OBS!

NedlagdMy logo.. Detta är historiken. 
Bloggen fortsätter på: 
blogg.ngn.nu2005-sep-28
Operationen:
Torsdagen den 29 september. Sätter de kniven i mig, någon gång under dagen. Så här kommer de att göra, i stort:
”De går in framifrån med ett horisontalt snitt, nedanför adamsäpplet, tror jag, sedan "gräver" de sig bakåt och frilägger halsryggraden på nivåerna C3-C7. Diskarna mellan C4-C5 & C5_C6 plockas bort. Sedan avlägsnas främre delen av kotkroppen på kotorna C5 & C6 (tror jag). Titanstag skruvas fast i kotor och kotrester på ömse sidor och slutligen läggs en titanplatta "framtill" (bl.a. för att motverka s.k. duradrift (ryggmärgsbråck åt "fel håll")). Ett dränage (ett plaströr som ska avleda vätska som bildas) läggs in och sedan syr de ihop. Troligtvis kommer denna "steloperation" innebära att jag kommer att få något ökad rörlighet i nacken än vad jag nu har. Kotorna på de här nivåerna är inte speciellt stora och höga. Antagligen får jag en stabilare halskrage (redan utprovad).
Efter detta väntar ca 3 månaders rehabilitering. Efter ytterligare 3 månader kan jag förvänta mig positiva effekter av operationen. Vi är då framme i april 2006.”


På fredagen är det tänkt att jag ska ”komma igång”. En får inte ligga å slöa. Att kommer upp och rör på sig har flera positiva syften. Det stimulerar blodcirkulationen och därmed underlättas sårläkning. Det motverkar att man får ”proppar” (blod som ”klumpar” sig och orsakar stopp. Magen kommer igång, som det heter. Ju mer man rör på sig ju mindre ont får man.

Och på lördag skickar de hem mig, någon gång under dagen. Magen ska ha kommit igång. Jag ska vara feberfri och det får inte finnas tecken på sårinfektion.

Hej då! Hoppas vi ses (läses) inom en snar framtid.

11.28
kommentarer  
Vi håller tummarna för att allt går som planerat. Ser fram emot att träffas så snart du har ork. Nu till helgen bär det av till Öland på "skördefest"

Ha´t/TS

- Tommy e-post
- 2005-sep-28 16.17

vi tänker på dig o hoppas allt blir bra.
kramisar karlsson;s

- monicka e-post
- 2005-sep-30 03.32

Tacka Ronja för den fina teckningen. Den fick jag direkt efter att jag opererades.

- Nisse
- 2005-okt-02 13.22


Mera Västtrafik:
Precis för en liten stund sedan fick jag svar från Linda Jasniskij, Informationsansvarig Västtrafik Skaraborg. Och svaret är följande:
”Hej!
Jag hörde att du via vår växel frågat efter antalet färdtjänst- och sjukresor i Västtrafiks område under januari månad. Vi hade 37274 sjukresor och 49957 färdtjänstresor. Dessa siffror ger dock inte något underlag att jämföra mot vår undersökning som görs kontinuerligt. Vi frågar resenärer varje månad om vad de tycker om oss, det var inte så att vi bara tittat på januari månad, det var däremot då vi plockade fram de siffror som vi presenterade.
Jag bifogar en bild som visar vilka betyg vi fått under hela år 2005, det är inte några större förändringar sedan i januari. Du ser också hur många vi tillfrågat i varje "kategori", dvs, hur många färdtjänst- och hur många sjukresenärer som svarat i vår enkät.
Hoppas att detta ger svar på dina frågor.

Vänliga hälsningar”


Den bifogade filen presenterar två staplar som visar svaret på frågan: ”Totalt sett, viket sammanfattande betyg vill du ge hela resan, dvs. om du tänker på både beställningen och resan sammantaget.”
Staplarna visar 92% för färdtjänst och 94% för sjukresor. På bilden redovisas också att det är perioden vecka 1-37 2005 som avses och att det då, totalt, telefonintervjuats 568 färdtjänstresenärer och 439 sjukreseresenärer.

Perioden är ca 8,5 månader. Om vi använder Lindas siffror för januari får vi ca 425000 färdtjänstresor och ca 314500 sjukresor. Av dessa har man alltså telefonintervjuer från 568 färdtjänstresenärer och 439 sjukreseresenärer.

Det innebär 1,3 promille respektive 1,4 promille. Jag kan inte se att dessa siffror skulle vara så värst mycket mer tillförlitliga.

Vänligen Nils-Gunnar Nordlund

11.27 

Västtrafik:
Linda Jasniskij, Informationsansvarig Västtrafik Skaraborg. Verkar inte höra av sig. Så det får gå i stå tills jag är i form igen.
Men jag trodde Västtrafik var måna om att riktiga siffror presenterades och om nu de siffror jag presenterat är felaktiga så borde de väl snarast höra av sig och se till att jag i så fall rättar till dem, eller?

Så här är sifferlägen. Linda har i pressen gått ut och sagt att 93% färdtjänstresenärer respektive 94% sjukreseresenärer var nöjda, för januari månad 2005. För samma period presenteras att det utförs ca 6000 resor per dag.

Det skulle totalt betyda ca 180000 resor per månad och då för januari 2005.

I det material jag fått från SLTF har det skett 27 st telefonintervjuer gentemot färdtjänstresenärer och 25 st mot sjukreseresenärer, inom VGregionen, i januari 2005.

För en obestämd period har Västtrafik tillgång till totalt 659 intervjuade färdtjänstresenärer och 529 sjukreseresenärer.

Enligt uppgift är Västtrafik av SLTF rekommenderade att dagligen för färdtjänst (och för sjukresor antar jag) skicka in 3+3 datorslumpade utförda resor från föregående dag, dagligen.

Det skulle innebära, för januari; 93 färdtjänstresenärer och 93 sjukreseresenärer. Och av dessa har alltså 27 respektive 25 svarat.

SLTF menar att svarsfrekvensen för hela landet är 63% för färdtjänstresenärer och 53% av sjukresenärerna. Och att den största delen av bortfallet beror på att de har ett felaktigt telefonnummer eller att ingen svarar.

Men om nu Västtrafik gjort som SLTF rekommenderar (vilket i sig kan ifrågasättas) så ligger svarsfrekvensen för januari 2005 på 29% för färdtjänstrfesenärerna och på ca 27% för sjukresererenärerna.

Med dessa siffror som underlag går Västtrafik ut, via Linda Jasniskij, Informationsansvarig Västtrafik Skaraborg, och säger att:” 93% färdtjänstresenärer respektive 94% sjukreseresenärer var nöjda, för januari månad 2005”.

186 av 180000 är ca 1 promille. Att det skulle utgöra att statistiskt säkerställt underlag ställer jag mig tveksam till. Och dessutom när svarsfrekvenserna är så utomordentligt låga.

Igen, för januari 2005, då Västtrafik utförde ca 180000 Färdtjänstresor och sjukresor. Telefonintervuades 27+25=52 personer. Av dessa 27+25 var 93% respektive 94% nöjda.

Och med det sifferunderlaget går Västtrafik ut och menar att ALLA som åker färdtjänst och utnyttjar sjukresor skulle vara nöjda och då enligt en marknadsunderökning.

Jag skulle inte presenterat dessa siffror utan en källgranskning.

Väntar fortfarande på eventuella korrigeringar från västtrafik.
10.58 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Stina Morian. Liberala Nyhetsbyrån (de är envetna liberaler på TTELA?): Huruvida man ska lägga någon tillit till ett program som ”Kalla Fakta” ska väl vara osagt. Men Stinas ”slutkläm” den citerar jag och stöder till fullo:
Man kan inte erövra det fria samhället med ofria metoder. Terrorn skapar en rädsla i vår tid som är svårbemästrad. Kampen mot dessa onda krafter är viktig, men än viktigare är att de värden som den fria världen är byggd på inte går förlorad.”

Ett sätt, som jag ser det. Är att t.ex. USA och Storbritannien samt Världsbanken ger fan i att lägga sig andra länders ekonomi och styrelseskick. Det har vi t.ex. FN till.

Debatt:
(fp): Skolk och fusk kan inte accepteras. I princip håller jag med och den tekniska lösningen är nog inte så dum. Men jag kan inte låta bli att fundera; Om vi nu tar t.ex. Dan Möllengård och så antar vi att han ”skolkar” från några möten och andra inbokade sammankomster. Skickas det då mejl och SMS till Folkpartiledaren Lars Leijonborg?

Insändare:
KENT SVENSSON: Berör en viktig bildningsfaktor i det Svenska samhället, folkbildningen. Starka ekonomiska krafter har länge stirrat ont på folkbildningen. De ser det som ett otyg. Varför ska folk få billig subventionerad utbildning i demokratins namn när de kan utbilda samma folk och känna pengar i kapitalismens namn? De, privata utbildningskoncerner, tycker detta är djupt orättvist och lobbar friskt för att få en ändring. Se upp Svenska folk. Pengarnas makt är stor!

MAGNUS OCH HELÉN ENGLUND: Ska ha all heder och får givetvis mitt fulla stöd i att föräldrar kollar upp sina ungdomar. Det är inte svårt. Det svåra är kanske och få reda på sanningen.

MICHAEL LINDELL PÅ SAAB: Resonerar också på ett klokt sätt. Trygga människor vågar, otrygga människor ”står tillbaka”.

S GUNNAR PETERSON: Ett recept som många velat genomföra länge. Men motarbetats av starka läkarlobbyister.

FREDRIK & MARIA: Tänk jag tror vi är många som resonerar så.

J: Jag har redan tidigare berört att Fredrik Svensson kanske redan har ramlat av sin moppe, utan hjälm, och slagit i huvudet. Sparka inte på den som ligger.

Nyheter:
Dödsolyckan på dagis i Frändefors: Menar Åklagaren att det föreligger en brottsmisstanke? Jag kan inte riktigt det här. Eller är det den principiella förundersökningen som är viktig och det i så fall är principen som är den faktiska omständigheten? Eller är gungtillverkaren misstänkliggjord? Eller misstänker man att någon i personalen vände ryggen till och att det då skulle vara denne personals fel, att den lilla 2-åringen föll så olyckligt så att hon dog?
Jag fattar inte riktigt vad det är åklagaren är ute efter? Kan någon förklara?
Åklagaren förklarar själv: ”att inte finns några konkreta misstankar om brott.” Det finns alltså ”abstrakta”?

Försäkringskassans egna handläggare fuskar: Se där vad som hittas när F-kassan ”tuffar till” sina kontroller och attityder.

”Det går att bli lycklig”: är rubriken på sidan 47. Låter som om förutsättningen då ska vara att man då är olycklig, från början. Så är det givetvis inte, det var nog rubriksättaren som läst artikeln lite dåligt. Det handlar om hur man kan finna olika vägar till lycka. Titeln på boken är ”Lycka till!”, av författarna Jennie Sjögren och Tinni Ernsjöö Rappe.

Sport:
Noterar att damidrotten får mer och mer ”spaltutrymme”. Det tycker jag är trevligt. Sporten och media börjar ta sitt genusansvar. Det får bra genomslag i de grundläggande attityderna i samhället. Ett utmärkt jämställdhetsarbete! Släng er i väggen Fi!

Kultur:
Per Gessle startar enmansband. Nu kommer hustrun att gå i spinn.

Husdjur:
Utmärkt förslag att fångar ska få lära upp t.ex. hundar. Kom igen ”myndigheter”! Sådana initiativ ska välkomnas med öppna armar! Bygg och starta en separat paviljong eller anstalt med detta som inriktning. Det kan få den värste värsting att ”vända om”.

Serier:
ERNIE (säger väl allt om hur uppsägningar och besparingar går till) delar förstaplatsen med HÄLGE. Jag tycker det är skitroligt när Hälge skrämmer skiten ur antingen Uffe eller Edvin.
-----------------------------------

Läs och begrunda.
09.46 

God Morgon!
Operationen:
1 dag kvar.
I går kväll desinficerade jag mig med DesCutan första gången och nu på morgonen gång nummer två. Tredje gången blir på kvällen, på avdelningen å Sahlgrenska. Hela veckan har jag FÖRSÖKT äta nyttigt för det stod så på ett papper jag fick. Så det blir väl att fortsätta med det även denna dag.

Resa:
Planen är att ta buss 64 här från Onsjö 12:30 och ”landa” vid Vänerborgs JVST. Där står väl då ett tåg och väntar ”bara på mig” och avgår kl 12:50. Ca en timma senare glider jag in i Göteborgs C. Kollar läget lite i centrum, spanar runt. Vid ca 16:00 ”kapar” jag en spårvagn och uttalar ordet ”Sahlgrenska tack” (kommer att kosta 20 SKR). Först bör jag väl ta reda på vilket nummer spårvagnen ska ha samt åt vilket håll den ska gå.

Nu blir det frukost!
07.51
kommentarer  
Och nu blir det frukost här också.

Lycka till imorgon!

- annika b  hemsida 
- 2005-sep-28 02.15

Jag blir varm inombords över alla snälla människor som tänker snälla tankar, om bara mig! (Kan jag väl få tro?)

- Nisse
- 2005-sep-28 03.53


2005-sep-27
God Natt!
Hälsa:
Känns rätt OK faktiskt. Trodde visserligen fötterna skulle ”bränna sönder” strax efter jympan. En typiskt nervillusion. Bastun gjorde gott.
Jag har bäddat rent i sängen. Det stod att man skulle göra det, i häftet: Vad-du ska-göra-inför-operationen. Visserligen skulle man ”köra” DesCutanbehandlingen och sedan direkt lägga sig i den renbäddade sängen. Lite obstinat får man allt vara.

TV:
Innan jag lägger mig ska jag slötitta lite på TV. Är inte direkt trött. Har ju vilat fyra gånger idag.

Hunden:
Ska ha sin sista rastning också.
Sonen gjorde ett försök idag att få hunden att bli lika glad när han kom som när flickvännen kommer. Han "gömde" flickvännen utanför och gick sedan in. Givetvis får vår hund då "spatt" och går igång på alla glädjecylindrarna. Sedan "ropar" han in flickvännen. Jag har aldrig tidigare sett, eller hört för den delen, en lyckligare hund. Hon tappade kontrollen fullständigt. Och sonen blev ju inte speciellt mer nöjd över det resultatet.
Om flickvännen sa till vår hund: "Spring fort in i väggen!" är jag övertygad om att hunden skulle göra det, om den nu skulle förstå ett sådant kommando.

Skriver några rader till morgonen också!

22.53 

Lite av varje:
Resa:
Nu har jag varit till järnvägsstationen och köpt en tågbiljett till Göteborg för morgondagen. 92 SKR plus en bokningsavgift om 9 SKR = 101 SKR kostade det. Märkte att det blev lite trångt med tid mellan buss och tåg. Därav dagens reseinvestering.

Motion:
Även om det nu ska opereras på torsdag så bryter vi inga traditioner, inte så länge jag kan röra på mig i alla fall. Värd för Friskis&Svettis är jag i Onsjöskolans jympasal 19:00-20:00, i Vänersborg. Välkomna! Det är Ki-jympa! Och det är Gunilla som leder.

Bastu:
Är bokad 20:15-22:15.

Ut å rör på Er!

15.25
kommentarer  
Hej Nisse!

Jag ville bara önska dig lycka till på operationen. Vänersborgarna håller tummarna. På torsdag kommer tidningen och då får du många nyfikna besökare här hoppas jag.

Kram, Emma

- Vänersborgaren, Emma e-post  hemsida 
- 2005-sep-27 14.01

Hejsan! Tänkte också önska dig lycka till på operationen. Jag läser här i princip varje dag och igår läste jag högt för min sambo alla Bill berättelserna och den om ljusstöpningen, vi skrattade så att tårarna rann (bra att du har samlat dem under stories :) ). Ha det bra!

- Linda i Helsingborg  hemsida 
- 2005-sep-27 15.45


Mera Västtrafik:
I väntan på att Linda Jasniskij, Informationsansvarig Västtrafik Skaraborg, ska svara på min ePostförfrågan så kan jag ju publicera hela meddelandet jag fick från SLTF (Svenska Lokaltrafikföreningen). Och därefter några frågeställningar.

”Hej Nisse

Maria Rydström heter jag och ansvarar för vår Barometer för anropsstyrd trafik. Jag ska försöka svara på dina frågor, men vissa verksamhetsuppgifter måste du vända dig direkt till Västtrafik för att få då jag inte har tillgång till all data.

1. Ja, det är SLTF som har gett företaget Ipsos-Eureka i uppdrag att genomföra undersökningen. Ipsos anlitar i sin tur Intervjubolaget som står för själva intervjuerna. Jag bifogar ett infoblad med mer information kring upplägget.

2. Ja det sker via telefonintervjuer, se bifogad fil.

4. Urvalet slumpas fram ur datasystemet på beställningscentralen bland de som gjort en resa under dagen.

5. Antalet som intervjuas varierar runt om i landet. Idag finns 22000 intervjuer i vår databas. Västtrafik har totalt intervjuat 659 färdtjänstresenärer och 529 sjukreseresenärer. Under januari 2005 skedde 27 resp 25 intervjuer i Västtrafik.

6. Svarsfrekvensen totalt i landet är 63% för färdtjänstresenärer och 53% av sjukresenärerna. Den största delen av bortfallet beror på att vi har ett felaktigt telefonnummer eller att ingen svarar.

7. och 8. Se svar 5 och 6.

Fråga 9 och 10 har jag tyvärr ingen uppgift på utan du måste vända dig till Västtrafik.

Med vänliga hälsningar
Maria Rydström”


Jag har skickat ”svar” och bett om den bifogade filen som inte var bifogad i första meddelandet.

Frågor:
Angående svaret på fråga 1 skulle jag vilja fråga Västtrafik har Ni tillstånd för att lämna ut personuppgifter till tredjepart som sedan i sin tur lämnar det vidare och vidare igen? Det register Ni lämnar ut uppgifter från klassas som känsliga.
Ipsos-Eureka är ett analys & mediaföretag.
Och Intervjubolaget heter just så och arbetar med datainsamling i Norden.

I svar 5 refereras till totalsiffror. Under hur lång period? Hur många resor gjordes då av respektive restyp?

Och en fråga till: Hur många är det som slumpas fram, av respektivte restyp, via dator, per månad? För Västtrafiks räkning?

Nu börjar jag bli riktigt nyfiken på vad Linda Jasniskij har att meddela?
13.10
kommentarer  
Fick det bifogade dokumentet från SLTF, nu precis.

- Nisse
- 2005-sep-27 07.49


Västtrafik:
Har ringt lite hit och dit inom Västtrafik för att få siffror på antalet sjukresor och färdtjänstresor i januari 2005. Jag hänvisas till att Linda Jasniskij ska ta kontakt med mig? Av vilken anledning kan jag inte bara få siffrorna? Jag väntar på svar från Linda via ePost.
11.14 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Hanna Wiberg, Liberala Nyhetsbyrån; Om nu ledarskribenter ska skriva om politik kan de då inte försöka i alla fall framstå som intelligenta? Hanna, den politik som förts de senaste 15 åren har varit ”moderat-liberal” politik. Visserligen pådriven av socialdemokraterna. Men det har bara varit för socialliberaler och moderater att luta sig tillbaka och ”njuta”.
Sedan ska väl Hanna ha klart för sig att det numer inom Folkpartiet är den s.k. socilalliberala linjen som lyfts fram.
Att komma med något så dumt att en specifik socialdemokratisk regering skulle missgynna kvinnligt initiativ inom egenföretagandet är ju rent löjeväckande och vittnar endast om politisk okunnighet. Och dessutom spä på med att regeringens politik medvetet skulle missgynna branscher där kvinnor är sysselsatta, man baxnar!
Har inte Hanna funderat på vilken påverkansgrad ”marknadskrafterna” kan ha haft inom småföretagandet? Och då gentemot små företagare och specifikt små entreprenörer. Vilken maktfaktor är det som ”slår ut” små företag? Är det politiken? Är det krånglig byråkrati? Är det skattetrycket? Krånglig personalpolitik?
Nej, inget av detta. Det är de stora företagen som ställer orimliga krav på sina underleverantörer, entreprenörerna, ofta småföretagare.
Ska nu Hanna försöka förändra politiken via sin journalistiska penna så ska hon angripa storföretagen. Det är att börja i rätt ända.
Sedan vill jag för Hanna påpeka att Liberalismens företrädare Folkpartiets partiledare är en ”Kinaälskare” (och statsministern ligger inte långt efter) och av den anledningen ska jag här återge en liten artikel från sidan 15, i sin helhet:
Stryper nyheter
STOCKHOLM
Kina skärper kontrollen över så kallade bloggar och nyhetstjänster på internet.
De nya reglerna förbjuder innehåll som kan anses ’skada den nationella säkerheten, avslöja statshemligheter, stödja omstörtande politiska krafter och underminera den nationella sammanhållningen’. TT”


Bästa Redaktionsledning: Är det verkligen avsikten att Ledaren ska användas till ensidig politisk propaganda? Ska inte ledaren avhandla annat än endast politik? Så länge ni använder Er av Liberala Nyhetsbyrån så blir det väldigt ensidigt. Och det ger i alla fall mig intrycket att TTELA är en tidning som lutar sig mot socialliberalismen och då Folkpartiet. Är det så? Visserligen är Folkpartiet av tradition starka i Vänersborg, men knappast i Trollhättan.

Nyheter:
15-åring hade sex med tre – men hon var inte hjälplös: Det handlar om flickan i Jordbro söder om Stockholm. En tidigare uppmärksammad tingsrättsinkvisition som nu körde ett varv till i Svea Hovrätts inkvisition.
Jag får liksom ett intryck av att domstolarna ”använder” bl.a. den här unga tjejen som ”verktyg” för att visa vad tokig lagen är. Måste det ske på det sättet. Kan den inte ändras ändå? Utan att utsätta en 15-åring för kränkning legaliserad av Justitia?

Pianobaren läggs ner: Ska det vara så svårt att hålla lägre volym? En decibelmätare uppsatt på väggen och en skarp uppmaning till artisterna om att överträds den så åker du ut. Musik måste inte framföras på högsta volym.

Serier:
Dött lopp mellan HÄLGE och ZITS.
-----------------------------------

Nu ska jag vila!
09.29 

God Morgon!
Operationen:
2 dagar kvar. I kväll ska jag börja med en biologisk förberedelse inför operationen. Jag ska desinficeras. Först ska jag blöta ned kroppen, sedan ska jag schamponera mig med DesCutan. När, den NOGGRANNA intvålningen är klar ska jag skölja ur den. Och torka mig på en ren handduk.
Sedan ska jag blöta ned mig igen, schamponera, skölja och torka med ny ren handduk. Givetvis ska jag ta på mig rena kläder. Och till sist ska jag bädda rent i sängen.
På onsdagsmorgonen upprepas tvättproceduren. Och rena kläder. En sista tvättprocedur sker på vårdavdelningen onsdag kväll.

Hälsa:
Allt känns liksom segt i kroppen och det mesta går väldigt långsamt. Plötsliga rörelser gör ont. Hoppas sannerligen den här operationen kan få stopp på det här.
08.32 

2005-sep-26
Teknik:
Hustruns cykel. Vi var och hämtade den. Den har ju varit på punkalagning. Hustrun passade då på att köpa, på min inrådan, en dynamo och en strålkastare (miljövänligare än batteribelysningarna). Sedan åtog jag mig det stora nöjet att montera det hela. Gick bra. Sedan fick jag teckna en beskrivning över HUR hustrun skulle sätta på dynamon.

Film:
Liftarens Guide till Galaxen. Filmen i sig var bra och kul. Lite besviken blev man dock över hur mycket som inte var med. Det mesta kände man ju igen från boken. Men man hade inte föreställt sig att den depressiva (manodepressiva) roboten Marvin skulle se ut så som han gjorde. Och inte att Vogonerna var med så mycket. Jag får nog ta och läsa boken en gång till.

Nu är det sängen som gäller!
23.36 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Klickar man på ”Jag Tycker” och letar sig fram till rubriken: ”Pedagogik” och klickar på den så kan man läsa om vad jag anser om dels pedagogik och dels ”obehöriga lärare”.

Insändare:
PIFF OCH PUFF: Ring polisen så fort ni ser något. Om vi inte rapporterar får inte polisen någon uppfattning om denna kriminalitets omfattning.

FREDRIK SVENSSON: Har nog redan kört i kull och skadat huvudet? Det är väl inte bara ”moppe”-försäkringen det handlar om. Vi snackar LIV här Fredrik, Hallå! Och då främst kanske ANDRAS liv.

JAN FREDRIKSSON: Hela rättssystemet är knasigt. Att det skulle ha med socialdemokraterna, specifikt, att göra verkar vara väldigt långsökt?

Nyheter:
Pensionsskulden: Det kanske inte alla känner till? Men det är så att det ”samlas” ingen pengahög till framtida pensioner. Det är alltså inte så att den skatt du betalar, så går en del till någon slags pensionsfond.
All pension som idag betalas ut sker ”direkt” med inbetalade skattemedel. Att det systemet skulle ”skita” sig när 40-talisterna började gå i pension, det visste man redan när man snickrade ihop pensionssystemet.
Det man däremot hade hoppats på, var att sysselsättningen skulle vara 100%. Politiken hoppades att arbetsmarknadens parter skulle ta sitt ansvar och borga för full sysselsättning. Ack så naivt.
Och alla företagare, kom inte och gnäll om högt skattetryck, krånglig byråkrati, ”jobbiga” tvingande anställningsförhållanden. Det är inte ett skit enklare i något annat välfärdsland.
När Svenska företag gör miljardvinster och lik förbaskad avskedar folk, då kan inte jag se att det skulle vara några stora problem.

Björnligan: Missade jag ”medvetet” det här året. Har svårt för att sitta så länge. De och publiken verkade ha lika trevligt som det brukar vara.

Tillnyktringsenhet: Låter mycket klokt och att dessutom ha den nära NÄL låter väldigt bra. Synd bara att politiken och tjänstemännen har så rackarns svårt för att få möjligheten att samarbeta över de ekonomiska gränserna. Kanske dags att fundera på om detta med ”ekonomiska resultatenheter” egentligen är så bra, för AB Sverige?

Humlans Äldreboende i Trollhättan: Jo det var ett antal som höjde på ögonbrynen när det beslutet togs. Det krävdes ingen större ekonomisk begåvning och framförhållning för att begripa att det där var tokeri.

Eldriven traktor: Är det bara jag som känner glädje över att det är en snygg och ung tjej som är designingenjören bakom ”Cubix”? Eller är jag bara gubbsjuk då?

Övertid: Måste väl för helsike vara bättre att anställa fler än att slita på befintlig personal. Va Saab! Hallå! Det här är ju inget nytt.

Krig: Israel släpper sina ockuperade bosättningar. Palestinierna skjuter raketer mot Israel. Och Israel svarar med att bomba tillbaka. Och Irak? Är det någon som kan förklara vad det är för rim och reson i detta?

Småföretagare och långtidssjukskrivna: Ja, ja, botten är inte nådd än på länge. Men fattas det inte lite information här? Är det inte så att förtagarna har fått sänkt arbetsgivaravgift för att delvis kompensera denna s.k. medfinansieringen.
Och är inte den långsiktiga tanken att alla företag därmed bättre ska ta hand om de ca 60% sjukskrivningar som är relaterade till jobbet. Att de helt enkelt ska arbeta mer förebyggande och på så sätt, på sikt, få ned långtidssjukskrivningarna.
Sedan kan jag tipsa småföretagarna om att det finns sjukförsäkringar att teckna som innebär att den som blir sjuk kommer under vård inom ett dygn. Dessa försäkringar kan förhandlas in i löneutrymmet vid löneförhandling eftersom de ju också har en positiv inverkan privat. Ingen vill vara sjuk under någon längre tid.
Jag trodde småföretagare var kreativa personer. Nu framstår de mest som gnällspikar.
Därmed vill jag hävda att lobbyorganisationen Företagarna är ute och seglar och far med osanning. Men det är klart, det är ju deras uppgift.

Serier:
ZITS tar hem segern idag.
-----------------------------------

Nu ska jag fika - med chokladtoppar!
15.23 

Västtrafik:
I lördags den 24 september skickade jag en fråga till SLTF angående Västtrafiks siffror och uppgifter.
Jag har nu fått svar från Maria Rydström på SLTF. Jag fick svar på det mesta.
I januari 2005 telefonintervjuades 27 st färdtjänstresenärer och 25 st sjukreseresenärer, inom VGregionen.
Resenärerna slumpas fram bland dem som utnyttjat anropsstyrd trafik via beställningscentralen.
Och då antar jag att det handlar om hela Västrafiks verksamhetsområde och det motsvaras väl av VGregionen, eller?

Nåja, av dessa 27 färdtjänstresenärer respektive 25 sjukreseresenärer var 93% respektive 94% nöjda. I siffror blir det: 26 färdtjänstresenärer respektive 23 sjukreseresenärer.
Bortfallet, de som inte svarar i telefonen, eller att uppgifter om telefonnummer är felaktigt är, för hela landet: 37% för färdtjänsten och 47% för sjukresor.
Om vi använder de procentsatserna på VGregionen betyder det att man slumpade fram ca 43 st färdtjänstresenärer och 47 st sjukreseresenärer.
Och av dessa 43 svarade 27 färdtjänstresenärer och av 47 svarade 25 sjukresenärer.

Siffrorna pekar mot att en dator slumpar fram 50 från respektive restyp.

På det underlaget skulle jag inte med bästa vilja i världen kunna dra några slutsatser.

Nu saknas uppgifter om det totala antalet färdtjänstresor och sjukresor för januari 2005. Det måste vi fråga västtrafik om.
Skickar ePost till: skaraborg@vasttrafik.se.
Ämne: Att: Linda Jasniskij
Och frågar:
”Hej Linda!

Hur många, inom VGregionen, var det som reste med färdtjänst respektive sjukresor under januari 2005?

Vänligen

Nils-Gunnar Nordlund

-----------------------
Kolla gärna min blogg: http://ngn.blogga.nu”


Och så får vi se vad Linda svarar? Jag har för mig att det var något över 8000 resor för den ena typen.
11.16
kommentarer  
Nu hittade jag var jag fått siffran "8000" från. Det var i ttela 19 september som det på sid 13 stod om Västrafik och där står: "Det dagliga antalet resor är cirka 6000."
Och då är väl det både färdtjänst och sjukresor?
Än har Linda inte svarat.
(6000x30=180000 resor per månad.)

- Nisse
- 2005-sep-26 12.15


Handikapp?
Usch va ”svag” man känner sig när hustrun ”tvingas” ringa cykelreparatör för att få en punktering lagad. Lagade en punktring på samma däck för inte alls länge sedan. Det var då ingen bra övning. Och idag har jag ju ”lite” sviter efter gårdagens batteribyte i bilen.
10.20 

God Morgon!
Operationen:
3 dagar kvar. Idag har jag ont i/på vänster sida om bröstbenet. Verkar vara några små revbensmuskler som har blivit överansträngda? Gör bara ont när jag tar djupa andetag.
Annars känns det rätt så OK i kroppen.

Nu ska jag kasta mig över "mediaanalysen".
10.05 

2005-sep-25
God Natt!
Nu får det vara nog! Orkar inte vara uppe mer idag. Så det är bara att tvinga sig till att gå ut med hunden och sedan till bädden.

Hoppas det blir en mindre svår dag i morgon.
22.15 

Internet
Nu har jag gjort klart en sida där jag samlar de berättelser jag publicerar. Ni har länken till "Stories" här till vänster i det röda fältet. Under "Jag Tycker".

Håll till godo!
21.05 

Lite mera av varje:
Bilen:
Ja ta mig tusan! Jag fick dit det nya batteriet och bilen startar och brummar.

Bastu:
Har varit och bokat bastun 15:30-17:30 för att rehabilitera mig efter batteribytet. Helt obemärkt skedde det inte. Känns ungefär som jag kört en ruggbymatch.

Finns det liv, finns det hopp!
15.25 

Lite av varje.
Motion:
Det händer att det inte blir som en tänkt sig. Jag skulle ju, idag, åka till Hagahallen, i Vänersborg, och vara med när F&S ”tar ut” ledare. Vi kallar det för ”uppjympa”.
Det blev lite stressigt. Hustrun hade bokat tvättid 12:00-17:00 och jag skulle vara på ”uppjympan” 12:00. Vi hjälptes åt med tvätten ned för vår ”hemska” stålspiraltrappa.
Så jag blev lite sen. In i garaget och vrider om startnyckeln. Helt dött! Inget. Nada.

Bilen:
Batteriet har tydligen ”lagt av” eller i alla fall blivit ordentligt urladdat över natten. I ren ”panik” klantade jag till det och kopplade till batteriladdaren och gjorde ett startförsök. Givetvis ”rök” det till i laddaren och sedan var den också död. Nu är det ju lite jobbigt detta med batterier för man vet ju inte riktigt om det är batteriet eller generatorn som laddar batteriet som är paj. Men jag chansar på batteriet.
Åker iväg, på cykeln, till OKQ8 och säger att jag vill ha ett bilbatteri till en Ford Sierra 88.
Pärmar, blädder, blädder, nummer, koll i dator: 1100 SKR. Jaha, säger jag och så travar vi iväg mot batterierna. Rätt batterityp hittas inte. Då kallas tydligen batteriexperten in och vi kommer fram till att jag ska åka hem igen och mäta batteriet och kolla hur det är fastsatt.
Upp på cykeln igen och hemåt. Träffar hustrun och hunden. Byrackan har rullat sig i något utomordentligt äckligt. Kanon! Det fick hustrun sköta.
Jag hämtar tumstock och digitalkamera. I garaget fotograferar jag batteriet ur alla möjliga vinklar och tar mått. Ser att detta batteri har platta poler. Jag är ju liksom van vid runda. Tänker att detta kan nog bli ett problem och ett dyrt sådant.
Cyklar tillbaka till OKQ8, vid Gropbron, och visar mina uppgifter för ”batteriexperten” och vi hittar ett som med största sannolikhet ska passa. Det enda som verkar avvika är att det nya batteriet är ”svagare”, 58 Ah och det ska tydligen vara ca 75 Ah. Men vi diskuterade lite hit och dit och kom fram till att detta skulle nog räcka. Och det får jag ju hoppas. 778 SKR kostade detta. Kändes ju avsevärt bättre än 1100 SKR.
Tillbaka till garaget, med ett nytt batteri i cykelkorgen. Placerar batteriet på bilens baklucka och passar på att spruta 555 på alla bultar och muttrar.
Får se om jag själv gör ett försök eller om jag ringer på sonen. Det är ju rätt så jobbigt för mig med de där bilbatterierna. De är ju ena tunga rackare och jag är ju inte så värst fräsch.
Men, det kan gå, om man planerar och tar ett steg i taget.
Steg ett är nu att försöka få loss batterikablarna från batteripolerna, minuspolen först.
Steg två är att lossa muttern som håller batteriet på plats.
Steg tre försöka lyfta ur gamla batteriet så ”rakt” som möjligt och så ”nära” kroppen som möjligt.
Och om det lyckas, steg fyra, lyfta dit det nya batteriet.
Steg fem fästa batteriet.
Steg sex fästa batterikablarna, pluspolen först.
Ja och sedan ska väl bilen starta? Och så får vi hoppas att det inte är generatorn det är fel på.

Hälsa:
Cyklandet fram och tillbaka till OKQ8 har faktiskt gjort riktigt gott. Känner mig relativt pigg.

Hunden:
Hustrun har schamponerat hunden med ett nytt schampo jag köpt. Nu luktar hon gott. Hon luktar inte hund alls.

Mina Berättelser:
Håller på med att lägga upp en sida med mina publicerade berättelser. Då får man alla ”kuligheter” på ett ställe.

Hej å hå!
14.20 

God Morgon!
Operationen:
4 dagar kvar. Att inte ta någon medicin mot den värk jag har går faktiskt riktigt bra. Så länge jag inte försöker göra något med armarna. Ska jag t.ex. ta ut en liter fil ur kylskåpet blir det till att använda bägge händerna. Likadant med en tom djup tallrik eller skål. Och "irritationen" den sitter nu utanpå kroppen. 60% av mina muskler är "spända". Det gör att jag blir fort trött.

Katterna:
Har fört ett himla ”väsen” i natt. De är inte nöjda med den nya maten vi testar till dem. Så nu går de här och ”svälter”.
För att bryta deras jämmerdal tog jag fram laserpekaren. Då blir det fart på fetknopparna. Tänk att de blir så till den milda grad ”triggade” av den där lysande röda pricken. Jag har kul och de får motion.

Nu är det höst - läste jag någon stans.
07.51
kommentarer  
Tack för tipset med laserpekaren! Skulle jättekatten behöva.

Roligt att vovven mår bättre också.

- annika b e-post  hemsida 
- 2005-sep-25 11.02

Kom i samband med det å tänka på att den laserpekare jag har är ett tillbehör till min mobiltelefon av märket SonyEricsson.
Fördelen är att då "slösar" man inte på "farliga" batterier.
Ja, jag har någon association mellan Dig och mobiltelefon, eller?

Kram på Dig Annika!

- Nisse
- 2005-sep-25 11.48


2005-sep-24
God Natt!
Teknik:
Hustrun har köpt en ny mobiltelefon. En kameramobil med FM-radio samt inbyggd ficklampa! En NOKIA 5140i. Precis en sådan som jag skulle vilja ha. Varför finns alla dessa fräcka prylar där ute och lockar vuxna småpojkar som mig själv till att köpa det jag egentligen inte behöver, utan för att man helt enkelt bara måste? Det är liksom inte rättvist.

Mor&Far:
Tack för en jättegod soppa och tårta! Att ”fixa” pappas hörslinga till TV’n tillsammans med brorsan var kul, fast jag vet inte om det egentligen blev något bättre?. Och så lyckades jag och mor byta svarta färgpatronen i skrivaren. Och allihopa, jag, brorsan och syrran, tog kort med våra digitalkameror, av samma märke och typ.
Vår hund, Tessie, skällde så väggarna skallrade. Syrrans Ladden försökte skälla med lät liksom inget för han var ju hes. Brorsans hund Ville var helt tyst, han var ju mest intresserad av Ladden?

I morgon är det söndag – vad kan då hända?
22.46 

Lite av varje.
Nöjen:
Nu ska vi strax åka till Mor&Far och bli bjudna på mat. Det är trevligt!

Hunden:
Kan rapportera att hunden verkar å må bra. Fast och fin avföring. Hon får nu det s.k. KLASS-fodret. En mald sörja av rått kött och allt möjligt. Hon älskar det! Det är jättekul att numer ge henne mat. När hon får torrfoder lyfter hon knappt på huvudet och katterna hinner äta lite innan hon kommer fram. Sedan ställer hon sig och blänger på skålen med torrfodret. För det mesta går hon fram och försöker gömma maten, putta undan den.
Det känns utomordentligt trevligt att slippa se det där. Nu har vi en hund som hoppar upp och ned för att få sin mat.
Fast vi vågar inte pröva å sluta med hennes medicin, pankreasenzymen. Hon får två sådana kapslar inför varje måltid. Vilket innebär två gånger per dag.
I januari har jag funderingar på att börja minska ned medicineringen, om hon då inte haft några problem med magen.

Ha en fortsatt trevlig lördag!
16.23 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Magnus Krantz, från Liberala Nyhetsbyrån, tar idag upp frågan om preskribering av främst mord. Det är väl definitivt en typ av brott som aldrig ska preskriberas.

Debatt:
Och så fick då Peter Jonsson (s) svara Pernilla Gunther (kd). Ett klokt svar.

Insändare:
Västtrafik, Linda Jasniskij, har gett sig in i striden och ger ”svar på tal”.
Jag är inte nöjd med deras redovisning av siffror. Hur många är det som har deltagit i undersökningen? Där står: ”… intervjuar varje månad ett statistiskt urval av svenska folket om vad de anser om kollektivtrafik, färdtjänst och sjukresor.”
Och utav den undersökningen dras följande slutsats: ”… att 93 procent av färdtjänstresenärerna och 94 procent av sjukresenärerna i Västtrafiks område är nöjda, …”.
Nu ska jag försöka källgranska: Jag börjar på www.sltf.se. Först, från och med 2004 är det SIKA som ansvarar för insamlandet och sammanställningen av statistikuppgifter. Sen, går inte att hitta några sifferuppgifter färskare än 2003.
Så jag kollar på Västtrafiks hemsida: www.vasttrafik.se. Där hittade jag inget.
Jag skickar en fråga till SLTF och frågar, johan.nordgren@sltf.se, följande;
”Hej!

Nils-Gunnar Nordlund heter jag.

Jag läser ttela. Morgontidning för Trollhättan och Vänersborgs kommuner. I denna tidning har det varit en del insändarskriverier om färdtjänst och sjukresor s.k. anropsstyrd trafik.

Västtrafik uppger via Informationsansvarig Linda Jasniskij en del siffror, för januari 2005. Hon uppger också att ni SLTF, varje månad intervjuar ett statistiskt urval av svenska folket om vad de anser om kollektivtrafik, färdtjänst och sjukresor.
Med resultat från den undersökningen tar Linda och gör följande slutsats; ’att 93 procent av färdtjänstresenärerna och 94 procent av sjukresenärerna i Västtrafiks område är nöjda,’

Nu ifrågasätter jag inte det i sig. Utan jag blir lite nyfiken på källuppgifterna.
Jag skulle vara tacksam om jag kunde få veta följande och det avser januari 2005 och VGregionen:
1. Är det Ni som utför, samlar in och sammanställer, statistikuppgifterna?
2. Sker det via intervjuer?
4. Hur ser det statistiska urvalet ut?
5. Hur många tillfrågas?
6. Hur stort är bortfallet?
7. Hur många av de tillfrågade respektive svarande var färdtjänstberättigade?
8. Hur många av de tillfrågade respektive svarande utnyttjade sjukresor?
9. Hur många färdtjänstberättigade reste med färdtjänst inom VGregionen i januari 2005?
10. Hur många sjukreseresenärer var det inom VGregionen i januari 2005?

Vänligen och tacksam för snabbt svar.

Nisse

-----------------------
Kolla gärna min blogg: http://ngn.blogga.nu”


Jag misstänker att siffrorna blir rätt låga, men vi får se. Bättre vore ju om de gjorde ett statistiskt urval av t.ex 1000 färdtjänstresenärer och 1000 sjukreseresenärer. Det skulle bli mer korrekt. Men vi får se, de kanske gör det?
Det finns bara en typ av undersökningar som ger en ”sann” bild och det är totalundersökningar. Man frågar varje resenär.

Nyheter:
15-åringar med droger i blodet: Jag tänker inte ha en lång utläggning om detta. Jag vill bara komplettera det Göran Eriksson på sid 8 uttrycker om ungdomars drogdebut. Det är sannolikt så att det testas hasch första gången när man är under inverkan av alkohol. Och att det är haschrökande som gäller. Men till det krävs att du är VAN RÖKARE!
Så, har du en ungdom som är RÖKFRI och ALKOHOLFRI så ska det mycket till att just den ungdomen ska testa andra droger.
Sedan kan det ju vara på sin plats att fundera över sitt eget konsumtionsmönster, eller?

Corner: Missköter man ekonomin ska man inte ha några utskänkningstillstånd. Så det så!

Handledning: (sid 12-13) Tror jag att det skulle vara klokt att ha i fler eller varför inte inom alla yrkeskategorier?

Hjälpmedel: Det är sant att den som är funktionshindrad redan är i ett ekonomiskt försämrat läge. Det finns ingen vettig anledning att lägga ytterligare kostnader på denna grupp. Spara på annat sätt i stället! Personligen tror jag att det kan sparas massor inom den numer ”dubbla” administrationen inom VGregionen.

Ovädersnamngivning: Känns bra att det nu är utrett. Och att det är jämlikt.

Sjukskrivningar och diagnos: I en mindre artikel på sidan 17 kan följande läsas:
”Kan korta sjukskrivning
En tidig bedömning vid sjukskrivning kan identifiera personer, som behöver tidiga insatser för att underlätta återgången till arbetslivet. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.
Bristen på professionellt stöd visade sig vara en faktor som ökar risken för förtidspension. Andra faktorer som är viktiga är individens egen tro om sin förmåga att arbeta i framtiden, antalet tidigare sjukskrivningsdagar samt om det fanns en tydlig diagnos från läkare eller inte.
En delstudie visar också att undersökningar och dokumentation behöver förbättras avsevärt från hälso- och sjukvården samt inom försäkringskassan för att kunna ligga till grund för att underlätta samverkan mellan rehabiliteringsaktörer.”

Jag vill speciellt rikta uppmärksamheten på ”TYDLIG DIAGNOS”.
Sedan kan man ju undra av vilken anledning tidningen, TTELA, väljer att INTE lägga detta som en större artikel?

Missbrukarhem: på samma sida, kan vi i en lika liten artikel läsa att Barnombudsmannen (BO) menar att det finns över 100 000 barn som växer upp i hem där minst en av föräldrarna har alkoholproblem.
BO föreslår också långsiktiga förebyggande åtgärder, för att skapa en restriktiv attityd till alkohol bland ungdomar och deras föräldrar.
Läser NI det? NI som vill ha ännu mera alkohol i vårt samhälle.

Polisen: Kan vi läsa om på sidan 22. Det får mig att tänka på Bosse Ringholm, vår vice statsminister och hans privata åsikt om polisen. Jag skulle vilja se det så här; Jag ser ingen konflikt i att en politiker har en professionell offentlig uppfattning och en individuell privat åsikt. Tanken är ju att han som politiker med sin person ska företräda en massa väljare och ett parti. Jag kan tänka mig att det finns en massa politiker som får agitera för en åsikt som de privat anser vara tokig. Det är ju liksom ”tingens ordning” inom politiken.
Sedan är det ju utomordentligt olyckligt att ens privata värdering ges offentligt utrymme.
Mig veterligen finns det ett antal poliser som tycker det är kul att dunka svenska medborgare i skallen. Samma medborgare som de har som yrkesuppgift att skydda.
Värdera dessa polisers gärning mot Ringholms värdering. Tja, vad ska vi tycka då?

Jägare: Associerar till artikeln på sid. 23. Menar Algot Jansson att det är synd om honom när han inte får döda Älgen i stället för Vargen? Nej det menar han inte.
Men, nu har vi väl jakt på vissa djur i naturen just för att det ”SAKNAS” rovdjur som NATURLIGT borde finnas där.
Och av vilken anledning skulle ”staten” ta större ekonomiskt ansvar gentemot enskilda när det enda man egentligen gör är att INTE HINDRA en NATURLIG SPRIDNING av rovdjursstammen. Dessutom ÄR ”staten” DU och JAG, inklusive Algot.
Min lilla privata åsikt är att det är VI MÄNNISKOR som ska vara det INTELLIGENTA djuret så då får vi lura ut hur vi ska kunna SAMEXISTERA med de djur som rimligtvis, egentligen, har större rätt till naturen än vad vi har. De var där först.

Telefonförsäljning: Vi är med i NIX-listan. Verkar fungera bra. Kan inte komma på att jag fått någon telefonförsäljare på tråden den senaste tiden.
Sedan är det väl självklart att man ska ”tuffa till” reglerna.

Långfärdscykling: David hälsas välkommen tillbaka!

Annonser:
Här ska jag göra ett sällsynt uttalande om annonser; på sidan 9 hittar vi en annons om en ny butik på Överby, Trollhättan. ”MODE ENDAST FÖR MÄN”. Jämlikheten väller in nu. Det var väl på tiden. Visserligen har det funnits ”gubb-” & ”grabb-” klädaffärer länge. Men de har ju inte varit speciellt ”mode”-inriktade.
Bara det inte blir som med Jack&Jones. Där kan i alla fall inte jag handla kläder och ändå är jag en man i mina bästa år, 179 cm lång och 94 Kg muskler.

Övrigt:
Jag vill passa på att uttrycka mitt gillande för del 2 av TTELA och då speciellt den numer trevliga positiva inriktningen. Att visa och beskriva det som är bra.
Jag studerar också ofta kulturen ingående. För det mesta har jag inga synpunkter på den. Kulturen är ju liksom ”fri”. För mig finns inget direkt ”bra” eller ”dåligt” inom kultur.
Sporten är det sämre med. Allt för ofta bläddrar jag bara förbi den. Jag ger den inte ens en chans. Kikar på bilder för att se om det är någon duktig person jag känner igen.
Annonssidorna bläddrar jag också ofta förbi och missar därmed en hel massa kul saker. Har ingen bra förklaring till att det är så. Det var hustrun som visade mig annonsen som jag skrev om här ovan.

Serier:
Idag skrattade jag åt en strip. Det har jag inte gjort på länge. Men jag måste dela upp humorn i en svart och en vit sida. För det var den svarta humorn i mig som skrattade.
Det svarta humorpriset går till: BIZARRO. Det är kanske nästa steg inom sensationsTV?
Det vita går till: HÄLGE. Har man följt Kottens skräck för bilar under en längre tid så blir liksom den här stripen roligare.
-----------------------------------

Nu ska jag vila!
14.01 

God Morgon!
Operationen:
5 dagar kvar. Värk men annars utsövd och relativt pigg och på gott humör. Väser/tjuter i huvudet. Svidande värk i höger överarm (m. brachialis). Hungrig.

Katterna:
Jag och hustruns katt ”slogs” i natt. Jag gick och lade mig i vår extrasäng, det är tystare där (trodde jag). Där låg redan Linus. Nåja efter en ca 30 minuter så ”vann” jag. Visserligen satt han nedanför sängen i ett par timmar och ”mjauade”.
Knepig katt. Han vägrar ligga ”tillsammans” med mig. Han ska ha sängen själv. Hustrun har han inga problem att sova tillsammans med. Jag brukar försvara mig med att katter föredrar dem som luktar sämst. Kanske inte ett så populärt påstående, men det kan vara så.
Hustrun har en ide om att det kan ha att göra med hur still man ligger. Så kan det också vara.

Alla är vi djur!
08.03 

2005-sep-23
God Natt!
Tomtbesök:
Vi var upp på dal och kollade en tomt. Den låg alldeles vid en väg så det var inget intressant. På hemvägen handlade vi och sedan beställde vi pizza.

Hälsa:
Dagens aktiviteter tar ut sin tribun. Att jag inte äter någon värkmedicin gör ju givetvis sitt till. Det värker som fan i armarna.

Ha en trevlig fredag!
21.01 

Mera lite av varje:
Ekonomi:
Nu har jag ”pysslat” med mina kvitton och flyttat pengar mellan virtuella konton på InternetBanken. Det råder en diskrepans? På VISA-krediten har jag en skuld om 4485 SKR och enligt min egen bokföring är skulden 3608 SKR. Här har jag alltså en skuld på 877 SKR som jag inte kan redovisa? Vojne, vojne.

Fackförbundet:
Av någon märklig anledning verkar det som om mitt fackförbund fått för sig att jag är frisk? Jag ska nu betala full avgift, igen? Försöker nå dem per telefon för att höra vad som gäller. Nu verkar de ha satt min avgift efter vad jag tjänar från arbetsgivaren och då betalar jag högsta avgiften, 240 SKR till förbundet + 93 SKR till A-kassa, det blir 333 SKR var månad. När jag kikar i tabellen så borde det bli 190 SKR till förbundet + 93 SKR till A-kassa, vilket då skulle bli 283 SKR.
Det är det ena. Det andra är om man ska räkna på brutto- eller nettoinkomsten? Antagligen brutto och då blir det i så fall som jag räknat ovan.
Från augusti och ”bakåt” har jag betalt 273 SKR per månad. Att det nu blir 10 SKR högre per månad beror på att jag blir uppflyttad en avgiftsgrupp p.g.a. en värdesäkring från afa sjukförsäkring.
Nu fick jag talat med facket. Skulle tydligen ringt dem i god tid innan jag själv visste att jag skulle få förlängd sjukersättning? Nåja, det fixade sig bra ändå. Det gick att ändra per telefon. Och totalavgiften blir densamma 273 SKR per månad. Man ska tydligen inte räkna ersättningen från afa som inkomst.

Inkomst:
Är ni nyfikna på hur stor min inkomst är? Skit i det, här redovisar jag det i alla fall:
Från: Typ: Brutto: Skatt: Netto:
F-kassan Sjukersättning 15 760 4 745 11 015
afa Sjukförsäkring 3 784 1 135 2 649
Summa: - 19 544 5 880 13 664
Som ni ser så är det en ganska bra ersättning. Det tycker jag i alla fall. Det är klart jag kan ju alltid gnälla lite och beklaga mig över hur mycket jag ”förlorar” varje månad på att vara sjuk.
När jag jobbar heltid tjänar jag f.n. 24 950 minus skatt (prel. Tabell 34): 8 319 blir netto: 16 631. Jag har alltså 2 967 SKR mindre pengar per månad.
Men, märk väl, jag klagar absolut inte! Jag tycker det är ett fantastiskt trygghetssystem. Ett system där man slipper privata sjukförsäkringar och annat hokus pokus.
Jag behöver inte vara ”livrädd” för att bli sjuk. Jag behöver inte flytta till ett billigare boende, göra mig av med bilen m.m.
Något som faktiskt kan drabba alla de som inte har afa sjukförsäkring via sin arbetsgivare t.ex.

Pengar är inte allt!
14.50 

Lite av varje.
BigPopper:
Jag är en stor konsument av popcorn. Av den anledningen fick jag vid något tillfälle en BigPopper från OBH Nordica, av mina nära och kära. Nu har det genomskinliga locket/bunken spruckit. Ja det har egentligen hållit på ett tag men jag har försökt hålla det stången med lim (limpistol). Nu har det börjat spricka på ett tredje ställe. Så jag börjar inse att materien är mig övermäktig.
Så jag kollar på ”nätet” vad det skulle kosta att köpa ett nytt ”lock”. 136 SKR + Postförskott 266 SKR. Summerar det där så blir det: 402 SKR.
Vad kostar då en ny? Ca 399 SKR i butik. Nu ställs man inför svåra beslut, igen? Harva med den sönderfallande tills den är helt död? Eller, investera i en ny en?

Katterna:
Var ”tvungen” å möblera om. ”Min” katt kommer och stryker sig mot ”multifunktionsskrivaren” som jag har haft placerad på en låda på golvet. Nu står skrivaren uppe på en bänk. I och för sig har jag inget emot att katten kommer och stryker sig emot allehanda grejer men när det ”drabbar” de dyrköpta kopieringspapperen då blir jag lömsk. Dessutom brukar papper som är ”knôckliga” i ena hörnet inte fungera så bra i skrivare.

Nöjen:
Mor&Far bjuder på mat i morgon!

11.28 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Pentti Virkberg har en del poänger. Hur räknas antalet arbetslösa egentligen? Hur är det med löften om nya jobb, egentligen? Och jag förstår inte heller av vilken anledning de måste börja så rackarns tidigt. Men det är klart, på det viset får de ju tid på sig att fila på löftena. De märker ju om folk/väljarna gillar dem eller inte och mesta av allt, hur reagerar marknaden?
Och till sist, jo det är nog mer valröra än valrörelse.

Debatt:
Pernilla Gunther, jag tror väljarna redan har klart för sig skillnaderna mellan socialdemokrater och kristdemokrater. Och jag är också övertygad om att vi, väljarna kan ställa upp på att ni, (kd), i grunden vill något gott. Det vill (s) också. Problemet är väl vilken väg som leder dit. Sedan är det ju detta med borgerlighet och socialism. Det är två hyfsat stora värdebaserade skillnader. Lägg därtill att (kd) är lierad med ”alliansen” och dessutom ett parti som i absolut första hand har kristendomen som grundideologi. (s) tillhör ju ”kollationen” och inom de leden är ju inte kristendomen speciellt stark. Så valet för väljaren är kanske inte så svårt?
Och i morgon får du ju svar från Peter Jonsson(s).
Å andra sidan. Är det inte trovärdigare att driva och förklara sin egen politik och dess förträfflighet. I stället för att klanka ned på motståndaren? Det blottar endast att man saknar egna argument.
Det är mycket som blivit sämre i Sverige men totalt sett har det gått bra. Och det hade det gjort oavsett vad som hade suttit vid makten, tror jag. Och främsta anledningen till den tron är att politiker har lämnat över den ekonomiska makten till marknaden. Därav går det bättre EKONOMISKT för Sverige, men hur är det rent MÄNSKLIGT?

Insändare:
Trötte TED har tänkt till! Verkar vara en klok människa.

BENGT CRONQUIST manar folket till att erbjuda en f.d. flykting med uppehållstillstånd att bli dess ”fadder” och därmed underlätta integreringen i det Svenska samhället. Och Bengt står först i kön. Är det så jag ska uppfatta dig Bengt?
Vem är det som mottar? Vad är det som möjliggör egen försörjning?
Antalet har jag inga synpunkter på men de vi tar emot har rätt till värdighet.

Nyheter:
Sjukfrånvaron: Jag noterar att mina idéer om att arbetsgivaren ska ta större ansvar för ”sjukdom” som är arbetsplatsinitierad, kanske blir en realitet. Jag hörde någon forskare som föredrog om detta för socialförsäkringsutskottet, i Regeringen. Denne forskare nämnde också en siffra, 60%. Så stor andel av sjukskrivningarna kunde härledas till problem på arbetsplatsen (ergonomiska & medarbetarkonflikter).
Så mitt ”recept” är,
1. Utnyttja arbetshälsorna bättre.
2. Måste personen friskna till utanför arbetsplatsen kan detta ske på annan arbetsplats eller i hemmet, men arbetsgivaren ska bekosta det.
3. Mycket mer förebyggande ergonomiskt arbete. Och inte göra som en arbetsgivare; Höj och sänkbart databord fick man bara om man kunde visa upp läkarintyg på att man behövde det. Ett intyg på att det var för sent, med andra ord.
4. Arbetshälsorna ska vara specialister på arbetsplatsrelaterad konflikthantering.
5. Öka det personliga ansvaret. Arbetstagaren ska vara skyldig att sköta sin kropp – hela dygnet. Arbetsgivaren har ett delat ansvar under arbetstiden.

Orkaner: Jag sitter här och tänker; ”Ska USA klara detta bättre än förra gången?” Lärde de sin ”läxa”? Fast, hjälper det den fattigare av de fattigaste? De kanske inte ens har fått reda på att det före ”Rita” fanns en ”Katrina”?

Jobba på tåget: (sid. 49) Det var inte så länge sedan jag var på föreläsning om hur man skulle förebygga utbrändhet. Ett knep var att koppla av jobbet när man reser. Det närmaste arbete man skulle tänka på var ”reflektion”. Alltså: ”Vad är det jag håller på med?” och ”Lägger jag relativ arbetsinsatts på rätt arbetsuppgift?” Sådana funderingar. Men mest skulle det handla om att jag fick ihop mitt liv till en helhet. Livet skulle vara gott och arbetet var en av de goda delarna. Sådana funderingar skulle man använda restid till. Men det är klart, ”KostymNissarna” och ”DräktMissarna” tycker säkerligen detta är kalas. Ja, tills de går in i någon vägg, förståss. De kanske tänker: ”Va bra! Då kan jag ju jobba klart under resan och så kan jag ta det lugnt på jobbet, kanon!” Och då kanske de missar väggen?
Många vägar finns det.

Serier:
Nu har det hänt. Jag kan inte bestämma mig så det får bli en delad förstaplats och för att inte någon ska favoriseras presenteras de i objektiv bokstavsordning: HÄLGE & ZITS, grattis!
-----------------------------------

Gudars! Tänk om man var professionell medial bevakare?
10.11 

God Morgon!
Operationen:
6 dagar kvar. Hustrun är nog mer nervös än vad jag är.

Hälsa:
Stel i hela kroppen. Värker i armarna när jag rör dem. Men annars är det OK! Tycker ändå att jag mår relativt bra, efter omständigheterna.

Hunden:
Hon har NF, NisseFritt. Sonen var här och hämtade henne sent i går kväll. Han kommer med henne nu på förmiddagen. Kul och se henne när sonen kommer, hon blir överlycklig.

07.51 

2005-sep-22
God Kväll & God Natt!
Hälsa:
Helt slut. Orkar inte vara uppe. Käkar lite och lägger mig igen.

Det är nog bättre i morgon!
20.09 

Lite av varje.
Överby:
Hustrun och jag var vid kommersialismens Mecka, här i tvåstad. Det blev fi8ka och skrapande av Trisslotter. Jag köpt en och vann? Det slutade med att jag totalt fick skrapa 8 skraplotter. Jag har som princip att all vinst under 1000 SKR tar jag ut i nya lotter.

Hälsa:
Det börjar kännas nu. Att jag inte har någon värkmedicin i kroppen. Det märks mest i underarmarna. Ska ta å vila lite.

18.10 

Berättelse!
Ljusstöpning (70-talet)
Detta är en berättelse som gör mig lite illa till mods. Den är egentligen inte rolig, den är hemsk och tragisk. Men är i typisk min stil. Det går att klämma ur den lite rolighet. Om man har humor åt det svarta hållet till.
Detta utspelade sig i slutet på 70-talet inför Julen. Vi bodde i ett flerfamiljshus, på 2:a våningen.

Jag hade alltså fått för mig att stöpa ljus. Att köpa ljusmassa var det inte tal om. Inte när man hade massor med ljusstumpar.
Någonstans hade jag läst att man kunde göra ljus i mjölkförpackningar. Så jag tar en 2-liters mjölkförpackning. Gör ett litet hål i botten. Gör en ordentlig knut i ena ändan av det snöre som ska bli ”veke”. Man köper sådana färdigt (ljusvekar). Andra ändan trär jag underifrån in i hålet i botten på mjölkförpackningen. Samma ända knyter jag sedan i en penna och fäster det hela så att ”veken” är sträckt. Allt ser rakt och snyggt ut.

Nästa steg är att placera en kastrull på spisen som rymmer nästan två liter. I med alla ljusstumpar och på med värmen. Inte för hög värme, bara så stearinet smälter. Allt ser jättebra ut. Med en gaffel fiskar jag upp alla omkringflytande små halvbrända ljusvekar.

Till slut har jag tillräckligt med smält stearin för att fylla mjölkförpackningen och få det där härligt stora mysljuset som ska pryda vård vardagsrumsbord mörka höstkvällar.

Att hålla en kastrull med nästan 2 liter smält stearin är ganska jobbigt så jag ställer mjölkförpackningen i vasken. Så slipper jag hålla kastrullen så högt upp. Sakta häller jag i det flytande stearinet. Fyller ända upp tills det är ca 1 cm kvar. Jag ställer undan kastrullen och studerar mitt blivande stora ljus med spänd förväntan och en viss stolthet. FLOSCH! Låter det då. Botten går ur mjölkförpackningen och ljusmassan rinner ned i vasken!

Typ: ”Jävlar-i-helvete!” är väl det jag tänker och sedan reagerar jag snabbt med att sätta på varmvattnet. Jag ser ju den där ljusmassan framför mig bilda en propp, nere i vattenlåset. Och oh, va pinsamt att behöva ta dit vaktmästare för en sådan grej.
Tänker då att givetvis skulle jag hällt på bara lite grann i taget och låtit det stelna i omgångar. Jo, jo, det går ju an att vara efterklok.
Varmvattnet rinner på så det verkar ju OK. Faran över. Gör rent i vasken och försöker få bort alla spår av mitt pinsamma misstag.

Efter ”några timmar” stänger jag av varmvattnet. Jag gör bedömningen att nu måste väl allt stearin vara borta ur avloppsrören.

Detta var på förmiddagen. Vad jag gör sedan, det kommer jag inte ihåg. Men någon gång på eftermiddagen ringer det på dörren och grannen under står där och ser uppenbart bekymrad ut. Och frågar om jag vet något om stearin? Jag ser väl antagligen lite frågande ut, men jag säger som det är att jag tidigt på förmiddagen bar mig klantigt åt och nästan 2 liter smält stearin rann ut i vasken. Men att det verkade vara OK nu eftersom det rinner på bra.
Grannen tittade lidande på mig och frågade om jag i samband med ”stearinutsläppet” spolat en massa vatten. Javisst säger jag. Jag lät kranen stå på i flera timmar, varmt vatten, för att det inte skulle bli stopp.

Grannen ser olycklig ut. Och säger sedan, med en röst lite gråtblandad och lite ilska i, att allt det vatten jag spolat har hamnat i deras lägenhet. Vaktmästaren hittade en stearinpropp strax nedanför deras avlopp. När de kom hem var det vatten i hela lägenheten. Deras lilla svarta pudel satt uppflugen i en fåtölj och såg ynklig ut.
När de började torka upp märkte de att det var något konstigt med vattnet och när de tittade i köket såg de en slags hinna. Över hela diskbänken, på och i alla lådor. Alla köksredskap hade en tunn hinna, med något ”stelt, fett liksom. Golv och mattor var förstörda.
De hade tagit dit vaktmästaren som till slut hittade stearinproppen. Det var först då de egentligen förstod att det var stearin. Och det var då de bestämde sig för att kolla var det kom ifrån.

Jag frågade om det var något jag kunde göra. Jag fick bara en blick till svar. Jag fick senare veta att de slet i flera dagar med att få rent i köket och köksutrustningen. Golven och mattorna samt vattenskador ersatte och fixade försäkringsbolagen. Vårt bolag gick in och betalade deras självrisk. Men jag kände mig fortfarande skittaskig över att allt merarbete jag skapat aldrig skulle kunna betalas igen. Fy vad jag skämdes! En ljusning i det hela var att de vid något tillfälle nämnde att vaktmästaren gett mig beröm för att jag ”erkände” sådär ärligt, utan vidare?

Det närmade sig Jul. Så sambon (min blivande hustru) och jag bestämde att vi måste ju ge våra olyckliga grannar någon uppmuntran. Så vi investerade i en jättelik och tjusig Julgrupp.
Sedan vet jag inte vad som for i oss, för vi tryckte i ett rätt så rejäl ljus i den och så skrev vi en lapp, med en text som i princip lät enligt följande: ”Varde ljus, varde hopp! Hälsningar ’ljusstöparn’ God jul!”

Det var lite ”kyligt” ett tag efter Jul, men vi kom allt på god fot med våra grannar inunder, igen. Och vi ses fortfarande, när vi råkas, och vi pratar glatt med varandra. Men vi har aldrig pratat ljus.

Än en gång, förlåt!

15.02 

Lite av varje.

Stekpannan:
Utomordentlig handläggning. DHL imponerar, som transportföretag. Nu har vi en ny stekpanna och hel ser den ju ut att vara också. Och bytet gick hur smidigt som helst. Visserligen hade jag förberett med; sax, pakettejp och penna.

Hunden:
Är lite varm om nosen idag. I går var hon inte lika ”skuttig” som vanligt, enligt Hustrun. Hon kommer och tittar uppoffrande på mig: ”Ska vi gå ut eller?” samt ”Om inte det, kan du väl leka lite med mig!”

Katterna:
”Min” katt stryker runt mig och vill bli klappad, hela tiden? Sanningen bakom denna ökade kelighet står att finna i en minskad ranson av kattorrfoder. Inställsamma rackare!

Nu ska jag ut med hunden!
11.47 

God Förmiddag!
Operationen:
7 dagar kvar. Idag har jag sluta äta mitt läkemedel mot värk. Det beror på att det dessutom är ett s.k. antiinflammatoriskt (mot inflammationer) läkemedel. Och dessa, med flera, typer av läkemedel kan påverka läkningen efter operationen på ett negativt sätt.

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Hmm, det verkar faktiskt som om Pentti Virkberg inte är från Liberala Nyhetsbyrån? Han verkar till och med vara en av de anställda på ttela?
Han skriver om ”plusjobben” och fackens roll. Och slutmeningen är ju inte så tokig: ”Vad är det för fel på en politik som kan ge meningsfulla (om än inte fasta) jobb i stället för meningslöst stämplande och utsiktslöst letande efter arbete?”
Den formuleringen ställer jag upp på.

Debatt:
Ska också kommentera en sak som Kristina Nadelius (fp) berör i sin debattartikel. Läs alla punkterna igen och lägg märke till begreppet ”möjlighet” med olika böjningar. Det betyder att man erbjuds något med det är inte alls säker att det blir så. Det kan finnas ”omständigheter” som inte gör det ”möjligt”.
En annan ”slagdänga” kommer fram här, och det är: ”ökad valfrihet”. Kära läsare. Det där är ni mitt upp i nu. Ni kan välja; elleverantör, telefonoperatör, PPM-fonder, vårdcentral, för att nämna några som tidigare varit offentliga (statliga). Vi kan sedan lägga till mer privata aktörer, traditionella sådana; försäkringsbolag, banker och bredbandsleverantörer.
Har detta ökat min valfrihet? Ja kanske? Men eftersom förvirringen är större än valfriheten så har det snarare skapat en inskränkning i min totala valfrihet. Jag får ju mindre tid över till annat när jag måste lägga en massa tid på att välja?
Och av vad jag har förstått så har denna valfrihet och ökade möjligheter inte gjort att det blivit billigare. Är det någon som kan beskriva det för mig i så fall?

Insändare:
Pernilla Gunther (kd) säger att (kd) inte vill försämra sjukpenningen. Dessutom förkommer siffror jag inte känner igen, i samband med a-kassenivån, visst är väl 60% med någonstans i alliansens förslag. Och sedan hävdar PG(kd) att (kd) inte godkänt någon försämring av sjukpenningen och att alliansen inte är enad om någon nivå. Är inte det ren och skär lögn?

Signaturen ”SVIKEN” tar upp något som jag känner att jag är okunnig om. Utöver all moms, betalar vi kommunalskatt och statlig skatt. Betalar vi en regionskatt också? Eller avses den del av den statliga skatten som fördelas ut till regionerna?
Kan någon upplysa mig?
Har skickat följande fråga till skatteverket- Servicejouren:
”Bor i Vänersborg. Läser idag i tidningen (ttela) om att VGregionen höjt en regionskatt som de lovat sänka som de sedan inte gjort.
Min fråga är, finns det någon specifik "regionskatt"?”
, så får vi se vad de svarar, om de svarar.
Och det kom ett ”blixtsnabbt” svar:
”Det har jag aldrig hört, kan det vara kommunalskatten som avses?
Med vänliga hälsningar
Lars-Erik Larsson
Skatteverket, Servicejouren”


Politik:
På sidan 22 ser ni en bild på en marknadsspecialist, Anders Källström. Han kallas ”visionär”. Jag citerar en fras uttagen ur sitt sammanhang:
”Direktörer och kapitalister är bara uttolkare av vad världens konsumenter bestämmer.”
Det skulle i så fall betyda att reklamen är meningslös? Är reklam bara ett ”spel för gallerierna”?
Nä, jag tror att den ”gubben” är sponsrad av SAF.

Nyheter:
Sidan 6. Se där! ETT brott mot barnkonventionen uppklarat. Familjen Ilic hälsas välkommen in i det Svenska samhället.

Barnporr: Jag förstår inte vad som rör sig huvudet på de som ”omsätter” barnpornografi? När det gäller den typen av människor så känner jag hur min pacifistiska, ödmjuka, förlåtande, förstående och snälla sida brutalt knuffas åt sidan och i stället tornar det upp sig ett monster, inom mig, som kräver dessa personers omedelbara kastrering eller något annat utomordentligt taskigt och kännbart.
Men när jag sansar mig så inser jag ju att detta är tragiska, sjuka personer med trasiga psyken som helt tappat greppet om vad som är rätt och fel. Med djupa vanföreställningar om vad som är upphetsande.
Och jag hoppas att våra polisära myndigheter (polisen & säpo) fortsätter jaga dessa med blåslampa.

Vårdgarantin: Klaras inte. Är det någon som är förvånad?

Holmens parkinsonsjuka: Det finns många förnedrande rättsrötor. Detta är väl en av dem.

Ahmed Yusuf Ali: Jag undviker att ha en åsikt. Källgranskning är ju omöjlig. Rent känslomässigt vill jag dock uttrycka att det verkar fruktansvärt och djupt tragiskt.

”Rita”: USA ”anfalls” återigen av en naturkatastrof. Det kanske är dags att göra som den undanträngda, förföljda minoriteten, ursprungsbefolkningen indianerna; Bosätta sig i inlandet. Galenskapen i att ha större bosättningar vid kusterna insåg urbefolkningen för tusentals år sedan.

Irak: Vad gör Britter och Amerikanare i Irak? De skulle ju ”fixa” till demokrati?

Fordonsbränslen: Ska det inte gå käpprakt åt helsike så måste konsumenterna sluta köpa bensindrivna bilar och endast satsa på s.k. hybridbilar.
Med hänvisning till ”visionären” på sid 22. Här är något kunderna vill ha. Hur snabbt svarar/svarade ”Direktörer och kapitalister” på det?

Mode: Jag tycker det är ”skrämmande” att se dessa ”ickemänniskor” visa upp vad som ska vara ”mode”. ”Mjuka former och massor av volym” lyder en rubrik. Och så tittar man på hur kropparna ser ut på modellerna? ”Kantiga och emliga”. (Emlig = sjukligt mager).

Tjänstepensionerna & PPM: Tro mig, där blir vi blåsta, allihop!

Serier:
ZITS segrar idag.
-----------------------------------

Idag är en bra dag - för eftertanke.
11.16 

2005-sep-21
God Natt!
Nöjen:
Festen var jättetrevlig! Synd bara att B var ”sjuk i huv’et”. Och tänk att M ska ha en bebis med sin S. Tack ska ni ha! S&L-E och M samt B. Och maten var utomordentligt god!

Nu sover vi gott – allihop!
23.08 

God Dag!
Dokumentation:
Har ”jobbat” till och från idag med min ”sjukhistoria”. Det är inte klokt vad mycket det egentligen är? Ska jag bli färdig före operationen. Vilket jag har planerat så får jag lägga på ett ”kol”.

Hälsa:
Det har varit en bra dag idag. Legat och vilat en del. Blev ingen ”drastisk” försämring efter gårdagens jympa & bastu.

Nöjen:
I kväll ska jag få träffa mina närmsta och bästa arbetskamrater. Det ska bli utomordentligt trevligt.
Ska strax börja göra mig i ordning.

Tänk nåt snällt!
17.25 

Helheter och smådelar:
Individen – Helheten
Myndigheten – Smådelarna

Tänk dig en individs hela liv som en klockcirkel. ”Klockan är uppdelad i 120 ”bitar”. Varje bit är ett år. Att en människa skulle kunna leva 120 år är en realitet enligt många ”livsforskare”. Men, vi är ju realistiska, så vi ”streckar de sista 40 åren. Det får bli ”övertiden”. Vår ”klocka” är nu inställd på en inte omöjlig medellivslängd om 80 år.

Denna cirkel representerar ”en” människas HELHET.
För att göra det hela ytterligare komplext så lägger vi också på ett antal ”lager på lager”. Dessa lager är olika tjocka, för varje enskild individ. ”Lagren” representerar dels de möjligheter en person föds med och dels de behov personen har. Och som ni förstår så varierar ju behoven med åldern. Så varje ”lager” eller skikt variera i tjocklek beroende på i vilken ålder vi studerar vår individ.

Vi låter nu åren i ”klockan” representera 30 sekunder var. Ett liv motsvaras alltså av en timma. Och jag delar upp människan/individens ”åldrar” enligt följande, lite huller om buller:

Bebis (0-1): 30 sekunder
Förskoleålder (1-7): 3 minuter
Grundskolan (7-15): 4 minuter
Tonåren (13-18): 3 minuter
Gymnasiet (16-18): 1,5 minuter
Högre studier: (19-21): 1,5 minuter
Småbarnsförälder (kanske) (20-35): 7,5 minuter
Vuxen (18-65): 23,5 minuter
Ålderspensionär (65-80): 7,5 minuter

Vi tänker oss nu Elin 70 år, hon får ont i magen och söker sig till läkare på vårdcentralen. Hon får tid och konsultation. Det konstateras att hon måste röntgas så det skrivs remiss för magröntgen. Två veckor senare kallas Elin till röntgen, hon åker dit, röntgas och får åka hem igen. Sedan får hon vänta, i två veckor till. Då får hon en kallelse till doktorn på vårdcentralen, två veckor senare. Vi det besökte får Elin veta att hon har en cancer i tjocktarmen och måste opereras. Hon ska få en påse på magen. Elin åker hem igen. En månad senare får hon komma till operation. Allt går bra, inga infektioner och Elin rehabiliteras på ett positivt sätt. Efter bara någon vecka är Elin hemma igen. Såret måste dock ses till så hemtjänsten kommer regelbundet och tittar till Elins sår.

Här har nu något hänt som påverkar Elin resten av hennes liv, enligt ”vår klocka”, Elins sista 5 minuter. Hur lång tid var Elin ”i” sjukvården? Låt oss uppskatta:
Vårdcentralen: Väntetid 30 minuter + 15 minuter hos doktorn + 15 min väntan på provtagning + 10 minuter = 70 minuter.
Röntgen: 30 minuters väntan + kontrastdrickande 60 minuter + röntgen 15 minuter = 105 minuter.
Vårdcentralen: 30 min väntan + 15 min doktor = 45 minuter.
Operation + vård + rehabilitering: preop 12 timmar + operation 2 timmar + postop 6 timmar + vård 24 timmar + rehabilitering 4 dagar = 8400 minuter
Totalsumma: 8620 minuter (ca 6 dagar).
I vår ”klocka” motsvaras det av ca ½ sekund.

En ½ sekund av Elins 40 minuter, om vi antar att Elin lever tills hon är 80 år.
Elin är föremål för hemvårdens insatser resten av sitt liv, 5 minuter. Av dessa 5 minuter ägnas ca 6 sekunder fysiskt hos Elin.

De myndigheter och instanser som vi i Sverige idag har tillgång till och där flera av dem anser sig ha ”tabbe” på helheten tycker jag ska fundera på det här.

Av Elins totala 40 minuter är Hälso- och sjukvården involverade i hennes liv under 6,5 sekunder.
Ta sedan hänsyn till att det inte bara är en cirkel, det är en cylinder med en räcka kända och okända behov!

Vem är det som ”äger” HELHETEN?
13.36 

God Morgon!
Operationen:
8 dagar kvar.

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Så länge ledaren ensidigt är skriven av skribenter från Liberala Nyhetsbyrån kommer jag ensidigt att avstå från att kommentera dem.

Nyheter:
Så ska missbruket hos unga bekämpas” lyder en rubrik på sidan 16. Vad skönt det känns att läsa något som verkligen planerar framåt.
Hoppas bara att det i 14 punktersprogrammet är med att det är alkohol som är främsta inkörsdrogen till andra droger. Det är den samhällslegala drogen alkohol som ger ungdomarna rusvana. Rökning är också många gånger en ”förutsättning” för en ”introduktion” till att testa nya droger.

Politik:
Tror jag avvaktar med att kommentera den anstormning med mer eller mindre saklig politisk propaganda, från alla håll. Just nu är det mer en röd-röd-grön-blå-grön-blå-vit röra.
När politiken blir mer långsiktig, då kan det bli intressant. Som det nu är har det ingen betydelse vilken smet det är som klibbar fast i regeringsbunken.

Lokal Politik:
Så under tiden lägger jag in en NY rubrik och så får vi se vart det tar vägen?
Lars G Blomgren(fp): Har blivit citerad till att säga följande, på sidan 7, artikeln om Strömmarn:
Vi har inget emot att man hittar en lösning där symbolen Strömsborg får vara kvar. Gynnar det Vänersborg ställer vi gärna upp och hjälper till, men vi kan inte bidra med några pengar. De ska användas till annat.
Då undrar jag, gäller samma resonemang för ”Arena Vänersborg”? Eller är det just det som menas med ”annat”?

Serier:
Ja idag är det faktiskt BIZARRO som spräcker målsnöret.
-----------------------------------

Nu är politiken kortsiktigt ekonomisk, kommer den någonsin bli mänskligt långsiktig?
09.16 

2005-sep-20
God Natt!
Hälsa:
På ett för mig obegripligt sätt klarar jag att jympa och sedan bada bastu samt dessutom lämna bastubadandet piggare än när jag gick till jympan?
Och i morgon får jag betala för det nöjet med drastiskt ökade besvär. Och så gör jag två gånger i veckan?
Jag har ju en teori om att jag skulle vara ännu sämre om jag inte jympade.

Tänk om det är fel?
23.02 

Lite av varje.
Hunden:
Var ute och rastade hunden. Vi gick på en grässtig utmed Johannesbergsvägen och kom ut mot en cykelväg, då ser jag i ögonvrån ett rådjur komma utstörtande från en villatomt, över cykelvägen och ut på en gräsbeklädd mark som används som fotbollsplan. Eftersom jag har hunden lös, säger jag ”skarpt”; ”Stanna!” Och hunden tvärnitar? Jag säger också ”Sitt!” Och hunden sätter sig ned?
Hon stirrar stint rakt fram. Hon vet att när hon får kommandon på det där sättet är det något hon inte får springa fram till och alltså blir hon vansinnigt nyfiken på vad det är som hon inte får springa till. Eftersom hon var på väg rakt fram måste det som hon inte ska fram till befinna sig rakt fram. Hon stirrar följaktligen rakt fram. Jag förstärker situationen genom att säga ”Stilla!”. Och hon är stilla.
Rådjuret fortsätter sin rusning och blir synlig för oss snett fram åt vänster. Jag ser rådjuret och rådjuret ser oss. Hunden ser ingenting för hon fortsätter stirra rakt fram för att upptäcka vad hon inte får gå fram till. Rådjuret står lite bredbent, skälvande och osäker, fattar sitt beslut och byter riktning lite grann och försvinner bakom några långsträckta buskar.
Jag går upp på cykelvägen och ”kommenderar”; ”Hit!” och ”Fot!” och så går vi över vägen. Jag sneglar åt vänster och ser rådjuret fortsätta sin rusning, nu över vägen och in i den skyddande skogen. Hunden fattar fortfarande ingenting. Vi kommer över vägen och jag ”kommenderar”; ”Varsågod!” och pekar framåt med handen. Det betyder att hon får springa fritt på den sida av vägen jag pekar på.
Ibland är de, hundarna, inte med för fem öre och andra stunder ser de, hör, luktar och förnimmer saker som i alla fall jag inte med bästa vilja i världen kan upptäcka.

Dokumentation:
Har ”jobbat” med dokumentationen av min ”sjukhistoria”. Jag avvaktar med att ”publicera” det senaste. Jag väntar på en kopia på ett remissvar.

Motion:
Idag är det ju tisdag, igen. Och då kräver traditionen att jag är värd på Friskis&Svettis kl 19:00-20:00 på Onsjö i skolans jympasal. Hoppas att allt är OK, med tanke på att det nyligen varit inbrott.

Bastu:
Som vanligt kommer jag att släpa mig till den livgivande bastun efter jympan.

Friskt vågat hälften vunnet!
17.26 

Reklamation:
Vi, hustrun & jag, köpte ju en stekpanna (RI028 Stekpanna Induktion) på mässan i GBG (799 SKR), nu i helgen. Nu visar det sig att beläggningen i pannan inte är så super, super som försäljaren pratade om. Verkar som vi fått en 2:a sortering. Nu ska jag ringa företaget; Culimat AB i Hägersten på telefon: 08-6810320. Det kan också vara företaget; Multi Media i Eskilstuna på telefon: 070-5503318.

Första numret var tydligen rätt. De skickar en ny med DHL och den kommer kanske i morgon. Den jag reklamerar ska jag paketera i en låda och när DHL kommer ska jag ”snabbt som attan” öppna den komna lådan, hitta en retursedel och klistra på ”min” låda och ge den till DHL. Eller använda befintlig låda, byta innehåll och klistra på retursedeln.
Tja, jag har ju ingen tomlåda så det får bli alternativ två och så får vi hoppas på att DHL-budet är ”snäll”.
10.58 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Hörru, Håkansson och kompani! Är det verkligen ttela’s avsikt att ledaren uteslutande ska hänge sig åt politiskt pottpurri? Och att den politiska arenan uteslutande är liberal? Jag frågar fortfarande är det till övervägande del liberaler som bor i ttela’s utgivningsområde. Eller försöker sig tidningen på att vara en politisk kanal? Som vill påverka i en viss riktning? Den liberala?

Nyheter:
”Gömd utan hopp” är rubriken på första sidan. Och jag känner och förfäras och mår dåligt av hur illa insatt jag är i den här problematiken. Jag kan omöjligt veta något om alla dessa människors bakgrund och skäl till av vilken anledning de sökt sig till Sverige och sökt uppehållstillstånd. Många flera gånger. Jag vet inte hur det upplevs att tvingas gömma sig i ett land som egentligen INTE är ett hot? Utan man gömmer sig för att man är rädd för ”de andra länderna”. Eller för det land man flydde från.
Jag kan inte göra bedömningen om mina medmänniskor gör rätt som föregriper svensk lag och medvetet gömmer flyktingar.
Men jag har en del frågor där jag inte är riktigt säker på svaren.
Fråga: Om jag som flykting söker uppehållstillstånd i ett land och inte får det, vad är det då som driver mig att stanna kvar i det land som ratat mig? Utöver landet jag flydde från?
Svar: (Jag försöker resonera mig fram): Jag tror att det kan vara så att många redan ”vandrat runt” till alla länder som är möjliga flyktingmottagare, alla länder är ju inte det. Och då är Sverige sista utposten. Och det enda återstående alternativet är det s.k. ursprungslandet, det otänkbara alternativet.
Fråga: Man kan ju få uppehållstillstånd i Sverige på två sätt, tror jag. Jag kan söka som flykting och ange skäl för det (och hoppas på det bästa). Och jag kan söka som invandrare. Vad krävs i Sverige idag för att få invandra?
Svar: På migrationsverkets hemsida kan jag läsa att, i princip, får du uppehållstillstånd i Sverige om du innan du kommer hit har ordnat med arbete och arbetstillstånd.

Det borde ju vara ganska kört, eller hur? Om man nu inte har en mycket specialiserad kompetens eller som det står på migrationsverkets hemsida. Äldrebomen, i Sverige, kan kräva en ökad arbetskraftsinvandring.

Så, tillbaka till flyktingen.
Fråga: Vad är det för skäl som inte godkänns?
Svar: Om jag förstår migrationsverkets information rätt (jag rekommenderar ett besök på deras hemsida och där studera ’Frågor och svar’) så är det mer situationen och omständigheterna i samband med ”flykten” som har ett större avgörande, än skälen.

Jag väljer att bibehålla min tillit till migrationsverkets profession och brister den då anser jag att kompetensen och rutiner måste förbättras.
Jag vill också sända en tanke till alla de som ger sitt medmänskliga stöd till alla de människor som lever i ovisshet.

Roccad: Och serveringstillstånd. Helt rätt! Företag (som inte sköter sina betalningar) ska inte särbehandlas. Regler är regler.

DigitalTV: Tjänar verkligen vi tittare på detta? Blir det bättre kvalitet? Det finns väl i princip ingen reklamfri TV-kanal idag? Är TV-licensen försvarbar i det läget? Och speciellt nu när digitalTV införs. Ska TV-licensen fasas ut?

Insändare:
G.A. Vill att privata vårdcentraler ska behandlas som vilken offentlig primärvårdscentral som helst? Har ”man” nu gett sig ut i den privata verkligheten då ska man väl också anamma de spelregler marknaden har? Vad tror folk? Att det ”privata” är något ”gull-i-gull” som har som enda uppgift att vara trevliga och vilja alla det bästa? Må så vara, men då kostar det och då tas det risker.

Joakim Lundqvist och alla andra cyklister: Ok, Ni kan välja själva. Det är ert huvud. Men när Ni ligger där på akuten och är i ett stort vårdbehov som sannolikt kommer att kosta en helsikes massa pengar. Doktorn står där och funderar: ”Hade den här använt hjälm så …”.
Vill Ni som väljer bort cykelhjälmen att doktorn i det läget ska tänka: ”Ja ha, den här får skylla sig själv. Ingen hjälm , aktivt val. Vi gör minsta möjliga och sparar pengar.”?
Det är ett resonemang som i alla fall jag inte vill ha.
Oftast är det så att vi faktiskt inte kan säga: ”Det är min kropp, den bestämmer jag över!” Det individuella ansvaret sträcker sig längre än ”bara inom min kropp”.

Serier:
Usch va svårt! Verkligen C-nivå (nedåt). Pokalen går idag till LABAN.
-----------------------------------
Allt jag gör får konsekvenser.
10.28 

God Morgon!
Operationen:
9 dagar kvar.

Inomhusklimat:
22,7 grader visar termometrarna i vår lägenhet. Det tycker jag är kallt? Jag tar på mig en tröja. När vi bodde på landet upplevde vi att det var varmt när vi hade 20 grader inomhus?
Förklaringen är väl den att temperaturen i vår lägenhet ligger i snitt på 24 grader.
Kroppen blir ”bortskämd” helt enkelt. Fast, jag fryser mer på höger sida av kroppen än på vänstra.

Hälsa:
Känns lite bättre nu. Redan i går var det en hyfsat bra dag.
Annars har jag ”lätt” värk i hela höger sidan och emellanåt i vänster ben och arm. Det väser/tjuter i huvudet. Ingen känsel i höger tumme & handlov samt på underarmens tumsida. Dålig hudkänsel även på högra lårets framsida och höger vads utsida. När jag går förändras känselupplevelsen i fötterna. Går jag längre än 100 meter blir jag illamående om jag inte använder gåstavar?
Sedan är ovan nämnda temperaturupplevelser skumma.

Nu ska jag fundera på vad som egentligen står i morgontidningen.
09.01 

2005-sep-19
God Natt!
TV:
Har FÖRSÖKT titta på TV en bra stund nu. Inget program, inget, kunde hålla mig kvar längre än 10 minuter. Jag är nog blasé eller så är det helt enkelt generellt dålig TV emellanåt.

Och så detta med digitalTV? Det har jag egentligen inte funderat på. Jag är bortskämd med kabelTV och då ”berörs” jag inte. Av vilken anledning är digitalTV bättre analog TV? För TV-tittarna alltså.

Slut i rutan!
22.44 

Feminism & Maskulinitet:
Fördomar:
Kvinnliga fördomar riktade mot män, är ju liksom högaktuellt just nu. För att ren feminism ska bli trovärdig måste kvinnliga fördomar ”rensas ut” likväl som manliga fördomar. Eller så måste bägge könen lära sig att ta dessa fördomar med en klackspark. Humor!

Exempel på kvinnliga fördomar;
- En man kan bara göra en sak åt gången. (simultant oförmåga)
- Han tänker bara med det han har mellan benen. (snoppen)
- Han tänker bara på EN sak! (underförstått SEX)


Exempel på manliga fördomar;
- En kvinna är bättre lämpad att ta hand om barnen. (eftersom det är hon som föder dem)
- Kvinnan ÄR svagare än mannen och då råder naturlagarna. (den starke vinner)
- Att kvinnor har lägre lön och finns mest i låglöneyrken har de sig själva att skylla. (att kvinnan är typiskt undfallande)


Givetvis finns det massor med fler exempel. Men de ovanstående sex får vara representativa för dem alla.

Nu ska vi dissekera dem (fördomarna alltså);
En man kan bara göra en sak åt gången. (simultant oförmåga): Simultantförmågan är mer utvecklad hos kvinnor än hos män, beroende på kultur. Bägge könen har alltså förmågan men beroende på kulturella skillnader, t.ex. hur vi i Sverige uppfattar män respektive kvinnor, rollfördelning etc. så utvecklas denna förmåga olika mycket, beroende på kön och i vilken miljö individen befinner sig i.
Om en kvinna i ett hem är van vida att ”sköta allt” och utöver det ständigt påpekar för den hon lever ihop med (mannen) att denne bara kan göra en sak i taget. T.ex. ”Du kan väl åtminstone göra det eller detta.” Så infrias dessa förväntningar. Mannen ”ställer upp på” att han endast är kompetent att utföra en sak åt gången, det blir lugnast så.
Och att försöka göra flera saker samtidigt är inte alltid en fördel.
Vem som gör vad är ofta ett slags revirbildande inom en relation/familj. För att dela på sysslor måste den ena parten ”släppa taget”, vilket innebär att fullständigt lita på att den andre är kompetent. Sker inte detta, då händer heller inget. Alltså en god relation präglas av TILLIT.

Han tänker bara med det han har mellan benen. (snoppen): Sant, om vi inbegriper bägge könen. För det gör kvinnan också. Vi utsätts ständigt för hormonbombardemang om att vårt kön kräver omedelbar tillfredställelse. Kvinnan har dock en fördel, hon kan lättare dölja det. Och detta att sex i mångt om mycket styr våra liv är väl utomordentligt sant! Större delen av det vi gör, är ofta substitut (i stället för) för sex.

Han tänker bara på EN sak! (underförstått SEX): Sanningen är nog den att män och kvinnor tänker ganska precis lika mycket på sex. Men vi fortsätter diskussionen ovan.
Vi ägnar en stor del av vårt liv åt att ”tränga undan” tankarna på sex. Det är ju liksom jobbigt att ”ständigt” ha den där tanken i huvudet. Här är vi olika duktiga på detta. En del har en suverän förmåga att engagera sig i ”vad som helst annat”.
Lever du i en relation kan en stor del av ditt liv gå ut på att undertrycka tankar på sex just för att du inte vill visa att du egentligen ofta tänker på sex, att det är liksom en svaghet att visa att man är luststyrd.
Lever du inte i en relation tvingas du till att undertrycka dina tankar på sex just för att det inte finns där lika lättillgängligt som i en relation.
Det är sällan män och kvinnor lyckas ”synca” sina beteenden och hormonanstormningar. Det är därför av största vikt att man PRATAR SEX MED VARANDRA.

En kvinna är bättre lämpad att ta hand om barnen. (eftersom det är hon som föder dem): Denna formulering eller tanke tror jag har sitt ursprung i familjens första tid och är mer ett försvar från mannens sida att slippa relationsångest.
Jag ska förklara: Mannen och kvinnan tar det gemensamma beslutet att sätta barn till världen. Kvinnan blir gravid. Under graviditeten tar mannen och kvinnan gemensamma beslut om hur problem ska lösas och närheten är intensiv och man kan i mångt om mycket säga att de bägge väntar barn. Barnet föds. I detta är ofta bägge lika mentalt med och de upplever något helt fantastiskt tillsammans. I en del fall händer det, symbiosen. Den lilla bebisen är de första levnadsmånaderna inte en fristående individ, den är livsavgörande beroende av en som tar hand om den. Symbiosen, bandet mellan två individer som existerar endast på grund av den andre kan under det första halvåret utvecklas och bli så stark så att den andre föräldern blir utanför. En ammande mamma utvecklar, av naturliga skäl, denna symbios oftare.
Men det är den person som tillbringar mest tid med barnet under dess första sex levnadsmånader som utvecklar de starkaste banden till barnet. Detta känslomässiga band som skapas mellan föräldern och barnet under den första tiden är stark och givetvis kan denna känsla konkurrera med andra känslor. Det är inte ovanligt med män som utvecklar en svartsjuka gentemot sina barn. En svartsjuka som trängs undan för den är ju så ”onormal” och skapar ångest. Det är då lättare att ”förenkla” verkligheten och då säga att: ”Mamman är bättre lämpad.” Och så tar jag (mannen) hand om de mer grabbiga sakerna.
Det här löser man bl.a. via föräldrautbildning och att familjen PRATAR OM KÄRLEK.

Kvinnan ÄR svagare än mannen och då råder naturlagarna. (den starke vinner): Generaliserar vi och tittar enbart på fysisk styrka så kan det vara så här, beroende på kultur. I vårt komplicerade samhälle är ju detta inte längre gångbart eftersom det är den samlade kompetensen som avgör en människas framgång. Den man som uttrycker denna fras upplever sig säkerligen vara i underläge i förhållande till en eller flera kvinnor. Han känner sig mentalt hotad. Kvinnor kan också vara snabba att anamma detta som en ”sanning” för att slippa utföra en mängd sysslor.
Här gäller det att öka medvetenheten och framhålla varje individs helhet. Utan att göra den ene svagare än den andre kan man utnyttja varje individs specifikt utvecklade egenskaper.
Jag är bättre på att öppna syltburkar än min hustru. Jag är också bättre lämpad att dammsuga än min hustru, typisk tung syssla. Min hustru är det ekonomiska geniet i vår relation jag är ekonomiskt handikappad. Men TILLSAMMANS ÄR VI SUVERÄNA!

Att kvinnor har lägre lön och finns mest i låglöneyrken har de sig själva att skylla. (att kvinnan är typiskt undfallande): Det här har flera ”bottnar”. En är att flera yrken är uppdelade i ”kvinnliga” och ”manliga”. En annan, ”botten”, är att bägge ”tvingas” arbeta för att försörja ”en” familj är en relativt ny företeelse. Vi har alltså dels ett modernt samhälle som fortfarande talar om kvinno- respektive mansyrken och dels inte har kommit ur den konservativa uppfattningen att det är ”mannen som ska vara familjeförsörjare”.
Givetvis är inte kvinnan mer undfallande än mannen. Jag skulle snarare hävda motsatsen. Det är mesarna till karlar som inte intagit sin rätt i familjen utan smiter iväg till jobbet! Och att det finns låglöneyrken och att det fortfarande finns ”typiska” kvinnoyrken och manliga jobb är mer ett utslag av marknadens spelregler. Marknaden gillar att det är så här och vill absolut inte ha någon form av jämställdhet. Det handlar alltså inte i första rummet om manligt eller kvinnligt utan det handlar om att utnyttja tillgänglig arbetskraft.

Det är samarbete som löser problem inte motkrafter!
16.59 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Bäste Håkansson och övriga i redaktionsledningen. Jag vet inte om Ni missat det men det bor väl inte endast Liberaler i tidningens upptagningsområde?
Nog borde Ni väl ha fler kompetenta ledarskribenter att tillgå än de från Liberala Nyhetsbyrån?
Jag vet att politik är jätteviktigt men är inte det ganska uttjatat på ledaren nu det sista? Och vad är det för nytt med det som David Nyström från Liberala Nyhetsbyrån skriver? Politiken är en jäkla soppa! Och att de får ihop det i slutändan är ett rent mirakel.
Sedan finns det väl ingen som vill benämna sig som politisk sakkunnig som kan tänka sig påstå att ett ”regeringsskifte” skulle ge dramatiska politiska återverkningar? Att: ”Nu jävlar blir det ordning! Nu blir det bättre!” Tror man det då är man utomordentligt naiv. Mer än vad jag är. Och det vill inte säga lite det.

Nyheter:
Strömmarn: Tja? Kanske? Kan gå? Snygg vy för de som kommer inseglandes in mot Vänersborg.
MEN! Jag vet inte om jag vill ha ett större ICA Kvantum. Jag handlar där idag bl.a. för att ICA MAXI och Coop Forum (Överby) är för stora. Avstånden blir för stora och överblickandet omöjligt. Inte ens personalen vet var grejorna finns.
OCH så undrar jag om det är så klokt att bygga bostäder på kanalens västra sida? Hur länge sedan var det som det var översvämningsproblem, på den ”ön”?
Vi kan inte lita på att Vattenfall fortsätter att ”övertömma” Vänern så som de gör nu. Landhöjningen är större i norra delen av Vänern än i den södra. Det innebär att vattennivån kommer att stiga i vår ända. Om nu inte Vattenfall fortsätter att låta vattnet ”forsa” iväg.

Försäkringsbolagen: Det Ni läser på sidan 7 kan bli en mer utbredd verklighet för samtliga om Vi tillåter en ökad privatisering av det Svenska trygghetssystemet och då tänker jag på Försäkringskassan, i första hand. Nu är ju F-kassan ingen ”gulle-gull”-myndighet, i sig. De har ju anammat ”tuffare tag” och ”Vi måste uppfylla målen.” m.fl. deviser som faktiskt i mångt om mycket hör hemma i den privata marknadsstyrda verkligheten.
Det Lasse Gilmsjö, Trollhättan, råkade ut för 1996 är tragiskt och hemskt och omänskligt samt cyniskt och endast, givetvis, inriktat på pengar. När man kontaktar ett försäkringsbolag.
De läkare jag är i kontakt med, nu, menar att de besvär jag har nu, kan ha att göra med en Whiplash-skada som jag ”ådrog” mig för ca 30 år sedan.
Och så läser man här att den skada Lasse har, inte kan ha med olyckan sex-åtta veckor tidigare att göra, då han stillastående, i sin bil, blev påkörd bakifrån av en annan bil med en hastighet om 70-90 km per timma?
Ni ska veta det att försäkringsbolagens handläggare och konsulterande läkare gör vetenskapliga samband som inte är upptäckta i verkligheten. I sin praktik kan sedan samma läkare arbeta i motsatt vetenskaplig inriktning. Här är det verkligen PENGAR som styr!
Ett tipps; till er som är friska och går till läkare och annan vårdgivare, be att få läsa vad som skrivs. Det kan vändas emot er i en framtid!
För mig är det kört, att teckna privat sjukförsäkring, är man opererad i nacken så finns det inte ett försäkringsbolag som vill ta i en med tång ens. Det enda de erbjuder, i så fall, är olycksfallsförsäkringar.
1999 tecknade jag en ”inkomstbortfallsförsäkring” i händelse av långtidssjukskrivning, av Folksam. Tyvärr blev jag ju sedan långtidssjukskriven. Det kändes då skönt att ha tecknat den där försäkringen och givetvis anmälde jag att jag ville ”ta ut den”.
Då blev jag anklagad för försäkringsbedrägeri! Och att jag fart med osanning!
I samtalet med försäkringssäljaren frågade jag specifikt om en, då inom aktuell femårsperiod, ”golfarmbåge” som jag sökt för och fått behandlig mot och nu var bra. Jag fick då svaret att ”Det är ju ingen riktig ’sjukdom’, så det behöver du inte bry dig om. Kryssa du i att du inte varit sjuk tidigare.” Och så gjorde jag.
Det visade sig senare att försäkringsbolaget Folksam såg ett vetenskapligt (odokumenterat icke verifierat) samband mellan mitt diskbråck (det var det som då gällde) och den ”gamla” golfarmbågen. Och eftersom jag ”ljugit” och att det då fanns ett ”samband” så beslutades att jag inte skulle få ut något på försäkringen. Punk slut! Går inte att överklaga, etc. Jag har aldrig före det eller senare känt mig så kränkt.
Jag hoppas innerligt att Lasse har en bra advokat som lyckas vända det så att det blir försäkringsbolaget som ska bevisa att det inte finns något samband mellan olyckan och Whiplash-skadan. Advokaten ska ihärdigt och konsekvent bemöta försäkringsbolagens alla påståenden med orden: ”Bevisa det”.

Västtrafik: Nja, vete fan om inte deras egna siffror är ”friserade”. Men jag är försiktig, jag är inte insatt i det där numer.

Kortsvindel: Kan inte de som vill handla över nätet för en billig penning erbjudas en kortläsare? Det skulle ju öka säkerheten avsevärt.

Snällhet: Tänk att det finns en bok skriven om det jag känner? ”Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn. Kanske en bok att investera i och läsa så att jag blir stärkt i min övertygelse.

Serier:
Klar vinnare: ZITS. Och ni som följt ”dagsstripen” begriper av vilken anledning.
-----------------------------------

Akta Er för försäkringsbolag – ”De bara luras, bara, bara luras och luras om igen!”
10.50 

God Morgon!
Operationen:
10 dagar kvar.

Hälsa:
Tuff morgon, svår värk. Börjar släppa nu.

Kyrkovalet:
Oops!! Där ser man, en framtid som valprofet har jag sannolikt inte. Jag gissade ju i går på 35%. Hade jag läst på och sett att förra valets siffror var 14% så hade jag säkerligen varit mer försiktig i min profetia. Jag hade gissat på 20%. Jag trodde faktiskt att valdeltagandet skulle öka i kyrkovalet. Valdeltagandet verkar landa på ca 11%. Vilken nesa.
Nåja, skyll er själva, Svenskar. Det är småpartierna och mer eller mindre önskvärda sådana som vinner på lågt röstdeltagande.

Det kanske är bäst att låta Gud och Guds utvalda få sköta sitt?
09.08 

2005-sep-18
God Kväll!
Mässan:
Det är fantastiskt vad massa grejer det finns! Olika uppvärmningssystem. Hur många olika sorters bubbelbadbaljor som helst. Duschar, kranar, sängar, kastruller, tänger, golvbeläggningar, takbeläggningar etc. Alla gjorda av det mer revolutionerande materialet än det andra.
Allt jag kunde konstatera var att jag hade inte råd med något av det. Skulle vilja ha en sådan där kombinerad duschhörna med masserande duschstrålar och ångaggregat.
Det vore ruggigt fräckt att installera en sådant där garageport som kan öppnas från bilen, bara för att reta grannarna. Vi har garage i garagelänga. Och så har vi gamla ”skruttiga” bilar.
Sådana där centralstyrda reglera-allt-hemmet-teknik-jocks skulle jag också vilja ha. En porttelefon med en lite videokamera i så man fick upp en bild, på TV’n eller dataskärmen, på vem som plingade på dörren, oumbärligt. Massa kul saker, om man hade en massa pengar.
Vi kom hem med ett nytt dammsugarmunstycke och en rejäl stekpanna.
Vi tittade på pojkarna från ”Rum Service”, de var kul. Ingvar Oldsberg kollade vi också in.

Hälsa:
Jag matade i mig vitaminer och koffeintabletter innan vi åkte. Väl där fikade vi det första vi gjorde, vad annars? Då köpte jag en energidryck. Gick runt, satt och vilade, kollade runt igen. Mer fika, denna gång en extramedicin, köpte mer energidryck OCH kaffe.
När vi kom hem sov jag i ett par timmar. Så jag känner mig, just nu, nästan som innan jag åkte. Det där med att köra bil är skumt. Men det har en ”helande” effekt på mig?

Kyrkovalet:
Gjorde ni som jag? Sneglade i röstlängden, för att kolla hur röstdeltagande låg till? Grov uppskattning: 35%. Får se om jag har rätt. Frid.

I stort sett en bra dag. Om man skulle kolla lite TV?
20.35 

God Morgon!
Operationen:
11 dagar kvar.

Hälsa:
Bättre nu på morgonen. Bara vänster sida mitt på ryggen som det gör irriterande ont på/i. Utöver alla ordinarie besvär. (Som kanske är lite värre än vanligt - men va fan - "cooping"!)

Mässa:
Vi åker ned till Göteborg och kollar mässan Hem & Villa.

Kyrkoval!
Glöm int å rösta idag!.

Livet blir vad du gör det till.
07.58
kommentarer  
Hej! Bra blogg. Håll ut, och stå på dig! Blogg är ett utmärkt och roligt skrivforum, tycker jag. Efter dessa raders enter ska jag gå iväg till kyrkovalet. / Hej, Lorre

- Lorre e-post  hemsida 
- 2005-sep-18 12.13

Tack Lorre!
Och Ni, "musiclovers out there", Gör en koll på Lorres sida.

- Nisse
- 2005-sep-18 14.07


2005-sep-17
God natt!
Hälsa:
Klarar inte att vara uppe längre. För mycket värk. Måste lägga mig. Sorry!

Vi ses i morgon!
20.32
kommentarer  
Men ojdå!

- Matti
- 2005-sep-17 16.38

Tja Matti!
Det är lungt, det går relativt fort över.
Sköt om dig!

- Nisse
- 2005-sep-18 14.37


Lite av varje
Vänner:
M&T hörde av sig. De vill träffa oss. Men jag vill inte träffa dem? M är megaförkyld. Och nu, om någon gång i livet, vill jag inte ”dra på mig” en förkylning.
Det var länge sedan jag träffade T&M. Saknar er!
Om hustrun har tur kanske hon träffar på M på stan. Jag håller mig hemma jag.

Jympa:
Lördagsnöjet närmar sig; jympa med Friskis&Svettis. 15:00-16:00 Onsjö Vänerborg med jympaledare Fia som extra glädjeklick.

Bastu:
Det finns en del fina traditioner som den konservativa sidan av mig inte vill rubba på det minsta och det är bastun efter jympan! Har alltid uppskattat bastu. Men nu gör jag det än mer eftersom det har en gynnsam effekt på min sjukliga kropp.

Hälsa:
Hoppas jag inte blir lika dålig efter jympan som jag blev i tisdags. Då orkade jag knappt ta mig till bastun.
Nu kan man ju undra av vilken anledning idioten går till jympan om han nu blir så jävla dålig? Bra tänkt. Men, jag har en känsla av att här gäller talesättet: ”Inget ont som har något gott med sig.” Jag är i den övertygelsen, att om jag inte jympade regelbundet så skulle jag vara ÄNNU sämre än vad jag nu är. Därför fortsätter jag strävsamt vidare. Dessutom tror jag att en tränad kropp har bättre odds att klara en operation och/eller rehabiliteringen efteråt.

Nu ska jag "vätska upp mig"!
13.44 

”Bokrecension”:
Yes, Annika! Nu är jag klar med bok nr 1!
Den sjätte natten, Annika Bryn, W&W förlag, ISBN: 91-46-202176-5.
Det var som f-n, HAN var nazze? Intressant vändning.
Det som slår mig, i boken, är hur väl Annika lyckats ge både kvinnligt och manligt lika utrymme. I och för sig är det männen i boken som står för Rambokaraktärerna. Men om man bortser från det. Varje ”roll” är kvalificerad utifrån sina ”referenser” inte utifrån sitt kön. Jag vet inte om Annika medvetet ansträngt sig ”åt det hållet” eller om det ”bara blev så”. Snyggt är det i alla fall. Och jag tycker om när det är så.
Handlingen då? Spännande och man rycks med och nyfikenheten kittlas. Precis så som en bra deckare är och ska va.
Det ska bli mycket trevligt att angripa nästa bok: Brottsplats Rosenbad.

Går det att läsa för mycket?
11.49
kommentarer  
Tack för recensionen! Får jag bara säga att Den sjätte natten finns i storpocket nu ... lite billigare alltså!

Oj Nisse - nu får du veta mer om karaktärerna i nästa bok, men den är rätt annorlunda...


- annika b  hemsida 
- 2005-sep-17 10.53


Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Svenska kyrkan: Den särställning Svenska kyrkan har bygger på konservatism. Ett bevarande av det gamla, fina och trygga. Jag tycker också att Svenska kyrkans ”avknoppning” skall ske fullt ut. Givetvis ska denna religionsutövning existera på samma villkor. Den bör alltså betraktas som vilken ideell förening som helst. Det tycker jag är ett rimligt krav.
Sedan förstår jag inte riktig av vilken anledning Stina Morian från Liberala Nyhetsbyrån (Varifrån annars? Finns det inga andra ledarskribenter?) hugger så vilt både till höger och vänster. Jag har läst ledaren fler gånger nu och begriper inte riktigt vart hon vill nå, med huggandet?

apropå:
Kul när chefredaktören gör ett av sina sällsynta inhopp i samhällsdebatten.

Nyheter:
Den största nyheten är tydligen att politiken har börjat visa sig ute. Det är ju i och för sig spännande och kanske det är en stor nyhet. Men brukar de inte bete sig sådär inför valrörelsen? Blir folkliga och nära.

USA & katastrofer: På sidan 17 kan man läsa en artikel som i alla fall får mig att tänka på strutsar.

Husbåten i Vänersborgs Vassbotten: Om det hade legat en lika stor eller större motorbåt uppankrad på samma plats vad är det då som gäller. Undrar jag som inte är insatt i dessa regler.

Biskopar: Om nu en egentligen icke legitim ”biskop” väljer att ”ställa sig utanför” och sedan hävdar att han ”står innanför” och dessutom hävdar att han representerar den ”rätta” Gudstron, då undrar jag om inte denne ”rättrogne” skulle byta religion helt och hållet? Någon som kan känna på sig vilken religion jag kan avse?
Bortsett från det och att ”den religionen” är knas så anser jag att det är bedrövligt att teologiskt skolade människor ska uppvisa sådan trångsynthet. Vad i Himmelska Makter vinner De på det?

Trafikskadade & Försäkringsbolag: Det är rätt, fram med försäkringsbolagens cynism.

Alkohol & Frontallob: Ja vad säger man? Hur mycket mer forskning ska det behövas innan ”folk” fattar att alkohol inte är speciellt nyttigt utan snarare tvär om.
Här är det kanske dags att påpeka (igen), jag är inte nykterist. Det är bara det att jag ser inget problem i att alkoholen kostar. Och att jag har insikten om att det är klokt att vara mycket restriktiv i all kontakt med alkohol. Och jag vet också att jag skulle, utan vidare, helt klara mig utan den. Det är bara det att jag har ingen lust att anstränga mig.

Politik:
”Tack och adjö till riksdagen”, säger en rubrik om Nils-Erik Söderqvist(s). Han ska dra sig tillbaka med politikerpension och göra saker han tycker om. Jag känner inte N-E S(s) och har inte följt den gärning han gjort inom riksdagspolitiken.
Däremot var jag med på det nomineringsmöte där N-E S(s) utsågs som riksdagskandidat. Jag säger bara så här: ”Det var ingen lustig tillställning.” Och nu hoppas jag att Vänersborgs Arbetarkommun lyfter fram den ”motkandidaten” som då var aktuell. För det var den jag röstade på då.

Kultur:
Robert och Håkan: Lycka till!

Robert Gustafsson: Är han kult eller va’?

Serier:
Idag var det ingen strip som stack ut. Var är skratten? Men, HÄLGE utses till dagens vinnare.
-----------------------------------

Tänk va' mycke' de' finns å läsa?
11.11 

Alkoholpolitiken:
Jag antar att Ni noterat att sänkningen av spritskatten är tillbakadragen. Förslaget från ”Brå” om att sänka spritskatten endast i Skåne för att det skulle vara de som handlade mest utanför gränsen. Jag utgår från att det var ett skämt och inte allvarligt menat. För, som någon skribent påpekade så skulle ju det bara få till effekt att man ”flyttade” problemet. Då skulle det ju bli Smålänningarna som åkte till Skåne och köpte billigt och sedan etc.
Jag vill framhålla att jag inte fullt ut stödjer nuvarande alkoholpolitik. Den saknar fortfarande full insikt i alkoholens skadeverkningar och kostnader.
Nästa steg som politiken nu ska ta, tycker jag, är det jag tidigare framhärdat:
Nu är det dags att de Svenska EU-politikerna RYTER till och begränsar införselkvoterna. Ställer sig upp och förklarar VARFÖR. Att i Sverige anser politiken att folkhälsan går före en krass syn på att alkoholhaltiga drycker skall betraktas som vilken jordbruksprodukt som helst och ska därför anses ha rätt till gigantiska bidrag.
Jag vet att vinproduktionen är en enormt stor jordbruksnäring i många stora europeiska länder och att mängder med människor har sin sysselsättning i hela hanteringskedjan.
Men, jag kan inte se att det skulle utgöra skäl till att bortse från ett gigantiskt folkhälsoproblem. Hur ”krassa” och cyniska ska vi egentligen tillåta att ”marknadskrafterna” är?
Kan någon svara på frågan: ”Hur mycket skulle vi kunna minska ”skattetrycket”, redovisat i procent och SKR, om alkoholkonsumtionen sänktes med 50%?”

OBS! Jag har INTE svaret!

11.07 

God Morgon!
Operationen:
12 dagar kvar.

Väder:
Solen skiner. Kallt som attan!

Hunden:
Vi chansade, gav henne mat som vanligt och låtsades som inget. Nu, idag, är magen bra på henne. Det betyder att misstanken på oxbenet förstärks. Så det är nu kastat.

Backup:
Är ett spel som vi köpte för ett tag sedan. Vi tycker det är rätt så kul. Man spelar i par. Helst ska det vara par som känner varandra väl. För det handlar om att man ska gissa om ens partner kan svaret på en fråga och så sattsar man ”poäng”. 1-3 poäng på att partnern kan och 1 poäng på om partnern inte kan.
Det som är så kul med detta spel är att hustrun och jag ALLTID förlorar. Vi liksom ”åker” fram och tillbaka nära starten hela spelet igenom. Svarar man ”fel” måste man backa.
Vår egna barn t.ex. ”känner” varandra bättre och nu visade det sig att våra vänner S&S också gjorde det.
Hustrun och jag försvara oss med att det beror på den stora spännvidd i frihet vi ger varandra. Jag har mitt liv med mina intressen och hon har sina. Och våra intressen är väldigt olika. Och vi tänker inte ge avkall på den respektfulla friheten framför att vinna i ett spel. Så det så!
Men vi tänker fortsätta spela spelet.

"Leker livet"? eller "Livet leker"?
09.49 

2005-sep-16
Lite av varje:
Hunden:
Mer diarré! Vad göra? Jag är tom på idéer? Uppfödaren skrev och berättade om en liknande hund. De använde fodret från Hills med beteckningen ID, för känsliga magar. Ser inget annat än att vi får pröva det?

Städningen:
Håller på å städar. Vi får trevligt besök i kväll av S&S. Har bara gjort en tredjedel än så länge. Hundens diarrétarm kommer emellan. Sista gången nu 12:00 fick jag duscha henne.

BloggSpam:
Håller på å studerar det här med "bloggspamning". Meningslös reklam som läggs in på bloggar. Hitintills är de jag tittat på mer av karaktären digitala klottrare. Personer som tycker det är kul att jävlas och skapa irritation. Det ligger inget ”seriöst” bakom. Det är mer ”Kolla vad jag kan, kolla!” Alltså åt sandlådestadiet till. Och jag är tveksam till om det är "spam".

Tillbaka till städningen!
14.33
kommentarer  
Stackars lilla vovven! (Och stackars ni). Jag vet inget om hundmagar, men kanske skulle den få sånt vargar äter i naturen - kött av harar osv?

- annika b  hemsida 
- 2005-sep-16 08.36

Precis det vi håller på med nu. Fryst "färskfoder" av fabrikatet KLASS. Jag hoppades verkligen att det skulle hjälpa henne. Men det verkar inte så.
Fast vi har ett Oxben som är starkt misstänkt för senaste diarrén. Så vi tänker nog inte förhasta oss. I någon riktning. Nu får hon väl fasta ett tag.

- Nisse
- 2005-sep-16 08.51

Fasta låter bra - men kan ni inte ta och skaffa en vanlig hare sen?

- annika b  hemsida 
- 2005-sep-16 09.03

PS - sen har jag sett på ett TV-program att hundar behöver gnaga på råa morötter... kan det vara något?

- annika b
- 2005-sep-16 09.04

Det får hon emellanåt.

Jag vet inte precis vad hennes grundproblem egentligen är. Men enligt senaste veterinärundersökningen fungerar inte hennes bukspottkörtel. Hennes bukspottkörtelenzym-värden är i alla fall för låga. Så för närvarande ger vi henne s.k. pankreasenzym i samband med varje måltid. Kostar 16 SKR per dag.

- Nisse
- 2005-sep-16 09.23

Morot alltså. Inte hare.
Jag tror inte hare skulle fungera på henne. Eventuellt om hon fick den i bitar. Hon är ju en Collie och de är avlade till att inte "tugga sönder och äta upp bytet".

- Nisse
- 2005-sep-16 09.25


God Morgon!
Operationen:
13 dagar kvar.

Hunden:
Vi är försiktigt optimistiska med en skvätt av pessimism. Än så länge verkar hon må bra. Men vi är tveksamma till hur det ”nya” färskfrysta fodret KLASS egentligen ”processas” i vår hunds mag- och tarmsystem.
I morse hade hon tydligen ”bråttom” ut. Kan bero på att jag kände på mig att hon egentligen behövde ”lätta på trycket” redan i går kväll. Men så fick hon ”syn” på något och blev totalvispig. Och då låser det sig liksom för henne så det vara bara att gå in.

Hälsa:
Rätt så OK generellt sett. Just nu har jag dock besvär med illamående och värk i ljumsken, högerarmen och högerbenet.

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Bra ledare. Men jag är mentalt handikappad när det gäller FN. Har liksom inte koll på deras ”helhet”. Men det verkar ju vandra i en positiv riktning.

Nyheter:
På första sidan och på sidan 6 behandlas omhändertagande av barn. Detta sker efter noggrann provning och ”manglas” i flera instanser. Att det skulle bli fel kan givetvis inte uteslutas, men jag vill påstå att det är utomordentligt sällsynt.
Med den bakgrunden förstår jag inte rubriksättarens syfte? Vad är det för nyhet som tidningen egentligen vill framföra? Artikeln är saklig och objektiv. Så kan då någon förklara av vilken anledningen jag får motsatta känslor när jag läser rubrikerna: ”Över 200 barn tvångsvårdas” samt: ”Omhändertas med tvång”.
Orden i rubrikerna är ju i sig inte felaktiga. Det är över 200 barn som omhändertas med hjälp av tvångsåtgärder (de lagar och regler handläggarna är satta att följa).
Men jag får en känsla av att rubriksättaren vill väcka en slags känsla av att detta är något fel som inte skulle få förekomma. Är det någon mer än jag som får den känslan?


Politik:
Lidl’s eventuella placering i Hagaparken vill jag göra till en politisk fråga. Det är väl inte allvarligt menat? Att, vad blir det, 2000 kvadratmeter av Hagaparken ska avsättas för en affärsverksamhet? När det på ”andra sidan vägarna” ligger stora industrimarker? Där dessutom en del är till uthyrning och en del är till försäljning.
Har ”gubbarna” och ”gummorna” i byggnadsnämnden något som helt som fungerar bakom pannbenet så avslår de givetvis denna ”ändring i” detaljplanen.
Nu vet inte jag hur det sedan tidigare är beslutat om Hagaparken ska få vara park eller om den i detaljplanen är tänkt som industrimark, eller ”etableringsmark”.
Gamla Saab-ana står och förfaller. Det är en trögskalle i Karlstad som äger den lokalen. Se till att det blir snurr där i stället. Det är väl en godkänd placering av Lidl?

Även länderna i Afrika vill jag göra politik av. Världsbanken har mycket blod på sina ”marknads”-händer. Det är världsbanken som stimulerar utländska investerare att etablera verksamheter i Afrikanska länder för att främst utvinna naturtillgångar. Givetvis hamnar inget av dessa pengar i de aktuella länderna. Det är en ekonomisk utsugningspolitik i gigantiska mått. In - ta det som är lönsamt - ut igen. En av ”effekterna” är ett skapande av despotiska regimer där ”de styrande” blir rikare och rikare medan befolkningen lämnas åt sitt öde. På sidan 18-19 kan ni läsa ett av många exempel på storfinansens ”bieffekter”.
Det är detta FN bl.a. är satta till att motverka och då främst via det s.k. "Millenniemålet".
Fundera nu lite på vad det kommer sig att USA har varit stor motståndare till just det "målet". Den officiella versionen är att USA inte kan acceptera miljökraven.
Här ska vi nu fundera lite. Hur kan DU och JAG bidra till att förebygga de omänskliga lidanden som nu sker i Uganda, Nigeria etc?

Kultur:
Linn Smärgel är medlem i Västlapparna. Jag känner henne. En utomordentligt trevlig tjej.

Serier:
Om man har följt serierna ett tag så kan man utse ZITS till dagens vinnare. Men den är i sig (fristående) ingen höjdare och de övriga hade också en ”låg” profil, i dag.
-----------------------------------

Bägge fötterna på marken - gräv där du står!
09.17 

2005-sep-15
God Natt!
Bokmässa:
Deckarförfattaren Annika Bryn är på bokmässan i Göteborg lördagen den 1 oktober. Ni hittar henne i B.Wahlströms monter för signering kl 14:00. I E-hallen finns hon på Bokiascenen 16:00-16:15.
Jag skulle hemskt gärna vilja träffa henne där men jag är ju precis nyopererad då så det vete katten om det ens är möjligt. Jag kanske inte ens har blivit ”utskriven” vid den tiden.
Titlar:
Den sjätte natten (2003)
Brottsplats Rosenbad (2005)

Ut med hunden. Sedan i säng!
21.48 

Lite av varje-
Tandläkaren:
Tandläkarn var lite försenad och det passade mig bra för jag var lite sen och så fick jag sätta mig ned lite och bläddra i en Kalle Anka.
646 SKR kostade besöket: 4 röntgenbilder (digitalt), manuell okulär besiktning (tittade på tänderna i munnen), manuell och maskinell oral bearbetning (borrade och betade bort tandsten) samt applicerande av skyddande dentalmassa (kletar på nåt klet på tänderna). Dessutom inkluderades en kortare dialog. Som före detta grannar snackade vi lite om ditt och datt.

Hunden:
Var till Byrackan och köpte 10 kg KLASS. Det där djupfrysta färskfodret. Efter överläggningar har vi här hemma beslutat, efter ett av mig framfört förslag, att föda vår hund med detta i 3 månader. Går då allt bra ska vi försöka minska hennes dos av pankreasenzym.
Hon verkar må fint. Det är kanske positiva telepatiska vibbar från t.ex. AA?

Hon eller vi har ju problem mad att hon lucktar "något dött" i pälsen uppe på rumpan (hundens ländrygg). Så jag slog till och köpte ett hundschampo. Butikspersonalen på Byrackan rekommenderade: "Cardinal Clean Scent Schampo" 600 ml och håll i er nu: 145 SKR! Men det är klart då utlovas det att det ska vara i 14 dagar? Jag vet inte om det är bra eller dåligt?

Försäkringskassan:
Handläggaren ringde och kollade läget, ska förbereda ”min ansökan”(*) om tidsbegränsad sjukersättning. Jag sa som det var att jag ska opereras den 29 september och att jag därefter har tre månaders rehabilitering att se fram emot och att doktorn sa att jag inte ska räkna med några tecken på förbättring tidigast efter ytterligare tre månader. Jag framförde också att jag så snart jag känner att jag klarar det vill börja arbetsträna. Sannolikt kommer min tidsbegränsade sjukersättning att förlängas med ett år, fr.o.m. september 2005 t.o.m. augusti 2006. Fast här är jag lite osäker. Jag har ett ”provisoriskt beslut” som gäller fr.o.m. september 2005 t.o.m. dec 2005. Så det kan också bli en förlängning t.o.m. december 2006?
(*)Det är alltså inte jag som söker frivilligt. Jag är tvungen. Men F-kassan formulerar det på det sättet. Själv vill jag ha sjukpenning.

Nu ska jag äta lite.

16.01
kommentarer  
Hej,

Intressant att googla sitt namn och hamna här.... Är hemma från Sierra Leone och allt har gått bra. Pappa överlevde också.

Kristin

- DimepieceSierra e-post  hemsida 
- 2005-nov-19 10.51

Kristin:
Så utomordentligt bra!

- Nisse
- 2006-jun-13 14.54


God Morgon!
Operationen:
14 dagar kvar!

Tandvård:
11:40 ska jag till tandläkaren. Definitivt något jag aldrig ser fram emot.

Motion:
Jag har träningsvärk? Det är sant, i överarmarna. Och det beror på att F&S-ledaren Gunilla nu börjat med Ki-jympa på tisdagarna kl 19-20 på Onsjö i Vänersborg. Det är en jympa där man använder armarna mer kraftfullt. Övningarna har mer kampsportskaraktär. Slag, sparkar och pareringar.

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Så ja, Hanna Wiberg, nu blir det bättre! För oss läsare är det alltid en fördel att få presenterat två sidor av samma mynt. För det är precis sådan verkligheten är. Allt har en bak- och framsida.

Nyheter:
De respektlösa och socialt obegåvade ungdomarna är gripna. Snyggt jobbat!
Nu gäller det för oss alla att fortsätta det förebyggande trygghetsarbetet. Stävja respektlöshet, social avvikelse och okunskap i dess linda.
Och det är DU och JAG som ska göra det! Tillsammans med myndigheter och "samhället".

Klotter: Bort med det så fort som möjligt, det är bra! Men att föreningen själva ska stå för hela kostnaden? Är det någon som har goda idéer om hur detta kan finansieras på rättvisare sätt?
För det är väl så att de klottrare som ”åker fast” får betala skadestånd till drabbade? Nu menar inte jag att detta skulle vara en befriande ”god idé”. De måste till likväl. Något ”annat” som ”ligger ute” med pengarna ”så länge”.

Nollvisionen: Menar Hans-Olof Ekelöf att MC och mopeder, ja alla tvåhjulingar måste bort från vägarna för att ”nollvisionen” ska bli en realitet?
Det absolut säkraste är väl i så fall att förbjuda flerhjulingarna på våra vägar? Vilket jag givetvis inser är fånigt orealistiskt. Men ändå? Sedan verkar ”nollvisionen” vara väldigt vägfokuserad. Sitter inte de mesta problemen till trafikfarlighet i huvudet på bilförarna?
Och var är diskussionen om nolltolerans? Inte en promille inte en miljondels gram droger i en människokropp som kör bil.
Nu är det ju inte nollvisionivrarnas fel att alkohol- och drogliberalismen lobbar friskt för att nolltoleransmålet ska misslyckats. Här har vi två visioner, mål som båda vill gott men är på väg åt rakt motsatta håll.

Omyndigt ölköpande: Tycker nu en majoritet av Svenska folket att vi ska ha en liberalare syn på alkoholens pris och tillgänglighet så är det kanske inte så konstigt att det är som det är? Föräldrarna till omyndiga ölköpande ungdomar skulle väl antagligen själva köpa ölen men de orkar inte. Och givetvis är även både butikspersonal och affärsföreståndare påverkade av samma lobbyism.

Ramlande lyktstolpar: Skitläbbigt att lyktstolpar kommer farande utan förvarning. Det skulle inte jag vilja uppleva. Men är det sant att det skulle bero på kissande hanhundar? Bast att ni hanhundsägare har med egen stolpe i fortsättningen. Det räcker ju med en ca 1,5 meter långt stuprör i plast. Inte så tungt att bära och så sätter ni ned den vid lämpliga mellanrum. Eftersom hanhundars kissande är ett inpinkande av revir så kan det vara ide att bilda förening med övriga hanhundsägare och så kan ni låta era plaststolpar cirkulera. Eller va fan! Gräv ned ett gäng plaststolpar utmed ritualrastvägen. Problemet löst! Inga mer fallande lyktstoplar.

Kristin Tallbo: Lycka till! Mina tankar är (bl.a.) med din pappa.

Rymdjakten: Välfärdsländerna lägger ned miljoner miljarders pengar på rymdindustrin. Mycket kommer vår värld till godo. Men är det verkligen det bästa sättet att använda alla dessa pengar på? Varför söka liv på andra planeter när vi inte kan hantera våra egna liv här på jorden? Av vilken anledning är vetskapen om universums födelse av så otroligt stor vikt?
Själv tycker jag det är jättespännande med rymden och läser och lär mig gärna om det. Men är det så rackarns viktigt, egentligen? Är det inte mer att: ”Vända blicken bort från de reella problemen?”

Politik:
Det verkar hända saker i FN? Är noll insatt. Men artikeln, på sidan 18, andas optimism. Och det är ju utomordentligt trevligt!

Artikeln på sidan 18-19 är mindre optimistisk. Kommer det någonsin att bli frid i IRAK?

Den 18:e är det kyrkoval! Det glömmer Ni väl inte?

Övrigt: Kan inte låta bli att småle åt artikeln på sidan 24 där Lilla Edets ekonomichef Johan Fritz ler lite småmysigt in i Wille Schnorrenbergers kamera och så handlar artikeln om att Lilla Edet får minskade skatteintäkter.
Och låt er inte luras av frasen: ”budgeterat överskott på 6,9 miljoner”. ”Budgeterat” betyder att det inte finns utan bara att det är tänkt så.
Det är ungefär som med min ekonomi. Jag avsätter i budget, varje månad 3250 SKR. Det låter ju mycket och bra, eller hur? Men om jag också talar om att jag har ett ständigt underskott om ca 5000-6000 SKR, hur ter sig verkligheten då?

Serier:
Botten, botten och mera botten! Men om man nu ska skrapa upp något från botten så är det ZITS som flyter upp lättast. Tätt följd av HÄLGE och sedan LABAN.
-----------------------------------

Här skiner solen!
09.20 

2005-sep-14
God Natt!
Har precis sett filmen ”Tretton dagar”. Den får en att tänka. Frågor väcks. Vad är det som ligger bakom krig? Vilka är det som startar dem? Vad är det för motiv?

Nu ska jag rasta hunden, njuta av friden och stillheten. Läga mig och sova - och drömma - nåt bra.

Och jag upprepar mitt mantra:
Om alla tänker goda tankar – då blir det fred på jorden.
23.25 

Är det fel på politiken?
Man kan ju undra av vilken anledning det totalt sett går bra för Sverige när det inom vissa områden knakar i fogarna av bristande resurser?

Jag vill återigen rikta uppmärksamheten på att vi gick med i EU och att ett av konvergenskraven var att de offentliga utgifterna inte skulle överstiga 2% av BNP.

Politiken både hyvlade och högg. Men vad var det första som fick ”sparas bort”? Jo det var det FÖREBYGGANDE arbetet som först fick stryka på foten. Under lång tid härskade det kortsiktiga tänkandet. Medvetet lämnade politiken all framförhållning.

Nu, när det haltar? Ångrar sig politiken då? Säger de: ”Fan va mycket felaktiga beslut vi tog!” Nej det gör de inte. Vad gör de då? Jo de skyller ifrån sig. Först skyller de på varandra. Sedan försöker de hitta andra ”felaktigheter” som kan göras ”onda” och att det är där felet egentligen ligger.

Och här hittar vi t.ex. arbetslösheten och sjukskrivningarna, långa som korta. Flyktingpolitiken får sig en känga också liksom en i mångas tycke misslyckad alkoholpolitik. Rättsväsendet kommer heller inte undan.

Över allt letas det ”fel” och ”brister”.

Vad är det för fel på en förebyggande och långsiktig politik?
Tänk positivt!

21.02 

Lite av varje:
Bibblan:
Efter tipps från Annika B var jag till biblioteket och lånade två böcker av James Harriot; ”I vår herres hage” (1979) och ”Vår Herres folk och fä” (1982). Det fanns fyra titlar till men jag fastnade för dessa två. Nr 2 och 5 i ”serien” tror jag.

Miljöstationen:
Tog ”omvägen” till miljöstationen för att lämna gamla brandvarnare och tomma sprayburkar. Kom 8 minuter för sent. De stängde 16:30?

Hälsa:
På väg till biblioteket och därifrån så trodde jag att jag skulle ”durva av”. Det ”högg” och smärtade till i armar och ben. ”Cooping” tänkte jag då, slappnade av och försökte fortsätta som om jag inte hade ont alls. Lyckades tydligen bra för jag mötte en bekant som piggt frågade hur jag mådde. Folk tycker inte om att man då svarar: ”Jo tack, jag ska opereras den 29:e”. Det är inte ”det” de vill höra när de frågar hur man har det. Det är ju inget kul? Det är ju dystert. Efter lite prat hit och dit fick jag ett käckt: "Lycka till!" Och jag tackade så mycket.

Annars är det prima liv!
18.19 

Begrepp:
Majoritet, minoritet & demokrati. Är begrepp som snurrat runt i skallen på mig ett tag. Främst beror det på att jag var inbegripen i en debatt om spritskatten (för ett tag sedan) och min ”motståndare” var envis som en åsna och framhärdade att när nu en majoritet vill ha sänkt spritskatt och det råder demokrati i Sverige då måste det ju bli så som majoriteten vill annars är det ju inte demokrati.
En argumentation som jag hade svårt att gå emot. Med annat än att:
”Bara för att en majoritet vill ha något måste ju inte det betyda att det är BRA för demokratin Sverige.”

Nu har jag tänkt till ytterligare. Och jag utgår från mitt bastubadande. Här är jag ju i minoritet. Betyder det att jag som minoritet har fel? Självklar inte. Det handlar ju om intresse och geografisk begränsning och lust!
Men om jag nu skulle börja propagera för att om man jympar och badar bastu, tillsammans med mig, så förlänger man livet. Eller, omvänt, om man inte gör det så förkortar man sitt liv, dör i förtid.
Och samtidigt skulle jag investera i en gigantisk bastu och dundra på med en ”mega-reklam-kampanj”. Skulle jag få några anhängare då?
Jo, jag tror faktiskt det. Även om mitt grundargument är helt osakligt så skulle vi bli fler. Och till slut skulle mängden anslutna människor bevisa att min första ”tagen-i-luften-påstående” var sann. Och då endast i egenskap att bastarna skulle vara så många.

Och ju fler vi blev ju mer pengar skulle vi kunna samla in och engagera ideella krafter och till slut skulle BASTUBADARNA vara i majoritet.

När vi nu kommit så här långt och vi är i majoritet, kan vi då i demokratins och majoritetens namn ”tvinga” alla med i ”bastubadarna” (Bb)?

Självklar INTE! Bb är ödmjuka och har för länge sedan insett att det endast är inre övertygelse som leder till sunt bastubadande. Bb inser också att det finns människor som inte tål att basta och som inte klarar att jympa.

Det jag vill komma fram till är att i en SANN DEMOKRATI värnar MAJORITETEN om MINORITETERNA. Det är det som ska ligga i demokratins natur. Det kan till och med bli så att majoriteten i en demokrati beslutar att det är minoritetens idé som ska få gälla.

I en ”äkta” bokstavlig majoritetsdemokrati skulle vi ha ständiga folkomröstningar om allt. Nu är ju inte det där genomförbart (än?). Så av den anledningen lever vi i en representativ demokrati.
Och idag innebär det att vi väljer ett parti som i sin tur har valt ett antal representanter som skrivs på en lista.
Genom den röstningen överlåter vi ansvaret för våra åsikter och värderingar till POLITIKEN. Och i Sverige är den parlamentarisk, vilket betyder att politikerna diskuterar sakfrågor eller visioner och sedan röstar våra representanter inom varje fråga, för eller emot. Och flest röster vinner.

Ofta förgås också dessa röstningar av att regeringen bjuder in experter, forskare och sakkunniga för att få ett så bra underlag som möjligt för sitt beslut. Som sedan lämnas vidare till riksdagen.

Det är väl här det kan bli svårt kan jag förstå. Är det representanten människan (individen med sina egna erfarenheter och upplevelser) som röstar eller är det den representerande politikern (med den partipolitiska ideologin som grund) som röstar?

En motsatts till parlamentariska lösningar är våld. Att våra folkvalda politiker slogs fysiskt. Man vinner en fråga genom våld, helt enkelt. (En del slagsmål skulle faktiskt kunna bli riktigt kul, tycker jag som är pacifist (för det mesta))

Nu tycker ju jag att mycket av debatterna i riksdagen är i det närmaste våldsamma. I alla fall på det mentala planet. Det förekommer väldigt mycket personangrepp och ”påhopp”.

Det blir så när argumenten tryter, dels sänker man garden, dels börjar man slåss och man slår lågt.

Nu värker hela högra sidan så nu MÅSTE jag ta en rejäl paus i skrivandet.
14.30
kommentarer  
Hej igen, Nisse! Nu har jag läst en lång rad av dina bloggar baklänges och började fnittra när du skrev om vilka böcker du INTE vill ha när du ska opereras. Vad du egentligen skulle behöva är James Herriots veterinärböcker, de rekommenderar jag alltid till dem som oroar sig eller är ledsna. men de är så svåra att få tag i! Därför: Roliga kåseriböcker kanske? Så du får skratta?

Och tack för demokratibloggarna!

- annika b  hemsida 
- 2005-sep-14 08.46

Hej Annika!
Jag ska se vad jag kan få tag på. Tack för tipset!

Jag är på sidan 51 i din första bok nu. Där kapitel 6 börjar.

Än så länge är jag fängslad. Vi får se om "du" lyckas hålla mig kvar?

Ha' de'!

- Nisse
- 2005-sep-14 09.15


Vilofunderingar
Låg på min vibratordyna och funderade lite och då gled jag in på av vilken anledning jag skriver så förbaskat mycket på bloggen? Jag upplever mig som en åsiktsmaskin.

Jag tror att det är en omedveten rädsla för operationen som ligger bakom. Tänk om det går åt helvete? Då gäller det att tycka så mycket som möjligt. Men då tänkte jag, varför då?
Mer sannolikt är att det är själva tyckandet i sig som utgör en mental, konkret barriär som stoppar den illasinnade abstrakta operationsångesten.

Hur som helst. Det är ett stimulerande tidsfördriv och jag är glad för det jag orkar göra.

Att försöka dränka sin ångest i alkohol skapar bara mer ångest. Då är det roligare att skriva!
13.40 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Bästa Hanna Wiberg! Det vore trevligt om du via din journalistiska begåvning kunde vara lite mer nyanserad och opartisk i dina politiska utsvävningar. Jag tycker SAMTLIGA parter/partier är grumliga och svävande. Förskönar, lyfter fram sin egen förträfflighet och svartmålar opponenterna. Sådär håller det ju på HELA TIDEN!
Om du nu vet så förbaskat väl vad som är bra och bäst för Sverige, skriv om det då! Eller är det omöjligt, när man jobbar för Liberala Nyhetsbyrån?
Jag tycker också att dagens socialdemokrati är bufflig och osmidig. Men är inte det ganska tydligt och kännbart? Men kom igen! Vad är bättre? Hur löser vi alla problem? Skriv rakt och ärligt. Kan du det?

Nyheter:
Taskigt vaggade, totalt känslokalla och socialt missanpassade ungdomar har varit i farten igen och sabbat livet för en annan människa (säkerligen flera).
Hur känns det ”Svensson”? Känner du: ”Nu måste Jag ut på gator och torg och visa att det är Jag som vuxen som är föredömet och så suger Du dem i ”skjortkragen” och föreläser om vad ”social godhet” och respekt är för något!” Tänker Du så? Det borde du.
Eller tänker du; ”Nu vågar man ju inte gå ut.”, ”Var är polisen?” och att ”myndigheterna” är odugliga eller att det är säkert ”sådanadär” kriminella invandrarjävlar(*), släng ut dem ur vårt Sverige, de är ju farliga som fan! (Nu finns det faktiskt en reell risk att få en kniv i sig, en spark i huvudet – så var försiktig!)
Då är du feg! I den mening att du inte gör din röst hörd.
Då är du okunnig! I den mening att du antar utan att veta.
Då lever Du i det samhälle Du förtjänar! I den mening att är man passiv får man ett passivt samhälle.
Det som händer i Sverige, både gott och ont, är allas vårt ansvar. Och reagerar inte VAR OCH EN så kommer inte det goda att segra, var så säker.
MEN, jag tänker ändå hänge mig åt att ge ”myndigheterna” en brasklapp. Någonstans i dessa ungdomars utveckling har de träffat flera ”myndighetspersoner” som sett deras sociala oförmåga och brist på respekt och inte reagerat! Berodde det på okunskap? Prioriterades det bort p.g.a. stress, resursbrist? Ja jag vet inte? Det vet bara NI.
(*)Obervera att detta är inget jag tycker! Men det verkar finnas allt för många som faktiskt tycker och tänker så.

NU-Direktör: Behövs det?

Tandvården: Jag vidhåller min övertygelse om att tandvården fullt ut ska införlivas i patientförsäkringssystemet. Nästa tegelsten är ögonen.

Vårdcentraler: Ibland är de inte ens ”öppna” för de som har rätt till dem.

Arbetslösheten: Vore bra om reella siffror också presenteras. Hur stor var befolkningen i augusti 2005 för Trollhättan, Vänersborg och Mellerud? ANTALET personer, människor, är minst lika viktigt att SE som en procentsatts. Tänk på det i fortsättningen Alexandra Davidsson.

Posten: Klart som ”självklart” att brevlådorna ska vara ergonomiska och vettigt placerade!

Brynolf Wendts: Har han skrivit någon bok?

Debatt:
Måste helt enkelt unna mig att bemöta Mikael Cederbratt (m). Den börjar ju bra. Sedan kommer det, reservationen:
”Men vi menar också att valfriheten inte får ske på bekostnad av den medicinska säkerheten. Valfriheten måste i vissa fall begränsas av bedömningar av hur barnets och mammans hälsa påverkas.”
Bäste Mikael Cederbratt (m). Då har ju inte föräldrarna valfrihet? Enligt citatet förvandlas mamman till en inkompetent hona med uppgift att föda barn.
Innebär inte ”valfrihet” att föräldrar, om de vill, ska ha rätt, om de själva bedömer det som riskfritt och efter rådgivning av expertis, tar beslutet om förlossningsmetod?
Och om föräldrarna blir informerade om att antingen mamman eller fostret inte är i medicinskt skick att föda på det sätt föräldrarna önskar så är jag då väldigt övertygad om att de följer de medicinska råd de får. Det är möjligt att det finns undantag. Hur många är de?

Politik:
Jag har tidigare sagt vad jag tycker om Strömsborg i Vänersborg. Det skulle bli ett utmärkt vandrarhem.

Och om politikens beslutsvånda kan jag inte säga annat än att det nog är bättre att man visar osäkerhet än att man kastar sig in i panikbeslut. Och med det vill jag då hänvisa till Vänersborgspolitikens behandling av ”Arena Vänersborg”.

Heltid kan hota jobben: Bra artiklar på sidan 16 som belyser problemet ur två perspektiv. Mer sådant!

Uddevalla S-politiker: Jan Gunnarsson, ordförande i arbetarkommunen i Uddevalla, känner inte till några påhopp på Ann-Kristin Sörensson. I samband med hennes larm riktat mot Helen Hagström Nordendorph.
Det verkar var frånvaron av stöd som var det värsta? Kan Jan Gunnarsson, tänka sig att känna till det?

Budgeten: Känner bara hur himla dåligt insatt jag är så jag avstår att kommentera.
Jo en sak kan jag kommentera, i samband med budgeten och det är gårdagens (14/9) ”Johan Hakelius” i Aftonbladet. Det är en man med djupa politiska insikter, eller? Undrar VAD den mannen har innanför pannbenet? Jag ser han som en Clowndebattör som man får se som en humorprovokatör. Han producerar inget seriöst, hitintills. Det kanske inte är meningen? Läs och bedöm själva. Här är citatet:
”Ingen vettig människa vet, egentligen, vad som försiggår under dessa ändlösa budgetförhandlingar. Vi vet vad de deltagande vill att vi ska tro. De vill att vi ska föreställa oss dem sitta där, oändligt allvarliga, med det allmännas bästa i sinnet. Ungefär som en korsning mellan VM i poker och en påvlig konklav. Men det faller förstås på sin egen orimlighet
För normala, hyfsat uppfostrade människor är det svårt att ens föreställa sig en grupp personer så grälsjuka att de inte förmår jämka samman några procent och kronor, trots att dygn och veckor går. Och varför ska de nödvändigtvis träffas vid tider på dygnet närhederligt folk sover?
Det finns bara två rimliga förklaringar. Antingen kan bara outhärdliga, antisociala rättshaverister ta sig så högt i de politiska hierarkierna att de får nattmangla med finansministern. Eller så är alltihop båg. I skydd av mörkret dricker förhandlarna champagne, dansar och har orgier tills de storknar. Då slår de ihop ett pressmeddelande och kommer ut.
Den senare förklaringen är nog att föredra.”


Serier:
ZITS, helt ohotad vinnare. De andra var inte ens i närheten.
-----------------------------------

Man kan läsa på flera sätt – ett är det kritiska.
10.37 

God Morgon!
15 dagar kvar till operationen!

Banken:
Har nu på morgonen avverkat ett samtal med FöreningsSparbanken. De rackarna har mage att hota med påminnelseavgifter! Till en som inte gjort annat än sett det som sin livsuppgift att göra rätt för sig och ALLTID se till att betala ALLA räkningar i god tid och oftast alldeles för långt i förtid. Det är VISA som krånglar. Anledningen till nuvarande krångel är att jag gjorde en inbetalning dubbelt så stor dagen innan VISA ville ha sina pengar. Den inbetalningen ”räknas” inte. Det SKA finnas pengar att hämta på aviserat konto den dag VISA har sagt att det ska finnas där. För inte så länge sedan gick det utmärkt att göra så som jag gjort. Men de har gjort om systemet. Upptäckte väl att de ”missade” en massa ränteintäkter.

Nu ska jag göra mig av med det där. Ska prata med min personlige kontaktperson på FöreningsSparbanken.
09.05 

2005-sep-13
After Jympa!
Känns bra. Nu!

Precis efter jympan trodde jag att jag skulle behöva ringa akuten eller nåt. Jag gick sakta och det högg till överallt i kroppen och jag kände hur kraften sakta ”rann” ur mig. Men jag orkade fram till bastun. Tog av mig. Plockade i ordning mina grejer efter en väl inövad ritual. Öppnade en RedBull® och svepte den. Drog av plasten på en ”låda” Salta Pinnar. Tog Salta Pinnarna, Aftonbladet och en sitthandduk och gick in i värmen.

Läser tidningen och matar kontinuerligt in pinnarna ungefär som en kanin äter maskrosblad. Svetten börjar rinna ned i ögonen, dags att sätta sig utanför och vila lite i svalkan. Jag har en egen vilstol i vår gemensamhetsbastu. Nu får i och för sig alla som använder bastun låna den. Men den är min. I den sätter jag mig. Öppnar en stor flaska mineralvatten, tar ett par rejäla klunkar, låter det rinna ned. Drar en träbänk in under benen, lägger upp benen, lutar mig tillbaka. Fortsätter mitt kvällstidningsläsande. De sista Salta Pinnarna matas in.

Sakta känner jag hur krafterna kommer tillbaka, jag blir piggare. En vända till in i bastun. Nästa aktivitet i min rutin är rakningen. Nu är min fjuniga skäggväxt lagom uppluckrad och mjuk så det är bara att dra rakhyveln över det svettdrypande ansiktet. Hyveln sköljer jag med jämna mellanrum av i hett vatten.

In i duschen, schamponerar håret och intimområdena. Sköljer av. Sedan häller jag en klick schampo på min ryggtvättare gjord av rottingtyg på ena sidan och grönt frotté med ”söta” blommor på andra sidan (köpt i en fruntimmersaffär). Den är ca 50 cm lång och ca 7-8 cm bred. I ändarna två handtag i form av tygrep.
Den river jag av resten av kroppen med. Det blir liksom en extra smidighetsövning av det där.

Känner mig definitivt som en ny människa när jag lämnar bastun.

Men, jag bär också en annan känsla. Jag tillhör en minoritet. Det är sant! Hur många mer än jag; läser den här bloggen, bor i Vänersborg, går på samma jympa som jag och badar i samma bastu som jag?
Det om något är väl en minoritet! I morgon skall jag orda lite om minoritet, majoritet och demokrati. Och då kommer jag att hänvisa till ovanstående.

Där fick ni en djupdykning i mitt innersta bastuliv. Visst är det spännande?
23.18
kommentarer  
Bloggen är fantastisk! Nu kan man följa med folk ända in i bastun. ja, alltså bildligt talat. Själv badar jag aldrig bastu. Har ingen.
Men nu när höstmörkret och kylan med den ska jag släpa min inte alltför vältränade kroppshydda till simhallen, grimasera illa i deras gym, dra ett världsrekord i 100 m bröstsim, alltså världens långssammaste 100 meter och därefter om jag orkar svettas som en gris i deras ångbastu.
Om jag efter det känner mig som en ny människa? Tvivlar starkt!

- Carl Stridsberg e-post  hemsida 
- 2005-sep-13 17.31

Det låter härligt! Tråkigt om alla skulle vara som medelsvensson

- Ann Marie Nordlundh e-post
- 2005-sep-13 19.17


Motion!
Nu är det dags för jympa! Med Friskis&Svettis! Vi ses på jympagolvet, Onsjö, Vänersborg.

Och som jag skrev tidigare är Ni som vanligt välkomna till bastun efteråt! Det är skittråkigt att basta ensam!

Rör på er!
18.07 

Flyktingpolitiken:
Lite längre ned, här på sidan, har AA(Välkommen!) kommenterat det här politiska ”utspelet” med allmän flyktingamnesti och apatiska flyktingbarn.
Jag har nu tänkt på det där lite, under dagen.
Det är väl klart som korvspad att det skulle bli utomordentligt orättvist och uppåt väggarna fel!
Om nu NÅGOT ska göras så ska väl aktuella asylsökande flyktingar få sina ärenden behandlade fort som fan! Och på så sätt kan ”man” lämna över ett ”rent bord”.
Och den här segdragna, omänskliga ”historien” med apatiska flyktingbarn. Är inte lagen solklar där? Det är klart att vi ska ta hand om dem. Och att de skulle simulera, är kvalificerat strunt. Att värna om dessa barn, det om något, är väl en HUMANITÄR insatts.
Sedan vet jag inte om jag håller med AA om att detta med föreslagen flyktingamnesti är något specifikt borgerligt? Enligt min alldeles egna privata analys så finns i dag ”borgerligheten” inom alla partier.
Se bara på vår statsminister, socialdemokrat som lever som den värste adelsman. Bygger ”ståndsmässigt” å allt.
Så i och för sig, visst, det kan vara borgarna. Men i så fall är de av alla kulörer! Men jag är osäker på vilken ”färg” förslaget egentligen har?

Nu är jag utomordentligt dåligt insatt i hur flyktingpolitiken egentligen sköts. Men jag tycker att:
- handläggningen ska ske på stört!
- alla flyktingar ska också garanteras en VÄRDIG tillvaro i Sverige.
- avgörandet om vad som avses med flykting och om huruvida en flykting möjligtvis är en dold terrorist, eller inte. Det kan inte jag avgöra. Det förutsätter jag att professionen sköter. Och klarar den inte det idag då är det där resurserna ska sättas in.

Grundtanken är att en flykting flyr från något omänskligt och det är då vår plikt att vara mänskliga!
17.41 

Inskrivningen:
Nu är jag inskriven. Jag har blivit intervjuad av sjuksköterska. Fått träffa sjukgymnast å prova ut stödkrage. Träffat opererande doktor och narkosdoktorn.
Jag blev tappad på en del blod också å så fick jag lämna kisseprov.
Det verkar som om jag klarade ”intagningen” så operationsdagen rullar på närmre och närmre.

Ja, jag fick veta att tiden på sjukhuset blir trevlig men kort. Jag ska dit på kvällen den 28:e, opereras den 29:e, kvickna till. På fredag ska jag ”komma igång” och på lördag får jag åka hem.

Sedan kan det ta ca 3 månader med rehabiliteringen och jag kan tidigast efter ytterligare 3 månader märka eventuella förbättringar.

Orolig? Jag? Inte alls! Vem kan tro något sådant?
17.04 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren: (saknar dig AA!)
Känner mig osäker på detta med den ekonomiska politiken kontra flyktingamnesti. Två storheter som det är tveksamt om de ska ställas mot varandra?

Insändare:
Konstaterar att min insändare är på plats. Även om jag nu inte är nykterist så konstaterar jag att IOGT-NTO mönstergillt stöttar folkhälsokommittén.

Nyheter:
Trollhättan bättre på information än Vänersborg? Vänersborg vet inte varför – de ska undersöka?

Bra artikel om Sahlgrenskas Onkologi. Det väger upp den förra. Så ska det se ut, läsarna ska ha rätt information!

Räntehöjningar på gång. Se om ert hus nyblivna villaägare! Nu blir det dyrt!

Sänder mina tankar till Gaza. Måtte det inte bli ytterligare onödig slakt. Från bägge sidor!

Politik:
Håller med Rossana Dinamarca (v) om att Schyman ska ställa sin plats till förfogande. Det ska alla riksdagsledamöter göra som ”hoppar av sitt parti”.

Kyrkovalet den 18 september närmar sig! Glöm inte att rösta!

Mona Sahlin vill sänka EL-priset hoppas jag hon egentligen menar även om hennes prat går ut på att höja det.

Serier:
ZITS får mest poäng idag. Fast de flesta striparna höll ingen vidare hög kvalitet.
-----------------------------------

Ut med hunden, Sedan åker jag!
07.33
kommentarer  
Sjuk eller inte - jag kan inte låta bli att tycka saker ändå. :o)
Det här med amnestin ... Jag är absolut inte för en allmän flykingamnesti för att åstadkomma ett "status quo", inför den nya utlänningsdomstolen (jädra namn, egentligen). Däremot, när det gäller de apatiska barnen tycker jag att det inte finns någon som helst anledning att tveka. Jag tycker att de som ifrågasätter dessa barns sjukdomstillstånd kan försöka köra en slang i halsen på sina egna barn ... (fortsättning ovan)

- Agnetha
- 2005-sep-13 04.12

... och säga å dem att ligga stilla och knäpptysta i 24 timmar, dag efter dag, vecka efter vecka. Sen kan vi börja diskutera huruvida de simulerar!
Kanske är det så att de borgerligas skäl till amnesti inte alls (enbart) har med humanitet att göra, utan ekonomi; en billig arbetskraft som redan är här - och som kan ta "pigjobben" de vill ha utförda ...? Elakt? Kanske. Sant? Möjligen.
Ha en bra dag!
//A

- Agnetha, del 2
- 2005-sep-13 04.16

Hej Agnetha!
Det är rätt, tyck!
Jag återkommer när jag vilat lite det har varit en "tuff" dag.

- Nisse
- 2005-sep-13 10.20


God Morgon!
16 dagar kvar till operationen!

08:00 lämnar jag Onsjö och kör vår bil mot staden Göteborg och Universitetsjukhuset Sahlgrenska.

10:00 ska jag vara på inskrivningsbesök å Sahlgrenska.

19:00-20:00 är det F&S-jympaOnsjö, Vänersborg.

20:15-22:15 Är bastun bokad. Skulle vara himla kul med lite sällskap.

Lev väl!
07.13 

2005-sep-12
God Natt!
Nu "släcker jag ned". Rastar hunden. Vaskar av mig, borstar tänderna och kryper ned i sängen. Ska ju "ladda batterierna" inför morgondagens seans på Sahlgrenska.

Sov Gott!
22.16 

Funderingar under städningen:
Orerande:
Nu ska jag hänge mig åt generaliseringar som statsvetare tror att de har ”tabbe” på. Jag tänker orera lite om vad jag tror ligger bakom att arbetarklassen svek/sviker socialismen.

Jag generaliserar med följande begrepp: ”UTVECKLINGEN” och ”INDIVIDUALISMEN”.

I NU-tidens begynnelse var det arbetarförtryck. Arbetarklassen reste sig och enade de stod och reformer kom. Industrialismen ”tog fart” i hela välfärdsvärlden. ”Krafter” restes och enades om att denna utveckling inte allena var en mans verk. Det var samlade folks verk. Kakan skulle delas rättvist. Det jag kan förstå, så var inte detta en helt felaktig väg. Den ökade välfärden manade arbetarna till att fortsätta sina ansträngningar.

Egnahem och lägenheter byggdes i massor. Arbetarklassen kunde välförtjänt bo i egna hus och egna lägenheter. Förhållandena förbättrades. Fler reformer. Gränsen mellan tjänstemän och arbetare ”suddades” ut mer och mer. I alla fall på fritiden. Arbetare och tjänstemän bodde grannar. Men cheferna, direktörerna och bolagsägarna ville inte beblanda sig med kreti och pleti. Det upplevdes olustigt att ”sänka sig så lågt”. Där blev boendet mer ”ståndsmässigt”.

Vi är nu i ett läge där socialismen har klart svårt för att hävda några gigantiska orättvisor. Vad händer då? Jo då svänger t.ex. socialdemokratin lite in mot mitten och blir mer ett tjänstemannaparti för de ”upptäcker” att de håller på att förlora röster till både folkpartiet och centern.

Och arbetarna som nu bor i egna hyreslägenheter, bostadsrätter och egnahem samt villor och har egen bil känner sig inte hemma i socialismen längre.

De tycker till och med att; betalar vi egentligen inte för mycket i skatt? Och där någonstans utvecklas folket från att vara socialister till sociala individualister, liberalismen vädrar morgonluft. Bäst att tänka på sin egen välfärd och skita i de andra.

Den grå politiken skapas. Alla parter/partier ser att de har tillgång till potentiella väljare. I ”mitten”.

Men det går trögt. Och det går långsamt. Och det sker nästan omärkligt men på något sätt, lyckas av för mig obegripliga ”krafter”, att montera ned det Svenska trygghetssystemet och via det skapa en era med ”offentligt förfall”.
Där det i område efter område ”bevisas” att det individuella privata initiativet är bättre för Sverige (folket) än det offentliga. Det offentliga blir till något ont. Begreppet ”tärande sektor” börjar dyka upp och motsatsen den ”närande sektorn”.

Och ”gråsossarna” och alla ”mittenfolk” köper det här! Med hull och hår. Nu är det INDIVIDUALISMEN som gäller. Kollektivet är något fult. Ensam är stark. Tänk på dig själv, för ingen annan tänker på dig.

Sedan kommer nästa lysande grepp. Kapitalismen görs rumsren och döps om till ”marknaden”. Och vi får lära oss ”marknadens spelregler” och att det ska diskuteras med ”marknadens parter”. ALLA ska ha egen dator!

Allt är fint och en massa lull-lull och timotej! Då går vi med i EU! Men innan vi gör det måste vi uppfylla konvergenskraven och ett av dem är att våra offentliga utgifter inte får överstiga 2% av bruttonationalprodukten (BNP). Usch! Vad göra då? För vi hade vid det tillfället en offentlig utgift som var nära 4% av BNP.

Jodå, då tar man fram både kniv, yxa och osthyvel. För med i EU det ska vi. Där finns framtiden – och marknaden. Och då ska inte en ”tärande sektor” få stå i vägen. Och det är socialdemokraterna som håller hårdast i redskapsskaften?

Nu är vi ett läge där ”folk” vill ha högre löner, ökad välfärd, sänkta skatter, fortsatt högkvalitativ offentlig omsorg (även om den bantats ned med ca 50%, vi kom ju med i EU).

Det jag tycker är fantastiskt är att den offentliga sjukvården, specifikt, förbättras under den här perioden. Trots alla resursminskningar. Det enda som märks är att kommunikationen specialiteterna emellan haltar. Och det får till följd att den grundläggande omsorgen får stryka på foten, men den upprätthålls av sjuksköterskor med omvårdnadsprofession.
Det satsas i stället på ännu mer specialisering. Det kan vara en möjlig förklaring till att det faktiskt är bättre inom vissa sjukvårdsområden. Men det som fått betalats är ett ÖKAT gap mellan primärvård och regionvård.
Det inte ”bara” bildas köer, det är dessutom svårt att komma in i en kö över huvudet taget!

Nu är ju folk lite lömska på den här ”försämringen”, "de"(politikerna) börjar t.o.m. att hugga i försvaret, så då gäller det att protestera och det görs genom att rösta nej till EMU (Europeiska Monetära Unionen) vilket som en bisak hade inneburit att vi skulle få gemensam valuta (EURON). Men det var inte bisaken EURON, folk röstade nej till, det var rädslan över att förlora den ekonomiska makten. Att få det ännu ”sämre”.

Märkligt? Den ekonomiska makten var/är ju redan förlorad till marknaden.

Jag är väl trög, men jag börjar nu fatta vad statsvetaren SBL menar med folkhemmet och narcissismen. Fast det känns som om narcissism är fel begrepp. Folk är mer i klorna på UTVECKLINGEN.

Om nu politiken är åt helvete fel - vad gör vi då?
20.24 

Lite av varje.
Teknik:
Jag har gjort det igen. Köpt en helt onödig pryl. En pytteliten digitalkamera som får plats i ena anden. Man har den som en nyckelring. Den tar 24 bilder i VGA-upplösning 648x480 pixlar. Jag betalade 169 SKR för den + 2 st uppladdningsbara AAA batterier (118 SKR).

Jag bestämde mig ”helt plötsligt” för att jag ville ha en pytteliten kamera i fickan som jag lätt kunde ta upp och bara ta ”minnesbilder”. Har nämligen upptäckt att mitt bildminneskomihåg har blivit uruselt. Och detta var ju en relativt billig ”uppgradering”.

Den hjälpte mig med nästa rubrik.

Dejavu:
Jag gick på gågatan i Trollhättan från Oden till Apoteket. Då fick jag se en löpsedel: ”Så enkelt slipper du din fotknöl”. Det var jag tvungen att ta en bild på, för att komma ihåg. Här fick jag en dejavu. Känsla av att ha varit med om detta förut. Så jag kollade upp det där hemma. Ovanstående löpsedel var presenterad av GT, idag 12/9. Den 1/9 hade Expressen följande löpsedel: ”Så enkelt slipper du din fotknöl”. Vad säger ni om det? Är det nyhetstorka eller demens? Nu samarbetar ju GT och Expressen så de kanske resonerar så här:
"Det verkar som om folk (vi läsare) inte fattade löpet den 1/9 som vi på Expressen hade så ni på GT för väl köra den igen".

Bok:
Nu har jag Annika Bryn’s första bok, ”Den sjätte natten”, i min ägo. Den ska jag börja läsa i kväll och så tror jag att den kan vara bra att ha som sällskap i morgon på inskrivningsbesöket på Sahlgrenska. De ”hotar” ju med att det kan ta hela dagen.
Tänkte det var bra att börja med hennes första och så går jag på den nyutgivna ”Brottsplats Rosenbad”, efter den. Ja det var egentligen hon själv som tipsade mig om att jag kunde göra så, läsa dem i ”rätt” ordning, eftersom det är samma personer i böckerna.
Känner jag mig själv rätt så har jag läst bägge inom en kort tid och så blir det till att leta god litteratur inför själva operationsvistelsen, så att säga.

Någon som har några bra tipps på några deckartitlar? Undvik titlar som: ”Han slant med kniven”, ”Det var läkaren som var seriemördaren”, ”1001 realistiska fallbeskrivningar över misslyckade operationer”, ”Infektionen åt upp honom inifrån”.

Mat:
Freudiansk glömska, finns det?
[Detta är tillskrivet i efterhand, kl ca 18:17]
Jag köpte en påse med 20 Thekakor (grova visserligen) och en serietidning (Hälge) och så beväpnade jag mig med ett paket margarin, en smörkniv, ett glas och 1,5 liter bubbelvatten. 11 thekakor senare fick jag tvinga mig till att stänga och lägga påsen med resterande thekakor i frysen. Vad är det för "krafter" som "driver" en människa till denna matbordskantens ättestupa?

Nu ska jag städa toaletter!
17.37 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Börjar faktiskt bli lite trött på den här rabiata ”Fi”-hysterin. Nu är jag ju inte på plats och kan inte bilda mig en egen uppfattning. Och kan jag förlita mig på vad massmedia förmedlar?
Är ”antifeminismen” så otroligt stark så det krävs ett feministiskt parti? Som egentligen, på något konstigt vänster motarbetar sin egen feminism?
Liza Marklunds CITAT från Expressen:
”jag kommer aldrig att rösta på er, men fortsätt gärna att toka er så att vi andra verkar lite normalare”, säger en del av vad jag också tycker. Det får ett ”löjes skimmer” och förlorar trovärdighet. Och det vinner patriarkatet på!
Jag är anhängare av naivismen. Jag är nämligen så naiv så jag anser att vi alla gemensamt kan arbeta för:
- att kvinnliga präster anses hur självklart som helst. Jag är så naiv så jag trodde att det var så, eftersom det har funnits kvinnliga präster i en massa år.
- lika lön för lika arbete.
- att barn fostras i samförstånd mellan bägge föräldrarna och samhället. Och eventuella problem löses efter bästa förmåga. Barn är ingen ”sak” som tillhör ett specifikt kön. Barn ”tillhör” oss alla, barnen är vår framtid och det är vår skyldighet att de ska kunna leva och verka i en trygg framtid.
- att ALLT våld stävjas i sin linda genom att vi ALLA reagerar på minsta signal. Då kan vi också komma åt det ”dolda” skamliga och nedvärderande kvinnovåldet, i hemmen.
- att GEMENSAMT motarbeta porrindustrin genom att lyfta fram EROTIKEN.
- ingen diskrimineras för sin sexuella läggning.
- att HELA rättssystemet ses över så att ALLA straffsatser blir mer anpassade till det ALLMÄNNA rättsstänket. Sedan har jag inte funderat färdigt på hur jag skulle vilja att det ser ut i förhållande förövare-offer och då specifikt våldtäckt. Det lutar åt att jag vill mer lägga bevisbördan på förövaren, att denne bevisar att ”samtycke” fanns. Nu är det ju liksom tvärt om. Det är offret som ska bevisa att den inte samtyckte. Sedan måste rättsväsendet se till att skydda oskyldiga. Man eller kvinna ska inte kunna anmäla MIG för våldtäckt bara för att de är sura, förbannade, missledda, taskigt vaggade etc. DET ska i så fall avklaras i FÖRUNDERSÖKNINGEN och aldrig hamna i rättssalen.

Har jag missat något så hör ni väl av er?

Nyheter:
Lustig rubrik: ”Köerna kortas med privata vårdgivare”. Läser man artiklarna så förstår man ju att det är extra skattepengar som ligger bakom möjligheten att korta köerna. Här får jag ju nästan uppfattningen att de ”privata vårdgivarna” är räddaren i nöden som ställer upp och hjälper till. Om nu offentligheten KÖPER vård av privata vårdgivare så är den vården att betrakta som OFFENTLIG.
Vad är rubriksättaren ute efter?

Debatt-artikeln på sidan 5 tycker jag skall lyftas fram som en NYHET. Även om det varit känt i flera 10-tals år att amalgam är högst ohälsosamt i de flesta munnar.
Det är SKRUTT att beslutsfattare låter penningen bestämma i denna fråga.

Märkligt att Sahlgrenska får skäll för att de inte uppfyller vårdgarantin. Vad har det för botten? Hela artikeln genomsyras av en åsikt att det är specifikt den behandlande enheten som gjort fel. Är inte den egentliga grundorsaken att BESLUTSFATTARE snålat in med pengar till det som behandlingsenheten i flera år bett om? Fler strålkanoner och mer resurser.

Politik:
Inget nytt under solen? Alliansen(m, fp, c & kd) håller väl på och filar argumenten liksom Koalitionen (s, v & mp). Att följa ”Fi” ska bli riktigt intressant.
Personligen tror jag att partierna skulle vinna på att lämna sina allianser, koalitioner och grupperingar. Alla partierna har idag en ”nyans” i sina led. Moderaterna har värderingar som går från ljusblått till mörkblått och Socialdemokraterna från ljusrött till mörkrött. Och i ändarna överlappar de liksom varandra.
Det vore ärligare mot folket, röstarna, om respektive parti ”körde” SIN linje och SINA sakfrågor. Sedan får den parlamentariska demokratin råda vid förhandlingsbordet om hur det sedan ska bli med de olika frågorna. Då skulle olika grupperingar kunna bildas i olika sakfrågor. Borde inte det bli mer representativt?
Vi har ju ändå lämnat den ideologiska partibildningen framför en sakfrågepolitik.
Som det nu är så kan man ju inte rösta på något parti om man t.ex. vill behålla en hög alkoholskatt.

Serier:
ZITS klar vinnare. De övriga var inte i närheten. Utgjorde aldrig något hot. ERNIE, kul historia, men måste man dagligen läsa Aftonbladet för att fatta? Jag t.ex. är så obildad så jag vet inte vem Jan Suhr är. Och vad har serietecknaren Bud Grace eventuella psykiska krafter med själva historien att göra? Jag har en känsla av att jag kanske missat något uppenbart är, eller?
-----------------------------------

Läs mellan raderna, också!

12.02
kommentarer  
Instämmer helt i dina tankar kring "lede" Fi!
För övrigt får du hålla till godo med andra ledarskribenter än mig ett tag framöver, eftersom jag blivit sjukskriven på obestämd tid ...
Men, jag hotar med att följa din blogg ändå!
Ha det gott och pussa på pit-collien :o)// Agnetha, AA

- Agnetha
- 2005-sep-12 13.26

Aaaghhh!!!!
Där högg det till Agnetha. Jag "livnär" ju mig på dina åsikter. Men, OK då. Om du riktigt, riktigt säkert håller ditt hot och dessutom kompletterar med ett och annat mejl så kan jag stå ut.
Får jag be om en tjänst? Kan du mejla Håkansson och be honom "trolla" fram lite mer motvikt till all "liberalism" från Liberala Nyhetsbyrån?
Sköt om dig!

- Nisse
- 2005-sep-12 14.13


God Morgon!
Idag är det 17 dagar kvar till operationen.

Frukost:
Hustrun hade gjort frukost åt mig idag också? Vad har jag gjort, eller inte gjort, som förtjänar det. Eller ligger det något dunkelt manipulerande, beräknande syfte bakom? Eller, är hon helt enkelt bara så himla snäll?

Spam:
Varje dag får jag ca 20 mejl som är relativt jämt fördelade mellan;
köp av penisförlängare, /-förstorare
köp av Viagra
och om jag vill träffa unga tonårstjejer

Sanningen: Jag är nöjd med min snopp och den fungerar tillfredställande och tillgången till nöjsamt och ömsesidigt kärleksmottagande motsatt kön är till belåtenhet.

Var får då porrindustrin den motsatta uppfattningen från?
Att:
jag har pytteliten snopp eller i alla fall att jag vill ha en större?
den jag har, inte fungerar, eller att jag skulle vilja att den fungerade mer och bättre?
jag dessutom ständigt suktar efter lammkött, med icke fungerande och för liten snopp?

Det är ju skrämmande? Hur vet de att jag är man?
Det vet de inte, de chansar. Jag har ”nisse” med i ePostadressen. Svårare än så är det inte. Det är så de gör, porrindustrin, de ”scannar” av hela rackarnas internet. Man lämnar sin ePostadress någonstans, offentligt, eller av godtrogenhet i någon sajt som sedan, utan att du vet om det, sålt den vidare till dessa skrupelfria porrprofitörer. Och vips så är du med att ”finansiera” eller ”stimulera” en porrindustri som du egentligen är motståndare till.

Nu har jag egentligen inte ont av de där ”spamen” eftersom jag har en effektiv antispamprogramvara som sorterar bort det jag inte vill ta del av. Men jag har valt att inte automatiskt radera dem, jag är nyfiken på att se vad det är för skit som kommer.

Ett tipps, lämnar ni er ePostadress någonstans gör så här:

Min riktiga ePostadress är: nisse@ngn.nu.

skriv i stället t.ex.;

nisse[ta bort denna spamstoppare]@ngn.nu eller
nisse[remove this spamstopper]@ngn.nu

Då ”studsar” spamet tillbaka till spamavsändaren. De jobbar aldrig manuellt med ePostadresserna.

Och är de seriösa de som du lämnar din ePostadress till så fixar de manuellt till den.

Lycka till!
10.42 

2005-sep-11
Pengar!
Nu, precis just nu, blev jag klar med min ekonomiska genomgång som släpat efter sedan i början på juni?
Ca 5000 SKR ligger jag back. Så nu är det SPARA som gäller.

Skönt att det är färdigt. Från nu ska jag ägna mig mer åt att färdigställa min "sjukhistoria" och mer utveckla min "Jag Tycker"-sida. Framför allt vart jag står i de olika politiska "sakfrågorna".
Intressant att få tänka efter liksom. Vad tycker jag? Står jag för det här?

Jag kan ju börja med att tycka om:
Sverige:
Sverige är ett bra land, ett välfärdsland. Vi har en internationellt sett bra position och stabil ekonomi. Vi är inte direkt engagerade i något krig. Sverige har ofta rollen av internationell medlare.
Det är relativt tryggt att bo här. Folk bär inte omkring med vapen hur som helst. Vi har en representativ demokrati, vilket innebär att vi väljer företrädare som vi vill ska representera vår åsikt och/eller värdering. Sverige har yttrande och åsiktsfrihet. Vi har allemansrätt, vilket innebär att vi kan röra oss fritt med respekt. Vi har allmän rösträtt. Jag gillar också att Sverige är "öppet", och med det menar jag att jag inte gillar motsatsen, länder som stänger sina gränser.
Vädret i Sverige kan ju vara lite jobbigt ibland. Dels är årstidsväxlingarna fantastiska att få uppleva men jag önskar att vår-sommar vore den längsta perioden. Nu är det ju höst-vinter som är den längre.
Ett första utkast som säkerligen kommer att revideras ett flertal gånger!

Sköt om Er där ute!
22.36 

God Kväll!
Svamp:
Det blev allt några svampar. Men det bästa var nog att det var så gott väder. Att det kröp två fästingar på hustrun är ju också lite kul, så här i efterhand.

Handla:
Efter att vi plockat svamp och knatat runt i naturen stannade vi till vid Överby, kommersialismens Mecka, och handlade mat. Det var nog det som ”knäckte” mig?

Mat:
Hemma åt vi god pastasallad, rester från gårdagen (tack P!).

Vila:
Tänkte det var nödvändigt med en stunds vila. Tänkte mig ca 30 minuter med tanke på att jag kände mig rätt så slut. Då var klockan 14:30. 17:50 vaknade jag och fick tvinga mig upp. Först till medicinskåpet för att ta ett extra piller. Sedan …

Godis:
Jag tvingade mig vidare till att börja försöka äta upp allt smågodis jag köpt för att fira min bröllopsdag. Den gröna längden, tårtan, som hustrun lovat bjuda på, var slut.
Så nu är jag trött i magen, också.

Hunden:
Mår fortfarande bra. Hon for fram som en furie i skogen. När vi inte hittade några lerpölar så hittade hon dem. Hon får fortfarande kokt kyckling och ris. Hon slukare det i ett ”nafs”. Och så kommer hon och ser undrande ut: ”Och huvudrätten, när kommer den?”

De' e' gôtt å leva!
19.05 

God Morgon!
Idag har hustrun och jag varit gifta i 29 år, med varandra! (tack för grattiset syrran!)

Idag är det 18 dagar kvar till operationen.

Idag är det 4 år sedan terrorister flög in med flygplan i World Trade Center.

Idag mår vår hund bra!

Idag är en bra dag för svampplockning!

Ha en bra dag!
10.01
kommentarer  
Vi vill ocksä gratulera på bröllopsdagen, hoppas ni får mycket svamp, ha det

- Mamma och Pappa
- 2005-sep-11 04.32

Tack Mor & Far!

- NGN
- 2005-sep-11 13.20


2005-sep-10
30 år:
Hon har blivit stor, 30 år, den lilla, som jag bar omkring på, på nätterna. Hon var kolikbarn. Det var en kul tillställning, ja kalaset alltså. Vi var på den där bangolfen som ligger inomhus nere på Vassbotten, i Vänersborg.

Vi delades upp i lag, två och två. Jag och min medspelare vann. Men, eftersom min medspelare var värd för kalaset gick vinnarpriset till det par som kom tvåa.

Värden kunde inte spela de 4 sista hålen så då spelade jag dem i stället och när jag spelade i hans ställe så spelade jag bättre än när jag spelade för mig själv? Inte undra på att han vann! Och ändå inte?

Kul var det! Tack P!

Nu ska jag vila mig!
19.09 

Lite av varje!
Allmänt:
Om en stund eller en strax ska vi åka till Erikshjälpen och lämna lite grejer.

Hälsa:
Sedan blir det hem och vila lite. Det tar styggt på en redan ”pressad” kropp att vara ute och ”festa”. Vi var ju på After Work igår, jag och hustrun. Det var trevligt.

"Vi" var tvugna att tacka nej till att träffa mycket goda vänner, T&M, p.g.a. att "de" var "kraftigt" förkylda. Jag vill inte utsätta mig för en överväldigande majoritet av små baccilusker nu så här nära inpå operationen. Dessutom ska jag ju till Sahlgrenska den 13 september för inskrivningsbesök och då kommer de antagligen att ta en del prover och då är det inte så smart att vara "megaförkyld".

Nöjen:
Klockan 15:00 ska vi på födelsedagskalas.

Hunden:
Mår mycket bättre nu. I kväll ska hon få sitt första mål mat sedan i onsdags. Det blir kokt kyckling och ris.

Lev väl!
10.52 

God Morgon!
19 dagar kvar till operationen.

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Ledaren och artikeln på sidan 16 behandlar en märklig företeelse. Moderater föreslår att man med hjälp av (olagligt) bidragutnyttjande ska kunna stanna hemma och ta hand om sina barn. De vill alltså föreslå ett slags bidragsfusk? Moderater? Är inte de bland de främsta motståndarna till bidragsfusk i allmänhet och till bidrag i synnerhet?
Nu anser ju jag att ALLA ska vara motståndare till vilket fusk det nu må vara.
Men är egentligen Moderaternas utspels så konstigt?
Ibland har jag en känsla av de, och många med dem, resonerar som så att: ”Finns det nu tokiga regler och bidrag se då till att utnyttja dem, för egen vinning, så mycket det går”.
Det finns ett annat underliggande syfte med det resonemanget och det är att skapa en grogrund för tankar om ”bidragets vansinne”, gäller även skattesystemet. ”Se vad tokigt det är, ta bort det!” Det privata initiativet, entreprenören, är mycket bättre, än den bidragstokiga, byråkratiska, ineffektiva, känslokalla offentliga omsorgen. Ja, jag menar alltså att det är så de med BORGERLIGA VÄRDERINGAR resonerar.
Och alla entreprenörer inom det privata initiativet är ju givetvis inte av ondo. Flertalet står bakom många goda initiativ i vårt samhälle. Min åsikt är dock att de ska hålla fingrarna borta från den offentliga hälso- och sjukvården. Jag ser ingen som helst anledning att ”konkurrensutsätta” den. Jag är stark motståndare till att man på vilket sätt det nu månde vara gör en vinst eller profiterar på ohälsa.

Insändare:
Jag skickar in en till ttela och bemöter signaturen TRÖTTNAT. Och jag formulerar den enligt följande:
”Bäste TRÖTTNAT.
Jag förstår din förtvivlan. Det måste vara svårt. Men om ni nu är så många så är det väl bra att det skapas ”motvikt”. Detta med spriten medför en massa problem, lidande och svårigheter som just du, och "ni", kanske inte ser. Om Göran Perssons utspel i stället lytt: ”Sänk spritskatten, så dör fler!” Hur hade då reaktionerna sett ut? I Finland har de gjort det Persson föreslår och nu ångrar de sig. Tråkigt nog valde Persson det populistiska: ”opium åt folket”.
Nä, EU-POLITIKER visa KURAGE och kräv begränsning av införselkvoterna i stället!
Alkoholen skadar den Svenska samhällskroppen mer än den gör nytta i enskilda kroppar. Och det gör även övervikt och rökning!
Nils-Gunnar Nordlund (född: 1955)”


Nyheter:
Jag lider med Frändefors.

Jag förutsätter att läkare endast sjukskriver de sjuka och att de gör det utifrån sin medicinska profession. Det är utomordentligt tokigt att de tvingas skriva längre sjukperioder p.g.a. långa vårdköer och byråkratisk Försäkringskassa.

Politik:
Glöm inte kyrkovalet! Rösta den 18 september!

Serier:
Svårt. Ingen tydlig fullpoängare. Men jag väljer: BIZARRO. Mest p.g.a. att den väcker filosofiska tankar om att hur det egentligen ser ut om vi studerar oss själva på ett helt objektivt och värderingsfritt sätt.
-----------------------------------
10.12 

2005-sep-09
After Work!
Ja efter hustruns jobb alltså. Vi har bestämt date på Spekön i Trollhättan och där inväntar vi att Swania ska öppna 16:00.

Fredagskul!

PS
Fast jag kan inte släppa tankarna på föräldrarna till den lilla 2-åriga flickan och personalen i Frändefors.
DS
14.24 

Bloggare?
Efterlysning! Är det bara jag som bloggar i Vänersborg? Ni som är Vänersborgsbloggare kan väl kontakta mig. Antingen genom att lägga in en kommentar eller via ePost.

Keep on blogging!
12.04
kommentarer  
Skriv en annons i TTELA eller insändare eller nåt, en del vet säkert inte ens att det finns.

- Ann Marie Nordlundh e-post
- 2005-sep-09 08.23

I och för sig, men nu är det befintliga Vänersborgsbloggare jag är ute efter. Och då är de ju redan ute i cyberrymden. Men, det kanske blir nästa steg. Vi får se.
Må gott!

- Nisse
- 2005-sep-09 08.27


Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Jag måste be om ursäkt till alla andra ledarskribenter än AA. Ni får liksom ingen rättvis ”bedömning”. När jag ser att det inte är AA så kopplar jag in andra delar av hjärnan och granskar ledaren ur helt andra perspektiv och med annorlunda ”filter” inkopplade.
Så min reaktion på dagens ledare blir: Inget nytt.

Nyheter:
Min reflektion är hur förstasideredaktionen (finns det en sådan?) valt att framtona en i för sig utomordentligt tragisk händelse. Hoppas verkligen den lilla klarar upp det. [fick veta nu att hon inte gjorde det].
Men jag menar, barnet kunde ju lika väl ha ramlat från den lilla barnanpassade bänken, vid väggen. Och det var ju inte gungan som på något sätt egentligen orsakade olyckan.
Det här skapar bara en skev bild av att just den typen av gungor kan vara farliga för barn – det första intrycket – det som sätter sig på näthinnan. Lägg därtill de senaste artiklarna om hur illgärningsdårar saboterar lekparker för att medvetet orsaka olyckor(!?). Vad ger då tidningen läsaren för bild – som förstärks? Jo, att lekplatser är fullständigt livsfarliga!
Det är ena sidan på myntet, att folk blir felaktigt uppskrämda och att det är tidningen som ligger bakom den bilden. Den andra sidan, av myntet, är att det också belyser ett eftersatt underhåll och att fokus måste riktas på om verkligen lekplatser är säkra? Det kan ju ha slarvats i besparingarna och effektiviseringarnas period.

Trevligt att reporterjouren är tillbaka. Trevligt ”folknära” initiativ. Det visar också att myndigheterna inte alltid är så rackarns byråkratiska, alla gånger.

Nix-registret vill jag också slå ett slag för. Det är mycket trevligare att svara i telefonen nuförtiden. Nu är 99 av 100 samtal faktiskt äkta personliga. Förut ”snodde” telefonförsäljarna ca 50% av telefonsvararglädjen.

PS: Ni som eventuellt skulle bli irriterade över t.ex. ”Varför reagerar han inte på det, datt eller ditten.” Så kan jag meddela att det gör jag visst. Men, jag begränsar och prioriterar mitt skrivande. Och så försöker jag variera mig. MEN är det något DU skulle vilja ha MIN reaktion på så är det bara att lägga in en KOMMENTAR och fråga!:DS

Politik:
Faktiskt riktigt skönt med lite politikerstiltje.
Om vi bortser från debattinlägg, eventuell amnesti för gömda flyktingar, EU’s inblandning i dagisköken(?), Jutsjenko avskedar en hel regering(?), miljöpolitiken får ett uppsving tack vare Katrina(?), kommunerna klarar inte psykvården (jodå, det är politik), höga chefer slutar i Lilla Edet (beror säker på politiken) och kyrkovalet.

Övrigt:
Tänkte jag skulle läsa mitt horoskop. Och så gjorde jag det. Då kom jag på av vilken anledning jag inte läst det på länge. Jag är tvilling:
”Pengar: Du blir erbjuden att köpa något till ett reducerat pris. Kontrollera kvaliteten.
Kärlek: Om du lever i ett gammalt förhållande bör ni undvika hårda ord den här veckan.
Arbete: Du ställer dig kritisk till ett väl beprövat sätt att arbeta. Diskutera saken.”


Skulle verkligen behöva ”allt” till reducerat pris. Jag ligger pinsamt mycket minus i min ekonomi.
Jag lever i ett gammalt förhållande. Vi firar 29-årig bröllopsdag på söndag, jag och hustrun. Jag kan inte komma ihåg när vi senast använde ”hårda ord”, vad är det?
Och så kommer det: Vilket arbete?

Serier:
Idag var allt av relativt bra kvalitet. Men en måste vinna. Det är spelets regler. Och vinnaren är: HÄLGE! Tätt följd av ERNIE och ni som följt den fattar poängen.
-----------------------------------

Läs på!
(Kan ju faktiskt uppfattas som både positivt och negativt?)
10.37 

God Morgon!
Idag är det fredag!
Idag är det 20 dagar kvar! (till operationen)

Hälsa:
Har börjat å rätta till mig nu. I morse kände jag mig som en 94 kilos potatissäck som vältrade sig ur sängen och sedan försökte få reda på allt i ett försöka att balansera upp det hela.

Mitt ”uppstigande” måste ske i etapper. 1. Upp ur sängen. 2. Hygieniska måsten. 3. Intag av antivärktablett. 4. Frukost med tillhörande uppletning av morgontidningen (min äkta hälft går upp tidigare). 5. Sedan måste jag lägga mig igen? Oftast på soffan, jag passar då på att fortsätta läsa tidningen. 6. Går upp och gör ordning lämplig dryck; te, kaffe eller vitaminer. 7. Ner på soffan igen. 8. Sedan kan jag börja föra en mer ”normal” tillvaro.

Om jag skulle hoppa över steg 5 så händer följande; jag får en djup, dov, molande värk i ljumsken, värken sprider sig ned i höger sida av pungen, upp i höger sida av ländryggen/ryggen, ned i höger ben. Det är i och för sig uthärdligt, det är illamåendet som knäcker en. Och det kan ta hela förmiddagen innan det går över.
Jag har lärt mig det där nu så jag råkar inte ut för så ”kraftiga anfall” nu för tiden.

Hunden:
Börjar se normal ut. Förutom att hon inte begriper av vilken anledning hon inte får någon mat. Å andra sidan, ibland har jag för mig att hon tänker: ”Jaha är det sådana dagar nu, jag får ingen mat.” Sedan i januari i år har hon haft 5 omgångar av diarré och kräkningar med påföljande medicinering och fasta.

Vi "hörs"!
09.31 

God Natt!
Hälsa:
Nu är det dags att lägga sig och försöka slappna av och stänga av tjutandet/väsandet i huvudet. Mentalt koppla bort muskelryckningarna och den ”sprängande” värken i armar och ben. Låter illa det där men det är faktiskt inte så farligt. Läkemedel hjälper en hel del, mot värken.

Hunden:
Först ska den nu relativt tillfrisknande hunden ut på sista rastningen.

Sköt om er där ute!
00.03 

2005-sep-08
Berättelse!
Den här brukar jag berätta så ofta så hustrun numer himlar med ögonen.

Att döda en Geting med ett ”karateslag” (sent 70-tal)
Jag var elev på kirurgen 2 Vänersborgs lasarett. Eftersom getingarna var aktiva och rätt så ”på” så bör detta ha varit på sensommaren.
På kirurgen 2 fikade man, när vädret tillät, ute på en balkong som vätte mot söder. Det var fullt med folk som satt och fikade och jag kom ut på balkongen. Eftersom det var fullt valde jag att stå, nära dörren. Det var också elevens uppgift att svara på ”ringningar” när det var fikapaus. Så det var liksom ingen ide att sätta sig.
Nåväl, nästan hela personalstyrkan sitter där i solvärmen och njuter av fikat, då kommer fridstöraren. En geting! En del blir smått hysteriska och försöker gömma sig? Andra tjuter lite lätt och några viftar ivrigt med armarna.
Då hör jag mig själv säga: ”Ta det lugnt, man dödar dem med ett karateslag i nacken.”. Scenen frystes, sedan säger någon, liksom på skoj: ”Jodu, det skulle jag vilja se.”
Jag svarar: ”Kolla här!” Getingen kommer åt mitt håll och jag sätter pekfingret mot tummen för att ”snärta till”, ni vet. När getingen är precis framför mig ”snärtar” jag till med pekfingret. Träffar getingen? Insekten far iväg i en båge och landar mitt på fikabordet. Då säger jag: ”Så gör man.”
Någon vid bordet böjer sig fram och tittar på getingen, som är mycket död, och huvudet hänger liksom lite på sned. Personen utbryter: ”Det var som fan! Nacken är knäckt.”
Allas blickar riktar sig nu mot mig. Jag slår ut med armarna, höjer axlarna lite, lägger huvudet på sned och säger: ”Vad var det jag sa? Man dödar dem med ett karateslag i nacken.”

Resten av den dagen kände jag ”mystiska” blickar riktas mot mig. Var det beundran? Rädsla? Det kommer jag aldrig att få veta. Jag vet bara att jag hade en sagolik tur och hade hur roligt som helst.

Nu är det inte slut med detta. Några dagar senare; Scenen är den samma men det är delvis ett annat ”arbetslag”. Jag är ännu inte närvarande.

Då nämner en av personerna vid bordet att Nisse dödade en geting med ett ”karateslag”, häromdan. Lågmält skratt sprider sig över bordet. Personen som säger detta blir irriterad över att inte bli trodd. Reser sig och går och hämtar mig. Jag blir mer eller mindre utknuffad på balkongen och personen säger: ”Visst dödade du en geting med ett karateslag!” Jag svarar: ”Jajamensan!” Jag tittar in i ett stort antal skeptiska ögon.

Då kommer en geting flygande in över fikabordet? ”Kolla här!” Hör jag mig själv säga. Getingen kommer åt mitt håll, jag ”spänner karatefingret”. SNÄPP! Jag träffar getingen? Denna gång åker den åt andra hållet i en vid båge och landar på balkonggolvet.
Personen som ”släpat” ut mig, går fram och tar upp getingen och släpper den triumferande mitt på bordet och säger: ”Där ser ni! Och kolla efter, nacken är av!”
Flera huvuden lutar sig fram och konstaterar att så är det. Nu vänder sig ett antal smått förskräckta ögon åt mitt håll. ”Det är enklast så. Man tar dem med ett karateslag i nacken” Säger jag, rycker på axlarna, vänder mig om och lämnar en mycket förvånad ”publik” bakom mig.


Det är de enda två gångerna i hela mitt liv som jag lyckats med detta. Jag har försökt senare men bara missat. Så, jag får väl leva på mitt ryckte?

Ovanligt lite getingar i år?
15.50 

Djurliv!
Hunden:
Det ser lite ljusare ut. Just nu leker hon med en av sina pipleksaker och "trippade" fram relativt obehindrat när vi var ute på lilla lunch-rastningen.

Det är hopp om förbättring!
12.03 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Jepp! AA, helt rätt. Vilken gullig valp som helst kan utvecklas till ett monster i okunnig omvårdnad.
Ta vår Collietik Tessie (just nu sjuk). Jättesnäll, älskar barn, älskar alla – människor som enligt henne är ”normala”. Utvecklingsstörda och förståndshandikappade är hon rädd för. Hunden ”ser” något som inte ”stämmer” och reagerar med rädsla. Jag tycker det är pinsamt.
Det finns annat som omvandlar vår Collie till en ”pitCollie”; Andra katter – de ska dö, så är det bara. Hemma har vi två katter men de uppfattar hon inte som ”katter”. Halvstora och stora mörka hundar förtjänar inte heller att leva.
All denna ”aggressivitet”, hos vår Collie, bottnar i rädsla och sannolikt otrygghet i just dessa situationer. Så vi jobbar stenhårt på ”trygghetsgrejen”. Det gäller att få hunden att känna att vad som än händer så är det alltid tryggt att komma till husse eller matte.
Med TRÄNADE kamphundar är det dock annorlunda. De anfaller inte av rädsla eller otrygghet. Tvärtom. Och de gör det också utan att förvarna. Av den anledningen hinner inte även en stor kraftig hund med att försvara sig när anfallet kommer. Kamphundens signalsystem är ”borttränat” eller bortavlat.
Så är det något som ska förbjudas är det tränade kamphundar och dess tränare (ägare). Och hur förbjuder man det? Det är ju redan olagligt – att hetsa hundar mot varandra.
Vi, alla andra, som i alla fall tycker att vi försöker bete oss förnuftigt med våra hundar måste hjälpas åt att markera, säga ifrån när vi ser en person som helt uppenbart inte har koll på sin hund. Är du rädd för att konfrontera direkt, vilket ofta kan vara befogat, så ring polisen när du har tillfälle och rapportera vad du sett.
Det värsta vi kan göra är att tiga!

Nyheter:
På sidan 8 kan vi läsa att nu samlas de ”goda” krafterna för att sänka det idiotiska förslaget om sänkt spritskatt. Kan vi inte sluta med att upprepa våra och andras misstag. Se på Finland, en bra jämförbar region, de super som vi Svenskar. De ångrar idag sitt beslut att sänka sin spritskatt.
Nä, återigen: Politiker visa massa KURAGE och kräv minskade införselkvoter!

Sedan märks det att media börjar att "gotta" sig i "minnet" av terrorn i USA den 11 september.

Politik:
Nu närmar sig kyrkovalet den 18 september. De politiska stora partierna är överens, i det mesta, lite mysigt. Jag ska rösta för att inte partier med antidemokratiska och omänskliga värderingar ska få plats. Och så ska jag rösta på det eller de partierna som är för att;
- kyrkligt viga homosexuella,
- tillåter de självklara kvinnoprästerna,
- motarbeta präster som är demagoger,
- värna om mångfalden. Alla ska vara välkomna till den Svenska Kyrkan.

Serier:
ERNIE tar hem segern idag. Främst beroende på det belysande greppet att beskriva försäkringsindustrin. ZITS ligger inte långt efter, men nådde inte riktigt fram. HÄLGE var också där och hotade dagens vinnare, men den föll på att den var en repris.
-----------------------------------
10.11 

God Morgon! 21 dagar kvar! (till operationen)
Hunden:
Våran stackars hund. Hon är fortfarande sjuk. I går kväll var det ytterligare dusch efter flytande diarré. Nu på morgon inget och det är ju i och för sig skönt. Men hon är slöare än hon ”brukar” vara när hon får sina magproblem? Hon dricker dåligt med vatten också, tycker jag.

Jag ringde veterinären. Det går tydligen någon form av smittsam magsjuka bland hundar nu. Så veterinären trodde inte att detta hade med hennes tveksamt fungerande bukspottkörtel att göra. Och vi fortsätter att ge henne ”magsulfan” och därpå kostersättningen.
Skulle hon bli sämre under dagen är vi välkomna att höra av oss igen.

Då är det ”bara” att vänta och hoppas att hon blir bättre.

Jag lider med hunden!
09.17 

2005-sep-07
www-surf:
Har surfat runt på en massa bloggar och andra "sajter" och studerat vad som är "på tapeten".

USA har mycket plats. Kyrkovalet den 18:e surrar upp också. Moderaterna är bekymrade över alliansens sjunkande opinionssiffror. Försökte kolla vad Folkpartiet tyckte. Gick inte. De liksom noterade bara att vi ska rösta den 18:e. Centern var det lika dant med. Så därifrån gav jag upp politikkollen. Se om jag mäktar med mp, s och v i morgon?

Moderaterna utmärker sig genom att ha "utsett" en offentlig bloggare, på deras hemsida. Så tycker jag att de andra partierna också skulle göra. Vänsterpartiet har något åt det hållet som de kallar debattforum.

Nu ska jag göra annat än sitta framför tangenterna!
20.13 

Hunden:
Stackarn! Rinnande diarre. Vi utgår från att hon fått i sig något olämpligt. Fast jag har inte lämnat min teori om att hon "helt enkelt" inte tål torrfoder över huvudet taget.

Hon har fått bredspektrumantibiotika som hon ska ta i fem dagar och nu ska hon fasta i 48 timmar. Sedan får hon Canikur (kostersättning).

På fredag/lördag ska hon få KLASS-foder och sina vanliga pankreasenzym.

Hundliv?
20.11 

”Kvinnaböske”
Nu, 12:22, när jag var ute och gick med den stackars hunden i ”ösregnet” så kom jag att tänka på en artikel i gårdagens Aftonbladet. Den handlade om han i ”Kvinnaböske”, Hasse Andersson. Jag känner med honom, han har liknande problem/besvär som jag har. Men jag kan inte låta bli att ”småle” åt ett par saker. Först, citat: ”Läkarna har sagt till honom att de är restriktiva med operationer i nacken eftersom flera känsliga nervcentra sitter där.”
Nu är det ju så att den plats där Hasses problem sannolikt kommer från är ryggmärgen och ryggmärgsnerverna och därtill spända muskler. Sannolikt är det ryggmärg och ryggmärgsnerver som av någon orsak är utsatta för påverkan. Det är väl självklart att det är ett känsligt ställe!?
Det andra är, citat: ”... fick söka akut hjälp på Karlskoga lasarett. Efter en veckas vård skrevs han ut.”
Om nu Hasse blev kvar EN VECKA på lasarettet så är min bedömning att hans besvär är allvarliga. När jag var som sämst 2001/2002 låg jag hemma och kunde bara röra vänsterarmen resten gjorde bara så in i helvete ont. Så länge jag inte var döende så brydde sig inte sjukvården, thats it!
Det Hasse har att välja mellan är en operation som kan stoppa fler besvär eller så ingen operation och fortsatt ökande besvär. Ingen kan garantera honom att han någonsin mer kan spela gitarr professionellt. Och operationen är givetvis inte riskfri!
Blir han inte nöjd med läkarnas besked ska han be att få en ”second opinion” och då till någon specialklinik inom området nackbesvär.

Är sjukvården orättvis?
12.43 

Media:
--------------- ttela ---------------
Ledaren:
Ojdå? Nu när jag sitter och funderar på hur jag ska kommentera AA’s ledare så kommer jag inte ihåg vad den handlade om. Läste den för kanske 30 minuter sedan. Mer än det sista; om fel namn i gårdagens ledare. Vad beror detta på? Dels att jag bara kom ihåg det sista och dels att jag inte minns något om själva ledaren?
1. Lägg aldrig rättning av felaktigheter sist, inom ledarrutan. Då blir det den texten som man kommer ihåg. Lägg det precis utanför, i en egen ruta.
2. Jag var kanske okoncentrerad när jag läste ledaren? Att hunden mår dåligt har troligtvis en inverkan.
3. Den intresserade mig inte?

Nu ska jag kolla vad det var den handlade om: Just det! ”Avhoppen hotar demokratin”. Främst nya politiker; känner att tiden inte räcker till, orkar inte, det är otacksamt, deras röst blir inte hörd. Ja det räcker väl.
Det där vet vi. Av vilken anledning måste det utredas innan man ”gör” något? Eller menas det att man ska utreda för att få reda på vad man skulle kunna göra? Räcker i så fall inte ovanstående ”vetskap”? Politik ÄR svårt.

Nyheter:
Faktiskt inte en enda nyhet som jag kände att jag måste kommentera? Visst, det fanns en del, men det var ”gamla” nyheter.
Men Ok då här kommer kortisar; Jättebra med nya företag. Ungdomar, använd kondom! Det är klart att det är bedrägeri när butikspersonalen hittar 23 oscannade varor. ”Headhuntingföretag” missar huvuden helt. Skogen behöver städas. Kolla om du har något gammalt skräp, det kan vara värt pengar? Hämta din cykel hos polisen. Blockera låglönearbetare, självklart! (Moderater är givetvis av en annan åsikt). Skandiachefen Lars-Eric Petersson, han är säkert skyldig, sätt dit han! Märkligt ”utspel” från Thailand, är det nödvändigt? New Orleans ska byggas upp. Svårt eller ”lönlöst” att försöka pumpa bort vattnet, av vilken anledning gör de det då?

Politik:
Rätt så dött här också. Se ledaren.

Serier:
ZITS, vann överlägset.
-------------------------------------

------ Aftonbladet tisdag 6 september 2005 ------
Jag inskränker mitt kommenterande till en reflektion och en serieanalys.

Hakelius:
Jag återger hans ”debatt”-artikel i sin helhet. Så att ni riktigt fattar vad jag menar.

”Ibland får vi se bilder från varmare klimat. Hårt arbetande kvinnor stöter något, oklart vad, i jättelika mortlar och bär tiolitershinkar med vatten på huvudet, genom mil av sönderbränd terräng. Män sitter i behaglig skugga under jättelika träd. De dricker te, spelar sällskapsspel och röker vattenpipa.
Som västerländsk, arbetande man är det svårt att inte känna viss avund. Var gick vi fel?.
Därför är det glädjande att läsa de senaste rapporterna om den uppväxande generationen. Enligt en färsk undersökning har flickor genomgående högre betyg än pojkar. Prestigeskolor är rena flickskolor, universiteten går åt samma håll och snart kommer följaktligen alla ansvarsfulla, krävande arbetsuppgifter att ha övertagits av kvinnor.
Huruvida vi vuxna män kommer att kunna återvända till trädets skugga under vår livstid är osäkert, men vi kan hysa hopp för våra söner. Och äntligen kan den tråkiga gamla sloganen. “man ska kunna leva på sin lön” stöpas om till den betydligt mer lockande “man ska kunna leva på sin fru”.”


Jag förstår att han skriver detta för att skapa debatt. Men hur lågt är man beredd att gå? Har människan ingen självkritik alls?

Och enligt författaren och frilandsjournalisten Annika Bryn, se rubriken: Fight med porrälskare och konservativa, på hennes blogg, så var han ungefär lika lysande i en tidigare debattartikel. Det handlade då om politiker, hotell & porrkanaler.

En bra artikel om porr & erotik, av Annika, kan ni läsa här: ”Porr gör killar till usla älskare”.

Serier:
HÄLGE vinner. Men tätt följd av KALLE&HOBBE samt ERNIE.
----------------------------------------------

Läs alltid tidningar med återhållsam entusiasm.
10.03 

God Morgon!
Hunden:
Hunden spyr. Enligt hustrun första gången 04:00 sedan 04:40 och 05:30. Första gången innehöll kräkningen mat de andra två gångerna endast magsaft (gult slem). Vi har inte gett henne något ”konstigt” och vi har inte noterat att hon ätit något olämpligt. Avföringen är OK.

Min nu aktuella teori är att hon helt enkelt inte tål torrfoder, i någon form, av något fabrikat.

Jag har gett hustrun ”order” om att köpa en låda med KLASS-foder (20st 500gr ”korvar”). Så får vi se hur det fungerar.
Det lilla test vi gjorde föll ju väl ut. Hunden åt med god aptit och vissade uppenbara tecken på förvåning när hon fick sitt vanliga torrfoder. Hon vägrade äta det. Sedan drev väl hungern henne ...

Rackarns vad det är synd om djuren när de visar tecken på att inte må bra. Man blir förtvivlad. Och så känner man sig hjälplös.

09:10 Tänkte ge henne morgonmaten. Börjar med att stoppa medicinen i små korvbitar. Hon ville inte ens äta korven! Hon mår inte bra. Lika bra att låta henne "fasta".

Hundliv?
08.52 

2005-sep-06
God Natt!
F&S:
Kul, uppiggande. Hade dock något mer ont än annars.

Fick ett telefonsamtal från föreningens ordförande som undrade om jag kunde fundera några dagar på hur vi skulle kunna få bästa möjliga koll på föreningens försäljningspengar, medlemskort, jympakort och medlemsregister. Tanken är att jag ska försöka hitta en eller ett par som kan jobba med detta. Jag är inget att räkna med i år och en bit in på nästa år.

Bastun:
Hade jag någon att tala med? Nej! Aftonbladet är inget vidare substitut för levande varelse, så att säga.

Vänner:
Jag får en massa trevliga ePostmeddelanden från vänner och bekanta. Flera av dem är tyvärr gjorda med teknik som inte låter sig visas via en blogg. Och de som är i textform vete katten om jag ens vågar återge här? Får kolla igenom i morgon och se om det är någon som är någorlunda ”rumsren”.

Läkemedel:
Nu ska jag ta två muskelavslappande piller så att jag till morgonen vaknar relativt värkfri. Tar sådana piller ca 2-3 ggr per vecka. Håller medvetet nere konsumtionen då de dels är vanebildande och så utvecklar man något som kallas tolerans. Det betyder att man måste ha mer och mer av ett läkemedel för att uppnå "samma" effekt (alkohol t.ex. funkar på det sättet).
Genom att ta denna typ av piller så sällan som möjligt så klarar jag mig med 2 piller per gång.

Sov sött!
22.53 

Hälsa/Motion!
F&S:
Sitter här som en ”hösäck” och försöker samla ”kraft”. Det är ju tisdag! På tisdag är det Friskis&Svettis. Välkomna till Onsjö Vänersborg skolans jympasal kl 19:00-20:00. Det är Gunilla Ny som leder.

Bastu:
Nu ska jag vara modig? Alla som är med på jympan är välkomna till bastun, efter jympan, 20:15-22:15. Om någon över huvudet taget skulle nappa på det här så är jag den förste att bli mycket förvånad.

Motionera mera? Med måtta.
16.43 

Berättelse!
Dags att lite försiktigt lätta upp det hela.

”Barnmisshandel” (80-talet)
Detta är en märklig historia som bottnar i den vidriga förekomsten av barnmisshandel.

Vår dotter sitter i dagisfrökens knä.
Hon berättar: ”Pappa han slog och han slog och slog.”
Dagisfröken undrar: ”Vem var det din pappa slog?”.
Dottern: ”Pappa han slog och min lillebror han skrek och skrek.”
Dagisfröken: ”Slog din pappa din lillebror?”
Dottern: ”Jaa.” Säger hon, nickar och ser lite lagom skrämd och ledsen ut (har vi fått veta senare).
Dagisfröken frågar också lillebror och får bekräftande nickningar tillbaka.

När jag kommer för att hämta barnen tar den aktuella dagisfröken upp detta med mig och hon berättar ovanstående.

Jag blir tyst och tittar på mina barn, de ser lidande ut.

Då talar jag om för dagisfröken att det är alldeles sant. Jag slog och barnen skrek. Vi hade kuddkrig!


Man kan ju undra var barnen fick infallet från att måla upp ett skojigt kuddkrig på det där sättet? Dottern var 4-5 år och lillebror 2-3 år.

Sensmoral: Barn har fantasi!
12.33
kommentarer  
Ja, undrar vad hon tänkte dagisfröken. Var det inte så att dom vrålade ock skrek också när du hämta dom på dagis.
Toppen tyckte jag att det var när du stod i en matkö och Katrin väsnades eller nåt. Du böjde dig ner och sa något till henne och hon blev dödstyst.
Folk hade sett ut som det var beundransvärt av dig.
Rätt vad det är säger hon: Du kan hålla käften själv!

- Ann Marie Nordlundh e-post
- 2005-sep-06 11.28

Det min syster menar har jag tidigare "publicerat" här på bloggen, under datumet: 2005-aug-2.
Håll till godo!
Att barnen skrek när jag hämtade dem kommer att berättas här inom en snar framtid. Ingen kul berättelse, men mycket lärorik, ja pedagogisk, faktiskt!

- Nisse
- 2005-sep-06 16.21


Statsvetenskap:
Kunde inte låta bli. Jag skickade ett ePostmeddelande till SBL. Nu får det vara slut! Från min sida.

Skönt! SBL svarade. Nu kan jag koppla av.
09.52
kommentarer  
Hej, Nisse! Du är en förlåtande natur.

SBL gillar att retas och gräla, vilket är rätt ytligt av honom när det gäller så allvarliga saker. Inte tar han intryck heller - inte det minsta. Jag måste erkänna att jag blir rätt förbannad av hans slarviga sätt att diskutera och nonchalera sina motståndares argument.

- annika b  hemsida 
- 2005-sep-06 07.43

Lustigt. Satte mig precis vid tangenterna för att gå in på din blogg och komplettera med att SBL roar sig kungligt på "vår" bekostnad. Och "gömmer" man sig bakom "stora" statsvetenskapliga frågor, där människor förenklats till "individualister", så är det ju liksom bara att "ånga på". Du och jag vi vill diskutera på individnivå, SBL på statsnivå - då går det ju inte. Han skulle ju kunna svara precis likadant i vilket välfärdsland som helst - oavsett individåsikt.

- Nisse - Tack, Annika, för dina vänliga ord e-post  hemsida 
- 2005-sep-06 07.58


God Morgon!
Hälsa:
Idag var sista gången jag gjorde ett kompletterande inlägg på SBL’s blogg. Jag blir bara irriterad. Och blir jag irriterad ökar mina fysiska besvär. Jag återgår till att låta mig roas av SBL’s orerande. Ofta träffar han rätt. Att han klantar till det emellanåt måste man ha förståelse för, eftersom jag gör det ofta. Ingen kan vara insatt i allt. Men att generalisera lönar sig står väl ganska klart, eller?

Media:
------------------- ttela -------------------
Ledaren:
AA
har givetvis helt rätt. Kan inte säga precis när det hände. Men partiideologin är borta. Nu är det personlighet och sakfrågor det gäller. Undrar hur många de partitrogna är numer? Finns det några siffror på det?

Nyheter:
Det var inte illa, mopedligisternas framfart i tvåstad har passerat USA-katastrofen i nyhetsvärde? Ja jag hävdar ju att vi påverkar det stora genom att agera i det lilla.

Politik:
Det massmediala intresset för vår nationella politik börjar visst dala. Det var väl egentligen bara Ledaren och två moderata gubbar som var inne i den politiska diskussionen. Jag vet att Dan Möllengård inte är moderat utan folkpartist. Men han resonerar som en moderat. Eller är det moderater som resonerar som folkpartister? Eller det kanske var så att de bägge egentligen är mer socialdemokratiska än socialdemokraterna själva? Nej så kan det ju inte vara. Inte med de sakfrågor ”alliansen” går till val med och med följande paroll: ”Ge till de rika ta från de fattiga!”
Fast, jämför man globalt, så är väl ingen i Sverige fattig, eller? Å andra sidan är väl inte det ett argument som ska förhindra kampen mot att orättvisor ökar, även om det är i en välfärdsstat.
”Enade vi stå söndrade vi falla.”

På sidan 20 konstaterar jag också att det tydligen fortfarande finns klokhet kvar. I alla fall inom Västra Götalands Folkhälsokommitté. Skönt att man inte är ensam, i att tycka som de tycker menar jag.

Serier:
Idag får HÄLGE vandringspokalen.
--------------------------------------

Nu är det 22 dagar kvar! (till operationen)
08.27 

God Natt!
Alkoholpolitik & Svensk Sjukvård:
Kunde inte låta bli. Har varit inne på SBL's blogg: opinion2002.nu och "lagt mig i".

Jag begriper mig inte på den människans syn på alkohol och inte hur han resonerar kring Svensk Sjukvård.

Det är klart, ÄR man alkoholliberal, då tycker man som SBL. Att det är ett rackarnas myndighetsöversitteri, vår Svenska alkoholpolitik. Var, i alla fall, inte nu.

SBL's uppfattning att alla(?) Svenskar är offer för ett narcissistisk folkhemsexperiment eller vad han nu egentligen menar? Han är klart rörig där. Ja, det kan jag inte riktigt se. Av vilken anledning skulle nu just tanken och viljan om "folkhemmet" vara så fult?

Jag har min övertygelse om att den narcissism som SBL avser mer är sprungen ur en marknadsstyrd liberal samhällsfilosofi, individualismen. Inte ur en misslyckad socialistisk politik som han skyller på folkhemmet? Men jag kanske helt har missuppfattat SBL där?

Och att Svensk Sjukvård skulle bestå av otacksamma patienter som kräver lyxvård? Var får han det ifrån?

Ingen politik har idag lyckats med någonting annat än att se till att "marknaden" får precis så mycket skattepengar de vill ha. Märklig politik?
00.11 

2005-sep-05
Startsidor för bloggar.
De vanligaste, av vad jag kunnat klura ut.

blogg.se [gratis]
blogga.nu (kostar minst 150 SKR/år) [gratis om du har .nu domän]
blogs.se [gratis]
blogspot.com (samma som blogger.com) [gratis]
bloggis.se (samma som webblog.se) [gratis]
bloggi.se [gratis]
blogg.passagen.se [gratis]
bloggsite.se [gratis]

bloggportalen.se (här kan man anmäla sin blogg)

Keep on blogging!
19.07 

Fårhagen
Vi, hunden, hustrun, jag, M, P, R och O, promenerade bort till fårhagen här på Onsjö. Först ”hittade” vi bara ett brunt får. Det fåret fick mycket knäckebröd.
Men det var lagom för barnen R och O att få bekanta sig med ett får.
En bit bort gick resten av ”fårskallarna”. De kom rusande när vi tog fram plastpåsarna, de lär sig, fåren alltså.
Hunden fick lite lagom spatt och ”anföll” fåren och skällde en del, vilket skrämde O, fåren brydde sig inte. Fåren tryckte på så stängslet bågnade. Då sa jag till en av ”knäckebrödsutdelarna” att denne måste gå närmre, annars är det risk att fåren kommer över stängslet. Den aktuelle ”knäckebrödsutdelaren” gjorde inte så och rätt som det var så kom ett får hoppandes över ryggarna på de andra fåren och över till ”vår sida” av staketet.

Lite lagom tumult uppstår. Det ”fria” fåret rusar gång på gång med huvudet (fårskallen) före rakt in i fårstängslet och fastnar. Det vill ju tillbaka till flocken.

Till slut lyckas M faktiskt med konststycket att förklara för fåret att den får ta lite satts och hoppa över stängslet när M håller ned det och då gör fåret det?

Man blir ju lite förundrad när man ser med vilken lätthet fåret skuttar över fårstängslet. Undrar om de vet om att de när som helst kan göra så? Stängslet är kanske mer till för att de, fåren, vill hålla oss på andra sidan? Vem vet, vem vet?

Bä, bä vita lamm …
17.54 

Hunden
Skickade följande ePost till företaget ”klassfoder” (info@klassfoder.se):
”Vi håller på och testar ert foder KLASS på vår Collietik snart 2år. Hon gillar det.

Hon har sedan liten valp haft problem med magen (diarréer) och vi har försökt med alla upptänkliga foder. Nu för ett tag sedan konstaterades att hon har otillräcklig produktion av bukspottkörtelämnen s.k. pankreasenzym.

Hon får nu läkemedel inför varje måltid och hon mår prima! Problemet är att läkemedlet kostar ca 16 SKR per dag.

Nu undrar vi om Ni möjligtvis har någon "fallbeskrivning" där ert foder visat sig "så bra" att ämnesomsättningsläkemedel som t.ex. pankreasenzym inte behövs längre?

Jag har nämligen en misstanke eller känsla av att hon egentligen inte har något fel på bukspottkörteln i sig utan att det är mer hormonsignalerna till körteln som är störd, på något vis. Och det skulle ju kunna vara foderrelaterat?

Vänligen”


De var snabba! Fick följande svar:
"Hej Nisse,
Tråkigt att höra att din hund inte är bra. Många gånger kan ett bra helfoder, som till exempel Klass, hjälpa hundar med mag och tarm problem.

Något fall som exakt passar in på din förfrågan har vi dock inte. Det är även vår policy att alltid rekommendera hundägare att följa sina veterinärers anvisningar.

Med vänliga hälsningar:

Klassfoder i Sundsvall AB
Tel: 060-158719
Fax: 060-158750
info@klassfoder.se
http://www.klassfoder.se/"

11.18 

God Förmiddag!
Hälsa:
Varje morgon, känns det som om jag har träningsvärk i hela kroppen. Och från det jag går upp och tar medicinen tar det ca 45 minuter tills det ”släpper”, blir uthärdligt.

Media:
-------------------- ttela --------------------
Ledaren:
Vojne, vojne, Hanna Wiberg, Liberala Nyhetsbyrån, den verkade så bra, din ledare. Sedan kommer det: ”USA:s engagemang i Irak har inte varit fel: tvärtom förtjänar det all europeiskt stöd det kan få.” Alla har ju givetvis sin rätt att tycka, men det där måste jag bemöta med: ”LÄS PÅ!”. Av vilken egentlig anledning attackerar USA Irak utan varken europeiskt majoritetsstöd eller godkännande från FN’s säkerhetsråd? Är du verkligen så naiv så du tror att det handlar om att USA påtagit sig rollen av en global demokratiskyddare? Och hur kan du förringa det USA har gjort och gör i IRAK med begreppet ”engagemang”? SKÄRPNING!
Jag är ingen förespråkare för vad som har skett inom Irak. Jag är ingen förespråkare för Krig. Jag är för parlamentariska lösningar. Det borde Hanna Wiberg också vara, om hon nu är Liberal?

Nyheter:
Fortfarande är det Katrinas härjningar i USA som är stornyheten. Samt den massmediala förvåningen över denna supermakts oförmåga att hantera det, när de nu var förberedda och är så rikt.
Återigen;
-> Dåligt eller obefintligt underhåll av infrastruktur.
-> Hela samhället, USA, är ”upphackat” av entreprenörer.
-> Svårförståelig enorm fattigdom i ”världens rikaste land”, ett land som inbillat övriga världen att de är demokratins apostel när de själva kräver vetorätt i alla globala församlingar.
-> Ett land som ”värnar demokratin” och har en ofattbar rasism?

Politik:
Då har vi ett helt års käbbel framför oss om borgarnas nedmontering av trygghetsförsäkringarna och socialisternas nedmontering av alkoholpolitiken.
Nu var ju just alkoholpolitiken ingen höjdare i sig. Men att tro att man ska nå ökad folkhälsa via den nu inslagna linjen är nationell naivism.

Jag vet inte om jag känt det så tydligt förr - att vad vi än väljer - så förlorar vi?

Serier:
Dött lopp mellan ZITS och ERNIE.
----------------------------------------

Besök:
Idag ska vi få fint besök. Kompisen M med dottern P med sina barn R och O.

23 dagar kvar! (till operationen)

10.39 

2005-sep-04
God Natt!
Hälsa:
Istanes! Nu är jag helt slut! Tänk att en ska va så ömklig så att en knappt klarar att transportera tvätt, i en korg, på en kärra, hemifrån och till tvättstugan (ca 75 meter). Lyfta ur tvättobjekten ett och ett, sortera dem. Lägga in dem en och en i tvättmaskinen.
Låta tvättmaskinen göra jobbet. Plocka ur de något fuktiga plaggen ett och ett i en tvättkorg, på hjul. Rulla en korg till torktumlaren (handdukar och örngott), plocka i den och starta så den sköter det jobbet. En korg till torkskåpet (lakan och påslakan), starta den. Att torka tvätten är väl i och för sig inte så jobbigt, det är ju mer en tidsfaktor. Men i mitt fall är det en fördel om tvätten är torr när jag ska rulla hem den. Torr tvätt väger mindre. Väl hemma ska den torra tvätten läggas på respektive ställe.

Helt slut!? (Så här jobbigt brukar det inte vara)

Det ska i alla fall bli skönt att lägga sig på rena sängkläder.
23.03 

Ekonomi:
I omgångar har jag denna dag ägnat åt att försöka få ordning på min ekonomi. Ja, det är ju givetvis dömt att misslyckas, den är ju redan kass. Men jag försöker i alla fall hålla reda på den, försöker förstå. Så jag bättre vet av vilken anledning den är kass. Jag försöker hålla koll på mina ”onödiga” utgifter.

Vi, hustrun och jag, har för närvarande 3250 SKR var per månad.
Det ska räcka till; kläder, läkemedel, sjukvård, privat pensionssparande, prenumerationer, personliga hygienartiklar, nöjen, öl och annan ”onyttig” dryck, godis, utemat, alla tekniska prylar jag vill ha, ”vuxenleksaker”, mobiltelefonkostnader, personlig litteratur, mina hobbies för att nämna några exempel. För närvarande ligger jag ca 6000 SKR minus.

Jag tycker 3250 SKR per månad är mycket. Med tanke på att boende och basmat samt tvätt och städning ingår. Vi har också en bil, egentligen till ren ”det-är-enklare-så-transport”, den är också gemensam. Det är nästintill eländigt att jag inte kan hålla i mina pengar.

Det ligger på mitt ansvar att sköta ”grovtvätten”. Och det är dags för det idag. Tvättstugan är bokad mellan 17:00-22:00.

Kvällen är räddad!

16.25
kommentarer  
Jag har också tvättstugan ikväll, det är så segt bara, det är bara en tvättmaskin, det tar lång tid.
Det där med ekonomi är en historia för sig.

- Ann Marie Nordlundh e-post
- 2005-sep-04 13.53


God Morgon!
Hunden:
Vi testar just nu något barf-liknande. Det kallas ”KLASS” hundfoder och vi köper det på Byrackan i Vänersborg. Det är frysta ”korvar” om 500 gram ”råa grejer”. En korv kostar 10 SKR och en låda om 20 kostar 175 SKR. Vår Tessie väger 18 kg så vi har räknat fram att hon kan klara sig på en korv om dagen om hon får lite extra t.ex. rotfrukter, grönsaker och frukt. Sedan har hon ett oxben som hon älskar att gnaga på.

Än så länge verkar det gå bra och hon gillar det. Prismässigt hamnar det i nivå med torrfoder i mellanprisnivå.

barf:
Den första som fick större publicitet var den australiensiske veterinären Ian Billinghurst, som också myntade uttrycket BARF. Det är något av ett skämt, för på engelska betyder det att kräkas, men i detta fall var det ursprungligen en förkortning av "Bones And Raw Food" (=ben och rå mat), numera avses "Biologically Appropriate Raw Food" (=biologiskt lämplig rå mat).
Källa: www.willas.net/barf/

Hälsa:
Jag bestämde att idag skulle jag ha ”vilodag”. Nu är det ju inte bara jag som bestämmer sådant? Ett par nya gardinstänger skulle upp.
Jag inser att det är nödvändigt med förnyelse emellanåt. Men den konservativa delen i mig inser inte riktigt det. Kan inte det som är snyggt få vara snyggt? Är ett mantra t.ex. Ett annat: ”Pilla inte i det som fungerar.”
Annars är det relativt OK, just nu. Det tar ca 45 min innan medicinen verkar och det gör den nu. Så då får man ju passa på att vara lite aktiv.
Ett av de mest irriterande besvären jag har är att jag inte har någon hudkänsel på halva höger tumme. Ruggigt obehagligt. Det känns som om man inte har någon hud. Som om ”köttet” har direktkontakt, så att säga. För det mesta går jag och håller tummen i min knutna näve. På så sätt kommer den inte i kontakt med t.ex. tyg. Tyg är det som skapar det mesta obehaget.
Tråkigt nog är just detta besvär ett av dem som inte kommer att försvinna efter operationen. Just den delen av nerven, vid halsryggraden (C6) är sannolikt permanent skadad.

Ha en bra dag!

10.44
kommentarer  
Vi, skall tänka på att ge Barf till Ville..

- minib
- 2005-sep-04 09.26

Jag, har oxå mina vilodagar med följd av utfråningar om vi verklgen skall bo ihop..

- vile
- 2005-sep-04 09.28


2005-sep-03
God Natt!

Dröm om en bättre värld. Om alla gjorde det - då skulle den bli bättre. /ngn

23.12 

God Kväll!
Restad Gård:
Trevligt! Vi cyklade dit. Och så använde jag cykeln som stöd, mesta tiden, när vi gick runt och tittade.
Vi lyssnade lite på Archie. Och så tittade vi lite på ”fotbollsspel”, Football, med levande fotbollsfigurer. Kul ide! MC-uppvisningen av Hampus Fardby gick inte av för hackor, duktig kille!

F&S Jympan:
Fia skötte sig utmärkt. Hon är härlig där i mitten. Dock var volymen lite hög i mina öron emellanåt. ”Vi” får jobba på det.

Hjärnsläpp:
Pratade lite med hustrun innan bastun om det fantastiskt härliga vädret. Jag tvekade mellan bastun och solen på balkongen. Och mitt i den diskussionen yrade jag om att det var ju så synd att det var mörkt när jag kom ut från bastun vid 22:00-tiden?
På lördagar badar jag bastu mellan 16:15-18:15!
Så solen sken ju när jag kom ut från bastun!

Hälsa:
"Släpade" mig från jympan till bastun. Lite piggare steg från bastun och hem. Nu känns det rätt så OK.

Syrran startade sin blogg idag, för en stund sedan. Kolla på: ladden.blogg.se
19.54 

Media:
Idag kör jag ihop ttela & Aftonbladet. Och så kortar jag ned ”rubrikerna” till det jag tycker är väsentligt, för mig.
-----------------------------------------------------------
Nyheter:
Katastrofen i USA är ju förstasidestoff. Men det jag förundras mest över är den lamslagenhet landet visar upp inför den här katastrofen. Och så reagerar jag emellanåt på journalisters näst intill naiva förhållningssätt till ”varför”? Men, det börjar krypa fram så smått.
USA är INTE:
- Världens rikaste land med den enorma fattigdom och misär som en jättestor del av landets invånare lever i.
- Ett land som kan uppvisa en effektiv infrastruktur.
- Ett land som värnar demokratin när de ständigt är ute i världen och är inblandade i ett eller flera krig.
- Ett land fritt från rasism, vilket i och för sig väl inte undgått någon, vilket blir otäckt tydligt när man ser vilka det är som är mest drabbade av katastrofen.

Och sedan kan jag inte låta bli att tycka att det är utomordentligt konstigt att det finns krafter i Sverige som tycker USA är ett föregångsland? Märkligt, mycket märkligt?

Politik:
Hoppas att det blir mer och med klargjort av vilken anledning ”alliansen” vill urholka det Svenska trygghetssystemet – de vill bana väg för privata initiativ, som det lite fint heter. Jag vill kalla det kapitalistiska tekniker att tjäna pengar på ohälsa, privata sjukförsäkringar. Försäkringskassan går ju med vinst, flera miljarder!

Regeringspartierna med (s) i spetsen eller så är det kanske bara Göran P som tycker så? Ja de vill ju sänka spritskatten? Det begriper jag inte med tanke på hur det gick med det i Finland. Där hände liksom ”inget”. Jo förresten, alkoholkonsumtionen och -skadorna ökade. Privatimporten minskade mycket marginellt.

Serier:
ttela: ”Ernie”, vinner knappt. ”Bizarro” hotade segrarplatsen idag.
Aftonbladet: ”Hälge”, överlägsen vinnare! Synd att poängen i ”Ernie” blev bortklippt.
-----------------------------------------------------------

Läs med eftertanke!
19.50
kommentarer  
Nu, har jag varit här också... väldigt aktiva syskon jag har!!

- Brorsan
- 2005-sep-03 14.33

Jag, känner för att gå ut med plakat, igen...

- Brorsan e-post
- 2005-sep-03 14.41


Andra Bloggare:

God Morgon/Förmiddag!
Hälsa:
Något bättre nu. Jobbig förnatt. "Huggande värk" i höger sida av nacken är klart irriterande samt känslan av att få nålar instuckan i fingerspetsarna. Tur att det kommer "anfallsvis" och går att "rätta till" genom att justera huvudpositionen.

Utflyckt:
Nu ska hustrun, hunden och jag ta oss till Restad Gård.

Hundliv?

10.42 

2005-sep-02
God Natt!
Bastu:
Så nu har jag bokat bastu för september, tisdagar 20:15-22:15 och lördagar 16:15-18:15.
Ingen människa vet när jag kan bada bastu efter den 29:e?

Hälsa:
Har legat sedan 20:00. Varit uppe och rastat hunden så nu ska jag gå och lägga mig igen. Trött i kroppen, värker och tjuter i huvudet.

Sov Gott!
22.26 

God Kväll!
Media:
Bara för dig KP!
-------------- ttela --------------
Serier: ”Ernie”, klar vinnare!
------------------------------------------

Hälsa:
Anfall av illamående som följs av värkattacker. Jobbigt som f-n!
19.42 

Förtvivlad!
Är ett bra uttryck på det jag kände för en stund sedan. Jag var förtvivlad och hunden var hysterisk. Hon blir det när hon blir rädd, liksom upprörd.
Jag hade tänkt att vi skulle göra en längre tur idag. Jag på cykel, med springande hund. Först lämpade vi av lite sopor. Då kommer en av grannarna med sin schäfer, där schäfern uppträder som om Tessie inte hade något existensberättigande över huvudet taget. Ja så som hon själv brukar uppträda mot framför allt lite större mörka hundar? När hon blir utsatt för det viftar hon lite försiktigt på svansen och ser liksom förvånad ut.

Det mötet lade väl lite grund för nästa. En mellanstor svart hund uppenbarade sig. Och vips var rollerna ombytta. Jag ”vet” att detta beteende hos i alla fall vår hund betyder att hon känner rädsla och osäkerhet och då är anfall bästa försvar? Så, den där hunden förtjänade att dö, enligt vår hund. Sedan försvinner den bara? Hundens matte och hunden ”försvann” in i sin parkerade bil.

Så Tessie blev som förbytt. Hon for fram och tillbaka, hit och dit. Och letade? Det lukade ju så starkt, var hade ”hotet” gömt sig. Hela tiden försöker jag prata lugnande till henne. Kallar in henne till mig och försöker förmedla att hon är duktig när hon är vid min sida. Sådär håller vi på hon far iväg, jag ”ropar” lugn och hon rycker i kopplet. Jag ropar in henne, hon sticker iväg och jag försöker med rösten hindra henne från att rycka i kopplet. Jag misslyckas.

Detta håller väl på kanske 2 minuter. Men det är fullt tillräckligt för att mina besvär ska fyrdubblas. Värken ökar i nacken, ryggen, armarna, ländryggen och benen, Tjuter i huvudet, muskler krampar och humöret sjunker. Lika bra att avbryta rastningen så fort som möjligt.

Till slut lugnar hon ned sig och får kissat och bajsat och vi går och ställer in cykeln. Och när jag kommer in är det bara att gå till medicinskåpet och stoppa i sig extra medicin. Förbannade hund! Tänker jag då. Samtidigt som jag vet att det ju inte är hennes fel. Det är min otillräcklighet. Att jag inte orkar. Då tycker jag mer synd om hunden än om mig själv.

Det är vid sådana här tillfällen som jag verkligen ser fram emot operationen.

Nu blir det mat och sedan vila!

Lugn, bara lugn!
11.49 

God Morgon!
Reflektion:
Har lekt med hunden en stund. Hon vill att man ska kasta mjukisdjur lit hit och dit. Nu tröttnade hon. Och jag kom på mig med att sitta där på golvet och tänka på livsglädje och livskvalitet.

Och mitt upp i dessa tankar kom jag att tänka på min kommande operation. De ska skära upp halsen på mig ”gräva” sig in till halsryggraden. ”Frilägga” tre kotor, tror jag. Och ta bort främre delen av dessa kotor. Och sen? Hur blir det sedan? Kommer besvären sluta att bli värre? Kommer jag att bli bättre? Vad kommer jag att bli? Får jag ett liv till? En ny chans?

Och så mitt i dessa tankar dök Sebastian upp. 15-åringen som dog i cancer. Och det öppna raka reportaget som kunde läsas i Söndagens GP. Det grep mig. Jag rördes till tårar. Varför det? Var det – tyck synd om? Nej.
Det var den överväldigade känslan över min egen futtighet. Hur ofta tycker jag synd om mig själv? Hur ofta gnäller jag? Alltför ofta.

Det var mer känslan av att bli tagen ned på/till jorden som berörde mig. En slags frigörande känsla. Ta vara på nuet. Jag måste bli bättre på att se det som är viktigt. Det som är nära. Ta vara på de ”små tingen”. Vad är det som är viktigt? Sådana tankar for genom mig.
Det är det lilla som bygger det stora.

Må Bra!
10.17 

2005-sep-01
Berättelse!
Dags att lätta upp det hela, eller?

Movieboxen: (Våren 1988)
Egentligen började det hela dagen innan. Vi brukar hyra en moviebox emellanåt. Barnen måste ju få sin beskärda del av video-tittar-behovet tillfredställt. Som förälder får man i gengäld en behaglig stund, som präglas av harmoni och tystnad. Om vi bortser från videooljudet.

Boxen hyrdes på Egnahemsvideo i Vänersborg. På boxen står bl a en text som upplyser hyraren om att "boxen träder ur funktion vid hyrtidens slut", eller något liknande.

Vi tittade på video den kvällen - hela familjen. Tidigt på morgonen nästa dag var barnen uppe tidigt och skulle titta på mera video. Hustrun var uppe och skulle hjälpa dem. Jag själv sov behagligt.

En röst hörs från våningen inunder:
-"Nisse!... Nisse! Kom ned och hjälp mig, boxen är sönder!"
Halvvaken släpar jag mig ned till vardagsrummet. Hustrun visade mig att det inte gick att få in kassetten. Jag försökte själv. Jodå, det gick inte.
Kollade alla kablar, ström osv. Kassetten gick inte att få in.
Jag läste då återigen texten på boxen; "boxen träder ur funktion vid hyrtidens slut". Det var väl själve den, tänkte jag. Dom måste ha glömt att "omprogrammera" boxen. Jag får väl åka dit, så får dom fixa det här, f-b:nat också.

På med kläderna. Ut med bilen. Iväg till staden. In i videobutiken.
Av en ren tillfällighet råkar också en arbetskamrat till mig befinna sig där. I videoärenden.
Jag beskriver min belägenhet och milda upprördhet för honom. Han ser mycket betänksam ut.

Fram till disken. Upp med boxen.
-"Låsmekanismen har trätt i funktion för tidigt!" Proklamerar jag med hög protesterande röst.
Videobutiksinnehavaren tittar misstänksamt på mig - säger inget. Öppnar boxen. Sätter i elsladden. Kopplar den till TV:n. Trycker på "EJEKT". Ut kommer en kasset. Jag tappar hakan, spärrar upp ögonen, jag blir paff. Kassetten trycks in.
-"Visst fungerar den." Säger hon.
Sammanhanget står klart för mig. Det var en kassett kvar i boxen - därför gick det inte att trycka in en ny. Eftersom Hustrun hade varit på boxen först - så existerade inte tanken att det skulle vara kvar en kassett i boxen - detta trodde jag Hustrun hade tänkt på.

Jag bryter ut i ett hysteriskt skratt. Arbetskamraten syns inte till, han hade gömt sig. Villt skrattande tar jag boxen, ut ur lokalen. De övriga närvarande såg lätt roade ut.


Ett skratt förlänger livet!
22.57 

Fartkåta ungar!
Trimmade moppar:
Att trimma sin moped och sedan köra ”fort som f-n” verkar vara en favoritsysselsättning för testosteronstinna småpojkar. Det var det även på min tid. Jag har också kört trimmat, en gång. Jag körde ut på Hjortmossegatan i Trollhättan och då kom en polisbil, så jag ”lämnade” Hjortmossegatan och åkte hem och tog bort ”trimmet fort som f-n”. Istanes vad rädd jag blev!

Det är väl det som skiljer, respekten. Och så förstod jag att jag gjorde fel.

Idag verkar det saknas respekt. Var ute nu, nyss, och rastade hunden. Då kommer två fartkåta yngre tonåringar, i full fart, på cykelvägen. Barn vistas och leker utmed och bredvid cykelvägen. Farten är ca 60-70 km/timma. Svårt att uppskatta. Just dessa två fartkåtingar saktade faktiskt ned när de såg folk.

Men jag tänkte mer på dem som de inte såg, ett barn bakom en buske som rusar ut. Jag hoppas det inte händer.

Och så på en cykelväg? Varför inte på bilvägen? Jo de körde oskyltat och så är det lättare att smita från snuten om kör ”offroad”.

Vad kan man då göra?

Som vuxen kan du t.ex:
* Försöka känna igen dem och gå och prata med föräldrarna. Nu kan visserligen ofta föräldrarna vara lika respektlösa (läs pucko) som sina fartkåta ungar så du kan ju riskera att bli utskälld. Men likväl menar jag att det är viktigt att man säger ifrån och att det syns.
* Skriv insändare.
* Ring polisen. De har offroadmotorcyklar och kan ibland fånga dessa ungdomsbrottslingar. För jepp, det är brottsligt att dels trimma och dels köra för fort och dels köra oskyltat och dels göra det och inte ha MC-kort. Dessutom är de ju för unga för att få ta MC-kort.
* Kolla vad din egen ungdom håller på med. Be att få provköra deras moppar och kolla själv. Max 40 km/timma för EU-moped som då måste vara skyltad och max 30 km/timma för vanlig moppe.

Du kan rädda liv!
20.44
kommentarer  
Jag, har lagt av med allt sånt där, jag har alldeles för mycket ungdomar omkring mej... Jag, vet vad det vill säga med äggkastning och respektlöshet... Jag intalar mej att det är farligare med cyklister... När man hör en moped hinner man kasta sej av vägen!! Det, är bättre med en harmonisk L-E på Onsjö....

- Broder
- 2005-sep-03 15.20

Nöj dig med insändare och polisen då da'.

- Storebror
- 2005-sep-03 17.05

Jag, pratar med de ungarna som är vettiga, jag är kallad som den sociala terroristen bland grannarna!De ungar som är fartkåta som jag inte känner de vågar inte möta mina ögon, när SuperZerik går förbi....

- Bloder
- 2005-sep-03 17.12


God Dag!
Politik och Demokrati:
Det är något som legat och gnagt i bakhuvudet i ett par dagar nu. Och det har att göra med den diskussion om den Svenska Alkoholpolitiken jag var engagerad i en liten ”sväng”.

Den alkoholliberala ”sidan” återkom med att det bara är att vika sig för vad majoriteten tycker för vi i Sverige lever ju i en demokrati. Och det är ju sant, att vi lever i en demokrati. Men är det verkligen så att det alltid är majoriteten som får rätt? Och vad menas egentligen med majoritet?

Jag tänker så här: Vi, folket, röstar ju med jämna mellanrum. Vi röstar på ett politiskt parti i respektive kommunal-, landsting- och riksdagsval och nu den 18:e i kyrkovalet i ett liknade upplägg. Vi kan också markera om vi vill att en speciell person ska ges mer uppmärksamhet än t.ex. förstanamnet på en lista. En variant av personval. Strykningar är inte längre ”tillåtna”?

Tanken är ju att de folkvalda politikerna ska föra sina respektive röstares vilja vidare till det politiska ”bordet” och där ”kämpa” för ”vår” sak.

Nu är det ju inte så. Utan vi röstar ju på någon snubbe eller gumma som vi tror tycker åtminstone ungefär som ”jag”.
Detta har bl.a. fått som effekt att den partipolitiska ideologin har ”försvunnit”. Vi röstar mer på ”sakfrågor”. Partigränserna är utsuddade. Och allt blir mer individualistiskt.

Vad gör politikerna då? Jo de samlas i grupperingar och kommer överens om ett antal slagkraftiga ”sakfrågor” som de lurat ut att folket vill ha och så kommer de, folket, att rösta så.

Det betyder ju t.ex. att politiken kan välja bort sådant som är ”jobbigt” och erbjuda väljarna ett urval av frågor som ”passar”. De manipulerar folket till att rösta på det ”de” vill.

Är det en demokrati som bygger på vad en majoritet av vad folket vill?
16.54 

God Morgon!
Blogg-Karaktär:
Från nu kommer jag att ändra min framtoning här på bloggen. Det har blivit för mycket ”recensioner” av media. Och dessutom ”måste” jag dra ned på tiden framför tangenterna.

Jag vill i stället framföra lite mer ”obekväma” åsikter och tyckanden. Det kommer främst att handla om att jag diskuterar frågor typ:
”Vilken nytta har alkoholen, egentligen?”
”Hur är det att vara långtidssjukskriven?”
”Vad kan du göra på din arbetsplats för att förmå arbetsgivaren att minska sjukskrivningarna?”
”Vad kan du och jag göra för att minska ungdomsbrottsligheten?”
Och liknande mer personligt riktade frågor och påståenden.

Jag kommer väl antagligen även fortsättningsvis emellanåt tycka till om sådant som jag reagerar på i media. Men då blir det nog mer uppenbara galenskaper.

Det kommer också att bli mer berättande om hur jag resonerar inför operationen.

Hälsa:
I brevet jag fick från Sahlgrenska var en bibba med frågor. Antingen får jag be hustrun skriva eller så får jag bifoga ett papper med svaren separat på, skrivna via datorn.
Jag har problem med att hålla i en penna. Handstilen blir då därefter. Den har i och för sig aldrig varit direkt läsbar men nu är det värre. Jag har själv svårt med att tyda den.

Må Bra!
09.40 

2005-aug-31
God Natt!
Film:
Tittade lite på ”Min jätte”. Skulle det vara en komedi? Den var tragisk och handlade om svek och lögner. Vad är det som är komiskt med det? Stängde av.

Picknick:
Hustrun, hunden och jag åkte ut till Grönvik vid Ursand. Där grillade vi korv och hunden fick leka av sig med nyinköpta pipbollar. Det var skönt i sensommarsolen. På hemvägen kikade vi in till sonen.

Film:
”Best in show”. Har man varit på lite hundutställningar så blir det extra kul när olika ”typer” blir karikatyrer. Smårolig.

Kyrkoval:
Den 18 september är det dags att lägga sin röst i valurnorna. Mest för att hålla borta usla ytterlighetspartier.

Ut med hunden sedan bädden!
22.57 

KALLELSEN!
Jag har blivit kallad! Låter lite religiöst? Det handlar om att jag nu har ett datum för min operation i halsryggraden: torsdagen den 29 september 2005.
Med reservation för att den kan behöva flyttas p.g.a. t.ex. akuta operationer.

Tisdagen den 13 september kl 10:00 är jag kallad till ett inskrivningsbesök. Då kan jag få svar på alla mina frågor och jag kommer sannolikt att bli ytterligare undersökt.

Det känns väldigt bra. Konkret. Nu händer det!

Nu ska jag läsa igenom den gedigna informationen som var medskickad.
13.20 

God Förmiddag!
Hälsa:
Det var ”tungt” att ta sig ur sängen nu på morgonen. Om det beror på mina besvär, gårdagens Jympa eller bastun, det vet jag inte. Segt är det och mer värk än vanligt.

Media:
Insändarredaktionen är förlåten p.g.a. sin goda vilja så nu återgår jag till den tjusigare benämningen av ”morgonblaskan”.
----------------- ttela -----------------
Vilken konflikt det blev. Inte kunde man tycka synd om familjen i Sjuntorp som får sitt hus översvämmat p.g.a. kommunens obefintliga framförhållning när man nedanför ser Trollhättepolisen Robert Stenberg stående i det Tsunamidrabbade Thailand där han och flera andra fortfarande och för en lång tid mer eller minde frivilligt arbetar med bl.a. identifiering av offren.
Lägg därtill katastrofen som orkanen Katrina lämnar efter sig i USA.

Ledaren: AA skriver idag om ”storpolitiken” och om ”alliansens” kafferep i Bankeryd hemma hos Göran Hägglund, partiledare för kd.
Ja det är bara att hålla med. Det liksom kryper i kroppen på mig av obehag när jag tänker på dessa pösmunkars orerande om hur de ska skapa ett ”bättre Sverige”. ”Vi älskar Sverige” hade moderaterna som slogan på sin partikongress. Den ständiga frågan är; för vilka? Jo för de som redan har det bra, de ska få det bättre. Och som AA så fyndigt får till det är det de redan hårt ansatta med dålig ekonomi som ska betala denna ”förbättring”.
Är inte det väldigt dålig politik? Eller det kanske är bra? Att de så tydligt visar vad de vill. Då blir det ju lättare för er som är osäkra att välja bort dem.
Hur vill du förbättra Sverige?

Debatt: Här skriver ett par moderater att de har förtroende för personalen. Om de tycker som (m) ja! Andra göre sig inte besvär.

Insändare: Bra! Mer röster från fabriksgolven. Utan dem stannar varenda fabrik! Ta bort fyra femtedelar av toppcheferna och det kommer inte att märkas ett skit på produktionen.
Signaturen ROCCO verkar inte ha alla hästar hemma eller så tycker signaturen bara det är kul att tycka annorlunda och provocera. Feminism: Den enda poängen han (jag förutsätter att det är en han) har är att kvinnor inte passar att leka män. Män leker bra som de gör. Minkar: Men det där med minkarna? Bara för att ett missförhållande är ”ännu sämre” i ”andra länder” så skulle det rättfärdiga att vi i Sverige skulle fortsätta med vårt missförhållande? Överför det på andra områden? Grundtanken med minkhanteringen är väl trots allt att de ”odlas” för att bli mjuka goa pälsar på onödigt rika kärringar (oftast). Och är det inte rika så vill de åtminstone känna sig sådana. Köttet går till torrfodertillverkningen av t.ex. hund- och kattmat, tror jag?
Det är väl självklart att vi i Sverige ska visa att vi är så intelligenta att vi förstått att man inte är grottmänniskor längre och därmed måste gå klädd i päls och djurskinn när det finns miljövänliga syntetiska alternativ. Det är dessa produkter vi ska lyfta fram.

Nyheter: På sidan 8 kan vi läsa om förre statsministern Ingvar Carlsson. Det som står sist i artikeln: ”Det är lätt att sitta på läktaren och ha synpunkter, men det är en helt annan sak att spela matchen där nere” är något jag kände att jag ska ta till mig och fundera på.

Nyheter: Sidan 12. Vikten! Var det inte det jag misstänkte! Den här annonsen ska jag trycka i ansiktet på hustrun! Ja vi är inte överens om potatisens eventuella nyttighet.

In/Utrikes: Sidan 17. ”Grova rån en livsstil för unga kriminella”. Väldigt märklig rubrik och ännu märkligare artikelinnehåll. ”… gör det inte bra för pengarnas skull. Det är också ett sätt att leva ett häftigt liv…” Jag är ju så otroligt naiv så jag trodde ju att det där hängde ihop: jakten på snabba stålar kryddat med spänning och själva pannan i pytten är att de är taskigt vaggade. Taskigt vaggade av föräldrar, samhälle och kompisar.
Och detta är ju inget nytt. Så har det varit i alla tider. Problemet är hur vi ska hantera det och att få massmedia att inte hjälpa till att ”glorifiera”.
De två senaste värdetransportrånen omskrivs av media som näst intill ett ”mästerverk”.
Ofta läser vi i rubriker: ”Rekordbyte”, ”Rånbyte” och de ”kom över”. För det första har rånarna lyckats sätta ett rekord: positivt. Sedan omskrivs stölden till ett byte vilket för tankarna till en jägare som ”nedkämpat” och erövrat eller vunnit över sitt ”byte”: positivt. Och de stjäl inte de ”kom över”: positivt.
Här kan media hjälpa till i kampen mot grov brottslighet genom att tona ned ”hjältedåden”. De här personerna älskar att läsa och höra om den förödelse de skapat. Det är det som gör dem större. Så media, skriv i stället om vilka ynkliga och fega personer de är. Om deras litenhet och trasiga själar och om deras problem med självhävdelse. Samt hur djävla dåligt de mår innerst inne. Då, kanske, ni media, kan bidra till att kanske få någon, taskigt vaggad (fucked for life), att inte ”välja” att bli kriminell.

Sidan 28. Det här med att lagstadgad om minimilön. Jag har läst debatten men inte satt mig in i den. Min reflektion blir bara: av vilken anledning skulle det vara dåligt att lagstadga om minimilöner? Vi har ju redan det, mer eller mindre. Studera ”lägsta levnadsstandard” inom socialförsäkringen. Ersättningstaket vid sjukpenning och sjukersättning. Och hur regleras nivån på den ersättning som utbetalas till arbetssökanden?
Kan det vara så att facket är mer rädda för att förlora makt än att värna om ett skyddssystem för utländsk arbetskraft?

Sport: Fortfarande totalt ointresserad.

Serier: Idag segrar ZITS.

TV: ”Best in show” på TVI kl 21:00 kanske jag skulle sikta in mig på? Blev också lite smånyfiken på den tidiga komedin ”Min jätte” kl 14:20 i samma kanal.

Vädret: Ser ju lovande ut.
----------------------------------------

---------- Aftonbladet tisdag 30 augusti ----------
”MÄNNEN bakom rån-ATTACKEN”. Tja ni som läst ovan vid In/Utrikes: Sidan 17 (ttela), förstår vad jag menar. Pojkar blir män (positivt) och brottet blir en attack som närmast får oss att tänka på militär precision (positivt).

Ledaren: Jag förstår mycket väl om ”alliansen” vill mörka EU-frågorna. Alla partier är internt splittrade i denna fråga, även sittande regering. Men antagligen fortsätter väl Göran Persson att peta opponenter i magen?

Kolumnisten: Yrsa Stenius. Äntligen en motvikt till all alkoholliberalism och en briljant sådan också. Så det är väl det Göran Persson vill, rädda jobbet åt Anitra.

Öholm: Sidan 23. Om nu vägförhållandena var sådana att hastighetsskylten var översnöad och hela sträckan, 30 km, hade 27 skyltar, så borde väl den mest rudimentära tänkare komma på att det är nog bäst att ”ligga lite lågt” här, för säkerhets skull, eller?
Nä, sätt dit han!

Bonuslöner: Sidan 24. Att kapitalister hela tiden söker nya vägar att bli ännu rikare det vet vi. De är sådana. De har det liksom i generna. Det som irriterar mig är att samma personer som rimligtvis borde inhysa någon form av intelligens och kunskap om alla människors välfärd, fortsätter att ”suga ut” den massa som är deras näring? En spegelvänd Robin Hood: ”Ta från de fattiga och ge till de rika.” Det var vad den gamla adeln gjorde förr. Hops! Det är kanske samma gubbs och kärringar?
Undrar hur många av dessa direktörer det är som ärvt sin post, ställt mot dem som förtjänat den genom duktiga studier? Jag kan ana svaret.

Debatt: Sidan 26. Johan Hakelius orerar om ”TV-licensjägare”. Och dessa ord kommer från en person som arbetar inom en media som uppbär presstöd? Varifrån tror Hakelius att dessa pengar kommer från?
Att ”angripa” de som arbetar med att kontrollera TV-licenser är väl lika lågt som att ”angripa” de som lappar bilar.
Den som inte betalar sin TV-licens – gör fel!
Den som parkera ”fel” – gör också ett fel!

Nöje: Idol-programmet. Maken till skräp och gottande i förnedring. Bojkotta det TV4-programmet så tittarsiffrorna slår i golvet. Då lägger de ned det omedelbums.

Bild-Extra: Sidan 29. Jag har väldigt svårt för de där reportagen som handlar om kändisars ”lidanden”. Jag kan inte för mitt liv tycka mer synd om dem, inte ens lika mycket. Jag tycker inte synd om dem alls. De har omättligt med pengar och kan köpa den bästa vård och rehabilitering.
Alla övriga, får ingen behandling alls, speciellt i USA om du inte har råd med tilläggsförsäkring. Eller så sitter du lång tid i en vårdkö. Det hjälper inte att du har en livshotande cancer. P.g.a. ”effektiviseringarna” finns det alltid någon som prioriteras in före.

Britney: Sidan 29. Bara för att man är superkändis betyder det ju inte att man är socialt begåvad eller smart.

Serier: Vinnare, ”Affe & Egon”.
---------------------------------------------------------

Nu pockar hunden på uppmärksamhet och vill gå ut!
11.44 

God Natt!
Alkoholpolitisk debatt:
Följande är infört till: Aftonbladet – Diskutera - Politik&Samhälle - Alkohol och politik - Tyck till om svensk alkoholpolitik.

Det är hopplöst, men jag måste ge PG rätt. Jag är urusel med procenten! Och det enda jag kan göra är att fega mig med att skylla på Excel. Jag hukar mig och skäms. Och jag lovar jag ska putsa på matten. I alla fall ha bättre koll på inmatade siffror och formler samt summor innan sådant publiceras.

Men först. Att anklaga mig för rasism, uppfattar jag som väldigt lågt, när jag menar att du PG skulle kunna vara en individualistisk alkoholliberal. Med vilket jag menar en person som vill ha enkel tillgång till alkohol till ett lågt pris och struntar i eller bortser från vilka konsekvenser det eventuellt skulle få för andra. Det är så jag menar och inget annat. Här kanske det är dags för PG att ”putsa” sina argument och tolkningar. Eller börjar de tryta? Det är då de angripande och ”låga påhoppen” kommer fram.

Här kommer de riktiga siffrorna. Men först, räknar man som PG. Alltså överför antal döda män i skrumplever för Sverige, till om det skulle vart i Frankrike och sedan kollar hur många gånger högre den Franska dödligheten i skrumplever är/blir, i förhållande till levande män, får man: ca 6,5 gånger fler, för 1996. Och det ändrar sig inte över åren. Källa: Eurostat.

Här kommer mina återreviderade siffror:
Följande text är felaktig:
”Räknar vi fram hur stor andel av de totala dödsfallen detta är får vi 0,12% för Svenska män och 2,38 % för Franska män. Fransmännen hade 1996 ca 20 ggr högre dödlighet. Tittar vi på 2001 är motsvarande siffror; 371 döda för Svenska män och 6174 för Franska män. Och omräkna till andelar får vi; 0,13% för Svenska män och 2.22% för Franska män. 2001 var dödligheten för Franska män ca 17 gånger högre än för Svenska män. Sverige ökar och Frankrike minskar. En trend? Vi får se.

Räknar vi in döda pga alkoholmissbruk får vi 0,23% av totala antalet döda män 2001 och motsvarande siffra för Franska män är 3,13%. Dödligheten i alkoholrelaterad sjukdomarna (alkoholmissbruk och leversjukdom) blir då 13,6 gånger högre för Franska män än för Svenska.

Det är den här typen av siffror som oroar mig. Vill vi ha 13 gånger mer alkoholrelaterade sjukdomar? Eller vi kan spekulera, rent hypotetiskt, vill vi ha 13 gånger högre alkoholproblematik?”

Den ovan felaktiga ska ersättas med denna:
”Räknar vi fram hur stor andel av de totala dödsfallen detta är får vi 0,71% för Svenska män och 2,38 % för Franska män. Fransmännen hade 1996 ca 3,3 ggr högre dödlighet. Tittar vi på 2001 är motsvarande siffror; 371 döda för Svenska män och 6174 för Franska män. Och omräkna till andelar får vi; 0,82% för Svenska män och 2.22% för Franska män. 2001 var dödligheten för Franska män ca 2,7 gånger högre än för Svenska män. Sverige ökar och Frankrike minskar. En trend? Vi får se.

Räknar vi in döda pga alkoholmissbruk får vi 1,38% av totala antalet döda Svenska män 2001 och motsvarande siffra för Franska män är 3,13%. Dödligheten i alkoholrelaterad sjukdomarna (alkoholmissbruk och leversjukdom) blir då ca 2,7 gånger högre för Franska män än för Svenska.

Det är den här typen av siffror som oroar mig. Vill vi ha ca 3 gånger mer alkoholrelaterade sjukdomar? Eller vi kan spekulera, rent hypotetiskt, vill vi ha ca 3 gånger högre alkoholproblematik?”

Jag har inte riktigt ”knäckt” av vilken anledning PG’s sätt att räkna blir dubbelt så högt? Och jag misstänker dock att PG’s sätt att räkna är det mest korrekta. Som han själv påpekar.

Förväntad medellivslängd, 2002, var för Svenska män 77,7. Högst i EU, det året. Motsvarande siffra för Franska män är 75,8. För EU totalt: 75,5. För 2003 är siffrorna för Sverige: 77,9 och för Frankrike: 75,8.
Så tja, Frankrike ligger ju relativt bra till men enligt dessa siffror från Eurostat så ser det ut som om Sveriges förväntade livslängd för män ser bättre ut än för Frankrike. Och ska vi nu ”anamma” fransk alkoholkonsumtion så ser det ju inte ljusare ut, liksom, eller?

Bäste PG, tyvärr nödgas jag till att avbryta vår debatt om Svensk alkoholpolitik pga av min sviktande hälsa. Jag kan inte tillbringa så mycket tid vid tangenterna som jag skulle vilja pga av mina besvär. Och jag måste satsa mer tid på att komma i så god fysiks form som möjligt inför en närstående operation i min nackryggrad.

Det har varit lärorikt och intressant(*) att ”få lära känna dig”. Jag önskar dig INTE lycka till i den fortsatta debatten eftersom vi inte är överens där. Men bortsett från det verkar du vara en trevlig prick(*) och jag vill därför önska dig lycka till med ditt fortsatta liv. Må Bra!
(*)bortsett från sista antydan om rasism, usch! Skäms!
Har du valt en ideologisk ståndpunkt och lever efter de värderingarna får du nog lära dig att utstå kritik. Speciellt när man som du, väljer att debattera.
Vänligen

PS
Hoppas nu siffrorna blev rätt till slut?
DS
"

Ut med hunden och sedan i säng, kanske lite natttamat först?
00.40 

arkiv
2007-12 | 2007-11 | 2007-10 | 2007-9 | 2007-8 | 2007-7 | 2007-6 | 2007-5 | 2007-4 | 2007-3 | 2007-2 | 2007-1
2006-12 | 2006-11 | 2006-10 | 2006-9 | 2006-8 | 2006-7 | 2006-6 | 2006-5 | 2006-4 | 2006-3 | 2006-2 | 2006-1
2005-12 | 2005-11 | 2005-10 | 2005-9 | 2005-8 | 2005-7 | 2005-6