OBS!

NedlagdMy logo.. Detta är historiken. 
Bloggen fortsätter på: 
blogg.ngn.nu2005-okt-31
Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Stina Morian Liberala Nyhetsbyrån skriver idag om socialdemokraternas kongress. Den är spydigt skriven. Och språket är förlöjligande. Och med den tekniken vill Stina visa vad hon tycker om socialdemokratiska idéer. Jag tycker mer det visar var hon själv hör hemma.
I övrigt har jag inga synpunkter på vad som tas upp på någon politisk kongress. Jag är ju liksom inte där. Men om man bortser från Stinas språkbruk och antar att det i övrigt är ett reportage från en kongress så verkar socialdemokraterna sköta sig riktigt bra, på kongressen. I verkliga livet når de helt klart inte ända fram. Och en rad dumheter går att ta fram. Vilka jag inte tänker gå närmre in på här.

Debatt:
Kan Tvåstad lita på Göteborg? Undrar J-O Gustavsson (sjukvårdspartiet) regionens politiske sekreterare och Susanne Aronsson (sjukvårdspartiet) ledamot i regionfullmäktige.
Sjukvårdspartiet är med all rätt sura över att de inte är med i Västra Götalandregionens årliga enkätundersökning som VGregionen finansierar och sköts via SOM-institutet i Göteborg.
Enkäterna handlar bl.a. om vad VGregionens medborgare anser om sin regions politiska verksamhet. Och att tidsstudien skulle påverkas negativt av att ta med ett nytt parti får väl räknas som dumheter.

Insändare:
En insändare indirekt riktad till mig:
Löneskatten leder till underbemanning
Försök att styra bort debatten från sakfrågan genom hårklyveri och misstänkliggörande av trovärdighet är en gammal beprövad teknik. Det är bara patetiskt och löjeväckande.
Faktum kvarstår: Företagen betalar en summa motsvarande fyra löner men för det får man bara tre anställda, på grund av löneskatten.
Detta leder till en så slimmad produktion som möjligt, på gränsen till underbemanning. Och då blir de som arbetar kvar slutkörda.
JAN FREDRIKSSON”


Är man så dum så man fortsätter att hävda att löneskatt=arbetsgivaravgift och dessutom mena att jag ägnar mig åt ”hårklyveri” när jag är mån om att man använder korrekta begrepp samt att bli kallad för att vara ”patetisk”(?) och ”löjeväckande”? Och ”misstänkliggörande av trovärdighet”, ja det är väl inte jag som gjort det, i ”första rummet”? Det sköter ju Jan Fredriksson alldeles utmärkt på egen hand.
Sedan menar den här Jan Fredriksson att jag med ”beprövade teknik” skulle ”styra bort” från ”sakfrågan”? Ja, då har man inte alla hästar hemma.

Sakfrågan enligt denne Jan Fredriksson är, enligt honom själv; att arbetsgivaren betalar fyra löner men får bara tre arbetare och det är arbetsgivaravgiftens fel samt att det är just detta som är orsaken till att arbetare idag blir ”slutkörda”. Så följden av hans resonemang är att man ”helt enkelt” slopar arbetsgivaravgiften, då kan arbetsgivaren få fyra arbetare för samma pengar. Är det bra? Jo det låter ju skitbra. Men stannar det vid det?

Här vet jag inte hur saklig denne Jan Fredriksson är? Men om nu inte arbetsgivaren betalar in avgift till/för; ålderspension, efterlevandepension, sjukförsäkringen, arbetsskador, föräldraförsäkring, arbetsmarknaden och allmän löneavgift, vem eller vad ska då betala det?

Jag kan tänka mig att Jan Fredriksson i så fall själv får betala kostnader för; ålderspension, efterlevandepension, sjukförsäkringen, arbetsskador och föräldraförsäkring. Möjligtvis kan vi införa ett system där denne Jan Fredriksson kan ”välja”.
Beroende på hur han har det så blir dock följande kvar; ålderspension, sjukförsäkring och arbetsskador.
Är det så, denne Jan Fredriksson menar. Att han vill betala det mesta av det arbetsgivaren betalar via arbetsgivaravgiften, själv?

Tycker detta är lite kul och så vill jag veta vad som rör sig i huvudet på Jan Fredriksson. Så jag skickar in följande insändare:
”Bäste Jan Fredriksson.
Du har fel.
Vänligen.
Nils-Gunnar Nordlund (Tidsbegränsad sjukpensionär född: 1955)”


Varför inte Lidl i Vänersborg? (WILMA Z): Denne insändare tycks tro att Lidl’s produkter håller en överlägset hög kvalité till ett lägre pris än konkurrenterna?
Självklart ska man inte förhindra att en lågpriskedja etablerar sig. Men visst kan man ha synpunkter på var – när det finns alternativ.
I detta sammanhang; kolla den här bloggen: antilidl.

Lånefällan lurar (KENT BERNTSSON-POHL): Tänkvärda ord:
”Varför sätter sig en del i skuld? Orsaken är inte alltid av en tvingande omständighet. Önskan att äga vissa materiella ting kan vara mycket stark. Anledningen till att man sätter sig i skuld behöver egentligen inte vara fel. Det kan vara bättre att ha ett lån på ett hus än att betala hyra. Eller det kan vara nödvändigt att köpa en bil.
Det ska erkännas att det kan vara frestande att låna pengar för att köpa en önskad men inte nödvändig sak. Och här lurar lånefällan, eftersom det är mycket lättare att förbruka de lånade pengarna än att betala dem med ränta. “Det är hårt att betala för det bröd man redan ätit!”
Den stress som skuldbördor orsakar avtar lyckligtvis i hög grad när man lär sig att använda pengar förståndigt. Det är sant att det inte är lätt att försaka något utan att bli besviken.
Betungande skulder kan skada familjelivet. Undvik därför onödiga skulder! Det är den rike som härskar över de mindre bemedlade och låntagaren är tjänare åt den som lånar ut”


Nyheter:
Satsning mot droger i Trollhättan: 1990 började jag som projektanställd missbruksförebyggare i Trollhättan. Fem år senare lades en framgångsrik verksamhet ned (projektet hade då permanentats). Besparingar? Sannolikt. Nu verkar ”pendeln” svänga tillbaka. När ska politiken fatta att framförhållning och långsiktighet samt förebyggande arbete faktiskt lönar sig?

Elisabeth Nyström (m) lämnar politiken: Och över detta blir jag inte det minsta upprörd.

Frånvaron ska minskas med motion: Trollhättans stad ska starta en ”vetenskaplig” studie om huruvida motion kan påverka en frekvent korttidssjukskrivning.

Nu är ju min åsikt att motion och hälsovård i största allmänhet är av godo och att det ökar stresståligheten. Det är redan vetenskapligt bevisat. Begriper inte riktigt av vilken anledning det måste bevisas än en gång?
Sedan, om en person som har frekvent korttidsfrånvaro får följande ”insatser”; rehabutredning, hälsoprofil, läkarbesök, kontrollerade friskvårdsaktiviteter 3-4 timmar/vecka med sjukgymnaster som personlig coach.

Så kan man ju fråga sig om det är uppmärksamheten i sig eller aktiviteterna som sådana, som får effekt?

Lättare välja premiepension: Premiepensionen administreras av PPM: Premiepensionsmyndigheten. Ett ”hugskott” jag personligen, för egen del, dömt ut till ett enda stor misslyckande. Fortfarande återstår att se om jag får rätt?
Nu ska de tydligen ”se över antalet fonder” och försöka få ned antalet från 700 till ca 100-200. Dessutom vill de tydliggöra ”Vem jag är”?
Min ståndpunkt är oförändrad: Jag bryr mig inte. Av den enkla anledningen att jag räknar med att bli ”blåst” på de här pengarna, oavsett hur jag beter mig.

Första projektet i Trollhättepaketet: Staten ”skjuter till” 23 miljoner till ett projekt som går ut på att standardisera de dataprogram som finns i dagens moderna bilar.
Märk att när staten lämnar pengar till industrin så kallar man inte detta ”bidrag” utan man kallar det att ”skjuta till”.
När det går åt helvete för en privatperson som blivit ”ställd till marknadens förfogande” p.g.a. att ett storföretag vill öka sin vinst och att de som då blir kvar tvingas slita flerdubbelt (något för Jan Fredriksson att fundera på) och en del då hamnar inom Försäkringskassans ersättningssystem, i bästa fall. Personen kan också bli ”utmanövrerad” till socialtjänsten.
Kallar vi det då att staten ”skjuter till”?
Det är ”HYCKLERI”. (Hittar inget bättre ord som beskriver ett politiskt självljugeri som bottnar i dubbelmoral där man ”smeker” storföretagen och ”puttar” på arbetaren.)

Svenska turister i dödskrasch: En turistbuss med Svenska turister voltar av vägen när den tvingar tvärnita p.g.a. en rattfull person.
Jag tillägnar den här artikeln till alla ni som skönmålar alkoholkonsumtionen i Spanien m.fl. alkoholvänliga länder inom EU.
Läs Ni alkoholliberaler. Bilder och reportage som dessa kommer inte att minska med ökad alkoholkonsumtion.

Iran och dess ”kritik” mot Israel: Kan inte för mitt liv gå med på våld. I min lilla rudimentära alldeles egna historieundersökning kom jag fram till att Israel inte har att göra på Palestinsk mark. Palestinierna ”var där först”. Utifrån ett någorlunda modernt historiskt perspektiv. Sedan fördömer jag våld från såväl; Palestinier, Israel och Iran. Och alla andra dessutom.

Det typiskt Svenska: Professor i etnologi Karl-Olov Arnstberg beskriver en rad träffande egenskaper på det som kan kallas svenskt.
I slutet av artikeln nämns den ”Svenska avundsjukan” och att vi unnar vissa att vara framgångsrika men inte andra och som exempel nämns Per Gessle och Abba som framgångar vi ”godkänner”.
Men en politiker som Göran Persson får inte bygga Herrgård. Nämns som ett ”motsatt” exempel.
Är det ”avundsjuka” eller att missunna någons framgång? Vad avser Persson så driver han (eller borde) ju en socialistisk politik och företräder en socialistisk ideologi. Och då får man finna sig i att just beteendet att bygga herrgård inte ses med blida ögon.

Serier:
ZITS klar segrare idag.
-----------------------------------
11.58
kommentarer  
Hej
Jo som sagt, när jag pratade med en politiker ang.arbetarpartiet s, så sa hon till mig så här.
Det är andra tider nu.
Då pratade vi -jag om att man skall arbeta för arbetarna.
Konstigt svar. Men det kanske är så. Att jag inte hängt med riktigt. Är det ett arbetarparti? Ofta blir jag förundrad nu för tiden.
Tack för kommentaren.
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-31 10.18

NoMi: Det är detta som är så konstigt, även för mig.

Socialdemokraterna är INTE ett arbetarparti, idag. De är mer ett tjänstemannaparti och säger sig stå på arbetarnas sida. Men de räknar sig inte som ett traditionellt arbetarparti.

- Nisse
- 2005-okt-31 12.43


2005-okt-30
Livsmedel:
Information!
Detta hittade jag på baksidan av en påse salta jordnötter 250 g från ICA. Den är packad i Beligien för ICA Sverige AB. 170 85 Solna, Sverige.
Kundkontakt: 020-83 33 33 eller www.ica.se.
Bäst före: 24-06-2006
L.2/05270/1
10:15 271
EAN: 7 318690 030591

ICA

jord
nötter

 INGREDIENSER
Jordnötter, jordnötsolja, solrosolja, salt.
Kan innehålla spår av nötter.

Huvaligen nötallergiker bör passa sig. Eller, vad består jordnötterna av egentligen? Kanske något syntetiskt?
19.36
kommentarer  
De tänkte nog inte...
Men jordnötter är inte nötter. De är faktiskt en sorts ärtor!

- annika b  hemsida 
- 2005-okt-30 14.26

Länk: http://www.livsmedelssverige.org/halsa/all-art.htm

- annika b
- 2005-okt-30 14.28

Annika B:

Det var värst!

Så det är egentligen typ: Salta jord-ärtor? Eller: Salta jord-baljor? Ja, eftersom nu jordnöten tillhör ärt- och baljväxterna. Och inte alls är en nöt.

Fantastiskt! Man lär sig nya saker - hela tiden!

Varför heter den jordnöt, om den inte är en nöt?

Är det för att den är "som" en nöt?


- Nisse
- 2005-okt-30 15.57

Hej
Huvvaligen, verkar inte vara jornötter i alla fall. Jaja, de flesta läser inte innehållet. Står det salta nötter så tror man att det är det.
Nu skall jag försöka hitta det du länkade till. Tack för det Nisse mycket vänligt av dig.
Ha en bra Måndag
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-30 16.20

NoMi: Det ÄR/VAR salta jordnötter i påsen. Jag åt av dem själv.

Men, som Annika B skriver; en jordnöt är inte en nöt - det är en ärt-, baljväxt.

Det här är väldigt förvirrande - för mig.

Om nu en nöt inte är en nöt? Vad är då en nöt?

- Nisse
- 2005-okt-30 16.28

Det kan man fråga sig, Nisse! Nu blir det rena lingvistiken här! Vad är så att säga ursprungsnöten? Hasselnötter är i alla fall nötter. Och - håll i dig - de små fröna på jordgubbar. Har jag hört.

- annika b
- 2005-okt-30 17.31

Annika B: Hu! Det kan jag ta till mig att en nöt egentligen är ett slags frö. Som t.ex. kokosnöt. En väldigt stor nöt.

Du menar att de där små rackarna utanpå jordgubben, är de egentliga jordgubbefröna? Jo i så fall kan man ju tänka sig att de är ett slags nötter? Om nu nötter är frön?

Kärnan i en apelsin - innehåller den en nöt? Eller är det bara en kärna - som är ett frö?

Är alla nötter frön? Eller finns det nötter som är liksom en frukt?

- Nisse
- 2005-okt-30 17.47

Inte den blekaste! Nu är klockan sju på morron och jag har jobbat hela natten. Känner mig som en koksnöt själv.

- annika b
- 2005-okt-31 01.08

Nisse - din kommentarklocka går sex timmar efter!

- annika b
- 2005-okt-31 01.09

Herregud, nu kan jag inte stava heller. K-o-k-o-s-n-ö-t.

- annika b
- 2005-okt-31 01.10

annika b: Är inte "koksnöt" en ganska talande beteckning på en person som suttit uppe hela natten?

Jag vet att kommentarklockan är knäpp. Ännu märkligare är det att kommentartiderna är "korrekta" i mitt s.k. redigerafönster?

God Morgon! (07:53)

- Nisse
- 2005-okt-31 01.54

Du går på New York-tid!

- annika b
- 2005-okt-31 04.55

annika b: Inte jag. Det är den centrala datorn (eller dataprogram) som visar kommentarernas tider som är "knäpp" (GMT-5).
Inläggens tider är ju korrekta (GMT+1)?

Jag har skickat ett meddelande till .NU supporten om det.

Hur går det med skrivandet?
(11:28)

- Nisse
- 2005-okt-31 05.29

HEJ :)
Jag såg den med ;))

Fann ut av 1 ting, jord nötter og andra nötter *hmm* går inte under samma grupp.

Så en med nöttalegri KAN äta en sorts nötter men INTE en annan.

- Nöttgillaren :))
- 2007-apr-13 16.58


Djur:
Katterna!
Hustrun våttorkade köksgolvet. Hon ställde då en s.k. kattklätterställning, på sned. Det var tydligen något omåttligt spännande. Katterna leker i på och under den och verkar tycka det är vansinnigt spännande.
Har de ett tråkigt liv?
17.09 

Media:
Gissningslek!
Följande är inscannat från ett mediamagasin.
1. Vad heter mediamagasinet?
2. Vem är upphovspersonen till texten? (Inget fusk med att söka på nätet!)

Döda och dårar är dom enda som inte ändrar på sig...

Vi lever i en tid av förändring. Inget är vad det en gång har varit, och kommer heller inte att bli det igen. Förr hade föräldrar många barn, nu har barnen många föräldrar. Världens mest säljande rap-artist är numera vit, franskmän anklagar USA för att vara arroganta och Sveriges socialdemokratiska partiledare Göran Persson har gått och blivit godsägare.
Sådana förändringar är oundvikliga - låt oss välja att förändras till det bättre! Livet förändras - och om vi inte förändras med det, så gror vi fast som gårdagens snabbfoto.

Om du fortsätter att göra det du gör kommer du att fortsätta få det du får! Vi kan inte bli det vi önskar att bli genom att vara vad vi är!
I mitt arbete som life-coach, ledarskapskonsult och motivationsföreläsare ser jag ständigt hur människor kämpar med sig själva och sina beteendemönster för att möta omgivningens krav och förväntningar. Du formar först dina vanor - sen formar dom dig! Våga titta dig själv i spegeln och fråga dig själv; “Har jag blivit den jag önskade att bli?”
Livet är sannerligen inte lätt alltid, men dom flesta kämpar på. Men kom ihåg att det viktiga inte är vad som händer omkring dig utan vad som händer 1 dig. Glöm inte att du har så mycket mer inom dig än vad du har sett, fram this nu. Jag menar inte att du skall försöka vara någon som du inte är men försök alltid bli bättre än du är! Oavsett hur ditt liv ser ut nu, så finns det alltid hopp, framtid och nya möjligheter för dig. Att misslyckas är inte hela världen om du bara lär dig av dina misstag och rättar till dom. Många ser det som sin livsuppgift att ständigt påminna sin omgivning om fel och misstag som begåtts. Sådana människor är bara tragiska och förtjänar inte din uppmärksamhet. Börja om på nytt! Den situation du lever i behöver inte leva kvar i dig och därför kan du ta nya steg och våga förändras. Till det bättre! Ge aldrig upp! Vare sig när det gäller dina barn, din partner eller din arbetssituation. Att ge upp är en permanent lösning på ett temporärt problem. Bestäm dig för att förändras istället. Var ditt bästa! Gör ditt bästa! Ge ditt bästa!”


Ni som vet hur man fuskar? Kan ju kolla svaret här nedan:
1. Torp Magasinet nr 8 - november 2005. (Torp är ett köpcenter utanför Uddevalla, vid E6.)
2. Runar Sörgaard.
12.03
kommentarer  
Ingen vågade sig på en gissning?
Här är svaren:
1. Torp Magasinet nr 8 - november 2005. (Torp är ett köpcenter utanför Uddevalla, vid E6.)
2. Runar Sörgaard.

- Nisse
- 2005-okt-31 06.51


Media:

-------------- ttela lördagen den 29 oktober --------------
Ledaren:
Ola Nordebo Liberala Nyhetsbyrån levererar denna dag en tröttsam ledare om EU’s ”informella möte” på slottet Hampton Court utan för London, vilket han döpt till ”EU myspyser i halvtid”. Jag tappar intresset när först ledaren har en töntig rubrik och när det sedan är läggs ned massor med text på att förklara vad mötet handlade om:
* Informella samtal länders ledare emellan.
* Diskussioner kring globaliseringens effekter.
Sedan gissar också Ola hej villt om vad dessa informella samtal senare kan få för effekter i följande EU-diskussioner i Bryssel.

Insändare:
Fira halloween den här helgen (MIMMI EN BUSTANT): Ska det nu tvunget vara så … ? Det här halloweenfirandet är en ren näringslivsgrej. Bara så ni inte tror något annat.

Detta får mig att minnas mitt första möte med ”Halloween”. Det var på Arrendegatan 2 i Vänersborg, på den tiden vi bodde i villa. Det ringer på dörren, jag öppnar. Där utanför står tre små barn. Nödtorftigt utklädda. Två lite äldre, längst fram, och bakom dem en liten yngre, häxa. Inget händer, det är tyst. Så jag tittar lite undrande på dem och de två längst fram står liksom alldeles förstummade. Då tar den lilla häxan längst bak till orda: ”Bus, godis eller pengar!”, med hög betoning på sista stavelsen ”ar!”
Jag börjar gapskratta. Detta skrämmer tydligen de små för de backar lite. Och så säger jag: ”Jag har ingenting av det där.” Då ser de fullständigt frågande ut. Och de blev nog inte mindre förvånade när jag därpå stänger dörren mitt framför dem. Antagligen hör de mitt fortsatta gapskratt inne i hallen.
Efter det var det inga barn som ringde på vår dörr, där, på Arrendegatan 2.
Numer är de mer frekventa och har blivit ”tuffare”. Och det händer att en del har en stor bodyguard med sig i form av en bredaxlad jättelik pappa, till någon av barnen får man väl förmoda?
Så vi har fått lägga upp en ny strategi. Den första vi prövade var att dra ned alla persienner och släcka alla lys och smyga omkring, en hel kväll. Tills vi upptäckte att Halloween firas under två helger i Sverige?
Nu har vi övergått till att skaffa riktigt ”äckligt” godis. Frukt är inte heller helt fel att bjuda de små på.
Själv har jag planer på att installera rörelseindikerade ”effekter” i form av blinkande strålkastarljus, sprutande vatten och hemska skrikande spökliga ljud. Och sedan monterar man en Webkamera så att allt kan dokumenteras. Skitkul!
Kan ge mig den på att man skulle åka dit så det skrek om det?

Alla har rätt till samma prövning (KATE GIAEVER (S) ORDFÖRANDE BYGGNADSNÄMNDEN I VÄNERSBORG: Angående Lidls etablering i Hagaparken Vänersborg. Menar att de egentligen inte kan göra något. De har bakbundna händer. Främst är det detaljplanen som styr. Och strider inte ansökan mot detaljplanen och andra lagar, regler och förordningar så är det bara att bevilja.
SKITSNACK!
Dessa politiker i byggnadsnämnden har all möjlighet i världen att påverka VAR i en kommun en etablering är mest lämpad.
Det finns inget i världen som hindrar byggnadsnämnden att i ett vänligt brev till Lidl t.ex. be dem ”beakta följande förslag om alternativa placeringar”, och så en lämplig lista på alternativen.
Det finns ingen anledning att vara så stelbent byråkratisk. Det finns alltid utrymme för kommunikation och kompromisser.
Säger byggnadsnämnden något annat är det lögn!
Och skulle det vara sant? Ja då kan vi lika gärna byta ut byggnadsnämnden mot ett dataprogram utlagt på internet där hugade investerare kan mata in sina önskemål och så levereras ett beslut om etablering eller byggnadslov direkt.
Jag är helt övertygad om att det finns massor med människor och verksamheter som skulle välkomna en dylik teknisk innovation.

Borgerlig propaganda (SKRIVARGRUPPEN (S) TROLLHÄTTAN [åsså en massa namn]: Jag lägger ute hela den insändaren:
”Enligt den borgerliga maktalliansens litanior är Sverige ett land där nästan ingenting fungerar, och det mesta går att skylla på socialdemokraterna.
Men när OECD, som knappast kan beskyllas för att vara en svensk regeringsmegafon, tittar på sysselsättningsgraden i Europa ligger Sverige på andra plats strax efter Danmark.
Och när World Economic Forum, som inte heller är en röd tankesmedja, rangordnar världens mest konkurrenskraftiga länder kommer Sverige på tredje plats. Finland toppar med USA på andra och Danmark på fjärde plats. Först därefter kommer de asiatiska tigerekonomierna Taiwan och, Singapore.
De nordiska länderna är stabila ekonomier, har effektiva myndigheter och en samsyn i samhället om prioriteringarna i statsbudgeten, skriver World Economic Forum.
“Det finns inga bevis för att de höga skatterna skulle motverka dessa länders möjlighet att tävla effektivt på världsmarknaden”, skriver Augusto Lopez—Claros, organisationens chefsekonom.
Budskapet är hårdsmält för oppositionen.
SKRIVARGRUPPEN (S) TROLLHÄTTAN WILLE HANSSON, GÖSTA BLOMRYD,
LEIF-ÖLOF ALFREDSSON, LEIF JOHANSSON, ALLAN JOHANSSON, RUNE JOHANSSON, LARS JONSSON, HILDING DAHL, STEN SANDBERG”


Var det inte det jag misstänkte? Det måste nödvändigtvis inte vara fel med ett högt skattetryck.
Är inte detta en debattartikel, egentligen?

Nyheter:
Misstanke om brister i bokföringen hos sd: Och vad kan det vara mer som brister inom det partiet?

Psykiatriläkare får erinran av HSAN: En psykiatriläkare inom NU-sjukvården (NU: NÄL & Uddevalla sjukhus. NÄL: Norra Älvsborgs Länssjukhus) skickade hem en patient som försökt ta sitt liv. Och så tar patienten sitt liv.
Ett stort problem med psykiatridoktorerna inom regionsjukvården är att de är så medicin-biologiskt inriktade. Vilket innebär att de sätter en enormt stor tilltro till läkemedlens verkan och effekter. Grundtron är att all psykisk sjukdom har en biologisk, fysiologisk orsak.
Det kan nog vara så, för psykiska allvariga sjukdomar typ; Schizofreni, Mano-Depressiv psykos och svår depression t.ex. Men det är knappast fallet vid psykiska besvär. Nedstämdhet är ett exempel på ett psykiskt besvär som inte har s.k. somatisk grund. Och det finns många fler sådana "lättare" tillstånd.
Dessa doktorer har fått för sig (vetenskapligt) att eftersom besvären skapar somatiska, kroppsliga besvär så finns också orsaken i kroppens fysiologi. Därav behandlingsmetoder typ: Ge någon lämplig psykofarmaka och så väntar vi och ser vad som händer – det blir nog bra – bara vi väntar lite.
De psykiatridoktorer som kompletterat sin läkarutbildning med en psykologiexamen samt en eller flera psykoanalytiska och/eller psykoterapeutiska licenser, de är betydligt mer trovärdiga.

”Stort godissug trots mycket socker”: Nu har rubriksättaren varit i farten igen. Måste vara pinsamt att ropa ut sin okunskap på det här sättet? Det är ju TACK VARE mycket socker godissuget ökar. Ja kära nån?

Mutanklagade företag: Det handlar om Iraks olja mot mat-programm. Och därtill kopplade möjligheter att fixa ”big bussines”.
Det finns inte en människa som kan övertyga mig om att inblandade företag skulle vara ”ovetande” om att det förekommit mutor, om nu detta är sant.
Hela jävla ledningen i alla dessa företag vet mycket väl vad det handlar om. Men budskapet har varit: ”Sköt det snyggt” – ”För helvete!” Och det har de väl tyckt att de lyckats med. Nu verkar det inte så.

Vicepresidentens stabschef åtalad på fem punkter: Undrar vad det kommer sig att jag inte hyser någon som helst medkänsla för denne Lewis Libby? Eller Bush? Eller USA? Och inte tycker jag synd om CIA heller? Kan det bero på ett djupt rotat USA-förakt? Troligtvis.

Politik:
Fortfarande en enda obegriplig soppa?

Kultur:
Sid. 41. Den blå, leende, med en massa positiv utstrålning, sittande till vänster om träsnidaren Olle Lindekrantz är: Marie Melin-Sundin, keramiker. Hon har sin ateljé och verkstad, “Form & Känsla”, vid Hullsjön, i Trollhättan. Adressen dit är: Hullsjö Herrgård 5.
Vägbeskrivning: Från Trollhättan: mot Halvorstorp-Vargön, höger Gärdhem 5. Kör 2,5 km gult hus på höger sida, skylt ”Form o känsla”. Från Rv 45: tag höger i rondell mot Gärdhem. I Gärdhems korsväg vänster Hullsjö 3, 2,5 km gult hus vänster sida.
Hon nås på telefon: 0520-351 13 eller 0708-43 51 17. Och via ePost (Med viss reservation för att nu vara ganska upptagen)
Kolla även följande websida .
Den tjejen känner jag! Och hennes man också. Vansinnigt trevliga vänner!

Serier:
Svårt? Jag lägger min röst LABAN. Mest beroende på att jag själv är hundägare och saknar denna typ av service.
-----------------------------------
09.50 

God Morgon!
Vintertid / Sommartid?
Idag börjar vintertiden. Klockan blir 03:00 två gånger.
De senaste åren har jag gjort mer eller mindre intensiva försök att få reda på av vilken anledning vi har vintertid / sommartid, i Sverige?

Hitintills har jag fått höra att det är anpassning till övriga EU.

Må så vara, men av vilken anledning har de vintertid / sommartid. Vad är den egentliga meningen?

Att bättre anpassa oss efter ljuset har jag också hört.
Kossorna t.ex. bryr sig inte. Deras biologiska klocka om när det är dags att mjölkas, skiter fullständigt i vintertid / sommartid.

Nä, det är någon eller något som tjänar pengar på det här och jag har inte klurat ut hur?

Någon som vet?

Vad är den egentliga, vettiga, begripliga bakgrunden till vintertid / sommartid?
07.05 

2005-okt-29
Teknik:
Bloggutveckling!
Ni som bloggar på blogga.nu. Har Ni liksom jag irriterats över att det inte gått att redigera inlägg eller ta bort kommentarer "historiskt"? (långt tillbaka i tiden)

Jag skickade ett mejl till .NU supporten, om det. Och kolla nu ... längst ned, på den sida (Edit/post) ... där Ni skriver era inlägg.

Visst är det bra!

Har skickat fler "idéer" till dem, så får vi se om det "infrias".
19.36 

Teknik:
Trött!
Är mitt uppi en systemåterställning ...
Återkommer ... ännu senare ...
18.34
kommentarer  
Hej Nisse
Tack för din fina kommentar i min blogg.
Det är ok att vara trött i bland.
Pigga på dig
Ha en bra Söndag
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-29 15.32

NoMi: Äsch! Gör mig inte generad. Men - Tack!
Jo, och ibland är det riktigt skönt att mer eller mindre just vara trött - medvetet. Inte motarbeta det. Man liksom tröttar på. Jag tror tröttheten fortare går över då.

Tack för din fina blogg. Ha en utomordentligt trevlig söndag - du med.

- Nisse
- 2005-okt-29 15.33


God Förmiddag!
Busy!
Återkommer senare ...
11.44 

2005-okt-28
Berättelse!
Granen till Far (70-talet)
En liten gran, är något som är djupt rotat i den Svenska Jultraditionen. Så även i får familj. Det har varit ”färsk” gran så länge jag minns. Doften av gran i bostaden – ja då är det jul!

Jag vet inte när pappa började gnälla om det här besvärliga med att ständigt, varenda år behöva köpa gran. Men det blev ett återkommande stönande. Det gick så långt att far började yra om plastgran.

Nu var det allvar! Detta var i plastgranens ungdom – och de såg förfärliga ut. Går inte att beskriva. Jag kände att något måste göras. En gång för alla måste detta ”hot” om plastgran undanröjas.

En plan började ta form. Det började med att jag en jul, sparade alla barr från vår gran, hemma hos mig och hustrun. Den fick stå till det inte var ett barr kvar, så att säga. När så granen var ”naken” nöp jag försiktigt av grenar med en tång och själva stammen sågade jag isär till lagom långa bitar.

Barren förvarades i en plastpåse. Plastpåsen och den itusågade granen lades i en låda. Denna låda stuvades undan, tills tiden var inne.

Min far fyller år i början på november. Tiden var inne. Så inför den födelsedagen plockade jag då fram lådan med den f.d. granen i. Nu kompletterade jag innehållet med en tub klister och en ”detaljerad” beskrivning av hur detta, kanske det första reality-3D-puzzel någonsin, skulle dels se ut i färdigt skick samt små teckningar som visade hur man limmade fast barr för barr på grenarna samt hur grenarna dessförinnan fogades ihop.

Jag gjorde en grov uppskattning: Det var ca 30000 barr och själva granskelettet ca 100 bitar. Så på utsidan av lådan skrev jag, med stora bokstäver: ”3D-puzzel 30100 bitar En utmaning för den envetne”. Eller något åt det hållet. Och sedan sedvanligt snyggt presentpapper med texten: ”Grattis Far!”

Far fick paketet och utbrister sitt sedvanliga: ”Vad fan är det här?” Så alla fick hjälpa till att förklara. Av någon anledning såg han inte så där värst förtjust ut. Och inte blev han gladare av att jag framhärdade i att jag ville se den där färdig till Jul. Han försökte ge den till mig med motiveringen: ”Du tycker ju sånt där puzzlande är roligt.”

Far satte sin tjuriga sida till. Han närmade sig inte ens det där fina 3D-puzzlet. Och numer, sedan flera år tillbaka, har jag varit tvungen att kapitulera. De senaste jularna, hos Mor & Far, står en sådan där död plastgran och luktar – plast? Men, och det är det viktigaste, de är helnöjda.

14.43
kommentarer  
Vad ÄR det med dig och din arme fars födelsedagar...? har han aldrig fått en slips eller rakvatten..? ;-)

Och man blir ju nyfiken också - vad ger du till din mamma?

- annika b  hemsida 
- 2005-okt-28 08.53

Annika B: Inte vad jag kan komma ihåg.

Har tidigare skrivit här om en tygapplikation i form av en orm. För att stimulera hennes milda ormrädsla.

Och det finns väl mer ... jag håller ju på å skriver för glatta livet.

- Nisse
- 2005-okt-28 09.16

Hej Nisse

Gudar skymning du liknar Emil i Lönneberga. Din far har nog roligt i smyg när hans son pysslar.
Oj vad jag skrattar.
tack för kommentaren och du tack för din upplysning, mycket intressant. Skall studera det närmare. Vart har du hittat det. Ha en bra< Lördag. NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-28 17.05

NoMi: Hoppas så.
Ang: "Totala Skattetrycket";
Regeringens Hemsida:
Eurostat:
Hallansposten:
Ha en bra dag!

- Nisse
- 2005-okt-29 09.04

Jag får nyplockade liljekonvaljer och pelargon på Mors dag tulpaner på födelsedagen och fin samvaro med mat på julen och goda skratt åt sonens påhittighet, vi hoppas han snart är i fin form igen
Mamma

- Mamma
- 2005-okt-29 12.41

Mamma: (?) Eller är det en bloggterrorist som försöker sabotera min image?

Här försöker jag bygga upp en "hipp" och "tuff" attityd och så kommer detta ... ja, detta ... mjukisgulligull?

Mor, de som läser detta kan ju tro att jag är sån. Ja - liksom - snäll - innerst inne.

Kan jag sprida den allra minsta glädje är jag helnöjd!

- Nisse
- 2005-okt-29 13.32

Vad roligt att träffa Nisses mamma!
Nisse, jag är helt säker på att din mamma vill ha en planka också - eller en liten björk eller så...!

- annika b  hemsida 
- 2005-okt-29 14.23

Annika B: Hon har allt fått ett och annat hon också. En del, som hon fått, kan jag dock inte skriva om här, det "passar" sig inte.

Eller? Mor, är det OK att jag får skriva om den där träpinnen du fick till din 50-åriga födelsedag?

Jag kan kalla den: "Furan till Mor."

- Nisse
- 2005-okt-29 15.16


Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Pentti Virkberg ger idag luft åt urbaniseringens nackdelar. Håller med i det mesta. Men jag slås av en annan tanke. ”Vems” är felet? Människor som bosatte sig där jobben fanns (och sedan ”vägrar” flytta på sig eller faktiskt är nöjda med att bo där det är lite ”lugnare”) eller politiker som centraliserade makten genom att slå samman kommuner (vilket försvagade de små kommunernas röst och därmed rätt till service) eller ”marknaden” som snabbt insåg fördelarna med varuhus, stormarknader och köpcentra och snart köpstäder (kapitalismens krafter).

Debatt:
Dan Möllengård (fp) och Mats Häggner (c) bägge gruppledare i respektive parti i Trollhättan är också inne i urbaniseringsdiskussionen. Och de går på i förutsägbar anda; Skyller allt på Socialdemokraterna?
Glömmer inte dessa herrar ”allt” som faktiskt är gjort? Och hur ska politiken påverka en byggnadsbranch att vilja bygga i en glesbyggd? Genom ökad samhällsservice? Fler affärer? Herrarna menar att det råder ett moment 22: ”Utan byggnation-ingen service, ingen service-ingen byggnation”. Det är nog sant. Men är sanningen så enkel?
Herrarna är inne på att en lösning, utöver ökad samhällsservice (på lösa boliner) skulle kunna vara ”bättre kommunikationer”. Vilka möjligheter har kommunen att påverka det?
Och om det nu är så att ”folk” vill bo nära t.ex. centrum och köpcentra, vilken effekt skulle då ett utökat kommunalt serviceutbud, i glesbyggd, få? Skulle det per automatik göra att byggherrar investerar och affärskedjor inser ”potentialen”?
Om det nu vore så. Då skulle ju inte Överby köpcentra vara något problem för centrumhandeln i Trollhättan eller Vänersborg. Och mig veterligen är inte den kommunala servicen så värst utbyggd, på Överby.
Men det är säkert riktigt att via politisk påtryckning och via tillfälliga subventioner ”locka” näringslivet (marknaden) till att investera i glesbyggd. Men då krävs en enig politik. Inte en polemik. Att politiska partier ägnar kraft åt att ”hacka” på varandra är inget som imponerar på näringslivet, tvärtom. Det gör däremot brett förankrade politiska beslut och satsningar.

Gunnar Olssons; Försök med etanol i bensin stoppades av våra politiker, tycker jag var ”fyndig” och ”upplysande” så den återger jag i sin helhet:
Med anledning av Anita Brodéns debattartikel i TTELA 20oktober:
Folkpartiet anser numera att inblandning av förnyelsebar energi är mycket angeläget. Det anser jag också.
Under åren 1990—1992 arbetade jag som säljare för Union Carbide i Stockholm. Ett av mina ansvarsområden var att försöka övertyga oljebolagen, politiker och biltillverkare att blanda tio procent etanol i bensinen i Sverige.
Vi levererade varje år en liten mängd till bensinbolaget OK som behövde inblandning under vinterhalvåret eftersom bolaget hade problem med isproppar i sina kunders bilar.
Affärsidén bakom att blanda etanol i all bensin byggde på att Union Carbide kunde köpa dels mycket billig etanol i Ryssland och dessutom köpa enorma mängder överskott av vin i Europa för framställning av etanol.
Förtjänsten låg i att etanolen inte beskattas som bensin och skillnaden beräknades till över en miljard i dagens penningvärde.
Det som var lite sjukt var att multinationella oljebolag, tillsammans med Union Carbide, skulle dela på denna vinst. För att det skulle verka mer affärsriktigt ville vi få med också etanol tillverkat av svenska bönder.
Under mina tre år i företaget besökte jag ett otal olika instanser för att sälja idén. Saab välkomnade förslaget, de kunde till och med tänka sig högre andel av etanol i sina nya motorer.
Företaget som forskade inom utsläpp för motorer bekräftade att alla utsläpp från motorerna minskade för alla olika avgaserna.
Oljebolagen var för, men som vanligt ville de ha mycket stora subventioner för etanolen och dessutom skulle staten stå för merparten av en fabrik.
Att projektet inte genomfördes berodde på att våra politiker sa att det inte var en slutgiltig lösning och därför inte heller kunde godkännas.
Så kära Anita Brodén, projektet stöp på våra politiker. Om ni nu skulle genomföra en etanolinblandning i bensinen, se då till att miljarden inte går från vår skatteficka in i de stora oljebolagens eller de multinationella företagens djupa fickor.

Gunnar Olsson, före detta anställd på Union Carbide, numera bosatt i Vänersborg”


Insändare:
När ska jag få min sjukersättning (ANSVARSLÖST): Insändaren får inga pengar från Försäkringskassan p.g.a. att arbetsgivaren har bristfälliga rutiner. Även om nu FK beter sig utomordentlig klumpigt åt i känsliga lägen så kan jag inte se att de är ”skyldiga” här? Och ändå ”hängs” FK ut. När det är arbetsgivaren som är den stora klanten.
Dessutom är det knappast ”sjukersättning” det handlar om utan ”sjukpenning”.

Bygg ishall i Lödöse! (HOCKEYFREAK): Förstår hur denne insändare tänker. Vill att kommunen bygger en ishall.
Jag är tveksam till om kommunala skattepengar ska gå till den här typen av idrottsrörelser? HOCKEY & BANDY är knappast några ideella rörelser (även om de är ideella föreningar / organisationer). Inom dessa idrotter förekommer det enorma sponsorsummor. Marknadens intresse i dessa publikidrotter är rätt så stor.
Jag tycker att kommunala skattepengar i första hand ska läggas på fysiska aktiviteter som inte är så kommersiella och är mindre inriktade på ”utslagning” och ”elitistiskt” tänkande.
Mitt råd till HOCKEY & BANDY är: Fixa privata finansiärer. Det är ju ändå de som sedan ”utnyttjar” ett sådant bygge, för att få reklam, goodwill etc.

Vem ansvarar för obefintliga arbetsplatser? (UPPTAXERAD VILLAPENSIONÄR): Denna insändare är intressant. Går till hårt angrepp mot socialdemokraterna och kallar dem för betongsocialism och att de ägnar sig åt (social)akrobatik. Vi är också världens mest skattetyngda folk (vilket jag tror är sant, men betyder det att det då är sämst?). Och att det är detta världsrekord i skattetyngd som är orsaken till dold och öppen arbetslöshet? Det är väl tveksamt? Jag tror nog mer att det beror på storföretagens cynism och krassa ekonomiska tänkande och omsorg om aktieägare. Det är främst de som genererar arbetslöshet, för att nå större vinster.
Nu till det kuliga i den här insändaren som är så till den milda grad socialdemokratiskt anti. Kolla följande citat från insändaren: ”Frågan ställs till alliansens företrädare av en förkämpe för det system vi svenskar tvingats leva med under den övervägande delen av 1900-talet.” Och ”frågan” är: ”Var finns arbetsplatserna som ni vill tvinga ut folk till?”
Det här ”folket” kallar insändaren: ”översubventionerade grupper”

Jag får överhuvudet taget inte ihop det här? Får ni?
Det är nog bäst att ni få ta del av insändaren i sin helhet:
Vem ansvarar för obefintliga arbetsplatser?
“Var finns arbetsplatserna som ni vill tvinga ut folk till?”
Frågan ställs till alliansens företrädare av en förkämpe för det system vi svenskar tvingats leva med under den övervägande delen av 1900-talet. Detta trots att man i regeringsställning sett till att svenskarna är det mest skattetyngda folk i världen och trots detta, eller just därför, befinner sig enligt kända bedömare drygt en miljon svenskar i arbetsför ålder i öppen eller dold arbetslöshet.
Att i en sådan situation vägra pröva nya grepp är betongsocialismens snäva synsätt. Istället blir lösningen att till redan översubventionerade grupper av medborgare, vars röster inför valet måste säkras, dela ut nya lånade pengar. Att den tänkta allmosan på femtio kronor till pensionärerna ser ut att inte bli av spelar mindre roll. De förväntas “rösta rätt” ändå. Räkna med att den (social)akrobatiken är genomskådad.
UPPTAXERAD VILLAPENSIONÄR”


Ingen rök utan eld (ERFARENHET FRÅN DISTRIKTSNÄMNDER): Insändaren tar upp detta med att intresset för att engagera sig politiskt sjunker. Och så här förklaras det:
”Inte konstigt att människor inte vill ta politiska uppdrag. Mellan valen profilerar sig inte partierna. Svårt att veta vad de står för.
Politikerföraktet är ju ingen rök utan eld. Vilka föregångare! Inget att se upp till eller lita på. Därtill är det samma personer som sitter på en massa stolar samtidigt under
20-30 år minst. När man ändå försöker att påverka, så märker man snart att alla frågor redan är avgjorda när de når en. Man har ingen chans att göra något.”


Låter inge kul? Hur kommer man åt det?

Nyheter:
Ja till Lidl i Vänersborg: Det var väl väntat. Har inga synpunkter angående Lidl’s etablering eller inte i Vänersborg. Däremot VAR! Fega, mesiga politiker, i byggnadsnämnden, skyller ifrån sig med att Hagaparken i den gamla detaljplanen är avsatt till småindustrier.
Nu står hoppet till att detaljplanen INTE vinner laga kraft. Vilket troligtvis är ganska hopplöst då det oftast är ”formalia”.

Nej till servering av alkohol under bandymatcher: Tack!

Ringholmsaffären uppblåst tycker lokala s-politiker: Tja, är det så konstigt? Men, jag håller med. Massmediadrevet är inte att lita på. Så frågan är mer vem ska vi lita på mest: Är det Massmedia eller Ringholm?

Fängelse för utpressarna: Den ”organiserade brottsligheten”, i Vänersborg, har fått sig en ”knäpp på näsan”. Två får 1,5 år i fängelse, en får 1 år och 10 månader. Dessutom ska de betala tillbaka 125000 SKR samt en kränkningsersättning om 40000 SKR. Då återstår att se om detta skrämmer skiten ur dem?

Fem personer häktade efter knarkaffärer i Vänersborg: Knarkspanarna har gjort ett gott jobb. Smutsig handel med kilovis av narkotika har avslöjats.

Hemlin (m) vill ha svar på frågan om småföretag: Småföretag missgynnas i kommunala upphandlingar. Möjligt? Kanske är det så? Min erfarenhet är dock att så inte är fallet. Det är i så fall mer en ”intern” utslagning de privata småföretagen emellan där de inte förmår ”stå upp” mot de större privata konkurrenterna. Offentligt ägda ”företag” (kommunala bolag) är i minoritet.
Men, va f-n, Hemlin! I samma tidning läser jag att du sitter med i nystartade ideella föreningen: Tillväxtallians mellan Vänersborg och Trollhättan. Vilket också innebär ett arbete att förbättra småföretagarklimatet.

Svenska kyrkan säger ja: till homovälsignelse vid offentlig gudstjänst. Ett framsteg!

7000 jobb hotade på Stora Enso: Ytterligare ett storföretag som vill öka på sin vinst och smeka kapitalägarna medhårs framför att ta sitt samhälliga ansvar. Det är 600 - 1100 jobb i Sverige som hotas. Och detta för att STORFÖRETAGET vill FÖRBÄTTRA sin VINST med 3 MILJARDER.
Stora Enso kallar detta ”besparingar”.

Politik:
Kan bara konstatera att den blir mer och mer förvirrad. Men jag kan inte låta bli att reflektera över den. Jag ser ju med egna ögon att mina egna reflektioner lutar starkt åt politisk kritik.

Serier:
ERNIE vinner idag.
-----------------------------------
11.48 

Göranden & Händanden:
Märkligheter? Hände igår.
Jag stod i köket och smuttade på en kopp kaffe. Hade precis fixat lite med disken och diskmaskinen.
Då säger hustrun: ”Kakaon är slut.”
Jag svarar: ”Och varför säger du det till mig?”
Hustrun: ”Ifall du skulle baka eller så.”

Här blir jag alldeles tyst. Vad menas? Vi har varit tillsammans i 33 år och jag har ALDRIG bakat, frivilligt. Hon måste vara ute efter något? Eller så är det ett dolt budskap?

Hustrun vänder sig mot mig och ser att jag antagligen är lite blek, trots det varma kaffet.

Hustrun fortsätter: ”Ja, förr bakade du ju sådana där ’chokladbollar’* och det kan du ju inte göra nu. Vi har inte samma ständiga sortiment i skåpen som förut. Det var så jag tänkte.”

Phu! Men ändå? Det var typ nästan 10 år sedan jag senast gjorde ’chokladbollar’*. Och det kallar jag inte att ”baka”. Det kallar jag att göra godis.

* (Fast då kallade jag det för [benämningen på en mörkhyad person från Afrika]+bollar och det gör jag inte nu för att visa respekt gentemot dessa folk)
10.42 

Hälsa
Hälsoläget:
Det blir faktiskt bara bättre och bättre. En stund i går var väsandet/tjutandet i huvudet borta? Fast det är fortfarande just väsandet i huvudet som väcker mig på morgonen. Känselbortfallet i tummen är obefintligt, när jag valnar. Sedan blir det sämre och stannar på den besvärsnivå jag hade innan operationen. Värken i höger armen är kvar, men den verkar sakta bli mindre och mindre. Jag har inga besvär alls från benen längre. Promenerar numer obehindrat.
Det värker till ibland, men det går fort över. Muskelsammndragningarna blir också mindre frekventa och i omfattning.
Jag känner mig piggare och mer tålmodig. Upplever att jag har mer ”energi”. Jag ”orkar” mer.

I Onsdags var jag för första gången ute och rastade min hund, på egen hand. Hunden hade då det i mitt tycke otrevliga noskopplet. Det tycker i och för sig hunden också. Hon försöker få av det med jämna mellanrum.

I går torsdag var det 4 veckor sedan jag opererades. Det betyder att jag har bara två veckor kvar med halskrage. Om två veckor kan jag också öka på med enklare aktiviteter. Exakt vad det är har jag inte fått riktigt klart för mig. Det är något mellanting mellan, som nu: lyfta max ett kilo, utföra lättare hushållsgöromål och promenader, och till: ett ”vanligt” liv. Detta ”mellanläge” ska vara i 6 veckor.

Jag är helt medicinfri sedan i måndags. Jag, jag tar alltså inga läkemedel dagligen. Jag har kvar Panodil och Stesolid att ta till vid behov.
Stesolid har jag tagit endast vid ett tillfälle denna vecka och då var mina ryggmuskler mellan skulderbladen lite för spända, tyckte jag.
08.58 

Media:
God Morgon!
Först kommer här nu alltså gårdagens reflektioner över vad som stod i den morgonblaskan.

Senare kommer det ... mer.

-------------- ttela 2005-10-27 --------------
Ledaren:
Pentti Virkberg ondgör sig över nuvarande vice statsminister Bosse Ringholm. Vargarna har fått vittring. Mediadrevet är igång. Det var väl sannolikt ”telefonavlyssningen” som drog igång det hela. Uppdrag: ”Gräv upp och ta fram all skit som går att få fram”, satte igång. Det är möjligt att allt äger sin riktighet. Det är också möjligt att Ringholm borde avgå. Det är också möjligt att allt är väldigt fel av den anledningen att det är massmedia som driver på. Våra medier har ju inte gjort sig kända för att vara ”rättvisa” och ”ta hänsyn”. Det säljer inte.
Min ståndpunkt är: Ska bli intressant att se var detta landar. Vad avser politiska ”skandaler” är man ju ganska härdad.

Debatt:
PG Modigh (v) kommunalråd i Trollhättan vill värna om det gemensamma boendet och hitta tillbaka till de fördelar detta innebar och innebär. Lovvärt. Lycka till.

Johan Pehrsson (fp), justitieutskottets ordförande och Anita Brodén (fp), riksdagsledamot för Västra Götaland skriver gemensamt om att det måste till krafttag mot rattonykterheten. Och de förfäras, tillsammans med Vägverket att eländet ökar. Helt i linje med den liberala idén om att det är individen och det fria valet som ska vara i första rummet, riktas alla deras förslag mot individer; alkolås, strängare straff, tvångsvård.
Men kan de inte se att det finns en ”rot till det onda”? Minska tillgängligheten till alkohol och bearbeta attityder så att den totala nykterheten ökar.
Men se det vill inte (fp). Det skulle inskränka på den personliga valfriheten?

Alexander Malmgren (MUF), vice ordförande MUF Norra Älvsborg, ägnar en massa textmassa åt att dumförklara en motion, av Rossana Dinamarca (v), om att slopa ”klasskillnaderna” på SJ. Vilket även i mina öron låter lite väl korkat med tanke på att det i så fall finns annat att lägga krut på.
Men att denne blåe MUF:are ägnar så mycket energi åt samma sak? Vad står det för?

Insändare:
Lidl behövs inte i Vänersborg (NEJ TILL LIDL MARIANNE): Marianne vill att Lidl placeras någon annanstans om nu Lidls tvunget ska etableras i Vänersborg. Och se det tycker jag med. LÅT HAGAPARKEN FÅ VARA PARK!

Nära att en olycka hände (OROLIG SMÅBARNSMAMMA): En A-traktor är nära att köra på några cyklande barn när ”A”-föraren ska ”stila” och gör en s.k. ”burn out” i en korsning i Trollhättan.
Är det möjligt att ens göra en ”burn out” med en laglig A-traktor?

Är det så roligt att köra fort? (EN SOM ÄR RÄDD OM LIVHANKEN): Insändaren handlar om en person som ofta sett hur mopeder och EU-mopeder kör på cykelvägar. Och de kör fort! Insändaren menar att det saknas respekt.
Helt rätt! Hur ökar vi respekten?

Vill s jobba för rättvist boende? (STYRELSEN HYRESGÄSTFÖRENINGEN TROLLHÄTTAN): Insändaren är en uppmaning till socialdemokraternas kommande kongress och att de då ska ta upp hyresboendets ekonomiska utsatthet.
Men jag börjar lura lite? I insändaren står följande: ”Hyresgästföreningen är partipolitiskt neutral, men självklart bostadspolitiskt aktiv”. Och det låter ju bra. Men av vilken anledning måste det framhävas? Det är det ena, det andra är; Vad kommer det sig att jag inte sett den här insändaren inför de övriga partikongresserna?

Har ni glömt att sänka skatten? (Å.L.): Insändaren frågar om en ”tillfällig regionskatt”? Regionen som avses är VGregionen. Det finns ingen sådan skatt. Det finns inget som heter regionskatt. I alla fall inte enligt skatteverket.

Nyheter:
Vigsel av homosexuella: Kyrkan krånglar. En del (42%) har fått för sig att ”bossen” Gud, skulle bli förbannad om de som präster genomförde vigselakter för homosexuella (min tolkning). Kan det vara en släng av homofobi? Många homofober är det just för att de har en liten homofil inom sig och det försöker de förneka så till den milda grad att de ”hatar” de som är homofiler. [Homofobi: Sjuklig skräck för homofili. Homofil: person som hyser kärlek till person av samma kön.]
Är inte KÄRLEKEN det mest centrala budskapet i vår religion?

Häktades efter trettonde misshandeln: En 20-åring som har missuppfattat detta med social kontakt. Nu har åklagaren ”tröttnat” så nu sitter han häktad, sedan oktober. Det är väl typ, nu?
Jamen det var väl skönt. Och det känns tryggt. Nu vet vi. Har en person, inom en relativt kort tidsrymd, misshandlat folk tretton gånger. Då reagerar åklagaren, med trötthet.
Personligen tror jag att denna typ av person, den som misshandlar alltså, inte åklagaren, är ett klassiskt exempel vad jag kallar ”taskigt vaggad”.
Och ”taskigt vaggade” personer har ofta ”ont i själen” (psykiskt rubbade). Vilket enligt mitt menande betyder många års terapi. Och om en sådan här person inte får psykologisk hjälp eller psykiatrisk vård så bör han, med tanke på presumtiva ytterligare 13 personer han säkerligen kommer att ”puckla på”, hållas inlåst.
Sorry, så är det. Ett fall av samhälleligt misslyckande.

Skamgrepp på kattägare straffbart: Kan inte låta bli att le lite. En 82-åring blir förbannad på att grannens katt skiter i hans rabatt. 82-åringen knallar över till grannen och det hela slutar med att 82-åringen lömsknar till och grabbar tag i skrevet, på grannen, och klämmer till. 4000 SKR och advokatkostnader kostade det greppet.

Massutskick med barnporr på e-post: (Rubriksättarmiss? Låter väldigt fel?) Jag prövar så här i stället:
Massutskick av barnporr med e-post:
Polisen rekommenderar de som får sådan här ePost att kontakta dem så de kan säkra ”dold” information i utskicket. Denna ”dolda” information kan avslöja var utskicket kom ifrån och på så sätt kan man ringa in avsändaren.
Alltså, tryck inte förskräckt på [Delete]. Det hjälper ingen.
Är du på jobbet; ropa på dina arbetskamrater och visa vad för tokigt du fått och ring sedan polisen. På så sätt undviker man ”tisslanden och tasslanden”.

Jakten på fuskare: Försäkringskassan jagar på. Fast: ”- Vi har faktiskt inte stött på så mycket fusk”, säger Christer Söderqvist, sektionschef i Trollhättan.
[Not: Det var det puckot som sa till mig att jag kunde ju friskskriva mig om jag inte var nöjd med handläggningen. Det gällde då ”tvångskonvertering” av sjukpenning till sjukersättning (sjukpension).]

Stopp för vin och öl i bowlinghallen: Det är bowlinghallen i Vänersborg som inte får fortsätta sälja vin och öl. De har dock fortfarande tillåtelse att sälja till slutna sällskap. Helt riktigt. Kan inte idrotten själva fatta att idrott och alkohol inte hör ihop? Enda anledning till att de vill ha denna typ av försäljning är att de då vet att pengarna lättare rullar in. Ett krasst ekonomiskt tänkande. Finns inte ett till skit omtanke om vad det kan ge för signaler till ungdomar.

Serier:
ZITS vinner idag. Speciellt om man läst de två föregående striparna. HÄLGE hamnar väl ungefär i nivå med ERNIE, inte så tokigt,
-----------------------------------
07.39 

2005-okt-27
God Natt!
För de flesta av oss var det en god dag. För min dotter var det inte det. Hon fick veta att en av hennes bästa vänner mördats.

Vad säger man...

Vad gör man ... (tack Sandra)

Jag låter detta få stå kvar, överst, resten av dagen. Det känns så respektlöst, på något sätt, att lägga in en massa orerande (som jag brukar). Det får vänta, till i morgon. [not: inlaggt 11:14]
[not: redigerat 19:13]
[not: redigerat 23:15]

09.25
kommentarer  
Jag saknar ord.. så otroligt tragiskt.

- Linda K
- 2005-okt-27 03.42

Varit med om det själv.
Två gånger.
Fy fan.
Det sitter i.

Det finns tre viktiga H:n i krisarbetet:
Håll i
Håll om
Håll käften

- SANDRA e-post  hemsida 
- 2005-okt-27 04.26

Sandra: Va jobbigt! Sant, viktigt att "bara" finnas. Tack.

Linda K: Du fann ord. Och har visat att du bryr dig. Tack.

- Nisse
- 2005-okt-27 05.08

Men Nisse... så fruktansvärt.

- annika b
- 2005-okt-27 06.05

Annika: Visst! Och jag är här i Vänersborg och min dotter är i Gävle. Och jag kan inte hålla om henne.
Tack för din omtanke.

- Nisse
- 2005-okt-27 06.49

Kanske din dotter borde komma hem till mamma och pappa och få kramar och tröst?

- annika b
- 2005-okt-27 07.56

Annika: Hon har en fantastiskt fin sambo som jag har stort fötroende för. Och hustrun kollar just nu upp om hon kan göra någon nytta genom att åka till dottern.
Dottern "sitter fast" i ett tentapluggande också.

- Nisse
- 2005-okt-27 08.02

Tack för din fina kommentar i min blogg.
Så sorgligt, mördad. Hemskt tråkigt.
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-27 14.04

NoMi: Uppskattningen mottages. Tack.
Jo, det är liksom overkligt - när den onda verkligheten kommer nära?
Tack för din omtanke.

- Nisse
- 2005-okt-27 14.14


2005-okt-26
Hälso- och Sjukvård:
Diagnos:
Under min promenad idag gick jag och funderade på mina olycksbröder och –systrar. Jag tänkte på alla de liksom jag gick på sjukersättning.

Jag tänkte på de som fortfarande efter många år! Ännu inte fått en diagnos.

Jag tänkte på alla de som fått diagnosen ”rygginsufficiens”. Som egentligen inte är en diagnos, det betyder: icke fungerande rygg,

Jag tänkte på vilken stor betydelse det fick för mig att få korrekt diagnos. Plötsligt hände det saker.

Jag förstår inte av vilken anledning läkare på vårdcentraler och regionsjukhus är så ”återhållsamma” med att skynda på undersökningar så att en person kan få en diagnos?

Vem tjänar pengar på det?

Merparten av alla läkare kan inte detta med ryggar. Det är en ”grå zon” för dem. Och ofta gömmer de sig bakom generaliserande undersökningar.

Den läkare som ”sätter” diagnosen Rygginsufficiens på en patient är okunnig.

Följande undersökningar kan i detalj visa, för den läkare som begriper att tolka undersökningsresultaten, vad för fel en person har på ryggen:

* Vanlig s.k. slätröntgen (Du ser skelettet) [ca 1000 SKR]
* Magnetröntgen. (Kroppen ”skivas” upp genom att en kraftig magnet påverkar en magnetkänslig molekyl. Dessa molekyler ”tvingar” magneten att ställa sig i en och samma riktning. När sedan magneten stängs av återgår molekylen till sitt ursprungliga läge. Detta tar olika tid beroende på vävnadens densitet.) [ca 8000 SKR]
* Datortomografi. (En röntgen som ”skivar upp kroppen”. Ibland används kontrast) [ca 8000 SKR]
* Scintografi. (Man tillför kroppen en s.k. isotop och sedan ”fotograferar” man med en film som är känslig just för isotopen. Den isotop man använder ”drar” sig till inflammerade områden. Man kan då se var ”angripna” s.k. facettleder finns t.ex,) [ca 3000 SKR]
* Full neurologstatus. (Varenda nervfunktion, som går att undersöka i kroppen) [ca 1000 SKR]
* Nervfunktionsundersökningar typ; EMG (ElectroMyeloGrafi) [ca 2000 SKR]

Som Ni ser har jag uppskattat totalkostnaden till ca 23000 SKR.

Ställ den kostnaden mot den förtvivlan en odiagnostiserad person med ryggproblem känner.

Ställ den kostnaden mot den samhällskostnad denne sjuke genererar genom att inte få ”rätt” diagnos.

Vad tycker Ni, var ska vi spara?

Är detta ett tokigt resonemang?
18.37
kommentarer  
Självklart så skall människan stå i centrum i sjukvården. Men jag som verkar i denna vet att man sparar hårt tyvärr. även på läkarnivå. Sorgligt men sant. Snart får nog ingen nästan vara sjuksriven heller. Läkare räknar pris på mediciner nu för tiden, det dom skriver ut+ mycket annat. Sorgligt hur det blivit
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-26 15.17

Nomi: Tack för din kommentar. Men måste det vara så? Sparas det inte på "fel" ställe?

- Nisse
- 2005-okt-26 17.37


Djuren:
Hunden:
Idag var jag ute och rastade hunden på egen hand! Hustrun utfärdade detta tillstånd i går kväll. Det gick utmärkt. Givetvis var jag ”tvungen” att ha noskopplet på henne. Som grädde på moset, utöver att jaga katter, harar och rådjur anser vår Collie att omkringblåsande löv förtjänar ett snabbt och stilfullt slut? Det var alltså stor risk för ryck i kopplet. Men det vara bara kritiskt en enda gång och där fick jag till det riktigt bra. Det var ett löv som förirrat sig från flocken och nu vilset blåste omkring på egen hand. Genast var vår ”leafkiller” i aktion. Men precis innan noskopplet skulle sätta på ”vrålade” jag ”Stanna!” Och se vår hund stannade upp, lite. Noskopplet svängde runt henne en aning. Och det var som om hon tittade på mig och funderade på: ”Hur gjorde han det där?”
Efter en kort rastning tog jag själv en längre promenad.
17.40
kommentarer  
Leafkiller - ha ha ha!

- SANDRA e-post  hemsida 
- 2005-okt-26 11.43

Sandra: Välkommen! Och tack för titten.

- Nisse
- 2005-okt-26 12.02


Pengar:
Löneförhöjning!
300 SKR mer i månaden! Och dessutom 300 SKR/månad retroaktivt från april.
Men attans! De retroaktiva pengarna blir jag sannolikt blåst på eftersom jag har sjukersättning. Kanske jag kan få några kronor från afa?
16.42
kommentarer  
Icke en krona mer än eventuellt någon värdesäkring, nån gång. Det är inkomstläget hösten 2003 som styr hur mycket jag får i ersättning från afa, så länge jag har sjukersättning.

Debbigt att "se" retroaktiv lön mm liksom hånskrattande segla iväg och försvinna in i en tom historia.

Å andra sidan. Jag klagar inte på den summa jag får var månad. Ett fantastiskt system!

- Nisse
- 2005-okt-28 13.16


Media:
Jag återgår till tidigare upplägg (mindre jobb).
-------------- ttela --------------
Ledaren:
SM’s inlägg i ledarrutan var ju lite kul med tanke på att dagens ledarskribent Magnus Krantz arbetar för Liberala Nyhetsbyrån. Vilket verkar vara TTELA’s ”systerorganisation”.
Annars är dagens ledare en lite väl tillkrånglad historia om föräldradagarna.
Är dåligt insatt i hur upplägget är nu för tiden och inte blev jag klokare av ledaren. Möjligt att kunskapen finns där, i texten, någonstans?
Men det verkar som om föräldrarna är nöjda med den valmöjlighet som redan finns, så?

Debatt:
”Fastighetsskatten liknar rena lotteriet”. Stefan Stjernedal regionschef för Villaägarnas riksförbund, region väst. Skriver om orättvisan inom nuvarande beräkning av fastighetsskatten. Ja, en medelbedömning av marknadspriset kan slå väldigt olika. Tokigt beräkningssätt.
Men, Stefan, Att köpa en fastighet är väl i sig ett lotteri? Idag ”går ingen säker”. Du bara tror att du äger fastigheten du köper. Den kan när som helst, helt lagligt, tvångsförvärvas för andra samhälleliga intressen.

Insändare:
Och idag är min insändare med. Tack Kerstin. Nu blir det inte fler inlägg från mig angående arbetsgivaravgiften.

Apoteket ska vara tillgängligt (TÄNKANDE MAGGAN): Maggan har helt rätt i sina synpunkter om att Apoteket borde satsa på bättre nåbarhet.
Men jag tycker det är en knepig inställning att hon anser att Apoteket skulle ”göra sitt yttersta” och då mest beroende på att de har en monopolställning?
Maggan: Privata företag var först med att centralisera kundkontakter och dessutom är ett privat alternativ ingen garant för att du skulle slipp ett monopolförhållande. Inom marknaden kallas det för koncerner och ”maktkoncentration för att få bättre marknadsandelar”. Men det är likt förbaskat ett monopolförfarande.
Jag föredrar att vi, alla tillsammans, äger ett monopolföretag. Framför att privata intressen gör det. Tänk lite till Maggan.

Bygg ett glashus vid Vänern! (BJÖRN ENVALL FORMGIVARE).: Insändarredaktionen! När blev det OK att lägga ut marknadsföring på en insändarsida? Mer schysst att lägga det som en artikel inne i tidningen.

Gatsten upphittad (OFRIVILLIG GATSTENSUPPHITTARE): Den tycket jag var så bra så den återges i sin helhet:
Gatsten upphittad
Gatsten, något jordig, återfås mot beskrivning. Upphittad på Skolvägen i Vargön. Borttappad mellan klockan 20.00 den 21 oktober och klockan 7.00 den 22 oktober. Återfunnen på framgolvet i min bil.
Tyvärr var fönstret stängt och bilen låst, så jag är lite orolig över att du som tappat den fått glassplitter på dig då du tappade den igenom bilfönstret. Du hade väl så bråttom så du inte hann leta efter din sten, eller var det kanske för mörkt så att du inte kunde se den? Du ville nog inte skära dig på allt splitter. Tyvärr märkte du nog inte att du “fastnade” i backspegeln och solskyddet för de är nämligen bortrivna.
Det mesta av glassplittret är nu uppsopat och tid ska beställas till verkstad så att bilen återgår till samma skick, så det behöver du inte tänka på ifall du har fler lösa stenar att “tappa” bort. Tyvärr blev jag nu försenad till mitt arbete som är att vårda de gamla som byggt upp vårt samhälle. Men detta kunde du ju inte veta.
OFRIVILLIG GATSTENSUPPHITTARE”


Rubriksättarmiss:
”Få fasta jobb ingen överraskning” (sid. 8) Kan ju läsas på två sätt: Antingen som att det är ingen överraskning att det finns få fasta jobb. Det kan också uppfattas som: Att det är ingen överraskning att man får ett fast jobb.

Nyheter:
Krånglande datorer på Försäkringskassan: Akta er! Detta kan dra ut på tiden.

Socialnämnden nobbar öl och vin vid bandyplan: Allt annat vore väl tokeri? Sport och alkohol går inte ihop! Och det hade inte varit någon briljant signal till alla ungdomar. Så, det tackar vi för.
Fast det är skrämmande att följande myndigheter godkänt i sina remissyttranden: Polisen, Skatteverket och miljö- och hälsoskyddskontoret samt Räddningstjänsten

Polisman åtalas för dödsskott i Lindesberg: Otäckt med vapen i största allmänhet. Och jag känner med polismannen. Var det ställt utom allt tvivel att polismännen visste att grinden endast kunde öppnas inåt mot fastigheten? Och dessutom rikoschetterade kulan innan den träffade 22-åringen. Polismannen siktade på benen.
Bättre fria än fälla här, tycker jag.
Tänk er själva; En ”galning” med flera knivar och uppträder mycket hotfullt? Ja, jag hade då sprungit åt något annat håll.

Kurder bötfällda för användandet av bokstäverna; q & w: Det är en turkisk domstol som dömt 20 kurder till böter (ca 580 SKR var). I Turkiet är det alltså straffbart att använda ”icke-turkiska” bokstäver.
Jösses? Och det landet har ansökt om medlemskap i EU?

Serier:
HÄLGE vinner idag. ZITS kom inte långt efter men då måste man ha gårdagens strip i minne – de hänger ihop.
-----------------------------------
12.03
kommentarer  
Bra kommentar av dig i NoMi's blogg om självmord.

- Tigerkaxman  hemsida 
- 2005-okt-26 07.54

Tigerkaxman: Jag tackar och bugar. Kul å få fint besök.

- Nisse
- 2005-okt-26 08.05


God Morgon!
Vädret:
Bättre väder idag? Vädret är något som sannerligen påverkar oss. Har vi inget att prata om så pratar vi väder.

Hur det egentligen? Dagens väder världen över verkar ha förändrats?

Är det en normal väderuveckling, sett i ett långt historiskt perspektiv?

Eller beror det på mänsklighetens agerande med natturresurser typ skogsskövling och förbränning av fossila bränslen?

Vad tycker du?
09.02 

God Natt!
Har nu sett färdigt DVD’n ”Highlander II”. Den ingår i min samlig av filmer med Sean Connery.
Och? Tja, man måste nog vara ett Sean Connery fan för att gilla filmen.
00.34 

2005-okt-25
Prostitution:
Idag har det varit "livat" på Glamorbloggen och inlägget om "Pretty Woman". Jag och Annika Bryn har ett litet meningsutbyte med en som kallar sig "Sten Sture" som säger sig vara jurist och humanist. Det är möjligt att han är jurist. Men humanist? Knappast. Dessutom tycker jag att det ibland dyker upp en smått fanatisk antifeminism? Märklig individ, denne "Sten Sture".

Diskussionen handlar om huruvida prostitution ska vara laglig eller inte. Min ståndpunkt är: inte. Inte i något avseende. Det är förnedrande och handlar inte ett dugg om sex.
23.56 

Mera Media:
stadsporten
Nr 7 Oktober 2005. Länk till: Trollhättan Stad
Trollhättan Stads personaltidning till anställda och förtroendevalda.
Den skickar mina snälla arbetskamrater hem till mig. Egentligen borde arbetsgivaren centralt ombesörja detta till ”alla” långtidssjukskrivna.
Nåja, det är tre saker jag vill reflektera över i denna personaltidning.
Ett: Jag tror nog att det kan vara idé att låta Per Johansson få fortsatt förtroende som Stadsdirektör. Det är ju liksom han som bestämt tidigare ändå. Och dessutom tycker jag att han är duktig. "Gå inte över ån efter vatten."
Två: På sidan 7 hittar jag en bild på en leende Gerd Holmgren, hon på Kriscentrum för kvinnor.
Tre: Numrets krönikör (fel ord, kåseri är bättre) är Trollhättan Stads Webbredaktör Åsa Johansson. Hade inte en aning om att det fanns något så trevligt som ”pay it forward”-rörelsen. Det hela går ut på att ”får” du något så ska du inte ge ”tillbaka” utan du ska ge ”vidare”. Och då gärna enligt principen; Har du fått av en så ger du till två. Det behöver inte vara pengar. Det kan vara ”vad som helst”. Läs mer på: Pay It Forward Movement. (It’s all in English)
16.25
kommentarer  
Hej Nisse

Visst var det ett fint kort på Tomas Bodström!! Glöm inte att jag heter Holmgren i efternamn, det är mycket finare än Holmberg.....
Du hade inte kommenterat nyheten i TTELA om att Kriscentrum för kvinnor har planer på att bli ett resurscentrum för hela fyrbodal, det missade du.

- Inget namn
- 2005-okt-26 07.02

Gerd: Som du ser har jag genast rättat till mitt misstag.
Jo Boström han är snygg han också. Men han finns med på en massa bilder, lite var stans.
Men det måste ha varit spännande att få prata med han, en livs levande Justitieminister.

Nej det är riktigt. Jag kommenterade inte dagens artikel om Kriscentrum i Trollhättan. Och det berodde mest på att Du inte var omnämnd i artikeln.

- Nisse
- 2005-okt-26 07.34

Jag kan ju inte alltid synas men du vet väl som hade gjort arbetet bakom att skriva ihop en 10 sidig projektansökan..............
Det var mycket svett och blod vill jag lova!!

Du kommer väl med och minglar på festen hoppas jag. Den 19 du vet... Tommy sundin trodde allt att du kom.

- Inget namn
- 2005-okt-26 08.51

Gerd: Se där! Åsså tar Socialchefen "åt sig äran"?

Den 19:e är fortfarande tveksamt. Måste först på ett återbesök till Sahlgrenska och få "grönt ljus".
Så det är inte alls säkert. Men jag vill!
Men det är massor jag vill - som jag inte kan.

- Niise
- 2005-okt-26 09.02


Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Hanna Wiberg Liberala Nyhetsbyrån har idag en riktigt bra text om Polens nya konservativa nationalisttvillingar; Dödsstraff: Yes! Homofober: Yes: Abortmotståndare: Yes! Kontrollfreaks: Yes! Ökat socialt skyddsnät: Yes! Ärlighet: Yes! Effektiv Korruptionsbekämpning: Yes! EU: No! Där har ni kompotten som leder till framgång(?) I alla fall i Polen.

Personligen känner jag att jag har nog med att begripa vad som politiskt händer där jag bor, i tvåstad (Vänersborg&Trollhättan). Nästa obegripliga politiska konsortium är VGregionen (VG=Västra Götaland). Nummer 3 kommer Sveriges marknadsanpassade rikspolitik. På fjärde plast kommer EU-politiken som en planekonomisk helhet. Sedan kommer världspolitiken (FN, WHO etc). Där uppgiften att förstå det politiska ekonomiska spelet är mig övermäktig. Att någonstans mitt i detta ge sig på andra länders politiska spel, när jag inte ens begriper mig på mitt eget land, det avstår jag från.
13.01 

Insändare:
(ttela)
Konstaterar lite besviket att min insändare inte är med idag heller?
13.00 

Fastighetsskatten (MARIE DAHLIN (S):
Insändare: (ttela)
Svarar till Pernilla Günther(kd) insändare den 20/10. Marie lyfter fram att är det några som är förlorare i debatten om fastighetsskatten så är det hyresgästerna.

Och det är min mening också. Villaägare kan via skatteavdrag mildra effekten av en höjning av fastighetsskatten. Det kan inte hyresgästen.

Men jag vill också framföra att jag tycker det är eländigt att gamla som bott i sina hus i hela sitt liv tvingas att lämna dem beroende på att fastighetsskatten är marknadsanpassad. De gamla har kanske inte tänkt sälja sitt hus. De vill bo där till ”dödagar” som det heter. Att då uppsjåsade huspriser på grannfastigheter ska göra det omöjligt för de gamla att bo kvar är utomordentligt olyckligt. Om det nu är så?
12.59 

Jägare kontra antijägare (NATURVÄNNER UTAN VAPEN & VIKTOR):
Insändare: (ttela)
Ger sig inte. De verkar fortfarande vara fast övertygade om att insändaren Lars Johansson inte driver med dem. Fast det är klart, det blir lite förvirrande i hans insändare från (22/10), där han menar att man ska visa vördnad och respekt även inför en morot, även om den inte kan visa att den lider?
Dagens Lars-motståndare är nu mer inne på att han kanske är naiv?
Det smålustiga just nu är att alla tre värnar om djuren, insekterna, grönsakerna och allt som växer. Och ändå är de motståndare?
12.59 

Partierna tappar allt fler medlemmar:
Nyhet: (ttela Sid 6-7)
Och av vilken anledning det är så har jag helt klart för mig. Tre huvudlinjer;
1. Frånvaron av tydlig partipolitisk ideologi. Eventuellt ”nya” politiker vet inte om de är ”hemma” eller inte. Det finns en trend, ett synsätt att bli politiker är som vilket akademikerjobb som helst?
2. Massmediadrevet. Behöver inte ytterligare förklaras.
3. Samtliga politiska partiers förkärlek att liera sig med ”marknaden”. Handlar allt om ”mer pengar till alla”, idag? Vart har alla andra övriga mänskliga värden tagit vägen? Det tror jag gör framför allt ungdomar förvirrade.
12.58 

Fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning:
Nyhet: (ttela Sid 7)
8 månaders fängelse och 70000 SKR i skadestånd? Det är ju ett skämt!
Denne 35-åring har, gentemot sin sambo; hotat att döda, satt en livrem runt halsen och stegvis dragit åt, knuffat henne utför en trappa, hållit för hennes näsa och mun så hon inte kunnat andas, hotat henne med kniv och dunkat hennes huvud i ett skåp.
Jag känner mig förtvivlat oförstående. Finns det någon, där ute, som kan försvara det här? Övertyga mig om att det är rätt och riktigt?
12.58 

Skadegörelse på kolonilott:
Nyhet: (ttela Sid 9)
Usch! Det är alltid lite extra läbbigt när nidingsdåd dimper ned i ens närhet.
Omkullvällt husvagn, nyplanterade träd avbrutna, sönderslagna utemöbler. ”Det ser ut som en tornado härjat.” Beskriver den förtvivlade kolonilottsbrukaren det.
”Kolonilotten ligger närmast cykelvägen och är därför lätt åtkomlig för ungdomar som är på väg hem under natten.” Står det i artikeln. Samt: ”… att föräldrar i området försöker ta reda på vad deras barn och ungdomar har för sig under nattetid.”
Förfarandet och det som hänt är förkastligt och skrämmer mig. Gör mig illa till mods.
Men vad är det som säger att det är barn eller ungdomar? Och vad är det som visar att det var på ”hemvägen” till Onsjö. Kan det inte lika väl ha varit folk på väg från Onsjö? Fester där det är ”FF” är inte ovanligt. Det kanske finns ”spår” som inte beskrivs i artikeln som pekar ut vilken ålder det är på dessa individer samt vilket håll de kom från?
12.57 

Fackligt nej till nya vårdöverenskommelsen:
Nyhet: (ttela Sid 9)
Låter ju som om facket är ena onda rackare som går emot en positiv överneskommelse? Så är det givetvis inte.
Det är; Vårdförbundet och Kommunals sektion 19 som har sagt nej till att bl.a. att förlänga vårdcentralernas öppettider, sänka åldersgränsen för mammografiundersökningar från 48 till 45 år, sjukvårdsupplysningen får mer resurser för att kunna ta emot 50 procent fler samtal. Det var de bra grejerna. I den andra vågskålen ligger:
Minskad total budget med 20-30 miljoner SKR. Arbetsgivaren har inte lagt fram en konsekvensanalys. Tveksamhet till om arbetsgivaren (politiken) förstått sitt arbetsmiljöansvar.
Slutligen: Fackförbundens nej betyder inte att vårdöverenskommelsen för 2006 stoppas.
Och som jag var inne på i gårdagens bloggande så ligger en beställar-utförar kedja som ett grundproblem enligt Vårdförbundets Tomas Hallqvist. Beställaren förstår inte att de pengar som de ger till utföraren är de enda pengar som arbetsgivarna får.
12.56 

Orkanen Wilma:
In/Utrikes: (ttela Sid 14-15)
Knappt har Wilma lämnat Florida så kommer Alfa. Milde himmel. Kanske dags att överge den här delen av världen? Det verkar inte speciellt tryggt att fortsätta hävda att detta är ett ”paradis”.
12.56 

3G:
In/Utrikes: (ttela Sid 16)
Här har megastora bolag med megainvesterare i ryggen via anbud lovat och fått tillstånd till att göra den s.k. 3G-kommunikationstekniken tillgänglig i HELA Sverige. Det var grundförutsättningen. Nu ”fegar” de och vill ha ”mildare” krav. De vill alltså minska på sina egna beskrivna åtaganden? Vad liknar det? De har ju vid ett tillfälle, licensköpet, visat att de har ekonomi för att genomföra det. De visade också upp planer på hur det skulle gå till samt hur lång tid det skulle ta. Det var på dessa premisser de fick sina licenser.
Tycker det är helt rätt av PTS att nu gå ut med viten som ”saftar till” och på det sättet visar ”var skåpet ska stå”.
Mitt personliga tyckande angående 3G är: Behöver vi det verkligen? Räcker det inte med ”bredband” till alla?
12.55 

Landwind, ny Kinesisk Stadsjeep:
Motor: (ttela Sid. 21)
Kan inte vara kul att vara VD eller ansvarig konstruktör för Jiangling Motors Comapany. Bilen blir mos i ADAC’s krocktester.
12.55 

Dofter avgör hur du kör:
Motor: (ttela Sid. 21)
Kanel, Pepparmint, Citron, Kaffe, Nybilslukt och Sjödoft är tydligens sådant som gör dig till en uppmärksam, lugn och harmonisk bilförare.
Distraherad, stressad och irriterad bilförare blir du av: Kamomill, Jasmin, Lavendel, Matdofter, Blomdoft, Lukten av nyklippt gräs, Olja samt Parfym och After Shave.
Undrar vad det luktar i den bil där föraren kör som en idiot och beter sig som en skit?
12.54 

Erikssons nya film
Nöje: (ttela Sid. 32)
Detta är en film jag ser fram emot med stor entusiasm. Den kommer att ha Scandiaaffären som grundläggande inspirationskälla. Om jag fattat det hela rätt. När är premiären beräknad?
12.53 

Serier:

Det var jättelänge sedan jag skrattade så hjärtligt åt en serie. BIZARRO tar hem segern med en storskräll. Lite synd för annars låg ZITS väldigt bra till idag.
---------------- ttela -------------------
12.53 

God Morgon!
Prövar nu något nytt. Fr.o.m. idag, min mediabevakning av tvåstadstidningen ttela kommer jag att ”hacka” upp så att varje rubrik blir ett inlägg. Det blir lättare att kommentera då. Och så kanske jag kan skärpa till mig och inte skriva så rackarns mycket .
09.17 

Idag har jag FF & HF.
FruFritt & HundFritt, hela dagen. Hustrun är i Göteborg och förlustar sig med en väninna. Hunden är inhyst hos en god vän MK.
09.16 

2005-okt-24
Vardagspsykiatri:
Sömsvårigheter? Tips:
 • Ta en promenad och fundera på det som rör sig i huvudet på dig.
 • Skriv ned vad som far runt i huvudet på ett papper. Du kan ha det och en penna bredvid sängen.
 • Drick något varm. Grönt The. Utan något "hokus pokus" i.
 • Ett varmt bad är aldrig fel. Då blir man dåsig. Gör inte som jag bara - somna i badkaret.
 • Titta på TV. Kan ha god effekt på en del.
 • Låna böcker om socialmedicin. Ligg i sängen, läs och försök förstå.
 • Sex är inte fel. Det släpper spänningar.
  • Varning 1: tjejer somna inte när ni håller på liksom.
  • Varning 2: killar somna inte "uppepå". Det uppskattas inte.
  • Singel: "Gör det själv" är aldrig fel.
  • Partner: "Gör det själv" kan många gånger vara ett bättre alternativ.
 • Självsuggestion; Ligg hur du vill. Koncentrera dig sedan på del för del av kroppen: fötterna, vaderna. knäna, låren, rumpan sedan; händerna, underarmarna, armbågarna, överarmarna, axlarna, rygg, nacke, vidare till "mitt uppe på huvudet", öronen, pannan, ögonen, näsan, munnen, hakan, hals, bröstkorgen, magen över naveln och till sist magen under naveln. Här ska du behålla din koncentration nu. Tänk på andningen. Andas in genom att vidga magen nedanför naveln och låt luften sugas in genom näsan. Låt magen sjunka ihop och låt den tyst pysa ut genom munnen. Koncentrera dig på det här så länge du kan.
  Skulle du nu inte somna av detta så har kroppen i alla fått sig en ordentlig avslappningsgenomgång.
 • Försök inte gå och lägga dig och tro att du kan somna direkt efter att du t.ex. varit och spelat innebandy, kört ett intensivpass på Friskis&Svettis eller någon Aerobicform eller ett hårt kampsportspass eller efter att du i högt tempo sprungit 6 km.
 • Ät inget efter 20:00. Gör du det går ämnesomsättningen på "högvarv" och du får svårt att sova.
 • Ingen ide och försöka somna om du strax innan blivit upprörd av t.ex. ett gräl, sett Sivert Öholm på TV, läst den här bloggen.

20.36 

God Middag!
Nu har jag varit ute på min dagliga promenad. Solen sken och så var det lite höstkyla i luften.

Hunden:
Sonen och flickvännen var här och lånade hunden. De skulle upp på Hunneberg och motionsspringa. Lerigt och bra, passade vår Tessie utmärkt. Tydligen passade hon på att rulla sig i någon form av skit också. Ungdomarna märkte det när de kom in i bilen .
Väl hemma blev det sonen som fick den äran att duscha och schamponera henne.
Nu luktar hon gott igen. Har precis blåst på henne lite med hårtorken.
För tillfället bevakar hon mig som en hök. Jag har ställt fram hennes mat för tining på diskbänken.

Katter:
Just precis nu sitter en katt, Linus, och stirrar på mig. Det är strax matdags. Då är man populär.
17.41
kommentarer  
Tack för kommentaren
Intressant det där om bilarna, då kan jag lugnt reparera. Så sant så ang. sjukintygen, varför reagerar inte läkarna. Dom som har sådan makt.Bra fråga
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-24 12.23

NoMi: Tack själv.
Jag tycker att jag genast fick lite bättre "miljösamvete".
Jo, jag begriper inte det där med läkarna. Det kanske är så att de helst såg att de slapp skriva sjukintyg över huvudet taget?

- Nisse
- 2005-okt-24 13.25


Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
FN’s 60 år och dess funktion orerar Liberala Nyhetsbyråns David Nyström om. Tänker man till lite här blir det nästan lite komiskt. David vill vara kritisk till hur FN fungerar. Och så ges ett svävande exempel om hur FN’s säkerhetsråd kan ställa till det. Och så nämner David veto inom FN.
Enlig min kunskap så finns egentligen ingen godkänd vetorätt i FN. Utan det är de ”större” länderna som inte godkänt FN’s vetoförbud. Bland dessa länder finns USA.
Här får nu USA–vänlige David, i egenskap av skribent för Liberala Nyhetsbyrån problem. Han vill vara kritisk emot FN och hur det fungerar. Och anledningen till att det inte fungerar är att kanske främst USA är det land som mest sätter käppar i hjulet för FN’s arbete.
Så, sorry David, din ledare föll på eget grepp.

Citatet:
Liza Marklund har i Expressen tydligen uttryckt följande: ”Jag vill förstås ha det bra – men inte på framtida generationers bekostnad.” Detta i samband med en text: ”om att samhället skyddar de redan besuttna och inte hjälper ungdomar och andra som inte har det så väl förspänt.”
Jag skulle vilja förstärka Lizas citat med att: ”Jag vill förstås ha det bra – men inte på någons bekostnad.” Att ingen ska få det sämre bara för att jag får det bättre.

Insändare:
Konstaterar lite slött att min insändare inte är med?

Skall bara kommentera en insändare kort: INGEMAR VÄNERLÖV (kd) har en lång harang om regeringens misslyckanden och alliansens förträfflighet. Det må så vara men det sista ordet är felaktigt. Det finns inget som heter socialbidragsberoende. Däremot kan man skriva om socialbidragstagare.
Socialbidraget är det som löser ut när allt annat är fruktlöst och det inte går att ordna ekonomin på något annat vettigt sätt.
Och detta är knappast några politikers fel. I och för sig kan det finnas politiker i någon socialnämnd som tar tokiga beslut, så, kanske?

Nyheter:
Försäkringskassans ”tuffa” linje driver sjuka till socialbidrag: Ganska fantastiskt. Här har vi personer som arbetar, har en anställning. Och så blir de så sjuka så de inte kan sköta sitt jobb. Arbetsgivaren har p.g.a. sin effektiva och slimmade organisation ingen möjlighet att omplacera till kanske lättare arbetsuppgifter. Så, personen vänder sig till en läkare. Denne läkare gör bedömningen att personen inte kan sköta sitt arbete utifrån aktuell sjukdom och skrivet ett intyg om att personen är sjuk.
Detta intyg godtar inte försäkringskassan? Och dessutom menar de att personens sjukhet inte avser alla på arbetsmarkanden förekommande arbetsuppgifter och då ska Försäkringskassan inte behöva betala ut någon ersättning.
Vi har då en person som troligtvis har en anställning. Givetvis kan denne inte pröva annat arbetet! Det är väl uppenbart. Så jag är övertygad om att denna kategori inte behandlas på detta sätt. Om de gör det var vänliga och kommentera om det så att vi får lyft fram hela problematiken.

Försäkringskassan menar att de flesta ”fallen” är arbetslösa som blivit sjuka och fått ett sjukintyg av en läkare som får avslag. Även här gör Försäkringskassan bedömningen att personen inte har rätt till sjukpenning eftersom dess sjukdom inte omfattar alla på arbetsmarknaden förekommande arbeten.
Kunde man inte lägga till alla tillgängliga för denne person förekommande arbeten på arbetsmarknaden.
Till slut, är det vettigt att administrera våra skattemedel på detta sätt? Personen har ju laglig rätt till ett existensminimum oavsett varifrån pengarna kommer?
Vore det inte vettigare att Försäkringskassan samarbetade med socialtjänsten. För som socialtjänsten mycket riktigt påpekar, dessa personer behöver en rehabilitering och måste ha en försörjning.
Det andra stora problemet är av vilken anledning läkarna tar så lätt på att deras intyg blir underkända?

NU-sjukvården får inte betalt för sin akutsjukvård: Detta är ett ganska fantastiskt fenomen men vanligt förekommande. Det beror främst på att de ekonomiska administrationerna leker beställar-utförarorganisation. Det bygger på en idé, om att en verksamhet (utföraren) talar om vad den kan göra så kan nämnden/styrelsen (beställare) i sin tur beställa vad den vill ha utfört och så ”ger” man utföraren en summa pengar som ska motsvara vad beställaren beställt. Och är det då så att utföraren inte klarar sitt uppdrag inom den givna ekonomiska ramen (budgeten) så får de (utförarna) själva stå för kostnaden.
Det är här det blir kul. De (utförarna) har inga egna pengar. De måste då dra ned inom någon ”annan” del inom sin verksamhet. Det är bara det att då riskerar de att inte utföra sitt uppdrag inom den grenen och därmed få beställaren på sig med uppmaning om att ”vi” (beställaren) hade ju beställt si och så mycket och det har ni fått betalt för. Då kallas verksamhetens tjänstemän/chefer till beställaren (styrelsen/nämnden) och så ställs de till svars. Och sådär håller det på. Och allt detta sker inom en ekonomisk ram som är satt av staten. I alla fall om vi diskuterar landsting och regioner. Kommuner kan ju delvis påverka sin ekonomi mer direkt genom kommunalskatten.
Bakgrundsidéen till det hela grundar sig på att framför allt tjänstemän och chefer skulle bli bättre på att ”hålla” i sin ekonomi. Grundtesen var alltså att det fanns en utbredd slösaktighet, bland dessa kategorier.
Ett stort problem för utförarna är att det händer att beställarna lägger sig i (i detalj) vad och hur utförarna ska sköta sitt uppdrag. Det händer också att beställaren vänder sig direkt till en tjänsteman/chef och gör en beställning ”off the record” som då givetvis denne utförarrepresentant känner sig tvungen att genomföra. Och genast kullkastas de ekonomiska budgetramarna.
Not: Beställare är nästan undantagslöst en politiker.

Ny bil: Ett väldigt uppjagat fenomen. Fordonstillverkarna måtte jubla över den här jakten på ”det första fotot”. Vem bryr sig? De kan väl knappast vara rädda för industrispionage? Alla äger ju alla inom fordonsindustrin. Det är väl en 3-4 stenrika anonyma krösusar som äger hela skiten (alla fordonskoncerner).

En ny bils avskrivningstid: Läser jag om i en artikel med rubriken: ”Höjt bolån kräver anpassning” , på sidan 14.
Britt-Marie André chef för Konsumenternas Bank- och Finansbyrå säger att man brukar räkna med att en ny bil har en avskrivningstid om 5-7 år.
Många nya bilar kostar idag ca 200000 SKR. 200000/7/12=2381 SKR bara i värdeminskning, per månad! 28571 SKR om året!
Jag var så naiv så jag trodde att det åtminstone räknades på 10 år. Men så är det alltså inte. Nya bilar är tydligen tillverkade för att hålla i max 7 år? Något att tänka på.

Fick en annan intressant tanke. Eftersom vi nu i vårt hushåll kör en Ford Sierra av 88 års modell, betyder ju det att vi liksom går på plus, varje månad, genom att INTE köpa ny bil. Det betyder också att vi lugnt kan reparera vår gamla bil för ca 15000 SKR per år och dessutom köpa miljöcertifikat för 10000 SKR och dessutom få ca 3000 SKR ”över”. Per år!

”Är det en flykt från förnuftet?:” Lyder en rubrik på sidan 23. Det hela är rätt så förvirrande men jag uppfattar det som att det finns ”röster” som delar upp vår världs filosofi i ”rätt och fel”. Och det ”rätta” skulle vara att vetenskapen (konkreta fakta) är förnuftets väg och ”fel” väg skulle vara känslans (abstrakta uppfattningar) väg.
Måste nödvändigtvis: Kreationism, nyandlighet, new age, postmodernism, homeopati, astrologi, ockultism och parapsykologi (pseudovetenskaper) stå i ett motsatsförhållande till naturvetenskapen? Är det inte mer ett uttryck för att naturvetenskapen inte förmår förklara allt. Eller framföra det på ett pedagogiskt begripligt sätt?

Serier:
ERNIE tar hem segern idag.
-----------------------------------
10.47 

God Morgon!
Hunden:
Det har varit en ”orolig” efternatt. Hunden spyr. Nu är ju detta något som drabbar hustrun mest. Beroende på att hon dels vaknar lättare dels är snabbare samt för närvarande är den mer rörlige utav oss (fast inte så länge till).
Av vad jag förstod liknade inte kräket, kräk efter den mat hon nu äter? Enligt hustrun liknade kräket nämligen mest ”torrfoder”. Vilket bara kan betyda två saker. Antingen har hon snott mat från katterna, uppe på bänken i badrummet? Eller så har hon hittat något ute och satt i sig, det mest troliga.
Hoppas nu bara att det endast är kräkningar.
07.44 

2005-okt-23
Berättelse!
Elefanten till Far (70-talet)
Under min Fars hela vuxna liv har han samlat på Elefanter. Figurelefanter. Under min uppväxt har de haft sin givna plats på en s.k. kornisch över vardagsrumsfönstret. Dock inte numer. Nu är samlingen förpassad till lådor på vinden.

Att pappa samlade på Elefanter var väldigt bra. Det var enkelt att ge honom presenter. En Elefant i lite lagom storlek i något material var inte så svårt.

Till en av pappas födelsedagar bestämde jag mig för att pappa skulle få en Elefant, av mig. Eftersom jag var inne i en period där jag lade mycket kreativitet på att skapa i tyg. Sydde kläder, figurer och tygapplikationer (limmade). Föll det sig naturligt att jag skulle sy en Elefant till Pappa.

Frågan var hur stor? Tankarna var snabbt inne på – naturlig storlek. Jag insåg att det inte skulle gå att sy en vuxen Elefant, i naturlig storlek. I och för sig, visst skulle det gå, men var? Och hur skulle den transporteras? Och hur skulle gå att få in den i radhuset där Mor & Far bodde?

Det fick bli en babyelefant, i naturlig storlek. Nu när jag väl bestämt mig hopade sig de stora utmanande problemen. Vilket material på tyget? Går det att få i rätt grå nyans. Stoppning? Tidigt insåg jag att vanlig syntetisk s.k. kuddstoppning inte skulle fungera. Det skulle bli för tungt och ”sladdrigt” samt att det skulle bli för dyrt.

Jag började med tyget. Efter mycket letande och diskuterande i olika tygaffärer, hittade jag till slut en rulle grå säckväv. Perfekt. Och efter mycket funderande hit och dit fastnade jag för en gammal typ av stoppning i mjukisdjur; träull. Det var relativt billigt och skapade också en slags självstadga. Och det blev faktiskt inte så rackarns tungt.

Öronen stoppades med 3cm tjock skumgummi. Det var ett jätteprojekt! Det gick åt två ”balar” med träull och ca 12x2 meter grå säckväv. Och en massa meter tunt snöre. Det tog mig en vecka att göra den och för att bli klar i tid var jag ”tvungen” att ”sjukskriva” mig i två dar (detta är väl preskriberat nu? Inget jag är stolt över precis).


[Jag ska försöka fixa ett foto – har inget eget?]

Hur den skulle överlämnas var ett problem. Jag vill minnas att vi lyckades lura bort pappa från nedervåningen på något sätt och sedan baxade vi in tygelefanten. Den gick knappt in genom dörröppningen. För att inte tala om hur svårt det var att knôka in den i vår Saab V4 95:a. Det gick.

Jag kommer inte ihåg om vi gjorde ett paket av Elefanten eller inte. Men pappa blev överraskad och förskräckt. ”Vad är det där?” Var Fars första kommentar. ”En Elefant, ser du väl.” Svarar Mor. ”Var ska jag ha den?” Är Fars nästa kommentar. ”Ja inte kan du ha den på kornischen.” Säger jag.

Jag kommer inte ihåg så mycket mer av den här konversationen. Det jag däremot kommer ihåg är att den skapade stora problem för Mor och Far. De lyckades få upp den för trappan upp till övervåning och in i deras lilla ”bibliotek”.

Där stod den och fyllde upp halva rummet. Min Mor och Far är otroligt snälla och finkänsliga. Så de vågade inte avslöja det psykiska lidande som den är tygklumpen utgjorde. Stod där och ”blängde” på dem, i ett eget rum. Var gång de gick upp på övervåningen, skulle gå och lägga sig. På väg till och från toaletten. Så stod den där, en tygelefant i naturlig storlek.

Det slutade med att De till slut fick klämt ur sig att de inte kunde ha kvar det där monstret. Det ordnade jag fort och lätt. Vi hade då en kompis som jobbade på ett ställe med utvecklingsstörda barn och de hade varit hemma hos mig och fikat vid något tillfälle. Så jag kollade med stället om de var intresserad av ett stort tygdjur.

Och det var de. Elefanten blev enormt uppskattad. De lekte sönder den på tre dagar. Ett av barnen blev så förtjust så han fick sova på den på nätterna. Allt löste sig till det bästa” Till slut.

Man, jag gav mig inte. Pappa fick senare en tygelefant till. En något mindre. Den var sydd i beige möbeltyg som blev över när vi klädde om vår soffa. Den tygelefanten stoppade jag med syntetisk kuddstoppning och den var väl ca en halv meter hög.


[Även denna tygelefant ska jag se till att få fram ett foto på]
20.42
kommentarer  
Hej Nisse,
du tycks då ha en förkärlek för stora presenter till pappa! En fem meter lång planka och en elefant i naturlig storlek!

Påminner mig om när min son skulle till sin moster i USA och tog med sig en liten present - ett nattygsbord! (Han hade jobbat på Ikea). Jo, han släpade med det via New York ända till Minneapolis...

- annika b
- 2005-okt-23 16.06

Annika:
För mig är pappa en stor man. Så ...

Nu har vi förklaringen på IKEA's expansion på världsmarknaden!

- Nisse
- 2005-okt-23 17.30

... och jag minns en liten son som alldeles själv handlade två svärd i plast och gav sin pappa på födelsedagen. Kan man tänka sig vad den lille gosse hade i tankarna ...,-)

- Elisabet Nilsson  hemsida 
- 2005-okt-24 12.04

Elisabet:
Underbart, just sådan får en att le så där fånigt. Ja, man kan undra, vad kunde han ha i tankarna ...

- Nisse
- 2005-okt-24 13.29


Vardagspsykiatri:
Själv – kan själv!
”- Det handlar inte om att man går ut i livet och anklagar någon stackars gammal mamma eller pappa, utan det är de inre bilderna, som behöver förändras.!”
Citat ur en lång artikel i ttela lördag 22 oktober 2005, sid. 42. Det är Marta Cullberg Weston, psykolog och psykoterapeut som i en artikel, av Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektra, med rubriken ”Självkänsla styr våra liv” (Kan inte lägga ut hela artikeln p.g.a. upphovsrättsliga regler. Artikeln ”ägs” av TT Spektra) på ett mycket bra sätt försöker förklara svåra livsproblem på ett enkelt sätt. Läs mer om Marta Cullberg Weston på http://www.enigma.se/cullbergweston/default1.htm.

Jag tog till mig artikeln och citatet ovan av den anledningen att jag i min gärning som psykiatrisjuksköterska och vårdlärare i psykiatri många gånger stött på just detta med att patienter ”anklagar” sina föräldrar samt att psykologer (och vård) många gånger hjälpt till att förstärka just denna företeelse – det onda sitter i barndomen – det är där felen begicks. Vilket skapar följande föreställning hos den ”sjuke”; Du är egentligen oskyldig. Det är ”andra” som har gjort fel – föräldrarna. Och så börjar jakten på de ”onda” föräldrarna.

Cullberg Weston har fler klargörande, bl.a. följande: ”Generellt är ett problem som var stort för ett barn, relativt litet för en vuxen människa när det väl kommer upp till ytan. Därför kan det avfärdas ganska lätt när man väl konfronterar det.”

Nu ska jag försöka mig på att ge en förenkling av detta med; Självförtroende, självkänsla och självbilder.

Problem uppstår ju när vi har negativa självbilder, dålig självkänsla och dåligt självförtroende.

Självbilderna bygger upp vår självkänsla som ligger till grund för vårt självförtroende. Vårt beteende styrs mycket av vårt självförtroende. Och beroende på hur vi beter oss, får vi, skapar vi, positiva eller negativa självbilder.

Vi får alltså ett cirkelbeteende eller ett s.k. spiralbeteende. Och dessa kan vara i ”stady state” (cirkel) eller negativa eller positiva utvecklingar (spiral).

Det är när jag befinner mig i en negativ spiral som det kan vara idé att arbeta med sig själv. Och då börjar man med den negativa självbilden.

Hur vet jag att jag har en negativ självbild? Du har sannolikt ett dåligt självförtroende, Vilket gör att du inte ”vågar” eller inte tror dig kunna göra si eller så. Detta skapar ständigt nya negativa självbilder som ger dålig självkänsla och som då givetvis ytterligare spär på det dåliga självförtroendet.

Om du nu inte ”stannar upp”. Du försätter dig inte i utmanande situationer, Du hittar inte på nya saker etc. Du lever på ett sådant sätt så att du inte skapar nya negativa självbilder (anpassning). Det skapar, givetvis, på sikt en känsla av trygghet. Du kan då säga: Jag är trygg. Och troligtvis kan du då också säga att jag är en bra självkänsla men ett dåligt självförtroende.
Det funkar bara så länge det inte ”händer något”.

Cullberg Weston avslutar i artikeln med en metod att komma åt sina negativa självbilder: ”En väldigt enkel metod, som man kan göra på egen hand för att stärka sin självkänsla, är att varje kväll innan man går och lägger sig, gå igenom dagen och titta på vad man gjort som är bra.
- Då kan man som en inre bild använda sig av någon, som man tycker väldigt mycket om och som man vet inte ljuger.”
Du själv, uppfattar jag den sista frasen.

Det finns en annan väldigt enkel metod att komma åt sina negativa självbilder och sin dåliga självkänsla. Och då till slut få ökat självförtroende.

Mitt tipps: Skriv ner en berättelse, om dig själv, hur du ser på dig själv. Dina ”bilder”, självbilder. Vad du tror det beror på att du har dåligt självförtroende, taskig självkänsla t.ex.
När du skrivit klart, lägg det och sidan. Nästa dag läser du igenom vad du skrev. Det kan vara så att du då upptäcker att detta stämmer ju inte eller att du då kommer på nya saker, som du missat.
Skriv då om alltihopa, med den gamla texten som mall. När du är klar. River du sönder den gamla och slänger den. Den nya lägger du åt sidan. Nästa dag, eller några dagar senare upprepar du det hela.
Håll på så tills du känner att: ”Nu stämmer det. Så här är det!” När du kommit så långt river du sönder den och slänger texten.
Då är nämligen ”bearbetningen” av dina negativa självbilder och din eventuellt dåliga självkänsla klar.
Jag vill rekommendera att du håller dessa texter för dig själv. Annars riskerar du att ”ljuga för dig själv”. Det är därför du ska förstöra texterna efter var gång och den sista. Du behöver då inte vara ”rädd”. Du kan vara totalt ohämmat ärlig. Bara det är faktiskt väldigt skönt.

Lycka till!
12.57
kommentarer  
Hej Nisse!
Kul att se en reflektion över just denna artikeln första gången jag besöker din sida. Hade också lite funderingar när jag läste i tidningen. Kanske för att alla till viss del kan ta till sig. Visst har vi lite för lite självförtoende/självkänsla eller vad man vill kalla det. Hoppas du mår bra, vi ses!
MVH Linda friskis&svettis

- Linda Eklund e-post
- 2005-okt-23 12.49

Linda: Vi som är med i F&S har troligtvis bättre självkänsla/självförtroende än flertalet. Däremot kan vi emellanåt vara helt utan självkritik -:)

Jodå, jag mår efter omständigheterna väldigt bra. Jag ser fram emot att få träffa DIG och alla de andra.

- Nisse
- 2005-okt-23 13.37


God Förmiddag!
Hej på Er! Nu har hela söndagsmorgonen passerat. Hustrun och jag har pratat & pratat. Vädret är ”skit” idag. Regn, hur kul är det?

Hälsoläget:
Det väser/tjuter inte så vansinnigt irriterande i huvudet längre, något bättre, alltså. Känselbortfallet i tummen är inte riktigt så illa heller. Något mer värk i nacke, axlar och rygg. Kan bero på att jag nu nästan helt slutat ta Panodil. Jag har 1 st att ta till natten, i dag. Där efter är det ”vid behov” som gäller.
Värken i överarmen är oförändrad. I underarmarna värker det till korta stunder.
Hustrun ska titta på operationssåret i dag. Byta ”strips”.
Så, sammantaget, tycker jag att det utvecklar sig åt ett positivt håll.

Fundering:
Vad gör man om man är laddad med statisk elektricitet, vilket får till effekt att ens katter undviker en?
Någon som har erfarenhet av detta?
11.12
kommentarer  
Ta i något annat innan du tar i katten!

Varför är du så laddad? Heltäckningsmattor? Finns kanske något du kan göra åt själva grundproblemet?

Och vad säger din fru, håller hon sig undan också... ;-) ?

- annika b
- 2005-okt-23 11.12

Annika: Ett visst samband har jag hittat mellan fleecetröjor och "laddningsnivå". (inga heltäckningar finnes)

Ta i "något annat", när man har två katter och en hund "runt omkring sig"?

På natten, ibland, ser jag i mörkret hur det "blixtrar" i mitt tomma påslakan? Det är mindre nu än innan operationen?

Vad avser hustrun märker hon inte skillnad om jag är "laddad" eller inte. :-)

- Nisse
- 2005-okt-23 12.02

Kan bara säga stackars Nisse om du inte kan klappa katter, världens mest underbara djur. Hoppas att "spraket" går över, kanske ska du sluta använda fleecemössa..

- Linda e-post
- 2005-okt-23 12.51

Linda: Det värsta är att det nog var mer så i början än nu.

Så, även om jag nu inte är "laddad" så reagerar ändå katterna "instinktivt" med typ "Se upp! Nu kommer han som gör ont!"

Och, jepp, no more fleecemössa ...

Hur visste du att jag har det förresten?

- Nisse
- 2005-okt-23 13.33

Jo, syntetkläder är uppladdande. Ibland när jag tagit av mig en extratröja i mörkret i sängen har det blixtrat som ett mindre norrsken. Så naturmaterial är kanske kattvänligare?

- annika b
- 2005-okt-23 16.09

Annika:
Börjar bli hyfsat övertygad om att så är fallet.

- Nisse
- 2005-okt-23 16.52


2005-okt-22
Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Egentligen har jag ju bestämt att inte kommentera ledaren när den kommer från Liberala Nyhetsbyrån. Men, när den levererar uppenbara dumheter, då kan jag inte tiga still.
Magnus Krantz, levererar idag en mörkblått politiskt synsätt.
Först rubriken: ”Den som är satt på bidrag är inte trygg”. Och samband med det skriver Magnus att: ”I arbetslöshetens spår har bidragsberoendet brett ut sig med alla negativa konsekvenser det för med sig för både enskilda och samhället.”
Nästa: ”de positiva erfarenheterna från bland annat Finland.” Där Magnus avser ”hushållsnära tjänster”, det vi dödliga känner igen som ”pigdebatten”.
Sedan följer ett förvirrande parti som handlar om motioner som ska tas upp på socialdemokraternas partikongress, nästa helg?
Sedan avslutar Magnus sin ledare med: ”Allt välstånd bygger på arbete. En arbetarrörelse som anser sig vara för fin i kanten för att satsa på vissa sorters jobb utan hellre hänvisar människor till arbetslöshet och bidragsberoende kan därför inte med trovärdighet säga sig stå för trygghet.”

Mycket i socialdemokraternas nuvarande politik tycker jag är galet. Men ovanstående svammel är i alla fall något jag reagerar på.

För det första Magnus, i de allra flesta fall är det inte bidragsberoende det handlar om utan om att arbetslösa får ersättning från a-kassa.

Sedan är det väl inte socialdemokratisk politik som SKAPAR arbetslöshet? Hur dum får man vara? Om man nu ska tro medias rapportering så är det väl i första hand våra stora koncernföretag som levererar den mesta arbetslösheten och då ofta företag som inte gör förlust utan inte är tillräckligt vinstgivande.

Och när den arbetslöse sedan vill tillbaka till arbetsmarknaden ja då upptäcker denne att arbetsgivaren har trissat upp kvalifikationerna på jobb som personen tidigare var kompetent för. Det är väl för f-n inte socialdemokraternas fel!

Och ”hushållsnära tjänster”, det finns väl inte en enda arbetsrättslig regel som hindrar vem som helst från att idag anlita en som städar, diskar eller vad det nu är för hushållstjänster jag vill ha? Skillnaden består väl i vad som ska berättiga avdrag?

Angående Finland så kan inte jag se att det var ”positivt”. På följande länk till Exportrådet, kan ni själva göra en bedömning av hur ”positivt” det är. Min bedömning är följande:
För införandet av avdrag 2001 använde 2,6% av hushållen i Finland anställda till hushållsnära tjänster, vilket motsvarande ca 4000 jobb. Vid utvärdering 2003 använder 5,6% av hushållen i Finland hushållsnära tjänster, och motsvara ca 8000 jobb. Dubbelt upp efter att man infört ”avdragsrätt” upp till 60% av kostnaden. Den kostnaden belastar alltså skattesystemet.
Så, det är vad vi kan förvänta oss av ett införande av avdragsrätt gentemot hushållsnära tjänster, ca 4000 ”nya” jobb.
Det framgår inte i vilka samhällsklasser dessa jobb återfinns. Märk också att de, i Finland, som åtnjuter någon annan offentlig samhällsservice inte kan utnyttja avdragsrätten.

Slutligen, fanns inte våra trygghetssystem; a-kassa, patientförsäkring, sjukförsäkring och socialförsäkring, ja då, först då skulle jag mena att det saknades trygghet. Notera också att socialförsäkringen är den ”enda” av dessa trygghetssystem som levererar ett ”bidrag”.

Debatt:
Tänder: Vidhåller min åsikt att tandvård ska införlivas i patientförsäkringen.

Nyheter:
”Statistik vapen mot arbetslösheten”: Jösses, här låter det som om vi rustar till krig? Det är ju bra att man tar ett samlat grepp. Men lite besviken blir jag när jag inser att der är endast kostnader riktade mot enskild som sammanställts. Jag skulle vilka ha ekonomisk statistik utifrån vad dessa insatser kostar i respektive myndighet och sedan som en samlad summa. Det kanske går, efter lite grubblande? Döm själva här är länken till Samverkan VB

Lidls etablering: Jag är inte emot att de etablerar sig i Vänersborg. Jag är emot att de ska bygga den här fula grå plåtbaracken i ett fint parkområde, Hagaparken. Fullständigt obegripligt. Någon eller några nämnder och ett antal politiker måste ha hjärnsläpp!

Amalgam: Stefan Kristiansson (mp) har en fyndig formulering angående Amalgam. ”-Vi tycker det är helt otroligt att det finns två sätt i Sverige att slutförvara den giftigaste metall som finns: I berg- och i munhålor.” Detta säger Stefan i Västra Götalands regionfullmäktige i samband med ett beslut om huruvida Amalgam ska få användas i munhålor på barn och kvinnor. Beslutet landade i att det tycker våra politiker är helt OK? Redan 2001 lades motionen fram av dåvarande regionfullmäktigeledamot Gunnel Adler (mp) och nu blev det alltså ett nej? Regionfullmäktige har velat avvakta utredningar på riksplanet, därav ”förhalandet”.
Eva Behrens områdesdirektör för folktandvården i Fyrbodal framförde ett förslag om förbud mot amalgam för barn men i övrigt var ytterligare restriktioner inte nödvändiga.
Regionkansliet har tydligen framfört en kommentar om att de inte anser ett förbud vara adekvat eftersom det ”bara” rör sig om barn. Och då ”endast” ca 85 fyllningar per år.

Jaha, vad ska man tycka? Visserligen är våra politiker vanliga människor och de har oftast vanlig allmänbildning. En del skaffar sig mer kunskap för att bli insatt. Men här tycker jag att de missat något. Vad är egentligen försvaren för att ha kvar just kvicksilvret?

Playan: i Vänersborg, på Restad Gård. Där har jag varit. Bra ställe. Där kan man sola, äta, dansa och parta. Och nu tydligen också både leka fotbollsspelet ”Human footballtable” samt rida på en rodeoälg.

Ericsson hoppas på Kina: Måst vara kul å stimulerande för kapitalisterna att ha fått en ny lekplats. Men se upp, den varar inte länge. Det finns prognoser som tyder på att om kanske 1,5 år så har Kinesen samma lönenivå som t.ex. här i Sverige.

Wilma: Håll i hatten Mexico, Kuba och Florida.

Skattetryck: Sådär lösryckt? Vad är det? Jag kom på mig med att det har jag inte en susning om? Och ”samlade skattetrycket” dessutom? Det finns alltså ett ”splittrat skattetryck”, också då, eller?
Jag kanske blir upplyst. Men jag tror det har med både skatt på lönen, momsen, fordonsskatt, fastighetsskatt och alla andra skatter vi har här i Sverige. Samlar man ihop de där så kan man väl kalla det, det ”samlade skattetrycket”. Och nu har någon via Eurostat kommit fram på att det var vi bäst på, i Europa, 2003. Det ni. 50,8 procent räknat som andel av BNP (Bruttonationalprodukten). Snittet för nuvarande 25 medlemsländer var 40,3%. Lägst hade Litauen och Lettland, båda på 30%. Futtigt. Då tycker jag den Svenska siffran är rejälare.
2003 gällde följande siffror:
Land/antal invånare/BNP per inv. i US$/Samlat Skattetryck i %US$ av BNP
Sverige/9,01 milj./33585/50,8% av (33585*9,01)= ca 15,4 miljarder
Lettland/2,3 milj./4170/30% av (4170*2,3)= ca 2,9 miljarder
Litauen/3,5 milj./5270/30% av (5270*3,5) = ca 5,5 miljarder

Inte dåligt!

Coccos:
IT-LOVE: Tar idag upp Kärlek på nätet. Va fint.

Arabisk e-post: Visserligen kan man få upp till 2 GB lagringsutrymme i brevlådan. Men va hjälper det oss. Allt är på arabiska. Lycka till.

Serier:
Dött lopp mellan HÄLGE och BIZARRO.
-----------------------------------

Bättre sent än aldrig!
21.47 

Lägesinformation:
Hade ju vid den här tiden tänkt leverera dagens mediareflektioner av morgonblaskan. Men jag har blivit avbruten, konstant, hela förmiddagen. Och jag är färdig med morgonblaskan först nu. Så jag hoppas att ni har överseende. Vilket jag utgår ifrån, eftersom det sannolikt är så att jag är den ende som får ut något av dessa dagliga mediareflektioner av en morgonblaska som omfattar en obetydlig del av hela Sverige.
Jag kan också avslöja att de mesta avbrotten orsakades av diskussioner om hushållets fördelningspolitik. Hur vi, hustrun och jag, ska fördela våra gemensamma tillgångar. Jag har ju en enskild firma som emellanåt skapar en viss ekonomisk turbulens. Just nu är det en inkomst som ställer till det.

Så jag startar dokumenterandet av mina dagsreflektioner i detta nu och levererar det senare under dagen.

Ha' de'!

11.54
kommentarer  
Hej!
Nu har jag åkt på en förkylning, inget roligt.
Inte värre nä att vi ska åka till Vara i kväll för att beskåda Jonas Gardell. Honon hade du visst lite svårt för läste jag. Hälsa frugan Siv

- Inget namn
- 2005-okt-22 07.21

Hej Siv!
Tråkigt med förkylningen.
Hälsa Sune & J Gardell.

Ser fram emot en recension.

- Inget namn
- 2005-okt-22 07.32


God Morgon!
Hej alla morgonpigga. Idag är det lördag. Här i Vänersborg, i stadsdelen Onsjö, öser regnet ned.

Det finns fördelar med att vara i konvalescens och vara förhindrat till att kunna gå ut och rasta hunden.
Det var två rejält genomblöta däggdjur som kom tillbaka från rastningen nyss.
08.21 

2005-okt-21
God natten till lördag!
Nu är det dags att göra sig i ordning och sjunka in i nattens mörka dimmor. Vad kommer jag att drömma om i natt? Förra nattens drömmar var klart förvirrande. Surrade runt i något slags kollektiv och försökte hitta någonstans att sova?
Vad säger drömtydandet om det?

Dröm något bra.
22.54 

Olyckssyster:
Alexandra i Hällefors, med f.d. Whiplashorsakad värk, har genomlidit en hel del. Det intressanta är den operation hon gjorde i USA. Läs om det på Bergslagspostens nättidning.

PS
Tack Matti!
DS
18.51
kommentarer  
Hej

Tack för din kommentar i dag i min blogg. En Nysröm läkare i usa elelr canada opererar med framgång whipflash skador.
Trevlig helg
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-21 14.21

Äsch!
Det är jag som ska tacka dig, NoMi!
Ha en go helg du också!

- Nisse
- 2005-okt-21 15.08


God Eftermiddag!
Hälsoläget:
Vilat lite. Tjuter/väser som fan i huvudet! Resten av besvären är "överkomliga".

Lunch:
Var till Trollhättan där jag och hustrun bjöd Mor&Far på lunch.
Efteråt knallade vi runt lite i THN city. Jag köpte nya färgpatroner till bläckstråleskrivaren. Dyrt som bara den! Orkade inte "söka" fram det billigaste alternativet. Det är väl det de räknar med de rackarna.
HP nr 57 (svart, 19ml): 229 SKR och HP nr 57 (trefärg, 17ml): 349 SKR. Dyrt, uschligt dyrt.
16.39 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Pentti Virkberg tar idag upp detta med fackliga förtroendemäns förtroenden och rättsväsendets förhållande till Metall avd 112. Brott går inte att bevisa anser åklagaren och lägger ned målet. Att gå på porrklubb, köpa löspenisar samt dricka sprit, på medlemmarnas bekostnad. Om det nu är sant? Så vill jag nog mena att folkdomstolen har dömt rätt: Skyldiga! Jepp! Så tycker jag.

Debatt:
Rossana Dinamarca (v) är helt rätt ute i sitt resonemang om att blandat boende behövs över allt.

Monica Selin (kd) vill satsa på resurser till de barn som har vad hon kallar ”neuropsykiatriska” problem och med det menar hon t.ex. DAMP & ADHD. Folkligt kallat ”bokstavsbarnen”. Lovvärt och vettigt.

Claes Västerteg (c) & Annika Qarlsson (c) vill ha nationell satsning på lokalt producerade biobränslen som ett alternativ till importerad mer miljöovänlig bensin.
Också lovvärt och bra.
Men förslaget att bilköpare skulle få 10000 SKR i bidrag om de köper miljöbil riskerar att urvattnas. Dessa bilar kostar väl ca 200000 SKR, eller mer? Så ett bidrag om 10000 skulle bara göra bilförsäljarna gladare. De skulle nog tjäna mest på det, inte kunden.

Insändare:
Inte illa! Jan Fredriksson har bemödat sig med att bemöta min insändare och framhärda sin egen, sedan tidigare:
Anställer tre men betalar för fyra
Svar till Nils-Gunnar Nordlund (19 oktober):

Kontentan av mitt resonemang angående löneskatten är fortfarande gällande oavsett om man har sänkt från 36 till 32,46 procent.
Vi ska veta att våra sociala avgifter kostar både pengar och svett. Arbetsgivarna anställer tre personer men betalar för fyra. Så rationaliseringar i Sverige slår mycket hårdare mot personalen.
Om nu företaget väljer att ha kvar produktionen i landet.
JAN FREDRIKSSON”


Och på det valde jag att svara följande:
Arbetsgivaravgiften
Bäste JAN FREDRIKSSON.
Min insändare hade två avsikter;
1. Vikten av att hålla sig till korrekta siffror för att därmed framstå som trovärdig.
2. Visa dels Dig och dels Läsarna vad arbetsgivaravgiften består av. Så var och en kan göra en bedömning om arbetsgivaravgiften är något bra eller något dåligt.

Till slut, "löneskatt" är något helt annat än arbetsgivaravgift.
Samt: "Socialavgifter är en gemensam benämning för arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Arbetsgivaravgifter är de socialavgifter som arbetsgivaren betalar för sina anställda. Egenavgifter är de socialavgifter som näringsidkaren betalar för sig själv." Källa: skatteverket.se
Nils-Gunnar Nordlund (tidsbegränsad sjukpensionär född 1955)”


Mesiga domstolar i Sverige (HAR RÄTTSVÄSENDET UPPHÖRT I SVERIGE?): Anser och tycker en insändarskribent. Denne avser då den Norske sälfångstinspektören Odd Lindberg som levt under skyddad identitet i Sverige och här då passat på att göra sig känd som dels djurplågare i stor omfattning och dels rättshaverist. Hej-å-hå.

Nyheter:
Kommuner drabbas av regeringens sena beslut: är en rubrik på sidan 7. Artikeln handlar om att kommunerna inte får de pengar de räknat med i samband med LSS-handläggning. Förutsättningarna har ändrats.
Kommer ni ihåg artiklar i TTELA för ett tag sedan som handlade om att kommunerna gick plus? Kommer ni ihåg min kommentar? ”Att deras plus inte i första hand berodde på besparingar och effektiviseringar utan att stadsbidragen antingen ökat eller att de indragningar som aviserats inte skett.” ”Vad var det jag sa?”, är väl ett lämpligt uttryck här, eller?

Barnporr: Läser att: ”om det rör sig om en fullt utvecklad 15-åring är det inte barnpornografibrott”, vilket Jan-Åke Pettersson, vid Länskriminalpolisen i Trollhättan tycker är fel. Håller med! Låter ju utomordentligt tokigt.
Just nu forskas det ivrigt vad det kan bero på att flickors bröstutveckling startar allt tidigare. Flickors start av bröstutveckling kan förekomma i så låg genomsnittlig ålder som 10 år. (källa: Människans pubertetstillväxt - kan den påverkas? Lars Hagenäs. Pediatrisk Endokrinologi 2003;17: 15-25)
Ha det i bakhuvudet och läs om citatet ovan. Är lagvrängarna riktigt kloka egentligen? De skriver mer eller mindre rakt ut att ser du ut som vuxen så är du inte ett barn?
Bara för att kroppen ser ut att vara sexuellt utvecklad betyder ju inte det att det är så mentalt? S.k. sexuell mognad (både kropp & psyke).
Skärpning! Inte undra på att domstolar är förvirrade och att domslut därmed blir förvirrande.
Ska det vara så rackarns svårt att skriva en logisk lag?

Överläkare på NÄL’s medicinklinik avskedas: Har man som hobby att skriva ut narkotikaklassat läkemedel till läkemedelsmissbrukare, tja då tycker jag nog en dylik åtgärd är riktig.

Fältassistenterna i Trollhättan har fått pris: Har i flera år haft förmånen att få arbeta i denna grupps närhet. Mycket sympatiska och framåt. Förvånar mig inte ett dugg att de fått pris. Grattis!

Droger: Finns överallt och till och med i lilla Vänersborg? Huga! Allt enligt Lars Hansson, Tullverkets nationella specialist på narkotika.
Under min tid som missbruksförebyggare i Trollhättan (1990-1995) var man mer initierad i de här frågorna. Då var Vänersborg en riktig ”knarkhåla”. Här fanns ”centraler” som omfördelade narkotikan som smugglades in via den svårövervakade Norska högkusten (Från Bergen och söderut till Kristiansand) och sedan relativt riskfritt kunde transporteras vidare till Sverige, till Vänersborg. Och från Vänersborg spreds det sedan vidare.
Denna höga koncentration av narkotika i Vänersborg medförde ju givetvis att det också fanns mer ”på gatan”.
Det var då ett stort problem som politiken i Vänersborg ihärdigt sopade under mattan och vägrade envist att ens ”erkänna” det.
Den dåvarande politiska ledningen ”stoppade huvudet i sanden som en Struts.” Inte kan det finnas sådana problem i lilla Vänersborg? Residensstad å allt.

Gästarbetares löner: Byggands är inne på rätt väg. Att låta en svensk Bank säkra gästarbetarnas löner låter som en bra idé, tycker jag.

Fordonsindustrin: Jaha nu gungar det inom Ford. Tips: Köp inga aktier i fordonsindustrin om du nu inte är daytrader förståss, då kan det på kort sikt löna sig enormt.

Straffskärpning: På sidan 22 finns en rubrik som lyder ”Majoritet för hårdare straff”. Det låter ju bra, om det blir hårdare inom ”rätt” områden.

Nöje:
Jonas Gardell: Jag har svårt för den mannen. Han är lite för löjlig, för min smak.

Resor:
Raketresa till Venus: Kan inte låta bli att reagera på den omständigheten att ”vi” klarar att skicka iväg och styra en raket, till Venus. Med superavancerad mätteknik och teknologi. Samtidigt som ”vi” är totalt oförmögna att lösa de problem vi har på vårt eget klot?

Serier:
ZITS tar hem priset idag.
-----------------------------------
12.05 

God Morgon!
Återkommer om en stund ...
09.16 

2005-okt-20
God Natt!
Nu får det vara nog! Dags å stänga av den här ”tidstjuven”.

Sov Gott!
22.10 

Berättelse!
Plankan till Far (70-talet)
Det måste ha varit i närheten av fars 50-årsdag. Detta är i en period i mitt liv jag var full av idéer, om allt så att säga.

Kan inte för mitt liv komma på var jag fick denna idé ifrån, men så här gjorde och tänkte jag;

Jag ville ge pappa något annorlunda, något kul. Pappa var, på den tiden, inte omöjlig till att få sig en sup, när det var kalas. Så då kom jag in på temat sprit. Sprit kan man ju tillverka på många olika sätt. En del mer eller mindre nyttiga.

En definitivt onyttig variant var ju träsprit. Det där kunde man kanske göra något kul av? Jepp, tankarna började samla ihop sig. Träsprit gör man av trä, tänkte jag. Jag ger pappa lite trä, en påse jästnärsalt, ett slippapper och en papperslapp med ”instruktioner”.

Hur mycket trä ska man ge han? Här började jag få tankar om man kanske skulle ge han en hel planka, en stor en. En stor, jättestor planka fick det bli. Men, hur, skulle han få den? Blev det inte roligare om han fick plankan, som ett paket, via posten? Självklart!

Iväg till posten och där frågade jag hur långt ett paket fick vara, maxvikt och så. Maxlängden var tydligen vid ca 5 meter, ingen direkt maxvikt, men 55 kilo var väl något som nämndes.

Med den informationen drog jag iväg till närmsta brädgård (det hette så på den tiden). Där letade jag upp en 1½ tum gånger 5 tum och 5 meter lång. Var jag fick tag på brunt omslagspapper kommer jag inte ihåg, men jag har den rullen kvar fortfarande! Så det var väl antagligen på samma brädgård, kanske?

På hemvägen stannade jag och köpte en påse jästnärsalt. Väl hemma skrev jag en lite halvknepig instruktion, typ: ”Med hjälp av det medföljande sandpapper, slipa ned hela plankan. Töm allt i en stor gryta. Fylla på med vatten tills det blir en ”gröt”. Hetta upp – ej koka. Låt svalna. När det svalnat, tillsätt jästnärsaltet, rör om. Sätt på ett lock och placera kärlet i en konstant temperatur om 24 grader. När jäsningen upphört. Svetsa ihop en hembränningsapparat. Häll i den gästa gröten. Värm på, tills det börjar droppa ur stigröret. Högsta träspritskavlitet utlovas. Blir du missnöjd går det bra att lämna tillbaka alltihopa.” Något åt det hållet. (Undrar om far sparat den lappen?)

Plankan, sandpapper, jästnärsalt och instruktioner slogs in i ett paket med brunt omslagspapper. Ut och upp med ”paketet” på bilens takräcke. In till centrala staden Vänersborg. Väl där lyfter jag av ”paketet” och lyfter upp den på axeln och knallar in på posten. Folk flyttar på sig och ser lite lagom förskräckta ut. Jag ser en ledig kassa med paketinlämning, går fram och lägger ”paketet” längs med disken, så att säga, på golvet.

Postpersonalen på andra sidan är upptagen med något och har alltså inte sett när jag kom in. Jag får kontakt och framför mitt ärende, att jag har ett stort och långt paket som jag vill skicka till min Far, i Trollhättan. Här fick jag en misstänksam blick eftersom det var ca 10 km mellan dessa båda städer.

Hur som helst. Jag blir informerad om att det ska gå bra. Jag framför också att jag önskar att det ska skickas till det centrala postkontoret i staden och att själva paketlappen ska skickas till min pappa, på hans jobb. Lite besvärligt, men det skulle gå att ordna.

Jag ville nämligen att farsan skulle få ”paketlappen” på förmiddagen, till jobbet. På lunchen skulle han gå för att hämta paketet, in till centrum. Far arbetade då i kommunhuset i Trollhättan. Jag såg detta framför mig; Far går till posten och får detta enorma paket som han sedan får bära genom hela centrum och till sitt jobb – kanon!

Jodå, detta skulle gå att ordna blir jag lovad. Nu ser postpersonalen än mer misstänksam ut. Jag får frågan om jag har paketet med mig? ”Jodå”, svara jag, ”Det har jag.” ”Bra lägg upp det här på vågen då”, säger postpersonalen och vänder sig om och börjar fixa med lite papper och annat jox.

Jag backar och böjer mig ned och lyfter upp det 5 meter långa paketet. Det är bildats en lätt road kö bakom mig. Alla får flytta på sig när jag backar och svänger plankan och skyver in den genom ”paketluckan” och lägger den på vågen.

Minen på den postpersonen när denne vänder sig om och stirrar ned på vågen och ser ett paket försvinna bortanför bägge sidor om synfältet – obetalbar. Jag tror det var en hon? Hon stirrar först storögt rakt ned, sedan rör hon försiktigt huvudet åt höger, följer hela paketet tillbaka åt andra hållet, hela vägen. I ena handen håller hon en penna och i den andra, någon form av AVI. Sådär lite halvslappt, med vinklade armbågar med händerna upp mot axlarna. Och så stannar hon till och tittar mig rakt i ögonen och säger: ”Och hur långt är det?

Vid det här laget är skratten relativt högljudda bakom mig och den kvinnliga postpersonen rör inte en min. ”5 meter”, svarar jag och fortsätter ”Jag var här inne igår och kollade att det skulle gå bra.”

Hon nickar och försvinner in i de bakre regionerna. Hon kommer tillbaka med två ”grabbar”. Efter att hon kollat vikt och tagit betalt, 56 SKR, vill jag minnas att det kostade, lät hon ”grabbarna” bära in med plankan.

Alla inne på posten såg jätteglada ut. Normalt sett var inte posten något ställe man var glad på. Varför det var så begriper jag inte? Och inte kan vi få reda på det nu heller. Denna typ av post finns inte mer.

Hem och vänta. Postkvinnan var övertygad om att den skulle levereras redan nästa dag. Det var knappt jag kunde sova. Förmiddagen gick, lunchen och en bit in på eftermiddagen. Jag kommer inte ihåg om det var jag som ringde pappa för att ”kolla läget”? Eller om det var far som ringde och undrade om jag kände till något om en ”stor jävla planka?”

Men jag ”höll” mig så gott jag kunde. Min plan hade misslyckats, delvis. Trollhättans Kommun hade eget postnummer. När paketpostpersonalen på Trollhättans centralpost såg att det var till Kommunen så skickade de med plankan med de andra paketen som skulle dit.

Pappa fick i alla fall ett telefonsamtal från ”postis” på kommunen som sa, typ, att: ”Du har fått ett jävligt märkligt paket här Nils, du får komma ned å titta.” Pappa knallar ned i källaren och där på golvet ligger ett brunt paket, 1½”x5”x5meter. Pappa sa säkert en hel massa här som jag inte kan redogöra för. Men det hela slutade med att pappa öppnade paketet och genast blev jag misstänkt? Han fick låna en såg. Och så kapade han plankan i två delar.

Senare fick han åka, med bilen, och hämta plankbitarna, eftersom han vanligtvis gick till jobbet. Vill jag minnas. Eller cyklade han?

Planeringen och att skicka iväg denna ”present” var något av det roligaste jag varit med om. Det vägde upp ”misslyckandet”.


Att Ge är saligare än att taga
18.42
kommentarer  
Vilken jädrans energi du har!;-) Kul historia!

Nisse, tack för besöket - men du skriver alltid fel adress till dig själv, ngn.blogga.se i st f blogga.nu.

- annika b
- 2005-okt-20 14.22

Oj, oj. Å inte ne min av hon, undra vad hon tänkte. Å så din pappa då. Tyckte han att det var roligt-frågade du någongång om det. Typiskt pappor skicka sonen och hämta träbitarna;))
Kul historia.
Ha det bra
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-20 14.26

Annika: Tack! Det var värst? Menar du att jag "slinter" på tangenterna? Lovar å vara mer försiktig.

- Nisse
- 2005-okt-20 14.35

NoMi: Jag tror att han senare tyckte det var kul. När hans arbetskamrater fick veta det. Och fick berättat det ett antal gånger.
Skrivfel - Pappa fick allt hämta plankorna själv.
Tack & Må bra!

- Nisse
- 2005-okt-20 14.38

Kan tro att planeringen var rolig :). Fem meter är ganska så långt egentligen. I detta fall är det alldeles säkert så att det är tanken som räknas :)

- Multimamman  hemsida 
- 2005-okt-20 17.17

Hej Multimamman!
Helt klart! Besöket på posten, när jag skulle lämna in plankan, obetalbart!

- Nisse
- 2005-okt-21 02.08


Djuren:
Hunden:
Tessie mår fortfarande utmärkt? Och det är ju bra. Just nu bevakar hon mig som en hök. Hustrun har ställt ut en tallrik med köttslamsor (KLASS-foder) på diskbänken för att det inte ska vara så attans kallt. Och hon brukar få maten ca 18:00. Så nu är det hårda prövningar.
Ännu har hon inte reagerat negativt på att vi halverat mängden pankreasenzym. Peppar, peppar …

Katterna:
Linus är inte riktigt lika på alerten idag som igår. Beror främst på att Tessie ”anfaller” emellanåt.
Abbe, har inte en aning om hur det går för honom? Bra antagligen eftersom sonen inte ringer eller kommer tillbaka med han.
17.26 

Lunch!
Hustrun ska transportera mig ut till Överby, tror jag det blir. Hon tycker att jag lever lite isolerat och det är ju alldeles riktigt. Det ska bli riktigt kul å få komma ut till kommersialismens Mecka här i tvåstad. Titta på folk och spana på prylar jag vill ha men inte behöver.

När gjorde Du din senaste, bästa utflykt?
13.04
kommentarer  
Det bidde McDonald och sedan lite kringströvande ögonshopping inne på Coop Forum.
Plockade ned lite matnyttigt i korgen typ; RedBull & Salta Pinnar.

- Nisse
- 2005-okt-20 11.29


Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Pentti Virkberg tar idag upp Rättegången mot Saddam Hussein. Jag har egentligen inga direkta synpunkter om Saddam Husseins rättegång. Att ha ihjäl han är väl inget som visar att man är så mycket smartare än den dömde så livslångt fängelse är enda alternativet. Synd bara att det ges en sådan massmedial uppmärksamhet. Bättre att en sådan rättegång sker i det tysta och så kan själva domen meddelas i offentlighetens ljus. Alla förlorar på detta spektakel. Den enda effekt det har är att det ger Saddam Husseins sympatisörer näring i att öka på sina missdåd.

Insändare:
Vaccinationer (jättelång signatur): Jag konstaterar att jag inte tillhör den riskgruppen, över 65 år eller hjärt- eller lungsjuk. Skönt att det finns någon riskgrupp jag inte kvalar in i.

Jägare får fortsatt på pälsen. (NATURVÄNNER UTAN VAPEN & VIKTOR): Det är Lars Johansson, en tidigare insändarskribent som får sina fiskar varma. Han hade en löjlig insändare där han liknade jakt vid skördande och ätandet av vegetarier. Ja han menade att vegetarianer var lika hänsynslösa som köttätande jägare? Den insändaren bedömde jag som ett ironiskt skämt och inte allvarligt menat. Jag kanske hade fel? Här är ju två insändare som tog det på fullaste allvar. Så jag roar mig med att här först återge hela den insändaren och sedan de två ”mothuggen”. Varsågoda:
Tänk på de stackars grönsakerna
Svar till “Naturvänner utan vapen” (15 oktober):

Varför protesterar ingen när våra stackars vänner grönsakerna och frukterna kastas upp på stora likhögar dagligen i våra livsmedelsbutiker där de tvingas ligga för allmän beskådan? Dessa stackars individer har ofta under plågsamma omständigheter skurits ner, dragits upp, under svåra plågor av samvetslösa vegetarianer eller ännu värre, fanatiska veganer.
Jag tycker också det är hemskt att människan fortfarande ägnar sig åt picknick i det gröna, vilket ofta får svåra konsekvenser för de små insekter som råkar komma i vägen för tjocka svärmor, hårda vandringskängor eller picknickfiltens kvävande hölje. Vi som är förnuftiga varelser borde sluta upp med att vandra i naturen, köra bil, flygplan, moped, mc, då dessa oskyldiga går en plågsam död till mötes.
Nej, jag tycker faktiskt att människan borde ha kommit så pass långt i sin utveckling så att hon/han slutar att ge sig på allt levande och börjar äta sten!
LARS JOHANSSON”


Och så kommer då ”mothuggen”:
Djur som skadeskjuts plågas till döds
Svar till Lars Johansson samt ”Riktig djurvän” (18 oktober):

Om du kan känna sympati och medkänsla med grönsaker som saknar nervsystem, så borde du väl även känna empati för djur som är uppbyggda på samma sätt som vi. Om inte, så kanske du ska tänka på vad de djur du med så rent samvete äter, har ätit under sin livstid. Det är nämligen betydligt mer växter än vad en vegan äter.
Ja, vi vet att ni jägare älskar att kalla er djurvänner. Men eftersom vi är ute mycket i naturen och ser hur ni jägare håller på, så är vi inte beredda att hålla med. Om ni
inte dödade för nöjes skull, skulle ni väl aldrig skjuta på uppfödda hjortar eller uppfödda vingklippta fåglar. Ni skulle väl heller inte vilja skjuta bort så mycket rovdjur, om det inte var för att de konkurrerar med er om bytesdjuren.
Har läst att cirka 70 000 djur skadeskjuts varje år, och att 17 000 av dem aldrig hittas. Tror att dessa djur har minst en lika lång och plågsam död framför sig som det du beskriver.
NATURVÄNNER UTAN VAPEN”


Samt:
Är en hund på samma nivå som en morot?
Svar till Lars Johansson (18 oktober):

Vet du vad, jag har aldrig hört något så barnsligt av en människa (och där räknas, även om du kanske inte vill det, vegetarianer/veganer in) förut. Den person som hävdar något sådant värderar alltså en hund på samma nivå som en morot. Det är precis vad du tycker, då du påstår att “om man inte ska äta djur, så kan man väl inte äta grönsaker heller?”.
Dessutom finns det fler skäl att äta vegetariskt. I näringskedjan går det vidare cirka 10 procent energi/näring från en trofinivå till den som står ett steg över.
Alltså får vi genom kött i oss en procent av energin från djurens mat. Därför krävs bara en tiondel av odlingen för direkt ätning, jämfört med vad som krävs för köttuppfödning.
Ar inte dét en miljöaspekt värd att ta hänsyn till?
Och ett svar till “Riktig djurvän” (18 oktober):
Ska vi inte ta och döda alla levande varelser här på jorden? Så slipper de också lida!
VIKTOR”
[not: Vad är ’trofinivå’? /ngn]

I rättvisans namn måste jag nog också ta med insändaren (RIKTIG DJURVÄN) eftersom det i de två ovanstående insändarna hänvisas till denna:
"Det är jägare som är djurvänner
Alla dessa “djurvänner” som inte förstår sig på jakt. Ser jägare som mördare och tycker att man dödar för nöjes skull. Är det samma sak om man åker ut en solig dag till kusten och fiskar? Eller nån som sätter upp en musfälla i sommarstugan?
Det är jägare som är djurvänner. Skulle inte jägare finnas så hade det funnits ofantligt många fler viltolyckor. En stor population gör att djuren drar sig in till städer för att hitta mat. Vi läste inte allt för länge sedan om en ilsken älgko i Strömslund. Enligt mig finns det inga ilskna älgkor, de skyddar bara sina kalvar.
Sen om det skulle finns sjukdomar så sprider sig dessa betydligt fortare vid ett stort antal djur. Och då kommer djuren att dö av svält eller frysa ihjäl, vilket kan ta flera veckor eller kanske till och med månader.
Fundera på det, ni som kallar er djurvänner!
RIKTIG DJURVÄN"


Så? ”Döm” själva.

Kolla barnen! (LEDSNA RADHUSÄGARE): Att kasta ägg på äldre människors bostad är lågt, väldigt lågt. Vittnar om respektlöshet och utomordentligt dålig uppfostran. Så det är bara att hålla med insändarskribenterna, föräldrar, kolla vad era ungar håller på med.

Fastighetsskatten (PERNILLA GÜNTER (kd): Vill att fastighetsskatten tas bort, den är orättvis. Mot vilka? Är det mer synd om de som bor i villa än de som bor i 3-vånings hyreslägenhet? Pernilla menar att höjningen tvingar pensionärer och flerbarnsfamiljer från sina hem. Är det sant?

Nyheter:
Kvinnofrid: Handlar en artikel om på sid. 18. Tjejen på bilden, Gerd Holmgren, henne känner jag. Hon är samordnare på Kriscentrum för kvinnor i Trollhättan och som till viss del också servar Vänersborg. Trevlig tjej! Sköt om dig och stå på dig! Du gör ett megajobb!

Mediakritik: Alexander Chamberland, Grön Ungdoms språkrör är på turné och vill samla motkrafter till mediernas ägarkoncentrationer. Ruggigt bra initiativ!

Mediekoncerner: Passande artikel i samband med ovanstående. Tidningskoncernen Centertidningar ska ev. köpas upp av mediekoncernen Stampen. Kolla nu vilka tidningar/media som ingår i Stampen: Göteborgs-Posten, Nya Lidköpingstidningen, Hallands-Posten, VLT (Vestmanlands Läns Tidning) AB [Bra Radio (Rix Fm), Arboga Tidning, Avesta Tidning, Bärgslagsbladet, TTELA (Tvåstads Tidnings AB (Tidningen Trollhättan & Elfsborgs Läns Allehanda)), Fagersta-Posten, Ingress Media AB, Sala Allehanda, TVCheck AB, Prolog Tidningsdistribution och Logistik AB, Leanback Sweden AB, VLT Press AB och Marknadspartner Jan Petterson AB], Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren.
Inte illa va? Svårt att kalla detta ”fri press”.

Fordonsmarknaden: GM paniksäljer? Gör allt för aktieägarna, i första hand. Säljer i princip ut det enda som är lönsamt? Sin finansrörelse GMAC (General Motors Acceptance Corp).
Hej-å-hå!
De leker på!
I det blå!

Blåsväder: Mera orkaner över USA? Nu är Wilma på gång. Stackars människor.

Rattfulla som har ihjäl folk får för milda straff!: Det håller jag med om. Det ska klassas som dråp. Aktuell straffsatts är idag upp till 6 år. Men det är få domar som går över 2 år. Märkligt? Alkohol ska aldrig få vara en förmildrande omständighet!

Fågelviruset: Avvaktar utvecklingen med spänning. Kommer viruset (H5N1) att mutera och sedan sprida sig som en pandemi över världen. Forskare håller andan. Vänta bara, snart kommer en Hollywoodfilm på det här temat.
Bygg vaccinationsfabrik i Sverige med kapacitet så vi kan hjälpa omvärlden.

Vattenståndet: Vänerns vattennivå åker upp och ned. Är det bra för mikrolivet?

Fästingar: Kan någon förklara denna blodsugande & smittospridande spindels existensberättigande för mig? Jag är i övrigt för mångfald och att allt i naturen är viktig i det ekologiska systemet och att en arts utrotning kan rubba rubbet, så att säga. Men fästingar? Vad gör de för nytta? Är de liksom en stor bakterie? Hjälper till att bygga upp däggdjurs immunförsvar? Mot vad? Borelia och TBE (Tick-borne Encephalitis). Vilka mig veterligen endast sprids av just fästingar. Står fästingen på något djurs matsedel?
Snälla någon, som vet bättre, jag behöver upplysas! Har fästingen ett existensberättigande?

Livvakter: Jag tycker det är deppigt att det ska behövas så många livvakter.

Serier:
Kan inte välja så det för bli dubbelseger; ZITS & HÄLGE får idag dela på förstapriset.
-----------------------------------

Vad tycker Ni ska media bli mer opartisk?
10.33 

God Morgon!
Hej på er alla sjusovare! Nu är jag i farten. God sömn har jag haft också. Nästan som när min dotter var liten och vi bodde i radhus. Jag hade jobbat natten och hustrun bad dottern att gå upp och väcka mig. Dottern kommer ned igen, stannar i nedre delen av trappan och säger till sin mor: "Det går inte att väcka pappa han sover som en stucken gris".
07.39
kommentarer  
Hej Nisse!
Tack för feedbacken! Det kan behövas ibland! Fast jag tycker att bilden var alldeles för stor..... Självklart skulle texten vara i centrum och inte jag. Fattar inte vad tidningen tänker med. Men media gör ju vad de vill. Utbildningen igår var jätte intressant. Handlade om barn som bevittnar våld och att personal ska få kompetens. Jätte viktigt!! Nu är det nästa projekt och det handlar om hedersrelaterat våld. Ha en bra dag
Mvh
Gerd

- Gerd Holmgren
- 2005-okt-20 06.45

Hej Gerd!
Kan inte låta bli att beundra det jobb du och dina medarbetare samt ideella personer utför.
Tänk va bra det vore om folk, grannar, kunde reagera snabbare.
Hedersrelaterat våld, svårt område. Skulle vara intressant att få veta mer hur Ni planerar att lägga upp det.
Sköt om Dig!

PS
Bilden var inte alls för stor. Snyggt! Fast det är klart? Var är leendet? Kanske inte passar ihop med artikelinnehållet, eller?
DS

- Nisse
- 2005-okt-20 07.12


2005-okt-19
God Natt!
Nu är det dags att slänga in handduken. Jag ger upp. Dumt att tvinga sig att vara uppe när kroppen är trött. Det är bara det att jag inte vill gå och lägga mig? Känner mig som en tjurig 4-åring? Med den skillnaden att jag inte har någon som tjatar på mig att jag ”måste” gå och lägga mig. Så då är det väl bara att gilla läget. Slökolla TV’n t.ex.

Sov Gott!
22.47 

Räkningen:
Idag kom räkningen för operationen. Vård, dagen före, natten, operationsdagen och två dagar efter. 3 dygns högeffektiv specialiserad hälso- och sjukvård. 240 SKR. Det är ju nästan pinsamt. Är ni medvetna om vilket fantastiskt märkligt och värdefullt system själva patientförsäkringen är, i kombination med sjukförsäkringen. Bägge dessa betalar vi via vår skatt.
Var och en utav er, som betalar skatt, har varit med och betalat min operation. Möjliggjort den. Ni hjälper mig också nu, under min rehabilitering.

Tack ska ni ha. Ett varmt innerligt menat tack.

20.01
kommentarer  
Hade det inte varit för att det antagligen är ihopkopplat med någon form av smärta så hade man kunnat fundera på det där. Så billigt lever man knappt för under en dag med mat och allt inräknat.

Jag håller med dig att systemet är fantastiskt och säkert väldigt underskattat.

Lycka till med rehaben nu.

- Multimamman  hemsida 
- 2005-okt-19 14.57

Hejsan Multimamman!
Tack för omtanken.
Jag tar till mig ditt "Lycka till". Det värmer.

- Nisse
- 2005-okt-19 15.18


Hälsoläget:
Kroppen är fantastisk! I natt och idag under dagen bestämde den sig för att den inte ville ha en stor knut av s.k. suturtråd kvar i operationssåret. Så då öppnar kroppen upp ca 5mm och ”puttar” ut den där irriterande knuten.
Detta tolkar jag som en signal om att det kanske finns mer där inne som kroppen/huden inte vill ha. Jodå, jag hittar en knut till, under skinnet, i andra ändan av ”snittet”. Jag drar ut den med pincett. I andra ändan klipper jag av och så drar jag ut en ca 6-7 cm lång tråd.

Den där tråden skulle givetvis DSK dragit ut den 13/10-05. Men både hon och jag trodde ju att det var sytt med Dexon-tråd, under skinnet. Vilken rimligtvis huden borde ”sugit” upp. Eller?

Aldrig får man vara 100% nöjd!
14.28
kommentarer  
Fick imponerande snabbt svar från min operationsdoktor:
Hej Nisse,
Nej normalt brukar inte tråden krypa ut. Men det tar ca 3-6 månader innan den försvinner i såret. Huden läker på ca 2 veckor så nårgon risk att det spricker upp nu är det ju inte. Däremot bör du visa upp såret för en distr sköterska så hon får lägga om det och kontrollera att det inte blir en infektion. Vissa patienter "tål" suturen sämre än andra och du är kanske en av dessa.

- Nisse
- 2005-okt-19 08.55

Hej Nisse.
Ok i bland kan det nämligen hjälpa mot ljud eller dämpa ljudet. Men det är när man har tinnitus och en annan sjukdom som heter Morbus Meningèr
Tråden är ingen fara med, men det lilla såret , håll det rent med lite tvål och vatten och ren kompress. Tvätta rent varje dag till det är läkt. Om du vill kan du tvätta med natriumklorid. Finns att köpa på apoteket man kan även göra det själv. 1 dl vatten 1 tsk salt, koka upp ta av kastrullen låt svalna. Hälsn. NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-19 11.58

Hej NoMi!
Utomordentligt trevligt med ditt stöd. Min teori om väsandet är att det är en muskel. Mest misstänkt är nu m. Longus Colli. Den löper utmed ryggradens ömse sidor, på framsidan. När den blir "spänd" så "drar" den i fästet i skallbasen. Dena "dragning" blir till en högfrekvent vibration som jag upplever som ett väsande ljud. Att stesolid inte hjälp kan bero på att aktuella motoriska nerver varit irriterade och kontinurligt sänt signaler till muskeln. Nu är det postop. problem.

- Nisse
- 2005-okt-19 13.43


Dödshjälp?
Aftonbladet har i dag en fråga på sin hemsida. Om det är OK med aktiv dödshjälp. Att det ska bli lagligt för personer att ta sitt liv. I Sverige.
Denna fråga har de i samband med en artikel om Joakim. Totalförlamad efter en bilolycka. Han valde att i hemlighet åka till en självmordsklinik i Schweiz och ta sitt eget liv, med gift som han själv drack. I närvaro av de närmast anhöriga.

Detta beslut tog Joakim efter att i sex år kämpat med myndigheter om ett värdigt liv. Vilket han inte fick. Eftersom landsting och kommun tjafsade om vem som skulle stå för notan.

Om jag vore ansvarig och insatt myndighetspersoner här, så skulle jag må utomordentligt dåligt av att veta att min tjänsteutövning är orsak till att en person känner sig tvingad till att ta sitt liv.

Samma skattepengar. Olika kostnadsställen. Är detta en framgångsrik väg att hålla en ekonomisk ram?

Jag är emot aktiv dödshjälp.
Jag kan inte direkt säga att det är fel med en dödshjälpsklinik i Schweiz. Men, tjänar de pengar på det?
Jag är för en vettigare hantering av gemensamma skattepengar.

Joakim skulle ha fått sina önskningar uppfyllda så snart hans tillstånd så tillät. Att det fanns en oenighet om vem som skulle betala skulle aldrig ha påverkat Joakims vardag. Det ”tjafset” skulle ha förts mellan ”kostnadsställena” efter att någon av dem tveklöst betalt kostnaderna för en värdig omvårdnad.

Säkerligen blir detta en diskussionsfråga på Aftonbladets hemsida. Det är ju ”nyheter”. Kollade, den frågan finns redan, sedan en tid tillbaka.

Själv tycker jag det är upprörande att våra kommuner och landsting ”tjafsar” på det här viset så att det ”driver” en människa till självmord.

Nu är det dags för mat. Och sedan en promenad.
12.05 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Idag toppar Liberala Nyhetsbyrån med ett megasurr. Ledaren är tänkt att handla om EU’s fria rörlighet. Men när jag läser blir det mer ”Krantz rörighet”. Han blandar tullfrihet, tjänstedirektiven och rörlig arbetsmarkand på ett sätt som inte underlättar för läsaren att förstå vad det handlar om. Så min reflektion blir RAPPAKALJA!
Jag vet inte om det är denna ledare som utgör droppen som får bägaren att rinna över. Men jag kommer fortsättningsvis att avstå från att kommentera ledare från Liberala Nyhetsbyrån. De är liksom inte värda min uppmärksamhet. Även jag måste prioritera min tid.

Debatt:
Svenska Rovdjursföreningen, via Marie-Helene Bergstrand, har idag en klargörande text vars främsta adress är LRF.
Jag är med. Låt rovdjuren sköta det jobb som är deras näring, att jaga. Jägare kan säkert göra annan samhällsnytta.

Citatet:
Ska kolla hela den kolumnen. Jag gillar Yrsa Stenius. Hon brukar skriva bra grejer.

Insändare:
Idag kom min insändare med. Visserligen något modifierad (censurerad?). Men jag kan ana av vilken anledning så det får gå.

Att tänka på inför nästa val (OPOLITISK): Det var väl inte opolitiskt?

Sluta stressa! (EN MEDMÄNNISKA): Helt riktigt. Men det var lite stressigt att läsa din text, jag fick inte riktigt ihop det? Blir vi mindre skitnödiga om vi inte stressar?

Debatt med förhinder (ÅSKÅDARE): Tänk om anledningen till utebliven debatt beror på att man redan är överens?

Vem ska betala? (ÅSKÅDAR’N I FÖNSTRET): Håller med du! Det är rimligt att en försäkring INTE går in och täcker kostnader vid uppenbar oaktsamhet. Däremot skall alltid den drabbade stå ”skadefri”. Det kan ju vara så att denne sladdande tölp inte har några egna ekonomiska medel.

Tjatiga ram(s)or (SOM JAG SER DET): Först; rabblar inte alla politiker ramsor? Sedan; Om du ser Moderaterna som ”det nya arbetarpartiet”, då är du ute och seglar i det blå och verkar vara en ovanligt lättlurad väljare.

Nyheter:
Våra barn: Visst andas det lite positiva signaler att utbildningsnämnden i Vänersborg känner lite tveksamhet inför sitt sätt att beräkna barngruppernas ekonomiska förutsättning. Nämnden vill räkna timmar. Förskolan vill räkna barn. Så ett maxtak för antal barn och ett maxtak för antal timmar borde väl gå att kombinera?

Halka orsakade olyckor: Mellan Halle- och Hunneberg, vid Lilleskog.
Det var inte bara där, kan jag upplysa om. På vår s.k. loftgång, mellan väggen och räcket, var det glashalt. Det har ju renoverats balkonger här på Johannesbergs Bostadsrättsförening på Onsjö. Bl.a. har det anlitade företaget först ”blåst” bort allt löst ”balkongbetong”, sedan har de spacklat. Utan att kolla ”lutningen” eller ”avrinningen”. Det bildas alltså numer pölar på våra balkonger och vår s.k. loftgång. Som grädde på moset har de lackat med någon slags flerkomponentklarlack? Så låt det droppa lite vatten på den ytan, lägg till några minusgrader. Då får du något glashalt!
Sonen var ju här igår och rastade hunden. Han höll på att slå sig fördärvad när han satte fötterna på vår loftgång.
Nu är det inte bara den här ytbehandlingen som ställer till det. Tidigare hade vi ett räcke med glesa bräder. Det innebar att både sol och vind kom åt att ”torka upp”. Nu sitter det där ett ”helt” räcke, så varken solen eller vinden kommer åt.
Åtgärder emotses med spänd förväntan.
Till Lilleskog dundrar Vägverket iväg. Vad kommer till mig?

Sjukvårdsupplysningens avtal i Fyrbodal: Jag är otroligt naiv. Hur kan man bygga en sjukvårdsupplysnings ekonomiska förutsättning på ett beting? Att man får betalt efter hur många som ringer och efterfrågar tjänsten? Vilket mycket riktigt givetvis riskerar att påverka samtalets kvalité. Startade inte sjukvårdsupplysningen delvis för att avlasta vårdcentraler och sjukvård i övrigt? Finns det inte i den ansatsen en besparing i sig. Där finns ju då den ekonomiska ramen, eller? Får vårdcentraler, regionsjukhus och specialistsjukhus ekonomiska medel utefter hur många personer som söker deras tjänster? Är det så?

Turistbolag: Får nog hålla med om att det låter lite märkligt med två parallella turistbolag, för Vänersborg? Går man nu med i ett ”nytt” så får man väl avveckla det gamla.

Tvåbarnsmammans spritförsäljning från en lägenhet i Vänersborg: Ibland verkar rättvisan blind inför det uppenbara. Hoppas rättsväsendet har samlat sitt förnuft till måndagens rättegång. Den här typen av kriminell verksamhet ska ha en hög straffpåföljd. Annat vore rättsröta!

Barnsexdom: En vuxen man 26 år har sex i samförstånd med en 13-åring. För mig är det solklart och lagen är solklar. Detta är inte tillåtet! Det är en kriminell handling! Enligt lagen är det våldtäckt! Denna lagformulering är till för att skydda ”lättmanipulerade” barn från felvaggade vuxna.

Serier:
ZITS tar hem segern. Även ERNIE, LABAN och HÄLGE var helt OK idag.
-----------------------------------
10.18 

God Morgon!
Vi har djurexperiment på gång. För närvarande är jag ensam med en konstant jamande & pipande katt, Linus. Främsta anledningen till detta hysteriska oväsen är missnöje med matens kvalité.
Både hunden Tessie och katten Abbe är hos sonen. Ja Tessie bör väl vid det här laget vara hos min mor. Allt detta krångel med hunden beror ju på att jag är förhindrat att kunna rasta den.
Katten Abbe, min katt, är kvar i sonens lägenhet. Vad gör den där? Jo det är ett socialt experiment. Katten Abbe är inte känd för att vara kelig, mot människor. Han tyr sig mest till hunden och som nummer två kommer Linus. På tredje plats hustrun och gissa vem som ligger sist? Jag har en teori om varför jag är så impopulär hos katterna; jag är laddad. Ja av statisk elektricitet. Jag förstår att katterna tycker det är otäckt att få stötar, vem tycker inte det? Och jag misstänker att katter har ett känsligare sensoriskt system än vad vi människor har.
Men Abbe är lite extrem i sitt undvikande. Så sonen ville testa sin idé om Abbe ändrar beteende om han får vara ensamt husdjur. Vi får se?
Linus är i alla fall som ett plåster. Tar man några steg i lägenheten är det stor risk att man slår sig fördärvad p.g.a. en katt som trasslar in sig ens fötter eller lägger ”krokben”. Men försöker jag klappa honom går han undan. Laddningen?
Just nu sover Linus så jag smyger omkring och passar på att njuta av att kunna ”gå fritt”.

Dags för lite kaffe.
08.46 

2005-okt-18
God Natt!
Möte:
Ett leende. Det hände mig, idag! Jag var ute på min dagliga långpromenad, mitt på dagen. Mot slutet av promenaden kommer jag ut på en cykelväg som går utmed några inhägnade fårhagar, jodå vi har får på Onsjö. I alla fall på somrarna. Vi har kor och hästar också, för den delen.

Nåja, när jag går där och njuter av kunna gå över huvudet taget och speciellt av att solen skiner. Så kommer det en ung mörkhårig flicka cyklandes. Jag sneglar lite på henne, jag är nämligen mån om att hålla reda på cyklister eftersom jag har en stel halskrage på mig när jag promenerar, och åker bil, liggande.
Som sagt, jag sneglar. Då tittar flickan mig rakt in i ögonen och så ler hon. Ett sådant där liksom ärligt menat leende.

Jag fick intrycket av att bakom det där leendet fanns en tanke om att: ”Vad jobbigt det där ser ut, men han ser ju ut att må bra – ha en bra dag.” Jag log givetvis tillbaka. Sedan blev mina steg mycket lättare. Jag log resten av vägen hem. Och var fylld av glada tankar.

Vem du nu var unga tjej – tack så hemskt mycket! Det värmde och jag har ditt leende med mig fortfarande. Det kommer troligtvis att sitta i flera dagar.

Tack tjejen!
22.40 

RYFS:
Svenska Ryggföreningen, är jag med i. Och då får jag en medlemstidning, emellanåt. I den, nr 2-3 / 2005, fanns en artikel med som man skulle tro var påhittad. Publicerad i Expressen, 2005-09-21. Länk till artikeln .
Men, för säkerhets skull återger jag den även här, i sin helhet:
Sjukskrivna skulle tvingas cykla 180 mil
Försäkringskassan fick en lysande idé.
100 sjukskrivna skulle cykla 180 mil från Haparanda till Ystad.
För att bli friska och glada.
Men de sjuka vägrade ställa upp.

Försäkringskassan i Skåne presenterade stolt sin plan för att komma till rätta med sjukskrivningarna.
Ett 100-tal sjukskrivna och arbetslösa skåningar skulle under "fältmässiga förhållanden" cykla från Haparanda till Ystad.

Köpte 24 cyklar
Expeditionen planerades ta fyra veckor och alla skulle få behålla sin sjukpenning under maratonfärden.
Kassan lyckades få löfte om 3,5 miljoner i EU-medel för projektet, 24 nya fina 24-växlade Crescentcyklar av modellen Street STC 600 köptes in för 62 000 kronor.

Bara fem var intresserade
Men bara fem sjuka var intresserade av cykelturen så projektet lades ner.
Nu står de nya cyklarna och samlar damm i ett förråd.
- Vi ville få upp motivationen, visa att man kunde övervinna sig själv genom att sätta upp mål i livet, säger Åsa Andersson, försäkringsdirektör och högsta chef för Försäkringskassan i Skåne.
Men de sjuka ville inte ställa upp?
- Nej...det kräver ju rätt mycket att cykla så långt.
Var det en bra idé det här?
- Det vet jag inte egentligen om jag tycker...vi förstod att det skulle bli svårt att rekrytera deltagare.
Vad ska ni göra av de nya cyklarna?
- Vi ska försöka sälja dem.
Skulle du själv kunna tänka dig att cykla från Haparanda till Ystad?
- Nej...det vet jag inte precis.

Av INGVAR HEDLUND


Maken till tokigheter?
20.09 

Berättelse!
Undulaten Kalle ”steks” (70-tal)
Den här undulaten, Kalle, levde emellanåt ett hårt liv. Bl.a. att bli mer eller mindre uppäten (Klicka på "Stories" här till vänster och läs om det).

Kalle lyckades med andra bravader också. Det finns ju en viss risk med att ha en friflygande fågel, i en lägenhet. Dessutom en nyfiken rackare. Kalles favoritsysselsättning var att sitta på höger axel och försöka stjäla maten man stoppade in i munnen och stoppade man inte in maten tillräckligt fort utan gapade fånigt, lite för länge så hade man halva undulaten inne i munnen. Där rensade han frenetiskt tänderna rena på matrester. Och det gick fort. Och var man inte smidig när man försökte få ur Kalle ur munnen så bet han till i mungipan.

En annan egenhet det här flygfäet hade, var att enväldigt bestämma när man vilat färdigt. Och det var alltid när Kalle hade tråkigt. Oavsett när man själv startat sitt vilande. Låg man och vilade så kunde kalle komma och landa på bröstet. Där gick han runt lite och smånafsade i kläderna. Vaknade man inte av det så hoppade han upp i ansiktet på en och satte igång och försöka rensa både näsa och ögonvrår från allehanda läckerheter, enligt Kalle. Då vaknade man. Att försöka bli av med Kalle var som att försöka vifta bort en enveten mygga.

Nu har Ni en liten bild av Kalles personlighet, ganska så egoistisk. Och en stor portion nyfikenhet samt att ständigt vilja att vara i centrum.

Hustrun står en dag i köket och ska till att steka något. Hon har hällt rikligt med fett i stekpannan och det ”skvätter” och fräser. Hon går bort till diskhon och fixar med något och går tillbaka till stekpannan och rör om i det smälta fettet, med en stekspade. Hon stannar upp, lyfter stekspaden, och står så ett mycket kort ögonblick och funderar antagligen på om det är lagom hett i pannan.

Då kommer Kalle. Och han landar rakt i stekpannan! Hustrun reagerar med heroisk snabbhet. Hon släpper stekspaden greppar snabbt fågeln med höger hand, tar några blixtsnabba steg åt vänster, sätter på kallvattnet och in med fågeln under vattenstrålen. Kalle hinner inte reagera, blir väl chockad.

Inte ett spår på fågeln. Ingenting. Kalle klarade sig fullständigt oskadd från både hett fett och iskallt vatten. Märklig fågel, Kalle. Hustrun däremot fick några småblåsor på några fingertoppar som kom i kontakt med det smälta fettet då hon lyfte upp Kalle ur stekpannan.

Efter att hustrun torkat Kalle torr och inspekterat i övrigt, släpptes Kalle fri och flög omkring och tjattrade på ett irriterat sätt. Precis som ’han’ blivit utsatt för ett attentat?

14.46 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Krafttag mot rattfyllerister handlar dagens ledare om. Skriven av Hanna Wiberg Liberala Nyhetsbyrån. Jag tycker också att det är en allt för stor flathet gentemot de som kör påverkade. Jag vill dock belysa ytterligare en aspekt som jag förstår att ledarskribenten har svårt att framföra i egenskap av Liberal. Och det är att alkoholens tillgänglighet är med och spökar. Ökar mängden alkohol ökar mängden alkoholberoende och som ett brev på posten ökar antalet alkoholpåverkade bakom ratten i bilar på våra vägar.
Så ska man göra något eller verkligen vill göra något, åt detta ökade problem, så måste man nog arbeta på bred front. ”Nolltolerans” avslutar Hanna Wiberg med, ska vi låta det gälla för Liberalernas åsikt att alkoholen ska bli både lättillgängligare och billigare också?

Debatt:
Jösses, jag tänker hålla med en kristdemokrat? Ingemar Vänerlöv framför i en debattartikel på sidan 2 vikten av att det byggs en vaccinationsfabrik i Sverige. Och det tycker jag också att det borde göras. Att det skulle vara Socialdemokraternas fel, att det inte har blivit av, som Vänerlöv vill mena, ställer jag mig tveksam till. Vilket parti som helst, i regeringen, kan lägga fram en motion som sedan bereds och läggs fram till beslut i Riksdagen.

Insändare:
Noterar att insändarredaktionen ännu inte tagit in min insändare? Kanske står det insändare ”på kö”? Eller så är det något med den som inte passar?

”Arena Vänersborg” är fortfarande på tapeten bland insändarna. Min åsikt står kvar. Inte en kommunal skattekrona ska gå till något sådant ”projekt”. Det skulle vara intressant att få veta vad kommunstyrelsen egentligen tycker? Något för tidningen att ”luska” i?

Jakt: Har också flera insändare. Även här är min ståndpunkt kvar. Jakt ska bedrivas av speciella jaktvårdare. Bort med alla hobbyjägare. Först då kommer jag att tro på alla jägares prat om viltvård.

Saab: Det börjar tunna ut. En insändare. Men denne ”EN SOM OCKSÅ FÅTT HÅLLA SIG” är inne på en intressant linje. Av vilken anledning strejkas det inte? Jag vill i och för sig gå ett steg längre. Eftersom nu fordonsindustrin är en så rackarns dålig investering för Sverige AB tycker jag att vi ska sälja av den. Eller, kasta ut dem!
Säg så här: ”Nu har vi fått nog! Vi vill att ni etablerar er någon annanstans, vi får ju inte igen ett jota på de bidrag vi ger er.”

Nyheter:
Våldtäcktsoffer: Bara att hålla med Susanne Lillessköld. Det daltas allt för mycket med förövarna.

Försvunna Saabar: Det är nog inte bara bilar som ”försvinner”. Misstänker att det finns en hel del krösusar som i detta nu tappar både GM och Saab på så mycket pengar som de bara hinner med.

Scandias Ramstedt: Är en person jag inte kan känna den minsta sympati med. Även om han nu inte är skyldig till brott. Vem undertecknar en faktura ”i blindo” på 17,5 miljoner SKR? Bara det är ju kriminellt.

Fågelinfluensan: Som sagt. Bygg vaccinationsfabrik, pengar finns.

Annonser:
En reflektion. Två helsidor till bostadsförmedling, av mäklare. Det är tydligen lönsamt inom fastighetsförmedlarbranschen?

Serier:
ERNIE solklar vinnare. I alla fall om man följt Ernies första tid på dynamitföretaget. Ni ser väl vad den lille elakingen Spencer tänker göra i sista rutan. HÄLGE var inte så dum den heller.
-----------------------------------
10.13 

God Morgon!
Slö. Var uppe till ca 24:00 och det sista jag gjorde var att äta? Att man aldrig lär sig. Givetvis blev det en sömnorolig natt. Klockan 04:30 var jag uppe, klarvaken. Tog två tuggtabletter samarin för att lugna ned den sura magen. Gick å lade mig igen och vaknade 08:00. Det känns segt.
Det var det deppiga.

Solen skiner och det är tisdag! Tisdagar är för mig en trevlig veckodag. Då är det jympa med Friskis&Svettis här på Onsjö och det gör mig glad, även om jag inte själv kan delta.

Sonen kommer idag och hjälper till med att rasta hunden.

Och nu ska jag äta frukost och läsa morgonblaskan.

08.35 

2005-okt-17
God Natt!
Nu har hustrun och jag diskuterat/pratat en lång stund. Om ditten och datten. Skönt att få ”prata ut” emellanåt. Jag menar sådär riktigt prata igenom en del saker. Det gör man inte alltid. Ofta pratar man bara med varandra och då för att man vill ha något sagt. Det är en konst att prata TILL varandra och att LYSSNA på.

Ett sätt att kolla upp om den man pratar med, att den fattad vad man pratar om, är att slutligen fråga: ”Hur ser du på det?”

Svaret man då får blir en bekräftelse på det man sagt, så som den andre uppfattat det, om den lyssnat. Har denne inte lyssnar ”hör” du det direkt. Du ska då inte bli förbannad, utan du ska egentligen upprepa det du sa och återigen ställa frågan här ovan.

Kommer då samma svar, ja då ska du ta dig en funderare på vad det är du egentligen säger. Du kan pröva din samtalspartner genom att ställa följande fråga: ”Kan du beskriva det på ett annat sätt för mig?”

Att bli bekräftad är skitviktigt.

22.30
kommentarer  
Kan inte mer än hålla med dig, att prata med varandra och inte bara till varandra är en konst. Synd att man inte gör det lite oftare i vardagen. Tycker du har vettiga frågeställningar, jag får nog lärt mig en del om kommunikation. Sånt får man inte för mycket av i det dagliga livet.

- Zuzz
- 2005-okt-18 02.12

Tack Zuzz!
Kunskap kan man aldrig få nog av.

- Nisse
- 2005-okt-18 02.32


Besvärsläget:
Väsandet/tjutandet i huvudet: Oförändrad konstant hög nivå – irriterande.
Dunkandet i vänster öra: något mindre frekvent – besvärande, när jag vilar/ligger.
Små allmänna muskelsammandragningar: Fortfarande besvärande när jag skall vila/sova, både inför och när jag vaknar upp. Mest frekvent i armarnas sträckarmuskler. Men förekommer även i benen och ryggsidorna.
Kraftigare större muskelsammandragningar: Besvärande i vänster överarm, nedre delen av triceps. När jag ligger.
Hudkänselbortfallet på höger halva tumme: Relativt ringa när jag vaknar på morgonen ökar sedan snabbt och ligger på besvärsnivån jag hade innan op.
Hudkänselbortfallet på höger handlov: Obefintlig när jag vaknar, på morgonen, ökar sedan sakta och stannar på en låg besvärsnivå.
Hudkänselbortfallet på höger underarms tumsida: Obefintlig när jag vaknar, på morgonen, ökar sedan sakta och stannar på en låg besvärsnivå.
Muskelvärk i höger underarm: Gör sig påmind då och då. Låg besvärsnivå.
Muskelvärk i höger överarm: Gör sig påmind då och då. Låg besvärsnivå.
Muskelvärk i övre delen av ryggen: Mest när jag promenerar. Inte direkt besvärande.
Muskelvärk i nacken: Bara vid ”plötsliga” reflexrörelser.
Känselsensationer, främst i fingrar/händer/underarmar: Bara om jag befunnit mig i någon ensidig position längre stund, eller gör något jag inte borde(?), numer sällsynt. Låg besvärsnivå. Mest i form av relativt mild brännande/svidande värk.
Sömn: Min upplevelse är att den blir bättre.
Läkemedel: Till nästa måndag bör jag vara läkemedelsfri. Om vi undantar framtida vid-behovsmedicinering (Panodil, Alvedon & Stesolid).
Utfasningsplan (panodil):
Måndag: 1+1+1½+0
Tisdag: 1+1+1+0
Onsdag: 1+1+1+0
Torsdag: 1+0+1+0
Fredag: 1+0+1+0
Lördag: 0+0+1+0
Söndag: 0+0+1+0
Övrigt: En märklig iakttagelse är värken i ”filéerna” utmed ryggraden, muskler mellan skulderbladen och muskler mellan axlar och nacke, när jag promenerar. Jag har inte tidigare haft någon ”känsel” eller värk i dessa muskler. Däremot har jag känt att de varit väldigt spända. Så ryggen känns numer mer levande?

Det verkar väl positivt?
17.02
kommentarer  
Hej Nisse.

Tack för dina kommntarer i min blogg. Alltid trevligt och intressant.
Du har det rejält besvärligt ser jag av din text.
Vad bra att känseln kommit tillbaka i vissa delar. Nerver som skärs av vid op tar lång tid innan dom hittar en väg en ny väg. Stickningar förekommer vanligtvis före. Domningar också. Inte alla hittar någon väg men många. Det tar tid.
Uttrappningen, är den inte väl tuff?
Tänker främst på stesoliden.
Den hjälper dig mot öronljudet-huvudljud
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2005-okt-17 13.41

Hej NoMi!
Inga nerver skars av vid op. Mina nerver har varit under tryck i många år. Op ger ett större utrymme, då liksom nerverna "svullnar" och sedan tar det en tid innan de "sjunker ihop". Sedan kan de "reaparera" sin funktion, om de är skadade.
Jag trappar inte ned stesoliden, har den endast som "vid-behov". Och den hjälper inte mot väsandet. Tyvärr. Har ännu inte hittat något som hjälper.
Sköt om Dig!

- Nisse
- 2005-okt-17 14.56


F-Kassan:
Idag fick jag hem ”Förslag till beslut om tidsbegränsad sjukersättning”. Ett beslut om fortsatt tidsbegränsad sjukersättning med 100% omfattning under perioden september 2005 till augusti 2006 ska fattas 2005-11-02.

Detta underlag förbereddes i april 2005. Så alla fakta utgår från perioden fram till dess och då blir det lite märkligt.
Där står bl.a. att jag ”ska opereras den 29 september 2005” och det har ju redan varit. Ja, ja.

Kulighet:
En smårolig sak hittade jag i dokumenten. Under en rubrik: ”Rehabiliteringsåtgärder” har handläggaren skrivit: ”Skall genomgå magnetröntgen för att slå fast orsaken till värken.”
Låter ju illavarslande; att min värk ska slås fast med hjälp av en magnetröntgen. Farliga apparater det där?

Bloggaren Kadrik som bloggar under titeln: ” Kadriks syn på saker och ting ”, tar idag upp detta språkliga ”fenomen”; särskrivningar. Och givetvis finns en hemsida som är specialiserad på det: Avigsidan

Jag tycket ovanstående särskrivning av ordet ”fastslås” till ”slås fast” var så pass bra så att det förtjänade att bli inskickat till hemsidan Avigsidan.

Nu ska jag ut på promenad!
12.21 

God Morgon!
Media:
Idag slås jag av en sak som legat och gnagt i bakhuvudet. Fast jag ”såg” det först idag. Tidningen TTELA har faktiskt lyckats med att föra fram en rad positiva budskap, främst på förstasidan. Och det är ju faktiskt väldigt bra!

-------------- ttela --------------
Ledaren:
Borgerlighetens ”ledning” minskar. Och en radda mer eller mindre sannolika bortförklaringar om av vilken anledning kan vi idag läsa om i ledaren av David Nyström Liberala Nyhetsbyrån, vilka annars?
Själv tycker jag att det är bra om det är jämt mellan ”blocken”. Då ökar sannolikheten för att det faktiskt ska bedrivas en bred politik. Även om det blir en kompromisspolitik så blir den likväl bred. Och det gynnar ju merparten av väljarna, eller rättare, medborgarna. Vi har ju inte 100% väljardeltagande.

Insändare:
Apotekets nåbarhet (ILSKEN APOTEKSKUND): Insändarskribenten ondgör sig över att Apotekets centrala växel inte vill koppla fram samtal till det lokala Apoteket. Märkligt, det där tror jag inte riktigt på? Måste vara ett missförstånd? Är det inte det så har vi ytterligare ett exempel på där en centralisering misslyckats totalt och inte förstått sitt syfte – att förbättra för kunden, i första hand. Insändaren förfäras över hemskheten som att ”hamna” i Småland och Norrland.
Det är väl inte så farligt? Ringer du till t.ex. IBM Sverige så svarar det i Skottland och därifrån kopplar de ditt samtal så det hamnar rätt, i Sverige.

Nyheter:
Falska Frimärken: Det var väntat. Tar de bort de ”vanliga” frimärkena och ersätter med ”klistermärken” då kan ”man” inte ha t.ex. vattenstämpel, ett sätt att skydda mot förfalskning.

Budgetplus: Fler och fler offentliga myndigheter och verksamheter rapporterar plus. Det är bra. Mesta delen av dessa plus består i att staten skjutit till mer pengar eller låter bli att kräva besparingar eller har upphört hålla inne med pengar de tidigare lovat. Inte att verksamheterna lyckats ”över förväntan”, det tror i alla fall inte jag.

Kvicksilver: Personalen på Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Trollhättan har all min medkänsla! Fy för den lede för att gå till en arbetsplats och veta att det susar omkring kvicksilver i luften. Visserligen i låg koncentration 3-5 mikrogram/m3 (normalvärde: <2 nanogram/m3 uteluft (stockholm)). Arbetarskyddsstyrelsen menar att en koncentration över 100 mikrogram/m3 krävs för att besvär ska uppkomma. Vidare anses ca 5 mikrogram/m3 vara ett ”normalvärde” på arbetsplatser med tandvård.
Man baxnar! Dessa siffror tar ingen hänsyn till att många människor redan har ”maxdos” av kvicksilver i kroppen p.g.a. att de har amalgamlagningar som ”läcker”.
Och 3-5 mikrogram/m3 är ca 1500 gånger mer än <2 nanogram/m3.
[3mg = 0,000003 och 2ng = 0,000000002]

Fortkörande mopeder tas i beslag: I Trollhättan. Av vilken anledning gäller inte det Vänersborg också? Samordnas inte dessa distrikt? Det är ju en bra åtgärd, då drabbas inte de som sköter sig.

Samordningsförbund: Av vilken anledning hör jag inget om att något sådant ska vi ha i Vänersborg också. Ja i alla kommuner för den delen. Förbundet samordnar rehabilitering gentemot ”människor med fysiska, psykiska och/eller sociala behov att återgå i arbete”. Och de som samordnas är: Socialtjänsten, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och sjukvården. Var befinner sig arbetsgivaren i det är förbundet?

Scandia-chefer: Måtte de åka dit så det skriker om det. 17 miljoner för att renovera en lägenhet? Uttag av 20 miljoner från en kapitalförsäkring? Och företaget, försäkringspremiebetalarna, är de som fått betala. Fy fan!

Serier:
ZITS tar hem en tveksam seger idag. Mest beroende på att det övriga startfältet var av sämre kvalité. Och notera att ”textaren” glömt ordet ”suger” i sista rutan där Jeremy har en åsikt om något som står på ett papper.
-----------------------------------

Nästan 2 minusgrader tidigt i morse. Nu kommer vintern! Eller? Solen skiner.
09.44 

2005-okt-16
God Natt!
Har ”slösurfat” runt lite på andra bloggar och ”kollat” lite. Känns som om det är läge för lite PopCorn? Eller inte? Det är i alla fall dags för mina piller.
I morgon är det vardag. Då kommer ”morgonblaskan”. Skickade ju in en insändare i lördags om arbetsgivaravgiften. Får se om den är med – ocensurerad?

Sköt om Er!

22.03 

God Kväll!
Hälsoläget:
Har ont under höger tumnagel? Sannolikt en skitbagatell. Har väl fått in ett vasst pappershörn eller något? Annars väser/tjuter det med oförminskad styrka i huvudet på mig. Känselbortfallen, främst i höger tumme åker numer lite mer ”berg-och-dalbana” än tidigare. Samma är det med värken i högerarmen. Känner inte av värken i ryggen så värst mycket. Idag har varit en bra dag, besvärsmässigt sett.
Utfasningen av läkemedel verkar gå ”smärtfritt”.
Psykiskt har jag det lite långtråkigt. Jag vågar ju inte gå för fort fram. Det gäller att skynda långsamt. Men det är skitsvårt när det gäller en själv.
Jag längtar efter att få börja ”jobba” med kroppen. Lite mindre än 4 veckor kvar.
20.17 

Vi Bilägare:
Nr 14 17 oktober 2005, hittade jag i min brevlåda häromdagen? Mitt namn och min adress var tryckt på baksidan? Där stod också Adresskälla: OK.
Då kan man ju undra? OK står det för det gamla OK som nu är OKQ8? Eller står det för att själva adresskällan är OK[ey]?
Hursom, det är i alla fall inte en tidning jag tänker betala för. Jag är liksom inte för bilar i allmänhet och helt emot nya bilar i synnerhet.
Vi har en bil, för ”lyxkommunikation”. Det är en Ford Sierra –88. Enda nackdelen med denna bil är att jag känner mig som en miljöbov varje gång den används. Nyare bilar ”kan” ju ha fördelen att vara miljövänligare. Om man räknar bort stadsjeeparna som drar en massa bränsle om jag förstått det hela rätt, å det är inte så säkert.
I detta nummer av Vi Bilägare får jag också ”vatten på min kvarn” om att nya bilar inte är att lita på; temat är krockkuddar och då speciellt de som löser ut ”spontant” och mer eller mindre har ihjäl bilägare.
Sådant har inte vi i vår Ford Sierra –88 (tror jag?). Däremot har vi ABS, eller hade. Det är ”bortkopplat” nu. Det kostar nämligen över 7000 SKR att få ”det” fixat. Bilen har centrallås också. Det hade den inte när vi köpte den, begagnad. Jag upptäckte att den hade centrallås när jag bytte en säkring som var paj. Den säkringen försåg bilen med innerbelysning när man öppnar dörren. Vilket jag tycker är en praktisk finess. Centrallås är också praktiskt. Det är ett otyg att behöva ”åla” runt i bilen och låsa eller låsa upp alla dörrar, vilket vi gjorde den första tiden.
Vi har en ”sådan där” datorlåda i vår bil också. Det hade jag inte en aning om. Jag blev mäkta imponerad när jag för 500 SKR fick veta att det går att koppla en dator med speciell mjukvara till vår bil och så får man reda på en massa, som inte fungerar. Som t.ex. ABS och att ena framfjädern var av. Fantastiskt! På Fordverkstaden skulle de ha 1500 SKR för samma undersökning. Tjyvpack!
På senaste besiktningen sa besiktningspersonen (observera min könsneutrala ansats) att bilen går ett år till. Jag var beredd på en dödsdom och därpå snabb avlivning samt snabb transport till bilslakt. Så nu kör vi bilen med nästan högtidlig vördnad.
Veckan innan jag opererades i halsryggen skedde ett ”dödsryck”. Bilen var ”död” när jag skulle nedlåta mig till att transporteras med hjälp av raffinerat fossilt bränsle, till jympan.
Batteriet var ”dött”. Vi beslutade oss snabbt för att en transplantation var nödvändig så jag cyklade till OKQ8 och (efter en massa turer) skaffade en ny, livgivande, energikälla.

Egen bil - frihet eller ekonomisk bindning?
16.02 

Berättelse!
Undulaten Kalle blir ”hundmat” (70-tal)
Kalle är undulat och Molly är hund. De växte upp tillsammans.

Ca 10 år senare visade det sig att Kalle var en Kallina, men det är en annan berättelse.

De här två var ”bästisar” och de busade så gott de kunde. En av Kalles favoritsysselsättningar var att störta iväg, när det kom någon på besök, och i maximal flyghastighet sikta rakt på personens huvud. Vika av precis innan kollision och sedan flyga några varv runt huvudet och samtidigt ”skrika” högt och sedan försvinna lika snabbt.

Folk blev alltid lika förvirrade och frågade: ”Vad var det där för skrikande grönt som for runt huvudet på mig? Kan jag röra på mig nu?”

'Han', Kalle, fick mycket träning på precisionsflygning då 'han' nästan alltid var friflygande i lägenheten. Skulle Kalle nu någon gång tvingas vara kvar i buren satte 'han' fast fötterna i burens framsida och satte igång att flaxa och skrika. Flaxande gjorde att buren ”studsade” på väggen. Den var upphängd i två ”rejäla” krokar.

Den här precisionsflygningen använde också Kalle i en lek som 'han' och hunden Molly (Collie) utvecklat. Kalle satt på gardinstången över köksfönstret och Molly stod beredd nere på köksgolvet. Leken gick ut på att Kalle störtdök skrikande rakt mot hunden och hunden hoppar upp och försöker fånga Kalle som givetvis skickligt viker undan precis i sista tiondels sekund.

Tills en dag, jag har förmånen att få vara i köket just då, Kalle gör sin störtdykning, Molly spänner sig, och så händer det. Hon hoppar upp och sluter käftarna om Kalle. Hunden landar på golvet står där och tittar tomt framför sig. Inte ett spår av fågeln? Va fan, tänkte jag, svalde hunden hela fågeln? Hon hade nämligen ryckte om sig att svälja stora saker, t.ex. en halv falukorv!

Någon sekund kanske går, vilken känns som en evighet. Hunden öppnar sina käftar och liksom spottar, med ett ”phluhä!” och något grönt landar på golvet. Och det liksom slaskar till när det träffar golvet. Helvete! Tänker jag, hunden har haft ihjäl Kalle.

'Han' ligger där, alldeles still, blöt och slemmig, lite ”vriden”. Jag tittar på Kalle, hunden tittar också på Kalle. Vi, Jag och Molly tittar på varann. Och så tittar vi på Kalle igen. Och så, jätteplötsligt, spritter det till och fågeln sprätter upp och ställer sig på benen, ruskar på sig så fjädrarna hamnar rätt. Sedan går 'han' runt i cirkel nedanför hunden och tjattrar som bara den och emellanåt skickar 'han' en blick upp mot hunden. Det ser precis ut som om Kalle skäller På Molly.

Typ: ”Din förbannade byracka och slemmiga lopphög! Har du inget som helst precisionssinne din felavlade gatukorsning! Helvets-jävla-skit, jag blir aldrig av med det här slemmet!”

Jag sansar mig till slut och lyfter upp Kalle och inspekterar så att allt är helt och jag torkar också av 'honom' med lite papper. Kalle lugnar ned sig lite, tjattret avtar. 'Han' bestämmer sig för att pröva vingarna och flyger lyckosamt upp på gardinstången.

Där liksom 'han' lutar sig fram, tittar rakt på Molly och skriker det högsta jag hört. Molly spänner sig, Kalle störtar ned. Hunden hoppar upp. Kalle viker undan och hundens käftar slår ihop, i tomma luften, som vanligt. Kalle flyger in i vardagsrummet och sätter sig på den gardinstången och kvittrar lite tjusigt och förnöjsamt.

13.56
kommentarer  
Vansinnigt roligt. Jag måste skicka det här till mina barn.

- annika b
- 2005-okt-17 09.56

Annika B: Kul! Hör av dig och meddela vad de tyckte.

- Nisse
- 2005-okt-30 05.54


Läsning:
Har precis avslutat en genomläsning och lite bläddrande, det var mycket att läsa. Regionmagasinet (rm) en tidning från Västra Götalandsregionen (VGregionen), nr 3 2005, LÄNK(pdf-fil). Denna gång var temat: ”Psykisk ohälsa” och med den mycket tänkvärda underrubriken (i större stil än huvudrubriken) ”En konst att få ro i själen”.
Bra rakt igenom. Men det fanns en artikel som stack ut och det var den som Susanne Jansson författat: ”Själens irrvägar förr och nu”. Den handlar främst om hennes farföräldrar. Vi får också läsa en lysande skildring av psykisk ohälsa och dess vandring och behandling genom historien.
Tänk om någon av mina adepter presterat denna text, under den tid jag var Vårdlärare i Psykiatri på Östra Klinikerna f.d. Restad Sjukhus och f.d. Restad Hospital och Asyl samt f.d. Restad Gård, vilket är det namnet det har nu; Restad Gård.
Då hade jag blivit lyrisk.

Sänglitteratur:
Nu läser jag James Herriot, ”Vår Herres Folk och Fä”. Före det, läste jag: ”I vår Herres hage”, av samma författare.
Det var deckarförfattaren Annika Bryn (blogg) som tipsade mig om dessa böcker, tack! Och jag får hålla med, de är mycket roande. På kö i bokhögen ligger också en deckare: ”Brottsplats Rosenbad”, av Annika Bryn (hemsida). Jag liksom går runt den och kikar lite. Som att försöka ha godiset kvar så länge som möjligt.
En annan bok är: ”De nakna kvinnornas ö”, av Inger Frimansson. Den fick jag av mor när hon var å hälsade på mig, dagen efter operationen, på Sahlgrenska. Hon hade då tillbringat några timmar på bokmässan. Den vill hon själv läsa när jag är klar med den. Kanske lika bra att hon får läsa den först? Kan det vara något mor?
09.46
kommentarer  
Ja

- Mor
- 2005-okt-16 06.35


God Morgon!
Solen kämpar sig fram. Hade det varit nederbörd, tidigare, hade det snöat. På promenaden i går noterade jag att det var uppsatt snöpinnar, utmen gång- och cykelvägarna. Det brukar betyda något.
Jag har sett det där förut. Kommer de där pinnarna upp så är snöfallen inte långt borta. De på vägverket eller om det är lokala gatugurus, det vet jag inte. Men de vet i regel mer än vad proffsvädergubbarna kan gissa sig fram till.

Något lurt är det?
08.18 

2005-okt-15
God Natt!
Jo, det är dags för "refrängen" som en del säger när de menar att de ska gå och lägga sig. Fast det är klart, då är de kanske oftast bortbjudna, eller så? Och det är ju inte jag, nu. Ja, jag är ju här, hemma hos mig. Även om Ni som läser detta, är borta? Eller, inte? Ni kan ju givetvis vara hemma också, hos Er. I Erat hem.

Funderar starkt på att slötitta lite på TV.

Har fixat en hel del med morgondagens berättelse. Jovisst, så har jag gjort. Denna gången. Jag har förberett mig. Jag hade tid, inspiration och lust. Och då är det bäst att passa på.

Sov Gott & ha en himla trevlig fortsättning på lördagen och kanske en bit in på söndagstimmarna?
22.07
kommentarer  
Ska sova strax så god natt önskar kas med fru från Jönköping

- KAS e-post  hemsida 
- 2005-okt-15 16.28

KAS: Tack för besöket. Kul å "se" dig här!

- Nisse
- 2005-okt-30 05.55


Berättelse!
Sessan och Räven (1982-1986)
Detta utspelade sig i slutet av vår period på landet.

Tidig morgon, en helgdag. Jag och Sessan går för att släppa ut fjäderfäna; hönor, kalkoner och ungtuppar.

På farstutrappan stannar jag och ser ut över mina ”ägor”. Noterar att något rör sig vid ladan. Jodå, nog fan är det en Räv. Räven ”sniffar” utmed ladans långsida. Fram och tillbaka, söker en öppning.

Jag och Sessan är väl inte helt ljudlösa så Räven tittar upp och får syn på oss. Den sätter av söderut mot närmsta skog. Jag småspringer fram, förbi häcken och ser Räven ute på höstplogad åker.

Sessan tittar upp på mig. OK, säger jag till henne och hon sätter av som en raket. Det där ser Räven så den ökar farten. Jag stannar och ser fram emot att Sessan får sig en ordentlig springtur. Att hon ska hinna ifatt Räven det vet jag att hon inte gör. Räven är för snabb.

Jag står där och myser och ser på Sessan och så ser jag att hon tar in på Räven? Va fan! Tänker jag. En schäfer ska inte hinna ikapp en Räv. Inte en frisk Räv. Då kommer jag att tänka på rävskabb. Och hade inte Räven rört sig lite ologiskt ryckigt, där vid ladan. Jo fan!

Nu gäller det. Sessan var en hund som lydde kommandot ”Stanna!” och ”Hit!” som jag aldrig sett tidigare. Men hur skulle det gå med en Räv framför nosen?

När Sessan har nästan bara en meter kvar till Räven så ropar jag ”Sessan, stanna!” och ”Hit!”. Det som sedan händer är en fröjd för ögat. Hunden tvärstannar, hon sätter frambenen rakt fram och ”bromsar”, tvärvänder och kommer glatt springande till mig och får givetvis massor med beröm.

Som ni säkert förstår så har jag berättat den är episoden med stolthet många gånger.

19.04
kommentarer  
Ha ha vilken historia! Du har uppfostrat hunden bra! Det är din förtjänst... Rävskabb är inte att leka med!


- Karro på Glamourbloggen e-post  hemsida 
- 2005-okt-15 13.31

Tack Karro!
Det är bara det att jag kan inte ta åt mig någon ära alls. Dels var hunden vuxen när vi tog hand om den dels var det hustrun som var den som skötte "hunduppfostran" på ett mycket skickligt sätt.

- Nisse
- 2005-okt-15 13.38


Kris!:
Är det nästan. Det vällde över mig. Saknaden, efter Friskis&Svettis, att få jympa. Och bastun. Jag ”får” inte bada bastu än på 4 veckor. Det är ju själslig tortyr. På mig i alla fall.
18.41 

Bloggarbete:
Nu har jag en lång stund pillat med att få till ”bilder”, här till vänster. ”Bilder” som representerar länkar. Att hitta sådana som liknar varandra. Konvertera dem till ett format som bloggen accepterade.
Har också lagt in en länk till bloggaren Vardagstankar på blogg.passagen.se. Den tyckte jag var kul och bra.
17.00 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Ola Nordebo Liberala Nyhetsbyrån. Utomordentligt tröttsamt. En lång harang om Folkpartiets förträfflighet och nuvarande Regerings oduglighet. Även jag, är missnöjd med aktuell Regeringspoilitik. Men jag tycker nog att man får sansa sig lite och vara mer politisk korrekt. Bl. a. menar dagens ledarskribent att sittande regering inte gjort något åt segregeringen. Dumheter! Vad är miljonprogrammet i Göteborgs Gårdsten? Och blivande miljonprogram i Stockholms Tensta?
Den okunnige ledarskribenten fortsätter att hylla ”nya” (fp)-”förslag” och lyfter fram att (fp) vill, på försök, införa avidentifierade kommunala jobbansökningar? Det är försök som pågått i flera år nu.
Allt i den här ledaren som skribenten menar att Regeringen inte gjort och som (fp) skulle göra om de fick bestämma är REDAN GJORT eller HÅLLER PÅ ATT GENOMFÖRAS!

Redaktörer för Ledaren: Skärpning! Ska ledarutrymmet vara avsatt för ensidig politisk propaganda? Och dessutom fullständigt felaktig?

Insändare:
”Arena Vänersborg” (IDROTTSVÄN UTAN SKRYTBYGGESSYMPATI): Du har all rätt i att vara orolig. De här planerna gynnar egentligen ingen. Jo, om de finansierades med sponsorpengar och riskkapitalet helt täcktes från samma håll. Då skulle jag inte bry mig. Men nu är man inne och petar på verksamhet och mark som är skattebetalarnas angelägenhet. Och givetvis har du rätt, Kommunfullmäktige skulle aldrig ha avsatt 250 000 SKR av skattemedel till att utreda om privata intressen har möjlighet att göra vinst eller inte. Även om det på sikt skulle kunna leda till, kanske, att det vore bra "goodwill" för Vänersborg.

Saab (JAN FREDRIKSSON MEDLEM I METALL AVD 112): Du pekar på en icke oväsentlig del av arbetsgivares åtaganden. Men!
Citat från Riksskatteverkets hemsida: ”Arbetsgivaravgifter är de socialavgifter som arbetsgivaren betalar för sina anställda.”
Det är alltså pengar som bl.a. är med och finansierar Försäkringskassans åtaganden (Sjukförsäkringsavgift).
Här är ytterligare information från samma källa. Här ser du också att den procentsatts du framför är felaktig:
Arbetsgivaravgift - Inkomstår 2005:
Ålderspensionsavgift: 10,21 %
Efterlevandepension: 1,70 %
Sjukförsäkringsavgift: 10,15 %
Arbetsskadeavgift: 0,68 %
Föräldraförsäkring: 2,20 %
Arbetsmarknadsavgift: 4,45 %
Allmän löneavgift: 3,07 %
Summa: 32,46 %


Dessutom: ”För anställda födda 1938 eller 1939 är arbetsgivaravgiften 26,37 % (avgiften består av ålderspensionsavgift 10,21 och särskild löneskatt 16,16 %).”

Samt: ”Nedsättning av arbetsgivaravgifter; En arbetsgivare får göra avdrag från arbetsgivaravgifterna med 5 % av avgiftsunderlaget (efter eventuellt kostnadsavdrag). För år 2005 är avdraget maximerat till 3 090 kr per månad. Avdraget omfattar inte den allmänna löneavgiften eller den särskilda löneskatten. Om ett avdrag helt eller delvis inte kan utnyttjas en månad, får det inte dras av en annan månad. Läs mer om generell nedsättning och nedsättning inom stödområde i broschyren "Skatteavdrag och arbetsgivaravgifter, SKV 401, under rubriken Egenavgifter på sidan 29 och framåt.”

Från samma källa kan vi också se att arbetsgivaravgiften minskat, de senaste åren:
2005: 32,46%
2004: 32,7%
2003: 32,8%
2002: 32,82%

Så var uppgiften 36% kommer ifrån det begriper jag inte?

En annan ”sak” med arbetsgivaravgiften är att den är inräknad när arbetsgivaren sitter vid förhandlingsbordet och förhandlar om löner. När arbetsgivaren då t.ex. ”erbjuder” 1,5 % löneökning så avser de bruttolön + arbetsgivaravgift. Eftersom det är deras hela utgift. Fackförbundet är då givetvis av motsatt uppfattning och anser att de 1,5 % ska räknas endast på bruttolönen, eftersom arbetsgivaravgiften är en avgift som arbetsgivaren ska betala till staten och bruttolönen är det som går till den anställde så ska givetvis en lönehöjning (lön är pengar till anställd) endast avse den delen som riktas mot den anställde. En höjning av bruttolönen ger per automatik en höjning av arbetsgivaravgiften i kronor räknat. Därför vill arbetsgivaren att arbetsgivaravgiften ska vara inräknat i lönehöjningen.

Bestämde mig för att det får bli en insändare till TTELA:
”Arbetsgivaravgiften.
Bäste JAN FREDRIKSSON MEDLEM I METALL AVD 112, så här ser fakta ut:
Källa: skatteverket.se
Arbetsgivaravgift - Inkomstår 2005:
Ålderspensionsavgift: 10,21%
Efterlevandepension: 1,70%
Sjukförsäkringsavgift: 10,15%
Arbetsskadeavgift: 0,68%
Föräldraförsäkring: 2,20%
Arbetsmarknadsavgift: 4,45%
Allmän löneavgift: 3,07%
Summa: 32,46%

Från samma källa kan vi också hämta uppgifter om hur arbetsgivaravgiften utvecklats de senaste åren:
2005: 32,46%
2004: 32,7%
2003: 32,8%
2002: 32,82%

Så var uppgiften; 36% kommer ifrån, det begriper jag inte?

Arbetsgivaren kan också få ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgiften, se min blogg: ngn.blogga.nu eller skatteverket.se

Nils-Gunnar Nordlund (tidsbegränsad sjukpensionär född:1955)”


Nyheter:
Företagare myglar: På sid 16 kan vi läsa om en företagare som lurat till sig skattepengar i stora belopp. Det jag vill lyfta fram här är ett försök att nyansera debatten om vilka ”bovarna” är i Sverige. ”Bidragsfuskare” eller ”Företagssvindlare”. Mot de första ska det sättas in ”krafttag”. Bra! Vad gör vi gentemot de sistnämnda? För bägge gäller redan aktuella lagar.

Volvo säljer Celero: Ser jag mer som ett ”snyggt” kapitalistiskt grepp att slippa sitt ansvar inom Sveriges ekonomiska och arbetsrättsliga gränser.

Bygg en vaccinfabrik i Sverige: Låter som en lysande idé. Vad hindrar?

Om Bibeln: Läs texten på sid 27 som Prästen i St Petrus och Paulus kyrka, Abdo Cicec skrivit. En utomordentligt bra beskrivning om VAD Bibeln är och HUR den kom till.

Cocos: Tidningens nya, ja relativt i alla fall, sidor om, för och av ungdomar, tar idag upp föräldraansvaret bakom ungdomars alkoholvanor. Johannes och Jonas ska ha all heder!

En ny Bond?: Påminner lite om Johan Ulvesson? Men det finns också drag av CSI Miami:s Horatio Caine (David Caruso) och han är ju tuff, eller?
Hustrun tyckte Daniel Craig har charm och utstrålning. Det där sände en rysning igenom min kropp. Tänk om James Bond förvandlas från en macho-spion till en kvinnornas dregelobjekt? Vad gör då vi män, uräkta, pojkar?
Jag samlar på James Bond filmer i allmänhet och Sean Connery’s filmer i synnerhet. Så lite orolig är jag ju.
Den nya filmen ska tydligen heta ”Casino Royal”. 1954 gick Ian Flemming’s agentroman ”Casino Royal” (1953) som TV-serie i USA. Då var Bond Amerikansk agent och kallades Jimmy Bond och spelades av Barry Nelson.

Diabetiker: Pulver i stället för insulinsprutor! Jag hoppas det blir verklighet. Det finns ett antal ”sönderstuckna” diabetiker ”out there”.

Kontaktannonser:
ASIATISK KVINNA SÖKES. Är en man som nyss fyllt 50, älskar musik, promenader och mysiga hemmakvällar. Hoppas träffa slank, asiatisk kvinna runt 30 år med samma intressen som jag. Älvsborg Kod: 81804
Tja, vad säger man? Är jag fördomsfull och okunnig om jag får intryck av att den här, med mig jämnårige, gubben vill ha en ung fräsch hemmaslav? Och vad är egentligen ”mysiga hemmakvällar”?

Serier:
Idag tog ZITS lätt hem segern.
-----------------------------------

Det blev änna en långkörare idag.
12.10 

God Morgon!
Sömn:
Sover bara bättre och bättre. Idag var det hunden som väckte mig. Klockan 06:30 tycker hon definitivt att det är dags för mat.

Fest:
Först på schemat idag står att tacka ja till ett 25-års jubileum. Den 19 november ska vi få träffa de/vi som bodde på Snödroppsvägen i Vargön, igen. Jag tycker det ska bli skitkul!
07.40 

2005-okt-14
God Natt!
Film:
Nu har vi precis tittat på filmen: ”Mitt stora feta Grekiska bröllop”. Jag tror att det var för andra gången och den var lika trevlig den här gången. Fast även denna gång tycker jag att de misslyckat lite med sminket i början på Toula Portokalos (Nia Vardalos). Det ser för stelt ut. För visst är det märkligt hur en människa först ser gammal ut och sedan blir yngre.

Sov Gott!
23.11 

Godis:
Det har hänt? Jag orkade inte äta upp det godis jag köpt. Jag tänker inte uppge hur mycket jag köpte. Det väsentliga är att jag inte orkade äta upp allt. Jag brukar nämligen göra det. Det kanske finns hopp? Är detta vägen mot ett sundare liv? Märkte också att jag blev akut trött, precis som han boxarn, Roberto, när han ”tvingade” i sig skräpmat. Han blev trött. Dessutom höll han på att dö, enligt en läkare? Är inte det lite väl klent?
19.29 

Dusch:
Istanes! Det var fantastiskt skönt! Det var första gången som jag duschade helt, så att säga. Allt vatten kommer uppifrån och jag står inunder. Sist jag gjorde det var kvällen innan operationen, onsdagen den 28 september 2005.
Jag rakade mig också, för första gången sedan dess.
Fantasiskt!
Och promenerat har jag gjort. Livet rullar på.

Och nu ska jag i bil transporteras, liggande, till en butik där jag ska köpa smågodis och en serietidning.

Det är ju fredag!
16.48 

Tankar & händelser under vilan:
Först:
Grannen rastar hunden. Det är fint. Det måste vara en del i grannsamverkan, eller?

Posten:
Ingen post? Inte ens reklam? Det var tomt i brevlådan. En fredag? Hur tänker reklamproducenterna?

”Snedsteg”:
Igår när hustrun och jag var ute och promenerade gick vi en bit på en skogsstig. Höstlöv, fukt och trädrötter på hårt underlag. Inge bra kombination för en ömklig typ som mig själv. Givetvis trampade jag på en sådan där rot och halkade till, väldigt lite, men ändå en halkning. Helvete vad ont det gjorde! Det var en rejäl ”stöt” som gick genom hela kroppen och med ett centrum i min nacke. Där ser man. Jag är inte så stark som jag tror. Eller hur man nu ska uttrycka det där.

Läkemedel:
I går kväll tog jag 10 mg Stesolid. Det har mina spända ryggmuskler fortfarande gott av. Det gäller bara att ransonera tiden vid tangenterna.

Vilobesvär:
När jag vilar känner jag av ett gäng besvär tydligare än annars.
- Muskelsammandragningar, stora som små. Mest i vänster överarm, nedre delen av triceps och i höger vadmuskel. I övrigt rycker det och ”bubblar” i samtliga muskler i båda armarna, benen och utmed ryggens sidor.
- Väsandet/tjutande i huvudet ökar när jag ligger. Det är det som är svårast av slappna av från.
- ”Duttandet” eller dunkandet i vänster öra är mycket mer frekvent nu efter operationen än före.
- Rysningar i höger halva av ansiktshuden och vänster underben?

Telefonsamtal från dottern:
Kära dottern ringde och vi pratade massor. Mot slutet kröp det fram att hon hade en fråga också. ”Hur äter eller beter man för att gå ned i vikt?” Givetvis har jag inget givet svar på det där. Jag har en massa svammel som jag lärt mig om kolhydrater, fett, motion, förbränning och så vidare. Men jag har aldrig satt ihop det där till något vettigt. Det vittnar mitt eget leverne om. Vi landade väl i att äter man som Viktväktarna så går det bra. Att snegla på GI-metoden är väl inte fel heller. Och ska man gå, för att gå ned i vikt, så är det raska promenader med gåstavar och helst över en timma som gäller. Simma är också bra. Att gå på Friskis&Svettis är heller inte fel även om deras jympa inte i första hand är upplagd efter att bränna kalorier. Intervallträning är bättre än långvarigt monotont "malande". Det viktiga är också att man ser över sitt totala kolhydratintag. Fettet är faktiskt mindre viktigt att försöka jaga bort. Betydligt allvarligare är det med sockret.
Ska man förändra är det i första han sitt vardagsätande man ska ändra. Att börja med att peta bort det som ”kryddar” livet är det ingen mening med. Då ger man upp.
Mitt bästa råd var att hon söker upp någon guru inom skolhälsovården. Har de någon sådan inom universitetslivet?

Nu kom grannen tillbaka med hunden. Nu är det min tur att få gå ut. Ska bli skönt med en promenad. Och en sedan en dusch!
14.17 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Pentii Virkberg skriver om Fi och Tina Rosenberg men mest om hotet mot demokratin. Det underlättar sannerligen inte för de som viger sitt liv åt offentlighetens ljus. Jag tillhör dem som anser att politiker borde ha högre lön som ett sätt att locka fler till dessa poster samt också till viss del mer kompensera de uppoffringar som görs. Det skulle kunna finansieras om man såg över nuvarande pensionssystem för politiker vilket jag anser är generöst i överkant.

Debatt:
Peter Jonsson (s) går till motattack gentemot Elizabeth Nyström (m). Jag vill hålla med Peter, jag är ju trots allt mest socialist (60%). Moderaternas politik kan inte ses som en bred ansatts att gynna alla, inte ens med bästa goda vilja. Det tar från de fattiga och ger till de rika. Det är deras och kapitalismens ideologi. Att förneka det är bara dumt.
Elizabeth Nyström (m) får ursäkta men Moderaterna har inte gjort sig kända genom att värna om de svaga. Även om just Elizabeth Nyström (m) var den som stod på ”barrikaderna” och slogs för de handikappades rättigheter, vill jag minnas. Det var på den tiden Socialdemokraterna satsade stort på småföretagarna.

Insändare:
Erfarenhet från sjukvården (ROLF ENGDAL GÖTEBORG): Det är bara att hålla med. Kommer du väl in i systemet så fungerar det över förväntan och alldeles utmärkt. Jag vill också ge högsta betyg utifrån mina erfarenheter.

Saab (EN FORTFARANDE LIKA FÖRUNDRAD TROLLHÄTTEBO): Den personen skulle inte jag vilja ha till facklig företrädare. ”Ge upp! Ställ dig med mössan i händerna, buga och tacka och slit ut dig.” Är den personens budskap. Maken till dårskap?

Saab (LINA): Har en poäng. 12,5 procent personalomsättning är något att reagera över. Men det kanske redan är inkalkylerat i risken för att nå vinstmarginalen? Vi får inte glömma att det är kapitalister vi har att göra med inte humanister.

Moderat Politik (FREDRIK&MARIA): Jag gillar erat synsätt. Och jag har en känsla av att det är rätt många som håller med er om de tänker efter. Självklart går den Moderata politiken ut på att ta från de sjuka och arbetslösa och ge till dem som har jobb. Så har de alltid velat. Helst vill de att den sjuke och den arbetslöse borde få skylla sig själv. Eller att den åtminstone borde ha begripit att den skulle ha tecknat en privat arbetslöshetsförsäkring respektive en privat sjukförsäkring. Det är så den Moderata framtiden vill se ut. Bort med ALLA skatter! Tanken är att var och ”frivilligt” ska betala för tryggheten via försäkringar.
Slutkontentan blir att den enskilde sannolikt får betala mer för att få samma grundtrygghet som den har nu, via vårt skattefinansierade trygghetssystem.

Vårdcentralers telefonkösystem (LARS THUVESEN VERKSAMHETSCHEF BRÅLANDA VÅRDCENTRAL): Låter ju bra. Bara de inte inför samma system som på Torpa Vårdcentral i Vänersborg.

Nyheter:
Gungan felkonstruerad: Med all respekt för den döda flickan och hennes anhöriga men jag kan inte se att gungan är felkonstruerad. Det är möjligt att det går att göra den ännu säkrare. Ska man resonera så kan man inte ha vanliga gungor eller andra balanskonstruktioner. Man kan på alla dessa falla och slå sig, på dem, så olyckligt att ens liv inte går att rädda.

Om man är ostraffad får man lättare jobb: Det vore väl väldigt konstigt om det vore tvärtom? Men, vi har i Sverige ett system som fungerar på så sätt att har man avtjänat sitt straff så är det klart. Då ska du egentligen ha möjlighet att kunna starta från scratch igen. Med arbetsgivarnas tuffare attityd underlättas inte en före detta brottsling som avtjänat sitt straff att återanpassa sig i samhället.
De krafter som nu agerar för att arbetsgivare ska kunna begära utdrag ur straffregister för att ”friskriva” en arbetssökande borde också få ansvaret för att det underlättas för de som avtjänat sitt straff att få jobb.

Drabbade av vandalism: Det handlar om vandaler som härjar i centrum. Det handlar också om Polisens bristande resurser och att de tvingas in i ”hörn” via sina prioriteringar.
En annan baksida är att försäkringsbolagen höjer premien för varje vandaliserad händelse. Det är kostnader den enskilde näringsidkaren får stå för och som sedan denne är tvungen att hämta in via sin prissättning på varorna i butiken. Alltså är det vi konsumenter som får betala för vandalernas framfart. Så, medborgare, vad gör du åt det?

Så kan du skydda din dator: Elände, snart kostar skyddsprogrammen mer än själva datorn. Men jag rekommenderar er datoranvändare att investera i dessa skyddssystem. Att få sin dator ”infekterad” är enormt tidskrävande och jävligt irriterande och kan i slutändan kosta mer än vad en initial säkerhetsinvestering hade kostat.

Fågelvirus: Noterar att media har sansat sig och blivit mer objektiva och korrekta i sin rapportering. Från ”Dödligt Virus” till ”Larm om Fågelvirus” är en bra nyhetsrapportering

God Man: Är ett system vi har för att skydda enskilds ekonomiska intressen. Det är utomordentligt fel att en God Man om så bara vid ett enda tillfälle beter sig kriminellt. För det är vad det är när en God Man inte sköter sina åligganden gentemot sin huvudman. En Överförmyndares flathet ska då INTE lägga hinder för ett stopp. Det är överförmyndarens uppgift att agera skyndsamt och att ha den enskildes ekonomiska intresse att skydda i första hand.
Att vara God Man är inget som är ”lönsamt”. Det sker mer på ideell grund. Alla dessa ”Goda Män” ska ha all heder och därför är det av största vikt att man har en alert överförmyndare.

Flodpärlmusslor: Där ser man. Det finns alltid nytt att lära. Och 200 år kan de bli. Den är också beroende av att det finns Öring i vattendragen (den lever i ett tidigt stadie som parasit i öringens gälar). Och att de finns här? Vid Öresjö, Hjärtum och Mellerud i bäckar och åar. Betyder namnet att man kan hitta pärlor i dem?

Nobels Litteraturpris: Visst är det konstigt att varken Strindberg eller Astrid Lindgren fick det priset? Men som sagt; Det Folkliga stödet kan aldrig tas ifrån dem.

Lag som tvingar större mackar att införa miljövänligare alternativ: Att det ska krävas lagar? Är inte det skamligt? Här har näringslivet världens chans att tjäna storkovan och så måste de tvingas till det? Märkligt?

Serier:
HÄLGE vinner idag. ZITS kommer inte långt efter.
-----------------------------------
11.32 

Brevet till Agria Djurförsäkring:
Hoppas jag inte får fan för att jag bitvis är lite "bitsk"?

"Agria Djurförsäkring
Ulrica Johansson.
Box 70306
107 23 Stockholm

Nils-Gunnar Nordlund
nisse@ngn.nu

13 oktober 2005 får jag ett brev från Er vilket innehåller de dokument jag på begäran skickat till vår hunds uppfödare BBB AAA: XXXXX-XXXX (fler uppgifter finner ni i bifogad kopia på köpeavtal). Tyvärr kan jag inte förmedla ett försäkringsnummer då BBB AAA inte själv kunde detta.

Jag får också tillsammans med dessa dokument ett brev där jag får avslag på ersättningsyrkande. Vilket är helt riktigt. Ersättningsyrkandet är riktat till uppfödaren BBB AAA och det är dennes försäkring som avses.

I ett telefonsamtal från BBB AAA 13/10-05 redogörs för ett samtal uppfödaren fått från Er där Ni undrar av vilken anledning de fått ett löst handskrivet papper. Detta papper och de dokument jag fick, vilka nu är bifogade denna försändelse, hör ihop och skickades till Er från BBB AAA, i samma försändelse. Hur dessa papper sedan troligtvis hamnade hos olika handläggare står utanför min möjlighet att förklara. Det är Er utredning.

I telefonkontakt med Dig, Ulrica Johansson, den 13/10-05, får jag förhandsbesked om att problem med hunds bukspottskörtel normalt inte ses som dolt fel. Skulle nu så vara fallet så är det ju uppenbart att hennes sjukdom som påverkar bukspottskörteln är förvärvad.

Skulle det nu vara så, att vår Collie Tessie, förvärvade sin sjukdom under sitt första levnadsår så är jag ytterst intresserad av att få del av Ert medicinska kunnande och Er expertis och få en ledtråd till hur? Det skulle vara av stort värde då det i så fall skulle finnas stora möjligheter att hjälpa vår hund.

Enligt veterinären är vår hunds problem med buksportskörteln något som kommer att vara hela hennes liv. Men om det nu inte är medfött, utan förvärvat, så finns som sagt en ökad möjlighet att hjälpa henne. Mer med kunskap än med pengar.

Under Tessies hela första levnadsår, i vår ägo, hade hon problem med det foder vi blev rekommenderade. Hon hade lös avföring och hudproblem (mjäll). Det foder hon till trots, till slut, ändå tålde bäst var Royal Canin Normal Adult. Tills hon fick riktigt svåra diarréer som behandlats av veterinär enligt bifogade dokument. Under det senaste året har hon haft sex diareattacker. Nu efter att vi gått över till ett s.k. råfoder (KLASS: rått malet kött och slaktrester m.m.) och i kombination med Pankreasenzym har hon endast haft diarré vid ett tillfälle. Och den gången var det troligtvis ett gammalt märgben som var boven.

Jag hoppas med detta att vår hund kan bli hjälpt och att våra dåliga erfarenheter av försäkringsbolag, i allmänhet, inte får ytterligare negativ påspädning.

Vänligen
Nils-Gunnar Nordlund"


Nu ska jag skicka iväg detta och sedan renskriva och skicka in ansökan till Journalistiskt Skrivande. (Va fan! Det här är ju rena heltidsjobbet?)
09.38 

Hälsoläget:
Sett ur ett annat perspektiv. Vad kan jag göra idag som jag inte kunde göra tidigare?
Idag kan jag promenera längre än 100-500 meter utan att behöva stanna och vila. Jag går nu flera kilometer.
När jag promenerar längre får jag numer inga känselbortfall i fötterna och/eller svidande/brännande känsla i tår och fötternas utsidor.
Jag kan sitta och äta frukost under längre tid utan att få värk i ljumsken, pungen, ländryggen och högerbenet samt illamående. Det är helt borta.
Besvären i vänsterarmen är obefintliga, kan dyka upp någon gång samma med vänsterbenet.

Nu ska jag formulera ett brev till Agria försäkringsbolag.
08.53 

God Morgon!
Gårdagen var innehållsrik. Nu var det ju i och för sig hustrun som hade mest att göra men man blir ju liksom indragen. Jag var minst lika trött som hustrun.

Djuren:
Hunden och katterna är nu vaccinerade. Katterna ska vaccineras nästa år igen hunden kan tydligen stå över. Tessie fick nytt recept på Pankreon Forte (bukspottkörtelenzym: matnedbrytningsämnen). Vi kunde också försöka ta bort en kapsel per måltid och se om det går bra. Veterinären tyckte också att Tessie såg bra ut. Vi var övertygade om att hon hade för mycket hull. Katterna som är smällfeta tyckte veterinären också var OK?

Hälsoläget:
Väster/tjuter i huvudet. Hudkänselbortfall på halva höger tumme, lite på handloven samt på underarmens tumsida. Värk i höger över- och underarms utsida. Spänd och trött i rygg- och nackmuskulaturen. Om jag försiktigt tänjer huvudet/nacken åt något håll sker genast nervreaktion i form av en ökad brännande smärta främst i armar och ben men de kan ”hugga” i vart som helst utmed kroppens båda sidor och hela nacken.
Det låter ju rackarns besvärande, men då är det ändå ca 60% av hur jag hade det innan operationen. Och jag har en upplevelse av att det är på väg åt rätt håll, det känns så.

Nu ska jag intaga frukost och läsa morgonblaskan.

Idag är det fredag!
07.49 

2005-okt-13
God Natt!
Utbildning:
Fick grönt från F-kassan, idag. Det är OK att jag söker en distanskurs som handlar om Journalistiskt Skrivande på Ljungskile Folkhögskola. Anmälan ska vara inne för 1 november. Kursen börjar i januari och slutar i maj 2006. Kvartsfart, en kväll i veckan.
Så nu skickar jag genast i morgon iväg en ansökan.

Sov Gott!
22.31 

Djuren:
Nu är hunden Tessie och katterna Abbe & Linus på väg till veterinären. Hustrun med hjälp av sonen sköter transporten. De ska vaccineras. Sedan ska vi fråga om det är någon ide att ta ett nytt prov som visar hur bukspottkörteln fungerar, på hunden? Om det finns tecken på om den nya kosten kan ha haft effekt? Givetvis är detta också en kostnadsfråga, tyvärr. Men så är det.
Jag har också fått ett svar från Agria försäkringsbolag om att de inte ger oss någon ersättning för kostnader i samband med hundens sjukdom eftersom vi inte betalt in någon premie. Och det är ju riktigt. Vår hund är inte försäkrad. Och det var uppfödaren vi ställde krav på och det var uppfödarens försäkring som i så fall skulle täcka denna kostnad.
Nu verkar det som om uppfödaren ”bara” skickat in de papper jag skickade, utan att tala om vem hon är eller vad det gäller.
Jag ringde upp Agria och vi kom överens om att jag skulle ta reda på uppfödarens försäkringsnummer och dessutom skriva en liten berättelse ur vår synvinkel och skicka in till handläggaren så skulle hon titta på det en gång till. Men att bukspottkörtelproblem skulle vara dolt fel det trodde hon inte.
Det vore ju i så fall intressant. Om det nu inte är ett medfött fel så innebär det att det är förvärvat, någon gång under hennes första levnadsår. Och då skulle jag vilja veta hur? Jag ska fråga Agria om de med sitt medicinska expertkunnande kan hjälpa mig med den gåtan för det skulle avsevärt förbättra möjligheterna för oss att hjälpa vår hund.
18.15
kommentarer  
De har tydligen fått "spel" på Agria. Uppfödaren ringde upp och berättade att hon fått ett samtal från dem igår då de undrade varför de fått ett löst handskrivet papper från henne.
Hon skickade alla mina papper och sitt papper i samma kuvert? Och ändå lyckades två olika handläggare få var sin del?

- Nisse
- 2005-okt-13 16.30


Hälsa:
Nu har jag vart hos DSK. Såret ser fint ut. Fick lite skägg bortrakat också. Visserligen kletade de avrakade stråna in sig i klister som satt på huden, men rakat blev det. Så nu har jag bara några s.k. strips. I morgon ska jag duscha! Hela jag. Och raka bort resten av skägget. Vi hittade två små beiga stumpar i var ända på snittet. Det är troligtvis bitar av Dexon-tråden (en tråd som tas upp av kroppen, men det som sticker utanför tas ju givetvis inte upp). Eftersom det såg snyggt ut ville DSK att vi skulle avvakta lite med å pilla bort dem, det kunde ju vara små sårskorpor. Jag får i alla fall försöka pilla bort dem själv.
16.51 

Berättelse!
Sessan och ungtuppen (1982-1986)
Sessan var en schäfer som var vuxen när vi tog hand om henne. Vi bodde då på landet och tanken var att hon skulle utgöra ett sällskap till vår dåvarande Collie Molly. Tyvärr visade det sig senare att det var precis tvärt om. Vår Collie var ett mobboffer.

Denna berättelse utspelar sig på landet. Vi hade då i vår ägo en avstyckad gård omgiven av odlade fält, på alla sidor. Vi bodde i en oas om ca 2000 kvadratmeter. Ett boningshus, ett garage, en stor lada och ett lekhus.

Rätt så snart köpte vi 4 hönor som skulle värpa ägg åt oss. Vi köpte också 30 tuppkycklingar och 8 kalkonkycklingar samt en gris.

Hönorna, tuppkycklingarna och kalkonerna var på dagen frigående. Sessan hade en självpåtagen uppgift att skydda det här gänget. Först och främst från vår huskatt Sotis. Men det fanns också faror från luften.

Sessan skötte detta med bravur. Vi förlorade inte ett enda djur. En kväll när vi skulle göra kvällen betedde sig Sessan konstigt. När vi skulle gå in satte hon sig ned utanför dörrtröskeln och tittade och när jag lockade in henne satte hon sig innanför dörren och gnydde. Jag öppnade då dörren igen men allt hon gjorde var att sätta sig ned precis utanför tröskeln och så tittade hon på mig. Jag lockade in henne igen, stängde dörren och hon satte sig ned innanför. Denna gång tittade hon på mig och med nosen knuffade hon till stövlarna jag nyss tagit av mig och sedan tittade hon på mig igen.

Jag fick då tanken att det verkade som om hon ville att jag skulle följa med henne ut? Jag satte på mig stövlarna och hunden ser genast mycket gladare ut. Jag öppnar dörren, Sessan stannar utanför tröskeln och tittar så att jag verkligen kommer med. Jag går ut på trappan och stannar högst upp. Sessan står på marken nedanför. Hon ser mycket krävande och bedjande ut.

Jag går ned för trappan och stannar, då springer hon bort till häcken. Hon stannar i öppningen som leder från boningshuset till ladan. Jag går fram dit då springer hon över vår gårdsplan och söderut mot ladans södra gavel. Där stannar hon. Hon ser mycket bestämd ut. Och prövar jag med att vända mig om så springer hon emot mig, fångar min uppmärksamhet och springer tillbaka till platsen vid ladans södra gavel.

Du vill att jag ska följa med dig någonstans, tänker jag högt. Sessan lägger huvudet på sned och ser intresserad ut. Jag går emot henne, hon springer några meter ut på en plöjd åker. Jag går framåt, hon springer några meter stannar och väntar på att jag följer henne. Så där håller vi på, tvärs över en åker och riktningen är mot en skog som ligger ca 100 meter från vår gård. Vi kommer ut på en grusväg och hon leder mig fram till en stor grankoja ungarna byggt, i skogskanten.

Sessan springer in i kojan och så ut igen, tittar på mig. In igen och så ut. Jag tänker högt, Du vill att jag ska gå in i kojan? Jag gör så och tittar mig omkring ser just inget speciellt. Då hör jag ett litet ljud som kommer uppifrån. Jag kikar upp, där sitter en av våra nu rätt så vuxna tuppkycklingar. Han låter sig villigt fångas och jag bär hem ungtuppen i famnen. Sessan springer runt, runt och ser lycklig ut.

När vi släppt in ungtuppen i kvällskvarteret och jag öppnar dörren till boningshuset så kilar Sessan snabbt in och lägger sig i köket. Hon ser mycket nöjd och avslappnad ut. Givetvis var detta något som måste berättas om. Hustrun trodde knappt det var sant. Jag vet ju att det är sant.

En mycket fascinerande upplevelse som många gånger fått mig att fundera på vad som rör sig i huvudet på våra vänner djuren. Om vi frågar en beteendevetare om vad i hundens betingning det var som skapade detta icke inlärda beteende. Hur kunde hunden veta att den inte själv klarade detta utan att det behövdes två armar? En fråga som jag inte fått ett vettigt svar på. Jag själv menar nog att djuren har ett självständigt tänkande och kan fatta egna beslut baserade på erfarenhet. Det är bara det att sättet de tänker på sannolikt skiljer sig från vårt, människan.


Endast naiva, okunniga människor påstår att djur inte har känslor.
11.32 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Tröttsam liberal Folkparti-vinkling på ledaren. Dag efter dag.

Nyheter:
Regionskatt: På sid 13 diskuteras en höjning av regionskatten. Det finns inget som heter regionskatt. Vi har Kommunal skatt och Statlig skatt. Den före detta kyrkoskatten heter numer kyrkoavgift. De pengar regioner/lansting får kommer från den statliga skatten, tror jag. Det är möjligt att man med lite god vilja kan kalla den budget man får från staten för regionskatt men det är i så fall en intern benämning inom stats- och regionapparaten.

GM & Delphis: Läser med förfäran att det är ”gamla” pensionsavtal som kan sänka Delphi och hota GM samt i förlängningen Saab. 90 miljarder, det framgår inte om det är SKR eller USD. Det är en hiskelig massa pengar. Om det ändå vore pensionspengar till behövande då hade man ju kunnat oja sig lite. Men sannolikt är det redan stenrika före detta höga chefer som får och ska ha dessa pensionspengar. Och nu vill Delphi att GM löser dessa, läs tar över, eftersom de härstammar från den tid då Delphi var ett dotterbolag inom GM.
Det händer allt att jag förundras över dessa kapitalisters intellektuella kapacitet. Det är ju nästan kriminellt att göra så dumma affärer. Ja, jag menar de som köpte Delphi, av GM. Kollar de inte upp sådana här saker, innan köp?

Arbetslösheten: Igår stod det i TTELA att arbetslösheten minskar, i Trollhättan och Vänersborg. Idag ökar den, i Dalslandskommunerna och minskar i Lilla Edet. Har det liksom jämnat ut sig då eller?

Lättare få vård i annat län: Jag har ett annat tips. Det finns en EU-regel som är dåligt utnyttjad, vilket främst beror på att det krävs att man har pengar, men i alla fall. Har du pengar eller kan låna ihop till en summa som motsvarar en operationskostnad, vilken som helst. Så kan du åka till valfritt EU-land utanför Sverige och låta operera dig. Spara alla kvitton. Väl hemkommen knallar du in på din lokala F-kassa visar upp kvitton och får betalt för alla dina utlägg. Smidigt, eller hur? Dessutom är det sant!

Serier:
HÄLGE vinner. Tätt följd av ERNIE och HÄLGE. Och har man sjuk humor ligger BIZARRO bra till idag.
-----------------------------------

Ha en fortsatt bra dag!
09.44 

God Morgon!
Kallt och ruggigt. Fuktigt. Idag känner jag mig utsövd. Första gången på länge. Ju minde läkemedel ju bättre chans får kroppen att fungera normalt. Kan det vara så? Idag slutar hustrun tidigt. Eftermiddagen kan bli lite ”hektisk” men lägger vi (hustrun) upp det på rätt sätt så. Jag har bara en grej idag. Besöket till Distriktssjuksköterskan kl 15:45.

Nu blir det frukost och tidningsläsning!
08.00 

2005-okt-12
God Natt!
Biblioteket:
Fantastiskt nu har jag via internet lånat om mina låneböcker! Det var första gången. Nu ska vi bara se om det fungerar i praktiken. Att det skett i den virtuella cyberrymden är ju en sak.

Nu är det dags för bädden!
22.23 

God Kväll!
Fint Besök:
P med sin lilla R var på besök idag. P fick ju en akvarellkurs i present och jag har massor med sådant liggande sedan min tid som akvarellärare och konstnär. Hon fick låna så mycket hon orkade.
Hunden blev omättligt glad när de kom, så glad att jag var ”tvungen” att stänga in henne i köket. Lilla R var rädd. Vår hund skäller högt och ljudligt när hon blir glad och lägg därtill ett grovt glädjemorrande så har du nog för att en liten R ska tycka att det är otäckt.
P skulle på kurs i kväll, hoppas hon får det kuligt.

Hälsoläget:
I morgon ska jag förhoppningsvis bli av med plåstret över operationssåret som nu bör vara ett smalt fint ljusrött streck (ärr). Har tid till Distrikssjuksköterskan kl 15:45.

I morgon är det 14 dagar sedan jag opererades. 4 veckor ”karantän” kvar, med halskrage samt rörelse- och lyftrestriktioner. Har nu slutat helt med de morfinliknande (Tiparol) läkemedlen (sista var i går kväll). Kvar har jag nu antivärktabletter (Panodil) 1½+1+1+1½. Samt en dos antibiotika (Cefadroxil) till morgonen. På fredag ska jag minska ned Panodilen till 1½+1+0+1½. Den doseringen i ca två dagar och därefter 1½+0+0+1½ och sedan vidare med 1+0+0+1½ -> 0+0+0+1½ -> 0+0+0+1 -> 0+0+0+0. Och därefter endast vid behov.

Jag är fortfarande väldigt trött, orkar inte så mycket. Det väser/tjuter fortfarande konstant i huvudet, ingen känsel i halva höger tumme, värk i höger underarm och överarm, muskelspänningar i ryggen. Jag har ca 60% kvar av mina besvär, men jag har några "nya"; "hugger" till som fan i nackmusklerna emellanåt t.ex.
Är numer dock piggare mellan ”varven”. Känner dock att det blir svårare att sköta det där med att inte få lyfta mer än ett kilo och det är jobbigt att inte kunna rasta sin egen hund (risk att hon rycker i kopplet). Men nästa vecka hoppas jag att det ska gå bra, då är hon intränad på noskopplet.

Tre stycken ”sjukgymnastövningar” har jag som jag ska göra 2ggr dagligen och de är inte betungande:
1. Dra upp axlarna mot öronen, håll, och slappna av (3-5ggr).
2. Håll händerna utmed sidorna dra dem rakt upp mot armhålorna, håll, och slappna av (3-5ggr)
3. Ligg på rygg, böj knäna (fötterna mot rumpan), sträcka bägge armarna rakt upp över huvudet så att överarmarna rör öronen, håll, tillbaka, slappna av (3-5ggr)

Minst en promenad per dag.

Om 14 dagar bör jag få en kallelse till ett återbesök (6-8 veckor efter operationen) till Sahlgrenska. De kollar då hur nerverna ”mår”.

12 veckor efter operationen ska jag börja med sjukgymnastik enligt Svenska Nackstudien? Någon som vet vad det innebär?

Jag tycker nog att det går framåt.
21.03 

Liten olycka.
På Onsjö, i Vänersborg, under min promenad.
Två unga tjejer cyklar hemåt, från skolan. På cykelvägen lyckas de kollidera med varann. Den ena tjejen lyckas med konststycket att olyckligtvis få in höger fot i framhjulet.
Givetvis på ett sådant sätt att den sitter som berget, mellan två ekrar och ena framgaffelstaget.
Först på plats är en äldre dam med liten vit hund. Sedan kommer jag. Först bedömer jag om detta är något jag ska engagera mig i över huvudet taget, med tanke på min nyopererade nacke. Jag gör bedömningen att man kanske kan prata tjejen ur det hela, förbi värken, så att säga. Det går inte. Då går jag ned på knä och kollar närmre. Hon har i alla fall endast ont där en eker klämmer åt in i foten bakom fotknölen vid lilltån. Vi kan inte samarbeta oss ur den där inklämningen. Hon får för ont.
Då kommer ytterligare en vuxen person, en rask kvinna. Hon sticker och hämtar en tång och en liten såg.
Under tiden hon är borta kommer flickans kamrat med en lite smålustig kommentar: ”Nu kan du nog inte gå på gympan heller.” Och så drar hon upp byxbenet och visar ett bandage och ovanför det ett skrapsår på knäet.
Med tången lyckas jag få av ekern och flickan får loss sin fot. Strax innan började hon förlora känseln i foten så det var ju skönt att hon fick loss foten.
Jag inser att den unga raska kvinnan är kompetent så jag reser mig upp och ursäktar mig. Det är OK. Jag och den äldre damen med vit liten hund avlägsnar oss.

Jag går en runda och till platsen för ett annat drama. Min son berättade att vår hund jagat upp en katt i ett träd och han var orolig för att katten inte skulle kunna komma ned. Vår hund? Jag går och kollar det. Hittar ingen katt i något träd. Så jag promenerar tillbaka hemåt igen och tar vägen förbi ”olycksplatsen”.

Alla är kvar plus några till. Bl.a. den olyckliga flickans mamma och det var ju bra.
Jag förhör mig om hur det går för tjejen och det såg ut som om hon tyckte att det var bättre. Och de var tydligen på väg till vårdcentralen för att få foten ordentligt undersökt. Och det tror jag är ett klokt grepp. Det jag kunde se var att foten återhämtat sig avsevärt. Men det kan ju vara skador inne i foten som kan behöva åtgärdas.
Jag vinkade hejdå till tjejen och gick.
16.54 

Berättelse!
Guide och ett religiöst möte (tidigt 70-tal)
Guide var ”min” första hund, en schäfer. Jag var själv och köpte den och skulle överraska min flickvän som jag var sambo med (hon blev senare nuvarande hustrun). Nog blev hon överraskad alltid. En schäfer var väl inte det hon tänkt sig och dessutom vågade inte valpen komma fram till henne.
Nåja, Guide blev kvar. Tyvärr utvecklades Guide till en aggressiv rackare. Rädsla var grunden.

Denna händelse utspelar sig under Guide’s sista levnadsår, han blev bara lite över ett år. Vi var tvungna att avliva honom p.g.a. en alltmer ökad aggressivitet.

Jag och Guide var hemma, ensamma. Då ringer det på dörren. Jag gör som jag brukar tar ett ordentligt grepp i hunden och öppnar dörren. Där står en äldre kvinna i lite mörka kläder med en folder eller något liknande i handen.
Hon står där i trapphallen och jag innanför dörren med ena handen på dörrhandtaget och i den andra handen håller jag en hysteriskt gläfsande, lömsk och ilsk schäfer.
Då säger tanten: ”Så, du har hund. Släpp den du, jag är inte rädd.”
”Den är väldigt aggressiv.” Svarar jag.
”Den verkar vara det ja, men släpp den du, jag är inte rädd.” Säger tanten.
Jag vet inte vad det var men jag öppnar upp dörren backar in i hallen och släpper hunden.

Han kastar sig framåt i riktig attackstil. Ca två decimeter från tanten tvärnitar han, gnyr till, tvärvänder och rusar in och gömmer sig i vardagsrummet. Jag står som förstenad. Det jag just då fått uppleva är något mycket märkligt. Jag fick uppleva total tillit. Tanten var inte rädd, inte ett uns. Hon var full av övertygelse, glädje, värme och tro. Att hunden skulle bita henne fanns inte i hennes föreställningsvärld. Hennes tillit till den bilden skapade en ickerädsla och utstrålade en trygghet som fick vår hund att backa. Guide kände det där.
Det nästa jag gör är att fråga tanten om hon vill komma in på lite kaffe. Och så blir det, vi sätter oss i soffan. Hunden ser jag inte till (i ett rum och kokvrå?). Jag kommer inte ihåg vad vi talade om. Det enda jag kommer ihåg att jag var betagen av att få möta en sådan trygg gudstro.
Hunden var faktiskt lite annorlunda ett kort tag efter denna märkliga händelse.


12.23 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Tänk, jag trodde jag skulle få reda på vad ”queerforskning” innebar?

Insändare:
Vårdcentralers nåbarhet (VILL HA ÄNDRING): Det är inte bara Brålanda som har problem med telefonitekniken. Torpa Vårdcentral, Vänersborg, ligger inte långt efter. Jag har också hört att det är bättre ordnat i Trollhättan.

Amalgam (TF-MEDLEM SEDAN –92): Visst är det underligt, detta med amalgam. Det innehåller kvicksilver och man vet att det är farligt med amalgam i munhålan och ändå fortsätter tandläkare att laga med amalgam?

Serier:
HÄLGE vann idag.
-----------------------------------
10.01 

God Morgon!
Solen skiner. En varm go dag till? I natt har jag sovit ordentligt. Hade svårt för att somna. Låg och funderade på problem som inte kan dryftas här. Det kändes i alla fall mycket bättre i svalget efter att jag sköljt med sådan där "smörja" (Corsodyl vilket innehåller: klorhexidindiglukonat). Det är det där sista som har ihjäl bakterier och priset för det är att det smakar "illa". Tycker jag.

Nu blir det frukost!
08.56 

2005-okt-11
God Kväll!
Nu känns det som om det vore läge för lite TV-tittande. Efter två promenader är man ganska mör i kroppen, i alla fall jag, i mitt klena tillstånd.

Sonen kommer och går ut med hunden i morgon också. Himla bra.

Hoppas jag är lite piggare i morgon. Har varit trött idag. Mycket bekymmer, det gör en trött.

Har sköljt munnen med sådan där illasmakande smörja som hustrun var iväg till apoteket och köpte, isch! Nu är det bara att hoppas på att tandköttet reparerar sig.

Ha en go kväll!
21.07 

Motion:
Istanes. Nu har jag varit ute på två promenader. Först en själv. Donade lite. Vilade en stund. Sedan kom hustrun hem och tycker att jag kunde göra henne sällskap på en promenad. Och det kändes ju faktiskt inte helt fel så jag hängde på. Nu är jag trött! Hustrun har gränslat cykel och far till apoteket, för min räkning, och köper sådan där smörja som man sköljer munnen med när man har litet för mycket bakterier i den.
17.41 

Hälsa:
Fick operationsprotokollet från Sahlgrenska idag. Spännande! Tycker i alla fall jag. Har läst igenom det en gång. Hittade bara ett litet ”fel” i den berättelse som ligger till grund för operationen s.k. Preoperativ bedömning. Det var ett vänster som skulle vara ett höger.
Och det var också så som jag hade uppfattat det, att jag fått två olika operationsmetoder beskrivna för mig. En vid inskrivningen och en annan dagen innan operationen.
Lite tokigt blev det ju: En doktor A skrev in mig och sa att han skulle assisteras av doktor B. När jag läggs in får jag veta att det är doktor B som ska utföra operationen med assistans av doktor C. Efter operationen träffar jag doktor C i vårdavdelningens korridor och får operationen kort förklarad för mig. Sedan är det doktor D som skriver ut mig.
Operationsberättelsen; beskriver att de började nedifrån. Jag läggs i ryggläge med huvudet i en s.k. vakuumkudde. Ett horisontalt snitt på halsens framsida. En stor platt muskel (platysma), under huden, ”delas” och man ”flyttar” luftstrupe och matstrupe åt sidan. Letar reda på disken mellan C4 & C5 kontrollerar den med en nål och TV-genomlysning. ”Lossar” en längsgående (utmed ryggraden) muskel (longus collum) och ”håller” den åt sidan med en självhållande hake.
Man börjar sedan på disken mellan C5 & C6. Med en tång tar man bort en benpålagring på kotans främre del. Tar bort disken. Mellanrummet är ca 3-4 mm och för smalt för att arbeta vidare via, så försiktigt ”bänds” mellanrummet upp, ytterligare ett par millimeter, med hjälp av en slev tills man kan få in en ”fräs” och slipa ned bakkanten på kotan. Från mitten och ut mot höger ses en stor benpålagring. Denna ”fräses” bort och det sista ”karvas” bort med en ”slev”. Ett liknande arbete görs på vänster sida. Man avslutar på denna nivå med att placera en 5mm hög titan-”bur”, vilken ersätter den borttagna disken.
Hakar flyttas upp en nivå och samma procedur upprepas i nivån C4 & C5. Fast här är benpålagringarna mindre. Även här sätts en titan-”bur” in på platsen för den borttagna disken. Slutligen fästes en titanplatta framtill på kotorna C4, C5 & C6 med 6 st (tror jag) titanskruvar. Allt kontrolleras och ser bra ut. Endast matstrupen har varit lite tillklämd i höjd med kotorna C5-C6, inga tecken på skador.
Det hela (platysma (stor platt muskel under huden), subcutis (under huden) & intracutant (i huden, under skinnet)) sys ihop med tråd som sedan ”löses” upp i kroppen.

Tänk va' de kan doktorerna.
13.57 

Hunden:
Har tydligen spytt på vardagsrumsmattan, fick jag se nu. Det måste ha skett före hon fick maten i morse, med tanke på mängden och att det var morotsbitar med. Hon åt ju ”äckliga” saker ute i går på promenaden. Nu får vi bara hoppas att detta var en liten engångsföreteelse.
09.48 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Tröttsamt när ledarna ensidigt handlar om politik.

Debatt:
Elisabeth Nyström, riksdagsledamot för Moderaterna från Trollhättan vill mena att deras och alliansens politik förbättrar för de svaga i samhället. Det är till att leva i ”blå dunster”.

Insändare:
Hela insändarsidan dedikerad till Saab och arbetet på linan. Presschefen Christer Nilsson, bland andra, borde nog ta sig en ordentlig funderare. Är det värt allt detta? Och det främsta syftet är att göra aktieägarna ännu rikare? På bekostnad av …?

Saxat:
Handlar idag mycket om att Nobels Fredspris går till Internationella Atomenergiorganet IAEA. Och då givetvis vill stiftelsen belöna kampen MOT atomvapen.
Är inte det egentligen väldigt ”lågt” och ociviliserat att bygga upp ”murar” med förintelsevapen? Gör demokratier så? Hur blir den parlamentariska diskussionen om en del parter sitter med handgranater i nävarna som de hotar hysta iväg så fort någon tycker annorlunda?

Nyheter:
Elleveranser: Är det någon som upplever att vi fått billigare och säkrare leveranser av El sedan avregleringen?

VGregionens överskott: Regionen har all rätt när de menar att de behöver överskottet. Låt inte Moderaterna ytterligare få försvaga en redan hårt ansatt hälso- och sjukvård (vilket är en del av regionens ansvar).

Älgjakt: Tja, jag har svårt för det här med jakt. Vi har ju jakt för att vi har drivit bort djurens naturliga fiender. Ska det nu tvunget vara jakt jag anser jag att den ska skötas av speciellt anställda jaktvårdare. Det blir då bättre ordning på vilka djur som ska skjutas för att få den starkaste och dugligaste djurstammen.
Jakt liksom krig är väldigt primitiva sysslor.

Lönestrul inom GM: Inte nog med att de har ett slavgöra på linan, det krånglar med lönen också. Ska vi verkligen ha fordonsindustri i Sverige? Är det värt priset?

Inga kvällstidningar på Biblioteken: Helt rätt! Kan inte kvällstidningarna nå upp till nyhetskvalité utan att ha övergått i porrindustri så har de inget i biblioteken att göra. Och Aftonbladets Redaktionschef Niklas Silow liknelse med Tyskarnas bokbålsbränning av judisk litteratur och annat ”oliktänkande”, ja vad säger man om det? Här försöker Biblioteken spara och så rensar de ut det mest oetiska, det som inte längre innehåller kvalité. Det tycker jag verkar sunt. Kvällstidningarna och då främst rubriksättarna och de som ansvarar för ”löpet” borde ta sig en funderare – vart är det på väg? När blev pengarna viktigare än objektiv journalistik och ärlighet gentemot läsarna?

Cyklister & Hjälmar: Alla som cyklar ska ha hjälm, det är huvudsaken.

Serier:
HÄLGE fick idag förstapriset. Fast det var tveksamt, både LABAN och ZITS hotade den platsen.
-----------------------------------
09.32 

Internet:
Kollade just och upptäckte att passagen har fixat sina lösenordsproblem. Det innebär att jag nu kan uppdatera mina andra hemsidor, igen. Bl.a. är sidan med mina Berättelser (Stories) uppdaterad.
08.45 

God Morgon!
Hälsoläget:
Är relativt gott. I kväll är det sista gången jag tar det läkemedel som torkar ut mina slemhinnor. Natten har varit orolig. Jag har vaknat ofta och bytt ställning. Har fortfarande lite problem med sväljandet.
Idag är det första gången sedan operationen som jag är ensam hemma, en hel dag. Hustrun jobbar. Sonen ska komma och gå ut med hunden.
Själv ska jag gå en promenad på förmiddagen men då utan hund, känns fånigt.
08.03
kommentarer  
Om jag förstår det hela rätt verkar det som om du sakta men säker blir bättre och bättre. gott att höra. Det ser ut att bli fint väder i dag, jag tror att jag går ut lite oxå.
Hälsa eva och alexander.
Siv

- Inget namn
- 2005-okt-11 03.10

Hej Siv!
Jodå, jag ser ljuset i tunneln. Och det finns hopp om snar förbättring. Fast det verkar allt gå lite trögt.
Hälsa Sune!

- Nisse
- 2005-okt-11 05.02


2005-okt-10
God Natt!
Följande är väldigt mycket siffergymnastik. Jag lägger ut det som det är och under tiden funderar jag ut ett mer lättillgängligt, pedagogiskt sätt att presentera ”siffersurret”.

Västtrafik:
Linda Jasniskij Informationsansvarig Västtrafik menar att deras undersökningar som visar att 94% av sjukreseresenärer och 93% av färdtjänstresenärer är statistiskt tillförlitliga siffror och visar att dessa resenärer i VGregionen är nöjda.

Västtrafik är medlemmar i en förening SLTF (Svenska Lokaltrafikföreningen). Till dem skickar Västtrafik datorslumpade sjuk- och färdtjänstresor (x antal). Dessa uppgifter går sedan vidare till ett företag; Ipsos-Eureka som är ett analys & mediaföretag. De lämnar i sin tur uppgifterna vidare till Intervjubolaget vilket heter just så och arbetar med datainsamling i Norden.
Datainsamlandet (svar från resenärer) sker via telefonintervjuer.
Intervjubolaget ringer en person från den lista de fått, svarar inte denne ringer de nästa, tills de får svar.
De ringer det antal personer medlemsföretaget (Västtrafik) i förväg bestämt. För närvarande sep/okt 2005 vill Västtrafik ha svar från en resenär per dag från respektive restyp. Västtrafik har valt att låta antalet intervjuer variera över tid.
Enligt SLTF är svarsfrekvensen, totalt i landet, 63% för färdtjänst och 53% för sjukresor.
SLTF rekommenderar minst 3 intervjuer per restyp och dag, för att statistisk tillförlitlighet ska uppnås.

Det antal resenärer som är intervjuade för i år, vecka 1-37 är 568 färdtjänstresenärer och 439 sjukreseresenärer. För den perioden är enligt intervjubolaget 92% av färdtjänstresenärerna och 94% av sjukreseresenärerna nöjda.

Västtrafik uppger också att för januari 2004 var totala antalet färdtjänstresor 49957 och 37274 sjukresor. Vi rundar av dessa siffror nedåt till 49900 och 37200. Perioden vecka 1-37 är ca 8,5 månader (261 dagar). Vi får, för perioden vecka 1-37, 424150 färdtjänstresor och 316200 sjukresor (per dag ca 1625 resp. ca 1211.)
För att, enligt SLTF, nå statistisk säkerhet borde Västrafiks siffror, minst, bestå av 783 intervjuer för respektive restyp.

Min personliga bedömning är att även 783 av 424150 och 783 av 316200 är en alldeles för liten andel för att kunna bli statistisk säkerställd.

Det tas ingen hänsyn till om resan är s.k. samordnad eller s.k. enkelresa.

Svarsfrekvenserna är låga. Även om nu beställt antal intervjuer uppnås så representerar inte dessa intervjuer hela underlaget.

För perioden kan det alltså ha ringts 902 samtal till färdtjänstresenärer och 828 samtal till sjukreseresenärer. Av dessa svarar alltså 63% respektive 53%. Vi får då siffrorna 568 färdtjänstresor och 439 sjukresor.

Och av dessa är alltså 92% färdtjänstresenärer och 94% sjukreseresenärer nöjda.

Med det underlaget menar Västtrafik, via Informationsansvarige Linda Jasniskij, att 92% av 424150 färtjänstresor och 94% av 316200 sjukresor är nöjda. Tveksamt. Mycket tveksamt.

Möjligtvis kan dessa siffror SLTF levererar användas för att se trender. Att använda dem som intäkt för hur framgångsrik man är i sin kundrelation det skulle inte jag råda Västtrafik till.

568 intervjuade färdtjänstresor av 424150 utförda samt 439 intervjuade sjukresor av 316200 utförda, under perioden vecka 1-37 2005. Det blir 1,34 promille (0,134%) respektive 1,39 promille (0,139%)

Om underlaget inte är ett statistiskt representativt urval så bör undersökningsmaterialet utgöra minst 10% av totalen. Eller ett absolut minimum om 1000 per population. Det är antagligen den siffra SLTF vill uppnå, på årsbasis, 3 gånger 365 = 1095.
Även här skulle osäkerheten bli stor eftersom intervjubolaget inte har en aning om vad de som INTE svarar skulle ha svarat. Och, återigen, urvalet är inte representativt.

Och för ett helt år skulle totala antalet färdtjänstresor uppgå till 598800 och för sjukresor 446400.

Eftersom det oftast är problem med de s.k. samordnade färdtjänstresorna borde en separat undersökning göras mot den gruppen. Det är dessa resenärer som protesterar mest och oftast.

Vad säger ni? Skulle NI lita på Västtrafiks siffror?

Jämför det med att under ett år slumpmässigt välja ut 10 Göteborgare per dag och sedan låta de första tre svarandes svar gälla för hela Göteborg. Skulle NI lita på dessa svar? Skulle de vara representativa? 1095 svarar för 481000 Göteborgare.

Västtrafiks Informationsansvarige Linda Jasniskij har i ePost fått möjlighet att kommentera siffrorna och även uppge att de är tveksamma. Detta var min sista fråga till Linda (6 oktober 2005):
”En sista gång; anser du verkligen, ärligt, att det frågeunderlag (antal svarande personer) ni använder i er undersökning är tillförlitliga, ställt i relation till antalet utförda resor?”

Linda svarar (samma dag):”Ja, jag anser att det material vi använder är tillförlitligt.”

Det finns lögn, förbannad lögn och statistik.
22.19 

God Eftermiddag!
Hunden:
Idag var hustrun ute med mig och hunden på en längre promenad. Från Onsjö och ned till Korseberg, vidare förbi Vassbotten och sedan mot Onsjö igen.
Hunden åt något äckligt tre gånger utmed vägen. Vad? Hann inte fram. Slickade sig om munnen gjorde hon och då är det definitivt något äckligt. I alla fall när det gäller hundar.
Så nu får vi bara hoppas att det var något som hon tål. En hund med diarré, det klarar jag inte att ta hand om, ensam. Hustrun börjar jobba i morgon och då gäller det att hunden är frisk. För jag är inte i skick att gå ut med henne på egen hand. Inte riktigt än, snart, om några dagar.
14.48 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Magnus Krantz, Liberala Nyhetsbyrån, beskriver Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly och dennes förhållande till Svensk-Kubanska föreningen och då kommunism i synnerhet. Det äger ju sin riktighet att detta kan ifrågasättas. Men kan man verkligen avfärda USA’s inflytande över Kuba så enkelt?
Sedan har vi ju andra partiledare som flörtar med tveksamma regimer. Folkpartier och socialdemokraternas ”demokratibesök” i Kina. Det finns säkert fler. Och ska man sedan böka sig bakåt i historien som dagens ledare gör så vill jag minnas att vi hittar en hel hoper höga politiker som ”vänslades” med ”de bruna” under 30 & 40-talet. Och det var då många av dem som var Folkpartister.
Om nu dagens politik är så snårig som den är kan det då inte vara ide att försöka dana ordning och reda? I stället för att kasta sig ut i perifer politik?
Liberala Nyhetsbyråns ledarskribenter: Hjälp oss arma förvirrade folkhop att förstå vad som sker inom svensk politik, idag. Hur ser relationen pengar-marknad-makt-jobb-människor ut?

Insändare:
KLÅFINGRIGHET: Vill att NU-sjukvårdens administration ska revideras. Jag är benägen att hålla med. Jag kan inte se att administrationen av VGregionen har blivit billigare än de tidigare fristående landstingen. Det är det ena. Det andra är det insändaren menar. Har verkligen sammanslagningen av Uddevalla sjukhus och NÄL, till NU-sjukvården, lönat sig? Det borde enkelt kunna presenteras i staplar.

Nyheter:
Försäkringsbolag: På sid 8 kan vi under rubriken ”Rånoffer fick rätt i reklamationsnämnden” läsa följande:
”MALMÖ. En 18-årig pojke cyklade på en cykelstig i Malmö när två maskerade män hoppade fram ur ett buskage. Pojken tvingades tvärbromsa och det gick inte bättre än att han föll omkull. Då hoppade männen på honom och muddrade hans fickor.
Fallet från cykeln resulterade i sår, blåmärken och två skadade tänder. Men när 18-åringen ville ha ersättning från överfallsskyddet i sin hemförsäkring hos Folksam blev det tvärstopp.
Ersättning betalas ut om skadorna uppkommit genom ett uppsåtligt brott. Och det var inte fallet, ansåg Folksam. Försäkringsbolaget anser att fallet från cykeln och rånet var två separata händelser.
Det tyckte inte allmänna reklamationsnämnden (ARN) utan en enig nämnd ansåg att 18-åringen hade rätt till ersättning. ARN:s beslut är inte bindande, men enligt Folksam tänker man följa rekommendationen och betala ut pengarna. TT”

Ni som läser detta och vet om liknande tokigheter från Försäkringsbolag, kan ni skicka in detta till mig så ska jag skapa en sammanställning.

Dan Möllengård (gruppledare i Trollhättans fp): Nu kör han racet. Först vill han veta om Trollhättan verkligen tar hand om de ”svag” eleverna sedan vill han veta om Trollhättan kan vara fel stad för de ”begåvade”. Detta frågar han i kommunfullmäktige. Nu har ju den mannen hållit på ett tag och är givetvis inte helt ovetande om vilken politik och verksamhet som bedrivs i Trollhättan. Han frågar hela tiden sina ”motståndare”. Kan inte Dan Möllengård beskriva vad han skulle göra? Kan han inte förklara vad det är som fattas? Om han nu ser brister vore det då inte smidigare politik att presentera dessa och lösningar på desamma? Så som han ångar på skapas det ju bara en enorm byråkratisk administration, politisk liksom kommunal.

Ny besökslag ett fiasko: sid 16. Om nu ingen känner till den hur kan det då bli ett fiasko. Är det inte mer en skandal att åklagare och polis är så dåligt informerade?

Okunskap om tjänstepensionen: sid 16. Jag är medvetet okunnig. Främsta anledningen till det är att jag är övertygad om att vi blir blåsta på dessa ”fondpensioner” hur vi än gör.

Serier:
HÄLGE utses till dagens bästa.
-----------------------------------

Kom å tänka på att jag ängnar väldigt mycket tid åt att vänta.
11.21 

God Morgon!
Hälsoläget:
Är relativt gott. Har dock problem med höger knä och höger ländrygg samt ökad värk i högerarmen idag. Annars sover jag bättre nu.

Internet:
Passagen har tydligen problem med att en del lösenord är ”försvunna”. Det innebär att jag inte kan uppdatera delar av min hemsida. Så man får väl ge sig till tåls och se vad som händer.

Undrar vad som händer idag?
09.22 

2005-okt-09
God Kväll!
Hälsoläget:
Tydligen är det så att den uttorkning av slemhinnorna som nuvarande läkemedel orsakar har en klart negativ effekt i min munhåla. Tandköttet ”går sönder”. Sätter jag tänderna i morot eller äpple så ”trasas” små bitar av tandköttet sönder.
Skönt att det bara är några få dagar kvar tills jag ”avvant” mig från de uttorkande läkemedlen.

Hunden:
Vi, hunden, hustrun och jag, har varit ute och promenerat och Tessie har fått bära noskopplet. Hon gillar det inte. Och det förstår jag. Det känns inte alls bra. Men vad ska man göra? Jag vill ju kunna gå ut med henne. Och då går det inte om hon rycker till i kopplet. Då äventyras hela min nackoperation. Under veckan som kommer är det i alla fall ordnat med folk som kommer och rastar henne samt att hustrun kommer hem från jobbet och går ut med henne.

Va’ kallt det blev?
18.57 

God Morgon!
Tvätt:
Kan jag ju roa mig med att skriva lite om. Idag har vi stortvätt. Normalt är det jag som sköter det. Men eftersom jag nu för närvarande är ”klen” så faller det på hustruns lott. Vi diskuterar allt emellanåt om vi inte skulle tvätta mer här i lägenheten. Men nu är det ju som det är och att ha tillgång till en gemensam tvättstuga och den ekonomiska ”vinsten” det innebär är ju inte helt ofördelaktig.
Fast det känns jobbigt. Att se hustrun slita med tvätten och veta att hon har problem med sin ländrygg och här går jag i lägenheten och ”får” inget göra. Det är frustrerande emellanåt.

Hälsoläget:
Det verkar som om min utfasning av läkemedel fungerar. Visserligen sov jag väldigt oroligt i natt, men jag sov. Besvärsläget är som förut. Fast värken i axlarna är besvärande. Det är väl bara för att det är nya besvär. Ibland märker jag att väsandet/tjutandet, i huvudet, avtar något och det bådar ju gott.

Hunden:
Hon har ju nu en tid ätit rå-hel-fodret KLASS. Vi köper det i 500g djupfrysta ”korvar”. Hon älskar det och än har hon inte visat minsta tecken på diarré. Det verkar lovande. Håller det i sig ska vi börja försöka minska ned hennes pankreasenzym (nedbrytningsämnen som bukspottkörteln producerar) i januari 2006.
Sedan vore det väldigt trevligt om vi kunde hitta något godis som hon tål. Det verkar som om hon inte tål någon form av torrfoder. Någonstans läste jag om en hundägare som efter många veterinärbesök och tester kom fram till att hunden var allergisk mot en sorts ”torrfoderkvalster”. Och är det så, ja då tål ju hunden inte någon form av torrfoder. Jag hoppas faktiskt på att det är något sådant vår hund har reagerat mot.

Idag är det mulet.
09.34 

2005-okt-08
God Natt!
”Sjukhistoria”:
Nu har jag skrivit lite i min ”sjukhistoria”. Det är inte lätt att hålla reda på allt som händer. Har precis skannat in ett dokument från 2004-04-01. Det är ett remissvar från en Ortopedöverläkare på NÄL. Det är det remissvaret som är orsak till att jag fick vänta minst ett år för mycket innan det blev operation. Om han hade agerat professionellt så hade jag sluppit ett års lidande och kunnat bli opererad förra hösten 2004.
Jag ska senare publicera det på min hemsida och då i jämförelse med två andra doktorers bedömningar (remissvar). De har då tillgång till samma underlag.

Sov Gott!

22.03 

God Kväll!
Besök:
Tippex har varit här och med honom numera studerande matte. Tänk vad jag känner att studentliv, det vore toppen. Jag trivdes som fisken när jag läste på universitet. Jag sitter här nu och laddar upp för att skicka in en anmälan till en distanskurs i Journalistiskt Skrivande. Jag tycker det vore något för mig. Jag gillar ju att skriva och det vill jag bli bra på.

Hälsoläget:
Det var en massa saker jag tänkt göra idag. Men det blev inget med det. Kroppen ville sova i tre timmar så det fick den göra.
Annars är hälsoläget gott. Efter omständigheterna utmärkt. Håller på att minska ned de smärtstillande läkemedlena nu och så försöker jag ”ställa in” mig på endast tre läkemedelsintag per dag. Nu tar jag tabletter 06, 12, 18 och 24. På måndag har jag tänkt mig 06, 14 och 22. Vi får se om det går.
En del känslobortfall i högerarmen har kommit tillbaka samt en del värk. Det smärtar också till ordentligt bak i nacken emellanåt. Såret på halsens framsida känns bra. Och svalginfektionen tror jag är under kontroll.
Tittar emellanåt på den där röntgenbilden som visar plåtbitarna och skruvar som nu sitter fast i min halsryggrad.

Det jobbiga blir när all operationsvärk är borta och jag inte behöver ta några läkemedel för det och jag känner all energi som bara vill rusa ut ur kroppen. Och så ska jag ha den här halskragen och dessa aktivitetsinskränkningar i ytterligare 5 veckor!

Sedan ska man ju inte ropa hej! Läkarna har varnat mig för att jag kan bli sämre. Även om de nu gjort utrymmet för nerver och ryggmärg större så kan dessa ”svälla” och då orsaka besvär som jag dels haft tidigare och dels nya. Först 6 månader efter operationen kan man tidigast se säkra tecken. Andra förbättringar kan ta år.

Ha en fortsatt God Lördagskväll!
19.45 

Berättelse!
Min orienteringsdebut (sent 70-tal)
Jag kände att jag ville springa. Men det var så attans tråkigt att bara springa utmed en väg eller en markerad stig. Det var då tanken om orientering dök upp.

Av vilken anledning jag åkte till Trollhättans Orienteringsklubb vet jag inte men dit åkte jag i alla fall. Jag körde bil dit, en Saab V4.

Jag hade ringt innan och gjort upp med en person om att jag skulle komma och mycket riktigt i skidstugan fanns en ”gubbe” som väntade på mig. Han satte en karta och kompass i näven på mig och förklarade att jag skulle springa och hitta de markerade orienteringspunkterna så fick de se vilken kategori de skulle placera mig i.

Detta var tidig höst och klockan var väl sådär fyra, ungefär. Jag tackade för allt och gav mig iväg. En snabb titt på kartan. Första kontrollen låg utmed stigen, på vänster sida, uppe på en kulle, en bit norrut. Jag satte av i ett rasande tempo. Passerade en bäck, en stigkorsning och sedan en till. Efter ca 2 km började jag lura på om inte den där kontrollen borde vara någonstans i närheten. Jag stannade och kontrollerade på kartan.

Antagligen hade jag sprungit fel vid förra stigkorsningen. Jag rusade tillbaka och in på den andra stigen. Stannade efter ca 500 meter. Ingen kontroll? Tillbaka till den första stigkorsningen och satte av utmed den andra stigen. Efter 1 km tyckte jag att det var väl själve fan! Var är kontrollhelvetet! Jag stirrade på kartan. Va fan, jag fick väl springa tillbaka och börja om!

Alltså tillbaka till utgångspunkten, ca 2 km. Flåsande stannade jag och stirrade på kartan igen och sedan på naturen. Jag såg då en obetydlig stig försvinna in lite till höger om den jag valt. Jaha, jag hade helt enkelt slarvat och valt fel stig, från början. Det här var ju inte bra. Jag började ana vilken klass de skulle placera mig i. Om det nu var möjligt så ökade jag på tempot och störtade iväg utmed den nya stigen. Efter en kilometer vek den av höger rätt ned för en brant? Jag stannade, flåsade lite, tittade på kartan. För det första skulle inte stigen svänga åt det hållet och för det andra skulle det inte slutta nedför. Det började skymma lite lätt.

Nu började jag bli desperat. Med ett antagligen vilt uttryck i ansiktet sprang jag tillbaka, igen. Framme vid utgångspunkten stirrade jag återigen hysteriskt på kartan, prickarna och alla linjer. Hysteriskt snurrade jag runt och stirrade in i skogen. Kunde jag vara så fel? Jag såg snart att kartan inte omfattade hela skogen. Jag vred lite på den, kollade kompassriktningen, Jo det var möjligt, jag hade ”siktat” för mycket åt höger. Det fanns en stig som gick mer åt vänster. Återigen satte jag iväg i högsta tempo. Ned för en kulle hoppade över en bred bäck och uppför en brant. Där stannade jag. Detta stämde inte? På min karta fanns inte kulle, bäck, kulle. I den riktningen.

Jag kände att jag likt en frustrerad Tarzan ville vråla rakt ut i min förtvivlan. Tillbaka till starten igen. Blicken for irrande fram och tillbaka över kartan och på omgivningen. Det var något som började gnaga i mitt inre. Blicken drogs upprepade gånger till skalan. Vilken skala kartan var ritad i. Jag stirrade på siffrorna och efter snabb huvudräkning kom jag fram till att det A4-papper jag höll i näven omfattade ett landområde om ca 300 x 500 meter, med 10 kontroller utsatta. Jag vred kartan i rätt position, tog ut kompassriktningen på första kontrollen. Jag gick en sådär 10 meter upp på en liten kulle, där var kontrollen. De, gubben, hade gett mig en ”knattekarta”. Alla kontrollerna låg inom ett område om 100 x 100 meter.

Där stod jag och stirrade på första kontrollen och insåg att min karriär som orienterare började och slutade här. Sakta gick jag tillbaka, i halvmörkret, till skidstugan för att erkänna mitt nederlag. Det var ingen där? Den enda bilen på parkeringen var min. Gubbfan hade bara åkt! Eller så trodde han att jag bara struntat i allt. För han visste ju inte vilken bil jag kom i och när jag kom var där säkert 20 parkerade bilar. Och dessutom, ingen normal orienterare ägnar väl nära två timmar åt att hitta 10 kontroller i området alldeles intill stugan? Jag satte mig i bilen och körde hem.


Sensmoral? Sikta inte för högt?

16.32 

Hunden:
Vi tog en lite längre promenad i sommarvärmen. På väg hem får vår Tessie syn på en röd katt, lite längre fram, mitt på en grusväg. Hon sätter av i värsta Greyhoundstil. Katten borstar upp sig, fräser och visar tänderna. Tessie springer bara rakt på katten. Den tumlar runt och medan vår hund bromsar in och vänder sätter katten av mot närmsta träd, med Tessie efter sig.
Kom hon när vi ropade? Nej. Kom hon när hon till slut insåg att hon ändå inte skulle få tag på katten? Ja.
Jag är glad så länge hon inte jagar ut en katt och sig själv framför en stackars intet ont anande cyklist eller mopedist.
Men självklart ska hon komma direkt när man ropar. Blir det ingen ordning på det där blir det kroniskt koppeltvång, anser jag.

Vi testade noskopplet också. Synd att vi inte hade henne kopplad när hon fick nys på katten. Men, i alla fall, det verkar som om det ska fungera. Hon är våldsamt irriterad över den där remmen över nosen, framför ögonen. Nu ska vi vänja henne vi det under en vecka innan jag ”får” gå ut med henne själv.

Nu ska det bli skönt med en vilostund i sängen.

12.58 

Media:
-------------- ttela --------------
Ledaren:
Hanna Wiberg, Liberala Nyhetsbyrån, börjar visa sin mer objektivt analyserande politiska sida. Det tilltalar mig.
Det måste kännas som ett enda stort misslyckande för politiken hur dagens ena trygghetssystem, sjukförsäkringen, misshandlas.
Jag hoppas att samtliga politiker oavsett färg sansar sig och värnar om det Svenska skyddssystemet som är en del i vårt välfärdssystem som i sin tur är en plattform för att vi ska kunna hjälpa andra.

Citatet:
Gudrun Schyman är lite sur för att det i medierna inte diskuteras sakfrågor utan menar att de i stället framhäver ett kvinnohat. Och det är nog riktigt. Men inte ett kvinnohat i allmänhet, utan mer ett ”Fi”-förakt i synnerhet. Ett samling fanatiska feminister som basunerar ut ett allmänt manshat – vad får man för reaktion på det?
Det är klart att media blir nyfikna på vad är det för filurer det här och så börjar de ”gräva” och hittar de då något ja då publiceras ju det givetvis omedelbart.

Insändare:
EN SOM TÄNKER PÅ BARNENS BÄSTA: Bara att hålla med.

KRONISKT VÅRDBEHOV: Jag upprepar det jag tidigare skrivit:
Insändaren; ”Vill att privata vårdcentraler ska behandlas som vilken offentlig primärvårdscentral som helst? Har ”man” nu gett sig ut i den privata verkligheten då ska man väl också anamma de spelregler marknaden har? Vad tror folk? Att det ”privata” är något ”gull-i-gull” som har som enda uppgift att vara trevliga och vilja alla det bästa? Må så vara, men då kostar det och då tas det risker.”

16 ÅR I ÅR: Klok ungdom. Och jag är övertygad om att denne ungdom representerar flertalet ungdomar.

Nyheter:
Ofredande: På sid 7 kan vi läsa om förföljelse, psykisk terror och fysiska angrepp m.m. Det som jag reagerar mest på är hur lätt dessa sjuka personer kan få fatt på skyddade identiteter och hemliga telefonnummer. Vad är det för system? Sedan kan man ju börja undra över domstolens resonemang när de beviljar dessa sjuka personer umgängesrätt med sina biologiska barn. Är det för barnets bästa? Det står så i lagen i alla fall.

Vårdgarantin: (sid 12) Den ska bli bättre fr.o.m. 1 november. Det tror jag inte ett skit på. Problemet med denna typ av regler är att de saknar påföljd. Våra vårdinrättningar som många är drivna mer av ekonomiska styrintressen än av mänskliga kan ånga på utan att ”straffas” och under tiden får den som lider än mer stryk.

Pedofili: På sid 16 kan vi läsa om att polismän också ägnar sig åt barnporr. Jag vet inte riktigt vad rubriksättaren och/eller artikelförfattaren (TT) är ute efter men som det mycket riktigt påpekas i artikeln så är ingen yrkeskategori förskonad.
Jag vill också nyansera den här debatten genom att påminna om att det är inte ovanligt med kvinnliga pedofiler, de finns också.

Polisväxeln: Håller helt med. Skulle själv anmäla ett misstänkt pågående brott, från en mobiltelefon. Och jag satt i en bil. Det var bara att lägga av när jag förstod att jag var placerad i en telefonkö. Hoppas ingen for illa p.g.a. mitt bristande tålamod.

Hälsa: På sidan 36 kan vi läsa och få en hel del kloka ord om avspänning.

Tranor: Det är häftigt med Tranor. Vi försöker varje år åka till Hornborgarsjön och titta på detta magnifika vårskådespel. Jag visste inte att de samlades på samma plats på hösten? Där ser man. Det finns alltid nya saker att lära.

Serier:
Tja, idag var det lite osäker. Diskvalificeras direkt görs: DJURGÅRDEN. LABAN var ju i och för sig lite ”gullig”. ERNIE blir bara rolig om man följt stripen under en längre tid. ZITS tappade ”poängen” i mitten någonstans. BIZARRO var varken svart humor eller kul. Så då återstår HÄLGE. Alltså HÄLGE, dagens vinnare, mest för att den var minst tråkig.

-----------------------------------

Media gör det - mellan raderna.
11.17 

God Morgon!
Vilket väder! Detta kan bli en riktigt bra lördag! Hustrun håller på att städa bland sin agamla papper. Ofta sparar hon på klokheter. Här är en av dem:
”Susanna Ehdins bästa tips för att förebygga depression:
√ Gör tre roliga saker varje dag.
Det behöver inte vara några märkvärdigheter. Köp en blomma, lyssna på musik du tycker om, gå på massage.
√ Börja röra på dig. Promenader är jättebra. Själv dansar jag en eller två låtar hemma på vardagsrumsgolvet nästan varenda dag. Det är svårt att vara ledsen och dansa samtidigt.
Men det är olika vad man gillar, andra tycker simning är roligt
√ Ät rätt. En tesked kallpressad linfröolja, eller tre matskedar malda linfrön om dagen tar bort bristen på essentiella fettsyror. Ut med margarin och in med olivolja. Bort med dålig snabbmat. Ät mjölksyrade produkter, surkål är suveränt bra. Minska de snabba kolhydraterna.
Trappa ner på socker, kaffe och vitt mjöl.
- Den som är deprimerad har ofta ett starkt sötsug som beror på överskott av jästsvampar i tarmarna. De ligger där och skriker efter socker, äter upp B-vitaminer och bidrar ytterligare till nedstämdhetens symtom. Stryp dess näringstillförsel genom att avstå frän vitt socker. mjöl och mjölk en tid.
√ Gråt ibland för att lätta på trycket.
- Gråt är den absolut bästa läkande kraften och bakom tårarna göms ofta glädje och livslust. Ibland kan man behöva hjälp med att släppa fram eventuell sorg genom att gråta mot en väns axel, hyra en sorglig film eller gå till en psykoterapeut.”

Detta är från en tidning, jag vet inte vilken och jag vet inte från när.

Sköt om er!
10.08 

2005-okt-07
God Natt!
Finns det någon mer än jag som är förbannad på lång reklam som hackar sönder en bra film. Finns det verkligen folk som gillar reklamen? Säljer den verkligen, eller är marknadskrafterna grundlurade av smarta PR-freaks?
22.41 

God Kväll!
Hälsoläget:
Känner mig som en säck potatis. Beror nog mest på att jag är nyvaken och att jag drömde att jag var i slagsmål med någon typ som försökte stjäla min häst och vagn?
Svalget känn som torrt sandpapper, blev bättre med lite vatten.

Hunden:
Vi var ned till Byrackan i Vänersborg och köpte ett noskoppel, till vår ”pit-collie”. Vi prövade ju igår en sådan där sele som ska snöra runt bringan och göra det svårt för hunden att andas och samtidigt ”skära” in i armhålorna på hunden, när den drar. Det bekom inte vår hund det minsta. Hon uppträdde nästan mer eggad än vanligt. Hon anföll hundar bara mer frenetiskt.

Vi får ta en promenad i morgon och testa detta nya vapen mot vår attackhund. Ska jag nu över huvudet taget kunna gå ut och gå med hunden under de närmsta 5 veckorna får hon inte rycka i kopplet det allra minsta. Ska bli spännande.

Just nu är hon med sonen och flickvännen. Där ligger vi i lä. Hon blir verkligen fullständigt överlycklig när hon får följa med dem och ägnar oss inte en blick när vi lämnar henne. Vi träffades utanför ICA Kvantum, mitt emot Byrackan. De ville låna hunden och det fick de ju. Hon återlämnas av sonen innan han tar sig till jobbet i natt.

Katterna:
Abbe & Linus har haft en spännande dag idag. Shettland Shepdoggen Love var här och hälsade på. Han är van vid katter så han la sig i ett hörn bakom en stol och försökte att varken synas eller märkas. Men våra katter lät sig inte luras. Efter 15-30 minuter smög de fram från sina gömslen, de fega stackarna. Linus var först fram och nosade på den mycket besvärade Love. Några minuter senare vågade sig Abbe fram.
Nu har Love åkt för länge sedan men katterna smyger fortfarande omkring här och anser det hela vara jättespännande. Den där främmande hunden kan ju dyka upp var som helst, när som helst.

Nu är jag hungrig?
19.49 

Present!
Jag har fått en jättefin present, av min svägerska. Jag var ju på Sahlgrenska, hyfsat nyopererad, den dan Annika Bryn satt på BokMässan i Göteborg och signerade sina böcker. Jag var i alla fall för dålig för att ta mig dit.
Min mor var där på fredagen och min svägerska var där på söndagen. Jag fick veta att hon var där så hon fick uppdraget att för min räkning köpa Annika Bryn's senaste deckare: Brottsplats Rosenbad.
Och nu har jag den här! Och jag fick den i present! Visst är hon snäll, svägerskan. Och jag är jätteglad.

Livet är fullt av trevliga överraskningar!
14.42
kommentarer  
Oj! Hälsa din snälla svägerska från mig! Jag var i hallarna under dagen och åkte hem vid tretiden - synd att vi inte stötte på varandra, så kunde jag ha signerat. Trevlig läsning, Nisse!

- annika b e-post  hemsida 
- 2005-okt-07 12.25

Annika B: Hälsningen är framförd, via hustrun.

- Nisse
- 2005-okt-30 05.50


Lunchtime!
Promenad:
Hej! Nu har jag varit ute på en solig långpromenad. Långt blir 3,5 km med mina mått mätt. Det var nästan ett år sedan jag kunde gå så långt. Det känns fantastiskt!
Kunde jag nu också bli av med väsandet/tjutandet i huvudet så vore det perfekt. Att slippa antivärktabletterna vore inte fel det heller.

Funderingar:
När jag var ute och promenerade gick jag och lurade på hur jag ska förhålla mig till detta med Västtrafik och deras fantasisiffror. Jag har ju funderat på att skicka artiklar eller debattinlägg till TTELA och GP.
Just nu skippar jag nog det. Jag har inte psykisk kraft. Det som ligger närmast till hands är att jag skriver ihop det material jag har, när jag orkar, och så publicerar jag det här på bloggen.

Ha en fortsatt skön fredag!
12.08 

God Morgon!
Hälsoläget:
Jobbigt detta med att ta läkemedel var 6:e timma. Ska sluta med det nästa vecka. Har börjat trappa ned idag. Svalget känns väl så där? Vet inte riktigt. Det blit i alla fall inte sämre. Då kanske man inte ska bråka med att byta antibiotika?

Allmänt:
Hör på radion att Gert Fylking fyller 60 år idag. Grattis!
Hustrun håller på och gör pizzor. Det ska bli mums.

Idag är det FREDAG!
08.53 

2005-okt-06
God Kväll!
Hälsotillståndet:
Försöker få lite gjort. Men väsandet i huvudet samt läkemedelspåverkan gör det inte så lätt.
Var ute och promenerade. Underbart! Att kunna gå - i rask takt - igen. Känns som om man fått ett nytt liv till - igen. Ska väl dock inte ropa hej än. Jag får "stella" mej.

Hunden:
Vi försöker hitta ett antiryckalternativ. Hon är ju ingen dragare precis. Men däremot kan hon "rycka till" i kopplet emellanåt, om man inte är med till 100%.
Och ska nu jag börja sköta rastningarna från Tisdag och jag har fortfarande 5 veckor "restriktioner" kvar vilket bl.a. innefattar "inget ryckande i hundkoppel".
Idag provade vi en sådan där sele som drar åt kring bröstet. Hade ingen som helst effekt på vår "pit-collie".
I morgon ska vi till Byrackan och se om vi kan hitta ett passande noskoppel. Jag tycker det känns förnedrande, men jag vill ju gärna kunna rasta min hund och ta med henne på promenader, nu när jag kan. Ska i alla fall bli intressant å se hur hon regarera på det.

Västtrafik:
Håller på och "filar" på en artikel som jag ämnar skicka till TTELA och GP.

Sköt om Er! - Så Ni kan ta hand om mig!
19.53 

Hälsoläget:
DSK Torpa VCT VBG. Såret såg bra ut. DSK verkade nöjd i alla fall. Ska dit och visa upp det den 11/6, igen.
I morgon ringer hon och hör hur det går med min halsinfektion och om det då inte är bättre så blir det väl att vi byter ut antibiotikan mot en annan sort. Det har i alla fall inte blivit sämre.

Nu ska jag vila!
11.13
kommentarer  
hej Nisse, skönt att det går framåt, om än långsamt! Snart är allting bra igen.

Förresten - har du läst den där länken du har till humanism.nu? Jag gjorde det och blev minst sagt förvånad.

- annika b e-post  hemsida 
- 2005-okt-06 10.29

Jodå. Jag håller att ett öga på den där. Tänker att det ska bli intressant att få se hur "den" får ihop allt med "humanism".

- Nisse
- 2005-okt-06 11.26

Då lär du få vänta ett tag...

- annika b e-post  hemsida 
- 2005-okt-06 12.13

Jag får skapa en ny rubrik:
Motsägelsefulla bloggar:

- Nisse
- 2005-okt-06 13.22


God Morgon!
Hälsoläget:
Relativt gott. Är inte riktigt nöjd med min hals. Men det går.

Vänersborgaren (Nr 6 sep 2005):
Ja,nu har jag läst och begrundat.
Håkan Lind’s kåserande på sid två får givetvis högsta betyg. Det råder fullständigt teknikfnatt.

”Kvinnlig Kvalité” har jag följt en del. Det ”dök upp” under den tid jag var ordförande i Friskis&Svettis i Vänersborg.
Egentligen tycker jag att det i jämlikhetens anda borde samlas ett antal gubbar och komma med ”Manlig kvalité”. Vad är egentligen ”manlig kvalité”? Kul idé, tycker jag.

Intressant Krönika av Calle Göse på sid 14-15 om alla bränder och det historiska brandförsvaret.

Sidan 17 är ju lite speciell. Jag är ju med där. Vad gäller bloggandet. Det vore kul med fler Vänersborgsbloggare. Nu bloggar ju i och för sig Emma via bloggen: http://vanersborgaren.blogs.se

Klamas kåserar på sidan 18. Att se livet i projektform ställer jag mig dock tveksam till även om det var en smålustig vinkling. Jag känner hans före detta, himla trevlig tjej.

Nu ska jag snart till Distrikssjuksköterskan
09.03 

2005-okt-05
God Kväll!
Tänkte att jag skulle fixa med en massa idag. Bl.a. recensera Vänersborgaren t.ex. Det bidde två promenader, lite ätande, en hel del sovande och nu känns det som om det vore dags för bingen igen.
I morgon 10:00 ska jag till Torpa VCT VBG och visa upp operationssåret.

God Natt!

19.32 

God Morgon!
Hälsoläget:
Var tydligen inte rätt sort antibiotika till min svalg-/halsinfektion. Så nu försöker jag få tag på doktorn så vi får pröva en annan sort.
09.04
kommentarer  
Det bidde inget nytt preparat. Det kan ta ett par tre dygn för det jag har nu innan det får effekt.

- Nisse
- 2005-okt-05 03.13


2005-okt-04
God Kväll!
Hälsoläget:
Är relativt gott. Var ju till VCT och fick mig en kur med antibiotika mot svalg/halsinfektion. Det börjar komma tillbaka en del besvär nu vilket är helt normalt.

Motion:
Var ute på en lite längre promenad och det kändes himla bra. Stannade till och hälsade på mina Friskis&Svettis kamrater vid Onsjö Jympasal i Vänersborg.
19.27
kommentarer  
Hej Nisse, fantastiskt att du redan är ute på promenad, solen lyser nog extra för din skull på dagarna. Friskishälsningar från Ing-Britt

- Ing-Britt Lind e-post
- 2005-okt-04 14.41

Ing-Britt Lind: Bugar och tackar för friskishälsningarna!

- Nisse
- 2005-okt-30 04.31


God Morgon!
Hälsoläget:
Trots att jag haft den bästa nattsömnen sedan innan operationen så misstänker jag att jag har en hals/svalginfektion. Ska prata med doktorn nu på morgonen. Annars känns det efter omständigheterna OK.
07.32
kommentarer  
13:50 fick jag tid, idag, hos doktorn.

- Nisse
- 2005-okt-04 02.45

Då var doktorbesöket avklarat. Det bidde en 10-dagars antibiotikakur.

Många mediciner är det.

- Nisse
- 2005-okt-04 09.00


2005-okt-03
Hälsoläget:
Legat i sängen större delen av dagen och nu känns det som om det vorde dags igen. Jag kanske håller på att bli sjuk?

God Natt!
21.25 

Läget:
Det går för det mesta framåt. Det knepiga är att inte ta för mycket medicin. Har varit ute och promenerat. Känns underbart! Nu är det dags för en läkemedelsdos. Annars ligger jag mest och "dåsar" i sängen.
17.46 

God Morgon!
Hälsa:
Nätterna är jobbiga. Tydligen har operationen gjort att jag är liksom ”slapp” i svalget. Andningen blir det därmed besvärligt med. Tar fortfarande läkemedel var 6:e timme. Ska försöka ändra det till var 8:e.
Idag ska jag fixa tid till Distriktssjuksköterska för kontroll av såret. Enligt Sahlgrenska ska jag boka två tider en den 6/10 och en den 13/10.

Nu ska jag tvätta mig!
07.34
kommentarer  
Hej kära kollega
Gott att höra både att operationen gick bra, och inte minst att du känner dig fysiskt starkare. Med din envishet kommer du att fixa även detta det är vi fullkomligt övertygade om. Hör av dig när du känner att du orkar med ett besök. Kramar från oss båda.

- Marika o Britt
- 2005-okt-03 04.24

Jobbigt, Nisse, men det måste ju gå över till sist! Vad säger doktorn?

Håller alla tummar jag har för dig. Kram!
Annika

- annika b e-post  hemsida 
- 2005-okt-03 10.01

Annika B: Det ordnar sig säkert till det bästa. Var rädd om tummarna. Kram tillbaka! Tack for omtanken.

Marika o Britt: Massa kramar tillbaka och hemskt mycket tack!

- Nisse
- 2005-okt-30 04.29


2005-okt-02
God Natt!
Hälsa:
Promenader. Det är fantastisk men jag kan gå längre nu tre dagar efter operationen än vad jag kunde göra innan. Ingen som helst värk i benen.
Är dock fortfarande rätt så "spak" så det är mycket sängliggande och väldigt lite tid vid tangenterna.
Många och starka mediciner blir det några dagar framöver nu.

Operationen:
Mellan 08:45-11:50 torsdagen den 29 september, skar en nackspecialist ett snitt framtill, på halsen, "grävde" sig bakåt, "karvade" ur två diskar mellan tre av de nedre halsryggradskotorna (C4-C5 & C5-C6). Därefter slipades bentillväxning bort från kotorna C4-C6, in mot ryggmärgen och ut mot ryggmärgsnerverna. "Titansockerbitar" tryckes in på platserna för diskarna och sedan fästes det hela framtill med en ca 6 cm lång titanbricka, med 6st titanskruvar. Som final gjorde doktorn en snygg "ihopsying", under huden av själva operationssnittet.

Tänker på Er!
19.31
kommentarer  
Gott att höra att du mår bra.
Siv

- Siv Ingman
- 2005-okt-02 17.25

Siv: Tackar så mycket!

- Nisse
- 2005-okt-30 04.26


God Förmiddag!
Nu har jag kommit i någorluna form så jag kan göra några få knapptryckngar. Jag ska senare lägga in anteckningar jag gort under vistelsen på Sahlgrenska. Jag ska också beskriva operationen som inte blev riktigt så som jag beskrev den tidigare.

Och så blir det en massa berömmande ord till vårdpersonalen!

Och tack för alla trevliga lyckönskningar - Tackar!
10.51 

arkiv
2007-12 | 2007-11 | 2007-10 | 2007-9 | 2007-8 | 2007-7 | 2007-6 | 2007-5 | 2007-4 | 2007-3 | 2007-2 | 2007-1
2006-12 | 2006-11 | 2006-10 | 2006-9 | 2006-8 | 2006-7 | 2006-6 | 2006-5 | 2006-4 | 2006-3 | 2006-2 | 2006-1
2005-12 | 2005-11 | 2005-10 | 2005-9 | 2005-8 | 2005-7 | 2005-6