egna leden. Centern var ju gamla Bondepartiet, vad är de idag? Miljöpartiet är väl relativt tydlig i sin ideologi – värna om miljön. Sverigedemokraterna har för mig en tydlig ideologi och för alla andra också utom för de själva, de förnekar ofta sina egna grundidéer, märkligt parti? Moderaterna pratar inte så mycket ideologi men de är hyfsat tydliga i vad de tycker – Mera Pengar! Och deras ”nymjuka fasad” kommer ju att spricka när det väl kommer till kritan.

Vad tycker då jag? Var står jag? Vi gör en tabell!
Parti* % av mig som håller med
Centerpartiet 5
Feministiskt Initiativ** 5
Folkpartiet 10
Kristdemokraterna 0
Miljöpartiet 15
Moderaterna 10
Socialdemokraterna*** 15
Sverigedemokraterna 0
Vägval Vänster** 5
Vänsterpartiet 15
   
Summa: 80
*Jag har bara tagit med de ”största”. I bokstavsordning.
**Inte egentliga partier. Men har relativt intressanta idéer.
***Egentligen skulle jag vilja vara minst 60% socialdemokrat men nu har de ingen socialism längre, den är ”utspridd”. Det är därför min politiska ”karta” ser ut som den gör.

Det ”fattas” 20%? Det beror säkerligen på den osäkerhet de politiska parterna utstrålar vad avser en ideologi. Den osäkerheten skapar givetvis en osäkerhet hos mig. Så tror jag det är för alla.

Ideologi:
Om vi kikar i SBL’s bok ”ideologier” så delas ju den politiska ideologin upp i tre grundideologier: Konservatismen, Liberalismen och Socialismen. Vi gör en ny tabell och ”passar” in mig där:
Idelogi % av mig tycker
Konservatismen 15
Liberalismen 25
Socialismen 60
   
Summa: 100
Se där då blev det 100%! Tänk vad ”lite tydlighet” kan ge(?).

Reklam!:
Vibratordyna – rekommenderar jag varmt. Köp en sån! Jag har en med 10 motorer. Den stänger av sig efter 15 minuter. Det är egentligen då man riktigt känner hur avslappnad man blir.
Friskis&Svettis – Öka din smidighet och rörlighet. Förbättra din kondition. Bästa av allt, det är roligt!

Lev väl!
12.41 

God Morgon!
Media:
------------------------------------- Morgonblaskan -------------------------------------
Jobb; vi kanske ska ta oss en funderare på om vi kan lita på att marknaden ”fixar” jobb åt oss. En återgång till statligt ägda företag kanske inte är så fel. Att driva företag kollektivt borde också vara ett alternativ.

Ledaren; om den ledaren hade skrivits av Dan Möllengård (fp) så hade jag inte reagerat nämnvärt. Men när det så tydligt framgår att det är en Folkpartist som skriver ledaren så tycker jag det känns ”fel”. Nu kommer ju Miriam Nordfors från Liberala Nyhetsbyrån så då är det väl i och för sig inte så konstigt.
Men jag vill liksom att Ledaren ska vara så opolitisk som möjligt. Vi läsare behöver en nyanserad opartisk granskning av politiken. Får vi inte tillräcklig politisk propaganda via andra artiklar och från de politiska partierna självt?

Höga elpriser; där ser man vilka positiva effekter det fick att ”avreglera” den marknaden. Är vi nöjda? Har det ökat vår valfrihet? Har det gynnat kunderna?

Strömmarn; jag vidhåller, försök hitta krafter som vill och kan driva det som ett vandrarhem.

Äldreplatser; och politiska ”utspel” och ”valfläsk”. Det är tråkigt, utomordentligt tråkigt när politiker ”kohandlar” med folks hälsa och då speciellt en värdig ålderdom.
Det skulle inte ”kosta skjortan” om politiken ansträngde sig och överlät åt tjänstemännen att tillse att platserna anpassas efter behovet. Antalet äldreplatser kommer att ”hoppa lite upp och ned” men det kommer mest att stiga. Det är ju en ”äldrebom” på gång, det vet ni väl, eller?

Storbankernas vinst; och här sitter jag och betalar avgift för att få tillgång till en internetbank så jag kan sköta en del av bankens administration? Hur dum är man egentligen?

Jerusalem; kan inte människorna där nere besinna sig? Hämnd och ”mothämnd”, det tar ju aldrig slut. Vari består den egentliga drivkraften? Hat? Religiös fanatism? Krig på sandlådestadiet (Du är dum då slår jag dig etc.)? Jag har verkligen försökt förstå.

Fågelinfluensan; den lilla notisen, på sidan 27, skulle Aftonbladet ha läst innan de ”körde” gårdagens ”skrämselartikel”.

Serier; dött lopp mellan ”Ernie” och ”Hälge”. Bägge får 10 poäng.
--------------------------------------------------------------------------

Djur:
Våra katter är i upplösningstillstånd. I går kväll gav vi dem kokt strömming i stället för torrfodret. Nu svälter de. Vi har bestämt att de får inget nytt torrfoder förrän de ätit upp fisken. De har inte rört den än. Och så anser de att jag är en ”taskmört”!

Fredag, är det en bra dag?
08.52 

2005-aug-25
God Natt!
Debatt:
Lagt in några inlägg på Aftonbladets Diskutera-sidor. Mest om alkoholpoitiken. Bl.a. följande som delvis bemöter det Lotta Gröning skriver under rubriken: ”Spritskatten”, på hennes blogg:
Tja! Lotta.
Tänker lite kring det här med "Spritskatten". Och det du skriver där. Du tror väl inte att det endast är "Nykteristerna" som har en sund inställning till våra alkoholskatter, eller?
Jag dricker alkohol. Jag har arbetat som missbruksförebyggare. Jag är för en hög alkoholskatt. Jag har sett och upplevt vilket elände alkoholen ställer till med. Vilka kostnader och lidanden det skapar.
Hur ska det betalas? En "liten" del av de kostnader alkoholen ställer till med betalar vi in via alkoholskatten. Skulle vi betala hela "notan" skulle alkholskatterna behöva höjas rejält.
Jag kan inte för mitt liv begripa vad sossarna tänker på? Hur de resonerar? De verkar helt ha tappat greppet om det vi skulle kunna kalla "mänskligt". Vart har solidaritet och rättvisa tagit vägen?
Och av vilken anledning är de inte TUFFARE i EU?
Det är "EU" som har "fel" inställning till alkoholen.
"De" måste förmås att förstå att det är helt förkastligt att ensidigt se alkoholprodukterna som endast jordbruksprodukter.
Och att de eventuella skadeverkningar alkoholen kan åstadkomma är ett "annat" problem som respektive medlemsland ska lösa inom sin "socialpolitik".
Detta är inget annat än drogliberalism och alkoholindustrin lobbar friskt.
Och vad jag kan förstå så lyckas de rätt bra, eller?
/Nisse


Studier:
Diskuterade lite med hustrun om jag skulle anmäla mig nu eller vänta till efter operationen? Ansökningen ska vara inne för 1 november till den distansutbildning om ”Journalistiskt skrivande” på Ljungskile Folkhögskola, vilken jag är intresserad av. Med tanke på att ansökningstiden och att jag ska nackopereras i slutet på september så kan jag ju avvakta lite. Så får det bli.

Sov Gott!
23.57 

God Kväll!
Studier:
Har bestämt mig för att söka en distansutbildning i skrivandets ädla konst. Känner att jag har en hel del att lära. Det lutar åt Ljungskile Folkhögskola. Ska dock kolla lite till.

Bastu:
Jag slog till och ”klämde in” ett bastubad mellan 19:00 och 20:00. Visst är det konstigt att tycka det är skönt att sitta i ett fönsterlöst rum, klätt med bräder vari en kamin knakar på upp till 70-80 grader (i mitt fall), och svettas så det rinner av en. Går sedan ut och sätter sig utanför tills man svalnat lite och sedan in igen? Och så håller man på sådär, i nästan 2 timmar? Och så tycker man det är skönt och avkopplande?
Det är kanske med bastubadande som med rökandet: ”Det är så gott att ta en rök.” Det är det ju inte alls! Jag vet som före detta rökare, det var ett behov som man försvarade och förskönade. Samma med: ”Oh, nu ska det bli gott med en kopp kaffe.” Egentligen är inte kaffe gott, jag dricker kaffe, av gammal vana, och behov. Med massa socker och mjölk kan kaffe faktiskt bli riktigt smakfullt men då kallas det visst ”Café au lait” och ”Cappuccino”.

Bastubandande kan ge biverkningar om det sker allt för frekvent; Huvudvärk och Trötthet. Jag motverkar detta med mängder av vatten och så tar jag två brustabletter Resorb® efter bastubadandet. Resorb® återställer bl.a. elekrtolytbalansen (saltbalansen) i kroppen så att hela kroppen kan tillgodogöra sig vätsketillförseln.

Media:
---------------------------------- Aftonbladet ----------------------------------
Nu har rubriksättaren varit i farten, igen. Dels på första sidan med: ”Skar ur tumören i sitt eget bröst” samt på sidan 8 med: ” Hon karvade ur tumören i sitt eget bröst”.
Gjorde hon? Vi läser artikeln. Där läser jag något helt annat. Hon tog ett cellprov med en antagligen rätt så grov kanyl (nål). Och det är normalt att inte bedöva, man måste känna att man hamnar rätt när man tar ett cellprov. Huden kan bedövas lätt, med t.ex. is eller kylspray. Därefter gjorde hon inget mer ”kirurgiskt”. Däremot medicinskt, hon tog cellgifter. Och troligtvis opererades hon när hon väl kunde flygas hem. Gissar jag.

Vad vill egentligen Aftonbladet med Ledaren: ”Börja tillverka svenska vaccin” på sidan 2 och ”Smittan snart här” på sid 6-7?
Skrämmas? Uppvigla?
Det är ju knappast något opartiskt (oförvitlig sanning) beskrivande reportage av en ”verklighet”. För det första handlar det om två olika virus. För det andra, ett vaccin kan inte tas fram utan ett virus. Och forskarna vet ännu inte hur viruset kommer att se ut, så det går inte att ta fram ett virus, idag.

Tor Wennerbergs översättning av John Pilgers ”Panikmakarna – om lögnerna som ska få folket att tiga” (sid 4)
Klart läsvärt och tänkvärt.

Demokrati – på folkpartiets vis” av Åsa Lindeborg (sid 4-5)
Det är nästan så man tror att det inte är sant. Snacka om att: ”Inte se skogen för bara träd.”

Vem bryr sig om Svennis?

På sid 10-11 kan vi läsa om politikens eventuella effekter. Och den ”viktigaste” frågan Aftonbladet valt att lyfta fram är det ”utkastade” löftet om sänkt spritskatt. Kan det vara så att flera medarbetare på Aftonbladet kommer att bli gynnade av det här förslaget, än andra förslag?
Återigen: Sänk alkoholskatten om vi vill öka de alkoholrelaterade kostnaderna och lidandena. Att en sänkning av alkoholskatten skulle minska alkoholkonsumtionen, ja att tro det, då är man väldigt, väldigt naiv.

Liza Marklund på sid 15 om ”Vi har städerska nästan allihop”.
Det får mig att tänka på min första tid inom psykiatrin. Jag började som vikarie skötare 1973. Då fanns inga städerskor/städare. De kom först några år senare när någon vårdforskare (tror jag) kom fram till att det var viktigt att personalen ägnade tid med patienterna, de blev mer aktiva och mådde bättre. Det är sant! Så var det. Nu är det på väg tillbaka. Var det bättre förr?

På sid 28 hittar jag en artikel som definitivt väcker mitt intresse: ”Bloggen är som ett fångläger”. I och för sig knepigt vald rubrik med tanke på kärninnehållet i artikeln som mer handlar om vilken enorm genomslagskraft bloggningen kan få. Den kan t.o.m. hota tidningarna.

Klarade kanalen – svårt förlamad” (Sid 31).
Att läsa den ingjuter hopp. Det är ju inte en helt riskfri nackoperation jag ska genomgå.

Vem bryr sig om ”sommartorpet”, egentligen och ”Pamela Anderson” samt ”Fru Osbourne”?

Synd att jag missade ”Kommissionen”.

Om Mel Gibson har skägg eller inte är väl totalt ointressant. Betalar Aftonbladet för sådana bilder och texter? Hur mycket?

Serierna: Idag vann ”Ernie”, klart roligast.

Sista sidan: Det vore väl underbart om de som bor i Irak kunde få frid. Det är väl ingen som på allvar trott att USA skulle vara de som skulle ”fixa” det?
--------------------------------------------------------------------

Må Bra!
22.00 

God Dag!
Krönika:
Jag har skickat in en krönika till SDI, Skandinavien direkt, Sveriges största sjukskötersketidning.
När jag bläddra i den och läste artiklarna så kom jag till sidan där de presenterar en ”Gästkrönikör”. Och de ville gärna ha in bidrag. Det tyckte jag var kul så det prövade jag. Så får vi se hur de gör? Om det tar med den eller inte. Här är en länk till den text jag skickade in.

Vänersborgaren:
En gratistidning bara om Vänersborg med Håkan Lind som Redaktör.
I den läste jag bl.a. om Månadens Vänersborgare: Lennart Svensson, trevlig kille. Och Kåseriet, Röksugen??, av Robban, Robert Samuelsson. Också en väldigt trevlig kille.

Medienamn:
Det slår mig vad mycket benämningar det finns på skrivandet? Kåsör, Krönikör, Kolumnist, Ledare, Debattör (debattartiklar), Insändare, Annonsör, Redaktör (skriver ibland), Journalist, Reporter, Skribent och Artikelförfattare. Och så givetvis bloggare.
Jag vill erkänna att jag har dålig ordning på vad det är för skillnad, egentligen?
Det jag vet är ju att det är öppet för alla att skriva insändare och det kostar inget.
Skall man däremot skriva en debattartikel så måste man ”vara något” t.ex. Politiker, ett speciellt Jobb och liknande, det kostar heller inget.
Ledaren skrivs av en Redaktör eller av person tidningen erbjudit den möjligheten, jag vet inte om de får betalt om de är ”utanför” aktuell tidning?
En Redaktör kan som sagt skriva Ledare, denne kan också skriva en text som handlar om sin egen Redaktion och då handlar det oftast om ”tillrättalägganden”. Redaktören kan också skriva ”noter” eller ”svar” till olika texter.
Annonsör kan vem som helst vara och då kostar det. Och jag kan annonsera om vad som helst såvida det inte är kränkande eller oetiskt etc.

Sedan börjar det köra ihop sig. Måste man vara Journalist eller Reporter för att skriva en artikel? Och vad är det för skillnad på en Journalist och en Reporter? Vad är det för skillnad på att vara Kåsör, Krönikör eller Kolumnist? Och var kommer Skribenten in?

En Kåsör ska prestera en text som är en lätt och roande skildring.
En Krönikör ska prestera en text som är en översiktlig historisk framställning och då gärna i ”tidsföljd”. Känns som om det inte riktigt stämmer?
En Kolumnist ska regelbundet prestera en text som är personligt hållen och kommentera aktuella frågor. Kolumnist och Spaltskrivare är tydligen samma sak.
En Journalist är en tidningsperson som ska prestera artiklar och de kan handla om vad som helst.
En Reporter kan vara en tidningsperson som ska prestera aktuella skildringar (Reportage).
En Skribent är en person/författare som ska prestera fackämnesartiklar.

Om jag missat något eller har fattat fel så kommentera gärna!
14.20 

God Morgon!
Vädret:
Regn. 12 grader ute och 24,5 grader inne.

Medieminister:
Här har jag gjort bort mig. Under Marita Ulvskogs tid som minister kallades hon Kultur- och medieminister. Så jag skickade nu på morgonen genast ett meddelande till debattredaktionen på Aftonbladet om min fadäs. Meddelandet: ”Du fick nedanstående meddelande igår och idag känner jag mig urdum. Vi har ju redan en medieminister! Där ser man hur politiskt bevandrad jag är. Må då vara att nuvarande medieminister inte riktigt har de arbetsuppgifter som jag tänkt mig, men i alla fall, dum känner jag mig.
Gjorde sedan en sökning på regeringens hemsida och fann att det nu inte fanns något som kan kallas medieminister. Det försvann tydligen i och med Leif Pagrotsky. Så då skickade jag ett nytt meddelande till Aftonbladets debattredaktion: ”Helt klart är att jag går på tomgång just nu och att jag är urdålig på att "kolla upp" saker och ting. Det var tydligen så att när Marita Ulvskog var minister så kallades hon Kultur- och medieminister. Nu är Leif Pagrotsky utbildnings- och kulturminister och då är det där med "medieminister" borttaget. Så jag kanske har en chans i alla fall? Min dumhet till trots.
Jag har full förståelse för om de tycker jag är en knäppgök eller vad man nu ska kalla det. Jag får skärpa mig i fortsättningen.

Katten:
I går kväll var det en del liv ute i omgivningen och så tyckte jag det var kyligt så jag stängde balkongdörrarna , ca kl 00:10, tydligen kollade jag inte riktigt ordentligt om alla katter var inne. Ca kl 02:00 ”hittar” hustrun vår ena katt ute på balkongen på framsidan. Stackarn! Tur att hustrun är en sådan där som vaknar lätt, det gör inte jag.

Hunden:
Hon var helknäpp på vår sena kvällspromenad. Tydligen var det något jättefarligt ute, någonstans, för hon gruffade och sprang omkring som en yster travhäst och på helspänn.
Precis innan vi går in sätter någon igång med ett värstingfyrverkeri? Mest i form av smällare. Och det verkade komma från veterinärassistentens trakter? Hon som har hund som är rädd för motorsågar. Jag tycker i alla fall att det var ett oskick att bränna av detta ”fyrverkeri” ca kl 00:00 en vardagsnatt mellan en onsdag och en torsdag.
Inne fortsatte hon att uttrycka sin rädsla och missnöje med att stressa omkring och gruffa och skälla. Det var förresten i den vevan jag stängde balkongdörren utan att kolla katterna tillräckligt noga.

Hälsa:
Igår på sena kvällspromenaden med hunden gick jag och så gäspade jag och böjde samtidigt huvudet bakåt (varför gör man så?), då värker det till som attan i vänster vad. Lite senare går jag och tittar på hunden med huvudet lätt vridet åt vänster, då hugger det till i vänster underarm. Det underliga med detta är att dylika smärtattacker brukar komma på högra sidans arm och ben. Känns väldigt bra att operation är relativt nära förestående.

------------------------------------- Morgonblaskan -------------------------------------
Matbutik rånades under knivhot
Hoppas verkligen att de får fast det lilla kräket och att han sedan personligen får gå till butiken och be om ursäkt, till var och en. Sedan ska han helst arbeta av ett straff inne i butiken under en längre tid.

Moderater med vind i segel
Är rubriken på Hanna Wibergs ledare. Jo det är bedrövligt. Visst är det konstigt när moderater kan sitta med armarna i kors och se socialdemokratin genomföra deras politik. Och det blir ännu underligare när sedan moderaterna går till val med ”mjuk” humanistisk politik, som en motvikt till socialdemokratins ”hårda”? Vart är det på väg?

Sviker folkpartiet småhusägarna?
Frågar Stefan Stjernberg i en debattartikel. Vad inbillar han sig? Folkpartiet är ”kappvändare” de håller med den de för tillfället pratar med. Folkpartiet bryr sig inte om ”grupper”, de strävar efter att gynna individer och den individuella fria viljan, att kunna välja (valfrihet) och allt det där. Just nu, Stefan Stjernberg, lever vi en tid då alla sviker alla och det inte går att lita på någon politik. Är inte det ganska tydligt?

Larmcentralisering gav inte fler poliser ute på gator och torg (sid 7)
Var det verkligen någon som trodde på det, att när polisen skär ned, för att spara och effektivisera att det skulle ge fler poliser som syns? Hallå!

”Viktigt att pensionsspara” (sid 16)
Visst är det något lurt när det verkar som om ”pensionspengarna” inte kommer att finnas när det är ”vår” tur att gå i pension. Och att unga ska ”tvingas” pensionsspara för att bibehålla en levnadsstandard. För att få det bra har man alltid behövt spara. Men extraspara för att ”bibehålla” en levnadsnivå? Ska det vara så?
Samtidigt som ”marknaden” via PPM får ca 65 miljarder vart annat år från våra egentligen icke existerande pensionspengar? Och samtidigt ska vi spara extra och så ska vi känna glädje och delaktighet i att vi kan vara med att påverka vår pension? Är det jag som är väldigt dum i huvudet? Eller är det ingen som fattar vad ”sjukt” det här är och vad lurade vi blir?

Vägkonflikt i domstol (sid 20)
Akta er för alla typer av samfälligheter där pengar och egna insatser är inblandade.

Sänkt spritskatt och höjd sjukpeng (sid 24)
Gruppordförande Britt Bohlin (S) säger att ”… detta är den bästa åtgärden i syfte att minska alkoholkonsumtionen.” Har hon inte alla hästar hemma? Har inte hissen åkt ända upp? Är inte picknickkorgen full? Hur ska sänkt spritskatt minska alkoholkonsumtionen? Alla, jag upprepar alla undersökningar visar att ett lägre pris på alkohol ökar konsumtionen. Är det något i det påståendet som är oklart?
En sänkt spritskatt kommer att öka alkoholkonsumtionen och öka sjukvårdskostnaderna och öka våldet och öka misshandel av främst kvinnor och barn i hemmen.
Bibehåll den höga alkoholskatten och stoppa de höga införselkvoterna i stället, i solidaritetens och mänsklighetens namn. Visa lite ”stake”!

Höjd sjukpeng innebär inte att de ska höja den, det innebär att den ska indexanpassas, växa med i "värdestegringarna". "Taket" ska höjas. De ska infria ett tidigare löfte. Så detta är inget nytt!

Kommunala chefers resa vållar kritik (sid 28)
Visste ni inte att det är skillnad på folk och fä?
--------------------------------------------------------------------------

Sköt om er därute!
10.15 

2005-aug-24
God Natt!
Film:
Har precis sett ”En riddares historia” på TV3. Jag gillar när det hänger på håret och hjälten sådär förutsägbart vinner. Det är väl skönt att veta att det blir gott någonstans, eller va?

Hunden:
Ligger som en ”död sill” under soffbordet och ser ut som om den idé jag har om att hon ska gå ut är något urbota dumt.

Sov Gott!
23.35 

God Kväll!
Medieminister(?):
Skickade följande ePost (debatt@aftonbladet.se) till Aftonbladet;
Hej! Lotta Gröning.

Du efterlyste förslag på ministerpost. (Aftonbladet tisdag 23 augusti 2005)

Jag har en: Medieminister.
Denne ministers främsta uppgift skulle vara att ansvara för en myndighet som såg till att Svenska medier "uppför sig" och agerar "opartiskt", strävar efter att alltid beskriva SANNINGEN. Att utgöra en folkets motvikt till den mediala makten.
Så att folk tryggt kunde veta att det som står i tidningen och det som sägs i nyhets-TV samt nyhetsradio är SANT.

För så är det ju inte idag. Det är ju inte SANNINGEN som är drivkraften bakom tidningarnas iver att få läsare, radio att få lyssnare och TV att få tittare. Det handlar mer om att sälja "underhållning" och "tjäna pengar". Väldigt mycket reklam blir det.

Och med tanke på den makt (påverkan) tidningar, Radio och TV utgör så ser jag det nödvändigt med en maktmotvikt, en opartisk sådan. En medieminister.

Rubriksättarna är väl de som i så fall står högst upp på listan att bevaka och "tillrättavisa".

Nils-Gunnar Nordlund

PS
Nu blir det nog ingen medieminister. Inte ens Aftonbladet har sådan makt, eller? Så det får bli vi bloggare bl.a. som får stå för mediebevakningen och agera ideella granskare av vad som skrivs och om det är riktigt. Vi blir fler och fler. Så se upp, en gynnsam motvikt till medieindustrin håller på att byggas upp!
DS

-----------------------
Kolla gärna min blogg: http://ngn.blogga.nu


CV:
Har kommit igång med uppdateringen av min CV och min meritförteckning. Det var ju ett tag sedan jag sökte jobb? Det blir också kul att formulera erfarenheten som sjukpensionär. Det måste väl vara/bli en tillgång?
CV-Sidan publiceras via min hemsida när den blir klar.

Offentligheten:
Håller på med lite ”research” om den offentliga ekonomin. Vi matas ju med att den är så dålig. Jag tänkte granska det där lite närmre. Det jag hitintills hittat är att Kommuner och Landsting fick ett finansnetto 2004 om ca 16 miljarder (plus).

Pockettidningen R:
Vet att jag läst en gammal artikel i ett nummer av Pockettidningen R som behandlar den offentliga förmögenheten och vad som hände med den. Har skickat ett mejl till tidskriften så får vi se om de kan hjälpa mig. Deras hemsida funkar inte (www.pocket-r.a.se)?

ngn Tycker:
Jag har bytt beteckning på ”Jag Tycker” till ”ngn Tycker”. Jag har också passat på att ”tycka” lite också. Ni som är nyfikna kan klicka här [uppe] till vänster och kolla.

21.53 

God Eftermiddag!
Media:
Radio, RixFm, är det jag helst lyssnar på om jag nu har radion på över huvudet taget. Jag gillar tystnaden. Utan tystnaden skulle jag ju inte höra väsandet/tjutande i huvudet. Det där vart ett skämt. RixFm, gillar jag p.g.a. programledarna eller kanske just mixen; Titti, Roger & Fylking. Det är väldigt olika personligheter. Och jag gillar deras ”munhuggeri”.

Bloggare:
Jag har djupstuderat ytterligare en bloggare, Stig-Björn Ljungren: opinion2002.nu. Han gillar jag skarpt. Han har roliga och intelligenta kommentarer om det mesta. Han är dessutom ”proffstyckare”. Statsvetare till sin profession och föreläser gärna inom området opinionsfilosofi, om jag fattat det hela rätt. Och så kallar han Jan Guillou för Jan Banan och sånt tycker jag är kul. Han hjälpte också till att få mig att ta tag i projektet ”Min CV” som jag funderat på ett tag. Så den ger jag mig i kast med genast!

afa:
Jag har fått löneförhöjning! Nej det blev fel, jag har fått ersättningshöjning. Det är afa, som har kommet med ett "värdesäkringstillägg", det ni. Jag blir, netto, 103 SKR rikare per månad. Välkomna pengar!
15.35 

God Morgon!
Grannens Spindel:
I går kväll, när jag gick ut med hunden, stod vår granne utanför sin dörr. Hon studerade en spindel som väver sitt fångstnät. Vi talade en stund om vad viktigt det är att studera de små tingen i livet. Att se det. Alla små underverk som ständigt sker runt omkring oss.

Rådjur:
När jag kom till korsningen Agnesborgsvägen - Johannesbergsvägen såg jag ett rådjur försiktigt treva sig över Johannesbergsvägen mot den kommunala allmänningen som inringas av vägarna Johannesbergsvägen – Agnesborgsvägen och Arrendegata. Vi kallar den för rastplatsen. Vi brukar rasta hunden där.
Rådjuret var nog på väg mot villaträdgårdarna för att sätta i sig lite godsaker som säker väcker irritation, idag nu på morgonen.

-------------------------------- Morgonblaskan --------------------------------
Schemalägg läkarna, sid 1 och 6.
Det tycker jag inte är en dag för tidigt. Det har länge förvånat mig att både arbetsledning och patienter tigande accepterat uttröttade läkare som kommer till mottagningarna efter att de haft en hektisk journatt.

Plastarmband, sid 1 och 12.
Jättekul och bra och upphovspersonerna måste jubla över all gratisreklam!

FI (Feministiskt Initiativ), ledaren sid 2, artikel sid 16.
FI får sin fiskar varma. Media underlättar inte för feminismen precis. Eller så är det faktiskt så att det är de själva som utöver att vara feminister är allt för stora egoister. Fast jag noterade att det kanske något ”finare” begreppet individualister användes i ledaren. Att demokratiskt kompromissa med individualister (egoister), ja det kan inte vara lätt och det verkar kräva sin tribun.

Utrymningen av de israeliska bosättarna på Palestinskt område, Gazaremsan och Västbanken ockuperat av Israel (sid 17) verkar ju gå relativt fredligt till och det tycker jag verkar förhoppningsfullt.
Nu får vi bara hoppas att Israel ger Palestina och omkringliggande stater ro att föra sin interna politik. Kan det vara möjligt?

1500 jobb på Volvo kan försvinna. På sid 18 redogöres för hur ytterligare ett storföretag ”måste” skära ned bland personalen för att ÖKA VINSTEN. Inte förhindra en förlust. Försök nu, snälla ni, att tänka på att samma företag har fått miljoner, ja kanske miljarder av Svenska staten för att de ska ha kvar sina fabriker i Sverige och ge jobb här. Tänk också på att vi via skattepengar har gett dessa företag infrastruktur så att de utan störningar ska kunna sköta sin drift och lätt också kunna utöka den. Vi har också till stor del varit relativt ”snälla” i våra miljökrav för att få dessa företag att hålla sin etablering.
Är detta tacken? Av vilken anledning är staten så flata i att ställa motkrav på företag som får miljonBIDRAG? Vad gör staten? Jo de hjälper till med ytterligare miljoner. Hjälp till de som blir utan jobb. Och det är väl en himla tur det. Och ja, jag vet, flera företag är duktiga på att hjälpa dessa personer till andra jobb eller omskolning, har jag hört. Är det så?
----------------------------------------------------------------

Allmänt:
Segt nu på morgonen. Känner mig lite "trög i skallen". Dricka lite kaffe och ladda en tvättmaskin. Det kanske piggar upp?
08.29 

2005-aug-23
God Natt!
CoopMedmera:
”Gick” in på deras hemsida och klickade mig fram till kontakt via ePost. Jag ville fråga hur man bär sig att få in sina från OKQ8 och Vattenfall in i Coop Medmera poängsystem. Jag skickade frågan 16:44:46 och fick svar 16:47. Det kallar jag snabbt!
Det tråkiga var bara att man måste handla med MedMerakortet (ha pengar på det) på OKQ8 för att få MedMerapoäng och då förlorar man ju OKQ8-poäng? Är det en bra deal? Vattenfall får jag kolla upp noggrannare men det byggde också på att man hade pengar inne på MedMerakontot. Och det har inte vi. Av någon anledning tvekar vi?

Sängen:
Jag lade mig för att vila en liten stund innan jag skulle iväg till jympan. Det var något som inte stämde? Jag tycket att det lutade lite? Och efter en del undersökande så såg jag att den lånade sängspiralfjäderbotten låg lite uppå min hustrus ribbotten.
Efter att ha ”flyttat” samtliga löst liggande ribbor ”åt sidan” samt skruvat loss en som jag skruvat fast vid ett annat tillfälle så ”gled” sängbotten ned på plats.
Anledningen till att jag skruvade fast en del av hustruns ribbotten beror på att när jag någon gång satte mig där så skedde någon slags fysikalisk grej och jag brakade ned i, mot golvet. Mycket obehagligt. Det motverkades genom att skruva fast tre av sängbottenribborna. Den i mitten och de två i ändarna.

Jympan:
Gunilla skötte sig alldeles utmärkt, Ljudanläggningen (nya) krånglade lite i början, ena ”kanalen”. Jag ”pillade” lite på kablar och kontakter och rätt som det var så var det ljud i samtliga fyra högtalare. Det var massor med motionärer. Synd bara att informationen om att de första gångerna inte kommer att vara KI-jympa inte gått fram. Utan att det kommer senare, i september.

Bastun:
Blev ju som förväntat. Jag hade bjudit in fyra funktionärer, ingen kom. Jag envisas ju intill idioti om att mix bastu är något naturligt. Av någon märklig anledning är inte det kvinnliga könet av den åsikten. Bättring! En eloge dock till ”G” som faktiskt tackade nej. ”A” hade ”giltigt skäl”. De resterade två verkade låssas som om det regnade. Eller så läser de inte sin ePost.

Aftonbladet (tisdag 23:e):
I stället för trevligt intellektuellt sällskap hänvisas jag ju till tveksamma substitut, kvällspress. Jag inbillar mig att Aftonbladet är den minst ”onda” så jag köper den. Och vad hittade jag där för något som stimulerade de grå? Inte mycket.
Att socialförsäkringarna blir en ”het” valfråga står väl ganska klart nu, eller? Sedan ser jag reprisen på ”morgonblaskans” fadäs med enkätundersökningen om vad arbetstagare tycker är värt att reagera på. Även i Aftonbladet har man valt att använda ord som ”tjalla” och ”skvallra”. Lågt och dålig journalistik!
Vem bryr sig om ”Pianomannen” och ”Kattmannen”?
På sidan 22 reagerar jag över vad som står vid ”Insänt”. Det är väl inte bara män som är otrogna? Gifta kvinnor med barn ”härjar” de också. Skärpning! Lite mera nyans tack!
På sidan 23 uppmanar Lotta Gröning läsarna att ePosta in förslag på ministerfunktioner? Kunde hon inte ha vänt på det? Vilka kan vi ta bort?
På sidan 24-25 ”ojjas” det över att ”Sommartorpet” går i graven och ingen stans i artikeln hittar jag det verkliga motivet, att det var olagligt? Var tog den vinklingen vägen?
Sedan läser jag att Agneta Sjödin har en pojkvän? Där ”sket” sig ju den förhoppningen. Om nu hustrun skulle lämna mig, menar jag.
Det absolut roligaste i tidningen kommer sist, av Anders Westgårdh, jag citerar sista meningen: ”- och som tonårsförälder löper man ständigt risken att bli folkpartist.”

Allmänt:
Nu ska jag rasta hunden och sedan står sängen och väntar!
23.16 

Berättelse!
Ormpresenten till Mor (80-talet)
Egentligen har Mor fått två ormpresenter av mig. Och anledningen till att hon får det är att hon har en relativt lindrig form av ormfobi. Det är alltså den elaka sidan i mig som har roligt.
Den första ormpresenten Mor fick var en stora tyg-Boaorm i naturlig storlek. Den gåvan gjorde jag inte så stort spektakel kring. Det gjorde jag däremot med den andra. Den planerade jag noga.

Presenten bestod i en av mig gjord tygapplikation av ormen Ka i Djungelboken. Jag valde en passande papplåda och så såg jag till att min dotter var med. Hon var väl då ca 3-4år eller nåt. Jag var noga med att hela tiden låta henne bli medveten om varje steg. Och jag började med att fråga henne vad det var för bild på tavlan. ”En orm!” Sa dottern. ”Bra!” Svarade jag. Och sådär höll jag på. Vad var det jag tänkte lägga i lådan. Vad la jag i lådan och varför gjorde jag lufthål i lådan och när allt var inslaget och klart frågade jag återigen dottern: ”Vad är det som ligger i lådan!”, ”En orm!” Genljuder dottern högt och ser lycklig ut och så hoppar vi runt lite och applåderar.
Den manipulativa psykologiska suggestionen är fulländad.

Vi reser till min Mor och jag ställer paketet på bordet och avlägsnar mig. Av någon märklig anledning är min Mor ofta misstänksam när hon får presenter av mig, även denna gång.

Så hon vänder sig till den person som hon vet inte kan ljuga och som alltid är ärlig, min dotter. Och det är sant, hon var sån. Så Mor frågar min dotter: ”Vad är det i paketet och säg sanningen nu.” Dottern svarar snabbt och övertygande och med lysande förväntansfulla ögon: ”En orm!”
Mor blir nu uppenbart bekymrad och frågar för säkerhets skull dottern om det inte är något skoj och dottern vidhåller, nejdå inget skoj det är en orm i lådan. Och jag ler triumferande.

Mor är inte feg av sig och så är hon ruggigt nyfiken så med hjälp utav två stora stickor eller om det nu var blompinnar öppnar hon sakta och mödosamt paketet och tar emellanåt ett skräckfyllt steg tillbaka. Dottern ser överlycklig och förväntansfull ut och emellanåt pekar hon på paketet och säger ”Orm!”.

Till slut får då Mor upp paketet och liksom ryckvis smyger fram och ska kika ned i paketet, dottern ”spelar” med och ser lite rädd ut hon också. Givetvis blir Mor lättad när hon ser att det inte är en riktig orm. Dottern strålar, hoppar upp och ned och pekar: ”En orm, en orm!” Och jag känner mig som en omåttligt stolt manipulerare.

17.48 

God Eftermiddag!
Hunden:
Jag gav upp ringandet till veterinären så jag skev ett brev och åkte dit med det. Väl där visade det sig att det var något fel på telefonerna, ingen kom tydligen fram? Det tutade upptaget för alla? Jag fick i alla fall lämnat mitt brev och jag fick beskedet att veterinären skulle se till att det blev ordnat ett utlåtande.

Bensin:
”Bensinkriget” fortsätter ju i Trollhättan. Så på väg till jobbet svängde jag in till OKQ8 och ”slog till”. Visserligen till priset 08,48 SKR/liter. Jag såg nämligen, i ögonvrån, när jag körde förbi Saab Ana att Shell där hade ett pris på 08,18 SKR/liter. Efter ett snabbt kalkylerande och värderande bestämde jag mig för att det inte var värt (40*0,3=) 12 SKR att så i en kö och vänta. Jag gjorde ju ändå en ”vinst” med ca ((40*11,65)-(40*8,48)=) 127 SKR.
Tänk, jag har inte riktigt fattat av vilken anledning de ”bensinkrigar”, just i Trollhättan?
Jag kom på vad "priskriget" berodde på: Det var Schell som byggt ny automatstation och så ville de premiärvisa sig. Och samtidigt passade de på att säga att de skulle vara den billigaste automatstationen och det svarade konkurrenterna på. Så började det.

Jobbet:
Jag var till jobbet och lämnade kopior på F-kassans provisoriska beslut om tidsbegränsad sjukersättning (fr.o.m. 1 september t.o.m. 31 december). Det ”slutliga” kommer när socialförsäkringsnämnden tagit beslut.
Jag passade också på att hälsa på mina arbetskamrater. Det hade jag inget för, de var i Borås! Nåväl jag fick träffat; Birgitta, Lars C & Mattias och så fick jag hälsat på nye IT-chefen. Jag hejade också på Helena och några till. Och det var ju rätt bra utdelning, tycker jag.

Mat:
Jag passade på att ta ”revansch” idag, när jag körde förbi Överby. Jag ”smet” in på Coop Forum och köpte en påse korvbröd. När jag kom hem värmde jag vatten i vattenkokaren, lade korvarna i en panna och hällde på det heta vattnet. Sedan gick jag ut och rastade hunden och när jag kom in var varmkorvarna perfekta!

Vila:
Hamnade i ”komasömn”. Lade mig för att vila ca 12:00. vaknade första gången ca 13:00 och tänkte att: ”Nä, nu måste jag upp!” 14:15 lyckades jag tvinga mig upp och fick i mig en kopp kaffe.

Hälsa:
Förutom tröttheten relativt OK. Jag har fått ett preliminärt besked om operation! Jag är uppsatt i slutet på september och kallelse kommer. Nu är det nära!
14.54 

God morgon!
Lite småmulet. Behagligare ute idag än igår. Sömnen var helt OK. Har tagit morgonmedicinen. Tjuter lite i huvudet. Småvärker lite var stans. Rätt så bra med andra ord.

-------------------Morgonblaskan -------------------
Ledaren:

AA har kastat sig över Vägtransporterna och att det finns alternativ till mer miljöovänliga drivmedel till fordon. Så har det varit länge.
Det som är nytt är att vi i och med EU nu har gett våra medlemsländer möjlighet att jobba i Sverige vilket riskerar att konkurrera ut den Svenska Transportnäringen.
Återigen, vad trodde ni det skulle innebära att gå med i EU? Om "man" nu sagt ja till de fria marknadskrafterna så får man väl "rulla med", eller?
Personligen är jag ju emot EU och miljöovänliga drivmedel.

F&S KI-Balans (sid 20):
Härligt alternativ till de mer fartfyllda jymporna. Rekommenderas varmt! Är själv utbildad ledare i den intensiteten samt KI-jympa. Nu givetvis "vilande".

Kommunikation - Skvaller? (sid 30):
Jag vet inte om rubriksättaren har varit framme med sina fördomar igen eller vad det är.
Hur kan man kalla en rapportering av oegentligheter och kriminellt beteende för skvaller?
Är det skvaller att:
- rapportera mobbing?
- engagera sig i en persons alkoholproblem?
- rapportera arbetsplatsstölder?
- kommunicera hur medarbetar fungerar?
- rapportera sena ankomster?
- meddela vidare om någon inte utför sitt jobb?
- försöka förhindra baktaleri?
Ska vi nu få ordning på våra arbetsplatser och ge alla en chans att trivas så måste man reagera! Allt uppräknat ovan är signaler på att det inte står rätt till. Det är inte normalt eller bra för en arbetsplats om ovanstående förekommer. Ett sätt att stoppa det är att kommunicera det inte blunda, vilket de allra flesta gör, enligt samma undersökning.
--------------------------------------

Hunden:
Ska strax ringa veterinären, igen. Och försöka få skrivet ett sjukintyg.

Jobbet:
Efter det ska jag ta en tur till jobbet och säga "Hej!" samt lämna F-kassepapper om sjukersättning så jag får ersättning från afa.
08.31 

2005-aug-22
God Kväll! Och God Natt!
Allmänt:
Varmt som attan. 20 grader ute, nu? Åska på gång? Kanske i morgon säger väderlekarna. Nu ska jag göra mig i ordning för natten och hoppas att jag kommer att få sova relativt besvärsfritt.

Religion:
Islam och fundamentalister, skriver Lisbeth Lindeborg, Statsvetare verksam i Tyskland om i DN den 13 augusti 2005. Hon gör det under debattrubriken: ”Militant islamism utgör den tredje totalitarismen”.
Jag kan inget om islam och jag har inte en susning om det som hon skriver om. Det enda jag begriper är att det kan handla om någon form av religiös fanatism. Men jag tycker nog att debattförfattarinnan verkar vara minst lika fanatisk?
En som verkar begripa detta bättre än mig är Jan Guillou. På sidan 26 i söndagens (den 21 augusti) Aftonbladet bemöter han denna debattartikel.
Efter att först ha läst JG’s analys och vinkling och sedan aktuell debattartikel begriper jag lite mer. Men jag begriper inget mer om islam eller så värts mycket om någon annan religion för den delen heller. Men jag förstår JG’s ”poäng” och håller med om att LL inte verkar vara riktigt frisk. Samt att det är skamligt att ingen har reagerat på texten. Jag kan ju skylla ifrån mig med att jag vanligtvis inte läser DN.

Det jag begriper är att samtliga religioner har ett inslag av att vilja ta ”världsherravälde”. Samtliga religioner missionerar och har som mål att ”omvända” människor som inte har den ”rätta tron”.

Detta är en av de grundläggande anledningarna till att jag inte tror på någon religion. Alla religioner har inslag av fanatism. Överallt hittar vi ”vilsna” människor som ”ser ljuset” och ”hittar rätt” och kan inte för sitt liv begripa av vilken anledning andra inte vill samma sak. De ställer sig helt oförstående till detta. De ställer sig frågan: ”Hur kan man förneka gud?” Det är nog i det skeendet eller i samband med det som tankar om djävulen eller något ”ont” kommer fram som måste vara förklaringen till att alla inte vill tro, samma som de. Och det ”onda” eller djävulen har man ju rätt att ”mota bort”. Ja man har till och med rätt att döda i guds namn om det är så att det ”onda” är inblandat. Och att död kan ”rena”. Det står så i den ”heliga skriften”? Och alla religioner har en ”helig skrift”. Vilka samtliga ska vara ”guds ord”. Och, om jag förstått det hela rätt, ofta är väldigt motsägelsefulla, vid en jämförelse?
Så, väldigt förenklat, kan jag se att fanatiker, fundamentalister utvecklas eller ”gror” utifrån vad de ”tolkar” som rätt. De ”rättfärdigar” sina handlingar.

Jag vill nog gå så långt att de personer som utvecklar en fördömande gudstro, en gudstro som innehåller inslag av hot, är mer eller mindre psykiskt sjuka. Väldigt vilsna i själen åtminstone.

Kristendomen med sin katolicism (Romersk-katolska kyrkan) och sin protestantism samt judendomen och islam är samtliga exempel på religioner som har mycket blod på sina händer, både idag och i historien. Och dödandet har fundamentalisterna, fanatikerna stått för och kommer sannolikt fortsätta att göra det. Hur stoppar man det?

Deckare:
Hustrun och jag lät oss fängslas av ”Mordet i Midsomer” på TV1.
23.42 

God Eftermiddag/Kväll!
Pyssel:
Lagade en punktering på hustruns cykel. Gick bra. Hittade ett hål. Och det verkar som jag klarat mig från ökade besvär.

Bad:
Efter cykellagningen cyklade vi, hustrun, hunden & jag ned till Korseberg och badade. Vi konstaterade snabbt att det grumliga vattnet förtog en hel del av njutningen. Hunden struntade givetvis i det, vad är smuts?
Vi funderade på om det berodde på järnvägsarbetena uppe vid Trestad Center och/eller soptippens arbete med urlakningsdammar. Jag det kanske ni inte visste? Att en bäck rinner ned i Vassbotten som har sitt ursprung från markerna runt soptippen vid Heljestorp.

Vila:
Efter bad och cykeltur blev det en stunds välbehövlig vila.

Extramedicin:
Även om nu all "aktivitet" har en gynnsam effekt på mina besvär och den ökade värmen likaså. Så har jag ändå lite extra ont, så det fick bli ett extra piller.

Hundköttben:
Vi åkte till Granngården på Överby för att kolla in hela köttben till hunden. De ben de hade där var bl.a. hela Oxben, rökta. De var väldigt feta. Så vi tvekade lite och bestämde oss för att avvakta och först ta en diskussion med personalen på Byrackan i Vänersborg.

Eltandborsttoppar:
Läste ju en artikel häromdagen om hur ruskigt äckliga gamla tandborstar var samt rent av farliga med bakteriehärdar och allt. Nu har jag kommit fram till att tandborstföretagen antagligen lobbat för detta. Vet ni vad ett par (två) lösa "huvuden", borstar, till en Braun EL-tandbortse kostar (Coop Forum)? 95 SKR! Jösses! Och där ser man vad ofta jag bytt borstar! Som inte visste det.

Metro:
Utanför Coop Forum, Överby, har de satt upp en sådan där tidningsburk, innehållande gratistidningen Metro. Där var jag framme och tog en snabbt. Ville kolla hur de kommenterade sin fadäs med räknefelet angående Nuders sysselsättarpengar. Där 12121 SKR förvandlades till 120000 SKR. På sidan 06 sköter Metros Chefredaktör Sakari Pikänen det alldeles utmärkt, snyggt!

Bensinjakt:
Även hustrun och jag är inblandade i jakten på billig bensin. Så vi styrde ut mot Trestad Center och Uno-X tappen. Där var priset 8:18 SKR, bra pris. Det vara bara det att kön var ju hur lång som helst och dessutom hade ju varenda skitgubbe med sig alla sina reservdunkar och fyllde dem. Och vad det verkar gjorde det med en tjuga i taget!
Vi gav upp. Kanske smyger jag dit i natt?

Mat:
Väl hemma vattnades det i munnen av annalkande korv och bröd. Korv, nyinköpt. Korvbröd ligger och väntar hemma. Trodde jag ja! Det visade sig att hustrun i sin outgrundliga snällhet skickat det med ungdomarna. Men det gick ändå.

17.43 

God Förmiddag!
Från och med nu kommer jag inte att fortsätta med att ge tvåstadstidningen i Trollhättan / Vänersborg någon "gratisreklam" och uppmärksamhet den fått tidigare genom att jag skrivit ut dess namn, i vackert röd färg dessutom. Från nu kommer det endast att stå: "morgonblaskan".

Främsta anledningen är att Insändarredaktionen är lite väl klåfingriga i sin "redigering". Jag tycker nog att en insändare är en åsikt som ska tas in i sin helhet. Finns det "stötande" uppgifter i insändaren så ska den inte med alls.

Och nu har Insändarredaktionen valt att inte ta med min senaste insändare. Och det förstår jag eftersom jag anklagar "blaskan" för att ägna sig åt censur och det gör ju inte en tidning. Tvärtom den är ju motsåndare till censur.

AA's ledare kommer jag att fortsätta läsa och engagera mig i med största nöje! Det är ju inte hennes fel att de har knäppa rubriksättare och en "nojig" insändarredaktion.

Tre saker saker berörde mig i dagens morgonblaska och det första är att min insändare inte var med. Vilket var väntat.

Övervakning:
Det andra är en artikel om övervakning. Jag förstår att övervakningen ökar. Försvinner det polisen och de oftast prioriterar bort "enklare" brott då "tvingas" vi ju till att "skydda" oss på andra sätt.

Sjukersättningen:
Som ni säker vet endast utgår till den som är långvarit sjuk. En s.k. långtidssjuksrivning.
Jag tror inte ett skit på att man får ner antalet eller omfånget på långtidsjukskrivningarna genom att sänka ersättningen. Den enda effekt det får är att det försämrar för de långtidssjukskrivna.
Men det är klart, det skiter ju en borgare i. Och med en lägre ersättningen blir det ju mer pengar i statskassan och det vill ju borgarna ha, pengar menar jag.
Jag tillhör dem (om vi nu är flera?) som anser att arbetsgivaren ska bära en ännu större kostnad vid sjukskriviningar. Speciellt med tanke på att det finns undersökningar som visar att ca 60% av alla sjukskrivningar är arbetsplatsrelaterade. Det är antingen rent ergonomiska, felaktiga arbetsställningar som arbetsgivaren inte åtgärdar samt relationsstörningar t.ex. medarbetare som inte kommer överens med varandra eller chefen och dessutom har arbetsgivaren en förmåga att helt enkelt lägga allt för mycket arbetsuppgifter på enskilda anställda.
Denna typ av "sjukdom" ska hanteras inom arbetsgivarens ekonomi, helt och hållet, anser jag.

Nu lämnar vi morgonblaskan.

Hunden:
Försökte ringa veterinären för att få ett intyg på att vår hund har en medfödd sjukdom. Kom inte fram, upptaget hela tiden. Vi får försöka i morgon igen.

Allmänt:
Dottern&Sambon har nu på morgonen lämnat oss. Lugnet lägrar sig?

Det gick jättebra att sova på den andra madrassen. Märkte ingen skillnad, sov som "lilla grisen".

Hälsa:
Kanske är det något bättre, just nu?
Fast det värker till som f-n, "någonstans" i någon arm eller ben så fort jag rör på huvudet.

Ha de'!
11.10 

2005-aug-21
God Natt!
Nu är jag helt slut. Hunden har ryckt fram och tillbaka i kopplet och vart "hysterisk" under hela kvällspromenaden. Hon letade efter den portcyklande sonen. Hon var så till sig så hon kom av sig helt. Hon "glömde" att hon började skita, när sonen dök upp. Jag travade fram och tillbaka en bra stund sedan var jag tvungen att ge upp.


Nu ska jag sova på en annan madrass än den jag sovit på tidigare. Hur ska detta gå?
22.57 

Hälsa & Allmänt
Det har inte blivit bättre. Det väser/tjuter i huvudet. Dunkar/"smattrar" i vänster öra. Värker i höger halva av huvudet, höger arm och höger ben. Rör jag på huvudet bränner/svider det i tårna och fotsulorna i bägge fötterna samt i tummen och i "mittenfingerspetsarna" samt vänster sida av höger vad. Känselbortfallet ökar i vänster tumme och sprider sig upp mot armvecket. När jag "försöker" hålla huvuder rakt värker det till i muskler på höger sida av ryggen samt i höger överarm. I vila (står, sitter, ligger) drar nästan samtliga muskler ihop sig, ibland ryckvis, ibland liksom långsamt, oregelebundet och då mest "sträckarmuskler". Utöver detta är jag trött och illamående.
Har tagit extra medicin (hjälper bara mot värken).

Våra kompisar hade det bra.
Nu väntar jag på att hustrun ska bli färdig med en lasagne . Hon är duktig på mat, frugan.

I morgon ska Sonen&Flickvännen samt Dottern&Sambon tillsammans åka ut och tälta.
21.08 

Allmänt & Hälsa
Hustrun, Dottern&Sambon är hemma här nu, igen. Jag har vilat en stund, igen.

Det går inget vidare, för mig. Är inne i en period, hoppas jag, där jag sakta blir sämre.

Håller på att samla krafter för att göra ett besök hos goda vänner.

15.59 

En Berättelse!
Egentligen "behöver" jag "arbeta" med min sjukhsitoria. Men den är liksom inge kul.

Vad gör man när man undviker "tråkiga" saker? Jo då fixar man till så det blir snyggt i köket!? Är inte det märkligt?

I väntan på att lusten och "energin" ska komma över mig och ge mig "kraft" att engagera mig i min sjukhsitoria så bestämde jag mig för att delge er ytterligare en av mina "livshistorier". Varsågoda:

Pappa på styltor (1985)
Vem har inte prövat att gå på styltor? Jag får nog säga att jag är en hejare på att gå på styltor. Till barnens stora förtjusning tillverkade jag en gång ett par styltor.
Två rundstavar och ett par fastskruvade träklossar.
Barnen hade våldsamt roligt när de emellanåt hetsade mig till att bestiga styltorna. De sprang runtomkring mig och försökte få mig att rasa ned i backen.
De älskade se sin pappa krälandes på marken. Till barnens stora besvikelse, däremot, är jag som sagt en hejare på styltor.
Jag kan stå still på stället, gå korta steg, långa steg - nästan springa, gå baklänges och svänga runt - på en femöring. Så det blev mest jag som jagade dem. Vad gjorde det, de var ändå vansinnigt förtjusta åt denna lek, speciellt då jag tappade balansen och smällde i backen.

Några år tidigare, när jag var i Danmark och spelade badminton. Såg jag en sån där människa som gick på jättestyltor. Han blev en sådär fyra meter hög.
Detta hade tydligen gjort ett djupt och oförglömligt intryck på mig.
En sommardag, 1985, var barnen och jag ensamma hemma. Hustrun slet ihop livets nödtorft, godis och leksaker, enligt barnen.
Denna dag satt barnen och jag på vår trapp och funderade. På vad vi skulle ta oss till. Hustrun hade bilen. Så vi satt där vi satt. Ja vi bodde på landsbygden då, sex kilometer från närmaste kommunala färdmedel, bussen.

Jag liksom kände i hela kroppen att det var nåt på gång. Kroppen var full av upptåg. Livslust, äventyr.
Det var då den där gubben på jättestyltor for fram och satte sig på näthinnan.
- "Nu skall pappa gå på styltor". Sa jag.
- "Ja, ja, jaaa!". Ropade barnen, i vild förtjusning.
Jag hämtade styltorna. Gick in i huset och hämtade elastisk binda och en rulle tejp. Här skulle gås på styltor.

Jag satte mig på trappan och började linda fast styltorna på mina ben. Normalt befinner sig stödklossen cirka 3,5 decimeter ovanför backen. Jag vände alltså nu på styltorna så att stödklossarna hamnade 1,5 meter ovanför backen.
Dottern såg mystisk ut och frågade:
- "Vad gör du?"
- "Det ska du få se, vänta och se." Sa jag, något mumlande.
Sonen teg och såg ut som om han tittade på en fullkomlig idiot...?...
När jag var nästan färdig med fjärde lindan utbrast dottern:
- "Aha!, du ska gå uppochned på styltor, aha, nu förstår jag, aha!" Hon såg mycket fundersam ut blandat med en uppsyn av förväntad glädje.
Sonen var nu en uppsyn av förväntad glädje. Han såg mycket förväntansfull ut.

Till slut satt styltorna så pass stadigt så att jag kände mig nöjd.
Det skall väl inte bli någon match, tänkte jag.
Det är inte helt utan, men jag får nog erkänna att jag hade stora svårigheter att ta mig upp, i stående ställning.
Vår trapp, var sådär precis för låg. Men med hjälp av husväggen och två små ivriga, påtryckande barn, kom jag så till slut upp i stående ställning.
Med fötterna en och en halv meter från marken. Det betyder att även huvudet hamnar 1,5 m högre upp!

Där stod jag. Ett krampaktigt grepp i husknuten var det enda som höll mig uppe. Jag stod där jag stod. Kom inte ur fläcken. Ner var inte och tänka på. Ett handlöst fall, på en och en halv meter? Jo jag tackar ja. Skrubbsår, bruten arm och inget mer bad den sommaren. Nej tack!
Det gick liksom inte att ta sig tillbaka samma väg som jag kom. Trappen var ju för låg. Dessutom fanns ju risken att jag med min lekamen skulle krossa mina barn. För deras hjälp den vägen, var en förutsättning.
Där stod jag.
- "Jag kommer inte ned!" Ropade jag, upplysande, till mina barn.
- "Kan du inte komma ned?" Undrade dottern och började fnissa.
Sonen snurrade runt, viftade med armarna, hoppade upp och ned, och jublade. Hans förväntningar hade åtminstone blivit infriade.
- "Är det säkert, att du inte kommer ned?" Undrade dottern, i en paus i skrattandet.
- "Ja!" Upplyste jag henne, behärskat leende.

Nu var goda råd dyra. Så här kunde jag ju inte stå. Jag såg Hustruns min framför mig. Jag kunde också föreställa mig vad hon skulle säga.
"Men?, Nisse, vad gör du? Varför står du där?"
Vad skulle jag svara på det?
"Jag måste stå här, jag kommer inte ned. " Kunde jag ju förståss säga.
Nu var det bara det, att det var cirka sex timmar kvar tills Hustrun skulle komma hem. Så vid det laget hade jag nog rasat ned av ren utmattning.
Eller så hade säkert sonen sågat av eller ryckt till i styltorna. För att hjälpa mig, så att säga. Nej, detta var ingen bra utväg. Här gäller det att vara klipsk, fantasifull, ja allt.

Lösningen på problemet var inte så långt borta. Det gäller bara att ta sig samman. Lugna ned sig. Se nyanserat på situationen.
Fortfarande krampaktigt hållande i husknuten, förflyttade jag mig mödosamt, mot trappen. Väl framme, instruerade jag dottern att lossa lindan, på det ena benet.
Sonen fick jag hejdat med ett vrål. Han kastade sig givetvis över det andra benet. Det hade inte varit så bra om bägge styltorna försvann under mig samtidigt. Kross- och skrubbskador.
De fick samsas om vänsterbenet.
Så, lugnt och stadigt ned med foten på trappen. Loss med högerfoten.
Räddad, räddad från en mycket pinsam situation.

Hustrun fick höra hela historien av de ivrigt gestikulerande och skrattande barnen. Jag lovade mig själv att inte göra om samma misstag.

08.43 

God Morgon!
Inne i vår lägenhet är det nu 24,6 grader Celsius. Ute är det ca 16 grader.
Solen försöker bryta igenom. Ute vid Västkusten där hustrun och Dottern&Sambon tältat, i natt, ser det mörkare ut. Så de kommer nog hem tidigare än beräknat idag.

Katterna och hunden har fått mat. När jag var ute och rastade hunden kom Sonens Flickvän cyklandes. Hon hade jobbat natten och var på väg hem till THN då hon upptäckte att hon glömt nycklarna i lägenheten i VBG. Fick då cykla till sonens jobb låna hans nycklar för att hämta sina i hans lägenhet. Och sedan tillbaka.

Hunden ylar! Det sant. Det finns få personer hon älskar över allt annat. En av dem är Sonens Flickvän och att hon först dyker upp så där och sedan bara "försvinner". Det begriper hon inte. Så nu springer hon fram och tillbaka här i lägeheten, gnyr och gnäller, och tror att Sonens Flickvän ska komma precis när som helst. Och så gör hon ett ylande emellanåt. Stackars grannar!

Nu ska jag käka frukost!
07.25 

2005-aug-20
God Natt!
Nu är det sovdags, för mig. Kikat lite på TV2, Woody Allen film: "Skorpionens förbannelse". Varit ute med hunden i den nästan ljumna natten.

Dröm gott!

23.43 

Internet
Nu har jag ägnat en stund åt min "sjukhistoria". Det är året 2004 som har fått lite mer "kött på benen". Ni som är nyfikna, varsågoda!

Annars är det en härlig kväll, varmt! Bägge balkongerna öpnna. Grannarna sitter ute och myser.

Härligt!
21.02 

Mediegenomgång
I går, fredag, köpte jag Aftonbladet & GT. Nu har jag läst igenom dem.

Sammanfattande för bägge: Det är iögonfallande vad "skräpaktiga" de är. Det finns ingen "seriös" prägel längre. De är mer "sensations" - blaskor. Nyhetsporr skulle jag vilja kalla det. Men trots det lyckas jag hitta en del som jag tycker är "trevligt".

Aftonbladet:
Agneta Sjödin, sid. 29 Om jag inte var gift. Om jag inte var sjuk. Om jag var yngre. Om jag var en kille som passade in på Agneta S. Då skulle jag inte tveka det allra minsta, att sätta in en "stöt". Den tjejen sätter igång känslor i mig. Jag gillar henne. Kär? Nejdå. Jag blir bara liksom "löjlig" inombords. Man kanske skulle bjuda henne på middag och kolla om hon är så där genomtrevlig som man får intryck av?

Peder Lundemo, sid. 12. Norrmannen som slogs med en Björn? Först skadskjuter han björnen, brottas med den, blir relativt allvarligt skadad. Lyckas sparka bort björnen, få tag på geväret och sedan sätta ett dödande skott i den. Det är sådant som får machofolket att dregla och önska att det hade varit de som fått komma levande ur ett björnslagsmål.
Själv tycker jag att han borde satsa mer på prickskytteövning. Men machodelen i mig kan inte låta bli att ”dregla” lite, bara lite.

GT:
Har valt att göra Norrmannen Peder Lundemo till ”vardagshjälte” genom att ge honom förstasidan. Är GT mer macho?

På GT’s förstasida fanns också en bild på Big Brother - stjärnan Elita Löfgren, med rubriken: ”Big Brother – STJÄRNAN I PORRFILM”, med fortsättning på sid. 31. När jag såg det sa jag till min hustru att nu ska du se att rubriksättaren varit framme igen, för det där trodde vi inte på, och fortsättningen på rubriken är säkerligen typ: ”är något hon inte skulle kunna tänka sig.” Och på sid. 31 finner jag att jag är väldigt nära sanningen. Dels gjorde hon ingen ”porrfilm”, hon sprang på en golfbana i stringtrosor med två andra tjejer, för tre år sedan. En gammal nyhet? Sedan kan jag tillägga att jag inte gillar ”uppumpade” brudar.

I tisdagens Aftonbladet läste jag en text av kolumnisten Jan Guillou. Den handlade om Björn Elmbransts bok: ”Dansen kring guldkalven”. JG hyllar den och vill ha in den på Journalisthögskolan.
I GT på sid. 4 har Johannes Bertorp (Svensk IT-miljonär boende i London) en avvikande uppfattning. Han tycker boken i princip är skräp och att författaren inte är verklighetsförankrad. Han anklagar också författaren för att ha byggt upp någon slags ”värld” som skulle vara antikapitalistisk? Så är det väl inte? Jag uppfattar boken mer som en ”manual” eller ”idébok” i tekniken att avslöja gigantiska kapitalistiska svek. Det borde väl även Johannes Bertorp välkomna, eller?

På sid 6, kan vi läsa om s.k. ”online-spel”. Man kopplar upp sig mot en s.k. spelserver och så kan flera spela mot eller med varandra. Det märkliga med denna artikel och just det ”online-spel” artikeln handlar om är att man kan köpa s.k. ”virtuella” plaster. Virtuell betyder att det inte finns. Och sedan kan man tjäna pengar på det. Det är en som köpt en virtuell ö och nu säljer han mark på den och han räknar snart gå med vinst.
ISTANES! Är folk inte kloka! Detta stöder bara min tes om att det finns ”onödigt” mycket pengar på ”fel” ställe i världen.

På sid. 9, ”förfäras” GT via rubriken: ”Skrämmande många studenter alkoholister”.
Återigen, är vi med i EU och accepterar de införselkvoter som nu är och EU’s alkohol- och drogliberalism så får vi vad vi förtjänar – ökade alkoholproblem! Bland annat.

På sid. 10 dök det upp en artikel som fick mig att reagera nästan omedelbart. Jag kom att tänka på min EL-tandborste som jag inte har köpt några nya utbyteshuvuden till. Ska snarast åtgärdas!

Läs dina tidningar med eftertanke!
18.59 

"Koma?"
Har precis tvingat mig att gå upp. Lade mig för att vila strax efter maten, ca 13:00. Och sedan försvinner bara världen? Och jag är fortfarande trött? Jag som ville göra så mycket. Nu är det strax kvällen. De här är inget kul.

Men det är klart, vad inbillar jag mig? Det finns ju en anledning. Det är bara det att det är så j-a tråkigt!

Nu får jag försöka "piggna" till.
16.07 

Allmänt
Jaha, då är jag tillbaka från affären. Hade tänkt köpa s.k. "barf"-liknande hundmat på Byrackan. Men den affären hade semesterstängt på lördagar. Så då blev det ingen nytt och spännande till hunden.

Det är väldigt gott väder ute, här i vår landsända.

Så det blir nog en del balkongbesök.

Funderar på att boka bastun, senare i kväll. Bara det att det är rätt så tråkigt att basta ensam.

Sköt om er!
12.21 

Ensam?
Jaha, då blev jag plötsligt ensam? Hustrun lämnade mig och for ut till västkusten för att där tillbringa natten i tält tillsammans med sin Dotter&Sambon.

Ja, givetvis är anledningen att jag inte kände mig tillräckligt "stark". Och det är ju inte så kul för hustrun och gå här hemma och titta på de här väggarna (som jag gör).

Och sedan har jag ju hunden här och katterna.

Tittade i kylskåpet. Det blir en cykeltur till affären i alla fall. Ingen filmjölk. Får se vad jag mer kan hitta att trösta mig med?

Hej å hå!
11.03 

God Morgon!
Solen skiner! Jag har rastat hunden och gett henne och katterna mat. Det ovanliga med detta är att det normalt är hustrun som sköter det, på morgonen. Men nu var jag först upp så då tyckte jag hon kunde få ligga ett tag till.

Under frukosten "kastar" jag mig nyfiket över morgonblaskan ttela för att först och främst kolla om de satt in min insändare? Smarta rackare? De har denna lördag valt att inte ha några insändare alls? Eller, det kanske inte brukar vara några insändare på lördagar? Mitt minne är inte så rackarns långt.
En av anledningarna till att det är så bra att blogga, för mig.

Så vad övrigt reagerar jag på i tidningen? På förstasidan ser jag rubriken: "Saab får pengar till fordonsforskning". Och så läser jag texten och artikeln på sidan 17 och blir lömsk!
Nu vet jag att detta inte är något nytt och förekommer ofta, att företag får BIDRAG. Svenska företag, samlade, är de STÖRSTA bidragsmottagarna.
Och då står det inte i rubriken att företagen får "bidrag", nej då står det att de får "pengar" eller ”stöd”.

Är man positivt lagd så ska man ju här tycka att det är ju bra. Det är ju en "investering" som leder till jobb och en massa annat bra.
Gör det? Hur stora var förresten Saab's, med flera, senaste vinster? Någon som vet?

Nä, ofta är "tacken" nedläggning alternativt uppsägningar.

Bästa journalister och reportrar i media sätt igång och granska vad "bidragen" till de Svenska företagen används till. Vart leder det? Blir det fler jobb?
Finns det "bidragsfusk" inom den svären? Vilken myndighet bevakar det?

På sid. 4 hittar jag en bild på två käcka ungar jag känner: Ronja och Oscar.

Hej så länge!
08.50 

2005-aug-19
God Natt!
Ja då är det återigen dags för sängen? Händer inte detta väldigt ofta?

Blåste hunden med hårtorken efter att jag rastat henne. Den Collie vi har, har väldigt, väldigt tät päls uppe på "rumpen" (ryggslutet) och om hon badat och simmar som hon gjort idag, måste vi se till att det blir ordentligt torrt, ända in till skinnet. Annars börjar det lukta "ruttet" och det är inget trevligt alls. Det är möjligt att hunden tycker det är en alldelses utmärkt doft, men det gör inte vi, jag lovar!

Dröm något fint!
22.57 

Allmänt & Hälsa
Då har hunden, hustrun och jag varit till Vänerns strand, Skräcklan i Vänersborg. Där har vi myst i det underbara vädret. Jag har badat med hunden. Hustrun har solat och så har vi läst nyhetsblad.

Just nu tittar vi på Harry Potter.

Jag har problem med en "gluteus major sinister" (latin för vänster stora stjärtmusklen) som envisas med att regelbundet dra ihop sig när jag inte vill det och det har hållit på nu i ca två timmar. Irriterande! Lägg därtill ett envetet väsande i huvudet och allt det "andra".

Magic!
20.59 

Allmänt/Hälsa
Dottern&Sambon håller väl just nu på och transporterar sig till västkusten. De ska tälta.
Eventuellt ska vi åka dit också. Tanken är att vi ska tälta på samma camping.

Här är jag dock lite osäker. Jag är ju inte så där väldigt värst i form just nu. Så jag har inte bestämt hur jag vill ha det ännu. Får väl avvakta lite och diskutera med hustrun.

Har legat en stund på min vibratordyna, det gör gott. Jag kan verkligen rekommendera detta till er som har spända ryggmuskler.

Nu är det varmt ute - i alla fall i denna landsända.
13.46 

Mellanöstern och Jan Guillou.
Jag har ju varit inne på detta med Mellanöstern och det var en del frågeställningar som jag inte kunde få fram vettiga "svar" på.

Då vände jag mig till en expert, tycker jag, på Mellanöstern, Jan Guillou. Jag skickade ett mejl. Och jag väntar med spänning på vad han ska svara.

Jag har bekanta som tycker jag är naiv som tror att han ska svara. "Han som tar betalt för autografer!" och "Han gör inget om han inte får pengar." Säger dom.

Jag tror inte på det där. Och jag tror inte att jag är naiv. Jag tror faktiskt att Jan Guillou kommer att ta sig tid att på något sätt besvara mitt mejl, så det så!

Hallå!
13.33 

Pedagogik
Jag är ju med Lärarförbundet (fackföreningen). Har ju en bakgrund som psykiatrilärare (Vårdlärare med psykiatri som specialitet).
Och då får jag regelbundet "Lärarnas tidning". I den diskuteras detta med "behöriga lärare", nr 13. Med det menas att både fackförbund och en majoritet av lärarna tycker att man ska ha lärarutbildning för att få kallas behörig lärare. Och sedan är detta utvidgat till kravet att man ska vara behörig för att få tillsvidareanställning.

Först tänker jag att detta är väl självklart och att det säker bara är arbetsgivarnas sätt att slippa betala "behöriga" löner.

Jag gnags dock av en annan tanke, som inte utesluter ovanstående, detta med "lärande"?

Att en lärare gått en utbildning, lärarhögskolan, är det en garanti för att den personen är en bra lärare? Att den kan det som den utbildat sig till? Kan den "utbildningen" användas som en kvalitetsstämpel?

Nej, vill jag hävda. Jag kommer ihåg min egen tid på lärarhögskolan, där jag mesta tiden fick ägna mig åt egna studier och föreläsningarna var rent komiska emellanåt. Kompetensen på lärarhandledarna var tveksam. Vad var det jag lärde mig? Jo det var genom mina självstudier som jag lärde mig mest.

Det jag vill komma fram till är att: det jag kan är det JAG lärt mig, på mitt sätt. Och min förmåga att upprätthålla och förvalta den kunskapen.

När jag gick på lärarhögskolan efterlyste jag personlighetstester. Jag ville helt enkelt att skolan tidigt skulle pröva om de studerande var lämpliga att bli lärare. Något sådant gjordes inte då och mig veterligen görs det inte idag.

Vid ett tillfälle hade vi en föreläsare inne som skulle lära oss "mindmapping". Teori: Man kommer lättare ihåg "grafisk" presentation än text rakt upp och ned.
Nu kommer det lite skryt; Eftersom jag är konstnärligt lagd och har en teori om att det inte är så "enkelriktat" detta med inlärningen. Den består av flera samverkande mekanismer. Där en av dem är "upplevelsen". Så gjorde jag mina "mindmapps" lite mer "uppseendeväckande".
Det hela resulterade till slut i att jag fick "vandra" runt på högskolan och föreläsa i "mindmapping". Var jag "behörig"?

Mer skryt: Jag tillhör (tillhörde) en av de främsta programmerarna, i Sverige, av 3D-program via programmeringsprogrammet Visual Basic och det som kallas DirectX. Jag har inte gått en enda dataskola. Är jag "behörig"?

Det jag vill komma fram till är att; "det man kan" och "det man lärt sig" inte nödvändigtvis är bäst när det kommer från en läroanstalt.

Den rimliga slutsatsen borde bli att den mest lämplige läraren är den som är mest PERSONLIGT lämpad och bäst kan FÖRMEDLA kunskap och ha FÖRMÅGA att skapa gynnsamma miljöer för INLÄRNING samt kunna ANPASSA inlärningen efter INDIVIDENS(elevens) behov.

Jag tycker också vidare att man ska fundera på om skolgången nödvändigtvis måste vara så lång? Vad är den nu, 11 år? 9 år i grundskola och sedan minst 2 år på gymnasiet, eller är det 3 år på gymnasiet?. Något annat leder ingenstans. Det gör oftast inte 11-12 år heller? I de allra flesta fallen krävs minst 3 år på gymnasiet för att studera vidare på någon högskola i minst 3 år till. Först därefter kan man börja fantisera om jobb, om ens då?

Om nu det mesta lärandet sker via "inlärning" och då via "egna studier" så borde det räcka att på ett tidigt stadium koncentrera sig att "lära ut den tekniken" och därefter kan unga i sin egen takt presentera "sin" kunskap. Jag vet att den pedagogiken får mer och mer utrymme numer.

För visst är det så att en del "lär" fortare och andra behöver längre tid på sig. Och då borde SKOLTIDEN bli mer flexibel och anpassa sig efter individens behov.

Att det inte blir så här, vill jag skylla på en konservativ lärarkår. Ja, kanske är en konservativ politik lite inblandat också?

Länge leve Pedagogiken (och didaktiken)!

12.21 

God Morgon!
Idag väljer jag att gå direkt på ttela. Idag får jag blandade känslor. Förstasidan hoppar vi över, inget nytt där.

AA behandlar gårdagens "fadäs" på ett lysande sätt och jag inser att jag inte hade behövt sända in någon insändare. Tackar!

Insändarsidan: Först blir jag återigen imponerad av insändarredaktionens snabbhet att föra in insändare. Snyggt!
Men jag blir besviken när jag läser min insändare. Jag tycker den är lite väl kraftigt redigerad som det heter. Jag skulle vilja kalla det censur! Följande ströks helt: "Rubriksättaren har ljugit. Var uppmärksamma på detta ttela's läsare." Sedan togs inte hela "signaturen" med "(ngn.blogga.nu)" ströks.
Att man, läs Redaktör: Kerstin Nordborg, strök det som "misskrediterade" tidningen, det förstår jag. Och det kan jag acceptera speciellt med tanke på AA's ledare.
Men jag förstår inte avsikten med att "redigera" min signatur?
Går det att få en förklaring på det?

Jag kan ju pröva och se vad som händer genom att skicka följande insändare:
"Censur?
Ordet är fritt och i Sverige är vi starka motståndare till censur. Fast i media omskrivs detta till "redigerad". Ni som har tillgång till internet kan kolla vad jag menar.
ngn.blogga.nu
"

Den som lever får se.
(hittade inte "vem" som är ursprunget till det ordspråket?)
08.50 

2005-aug-18
God Natt!
Nu går jag ut med hunden och strax därefter är det dags för sängen.

Vi har haft(har) det jättetrevligt! Sonen&Sambon och Dottern&Sambom är här och vi har käkat "hämtmat".

Sov sött!
22.31 

Har precis vaknat upp ur det jag kallar "koma"-sömn. Jag ligger, vaknar och tänker, nä, nu måste jag upp och så somnar jag. Och så där håller det på. Denna gång från 13:00.

Har varit onormalt trött i två dygn nu?

Tittade in i vardagsrummet. Ungdomarna har köpt godis. Kände genast att jag piggnade till. Konstigt?

16.40 

Allmänt
Håller på lite med min "sjukhistoria". Jag är inne på beskrivningen av magnetröntgenbilderna.

Dottern och sambon är kvar så det är ju kul och vara social emellanåt också. Men det var ena morgontrötta rackare?

Hustrun ska komma hem från jobbet när som helst nu.

Jag passar på att inta horisontalt viloläge.
13.00 

God Morgon!
Idag är det mulet och grått!
Ska börja med att meddela att jag igår blev "avsevärt" sämre så jag var "tvungen" att lägga mig, så jag "hann" inte säga "Got Natt!". Men jag noterade följande:

21:04. Dunkande, trummande ljud i vänster öra, väsande/tjutande i huvudet, svider och bränner lite varstans, muskler hoppar, rycker och drar ihop sig och så värker det på en massa ställen. Fy f-n!

Dagens genomgång av morgonblaskan ttela skapade en hel radda reaktioner. Det första jag reagerade på var den stora rubriken på första sidan "Bidragsfusket ökar". Efter genomläsning bestämde jag mig för att det var dags för en insändare. Och så här formulerade jag den:
"Bidragsfusk?
På ttela's första sida torsdag 18/8-05 kan vi läsa "Bidragsfusket ökar". Och läser man sedan efterföljande text och artikel så förstår man snart att det gör det ju inte alls! Rubriksättaren har ljugit. Var uppmärksamma på detta ttela's läsare. Jag tycker det är utomordentligt bra att F-kassan effektiviserar sin verksamhet så att fuskare/kriminella kan sättas dit. Sedan en rättelse till; Allt F-kassan handlägger är inte bidrag. Stor del är Sjukpenning och sjukersättning.
Nisse Nordlund (ngn.blogga.nu)"

Sedan sänker vi blicken lite på första sidan och där har vi två duktiga nykterhetskämpar som "Välkomnar sänkt spritskatt" och tycker följdaktligen att det är bra att alkoholskatten sänks för då får Sverige bättre kontroll på försäljningen. Jo, jo, men sänker det alkoholkonsumtionen? Är man inte väl naiv om man tror det? Ursäkta gubbar.
Mer material inne i tidningen handlar om samma ämne. Och åsikterna pendlar.

Just nu händer ju en hel del i Mellanöstern, vad avser Palestina och Israel. AA belyser det i sin ledare på sidan två och så rapporteras det om det i en artikel på sid. 16-17.
AA får ursäkta men jag tycker inte ett dugg synd om de Israeliska Judiska bosättarna på Palestinsk mark ockuperat av Israel. De fick pengar när de bosatte sig de får massor med pengar när de nu "tvingas" lämna de i mina ögon "olagliga" bosättningarna. Palestinierna är fortfarande utfattiga. I det området kommer det aldrig att bli fred. Det finns allt för många religiösa fundamentalister på båda (eller alla tre) sidorna.

Sedan kommer jag till sidan 9 och där besannas mina "värsta" farhågor. Vänersborgs kommunstyrelse har fattat beslut om att avsätta 250 000 skattepengar till utredande av "Arena Vänersborg". Jag läser också att endast de idrottsföreningar som nu nyttjar Sportcentrum kommer att bjudas in. Så där "sket" det sig väl för Friskis&Svettis, kan tänka?
Och om jag tolkar texten rätt är kommunstyrelsen beredd att avsätta ytterligare skattepengar till detta kommersiella sponsorfinansierade "jippo".
Personligen anser jag att detta borde kunna finansieras av s.k. marknadspengar. Skattepengar ska användas till annat!

På sidan 14 läser jag om en "cykelbroder", Daniel Tengblad. Vi känner inte varandra. Jag vill bara önska honom lycka till och så är jag nyfiken på hur det kommer att gå.

På sidan 15 fastnar jag också för rubriken: "Bedragare försöker lura flodvågsoffer". Först känner man raseriet sedan lugnar man ned sig och så tänker man att kriminalitet är ytterst sällan "mänsklig" och bedragare är ofta synnerligen omänskliga. Men det är klar, hoppas att de åker dit så det dånar om det!

På sidan 17 ser jag rubriken "Öppet gräl om sjukförsäkringar". Den artikeln handlar om att den "borgerliga alliansen" inte är överens ens innan överläggningarna (vad man ska ha för 'valfläsk') börjar om hur de ska hantera vårt sjukförsäkringssystem.
Jag tror att de kan ta det lugnt. Socialdemokraterna har ju skött den försämringen alldeles utmärkt själva utan hjälp av "borgerligheten".

Nu lämnar vi ttela.
Jag ska nämna ett tekniskt problem. Min dator gör minst en ofta två omstarter varje morgon, j-gt irriterande. Och vet ni vad det beror på? Jo att datortillverkaren Packard Bell har valt ett moderkort som är bra och de har valt en processor som är bra. Det är bara det att tillverkaren av moderkortet inte rekommenderar att man använder den nu aktuella processorn.
Det får till effekt att när min antivirusprogramvara bl.a. byter ut en del drivrutiner (som har säkerhetsluckor) och då gärna drivrutiner som hanterar Outlook så får det hela "spel".
När jag kollade upp detta med processorer och vad det kom sig att Packard Bell valt att göra som de gjorde så handlade det givetvis om pengar. Den processor som sitter i vid leverans är 300 SKR billigare än den som rekommenderas av moderkortstillverkaren. Och när man påpekar detta för Packard Bell får man till svar att allt funkar i testlabbet och ingen annan har klagat. Ska man tro på det?

Nu är det dags att lugna ned sig med en kopp kaffe!
08.49
kommentarer  
Du har VÄLDIGT rätt när du påpekar "hjärnsläppet" som uppenbarligen rubriksättarna hade igår kväll - vilket jag också noga (surt, grinigt, ilsket - välj själv) påpekade på vårt morgonmöte. Så, vi är inte korkade allihop på denna redaktionen ... :o)

- Agnetha e-post
- 2005-aug-18 05.29

Förresten, kul att du gillade länkarna om hundmaten. Jag tycker själv det är väldigt intressant och många kloka ord. Dock har jag inte ork och tid (läs: är för bekväm) för att hålla på med Barf fullt ut. Men som "fusk" går det också bra!

- Agnetha igen
- 2005-aug-18 05.30

Hustrun fick reda på att de har något slag portionsfryst "barf"-liknande grejsimojs på Byrackan i VBG. Jag ska vid tillfälle kolla pris och eventuellt prova.
Tänk va skönt om det till och med visade sig att vår hund inte skulle behöva någon medicin.

- Nisse
- 2005-aug-18 05.42

Du noterade väl att jag specifikt anklagade "Rubriksättaren". Alltså bara den som var ansvarig för just den rubriken. Jag vet också att flera journalister/reportrar emellanåt blir heligt förbannade på just dessa rubriksättare.

- Nisse igen
- 2005-aug-18 05.45


2005-aug-17
Dags för en "rolig" berättelse!
Älgjakten
Sista halvan på 70-talet hände det. Det var på sommaren. Vet ni var Sveriges Konung brukar jaga Älg? Precis, på den där kullen, vid Vänerns södra spets, Hunneberg.
Jag vet inte, hur det är just nu, men när detta hände, var Halle- och Hunneberg Europas Älgrikaste marker. Skråen vet, var det inte Världens rikaste? Jag minns inte så tydligt. Massor med Älg, var det i alla fall.

Vi, min hustru och jag brukade allt som oftast åka upp på dessa kullar och kika på Älgarna.
Vid ett utav dessa tillfällen hade vi två kompisar med oss. Det var en solig och vacker dag. Lugnt och fridfullt. Våran biltur gick till Halleberg. Halleberg är mycket mindre än Hunneberg. Varför chanserna att få se en Älg är 1:1. 100% alltså.

Vi behövde inte rulla så värst långt innan vi fick syn på våra Älgar. Fridfullt tuggande ute på ett hygge, cirka 20 - 30 meter från vägen.

Vi stannade bilen, klev ur, alla fyra plus vår Colliehund Molly. Hon var också med. Vi ställde oss vid vägkanten och beskådade detta ståtliga majestätiska djur. Vi stod där och bara njöt. Småpratade lite om hur många Älgar vi såg. Vilket kön det var. Deras eventuella ålder.
Det var då det hände. Hände och hände, jag fick en idé. Idén bestod i att jag fick för mig att klappa den närmaste Älgen på huvudet.
Nu är det så med mig att får jag en idé så är jag mycket svår att stoppa.
- "Vad ska du göra?" Ropade de andra.
- "Klappa Älgen på huv'et." Sa jag.
Så var det med det.

Vägen fram till Älgen var lite tuvig och något snårig. Detta hindrar inte en Viking! Jag stannade upp då och då, för att se om Älgen var med på noterna så att säga. Älgen var med. Fridfullt tuggande.
Så var det då bara cirka två meter kvar. Jag stannade. Fixerade Älgen och fylldes av dess imponerande ståtlighet. I naturlig storlek är en Älg jättestor!
Alldeles intill Älgen fanns en stubbe. Jag såg, att om jag ställde mig på stubben så skulle jag kunna klappa Älgen på huvudet. Två steg, högerfoten upp på stubben.

Precis i det ögonblick som resten utav kroppen skulle följa efter högerfoten, tittade jag upp. Samtidigt vrider Älgen på huvudet, spänner ögonen i mig och lägger öronen tätt bakåt.
När hästar gör så är de förbannade. Nu var helt uppenbart denna Älg urförbannad! Jag blev något så fruktansvärt rädd.
Det där med klapp på huvudet, de fick nog vara, kommer jag ihåg att jag tänkte. Fel, jag tänkte inte alls! Jag var livrädd.
En sakkunnig sa mig en gång: Kommer en Älg emot dig så stå still, den väjer i sista stund.
Skitsnack. Jag befann mig redan i "sista stund". Älgen hade mord i blicken.
Det var bara att "vända på klacken" och "ge järnet". Och det gjorde jag. Jag sprang utav h-e. Med flåset bokstavligen i nacken.

Givetvis förstår också min publik sammanhanget, samtidigt som mig. Älgen anfaller!
Samtidigt som jag började springa, började min publik också att springa, mot bilen.
Avståndet till bilen var ca 20-30 meter, för mig, cirka 2-5 meter, för publiken. I princip kom vi fram samtidigt, till bilen. De andra bråkdelen före. Våra kompisar hade hunnit in i bilen. Nu blockerades dörren av hustrun och hunden.
Med den fart jag hade fick jag fortsätta. Det var ju jag som hade Älgen efter mig! Jag fick stopp vid bilens bakparti. Älgen tornar upp sig vid frampartiet. Älgen gjorde ett frustande och hystade upp frambenen i luften och lunkade sedan in i skogen.
Räddad! Nu först kom jag in i bilen.

En bit bort stod ett annat gäng och jublade. En utav dem hade en filmkamera. Jag ångrar nu att jag inte tog reda på vem detta var.

Denna händelse har medfört att jag nu har en mycket stor respekt för Älgar.
Vad jag kan förstå består respekten av något som kallas Älgfrossa. Tack vare detta har jag utvecklat en slags Älgfobi. Dock en mycket mild form. Jag kallar det som sagt för respekt.

20.37 

Politiken i Vänersborg
Jag blev påmind, när jag cyklade förbi Idrottscentrum i Vänersborg, om att det finns förslag eller en idé om att skapa en slags SportGalleria. Det är väl framför allt Bandyn som vill ha ett tak över sin bana.

Det är något som gnager i mig? Det är väl inte så att politiken i Vänersborg ens funderar på att vara med och subventionera (läs betala med skattepengar) detta, om det nu skulle bli verklighet?

Och om det nu skulle bli verklighet så förutsätter jag att Friskis&Svettis, som är en av de största idrottsföreningarna i Vänersborg, ja i hela Sverige för den delen, kommer att bli erbjudna en egen lokal i detta bygge.

, Politiker?
19.42 

F&S Värd-möte
Återigen slås jag av vilken förmån det är att få vara funktionär i Vänersborgs Friskis&Svettis-förening.

Det känns fantastiskt att få möta alla dessa entusiastiska och positiva människor som lägger ned en massa ideellt arbete, i folkhälsans tecken.

Tack! Alla Ni!
19.35 

Religion/Gaza
Vad handlar bosättningarna i Gaza-remsan egentligen om?

Var egentligen huvudfrågan. Det föddes dock en hel del följdfrågor som t.ex. Vad är Palestina och Israel? Var kom Judendomen ifrån? Vilken betydelse har/hade Kristendomen och Islam? Vad grundar sig ”bråket” i egentligen?

Flera av frågorna ovan har jag inget svar på men jag redogör för det jag kunnat få reda på, så som jag uppfattat det.

Fakta är att orosområdet det handlar om består mer eller mindre av hela eller delar av länderna; Syrien, Irak, Libanon, Israel med det ockuperade Palestina (Gazaremsan och Västbanken), Jordanien och Egypten.

Och det har varit emellanåt omänskligt oroligt i nu över 3000 år!

Studerar man den Bibliska historien, både den Judiska (Tanach) och den Kristna (Gamla Testamentet) så börjar det hela med att Moses får Guds order om att föra Guds barn (Judarna) till Jerusalem och det förlovade landet Kanaan (Palestina). I första hand för att rädda Judarna från det Egyptiska slaveriet. Detta sker ca 1200 fKr.

Nu är det ju lite svårt detta med Bibliska historien. Ska man tro på den eller inte? Jag resonerar så här; för att få en förståelse för det som utspelas i Mellanöstern idag så måste jag utgå från den Bibliska historien. Sann eller legend är i sammanhanget mindre betydelsefullt.

Det har avgörande betydelse för folken som bebor Mellanöstern. De som är Kristna, Judiska och Islamister.

Min första slutsats är att det är ett Religionskrig. Tro står mot tro. Även om det är samma Gud. Och det är Jerusalem som är en slags ”kärna”. Och att det är Israel som är det ockuperande landet.

Ca 1000 fKr invaderar Judarna dåvarande Palestina som då bebos av Filistéer (arabiska sjömän). När Kung Salomon dör, 922 fKr, delas riket upp i två delar norra (Israel) och södra (Juda). Israel erövras 722 fKr och Juda 587 fKr. Därpå följer en massa återerövringar och erövringar av området.

Fyra viktiga religiösa händelser utkristalliseras under perioden 1000 fKr – ca 135 eKr.
 1. Kung Salomon låter uppföra Templet, i Jerusalem, någon gång före 922 fKr.
 2. 145-63 fKr är Israel en självständig Judisk stat, igen.
 3. Efter ett misslyckat återerövringsförsök, 70 eKr, straffas Judarna med att Templet rivs. Kvar blir ”klagomuren”. ”Templet” ersätts numer av Synagogorna.
 4. Efter ett nytt misslyckat återerövringsförsök, 135 eKr, straffas Judarna med att inte få bo i Jerusalem.
Från ca 135 eKr till ca 1948 eKr är regionen utsatt för så gott som ständiga krig mellan framför allt Kristna och Judar.
På 1600-talet ”erkänns” Judendomen som en Gudstro av Kristendomen. Före det ansåg Kristna att Judarna var djävulens anhang. På 1800-talet ”svänger” det dock igen och den Kristna förföljelsen av Judarna tar ny fart.

1948 staten Israel återuppstår.

1988 utropas den Palestinska staten av PLO och erkänns av vissa länder. Nuvarande Palestina består av Gazaremsan och Västbanken.
Det historiska Palestina, 100 eKr, ansågs bestå av; Syrien, Israel (inklusive ockuperade områden), delar av Libanon samt delar av Irak (Mesopotamien).

Nuläget är att Gazaremsan och Västbanken är ockuperat område, av Israel.

Idag (2004) befolkas Israel av ca 76% Judar och 20% Araber (inklusive Kristna och Druser).

I Gazaremsan finns vissa skyddade, av Israel, områden där ”bosättare” har tillåtits bo och leva. Dessa ”bosättare” är Israeliska Judar.

Nu i augusti 2005 har Israel ”gått med på” att avhysa dessa Judiska Israeliska bosättningar från Palestinsk område, i Gazaremsan.

Och så mitt alldeles egna personliga tyckande; nog tycker jag att Palestina har rätt och att Israel och Judarna får backa.

Huvudsakliga källor:
Judendomen
Antisemitismen
Uttåget ur Egypten
Wikipedia
Palestinagrupperna

Phu!
16.18 

Politik/Religion
Håller på och försöker utreda detta med "Gaza", Israel, Judar och Palestina. Jag återkommer när jag har det hela lite mer klart för mig än vad det är just nu.

12.23 

Teknik
Då har jag varit till jympalokalen och fixat ihop de "nya" apparaterna och testat att allt fungerar.
Försöka komma ihåg att hämta det "överflödiga" med bilen senare.

12.22 

God Morgon!
Solen skiner mer än någonsin? Idag ska dottern och sambon besöka Göteborg.

Jag ska fixa apparater i jympalokalen och senare ska jag på s.k. F&S Värd-möte i vårt kansli.

Morgonblaskan ttela då?
Förstasidan, sid. 6-7 & AA's ledare, sid 2. Göran Persson var ju i Trollhättan. Jag blir inte ett dugg upphetsad över sådana där uppvisningar. Och ändå finns det en ådra i mig som vill bli politiker. Men jag tror att jag har "andra" bevekelsegrunder.

Det är väl självklart att han lovar det han lovar. Han kan ju lova vad f-n som helst. Det är ju ingen garanti för att det sedan blir så, eller hur? Mycket prat och lite verkstad är det.

Sedan måste jag höja rösten lite här. Är det sant att han föreslår en sänkning av alkoholskatten? Snacka om populism, i så fall. Och en extrem dumhet samt feghet.

AA är i sin ledare inne på något som jag tycker "hörs" alldeles för lite. Att Sverige RYTER till och talar om för övriga Europa att de beter sig som strutsar vad avser alkohol och narkotika. Det kallas drogliberalism.

Självklart ska Sverige agera för att i stället MINSKA införselkvoterna och ÖKA gränskontrollerna för att därmed visa att Sverige värnar mer om folkhälsan än, för att ta ett exempel, stimulera vinböndernas produktion.

På sid. 11 läser jag rubriken: ”Vandaler slog sönder fönster på Hallebergsskolan”, av anonym artikelförfattare(?) Och i själva artikeln: ”Någon eller några – förmodligen öldrickande ungdomar…” samt: ”… runt tretiden på natten…”.
Ni föräldrar i Vargön och eller Vänersborg måste vara väl medvetna om att Ni INTE hade era barn hemma vid den tiden. Ta dem ett ordentligt tag. Någon av dem vet. Tvinga dem sedan till polisen. Det är det enda förnuftiga föräldrar kan göra.
Värre är det med föräldrar som inte bryr sig. De finns de också. Att ta dem i hamporna är först och främst socialtjänstens ansvar. Men grannar och eventuella vänner och bekanta har också ett ansvar. Låt det inte bara bero!

08.17 

2005-aug-16
God natt!
Och "helt plötsligt" blev jag jättetrött!

Sov gott!
22.49 

Allmänt
Oj, oj! Nu känns det faktiskt riktigt bra. Två pannkakor med sylt och grädde i magen. Ett par öl i bastun tillsammans med dotterns sambo och före det en upplyftande jympa för Linda.

Enda smolken i bägaren är att F&S-apparatansvarige kom med "ny" förstärkare och ny MiniDisk och Ny CD, 10 minuter innan passet och jag hade inte tid att fixa det efter passet. Så jag måste dit tidigt i morgon och fixa ihop alla apparater och sladdar.
Vi har nämligen en "oskriven" överenskommelse med Onsjöskolan om att vi, F&S-VBG, håller med förstärkare. Vad vi får i gengäld vet jag inte? I och för sig får vi ha apparaterna i ett larmat utrymme. Men å andra sidan använder både Korpen och Gymmix vår ljudanläggning också. Där åker de snålskjuts! Dessutom använder de våra dynor, också!

Det där borde utredas!
22.40 

Balkongen
Inte f-n kom det några "gubbar" och tittade på balkongen "uppifrån". De gick bara och tittade hur de såg ut inunder?
17.52 

Teknik
Jodå jag kom fram till slut och de kunde inte hitta något fel och de kom in på "min" sida när de försökte från sitt håll.
Då begrep jag var det felade, fastän de på kundtjänst sa att man inte måste ha "cookies" aktiverad så var det så i alla fall. Jag har "cookies" avaktiverat, generellt.
I Internet Explorer finns ett "säkerhetsfönster" där man kan åsidosätta den här plockeringen för enstaka "domäner". Sådana som man själv godkänner och tycker det är OK att de lägger en "cookie" i ens dator.
Så när jag gjorde det så funkade det. Jag kunde logga in. Att jag inte prövat detta tidigare beror på att det fanns ingen som helst information om att det skulle behövas enligt Campuz Mobile.
15.16 

Teknik
Försöker ringa Campuz Mobile kundservice. Jag kan nämligen inte logga in till mitt abonemnag. Egentligen har jag inte kunnat göra det någon gång. Så nu ska jag försöka reda ut vad som kan vara problemet. Jag är placerad i kö...
14.40 

Färdig!
Det var skönt. Nu är städningen klar. Nu är det bara plusaktiviteter kvar idag (hoppas jag);
Hustrun kommer hem från jobbet.
Dotter och sambo kommer.
Jympa med Friskis&Svettis 19:00-20:00 Onsjö, Vänersborg.
Bastu 20:15-22:15, förhoppningsvis i trevligt sällskap. Annars får det bli kortare med tanke på vårt fina besök.

Väntar också på att "gubbarna" ska inspektera balkongerna så att jag kan lägga tillbaka "plastgolvet". Står lutat, stöttat upp mot husväggen nu.
14.23 

Nya krafter!
Nu har jag vilat och ätit. Så nu håller jag på och "laddar upp" med en kopp kaffe för att sedan med entusiasm(?) engagera mig i toalettstädningen.

Ska också passa på att meddela att bostadsrättsföreningens styrelseordförande har meddelat mig att jag har gjort rätt i mina bastubokningar och att de inte vet vem som strukit min bokningar. En lapp ska också sättas upp, bredvid bokningskalendern, med lite mer utförligare regler kan jag tänka mig. De ska också komma med ett nytt bokningssystem.
Har jag rätt om jag gissar på att det knappast blir någon förbättring?
13.43 

Hundägarrapport & omprioritering
Något som är typiskt för hundägare är att de är väldigt intresserade av sin hunds avföring. Färg, konsistens och frekvens.
Ja det är väl vi egentligen av vår egen avföring också men det är ju liksom inget man diskuterar.
Hundens avföring diskuteras dock. Och det har väl sin naturliga förklaring i att hunden inte bjuder på så värst avancerade kommunikationsmöjligheter när det gäller att tala om hur den mår.
Så man får nöja sig med det som erbjuds. Bajs är ett kommunikationsmedel, för hundar. Vi människor använder det dock på ett annat sätt än hundar, som sagt.
Och jag kan rapportera att vår hund har lagom fast och bra färgad avföring.
Det var ju lite extra intressant idag, eftersom hon igår tuggade på ett märgben, inte har ätit normalt på flera dagar och kräktes tidigt i morse.

Dottern ringde och meddelade att de ännu inte lämnat Gävle och kommer att göra det först efter 12:00. Så de blir senare än de tänkt.

Det innebär för min del att jag kan omprioritera. Jag förlägger toalettstädningen till i eftermiddag, mycket bättre!

Så nu ska jag koncentrera mig på att äta och vila. I den ordningen.
11.53 

Phu!
Nu är damsugningen färdig. Dags för en paus. Sedan ska hunden rastas. Jag har toaletterna kvar. Efter det, lite mat och vila därpå.
Sedan måste balkongen på framsidan göras iordning, den ska besiktigas mellan 14:00-17:00.

19:00 ska jag på jympa. Efter det hoppas jag på en avslappnande stund i bastun. Kanske i sällskap med dotterns sambo. Vi får se?
11.05 

God morgon!
Sov som "lilla grisen" hela natten trots att jag "extrasov" i går kväll.

På köksbordet fanns en lapp om att hunden spydde vid 04:00-tiden i morse. Beror det på märgbenet hon fått tugga på? Att hon inte velat äta på flera dagar? Den hunden har ingen vidare bra mage, stackarn.

Strax ska jag börja damsuga för att sedan gå över toaletterna. Dottern och sambon kommer ju på besök idag. Och då är det ju bra om "drivorna" av djurhår inte är fullt så synliga.

Men först tänker jag ägna mig åt dagens reflektioner och då menar jag vad som berört mig i dagens morgonblaska ttela.
Rubriken: "Stor utländsk makt" på första sidan och artikeln på sidan 14.
Att det överhuvudet taget finns någon som blir förvånad? Det är ju det som är "marknadens" (läs kapitalismens) spelregler. Den starke köper upp de svagare och blir bara starkare och mer okänsliga.

Ledaren "Välkommen till verkligheten, Persson!" av AA, sid. 2.
Alla politiker lovar "guld och gröna skogar" inför valen. Så där tycker jag vi kan dra alla politiker genom samma kam. (Kan man uttrycka sig så?)
Göran Persson tycker jag är unik på så sätt att han är väl den förste Socialdemokratiske Statsminister som lever och beter sig som en sann Moderat? Eller i alla fall en Borgare. Han anstränger sig verkligen för att hålla "distansen" mellan sig själv och sina presumtiva väljare. I mina ögon är han fullständigt oduglig och en dålig förebild, som socialdemokrat.

Debattartikeln: "Hjälpen behövs innan barnen dör" av Dan Sermand, Läkare utan gränser, sid. 2.
Jag har berört det tidigare och jag upprepar mig. Det fundamentala felet ligger i hur världsbanken vill kontrollera det ekonomiska flödet av kapital.

Det får räcka för idag.

Nu ska jag "kasta" mig över städningen.
09.43
kommentarer  
Hej!
Om hunden har problem med magen när den äter märgben, så gör så att du karvar ur märgen innan den får benet. Det är märgen de oftast blir lite "sura" av. Märgen kan du sedan blanda i det vanliga torrfoder, eller vad du nu ger din hund; då blir det inte lika starkt.
Om din hund ofta har besvär med magen - även utan märgben - kanske du skulle fundera på att byta foder. (Forts. i ny kommentar)

- Agnetha
- 2005-aug-16 05.41

Du kanske ska pröva med att "Barfa" den. Kolla in de här länkarna:
http://www.skalmans.se/newpage5.html
http://www.willas.net/barf/index.htm
http://www.mustela.se/ (under Artiklar)

Man kan ju, som jag ta en liten del och göra nån slags "Barf-light"! :o)

Lycka till!

- Agnetha, forts.
- 2005-aug-16 05.45

Hejsan!
Vår hund har problem med bukspottskörteln och är tvungen att dagligen äta "pancreatin" (16 SKR/dag).
Benet var tomt på "märg" och dessutom har syrran kört det i diskmaskinen? Det var visst någon uppfödare som rekommenderar det. Och senaste avföringen var OK.

- Nisse
- 2005-aug-16 05.59

Tack för länkarna, Agnetha. Läser dem med stigande intresse.

- Nisse
- 2005-aug-16 06.13


2005-aug-15
Bildbearbetning
Så, då har jag redigerat och skickat kalasbilderna till Mor&Far, Syster och Broder samt en kopia till Hustrun. Jag tycker hon blev så himla bra när hon fick hålla lille Hampus.
Kvinnor får en speciell ”blick” när de får en liten bebis i famnen?
Och jag ska villigt erkänna att det känns väldigt speciellt att få hålla ett litet nytt liv.
23.14 

Misshandlad
Jag har blivit misshandlad, av min hund.
Vi gick ut men först skulle vi ut till soprummet. Jag sätter hunden utanför och lägger kopplet framför henne. Öppnar dörren, "ställer upp den", går in och slänger soppåsarna. Stänger dörren. Går fram till hunden för att ta upp kopplet (vilket vi gjort hundratals gånger förut).
Då hoppar hon upp mot mig och skallar mig på läppen (vilket hon aldrig gjort tidigare). Jag hoppas att hon hoppar upp av "glädje" och att det därpå följande morrande var ett resultat av att hon också fick ont och kanske trodde att jag "bet" henne?
Hur som helst, när hon eller vilken hund som helst morrar (eller vad som helst) gör utfall mot mig så reagerar jag instinktivt och försätter "hotet" ur stridbart skick, som det heter. Så hunden fick finna sig i att bli nedtryckt mot marken utan att kunna röra en muskel, möjligtvis ögonen undantagna.

Därefter var vi finfina kompisar, tyckte hunden och hon var noga med att kolla mig hela tiden. Jag kunde väl inte riktigt släppa händelsen så jag gick väl och muttrade en bra stund.

Jag fick också sympatiskt medhåll från hustrun som genast såg min svullna läpp.

Att få "slag" mot huvudet är inte något som förbättrar mina besvär kan jag ju också tillägga.
22.30 

TRÖTT!
Så in i helsike trött. Tvingade mig upp. Hunden måste ut.
Gick och lade mig för att vila ca 19:00. Slocknade fullständigt. Värk i halva kroppen. Väser och tjuter i huvudet. Sticker, bränner, svider i fingrar och tår. Muskler hoppar och rycker. Och mycket mer ...

Ut med hunden.
21.54 

Allmänt
Så då var man tillbaka från 75-års kalaset.

Det var trevligt. Tack så mycket faster!

Allra trevligast var att få bära runt på lille 5 veckor gamla Hampus, ett kusinbarnsbarn.

Hundarna Wille & Ladden hade det väl inte så värst trevligt. 12-åringen Ladden ville mest vara ifred och tigga godsaker av tanter och farbröder. Men han blev ständigt störd av 6-åringe Willes ivriga plåsterliknande uppvaktning.
Det kändes rätt att vi inte tog med vår snart 2-åriga Tessie som älskar att hoppa på och prata med ALLA!

Vi, hustrun och jag drog oss tillbaka relativt tidigt då våra ryggar började "säga ifrån".

Synd bara att vi tog vägen om Willys på Trestad Center och handlade. Det var liksom "dödsstöten". Nu är det viloläge som gäller och så får jag fundera på tilläggsmedicinering. Lite tveksam till det eftersom jag redan innan kalaset tog extra medicin.

Nu ska jag i alla fall först äta några smörgåsar.

Får precis höra att Dottern & Sambon kommer på besök i morgom. Himla trevligt.
18.50 

Duktig!
Jag har varit sådär genomduktig som bara en mansgris kan vara ur ett feministiskt perspektiv.(?)

Jag har gjort rent kattsandlådorna. Sand och sand, vi har sådana där vita korn som suger upp kattkisset. Tills det når en viss mättnad. Givetvis.

Jag sopade och våttorkade golvet också. Vi köpte ju två små runda badrumsmattor på IKEA så jag vill ju att det ska vara rent inunder innan vi lägger på dem.

Klockan 14:00 ska vi på 75-årskalas. Det är en av mina "fastrar" som fyller år. Ja hon är ju egentligen fru till min pappas bror. Vad heter det egentligen?

Solen skiner mer nu och hustrun "smiter" in och ut till balkongen och solar emellanåt.

Snart kommer sonen med hunden.
12.30 

Berättelse
I brist på annat så lägger jag in en berättelse ur samlingen "Billhistorier".

Hunden Bill rullat sig i skit.
Detta är en märklig berättelse, från 70-talet, eftersom ingen, idag, vet vad som egentligen hände. Så jag kan bara återge det som vi ”såg” och så som jag kommer ihåg det.
Hela familjen; pappa, mamma, bror, syster och så jag, var väldigt stressade. Vi skulle iväg någonstans. Och Mormor skulle passa hund och lägenhet. Allt var packat och klart. Mormor var ute och rastade hunden Bill.
Antagligen springer jag väl ut med något som ska packas i bilen. Borta vid lekplatsen, vid Hjortmosseparken, ser jag Mormor komma bärandes på Bill? På frågan: ”Vad har hänt?” Får jag endast en lömsk och ilsken blick tillbaka. Strax därpå får jag veta att hunden har rullat sig i folkskit (hundar anser tydligen att det är något av det finaste man kan lukta?).
Det måste ha funnits någon anledning till att vi inte stannade kvar och hjälpte till. Det var väl någon tid som skulle passas.
Det sista vi ser, när vi stänger dörren för att åka iväg, är en hund, i badkaret, med ett huckle knutet runt huvudet.
Det märkliga med denna historia är det som sedan hände i resten av hundens liv. Den rullade sig ALDRIG mer i folkskit. Så, än idag undrar vi, vad gjorde Mormor med hunden? Och varför frågade ingen? Och av vilken anledning bar hon på hunden?

11.29 

God morgon!
Sov jätteskönt, tills hustrun började dammsuga, 08:00! Bara därför gick jag inte upp ur sängen förrän 08:34, så det så!

Solen skiner! Visserligen bakom en hel del molndis, men ändå!

Idag blev det genomgång av två morgonblad, ttela måndag och tisdag. Vad har jag då noterat?
Först och främst, vad kommer det sig att ttela stavar MÅNDAG som MANDAG. På första sidan, längst upp till vänster?

ttela måndag
Rubriken ” Fler unga tar sina liv” och uppföljande artikeltext på sidorna 6-7, berör en fruktansvärd svårighet. Först, all heder till artikelförfattaren: Karl-Johan Karlsson.
Det lilla jag kan tillägga, är ett upprop, till alla jämnåriga ungdomar och alla vuxna: Reagera! Låt det inte bero. Det mest kännetecknande, vanligtvis, för en person som funderar på att ta sitt liv är ett förlorat egenvärde. Givetvis är det outhärdligt att leva med en känsla av att inte vara något värd. Det vi andra då kan göra är i första hand är att LYSSNA. Fråga inte ”varför” utan formulera dig som: ”Av vilken anledning”. Sätt också GRÄNSER, även det är ett mål. Puffa på och be personen beskriva små, små mål. ”Vad ska du göra nästa timma?”, ”Hur ser din dag ut idag?”. ”Vill du pratat med mig igen? När då?”. ”Vill du prata med någon annan? Vem?”.
Om en människa nu har ”spårat ur”, förlorat sitt ”spår” sin inriktning, sitt mål, sin mening med livet. Och hamnat i en psykisk snårskog som den av egen kraft inte kan ta sig ur och den hittar definitivt inte tillbaka. Då behövs det handledning eller vägledning.

Det mest väsentliga är nog att jobba med våra egna inställningar. Ibland är det faktiskt väldigt lätt att förstå att en viss person faktiskt vill ta sitt liv. Vi förstår det. Om vi nu tycker det är OK. Hur hjälper vi då? Håll dig borta! Se till att någon annan engagerar sig.

Ledaren, sid. 2, ”Det behövs mer än nödhjälp” av Stina Morian är också något som berör. Av vilken anledning är välden uppdelad i I&U-länder? Och av vilken anledning tillåter man att det fortsätter vara så?
Av vilken anledning prioriterar världsbanken att privata intressen får exploatera ett lands naturtillgångar framför att det skapas infrastruktur och möjligheter till att förebygga svältkatastrofer.
Sanningen är grym och hjärtlös och väldigt cynisk. Det handlar om pengar. Det är ett kapitalistiskt tänkande som ligger bakom hela världsutvecklingen. Det finns tillräckligt med pengar i världen för att öka levnadsstandarden flera gånger om för varenda jordbo, om pengarna fördelades rättvisare.

Rubriken ”Lång kö till äldreboende”, i Trollhättan, sid. 8.
Jag vet inte hur många röster det var som ropade ”vansinne” när politiken i Trollhättan lade ner ett gruppboende, för inte så länge sedan. När det fortfarande fanns en kö och vi hade en ”äldrebom” framför oss. De gjorde det för att spara pengar. Det går inte att göra på det sättet, var det flera ickepolitiker som menade. Man sparar inte genom att ”ta bort” och låssas om som om problemet inte finns. Men se det gjorde politiken. Och nu ser vi resultatet av just den politiken, ökade kostnader.
Vad säger man?

Rubriken ”Vilken flopp, Stefan!”, sid. 25 av Lars Markusson.
Jag hoppas sannerligen att det inte är Lars Markusson som satt rubriken utan att det är de genuint cyniska ”rubriksättarna”. Och de borde SKÄMMAS!
Här har vi ett idrottsfenomen som kommer på 7:e plats i ett WM! En fantastisk prestation! Sedan sitter sportreportrar framför monitorer och soffliggare framför TV-apparater och blir ”lamslagna” över att det inte gick som ”de” förväntat sig! Och så blir ”de” besvikna?

Förstår ni nu att jag inte är så noga med mitt ”intresse” i att samla ”sportkunskap”, för att ha något att diskutera om när man träffar ”grabbarna”. För vilken ”nivå” är det på pratet de människorna emellan?

ttela lördag
Ledaren AA är inne på ett ämne som jag stöttar till fullo! Och jag ställer mig bakom ropet! ” Schavottering? Jajamensan!

På insändarsidan (sid. 4) så handlar det väldigt mycket om Strömsborg. En kåk som jag tycker man ska bevara. Gör ett vandrarhem av den, är mitt förslag! Är den inte K-märkt?
Om den nu inte är K-märkt och den är såld till ICA Kvantum och de behöver ytan till annat. Jamen då är det väl inte ICA Kvantum vi ska hoppa på? Eller?

Det är väl antingen någon myndighet, vilken det nu är som är ansvarig för fastigheters K-märkning som vi ska skälla på. Och så ska väl politiken i VBG ha sig en utskällning som säljer fastigheten! Skärpning folk!

Det blev mycket det här!
10.59 

God natt!
Har slappat framför TV'n ett tag.

Nu är det dags att knoppa in och se till att man vaknar till morgonen med nya krafter!
00.26 

2005-aug-14
Tillbaka!
Jaha, då var man hemma igen då. Det går fort när man har roligt. Har ätit och vilat. 19:02 låste vi upp dörren till vår lägenhet och möttes av klart sällskapssjuka katter. De fick smaka på Doggy’s nya kattmat, i tetrapack. Ja det kallas så fortfarande, fastän det inte är som en pyramid (tetraeder). Julius, hustruns katt, skrek och ”kastade” sig över maten. Min katt, Abbe, backade lite försiktigt, studerade Julius och vågade sig sedan fram och nosa lite. Efter en stund åt han också.

Hunden sköter sonen om ett dygn till, tackar!. Annars har hon varit hos Mor&Far.

Vi var på IKEA. Och vi var jätteduktiga och handlade bara det vi hade tänkt oss. Gardiner och gardintillbehör. Det blev en sen lunch också. De har bra mat på IKEA.

Tidigare på eftermiddagen lämnade vi våra mycket goda vänner M&M, vid en grusväg, i Halland. Vi hade varit ute på en promenad. Plockat lite Kantareller och fikat på de Halländska kustklipporna. Diskuterade bl.a. tidvatten och glömda pass samt hade det allmänt jättemysigt. Det var också första gången jag prövade en längre promenad med gåstavar. Med tekniken stavarna framför kroppen. Och det fungerade bra!

På morgonen vaknade jag mycket utvilad. Jag hade sovit gott. Ensam i en 120 cm bred säng, man kanske skulle ha en sådan? Hustrun hade ett eget rum hon också, i våningen inunder. Undrar vad M&M menade med att sära på oss sådär?
Nejdå, så var det inte alls. Det var jag och hustrun som fick välja precis hur vi ville ha det.

Kvällen innan, på lördagen, blev vi riktigt bortskämda! Massor med fantastisk god mat och sedan är ju dessutom M&M så himla trevliga. Vi trivs bra ihop med dem.

Större delen av lördagen tillbringade vi på Göteborgskalasets sista dag. Jag har en anteckning därifrån:
14:08. Göteborgskalaset. Trött, sitter vid ett fik. Har blivit ”placerad” här, av hustrun. Jag somnar hela tiden. Dessutom är jag kroniskt hungrig och tänker bara på mat hela tiden. Måste skriva om ”fetma” på min hemsida. Vi gick förbi en ”demonstration” om ’USA ut ur Irak’. Det fick mig att fundera på detta med Israel, Palestina och Gasa. Hur började det? Egentligen?
I morse var vi till Kexfabriken i Kungälv.
’Mer i detalj beskriva Kungälvs Vandrarhem.’


Där har jag alltså minst tre ”arbetsuppgifter” för de kommande dagarna.

På lördagsmorgonen sträckte jag kedjan och drog åt hjulmuttrarna, på cykeln.

Under fredagen cyklade jag ju från Onsjö, Vänersborg till Vandrarhemmet i Kungälv. Här följer anteckningarna från den cykelturen:
2005-08-12. 14:21. Mulet lite sol. Svag motvind. Vesten, busshållplats. Lite söder om Trollättan, på Hjärtumsidan. DST: 17,91 km. Skickat SMS till hustrun om att hon ska ta med svampknivar.
Skulle gett mig iväg tidigare. Detta kommer att ta tid. Men va f-n, vem har bråttom?

15:52. Svarta moln framför och bakom mig. Mitt över är det lite sol emellanåt. Så har det varit en lång stund nu. Lite mer enveten motvind. DST: 24,98 km. Hjärtum.
Funderade på detta med svampställen. Min son försöker få mig att avslöja våra svampställen? Svampställen är sådant man viskande för vidare till den som förtjänar det och det sker på ens dödsbädd.

15:15. Svarta moln. Motvind. DST: 29:91 km. Ström (Lilla Edet). Vid Preem-macken. Rätt så varmt trots frånvaron av sol, svettigt. Det rullar!

17:03, Svarta moln. Motvind. DST: 56,99 km. Häljeröd (södra). Nu är det nära! [trodde jag]. Nu är jag ordentligt trött!

17:36. Igenmulet, svarta moln. Framme! Kungälvs vandrarhem. Var är hustrun? DST: 64,57 km.

18:03. Hustrun svarar inte på mobilen? TM: 4:03.12. [betyder: Tid på cykeln]


Att cykla de ca 65 kilometrarna tog totalt 5 timmar och 19 minuter. Då är handlande på Överby inräknat och alla raster och pausar.

Sista delen av turen var lite tråkig eftersom det började duggregna. Dessutom "lossade" bakhjulet. Hjulmuttrarna släppt lite så jag kunde inte "ta i".

Hustrun dök allt upp lite senare. Medan jag duschade fixade hon hämtpizza. Till det drack vi Öl. Ska också erkänna att jag ”klämde” några ”belöningsöl” precis efter att jag kom fram till Vandrarhemmet.
22.08 

2005-aug-12
Nu bär det i väg!
Mot nya äventyr? Det torkar upp ute och det blir sakta varmare.

Backväskorna är på cykeln och jag har cykelkläderna på mig.

Först stoppet blir på Överby, Trollhättan. Ska handla lite. Sedan tar jag "Hjärtumsidan" ned. Och jag tar det lugnt. Jag har gott om tid. Vandrarhemmet öppnar 17:00 och vi den tiden bör hustrun ha hunnit dit också, med bilen.

Sköt om er!

Vi "hörs" om några dagar.
12.17 

Berättelse
Det finns säkert personer som tycker att detta inte alls är kul, till dem får jag säga, ha överseende med min märkliga humor.

I Muggen (1981 december)
Det här är en berättelse som brukar få omdömen som: "Det måste sett helfestligt ut." eller "Hur kunde du?"

Den handlar om vår lille son. Han var så där liten och go som bara en unge på 17-19 månader kan vara. Stapplade och gick, slog i och skrek, fortsatte och gjorde nya fantastiska erfarenheter och upptäckter. En blandning av förtvivlat illvrål och upptäckarens glädjetjut.

Jag vill minnas att jag uppehöll mig i vårat vardagsrum. Jag tror att jag sysslade med att färdigställa några akvareller. Jag är nämligen amatörkonstnär. Det var bara sonen och jag hemma. Ni vet säkert också att sådana där små änglar är ganska bra på att hitta saker. Saker som de tycker är våldsamt underhållande. Samma saker upplever inte föräldrarna lika underhållande. De upplever dem snarare som ett bedrövligt elände.

Jag satt i vardagsrummet. Fullständigt uppslukad i skapelsens euforiska grepp.
Som i ett töcken. Hörde jag långt, långt bort små rop. Små ynkliga rop. Ju mer medveten jag blev, om min omgivning. Desto närmre kom de ynkliga ropen. Ropen lät nu som ynkliga tjut. Sådana där läten sätter igång en hel radda med mekanismer i människokroppen. Skulle allihop beskrivas, i detalj, så skulle inte en mansålder räcka. Tro mig.
Jag sprang upp, lokaliserade ljudet och rusade mot ljudet. Med en sådan där lagom känsla av obehag. Att det hade hänt något otäckt. Alla föräldrar har denna känsla jämt. Jag sprang till badrummet, därifrån kom ljuden.

Jag sliter upp dörren. Blir stående. Alldeles stel, stel av motstridiga känslor. Vad skall jag göra? Vill jag minnas att jag tänkte. Innan jag började skratta. Sonen hade försökt nå kranen på handfatet. Vägen dit gick via toalettstolen. Det var bara det, att han hade halkat ned i den. Och där står han, den lille. Han står där och liksom juckade upp och ned. Han var högröd i ansiktet. Han försökte komma upp. Med det gick inte. Han satt fast. Sonens ynkliga tjut hade nu övergått till förtvivlade rop. Han såg mycket lidande ut, den lille.
Och där står jag, i dörröppningen. Stelheten varade bara någon sekund. Jag hade fattat mitt beslut. Med risk för min sons framtida psykiska hälsa, sprang jag tillbaka till vardagsrummet och hämtade kameran.

Därmed förevigade jag detta mycket unika tillfälle. Jag drog sedan upp, den nu djupt lidande lille sonen, ur toalettstolens sugande grepp. Det lät som när man gör rent ett avlopp, med en slurp, om ni förstår vad jag menar.
Jag vill också minnas att jag hade svårt att koncentrera mig resten av dagen. Jag bröt ut i fullkomliga skrattkonvulsioner. Dessutom var jag mycket noga med att följa sonens förehavande, resten utav dagen. Vem vet. Han kunde ju ha hittat på något ännu festligare.


11.10
kommentarer  
Väldigt "bögigt" he he he!!!

från bögklubben!!!

- Nisse hult e-post
- 2006-mar-29 06.40

Nisse hult:
"bögigt"?

- Nisse
- 2006-jun-13 10.02


Packat!
Då har jag packat det jag ska ha med mig på cykelturen ned till Kungälv.

Det ser fortfarande lite tungt ut, ute. Igenmulet, Jag ska ju inte ge mig iväg riktigt än. HUnden ska rastas och så ska jag äta lite först.

Vädret har fortfarande en chans. Det är i alla fall varmt. Och ösregnar det inte så ska det nog inte hindra mig.

Hustruns klocka ligger definitivt på ett "säkert ställe". Jag hittar den inte? Jag misstänker att hon har den i handväskan som hon har med sig till jobbet.

Ska se om jag hinner med att fixa en "berättelse" åt er innan jag slutar blogga för dagen.
10.56 

God Morgon!
Hmm? Hade sett fram emot strålande solsken och i alla fall regnfritt. Jag har ju tänkt cykla till Kungälv, idag. Vi får se hur det utvecklar sig.

Först ska jag försöka hitta hustruns klocka. Hon lade den på ett "säker ställe" i går.

Morgonblaskan ttela då? Kan inte säga att det var något alls som egentligen vaskade om i mina känslor?
På insändarsidan var visst någon upprörd över att socialdemokraterna lovat jobb, inför valet. Skulle det vara specifikt för socialdemokraterna? Hallå! Vakna!

På sid 18, en halvsida om ett bilvrak och någon slags redogörelse för att det skulle kunna vara olagligt att forsla bort skiten. Dumheter. För mig låter det som om inblandade inte kan några lagar alls.

Forsla bort skiten! Hör ägaren av sig och undrar vart det tagit vägen är det bara att hänvisa denne till den nya platsen. Och skulle det leda till rättslig tvist, vilket jag betvilar så får väl inblandade parter ta den skiten då. Är det så svårt? Skärpning!
Egentligen tror jag det mer handlar om att ingen vill betala för borttransport av något som inte är deras skräp. Det handlar givetvis, som vanligt, om pengar, iförsta hand. Pengar går för miljö. Vem är förvånad?

Nu ska jag packa och hoppas på att det slutar regna.

Cykla mera!
09.37 

HULK
Nu har jag tittat på DVD. En av 4 filmer jag fått av mina kära barn.

HULK (2003). Eric Bana som Bruce Banner (Hulken). Jennifer Conelly som Betty Ross (kärleken), Sam Elliot och Josh Lukas samt Nick Nolte (Bruce Banners far, den onde?).
Den här versionen gillade jag inte. Den var B.

Nu är det definitivt dags att söka sig till sängen. Efter att hunden är rastad, förståss!

Sweat Dreams!
00.59 

2005-aug-11
Uppdrag granskning
Missade ett TV-program igår. I SVT1. 22:00 Uppdrag granskning – vad hände sen? Jag gick in på deras hemsida och där kan man titta på repriserna. Det gjorde jag.

Jag har ju liksom ett specialintresse i detta med att vara "tvångssjukpensionerad". Vilket jag blev i maj 2004.

Jag är inte riktigt nöjd med programmet.
Det framgick inte att den som har sjukersättning till 100% själv kan friskskriva sig till t.ex. 25% och börja jobba. Det protesterar inte F-kassan mot eftersom de då får betala dig mindre pengar. Och klarar men det inte så ligger sjukersättningen på 25% "vilande".

Du kan till och med först anmäla till F-kassan att "Nu börjar jag arbetsträna, upp till, 25%" och sedan knallar du iväg till jobbet och arbetstränar. Skulle F-kassan i det fallet krångla (det kan de göra) så frågar du efter vilket regelverk eller lagrum de i så fall hänvisar till. Tänk på att du kan arbetsträna i vilken omfattning du vill, t.ex. du kan börja med 1 timma per vecka. Och sedan sakta lägga på mer. När du är uppe i 25% av din ordinarie arbetstid friskskriver du dig och F-kassan blir bara glad.

Du kan förekomma handläggarna genom att skicka en "plan" över i vilken omfattning du tänkt dig tillbaka till jobbet och i vilken takt.

Du kan också ansöka om s.k. "åttondelsregeln". Det innebär att du kan jobba hos din arbetsgivare 12,5%, av din ordinarie arbetstid. Arbetar du normalt 40 timmar i veckan så innebär det 5 timmar per vecka. Och arbetsgivaren kan (ska) betala dig lön för den tiden. Och det påverkar inte din sjukersättning. Och det gäller endast under en begränsad tid.

I mitt fall blev det inte så. Det fanns inget "ekonomiskt utrymme" för en sådan lösning. Så där var det arbetsgivaren som "stoppade".

Det jag också saknade var en redovisning av alla de fall där F-kassan nekat personer sjukpenning p.g.a. F-kassan inte godkänt läkarintygen. Vad säger läkarkåren om det?
21.55 

Trippelduktig
Nu har jag varit trefaldigt duktig:
 1. Jag har cyklat från Onsjö, Vänersborg till Trollhättan C och tillbaka. Att cykla har bättre effekt på mina besvär än mediciner. Men medicinerna varar faktiskt längre än cykeleffekten.
  En jobbig sak bara, trots min rätt-upp-sittande-ställning, så åker hakan fram och upp. Det är väl något med nackmusklerna? När jag "rättar till" huvudhållningen, "drar" tillbaka hakan så knakar det något väldigt och ibland så "smäller" det till. Rätt så obehagligt.
 2. Pappa blev hjälpt med sina dataproblem både i Excel och Word.
 3. Jag cyklade FÖRBI Överby utan att stanna vid McDonalds! Nu ska jag äta något nyttigare i stället.
Nu ligger jag på plus, så att säga.
18.20 

Hälsoläget & m.m.
Det är faktiskt redan lite bättre. Det är bara ett intensivt envetet högt väsande/tjutande i huvudet som stör bilden av återhämtning. Lite mer värk än vanligt, i höger arm och tumme samt i höger ben och vänster fot?

Men nu har jag legat på min vibratordyna samt vilat ytterligare en stund till och därefter har jag slappat på balkongen med en kopp kaffe (som jag inte tål?).

Nu väntar jag på att hustrun ska komma hem, från sitt jobb. Antagligen har hon varit hos min syster och hämtat ett stort köttben till vår hund. Syrrans hund, Golden Retrievern, Ladden, tappar sina tänder. De mer eller mindre ramlar ur käften på han när han försöker tugga på köttbenet. Så då tyckte syrran att det kanske kunde vara något för vår hund.
Hon har i lönndom testat det där benet förut, ja hunden alltså, inte syrran. Hon "stal" det från Ladden vid ett obevakat tillfälle när syrran var hundvakt åt oss. Och eftersom hon inte verkade bli akut sjuk av det smakprovet, har vi nu bestämt att hon ska få pröva hela, så att säga.

Senare i eftermiddag har jag planer på att cykla till Trollhättan och hjälpa pappa med ett problem i dataprogrammet Microsoft® Excel.

Nu ska jag kolla lite på mina digitaliserade magnetröntgen bilder.

Hej så länge.
13.47 

Hälsa
Jag får ta tillbaka en del av det som står här nedan vid (11:12).

Hunden fick bara en tredjedels promenad, för jag fick sådan rackarns värk. Och så blev jag trött och illamående.

En tröst är i alla fall att det sannolikt har blivit bättre tills i morgon. Ska dock ta en extra värkmedicin.

Hunden fick nog rätt så bra motion i alla fall. Jag hade med mig hennes favoritbelöningsleksak. Den får hon leka med bara om hon INTE gör något fel eller ofog.
Den springer hon runt vår fotbollsplan här på Onsjö med, i full fart, runt, runt. Till slut kommer hon fram med den till mig och då ska det kastas, ett tag.

Nu ska jag äta mat. Sedan blir det horisontalt läge för mig ett tag.

Må gott i sommarvärmen!
12.01 

Duktig!
Nu har jag varit duktig. Igen! Jag har lyckats flytta hustruns datorarbetsplats, från ena ändan av lägenheten till den andra. Och jag känner inte av några ökade besvär ännu? Jag kanske lyckades bete mig på ett ergonomiskt anatomiskt fysiologiskt förnuftigt sätt?

Nu ska hunden rastas!
11.12 

God Morgon!
Och vilken underbar morgon! Solen skiner! Kommer knappt ihåg vilken morgon den gjorde det senast?

Jag lyckades få en övernattning på Kungälvs vandrarhem mellan fredag och lördag. Kul! Vill nu vädrets makter bara vara lite nådiga så blir det nog en cykeltur dit, i morgon. Det suger.

Åsså var det morgonbladet ttela. Något att reagera på? Läs ledaren HÄR av AA, jag säger inte mer om det.

Jo förresten, jag kan säga att jag nästan spricker av positiv känsla. Kan man det? Det är i alla fall vad jag känner. En väldigt STOR positiv känsla, som jag hoppas kunna behålla länge. Men jag vill också vara ödmjuk. Det är en bra egenskap, ödmjukhet.
Jag ska ta reda på mer om det begreppet och försöka vara det riktigt mycket.

För att spinna vidare på AA's ledare som riktar in sig på frivilligt engagemang som närmar sig stordåd vill jag speciellt berömma ideella föreningar som;
Friskis&Svettis som gör ett jättejobb inom folkhälsan och där jag själv är engagerad.
Alla nykterhetsorganisationer som många gånger gör jobb som definitivt räddar liv, flera av dessa nykterhetsorganisationer hade jag förmånen att både få lära känna och samarbeta med i min gärning som missbruksförebyggare (90-95).
Och så sist men inte minst, alla kvinnojourer (och mansjourer) som också räddar liv och finns där, ger trygghet och stöd och i bästa fall lyckas förmedla styrka till frigörelse till bättre, värdigare liv.
Alla andra frivilliga, ideella organisationer, med ett gott ändamål, sänder jag också en tanke.

På insändarsidan i ttela är det amningsproblem som jag "fastnar" för. Jag har haft många "strängar på min lyra". Jag har arbetat som distriktssjuksköterska på en barnavårdscentral över en sommar (mitten på 80-talet) och där kom jag i kontakt med en del amningsproblem. Sedan har vi ju två egna barn. Jag och hustrun. Jag praktiserade också som sjuksköterskestuderande på "sjuka spädbarnsavdelningen", Vänersborgs Lasarett, tidigt 80-tal.
Till insändaren och alla ni andra med amningsfunderingar. Amma så länge ni är trygga med det. Att BÖRJA ge bebisarna smakportioner med olika sorters föda vid 4 månader är inte fel. Man behöver inte sluta amma för det.
Sedan har jag sett 2-4 åringar som kryper upp i mammas knä och lyfter på blusen och suger lite. Där tycker jag nog att gränsen är passerad. I alla fall i ett I-land som Sverige.

Missbruket? När jag läser artikeln i ttela på sid. 6-7 så får jag nästan en känsla av att texten andas en slags förvåning över att det ökar, missbruket.
Jamen, här har ni ju effekten av en liberalare drog- och alkoholpolitik! Är det bara jag som ser det?

På sid. 21 i ttela hittar jag en artikel med rubriken: Satsar på enkel orientering. Det handlar om s.k. Trimorientering. Det tyckte jag var kul på den tiden jag kunde springa. Dessutom kan man ta så många kontroller man vill, vid varje tillfälle. Helkul! Mer Trimorientering!

Nu ska jag gotta mig i att "Må Bra!", en stund.
09.16
kommentarer  
Hej!

Hoppas att dagen varit fortsatt lika trevlig som den började. Vädret har ju i alla fall inte varit SÅ illa. :o)

Ha det gott! /Agnetha

- Agnetha e-post
- 2005-aug-11 09.34

Än kan jag inte klaga så där värst mycket. Det är ju varmt och det regnar inte.
Ha' de'!

- Nisse
- 2005-aug-11 12.22


2005-aug-10
God natt!
Nu kastar jag in "handduken" för idag.

Jag har suttit framför datorn och "spånat" på mina kommande "berättelser", varvat med serietidningsläsande och ätande.
Vilken karaktär ska berättelserna ha? Givetvis blir det mest roliga episoder. Det är ju det som gör livet värt att leva - att komma ihåg det roliga - att känna det.

Men det finns också berättelser i mitt liv som är mer eller mindre tragiska men nog så väsentliga.

Samtidigt håller jag ju på med min "sjukhistoria". Jag är framme vid magnetröntgen, 2004, nu och ska välja ut vilka bilder jag ska visa och hur jag ska förklara dem.
Bemötandet från några läkare och sjukhusadministrationen ska också avhandlas.

Till helgen planerar jag och hustrun att söka oss söderut. Ligga på vandrarhem. Besöka goda vänner. Komma bort. Se något annat. Ja vi har tänkt oss till Göteborg.

Är det inte allt för ruggigt väder så funderar jag på att cykla ned under fredagen. Hund- och kattvakt är fixat.

Det som återstår är att fixa nattlogi på något vandrarhem natten mellan fredag och lördag.

Ska ringa runt till morgonen.

Sov gott!
23.38 

Mineralvatten?
Det var en artikel i tisdagens ttela på sidan 13 med rubriken: Flaskvatten skadar miljön och rubriken: Vatten på flaska en riktig miljöbov i samma dags Aftonbladet på sidan 9, som har gnagt i mig.

Först är det väl så att jag känner mig skyldig. Jag är en av dem som köper mer flaskvatten nu än tidigare. Dock inte beroende på anledningen som förs fram i Aftonbladets artikel: "Vi har anammat kontinentala vanor." Jag köper och dricker det för att jag tycker det är godare och festligare än vanligt kranvatten. Och så är det den kolsyrade varianten och då gärna med limesmak. Dessutom har det numer blivit billigare.

Man vill ju inte vara delaktig till att förstöra miljön. Eller va?

Jag tycker nog dock att det finns andra aktiviteter som man kan fundera på om man nu vill skona miljön. T.ex:
 • Lämna EU. Sverige tvingas till högre gränsvärden för massor med miljöfarliga ämnen. Eller vägra gå med på det. Politiker, visa lite "stake"!
 • Cykla i stället för att ta bilen eller bussen till jobbet om sträckan ligger runt eller under 10 km. Gör dig helst av med bilen överhuvudet taget. Den är en megamiljöbov från tillverkning till skrot.
 • Köp inga varor som inte producerats i Sverige. Är det möjligt? Börja med att bojkotta Lidl är ett exempel. Där körs mjölken från Tyskland, har jag hört. Är det sant?
 • Använd uppladdningsbara batterier i större omfattning.
 • Åk inte till Tyskland för att köpa billigt öl.
Ni får gärna fylla på med andra förslag. Det finns säkert fler!
20.27 

Kulighet!
Kanslisten och skrivaren (90-talet. När jag jobbade som IT-tekniker och med IT-support)
Det började med ett telefonsamtal.
- Är det Nisse? Sa en röst.
- Ja, det är det, svarade jag.
- Ja, det är Gunnel, fortsatte hon.
- Hej Gunnel, vad kan jag göra för dig? Sa jag.
- Ja, det är lite konstigt. Jag skulle väl ha ringt lite tidigare. Men det är så konstigt. Jag tror att det är något fel på mig. Sa Gunnel.
- Är det fel på dig? Undrade jag.
- Fel och fel, det är väl egentligen skrivaren. När jag går förbi den så börjar den skriva ut. Och det är bara tomma papper. Och jag har kollat när andra går förbi, då skriver den inte ut. Och det kommer bara tomma papper. Det är jättekonstigt.

Orden flödade ur munnen på Gunnel nu när hon till slut fick lätta sitt hjärta och berätta om sitt konstiga problem. Jag sa till henne att jag skulle åka ut och kontrollera det hela.

Jag åkte dit. Då ska vi se. Kan du ta och visa hur det går till, sa jag till Gunnel.

Gunnel satte sig framför datorn. Fixade litet med några dataadministrativa uppgifter. Reste sig och gick mot dörren. När hon var precis mitt för skrivaren började den skriva ut. Massor med tomma papper. Klart skumt?
Jag fick stopp på skrivare så den slutade skriva ut. Och bad Gunnel bete sig på samma sätt igen. Hon gjorde det och samma sak upprepade sig. Det var alltså ingen tillfällighet.

Då satte jag mig vid datorarbetsplatsen och ”grejade” lite. Reste mig upp och gick mot dörren – och skrivaren började skriva ut. Då kunde jag i alla fall trösta Gunnel med att det var inget konstigt med just henne. Hon såg lättad ut. Jag tycke jag såg hur hon ”sjönk ihop” av lättnad.

Jag hade nu en aning om vad problemet kunde bestå i. Jag kände nämligen något när jag reste mig upp ur stolen. När man reser sig ur en stol så lutar man sig normalt framåt för att lättare komma upp och då kommer huvudet närmre bildskärmen. Det var då jag kände hur det ”drog i håret”.

Jag frågade Gunnel om problemen började efter att hon fick sitt skärmfilter. Och då sken hon upp och sa att det stämde.

Jag kröp bakom bildskärmen och såg vad stolpskottet till försäljare hade gjort. Just det skärmfilter Gunnel hade var av en typ som var gjorda dels för att ge en behagligare bildyta att titta på men den var också till för att ”leda bort farlig strålning” som försäljaren hade sagt. Om det nu var så skulle givetvis försäljaren ha satt klämman som ska jorda filtret i ett element eller så. Det hade han inte gjort. Sladden var nämligen så kort så den räckte inte till. Han hade satt klämman för jordning i bildskärmskontakten?

På just den här datormodellen satt skrivarporten precis bredvid. Eftersom det var så långt mellan datorarbetsplatsen (stort rum) och skrivaren hade jag installera en slags signalförstärkare. En sändare i datorns skrivarkontakt och en mottagare i skrivarens kontakt.

Nu hör det också till att golvet i den här expeditionen hade en förmåga att ladda upp en människa med statisk elektricitet ganska rejält. Detta hade Gunnel försökt råda bot på genom att köpa en antistatisk matta.

Jag undersökte mattan och kunde konstatera att den snarare förstärkte den statiska laddningen i en människokropp och det berodde på materialet i kontorsstolens hjul.

Så Gunnel satt alltså där och arbetade ordentligt laddad med statisk elektricitet. Och när hon reser sig och böjer sig fram ”suger” skärmfiltret åt sig den statiska elektriciteten via huvudet. Den statiska elektriciteten far vidare i den lilla sladden och till klämman som ska jorda skärmfiltret. Men eftersom nu klämman sitter i kontakten för bildskärmen och kontakten för skrivarsladden sitter alldeles bredvid ”hoppar” den statiska elektriciteten över till den. Och i skrivarkontakten sitter ju en s.k. signalförstärkare. Signalförstärkaren får en elektrisk impuls och vidarebefordrar den till mottagaren som sitter i skrivaren. Den mottagaren omvandlar den elektriska signalen, så gott den kan, och resultatet blir att skrivaren får en instruktion om att börja skriva ut. Och inget mer.

Problemet löstes med att plocka bort skärmfiltret och den antistatiska mattan.

Strax därefter fick försäljaren sig en ordentlig tillsägelse, från mig och uppmaning att för all framtid hålla sig borta från våra anställda.


OBS. Gunnel är ett fingerat namn.

Jag ska också meddela att jag ägnat säkert en timma åt att försöka hitta den här berättelsen. För jag vet att jag har skrivit in den i någon datafil tidigare, på jobbet. Jag brukar via ePost skicka texter som jag vill bevara, hem till mig, som en slags säkerhetskopia. Det hade jag tydligen inte gjort i det här fallet. Men nu finns den här.

Mycket nöje!
15.46 

God Morgon!
Idag var det tufft! Två ttela att läsa igenom. Det går det med. Kunde konstatera att jag inte "missat" något "väsentligt" från tisdagens ttela.

Vad aktiverade mina grå idag då? I en artikel på sidan 6 och i AA's ledare berörs ämnet missbrukare.

Jag har ju jobbat som missbruksförebyggare, i Trollhättans Stad mellan 1990-1995, och fördragshållare inom ämnet så jag är ju så att säga "initierad".
Jag har också skrivit en bok. Den blev aldrig tryckt. Inget förlag ville ha den. Den var väl helt enkelt alldeles för tråkig, och sann?

Jag har inga synpunkter på varken ledare eller artikel mer än att missbruksproblematiken i vårt samhälle är svår.

Och nu till det jag vill komma in på, associationen: De ökade införselkvoterna och krav på sänkta priser (skatten) samt tillgänglighet.

Är det någon som tror att alkoholmissbruket kommer att minska:
- med ökad tillgång på alkohol?
- om det blir billigare att köpa alkoholen i Sverige?
- om alkoholen finns lättillgänglig i livsmedelsbutiker?

Det konstiga är att det finns massor med människor som tror det. Antagligen är det människor som inte har fått erfara hur det är att leva med en anhörig som missbrukar. Eller så är de "sus och dus"-människor. Egoister (värre än mig) som skiter i andra bara de får det bra.
Jag vet faktiskt inte vad det egentligen är för typ av människor.

Det kanske är sådana som jag själv?
Jag skulle kunna tänka mig och köpa min starköl i närmsta livsmedelbutik till ett pris som är bråkdelen av nuvarande. Det skulle passa min ekonomi och jag skulle inte öka min konsumtion för det.
Men antagligen skiljer jag mig från ett antal andra människor. Jag vill vara solidarisk, jag tycker det är OK att betala mer för alkoholen vilket får som effekt att "man" inte har råd att köpa så mycket. Och helst såg jag ju att "skatten" var öronmärkt och gick till alkoholkonsumtionens skadeverkningar.

Jag har läst massor med oberoende forskningsrapporter. De är alla samstämmiga. Alkoholkonsumtionen i ett land eller en kultur går att påverka genom tillgång och pris.
Märk att jag skriver "oberoende", det finns massor med forskningsrapporter som är direkt eller indirekt finansierade av alkoholindustrin. Ett exempel är de forskningar som kommer fram till att det skulle vara hälsosamt att dricka ett glas vin om dagen t.ex. Och för er som nu här skulle vilja hojta till så vill jag trycka ned i halsen på er att en sådan konsumtion ökar risken för hjärnblödning, så det så!

Begränsas tillgången och prisnivån är hög minskar missbruket.

Att hembränningen skulle öka är en myt. Frankrike är det land i Europa som har högst andel hembränning. Tänk på den ni!

Hembränning har ett starkare samband med BEHOV av alkohol än att det skulle påverkas av priset och tillgängligheten på laglig alkohol.

Ett mycket allvarligt problem som måste propageras mer mot är föräldrar som anser att det är OK att ge sina barn alkohol!
Om dem har jag bara ett omdöme: NAIVA IDIOTER!
Den enda effekt, i vår kultur, en sådan inställning får är att dessa barn får lära sig att det är OK att berusa sig. Underökningar visar att det är dessa barn som ofta "super" värst, de "däckar" först. De har ingen "spärr" i sin alkoholkonsumtion.

Nä, här slutar jag. Detta kan jag skriva kilometervis text om.

Lev sunt och förnuftigt!
10.22 

2005-aug-09
Näradödenupplevelse
Borde vår hund ha haft efter att ha rullat sig i människobajs när hustrun var ute och i sin outgrundliga snällhet tagit med hunden, när hon skulle plocka hallon.
Nu blev det inga hallon.

Hustrun var tvungen att koppla hunden och skiten hängde i "drivor", just där också halsbandet är. Så hustrun fick skit på sina händer.

Väl hemkommen var hon också tvungen att sticka ned sina hjälpligt rengjorda händer i byxfickan för att få upp nycklarna.

Halsbandet slängdes. Det värsta fick klippas bort på hunden och sedan följde intensiv skrubbning och efterföljande torkning.

Här fick jag mig en "släng av sleven" som det heter. Jag fick nöjet att "torka klart hunden".

Förutom det då?
Jympan var trevlig. En strålande Anita och massa motionärer.
Bastun var mycket avkopplande. Det behövdes.

Nu ska jag faktiskt äta lite. Den sena timmen till trots.

Därefter har jag det stora nöjet att gå ut och rasta vår nytorkade hund, i ösregnet!

Sicket "flyt"?
22.55 

Jympa!
Nu är det dags att börja planera för lite jympa. Jag är ju s.k. värd här ute i Onsjöskolans gymnastiksal, Vänersborg, där Friskis&Svettis idag har jympa 19:00-20:00. Det är en s.k. gästjympare, Anita, från Trollhätteföreningen som kommer och jympar för oss.

Efter jympan blir det bastu, 20:15-22:15, om nu inte bastubokningsmarodören har stökat till det?

Move it!
18.00 

Kulighet!
Visst är det läge för en rolig berättelse?

Syrran och Bill 70-talet Nr 2
Min syster är ute och cyklar med hunden Bill. Hon har varit och handlat apelsiner, tror jag det var.
Syrran cyklar hemåt, mot Hjortmossen. På Klaffbron blir hunden Bill skitnödig. Syrran har två fyllda papperskassar, en på vart cykelhandtag. Med apelsiner. Hunden tvärnitar och kröker rygg. Syrran har ett stadigt tag om hundkopplet och märker givetvis inte att hunden ämnar lätta på trycket, så hon stannar inte.
Och då välter ju givetvis cykeln, med syrran och de fulla papperskassarna. Innehållet i papperskassarna sprider sig över hela korsningen, öster om bron, samtidigt som hunden Bill sitter och skiter färdigt.
Klockan är väl ca 16:00, det är rusningstid. Jag är osäker, men jag tror inte att den korsningen var ljusreglerad på den tiden. Det blir ett mindre kaos. Jag tror att fler vänliga själar hjälper min syster att plocka upp apelsinerna.
När min syster kryper omkring där och plockar apelsiner och försöker torka upp hundskiten, rullar en polisbil förbi. Min syster blir faktiskt lite konfunderad över att de inte stannar och liksom menar att: ”Vad har hänt här då?” Eller nått.
Vid ett senare tillfälle, promenerar Syrran hem från staden, då saktar en bil in och någon frågar: ”Har du inte Collien med dig idag?” Bilen, det var en polisbil!

16.53 

Internet
Nu har jag börjat publicera min dokumentation av min "Sjukhistoria".

Ni som är nyfikna? Varsågoda klicka här!

Observera att den sidan är under uppbyggnad.

Nu är det paus!
14.47 

Nedstämd->Upprymd
Nu har jag vilat på min vibratordyna. Och före det åt jag och var ute på en längre promenad med hunden.

Innan jag vilade mig kollade jag min blogg (den här) om någon hade kommenterat något?

Och det var det. Egentligen är ju en kommentar, i sig, inget märkligt. Men den här kommentaren fick kanske större effekt, på mig, än vad "kommentatorn" tänkt sig.

Jag har varit nedstämd, ett tag. Jag har kämpat för att hålla "kraften" uppe, att "hålla igång".
Och så, som att vända på ett mynt, känner jag mig upprymd och full av kraft.

Och det har jag en person jag beundrar att tacka för. Min favoritledarskribent på ttela, Agnetha Andersson med signaturen AA.

Tänk på det, alla Ni andra. Vilken effekt några vänliga ord kan ge och vad enkelt det egentligen är att delge dem.

Betänk också motsatsen. Att några "fel" valda ord kan få dramatiska negativa effekter och skapa stor förstämning.

”Peace And Understanding!”
12.54 

Dokumenterande
Har tittat en del på ett "projekt" som har legat i "träda". Det är dokumentationen av "all" den kunskap jag samlat på mig om nack- och ryggbesvär och då speciellt diskbråck och Cervikal Spinal Stenos (vilken är min diagnos).

Att den legat i "träda" beror på att det är rätt så omfattande och det är mycket jobb med att anpassa det för webben. Sedan ska jag hitta en gratisplats för det någonstans också. Det är ju några MegaByte, för närvarande 28 MB. De flesta gratisplatser erbjuder 10-20 MB

Får väl se vad jag kan hitta och sedan ska ju orken räcka också.

Nu är det paus!
10.28 

iReferat?
Jag fick "nedlåta" mig till att kika på nyheterna på ttela's hemsida.

Ledaren av AA är så rätt. (Läs hela)
(S) har levt i en "skuggvärld" där de inbillat sig att marknadskrafterna är några slags "goda feer".

Det är väl inte bara (S) som gjort det, eller? Det har/gör väl samtliga partier/politiker.

Tänk om det är så som AA skriver att politiken faktiskt har kommit till insikt. Kan det vara så?

Vi får hoppas!

Friskis&Svettis i Vänersborg har en fin artikel idag också! Kolla själva: F&S på Kasen i VBG

Jympa på!
08.34
kommentarer  
Jag måste tacka för alla berömmande ord du har om mig i din blogg. Kul!
Vad gäller den uteblivna tidningen - det har varit ett haveri på tryckeriet i Göteborg under natten, så hela tryckningen har måst flyttas. Men under dagen ska du förhoppningsvis få din tidning i alla fall.
Ha en bra dag och blogga vidare!
//AA

- AA e-post
- 2005-aug-09 05.39

Istanes!
Nu känner jag mig riktigt stolt! Tack ska Du ha AA.

- Nisse
- 2005-aug-09 06.12


God Morgon?
Konstigt? Ingen morgontidning ttela på köksbordet. Inte i brevlådan heller? Det verkar som om något med distributionen har klickat. Vad tomt det känns?
07.53 

2005-aug-08
Sömnsvårigheter
Att det ska vara så svårt att komma i säng? Blir inte trött? Det bara väser i huvudet hela tiden.

Ska ta och titta på TV ett tag, tills jag blir tillräckligt trött för att kunna somna.

Sov sött!
23.52 

Internet (långfärdscykling)
Så! Då är jag färdig med den allmänna utrustningslistan för långfärdscykling. Den innehåller också tips och råd samt de erfarenheter jag gjort.

Ni som är intresserade kan väl kolla den och tycka till. Det vore tacksamt. Jag vill ju att det ska bli så bra som möjligt.

Move on!
15.19 

Duktig!
Nu har jag varit duktig, igen! Det har legat ett par brandvarnare i köket, i ca 1 månad och väntat på att bli uppmonterade för att ersätta de gamla vi haft.

Nu är det gjort. Blev lite orolig dock? På beskrivningen stod det att brandvarnaren skulle monteras minst 50 cm från vägg vid takmontering. Våra är satta ca 15 cm från väggarna.

Vilka hemskheter detta kan få för effekt är jag nu helt ovetande om. Någon som vet?

Det står i beskrivningen att de helst ska monteras mitt i rummet, i taket. Och där sitter ju definitivt inte våra. De sitter i ett hörn. Den ena har jag monterat snett över TV'n, för det är där de flesta bränderna startar.

Den andra har jag satt i "mitt" rum eftersom jag har en herrans massa elektronisk utrustning här inne och nästan hälften är på ständigt. Även här sitter brandvarnaren i ett hörn, lite övanför en dörr. Jag valde den placeringen för vi har ett ventilationssystem som "blåser" ut luft vid den andra dörren och den luften "dras" sedan in i toaletten, vid samma dörr, för där sitter ett "insug". Då räknar jag med att eventuell brandrök, i mitt rum, kommer att dras åt det hållet. Så rökvarnaren sitter ca 1,5 meter från utblåset. Den kan ju inte sättas bredvid utblåset? Och sätter jag brandvarnaren mitt i rummet så missas den elutrustning som är direkt placerad under "utblåset".

Jag tror, beskrivningen och rekommendationen, till trots, att jag ändå valt en vettig placering av våra brandvarnare.

Lever vi tryggt?
13.23 

Bräcklighet
Hade tänkt mig gå en promenad med hunden. Tog vägen om Johannesbergsvägen (Onsjö-Vänersborg). Där fick hunden för sig att det var väldigt bråttom. Hon "drog".
Nu "drar" inte våran hund sådär väldigt mycket. Kanske är det som en hundägande kamrat till oss sa: "Hon är ju som en bomullstuss i ändan på kopplet i jämförelse med min hund."
Men, tyvärr, så räcker hennes "dragande" för att mina besvär ska öka och att jag sedan hela tiden får gå och försöka lugna ned henne och hon bara lyder i någon tiondels sekund så ökar min irritation och då är det kört.
Det blev bara en kort rastning och nu sitter jag här med dubbelt så mycket besvär som innan jag tänkte gå på en "uppiggande" promenad i sommarvärmen.

Då tänker jag: "Fy bubblan vilken bräcklig kropp!" Inte riktigt sant, det där med: "Fy bubblan" kan ni ersätta med: "Helvetes djävla skit!"
11.57 

God Morgon!
Sovit gott? Det har jag. Gårdagens "maratonjympa" sätter dock sina spår.

Morgontidningen ttela är genomläst. Och vad kan det då vara som jag reagerat på denna morgon?

Först och främst Carolina Klüft! Grattis! Sicken tjej!
Det som dock gör mig beklämd, i samband med sport är dels alla sportreportrars orerande om sportande människors prestationer om varför och varför inte etc. Jag tycker de är löjeväckande samt att de allt som oftast sårar personer som ägnat sitt liv åt en sport som skänker dem mening med sitt liv.
Den andra saken är egentligen den som kanske är grunden till att jag inte gillar eller är intresserad av sport och det är; av vilken anledning räknas inte tvåan? Och alla de andra? Det ska alltid vara guld eller "etta". Och om en person gjort en jätteprestation och kom just tvåa då kan det heta: "Hon tog brons." Men om samma person kom etta, heter det: "Vi tog Guld!"
Sedan är det en sak till, jag klarar helt enkelt inte allt tabell- och listsnack. Och; "Om den eller den skulle ha gjort "såhär" eller "sådär" i stället."
Jag är en "pest" bland sportentusiaster.

Debattartikel på sidan 2 av Per Olov Blom (c) läste jag också igenom. Det är ju självklart att om få människor arbetar så betalar inte de in så mycket skatt som fler skulle göra. Krävdes det en utredning för det?
Men har det inte missats en stor poäng här. Även om det är färre som arbetar och fler går arbetslösa och sjukskrivningarna ökar (oavsett vad F-kassans statistik visar eftersom den är friserad för att passa deras budgetmål) så går Sveriges ekonomi hyfsat bra. Hur kan det komma sig? Jo enligt min bedömning är det våra företag som fortfarande är effektiva och gör bra resultat. Och de betalar in skatt, de också.
Personligen tycker jag att de betalar in för lite i skatt. De skulle betala mer eftersom det är företagens effektiviseringar som är boven bakom arbetslöshet och sjukskrivningar.

Ha en fortsatt bra dag!
09.27 

TV
Kollat på en film med Whoopi Goldberg, "En tjej i stöten". Henne gillar jag! Bra skådespelerska.

Kollade in lite på Discovery. De var inne på detta med universum och att de hittat galaxer som är för gamla?
Det problemet borde väl ha två möjliga lösningar:
1. Universum har ingen födelse, ingen "Big Bang". Det har alltid funnits!
2. Var inte Einstein inne på att universum kunde vara "krökt". I så fall ser de ju, liksom på sig själva, bakifrån.

Akta er, det kan bli djupt!
00.03 

2005-aug-07
Missbruk!
Nu har jag missbrukat "mat". 12 rostade brödskivor, med margarin på. Mår jag dåligt? Nä!
23.24 

Duktig!
Nu har jag varit duktig. De bilder jag tog på F&S-diplomeringarna, idag. Har jag redan granskat, redigerat och beskurit samt minimerat och anpassat dem för WEB-publicering. ZIP:ade och skickat till Thomas. De ni!
22.18 

Bastun
Nu är jag både irriterad och ledsen!

Någon stryker mina bokade bastutider på kalendern?

Man liksom tappar sugen. Vad är det för typ av människa som inte törs prata med en? Och jag gör inget fel! Jag är övertygad om att denne person, som stryker mina bokningar, har missuppfattat reglerna.

Jag har skrivit lappar och skickat ePost till bostadsrättsföreningens styrelsemedlemmar och så får jag hoppas på att de kan komma fram med någon lösning.
21.00
kommentarer  
Tänk att dessa människor finns visst lite överallt... de som stryker tvätt-tider, bastutider osv för andra människor. Översitteri och dåligt uppförande, fy attans för sådana jobbiga människor. Stå på dig Nissse! Hoppas det löser sig.

PS: Kul att du tittade in hos mig. :-)

- Fröken Svår  hemsida 
- 2005-aug-07 17.47


Jymporna
Alla tjejer var jätteduktiga och godkända och därmed diplomerade blev de alla tre!

GRATTIS!

Och jag var jätteduktig och var med och rörde mig hela tiden. Fotograferade lite, hälsade den ena diplomeraren välkommen.

Och sedan är det så härliga människor! Alla de som är engagerade i Friskis&Svettis.
20.56 

Motion!
Ja då är det dags! Först ska jag till bastun och ställa in timern så att det go värme till 20:15.

Sedan travar jag bort mot Onsjöskolans jympasal och hoppas få uppleva en givande diplomeringsomgång!
15.16 

Diplomering i F&S, i dag!
Klockan 16:00 i Onsjöskolans jympasal startar idag den första av tre diplomeringar. Det är först Medel, sedan 17.00 Bas samt 18.00 Medel.
Det är Johanna, Jenny & Helena som ska diplomeras.

Och vad är då diplomering?
Diplomering är den sista delen i en Friskis&Svettis-ledares utbildning.

Det första steget, i Vänersborg, är att meddela sitt intresse till en funktionär (värd eller ledare). Därefter ska man delta i en information om vad det handlar om, att vara Friskis&Svettis-ledare. På den informationen får man ett musikband med tre (tror jag) inspelade låtar på. Låtarna ska vara exempel på det vi i F&S kallar Kondition, Smidighet och Styrka.
Detta band tar man med sig hem till sin kammare och sätter rörelser till.
Vid ett bestämt datum är det "uttagning" av de som har visat intresse. Då samlas ledare och funktionärer och så får då ledaraspiranterna visa vad de kan.
Uttagningen består av flera moment. Det första är att visa att man kan sätta rörelser till musik och att man kan hålla takten och att det ska framgå att man trivs där i mitten.
Därefter får ledaraspiranten ett antal lappar lagda framför sig på golvet med rörelseförslag. Till den musik som spelas upp ska ledaraspiranten fritt välja rörelser som passar in till musiken.
Nästa steg är att ledarna och framför allt Ledaruppföljarna och utbildningsgruppen sätter sig ned och diskuterar ledaraspiranternas prestationer.
Det sista steget i "uttagningen" är en intervju. Där frågas det om intresse och möjlighet att hjälpa till med ideellt arbete i föreningen t.ex.
Om en ledaraspirant blir "Uttagen", vilket bestäms av föreningens behov, tillgång på pengar och ledarnas bedömning samt den egna prestationen, så blir man skickat på utbildning.
Första utbildningen, Steg 1 omfattar ca 4 dagar och då är det mycket anatomi & fysiologi samt jympa och löpträning.
Innan man "godkänns", till att gå vidare ska man skriva ett teoretiskt test.
Steg 2 är längre ca 6 dagar och då jympar man och jympar och jympar. Hela dagarna, nästan, lite praktik är det allt emellan. ”Skitroligt!”
Efter detta ska ledaraspiranten hem och sätta ihop sitt första jympapass. Leta musik och sätta rörelser till och få allt att stämma. I vår förening, F&S VBG, har vi ett faddersystem så att ledaraspiranten ska få så god handledning som möjligt.
Sedan är det då dags för diplomeringen. Då kommer en speciellt utbildad person från F&S, för vår del oftast från Göteborg. Och då ska ledaraspiranten visa vad den kan och vad den lärt sig. Efter denna jympa blir ledare antingen godkänd eller underkänd (ett underkännande här är också ett underkännande av fadderns insats). En stund med diplomeraren är också avsatt för respons.

Efter godkänd diplomering kan ledaraspiranten kalla sig för ledare i Friskis&Svettis.

Efter ca ett år görs ofta en s.k. ledaruppföljning (LUF), som sedan upprepas med jämna mellanrum. Detta är dels en s.k. kvalitetssäkring men också en himla bra möjlighet för ledaren att få respons på sin jympa och tipps på finslipning.

Vi, F&S, har också tillgång till s.k. Steg 3-utbildningar. Exempel på det är; Ki, Ki-balans, Styrka och Intensiv.

Jag diplomerades till hösten 1998. Det var en av de största stunderna i mitt liv. Jag var megastolt! Och är det fortfarande! Jag hoppas att jag så fort som möjligt kan komma igång och få leda jympa igen. Det är härligt!
Jag har gått Steg-3-utbildningarna; Bas, Ki-jympa och Ki-Balans och är "grundutbildad" medelledare.
13.03 

Serietidningar
Om ett gott skratt förlänger livet kommer jag att få ett jättelångt liv. Hoppas bara det blir roligt.

Jag har precis läst färdigt serietidningen "Uti vår hage", med huvudpersonen "Falo". De två sista episoderna i det nu senaste numret är vansinnigt roliga, ja det tycker i alla fall jag.

12.22 

Kulighet!
När man väl börjar "rota" i sitt minne efter tokigheter så liksom det bara "rinner till". Det kommer mer hela tiden. Så jag gör väl så att jag levererar en när den kommer.

Mormor och Bill 70-talet Nr 1
Jag var ute och promenerade med hunden Bill utmed Lasarettsvägen, i Trollhättan. En bra bit bortanför nuvarande Vårdcentralen ser jag Mormor vandra hemåt. Hon bodde på Karlstorp, just då. Jag vet ju att Mormor och hunden Bill kommer bra överens så jag släpper Bill och säger till honom ”Titta, där framme går Mormor!” Hunden sätter en våldsam fart. Ni vet väl att en Collie är en Vinthund, under pälsen? Nu vet ni. Strax innan hunden når fram gör hunden som så att den böjer ned nosen, för Mormor har kjol på sig. Och så kör han nosen rakt upp mellan benen på Mormor, bakifrån.
Just detta kände jag mycket väl till och var väl medveten om att det var just så hunden skulle göra och just det tyckte jag var kul, i alla fall till precis innan ”det hände”.
Mormor bär på en del kassar. Jag ser hur Mormor lyfter nära på en meter från marken och kassarna och dess innehåll flyger all världens väg. Mormor landar på ena benet, klarar inte att hålla balansen utan dröser ned i diket. Detta passar ju hunden utmärkt för då hamnar ju favoritmormor i liksom rätt nivå. Så han kastar sig ju över Mormor när hon kravlar omkring där i diket.
Det tog ett tag för mig att komma fram och hjälpa till.
Jag har aldrig hört så många olika svordomar från en och samma människa. Hon var inte alls glad.
Det kuliga var att hon först trodde att hon blev antastad bakifrån av någon snuskig karl. Och sedan, ”till sin besvikelse”, upptäckte att det var ”hundkräket”.


Nu ska jag i ärlighetens namn redovisa att jag är osäker på exakt hur Mormor uttryckte sig och vad det egentligen var vad hon menade så den sista meningen kan vara en efterkonstruktion från min sida. Men, en berättelse är en berättelse.
Har man lite "galghumor" så kan jag garantera att det där såg vansinnigt kul ut.
Mormor kunde allt le åt det hela, ett tag efteråt.
11.46
kommentarer  
Det där med mormor känner jag igen.
Jag råkade ut för det också. Då skrek hon "Å DIN DJÄVEL"!

- Ann Marie Nordlundh e-post
- 2005-aug-07 10.59


Första
Följande ska läggas till på slutet av berättelsen från 2005-aug-5 09.52 med rubriken: "Syrran och Bill 70-talet Nr 1".

Nu är inte historien riktigt slut här. Det visade sig att ”Bosse” inte tömde tanken helt och hållet. Så på sin vidare resa ut mot Västkusten går bilen väldigt, väldigt trögt. Den orkar knappt uppför den minsta backe och framför allt långtradare blir irriterade på den där 95:an som kör så förbaskat långsamt.

PS
Jag skulle uppskatta om ni skriver lite kommentarer, ni som besöker de här sidorna. Är man en exhibitionist som jag så tycker man det är kul med respons. Det går också bra att skicka ePost, klicka på texten: "Min ePost", här till vänster (med röd bakgrund).
DS
11.12 

God förmiddag!
Jag har nu på morgonen varit upptagen med att "plocka i ordning". Hustrun skulle få ett kort besök av en kamrat och då ska ju hemmet se ut som någon slags utställningslokal.

Jag kan inte låta bli att tycka, men ska man inte ha ett hem ordnat på det sätt som man själv vill? Jag tror nämligen at de flesta gångerna man "plockar i ordning" gör man det inte för sin egen skull. Man gör det för någon annan.
Eller? Det kanske faktiskt är för ens egen skull? Ja för hustruns skull då. För henne är det jätteviktigt att det ser ut på ett visst sätt när det kommer besök. Gör det inte det så mår hon dåligt. Och då är du ju för "sin egen skull" som vi plockar i ordning.
Problemet är väl att jag blir inblandat i hustruns normer. De är inte lika, våra normer, om hur det ska se ut här hemma.
Men, även här kan jag ju tänka efter lite. Om hustrun mår dåligt, då mår jag dåligt. Och jag vill inte må dåligt. Och då ligger det ju i mitt intresse också att "plocka i ordning". Då mår ju i slutändan alla bra. Även om jag gnäller under tiden.

Mitt rum är i alla fall "fredat" från hustruns "plocka i ordning"-norm.
Men det tycker hon är OK. För då kan hon alltid med ett menande uttryck tala om att "Ja, och det här är Nisse rum."

Men ibland känns det inte riktigt rättvist. Av de 104 kvadratmeter vi bor på har jag "makt" endast över 10.

Nu ska jag återgå till mina "historier". De regigeras. Jag har varit i kontakt med min Syster så en del i historierna bör modifieras. Till det bättre.
11.00 

God Natt!.
Återkommer med fönyade krafter till morgonen!

Sov gott!
00.16 

2005-aug-06
Svampar!
Det blev en hel del svampar, kantareller. Tycker jag i alla fall. Hustrun tycker inte riktigt samma. Jag hittade 720 gr och hon 285 gr.
Och då gick vi en skog vi aldrig varit i förut. De ni!

Efter skogen blev det vila sedan bar det iväg ned till Fisketorget och de fyra kanalbåtarna. Den mesta behållningen var att vi tog var sin glass vid "flytrestauranten".

Nu har jag ätit. Alldeles för många fiberberikade Thekakor. Svampen har vi inte börjat bereda än. Vi vet inte riktigt vad vi ska göra med den?

Bensinen är fortfarande billig i Trollhättan var till OKQ8 där och tankade för 9,07 SKR / liter.

Vi "hörs".
19.12
kommentarer  
Om ni inte vet vad ni ska göra med svampen så vet jag det, allvarligt talat får jag följa med er nån gång
och jaga kantareller
Mamma

- Vivan
- 2005-aug-08 05.39


God Förmiddag!
Nåja, jag var allt uppe kl 08:00 och gick ut med hunden, käkade frukost, tog mina mediciner och läste morgonblaskan. Åsså vilade jag lite på det.

Ja, ttela kommer ju ut även på lördagar numer för er som inte känner till det. Det har blivit en "tvåstadstidning". En sammanslagning av TT/LeP och ELA. Trollhättan och Vänersborg. Lyckad eller inte? Jag vet inte. Jag tycker det är trevligt med lokala nyheter och så länge jag får det är jag nöjd och jag tycker ju att jag hör hemma både i Vänersborg och Trollhättan.

Jag är ju född och uppvuxen i Trollhättan och sedan 18-års åldern bott och arbetat i Vänersborg. Fast sedan 1990 är jag anställd i Trollhättans Stad.

Vad var det i dagens ttela som fångade min uppmärksamhet, förutom serierna som jag alltid läser med förtjusning och stor behållning?
På sidan 8 hittade jag "Sommar porträttet" och det handlade om min favoritledarskribent i ttela, Agnetha Andersson (AA).
Bland alla trevligheter får jag också veta att hon är uppvuxen i samma bostadsområde som jag, Hjortmossen. Där ser man.

De Engelska kanalbåtarna ska vi åka och kika på när de visar upp sig här i Vänersborg vid Fisketorget 17:00.

Efter att vi käkat mat, som min husliga hustru lagar, så ska vi ut å jaga svamp.

Brodern ringde och frågade om antennförstärkare till TV. Om sådant har jag inte en susning. Däremot hade jag sådana där små "fördelningsdosor" där man kan "splitta" en antenkabel i två och jag tror att det i dem kan ligga en liten förstärkningsgrejimox?

Han skickar två stycken bud att hämta grejen, brorsdöttrarna.

Fick ePost från syrran och från en bästis B. Jag ska besvara dem nu. Eller senare? Maten blev färdig nu.
11.02 

2005-aug-05
Home!
Oj, oj. Då har man varit på After Work. Det blev "roligare" än vad jag tänkt mig.

Träffade Susanne. Det kändes väldigt bra! Saknar henne. Från den "gamla goda tiden", med "SOFIA".

Idag känns mycket senare än igår?

Många öl blev det och vin och cider, oj, oj!

Tomorrow is paypack tíme!
23.51 

After Work!
Det blev After Work! Så nu ska vi ha en "date" jag och hustrun.
14.55 

Stadsbesöket
Jag cyklade ju in till staden. Det var skönt med en cykeltur och både Apoteks- och Systembolagsbesök blev det.

Träffade ochså dotterns bästisar P&S. Himla trevliga tjejer!

Undrar om hustrun ringer snart?
14.11 

Irriterad!
Av vilken anledning tar inte "folk" kontakt med en direkt om det är något de undrar över eller är irriterad på?

Nu, för en liten stund sedan, var jag ned till det utrymme där det hänger en kalender som man bokar bastutider i. Jag skulle stryka en tid.

I går var jag där och bokade in "mina" tider för denna månad.
Nu har "någon" varit där och satt ett frågetecken vid alla mina bokningar? Utan att förklara?

Så, hur ska jag bete mig? Vad betyder frågetecknet. Jag håller mig inom reglerna. MAX 2 timmar åt gången.

Är det någon ytterligare begränsning som jag inte känner till? Får mam inte boka mer än ett visst antal gånger per vecka, månad?

Det var jag som var orsaken till att det blev en MAX-gräns på 2 timmar.

Eftersom jag har problem med min värk och bastu gör gott så gjorde jag så att innan jag gick till jympan bar jag till bastun det jag skulle ha där. För att slippa bära det fram och tillbaka. Har svårt med bärandet. Och för att få ha mina grejer ifred så bokade jag upp tid för det, också.
Det jag inte visste var att det fanns personer som irriterade sig det väldigaste över detta och menade att så hemskt länge ska man väl inte behöva basta, o.s.v.
Jag fick ett personligt brev från bostadsrättsföreningens styrelse att omgående ändra mina bokade bastutider, efter de nya reglerna MAX 2 timmar per gång. Givetvis gjorde jag det. Inga problem.
Men kunde inte den person, jag vet att det bara var en, tagit kontakt med mig och direkt uttryckt sin irritation. Då hade jag ju givetvis rättat in mig i ledet, men minst lika viktigt, personen hade ju kunnat fått en förklaring. Och en bättre förståelse.

Så nu har jag skrivit en lapp till bostadsrättsföreningens styrelse och undrar av vilken anledning det står frågetecken vid mina bokningar?

Antagligen blir det väl ytterligare begränsningar som resultat av mitt "hänsynslösa" beteende.

Folk!
14.00 

Stressigt?
Vad som är stressigt för mig skiljer sig från de flesta andra. Har jag ett "uppdrag" varje dag så kan ett till skapa stress. Så är det? Och stress i den här kroppen brukar betyda mer besvär och värk.

Sonen var här och hämtade hunden. Han ska ta med henne ut på springtur. Där har hon tur hunden. Jag är ju inte precis den som springer *ler*. Dessutom är hon jättelycklig när hon får vara tillsammans med sonen.

Så det innebär ju att det blir mindre stress för mig och det är bra!

Nu ska jag in till staden. Ölförrådet tryter? Apoteket ska få ett besök också. Tar väl å cyklar in.

Håller nu det fina vädret i sig kanske det blir så att jag och hustrun besämmer träff på "After Work" på Swania i Trollhättan. [Katten Abbe kommer och pockar på uppmärksamhet]. Vid ca 16:00. "After Work" tycker vi, hustrun och jag, är en trevlig tillställning. "Billig" öl och gratis mat och en god chans att träffa trevligt folk och så brukar vi cykla hem vid 20:00-tiden.
Och somnar vid typ 22:00 och vaknar relativt pigga på lördagen.

Det som idag konkurrerar med "After Work" är svampletning. Hustrun bestämmer och vädret.

Mot staden!
12.35 

Kulighet!
Det finns många ”Syster-Bill-historier”. Den här är min favorit.
Syrran och Bill 70-talet Nr 1
Min syster är ute och kör bil. Bilen är en Saab 95:a. Hon behöver tanka. Stannar vid en bensinstation, kör fram bilen. Går ur, öppnar tanklocket, greppar ett munstycke till en bensinpump.
Hon står där och tankar och tänker på? Ja det vet jag inte. När hon står där och tankar, och tänker, hör hon en röst i bensinstationens högtalarsystem: ”Dô! Bosse (typ), det står en och tankar diesel i en bensinare! Kan du fixa det?”.
Syrran tittar sig runtomkring och undrar vad det kan vara för en tok som gör något sådant. Hon ser ingen ”misstänkt”. Då kommer en ”Bosse-typ”, släntrande åt hennes hål. Ja han går rakt fram till henne och säger: ”Dô, den här vettu, de e’ inge’ diesel, vettu. De e' en bensinare.”
Antagligen stirrar min syster fånigt på Bosse-typen och det tar väl någon sekund (eller två) innan hon inser att det är hon som står och tankar diesel i sin Saab 95:a som går på bensin.
Exakt hur min syster uttrycker sig det förtäljer inte historien utan vi hoppar över den delen och går vidare till att det faktiskt blev så att de fick skyva in bilen i verkstaden och placera den på en sådan där lyft. Bensintanken måste tömmas på diesel.
”Bosse” trycker på knappen för att få upp bilen. Då tjuter det något förskräckligt! Så Bosse slutar trycka på knappen och stirrar förvånat på lyftanordningen. Och kanske uttrycker han något i stil med: ”Va, f-n är det med skiten nu då?” Bosse ser inget konstigt. Allt ser ut som det brukar göra när han lyfter bilar. Så han trycker på knappen igen. Bilen rör sig uppåt och det genomträngande tjutandet startar igen. Bosse släpper knappen, tjutet slutar. Nu tar Bosse en tur runt det hela och studerar det mera intensivt samtidigt som han mumlar ohörbart. Antagligen hittar han inget fel som kan förklara tjutande för han går fram och trycker på knappen, tjutet startar, han släpper knappen, tjutet slutar. Han trycker igen, tjutet startar, släpper, tjutet slutar.
Det är kanske just då han slänger ett förtvivlat öga mot min syster. Hon står där och är troligen alldeles högröd i ansiktet och ser ut som om hon egentligen inte alls skulle vilja vara där hon är. Och hon står och pekar upp mot bilen.
”Va’ ä’ de’!”, säger väl antagligen Bosse.
”Hunden. Jag glömde hunden. Hunden sitter kvar i bilen och han gillar nog inte det här.”, säger min syster, kanske något ansträngt leende.
Bosse sänker ned bilen och hunden Bill släpps ur. Sedan går allt smidigt. Tanken töms och syrran tankar i bensin och när hon går för att betala det hon är skyldig för allt besvär får hon till svar att det bjuder de på för det här kommer de att komma ihåg länge, länge.


09.52 

God morgon!
Här skiner solen!
Jag börjar med att referera till vad som berörde mig i dagens morgonblaska ttela. Först och främst kan jag bara hålla med min favortidledarskribent AA. Självklar är det vansinnigt att lägga kunskapsresurser på "vad-som-helst" som INTE gagnar världsproblem. Att klona sällskapshundar, för att ägare ska få "tillbaka" sin "favorit" eller att uppfödaren ska kunna få fortsätta med sin "guldkalv". Jag säger då bara det: Pengar förvränger huvudet på folk.

Det andra är en artikel på sidan 20 med rubriken Kidnappningsdom överklagas. Jag vill göra en koppling mellan den artikeln och artikeln Fick mild dom för sexbrott mot barn på sidan 7 i gårdagens ttela. I sexdomen hade i det ena fallet "29-åringen" utnyttjat ett barn under 5år. Det innebär ofta en "mental fjättring". Straffet blev 2 månaders fängelse.
I kidnappningsmålet, kidnappningen av SIBA-direktören Fabian Bengtsson. Där tycker man att straffet för "43-åringen" på 10år, är för milt. För Fabian satt ju inspärrad i en låda i 17 dygn och utsattes för stort psykiskt lidande.

I och för sig är det jättehemskt att bli kidnappad och bli utsatt för den obegripliga psykiska terror det innebär. Och straffsattsen anser jag är riktigt.
Men ställ detta i relation till det psykiska lidande en vuxen människa utsatt ett barn för under tidsperiod om 5år och för det döms till 2 månaders fängelse?

Jag kan omöjligt begripa att våra lagar, domstolar är så - ja vad ska man kalla det - inkompetenta? Eller vad?

I min värld ska ju den "29-åringe" sexförbrytaren som förstör unga liv, dömas till livstid och därefter eventuell vård.

Är det en orimlig känsla? Är det ett orealistiskt krav?

Nu ska jag dricka lite kaffe i väntan på att min kropp "suger" åt sig värkmedicinen.

Ha en fortsatt bra dag!
09.00 

God natt!
Sena nätter!
Det är inte bra med så här sena kvällar. Ibland blir det så. Väldigt medvetet, faktiskt. Det har främst att göra med att jag emellanåt tycker det är olustigt att gå och lägga mig.
Det är när jag lägger mig som jag känner värken, tydligare. Det är då jag känner alla muskelryckningar. Det är då alla konstiga känselsensationer blir tydliga. Det är då tjutande / väsandet i huvudet blir högt och tydligt.
Ibland är det så förbannat svårt att slappna av och ta sig förbi, allt "det där". Ibland är det liksom lättare att inte gå och lägga sig.

Vi möts i morgon, eller, jag menar, lite senare, idag.
01.23 

2005-aug-04
Film
Sitter å kollar på en thrillerkomedi med Michael J Fox. The frighterners.

Jag gillar han som skådespelare. Hans motspelerska i filmen är int dum ho heller.
23.55 

Lugnet!
Nu har alla åkt. Ja alla, Sonen med flickvän var här i slutet. Han hämtade datorn.

De, sonen & flickvännen, hade varit ute och plockat svamp, kanatareller. De hittade en.

Mor&Far verkade nöjda. De tyckte soffan var bra och tvättmaskinen "stylad"?

"Peace!"
21.04 

Klar!
Nu är även toaletterna klara! Ny vila. Ny kraftansamling. Duscha och sedan lägga mig.

Det är ju en fördel om man orkar "vara med" när Mor&Far kommer.

Hustrun sköter maten.

Hunden behöver en rastning, lite senare.

"Keep on!"
14.21 

Paus!
Vila, återhämtning. Hitta nya krafter?
Damsugningen är klar! Genomsvettig. Nu ska jag ladda för toaletterna.

Nu är jag nog värd lite kaffe? Och en massa vatten!
13.12 

Kraft!
Nu har jag laddat! Hunden är rastad. Och jag har vilat på min vibratordyna. Dessutom har jag tagit två koffeintabletter.

Jag tål inte kaffe. Jag får diarré av det. Men emellanåt kan jag inte låta bli, för smakens skull.

Coca-Cola, Jolt-Cola och RedBull m.fl. energidrycker innehåller också koffein, men de blir man sockerberoende och tjock av.

Och eftersom koffein är ett bra stimulantia så tar jag tabletter.

30 st i burk får man köpa, på Apoteket. Vill man ha större förpackningar så krävs det recept.

Fram med damsugaren! På't!
11.56 

Städning
Det är meningen att jag jag ska damsuga och rengöra toaletterna nu på förmiddagen. Ja, eller i alla fall innan mor&far kommer på besök.

Det känns ruggigt motigt. Hunden behöver rastas också.

Vojne, vojne!

"Make the force be mine!"
10.58 

Försäkringar
Skickade en fråga, via ePost, till Folksam igår och fick svar idag. Snabbt och bra svar!

Frågan handlade om detta med tält och hänglås.

Alla gånger jag varit ute på mina längfärdscykelturer så har jag haft med mig ett hänglås till tältet och låst det när jag lämnat det.

På senare tid har jag börjat tveka på nödvändigheten av detta. Om en tjuv nu vill sno mina saker i tältet så arbetar denne ju tystare med kniv. Jag tror, att tjuven använder kniv oavsett om det sitter ett lås där eller inte. Så skulle jag tänkt i alla fall. Och då är det ju fullständigt meningslöst att "släpa" runt på ett hänglås och göra sig besväret att låsa och låsa upp.

Men så tänkte jag att det kanske var en försäkringsgrej. Därav frågan till försäkringsbolaget Folksam, där vi har vår hemförsäkring.

De svarar: Det behövs inget lås.

Däremot om du vill ha ersättning för stöldbegärligt egendom så måste du teckna en allriskförsäkring.

Med min erfarenhet från försäkringsbolag så rekommenderar jag att man tar med sig det stöldbegärliga oavsett om man tecknat allriskförsäkring eller inte. Och då är det egentligen ingen mening med att ha någon allriskförsäkring, eller?

Anledningen till detta är att ersättningsbeloppet brukar justeras efter åldern på det stulna och ingen hänsyn tas till om det skulle ha affektionsvärde och liknande. T. ex. en handdator med alla dina bilder och daganteckningar i. Och handdatorn är ca 6 år gammal. Du får knappast någonting i ersättning. Värt att tänka på. Så, innan du tecknar allriskförsäkring inför semestern, kolla upp villkoren i försäkringen, ordentligt!

Och se till att du har en ordentligt detaljerad förteckning över det som kan tänkas betecknas som stöldbegärligt.

Ha' de'!

10.43 

God Morgon!
Sovit gott? Det har jag. Det var till och med svårt att "släpa" sig upp. En anledning kan vara att jag inte kom i säng förrän efter ca 01:00. "Fastnade" i TV'n.

Och vad hittar vi i dagens morgontidning ttela? På sidan 7 drar en rubrik till sig uppmärksamheten: "Fick mild dom för sexbrott mot barn".
Det verkar som om den typen utav domar blir mer "in legio" än något annat. Är det verkligen fel på lagarna? Är försvarsadvokaterna så skickliga på att hitta "kryphål"? Hur straffas en domare om han nu skulle dömma ett strängt straff, för att markera allvaret?

Vilka signaler ger det? Och skadestånden sedan? Löjligt! Det mesta i USA tycker jag är urtokigt. Men deras syn på vad "skador" orsakade mot individ värderas till, tycker jag faktiskt inte är så tokig. Denna typ av skadestånd ska väl ha ett minimibelopp om minst 1 miljon kronor, efter skatt! Per lidandeår, t.ex.

I övrigt är det svårt att tycka något om själva förövaren eftersom man inte sitter inne med hela materialet. Men nog tycker jag att straffsattsen är i löjligaste laget. Här tycker jag det är uppenbart att offren har fått och får ett större straff än förövaren. Ska det vara så? På det röstar jag nej!

Nu ska jag ta en kopp kaffe!
09.54 

2005-aug-03

God Natt!
Nu är det dags att att strax gå och lägga sig. Först ska
hunden rastas. Då får vi se vad morgondagen kan innehålla för spännande
upplevelser? Mor och far kommer på besök, mellan 17-18. Något annat är inte bestämt.

Sköt om er!

PS
Denna text är skickad via ePost. Alltså inte "bloggad" på vanligt sätt.
DS
22.29 

3000 fler arbetslösa!
TeliaSonera aviserar en uppsägning av ytterligare 3000 anställda (Det var inte så länge sedan de var 50000). Enligt fackförbundet kommer sannolikt denna siffra att justeras nedåt av verkligheten. Det får vi hoppas.

Börsen reagerade sunt, för en gångs skull. Telias aktie gick ned. Annars brukar börsen reagera "positivt" på nedskärningar?

Är nu TeliaSonera i en sådan fruktansvärd kris? Inte vad jag kan kan bedömma.
Anledningen till uppsägningarna är att lönsamheten (vinsten) har sjunkt.
En gång till: lönsamheten (vinsten) har sjunkt.

Det betyder att det finns en lönsamhet, en vinst. Hur stor är den då? Ja minskningen är ca 2,4 miljarder. 2442 miljoner, en hel massa pengar!
Hur stor är då den återstående lönsamheten? ca 3 miljarder (3047 miljoner kronor).

TeliaSonera gör en vinst denna räkenskapsperiod som uppgår till 3047 miljoner kronor!

Om vi stannar upp lite här och tänker efter. Vad är det för produkter TeliaSonera Säljer? Ja det mesta är väl kommunikationstjänster? Om nu företaget gör en sådan enorm vinst, betyder inte det då att de har tagit ut ett övepris på sina produkter? Vilka, vad, vem är det som har fått betala det priset? De som har använt TeliaSoneras produkter, givetvis! TeliaSoneras kunder!

Och så anser de sig tvingade till att säga upp 3000 anställda? Nära en tredjedel av det totala nuvarande antalet!

Är detta begripligt? Ja, om man tänker kapitalistiskt. Och bara då. Annars är det självklart fullständigt obegripligt.

Av vilken anledning måste vinstmarginalerna ligga på sådana astronomiska summor? Det förstår inte jag, i min känsla. Men ur ett Kapitalistiskt och finansiellt storföretagnde perspektiv är det begripligt.

Gentemot konkurrenter och inför eventuella framtida investeringar är det en fördel om man är en s.k. vinstmaskin. Man får lättare lån, enkelt uttryckt.

Men, ur mitt lilla perspektiv, där företagen inte behöver vara så stora och vinsterna inte så enorma, där förstår jag det inte. Det behövs ju inte!

Det viktiga är väl att företaget går med plus och att personalen mår bra. Då ökar produktionen.

Kan inte anställda inom TeliaSonera få i uppdrag att ta fram investeringsförslag som får företaget att bli effektivare eller växa? I stället för avsked?

Inte är det väl fler arbetslösa Sverige behöver? Hur tam är den ekonomiska politiken egentligen.
Sicka fega stackare. Där hänger de i "marknadens" snöre och är på sin höjd marionetter, om ens det.

Skamligt är det. Jätteskamligt!
20.28 

Bostad
Nu har vi varit på lägenhetsvisning. Eller om det kallas radhus? En bostasrätt, i två våningar som sitter ihop med ett annat hus och har trädgård. Det var det.

För stort! Vi (läs hustrun) vill egentligen bara ha en uteplats.

På väg från husvisningen gjorde jag bort mig rejält! Vi skulle cykla "igenom" ett sådant där "zig-zack"-hinder och då ropar jag till hustrun framför: "50 spänn om du klarar det utan att sätta ned fötterna!" Och givetvis klarar hon det, så fort det gäller pengar så...

Så nu är jag 50 SKR fattigare.
17.51 

Förtjusning!
Jag är barnsligt förtjust i den nya tvättmaskinen, som jag köpt. Den har en liten display som visar hur mycket tvättid det är kvar. En liten finess som jag tillmäter kanske överdrivet värde. Men det gör mig förtjust. Och det är väl bra? Att bli förtjust.
11.42 

Kulighet!
Det bara dök upp i huvudet!
Vi kallar den:

DeoStick 2005
Min mycket gode vän berättade om en lustig upplevelse.
Ni vet vad RollOn är? "Mumma" kallar vi det i vårt hem. Jag har en längre tid använt sådan där Gel som man kan smeta på under armarna, från Gilette.
Detta noterade min gode vän. Och berättade då om första mötet med ett s.k. DeoStick. Samma som jag använder fast med en hårdare massa.
Vännen var mycket imponerad över varaktigheten på dessa DeoStick. Dock upplevdes doften och effekten som lite "svag".
Efter ett bra tag, det kan ha varit veckor, var det något som nöp till i armhålan på min gode vän.
Vid en närmare undersökning om vad det var som orsakade "nypet" i armhålan upptäcktes någon slags plast, på DeoSticken, som gick att pilla bort.
Det visade sig att min gode vän inte uppmärksammat att det satt en genomskinlig skyddsfilm på DeoSticken.
Därav förklaringen till den "svaga" effekten och att den var så otroligt dryg!


Jag hade säker hamnat i samma situation, men i mitt fall består skyddsfilmen av en tunn metallfolie så det går inte att missa.
Och du Vännen, jag hoppas att det var OK att berätta det på det här sättet?
09.39 

Hälsa
Annars är läget OK, efter omständigheterna. Tänk vad konstigt det ska bli att vakna på morgonen och inte ha ont. Om nu nackoperationen går bra, menar jag.
Och så inser jag att jag givetvis kan dra på mig värk på annat sätt.
Det jag egentligen helst av allt vill bli av med är tjutet/väsandet i huvudet. Så fort jag "överanstränger" nackmuskulaturen ökar oväsendet i huvudet. Det är också det som väcker mig på morgonen, vi ca 07:00.

Dr Sigfridsson, han Neurologen på Kärnsjukhuset i Skövde, hade en teori om att väsandet/tjutet inte hade något alls med mina nackproblem att göra utan att det mer var ett fel i hela hörseluppfattningssystemet, på så sätt att det var fel i den funktion som normalt filtrerar bort sådan som är onödigt att höra som t.ex. pulsljud inne i huvudet. En intressant teori. Men i så fall, varför bara på ena sidan? Och varför hör jag i så fall inga pulsljud? Och det började när jag fick det första märkbara diskbråcket. Inget före det. För mig är sambandet spännda muskler i nacken solklart. Varför är det inte det för doktorerna?

En Ortopedöverläkare på NÄL, Hans Lindhal, svarade på min fråga om detta väsande/tjutande att "Detta kan inte ha med varandra att göra, det är ju två olika organ." Och då menade han ryggrad/muskelsystem och hörselorganen.

Ja kära nån. Jag gick hem sökte upp tre vetenskapliga artiklar, på internet, som diskuterade just det här sambandet och vad det skulle kunna bero på, hur det ska förklaras. Jag skrev en sammanfattning, med källhänvisningar, och skickade det till Ortopedöverläkaren. Svaret blev: "Det var väldigt vad du var påläst."

Till saken hör att de har en specialutbildad sjukgymnast, på Ortopedmottagningen, vars huvudfunktion är att "sålla" bort sådant som inte är "rent" ortopediskt. I ett frågeformulär, som handlar om rygg och nacke, finns en fråga om tinnitus är vanligt förekommande eller inte.
Ortopedöverläkaren har kunskap och erfarenhet om olika kroppsfunktioners samband på nära håll!
09.12 

Morrn!
I dagens morgonblaska, ttela, berörde ledarsignaturen AA något som jag funderat på länge. Varför i herrans namn är inte tandvården införlivad i den övriga patientförsäkringen?
Det är ju alldeles rätt, som AA påtalar, tänderna tillhör kroppen.
Jag röstar för att tandvården helt och fullt ska införlivas i vår patientförsäkring!

En annan sak som berörde mig var Carolina Klüft. En helt underbar tjej. Den bild jag fått av henne är att hon är ödmjukheten manifesterad. Hon är också en person som gett begreppet "fokus" ett ansikte.
Och då har några mesar till sportjournalister mage att skriva skit om just det? Lågt IQ, väldigt lågt IQ, är mitt betyg till sådant beteende.

09.11 

2005-aug-02
Hälsa
Tänk ändå vad nyttig man känner sig när man har "sportat". Ja, varit på Friskis&Svettis. Även denna tisdag var Theresia utmärkt duktig. Hon håller stilen!

Bastun var skön men lite tråkigt att basta ensam. Det blev jag och Aftonbladet.

I jympans omklädningsrum var det en som sa: "Man kan inte tro att du är så sjuklig när man ser dig jympa." Och det är sant. Jag anstränger mig verkligen att röra på mig ordentligt, ta ut rörelserna. Jag försöker lägga "stil" bakom varje moment.
Antagligen ser jag ut som ett smidigt kylskåp men det är känslan som räknas.
Jag har hela tiden en fot statigt i marken. Jag springer inte. Hoppar inte. Gör inga övningar som innehåller stora "hävarmar". Men varje övning gör jag fullt ut, tar i. Jag blir genomsvettig.
Det de andra inte ser, som jag inte visar, är att jag ofta har jävligt ont, hela tiden.
Näre det gör som mest ont blundar jag och försöker slappna av och ändå fullfölja rörelsen. Jag kan inte komma ihåg en enda gång jag misslyckats med det?
Och det gör extra ont under smidighetsövningarna och när stretchen kommer ökar tjutet i huvudet.
Jag har visserligen lärt mig att inte böja huvudet bakåt, eller titta upp, då tjuter det inte så mycket.

Därför är det så skönt att gå till bastun efteråt. Det blir en extra avslappning.

På jympan, när jag ser mig omkring ser jag att jag jobbar mer än de flesta. Unga, friska människor som bara "duttar" med sina ben och armar och senare antagligen kommer att mena: "Det var väl inte så jobbigt."
Nä, nu var jag elak. Var och en rör sig efter sin egen förmåga och lust! Vad vet jag om deras förmåga eller vilja? De har kanske skitont i sina leder eller muskler, fastän de är unga.

Det tråkiga med att jympa och bada bastu, är det som kommer efteråt. Dagen efter. Ofta, inte alltid, får jag ökade besvär i en till två dagar.
Men samtidigt känner jag att det håller mig stark och rörlig. Att det är värt de ökade besvären.
Utan jympan skulle jag stelna till och sannolikt bli ännu sämre.

Nu ska jag rasta hunden och sedan gå och lägga mig.

God natt!
23.06 

Kuligheter
Jag har lovat en god vän att dela med mig av berättelser som jag nedtecknat. Kul händelser, tycker jag. Här kommer den första:

Affären (ca 1984)
Jag har två barn, en pojke och en flicka. Flickan är äldst. Barns spontanitet och hjärtliga ärlighet är något fantastiskt fint. Egenskaper, man som förälder skall vårda ömt. Nu är det dock så att samma egenskaper kan ställa till en del förtret. Så kallade pinsamma situationer. Om man som förälder är obetänksam, å det är man ju ibland, eller?

Denna händelse utspelade sig i ett klassiskt affärskomplex. Strategiskt placerat mitt ute på en slätt, i Vänersborg, Torpa-Hallen tror jag det hette på den tiden.

Tänk er nu en pappa, som är på relativt gott humör. En dotter som är på ännu bättre humör, prathumör. Runt tre år gammal, fredag eftermiddag, massor med folk. Pappan något stressad, men på gott humör. Dottern pratar, pratar, pratar...
Hon pratar så in i norden, så hon "drar uppmärksamheten till sig". Hon ställer den ena tokiga frågan efter den andra, som barn måste göra för att lära sig något.
Sedan händer det, pappan (jag) tappar tålamodet. Dock tappar han det mycket behärskat.
Han lutar sig fram, mot sin dotter och säger något. Ohörbart för omgivningen. Pappan avlägsnar sig sedan, mot smöret. Med en känsla av att ha imponerat omgivningen. Han fick tyst på dottern. Efter inte så värst många steg, hörs en röst, med klar, hög och tydlig stämma. Som låter som följer:
"DU KAN HÅLLA KÄFT SJÄLV!"
I några tiondelar av en sekund, var det knäpp tyst, i den närmaste omgivningen. Sedan utbröt ett behärskat skratt.
Detta var ett av de tillfällen då jag rodnat och haft en känsla av att liksom kunna försvinna upp i tomma intet. Men se det gick inte, Jag fick allt stå där med skammen. 1-0 till dottern.


Fler småberättelser kommer.
18.02 

Internet
Fick svar från Eurobell AB Servicecenter. De kan inte "överta" en koppling i telestationen eftersom de inte finns med i den nu. Men det ska tydligen komma en utbyggnadsplan och då kan det bli möjligt att de får plats. Det låter som någon gång nästa år det?
17.31 

Hälsa
Håller på och bygger upp någon slags psykisk kraft till att ta mig till jympan idag, 19:00-20:00, på Onsjö. Enligt F&S VBG's hemsida är det Theresia som leder Medel Styrka även denna tisdag, precis som förra tisdagen.
Och för att inte bryta traditionen kommer jag att boka och bada bastu mellan 20:15-22:15.

Välkomna till både jympa & bastu!
17.12 

Internet
Jaha, då var "utredningen" klar då:
Jag var inne på: http://www.pts.se/ och http://www.alltombredband.se/.
Enligt listan hade Spray tiscali 500 ett billigt alternativ. 147,5 SKR per månad. Lät ju intressant. Följande kom fram vid en närmre granskning: Det priset gäller bara under maj-juli och dessutom om man samtidigt har deras fast telefoni. Har man inte det så är "kampanjpriset 162,5 SKR per månad, fram till och med december. Fr o m januari 2006 kostar det 325 SKR per månad. Startpriset är ca 300 SKR och modemkostanden ca 300 SKR. Lite oklart det där med "Startpriset" det kan vara 599 SKR också?
Nu betalar vi till telia, för 0,5 Mbit, 342,5 SKR per månad. Skillnaden 342,5-325=17,5 SKR per månad tycker jag inte är tillräckligt mycket pengar för att vara värt besväret. Man åker ju på att byta ePost-adresser och så "förlorar" jag ett antal MB internetsidor via telia. Plus allt annat strul ett byte skulle kunna innebära.

Eurobell hade också ett intressant erbjudande. 2 Mbit ADSL för 248 SKR per månad. Etableringsavgift (startavgift+modem): 445 SKR. Lät ju onekligen mer intressant. Men, då har de ingen ADSL-plats i vår växelstation!

Till dem skickade jag en ePostfråga om de har möjlighet att "ta över" den ADSL-kopplingen jag har idag. Vi får se vad de svarar.
16.37 

Internet
Nu har jag grejat med internetsidan "allmän utrustning för långfärdscykling" och nu ska jag kolla upp om det finns billigare bredband att tillgå.
Vi har för närvarande telia ADSL 0,5 MBit och för det betalar vi ca 320 SKR per månad. Känns dyrt tycker jag.

Så nu ska jag kolla upp läget. Det gäller att hålla reda på:
* Ev uppsägningsavgift från telia, eller "flyttningsavgift"
* Annan operatörs:
- inkopplingsavgift
- modemavgift
- fast kostnad
- eventuell bindningstid
- annan avgift

Då ska vi se.
15.09 

Förbannad så det knakar!
Och det beror inte på att hunden smyger upp i soffan och lägger sig där och ser ut som om det är världens naturligaste beteende.
Det beror inte heller på att jag nyss har ätit falukorv med potatismos.
Jag kan inte heller anklaga att "handlingen" blev mer omfattande än jag tänkt.
Inte ens att jag är tvungen att ta extra värkmedicin kan jag skylla min ilska på.

Nä, den riktas mot ett par, en han och en hon, utanför Sten&Ström, Överby, Trollättan, vid ca strax före 11:00, i en silverfärgad herrgårdsvariant av någon bilmodell som jag i mitt ilskna tillstånd inte lade märke till.
Jag kommer norrifrån in på parkeringen och ser framför mig till höger två lediga parkeringsplatser, intill varandra. Jag ser då en bil komma från motsatta hållet, söderifrån, en silverfärgad bil. Snäll som jag är så väntar jag in dem, för körstilen tyder på att de är på väg till just dessa två parkeringsplatser.
Döm om min förvåning när de ställer sig tvärs över bägge två! Först tror jag att de nog backar ut och "rättar till" sin parkering, för de såg ju att jag också skulle dit.
INTE då! De kliver ur, låser bilen och går lugnt in i Sten&Ström, att jag tutar för att påkalla deras uppmärksamhet, bryr de sig inte det allra minsta om.

Lite längre bort hittar jag en ledig parkering. Jag går in på Sten&Ström och bort mot Harald Nyborg, det var ju dit jag skulle för att leta fodertunna, och då står de där, paret, och tittar på verktyg.

Då rann adrenalinet till hos Nisse Nordlund så jag gick fram till dem och frågade:
"Hur f-n är ni funtade som parkerar tvärs över två parkeringar!"
Då svarar "KÄRRINGEN" (egentligen en relativt ung kvinna kanske 40-50år):
"Det är väl inte så farligt att gå några extra steg?"
Min kommentar till detta blir:
"Skäms på er. J-a sätt!"

Efteråt tänkte jag på det jag skrev om igår, på min internetsida. "Jag Tycker!". Under några rubriker skrev jag om Respekt och jag skrev om att vi vuxna måste reagera var vi än möter beteenden som avviker. Beteende som är respektlösa.
Och det var ju precis vad jag gjorde.

Synd bara att jag inte hade en kameramobil med mig så jag kunde ha fotograferat deras bil och sätt att parkera och sedan lagt ut en snygg bild, här, med ett tydligt registreringsnummer.

Undrar hur de tänkte? Vad styrde deras beteende? Tänkte de på att det finns personer som har svårt att gå men inte riktigt kvalar in för handikappkort? Givetvis inte.
Det här två var ett ypperligt exempel på cynisk egoism. Personer som utan att reflektera "kör över andra". Empatilösa.
De tycker säkert att de är skitfräcka och att vi andra är mesar som inte begriper att "ta för oss".

En bieffekt när jag blir arg och upprörd är att mina besvär ökar inom några sekunder. Så jag hade rejäl värk när jag kom hem. Det börjar kännas bättre nu.

Man får inte respekt om man inte visar det. Och man kan inte visa respekt om man aldrig fått det. Man får den respekt man förtjänar.
13.12 

God morgon!
Sömnen har varit god. "Sömn ua" som vi skrev i daganteckningar och journalanteckningar på den tiden jag jobbade som nattsjuksköterska inom psykiatrin i dåvarande Älvsborgs Läns Landsting.

Fick ett mejl från min chef. Han har varit på semester och vad jag förstår kommit hem med blandade känslor.

Nu känns det som om värkmedicinen har börjat att "ta" så nu ska jag förbereda mig inför att åka till Granngården på Överby eller/och Harald Nyborg och leta efter en eller två passande fodertunnor till våra djurfoder.
10.08 

2005-aug-01
Förment?
Nu har jag tyckt en massa.
Det känns jobbigt att skriva ned vad man tycker. Det blir så bestämt. Givetvis kan man ändra sig. Givetvis kan man tycka "fel". Det har man rätt till.

Men formulerar jag mig på det sätt som rättfärdigar mitt tyckande? Blir det begripligt?

Är det viktigt? Jag vet inte? Jo, jag vet, hade ingen tyckt något så hade jag inte kunnat tycka något via den här bloggen.

Utan tyckanden. Utan en drivkraft att dela med sig av tyckanden, vetanden, kunnanden så hade det stått stilla.
Så, det är klart att det är viktigt att tycka.

Nu vill jag ha respons på det också. Gärna motsatta tankar och ideér. Så vi kan vända och vrida på tyckandet. Kompletteringar är också välkomna. Debatt är energi!
23.28 

Allmänt
Nu har jag "jobbat" lite med min internetsida: Jag Tycker!
Ni hittar länken här bredvid till vänster.
21.14 

Äckligt!
Hustrun hittat larver i hundens mat! Tur vi hade ny påse på reserv.

Håller på å gör gröt, på fiberberikade havregryn.

Väntar på att den extra värktabletten ska hjälpa.
En baksida med att ta extra medicin är att jag då oftare mår illa. De e inge kul.
19.16 

Trött!
Usch! Va jobbigt. Lade mig för att vila en stund. Vaknade nu! Nästan 3 timmar. Inte kom jag ut med hunden. Tur att hustrun kom hem.
18.56
kommentarer  
Hej Nisse!!
Det du skriver om att du reagerar att det inte finns några mottagningar för våldtagna män beror sannolikt på att det är inget samhällsproblem. Lika illa oavsett om det är män eller kvinnor som råkar illa ut men tyvärr är detta ett alltför vanligt problem för kvinnor. Jag läste idag i aftonbladet. Gå in och titta på den. Det hade skett över 10 våldtäkter på kvinnor i helgen.

- Inget namn
- 2005-aug-01 13.25

Jag glömde skriva namn på mtt tidigare inlägg men jag fortsätter.....Betänk också mörkertalet som aldrig kommer till polisens kännedom Man uppskattar att et är ca 3/4 som aldrig anmäler. Visst är det fruktansvärda siffror.

- Gerd
- 2005-aug-01 13.27

Hej Gerd!
Visst är det hemskt! Min poäng är dock att allt våld är hemskt och att det finns så många mörkertal.
Men visst finns det mansjourer! Och bara för att det inte syns eller märks gör det inte till ett mindre samhällsproblem. Misshandlade barn, var är deras jour? Var kan de gömma sig? Känna sig säkra? Räcker BRIS?

- Nisse
- 2005-aug-01 13.48

Hej igen Gerd!
Jag vill bara poängtera att jag tycker att Kvinnojourer behövs och gör en fantastiskt insatts. Det hemska är att det skulle behövas fler, många fler.

- Nisse
- 2005-aug-01 13.57

Jane Lagerqvist skriver på sin blogg att det enligt statistiken sker en kvinnomisshandel var 45:e minut, hela tiden!

- Nisse
- 2005-aug-01 14.37


Har fortfarande besvärande värk i högersidan.

Sitter emellanåt och "pillar" med en internettsida med en allmän utrustningslista för långfärdscykling.

Kolla gärna och ha synpunkter. Jag vill ju att det ska bli bra och användbart.

Börjar känna mig rastlös. Skulle hemskt gärna vilja ut å cykla igen. Då händer det ju något!

Dags att rasta hunden, snart.
15.47 

Sommar!
Jo, här tycker jag det är sommar. 20 grader celsius varmt i skuggan. Då svettas i alla fall jag. Obetydlig vind. En hel del moln men solent tittar ändå fram rätt så mycket.

Var ute med hunden. Hon fick springa av sig på fotbollsplanen med sin favorit-belöningsleksak.

I och för sig hade hon, strax innan, kanske inte visat sin allra bästa sida när hon inte lät sig bli klappad av en utvecklingsstörd flicka.

Hunden blev rädd. Tråkigt tycker jag. Vi måste jobba mycket, mycket mer med vår hunds trygghet.
11.55 

God morgon!
Nu har jag vaknat!. Jag var faktiskt vaken tidigare och har hunnit med att intaga frukost och läsa igenom morgontidningen.

När jag läste rubriken på ttela's förstasida, Många våldtäkter går inte till åtal, kom jag att tänka på gårdagens studie av vad Jane Lagerqvist skriver på sin blogg.
Hon är ju djupt engagerad i detta och verkar göra ett jättejobb. Hoppas hennes engagemang bär frukt.
Läste sedan inne i bladet att det öppnats en speciell mottagning för våldtagna. Men jag kan inte låta bli att reagera. Mottagningen verkar vara öppen endast för våldtagna kvinnor.
Våldtagna män då?

Jane skriver också mycket om det obehag hon möter "på stan", blickar, anspelningar, äckel etc. Och hon beskriver det här som ett specifikt kvinnligt problem. Är det det?

Jag kan se andra varianter. Det fanns en period i mitt liv jag simmade väldigt aktivt. Och att bada bastu gillade jag, då också. Men med tiden märkte jag att det vid en viss tid en viss dag, i badhusets bastu, så var det lite annorlunda än andra tider.

Eftersom jag är rätt så trögtänkt (läs naiv) så tog det ett tag att fatta att det var "bögtid". Jag hittar inget bättre ord. Men det var då mer bögar än normalt i framför allt bastun.

I duschen kunde det hända att man fick granskande blickar, uppifrån och ned, och sedan kanske en nick och ett leende.

Vid ett tillfälle var det en herre som kom fram och berömde min (då) snygga överkropp. Och jag kände mig smickrad, det är sant. Men jag kände samtidigt ett visst obehag.

Nu har jag inget emot bögar. Jag bryr mig egentligen inte. Men det blir jobbigt när man blir ett ofrivilligt objekt. Så jag förstår vad Jane diskuterar och vad hon menar. Jag undviker numer den bastun.

Men inser Jane, och hela "antimän"-flocken av feminister, att män kan ha samma problem som kvinnor. Att det inte bara handlar om att män äcklar kvinnor.
Kvinnor i flock kan vara riktigt duktiga på att äckla ensamma män.

Så, det jag egentligen menar, är att detta egentligen INTE är ett könsprobelm. Det är mer ett beteendeproblem. En brist på respekt. Ofta gror detta när ingen visar var gränserna går. Barn måste få rätt signaler, tidigt, från alla håll. Äckliga gubbar och snobbiga brudar måste också få sitt beteende bemött. De måste få signaler om att de sårar och äcklar. Och det måste vi alla hjälpas åt med. Det kan vi inte förvänta oss att något slags anonymt samhälle ska göra. Det handlar om dig och mig. Civilkurage.

Ja, ja. Det jag egentligen tänk att skriva var att gnälla lite om hur jobbig värk jag har i kroppen, idag, denna morgon, just nu. Samma högersida som besvärar. Det värker uppifrån huvet ned till högerfoten. Med två "centra" i högerarmen och högerhöften. Det tjuter i huvudet. Det tar ett tag innan värkmedicinen verkar.

Idag är det den 1 augusti. I augusti förväntar jag mig att kallelsen från Sahlgrenska ska komma. Då kommer själva operationsdatumet att bli bestämt. Det är bra att veta. Att få något konkret. Att gå omkring i ovisshet är fruktansvärt tärande.

Tänk på det, alla ni läkare, som underlåter att undersöka och därmed försätter en människa i tillstånd av att vara ickediagnostiserad. Det är nedbrytande! Det blir man inte friskare av. Tro mig!
08.51 

arkiv
2007-12 | 2007-11 | 2007-10 | 2007-9 | 2007-8 | 2007-7 | 2007-6 | 2007-5 | 2007-4 | 2007-3 | 2007-2 | 2007-1
2006-12 | 2006-11 | 2006-10 | 2006-9 | 2006-8 | 2006-7 | 2006-6 | 2006-5 | 2006-4 | 2006-3 | 2006-2 | 2006-1
2005-12 | 2005-11 | 2005-10 | 2005-9 | 2005-8 | 2005-7 | 2005-6