OBS!

NedlagdMy logo.. Detta är historiken. 
Bloggen fortsätter på: 
blogg.ngn.nu2006-jan-31
Teknik
DV-videokamera
Jag gjorde det. Jag vet inte om jag lurat mig själv eller vem som lurar vad. Men i går köpte jag en DV-videokamera. Jag har ju under ca en vecka kikat på det här och fastnade då för SAMSUNG VP-D351. På pixmania kostade den senast jag kollade: 2734 SEK.

I går var jag och ”kände” på den, på El-Giganten. De hade två demoex varav det ena var prissänkt till: 2490 SEK. Jag kunde inte låta bli, jag slog till. Utöver kameran blev det också; väska (329 SEK), 5 st DV-band TDK 60min (249 SEK), En kabel 4,5m FireWire IEEE1394 4/6 pol (199 SEK) och en 50-packe CR-R Verbatim 80min/700Mb (199 SEK)

Passade också på att köpa mer ljus (filmbelysning).

Väl hemma uppgraderade jag min programvara Nero 5.5 till Nero Premium 7.0 (48€). Den versionen har en hel bunt med ”verktyg” för att jobba med film; bl.a. s.k. ’videofångare’, filmredigering, ljudskapare/-redigering samt kunna lägga upp både videoCD och DVD.

Idag ska jag se om jag kan få tag på billiga kamerastativ. Jag vill ha två eller ett och så en sådan där skena så man kan sätta två kameror på ett stativ. Jag vill dels ha ett stativ för digitalkameran. Sedan vill jag ha ett (eller en skena) till den gamla VHS-C videokameran, jag vill testa hur stor kvalitetsskillnaden blir mellan teknikerna vid ett och samma inspelningstillfälle.
Visst, jag kan hålla på å byta kameror och köra scenerna dubbelt upp, men det lockar inte, så kan jag få tag på ett kamerastativ för ca 200 SEK så anser jag att det är värt det.

Jag ska också skära till vita pappskivor (reflektera ljus).
08.06
kommentarer  
Jaså, det är här du bor ... :-)

Allt är mycket bättre nu och det fungerar även med firefox - vet inte hur jag skall tacka dig, men du skall veta att jag är mycket tacksam ... autodidaktiker på området som jag är...

...

- ringborg  hemsida 
- 2006-jan-31 10.22

ringborg:
Välkommen! Och tack!
Autodidaktiker är inte att förakta.
Min pedagogiska och/eller didaktiska ansats är att det är ingen annan än du själv som står för "inlärandet".
Bara för att det sker i en skola så borgar det inte för att den kunskapen därför blir "mer din egen" än den du "lär själv".
Du "lär själv" i bägge situationerna.
Jag är självlärd (autodidaktiker) inom data och det är där jag nu tjänar mina pengar.

- Nisse
- 2006-jan-31 14.12

Det är sant det du säger, men du gav mig tips om sådant jag inte kommit på själv. Jag satte t. ex. inte ihop frånvaron av </IFRAME> med att ramarna inte syntes i Firefox.
Men lärdomen fanns där, annars hade jag inte vetat vad du pratade om. Ibland behövs någon som lägger saker och ting tillrätta ...
Den kunskap man får i en skola? Jag är av meningen att man inte får kunskap, snarare att man har tillgång till den och att man "plockar" det man behöver utifrån sina behov och vilja!

- ringborg
- 2006-feb-01 05.21

ringborg:
Så rätt. Det är inte många utbildare / lärare / pedagoger som har fattat det där. De ångar på och "lär ut" och så begriper de inte av vilken anledning det de "lär ut" inte "går in".
En duktig pedagog skapar först en atmosfär av motivation. Hjälper t.ex. en studerande att se helheten eller det jag nu ska "lära" vilket förhållningssätt ska jag ha till det och perspektivet?

- Nisse
- 2006-feb-01 05.42


2006-jan-30
Händelser
Glasögonen
I går hände det ”ultimata”. Hustrun går i byta-glasögon-tankar. Ja hon har gått ett steg längre. Hon har lånat hem ett gäng som nu ska synas, värderas och tyckas om. Två stycken utkristalliseras. ”Min” favorit och så hustruns.

Paus i handlingen.

Jag lämnar datorn för att gå ut i köket och dricka lite vatten. Vattenglaset står på köksbordet. Jag går fram och griper glaset och känner hur jag trampar på något.

Ett par glasögon. Och det är givetvis hustruns favoriter. Bägge plastglasen ”poppade” ut, det ena sprack. Den ena ”ögonringen” blev helt platt, den andra relativt intakt.

Jag började ju fundera på hur glasögonen hamnade på golvet – Katterna! Självklart.

Vid närmre inspektion visar det sig att bägge skalmarna (den del som sitter bakom öronen) är tuggade på, av tänder större än små vassa kattänder.

Hustrun lägger glasögonen på köksbordet. Efter att någon av katterna ”puttat” ned glasögonen från köksbordet så har hunden tassat fram och gnagt på skalmarna. Strax efter det kommer alltså jag och trampar på glasögonen. Är det max eller va?
08.34 

2006-jan-29
Allmänt
Lite av varje
Videokamera:
Har lagt planerna på en DV-videokamera på is. Plockade fram vår gamla Panasonic VHS-C NV-A3. Och undersökte den. Den har manuella möjligheter. Kvaliteten blir godkänd vid överföring från videokamera till PC.

Bredband:
Svåra beslut. Får klura på det där ett tag.

Sjukgymnastiken:
Går framåt. Sköter mig riktigt bra nu, med den dagliga sjukgymnastiken. Den jag gör hos sjukgymnasten blir ”tuffare” för var gång.

Bastun:
När jag skulle sätta på den, i går, så var den sönder. Du brukar jag säga till någon av ”pysslarna” så skruvar de bort något och trycker in en automatsäkring och så fungerar allt igen.
Jag ställde in min påse och gick iväg till jympan. Tänkte att någon av ”pysslarna” kanske hann med å fixa det där.
När jag kommer tillbaka från jympan och ska kolla, är nyckeln borta? Och min påse står där inne, inlåst.
Det blev å knalla iväg till ordföranden och gnälla lite (tack Marie M).
Troligtvis har bastuaggregatet gått sönder ordentligt den här gången. Hoppas i så fall att de kan få dit ett nytt relativt snart. Är i relativt stort behov av bastun nu i kylan och i rehabiliteringen.

Jympan:
I går var första gången jag var F&S-värd ”på riktigt” efter operationen. Kändes skönt att vara ”back in business”. Och det gick riktigt bra att röra sig. Träffade P & P, kul!

Sonen & Flickvännen:
Det hände mycket i går. Vi var bjudna till sonen & flickvännen på middag som tack för hjälpen han fick när han fyllde år. Flickvännens mamma & pappa var där också. Väldigt trevliga. Ja vi hade väldigt trevligt allihop.

Köksmöbler:
Skruvade ihop den sista köksstolen nu på morgonen. Vi var ju till IKEA på torsdagen och inhandlade ett köksbord (björk) och fyra stolar (bok) och så har vi sedan tidigare en möbel i ljus björk så det är lite olika träslag i köket nu.
Vi har ju levt med plastträdgårdsmöbler ett bra tag i köket så jag tycker det var utomordentligt skönt att få köket tillbaka, så att säga.
09.30 

2006-jan-28
Hälsa
Hälsoläget
Är gott. Fast jag blir djävligt trött efter sjukgymnastiken. I går ramlade ögonen ihop klockan 18:00. Jag vaknade idag 08:00.

Väser fortfarande envetet i huvudet. Huden på halva tummen är fortfarande för det mesta känslolös. Värk har jag dock mer och mer sällan. Kommer när jag ”gör något”.

Mina s.k. marginaler är fortfarande dåliga. Jag känner mig stark och pigg och så ”sätter jag igång med något” och då kan det bara bli ”tvärstopp”. Det är här sjukgymnastiken kommer in, att bygga upp rörlighet och styrka igen så att man får tillbaka sina ”marginaler”.

Detta med ”marginaler” innebär att man ska ha en rörlighet och styrka lite utöver det man behöver. Det är då man ”orkar”. Det är också bra att ha väl tilltagna ”marginaler”, det kan ”skydda” en från skador.
10.02 

2006-jan-27
Teknik
Velepotta!
Precis sådan känner jag mig nu. Varför i h-e måste Ljud&Musik-branchen hitta på något sådant som DV(Digital Video)? Utöver det har vi VHS & DVD.

Det är säkert en bra teknik. Men kommer det att bestå? Vad väntar bakom hörnet? Jo HDV (i filmandet, i tittandet kallas det visst HDTV)

Om man nu vill jobba som lite amatörfilmare så ställer det här till ett litet helsike. Tror ni att det bara är att koppla videokameran till PC’n och enkelt någonstans välja att kopiera filmsnutten från kameran till någon plats på någon hårddisk (notera att håddisk förkortas ”hd”)? Fel, fel, fel!

Har man inte ett s.k. videofångarkort (vilket är en alldeles egen krångelhistoria med mera beslutsångest) så beror det på kameran om man kan använda USB eller FireWire (som SCSItekniken IEEE1394 kallas).

Har man sedan lyckats hitta en DV-videokamera och en passande kabel (vilket inte är självklart) och lyckats koppla ihop videokameran med PC’n så kommer nästa megakrångel.

Nu ska man ställa kameran på uppspelning, ja efter att man startat programmet på datorn som ska spela in AudioVideo-signalen. Och givetvis finns det en uppsjö med dataprogram som är olika duktiga på att fixa detta med att ”spela in” och sedan omvandla (konvertera) till ett digitalt s.k. format som ”datorn” begriper. Vanligt är AVI (eller något annat format av 100-tals andra).

Väljer man en hög upplösning på överförningen så gäller det att man har mycket plats på hårddisken. Så sannolikt blir det till att köpa en extra s.k. extern hårddisk.

Sedan ska man starta videoredigeringsprogrammet (vilket i och för sig kan vara samma som ”videofångarprogrammet”), även här finns en uppsjö att välja mellan.

När man är nöjd (när blir man det?) så är det dags att föra över ens film till lämplig media. Beroende på hur stor filmsnutten är så kan man välja VideoCD eller VideoDVD. Jag tror att det i bägge fallen är formatet MPEG2 som gäller. Till det krävs ett brännarprogram.

Är ni med? På de ”billiga” DV-videokamerorna så går det inte att skicka tillbaka filmen till kameran. Det är också hög krångelfaktor om man vill föra över från PC till VHS (vem vill det?). Nåja för det finns det DVD-spelare med VHS-fack.

Och nu kommer vi till det ledsamt smålustiga. Jag kan inte komma till skott och bestämma mig för vilken DV-videokamera jag ska köpa?

Jag har några grundkrav; Det ska vara hyfsat hög upplösning, objektivet ska vara relativt bra, det ska finnas möjlighet till manuell; fokus, vitbalans och slutartid. Ett plus är om man kan koppla in extern mic och om det är en kamera med fjärrkontroll. Sedan ska den vara så billig som möjligt, eftersom jag sannolikt kommer att antingen tröttna eller ”utvecklas” och då vill jag ha något annat eller så djävlas AudioVideo-apparattillverkarna och byter till något annat ”format”.

Den kamera som (snåla jag) sneglar mest på just nu är: SAMSUNG Videokamera MiniDV VP-D351. Den kostar ca 2734 SEK på pixmania. Den har faktiskt det mesta, utom fjärr. Ska man tvunget ha det så ramlar det på en 1000-lapp direkt! Så jag skiter nog i det.
Skulle jag nu också trötta på amatörfilmandet så är inte 3000 SEK en så hiskeligt stor summa att ha ”kastat i sjön”. Och dessutom är det en utmärkt kamera för att dokumentera livet i största allmänhet. Både för mig och hustrun.

Nu är det ju så att det inte räcker med bara kameran. Man ska ju ha kameraväska också (ca 200 SEK). Och DV-kassetter (ca 200 SEK för 6-8 st). Och så tycker jag det borde vara bekvämt med ett extra batteri (ca 300 SEK). Till den här modellen följer det inte med datakabel (FireWire, ca 50-100 SEK) så det får man köpa extra.

Ja, och sedan krävs det sannolikt mera hårddisk. Ca 200 Gb och då gärna s.k. FireWire (snabbast);
LACIE 250 Gb FireWire (Design by Porsche): 1595 SEK (pixmania) eller;
MAXTOR OneTouch II 200 Gb FireWire/USB 2.0: 1825 SEK (pixmania)

Och ett bra videofångarprogram samt ett bra videoredigeringsprogram och till slut ett bra brännarprogram. Jag tror att Pinnacle Studio plus version 10, för ca 760 SEK, har allt det där?

Förstår ni nu min vånda inför allt detta snurr?
09.59 

2006-jan-26
Internet
Bredbandsleverantör.
Har haft en liten ”diskussion” med min nuvarande bredbandsleverantör telia. Jag har nu det telia kallar internet 500. För det betalar jag nu 339 SKR / månad. Jag vet att det där är dyrt. Men jag har varit nöjd med telia och deras driftssäkerhet.

Men nu har vi fått ”tre hål i väggen” av ComHem och blivit erbjudna 0,5 Megabit (samma som vi har nu). Och lika mycket hemsideutrymme och antal e-postadresser och gratis brandvägg och antivirus. För 199 SKR / månad.

Det är 110 SKR mindre / månad. 1320 SKR på ett år. Pengar som bl.a. kan läggas på CD-r & DVD-r, t.ex.

Risken är ju att ”krångelfaktorn” ökar. Har något i bakhuvudet om att ComHem har mer problem med sin ”upptid” om man jämför med telia. Telia är i det närmaste avbrottsfri. Men är det värt 1320 SKR?

Jag har av telia blivit erbjuden en sänkt avgift, till 309 SKR per månad. Eller 199 SKR per månad om jag sänker ”farten” från 0,5 Mbit till 0.25 Mbit. Att de inte skäms!

Det lutar skarpt åt att jag tar risken och flyttar över internetabonnemanget till ComHem. Även om det riskerar en högre krångelfaktor och merarbetet med byte av e-postadresser samt plats för hemsidorna.

För, mest handlar det om att telia är så rackarnas ”styva i korken”, det gillar jag inte.
10.05
kommentarer  
Har själv Bredbandsbolaget som ligger i topp när det gäller klagomål. Är mycket nöjd med funktionen blev bara lite sur över att de kan göra som de vill. De uppdaterade abonnemanget från Bostream 299:-/mån. till Bredbandsbolaget 399:-/mån. men lämnar nu rabatt med 101:-/mån.
De ansåg att dom har rätt att ändra ett avtal vid köpet av Bostream.
Mvh Janne F

- Janne Friberg e-post  hemsida 
- 2006-jan-26 12.20

Janne:
Visst är det eländigt. Nog f-n tjänar de väl pengar tillräckligt?

- Nisse
- 2006-jan-26 15.10

Har haft bredband via kabel/UPC och det har fungerat hyfsat. Nu ska jag flytta och där finns det samma kabeloperatör, men där finns det bara TV och inget bredband pga tekniken är för gammal.
Så nu ska jag byta. Det lutar nog åt Telia. Har en kompis som haft Telia länge och han har samma erfarenheter som du - tillförlitiligt men något dyrt.
Byråkratin är dock djupt rotad i Telia. Tom kvinnan i kuntjänsten tyckte att det var orimligt - Att jag inte kunde beställa förrän jag flyttat!
...

- Göran
- 2006-jan-27 01.57

...
Så om jag har tur så blir "avbrottet" bara 10 kalenderdagar. Få se om Telia kan hålla vad de lovat på telefon.
Såg fö i pressen om en kund som fått vänta i 8 månader. Om det blir fallet så "faller" jag nog också för Bredbandsbolaget.

- Göran
- 2006-jan-27 02.00

Göran:
Jaha! - Då är det bara å önska lycka till.

- Nisse
- 2006-jan-27 03.06

Personligen har jag testat både comhem, bredbandsbolaget och Telia. Måste säga att TELIA trots allt är bäst. Visst det kanske e lite dyrt, men det e det värt för att slippa all annan skit, samt ha en support som är öppen och hjälpsam.

- Marie
- 2006-jan-28 16.25

Marie:
Jobbar du för telia? :-)
Hej förresten.
Har ingen erfarenhet från supporten på bredbandsbolaget eller ComHem. Bara "hörsägen". En annan "hörsägen" är ju "krångelfaktorn".

- Nisse
- 2006-jan-29 02.46

Håller med Marie: Telia är jättebra!

- Matti
- 2006-jan-31 07.56

Matti:
Du är part i "målet" eller jävig.

- Nisse
- 2006-jan-31 09.49


2006-jan-25
Blogging
Utmaning/Inbjudan av Milda Matilda
Om man nu blir ”utmanad”? Vem kan säga nej?

Här kommer mina svar i ”staffettfrågandet”

Four jobs you have had in your life (Fyra jobb som jag haft):
1. Missbruksförebyggare (1990-1995)
2. Egen företagare, data (utbildning & programmering) & konstnär (1989/1990)
3. Vårdlärare med psykiatri som specialitet (1982-1989)
4. Sjuksköterska med psykiatri som specialitet (1980-1982)

Four movies you could watch over and over (Fyra filmer som jag skulle kunna se om och om igen.):
1. Tjejen som föll överbord med Goldie Hawn och Kurt Russell
2. Alla James Bond filmerna
3. Indiana Jones filmerna
4. Krokodil Dundee filmerna

Four places you have lived (Fyra platser som jag bott på):
1. Vänersborg, Onsjö, Villa (1986-1999)
2. På landet. Frändefors, Björnerud, en avstyckad gård med traktor å djur å allt. (1983-1986)
3. Radhus i Vargön (1980-1983)
4. Lägenhet, ”Torpaområdet” (Kastanjevägen) i Vänersborg (1978-1980)

Four TV shows you love to watch (Fyra ”underhållningsTV” som jag gillar att titta på):
1. Hon&Hannes (Claes Malmberg & Annika Andersson)
2. "c/o Segemyhr" med Johan Ulvesson, Olle Sarri, Sussie Eriksso och Lennart Jähkel
3. Big Brother (av någon märklig sadistiskt njutande anledning)
4. Parlamentet

Four places you have been on vacation (Fyra platser jag semestrat på):
1. Kreta, Grekland
2. Scottland
3. Norge & Danmark å en massa andra Europeiska länder (via cykel bl.a.)
4. USA (Chicago)

Four websites you visit daily (Fyra internetplatser jag besöker dagligen):
1. Några bloggar jag gillar
2. Altavista (sökmotor) -> mest till sidor om ”teknik&vetenskap” och ”hälso-&sjukvård”
3. hitta.se (några gånger per vecka, mest för att kolla vilka som ringt och som jag inte känner igen numret på)
4. Internetbanken (också några gånger per vecka)

Four of your favorite foods (Fyra favoritkäk):
1. Pytt i panna med vändstekt ägg
2. Hamburgare (alla fabrikat men mest hemmagjord)
3. Kebab-tallrik / pizza
4. a-fil & flingor

Four places you would rather be right now (Fyra platser jag hellre skulle vilja vara på just nu):
1. Vart som helst där det inte är vinter.
2. Ute å cykla i något varmt land (måste väl bli frisk först).
3. China
4. Australien

Fyra personer att skicka vidare till:
1. SANDRA
2. incidents-othello (Linda)
3. NoMi
4. Emma på Vänersborgaren
14.34
kommentarer  
Hej Nisse

Hum, ok då. Nu måste jag öppna bloggen. Slut på vilan:))
En utmaning säger jag inte nej till
Ha en fin Torsdag
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2006-jan-25 18.05

NoMi:
Det var väl utomordentligt trevligt!

- Nisse
- 2006-jan-25 18.25

Fil och flingor! Hur kunde jag gjlömma när jag gjorde min lista. Det finns ingen svenskliknande typ filmjölk här och jag saknar det jättemycket.

Kul att du vill till Australien. Vad är det som lockar? Värmen bara?

- Milda Matilda e-post  hemsida 
- 2006-jan-26 06.09

Milda Matilda:
Det som lockar mest är nog naturen och djurlivet. Sonen var där ett år som backpacker och vi hade planerat att åka dit och hälsa på han. Men då djävlades min rygg och jag blev sämre så vi (jag) tvingades till att ställa in resan.
Men nu snart (om ett år), när jag är rehabiliterad å klar efter operationen så kan det kanske bli av?

- Nisse
- 2006-jan-26 15.13

Tack för utmaningen/inbjudan. Mina svar finns nu på bloggen.

- Emma e-post  hemsida 
- 2006-jan-28 03.23

Emma:
Utomordentligt trevligt!
Min hustru har "Stolthet och fördom" som favorit-serie. För säkerhets skull har hon den på både VHS och DVD.

- Nisse
- 2006-jan-28 03.47

Oj vad många frågor...
Jag återkommer!

- SANDRA  hemsida 
- 2006-jan-28 05.39

SANDRA:
Och det ser jag fram emot!

- Nisse
- 2006-jan-28 08.11

Flygresan är ju fasligt lång, och extra jobbig förstås om man har dålig rygg (som även jag har). Önskar jag hade råd att flyga Business Class med nästan riktiga sängar.

- Milda Matilda e-post  hemsida 
- 2006-jan-30 06.50

Milda Matilda:
Utomordentligt tråkigt att du har dålig rygg.
Jag hoppas sannerligen vi får ihop pengar så vi kan gör aden där resan. Om jag förstått det hela rätt så är jag för gammal för att få backpackervisum och också faktiskt för att få arbetstillstånd.
Har jag däremot gott om pengar är jag välkommen att både jobba och bo i AU samt givetvis turista.

- Nisse
- 2006-jan-30 07.26


Allmänt
En vardag bland vardagar.

Idag ska jag till sjukgymnastiken kl 15:00.
Efter det blir det en sväng till bastun.

Nu på förmiddagen har jag tänkt ge mig ut till den kommersialismiska strömmen och leta filmbelysning. Jag har fått för mig att det viktigaste/roligaste just nu är att göra amatörkortfilmer och då krävs det ljus.

Har gjort en 4 minutersfilm, inomhus, i ”vanlig” belysning, med en digitalkamera med möjlighet att spela in filmsekvenser. Det blir VÄLDIGT kornigt. Nu kräver jag inte så mycket av min ”filmkamera” då jag är i lärande-/experimentstadiet. Men ljus det är nog det viktigaste.

Så jag ska försöka få tag på billigt byggljus, på stativ. Testa å se vad som händer med 500W halogenlampa.

Filmkamera är sedan givetvis nästa steg. Och där har jag förstått att det viktigaste är att det finns manuella inställningsmöjligheter. Det går ju inte för sig att hela scenen ändrar ”färg” bara för att en person kommer in i handlingen. Eller att automatfocus får fnatt.

Var ”tvungen” att kila iväg till toa och skita. Och då kom en ”sanning” farandes. Jag har haft en liten ”taskig” känsla när jag varit ute med hunden då man stått där och stirrat på hunden när den skiter. Hon har ju haft problem med magen så avföringens utseende är intressant.
Men, som sagt, lite taskig har jag känt mig, att hon inte fått skita ”i fred” så att säga.

Jag ska sluta känna så. Nu när jag satt på toa och koncentrerade mig på mitt skitande så hade jag en hund som satt 3 decimeter framför mig och stirrade mig ömsom rakt in i ögonen och ömsom ned i holken för att utröna var ”ljuden” kom från. Och emellanåt kunde hon inte låta bli att luta sig fram lite och sniffa – det luktar ju så ljuvligt gott – om man är hund.

Om jag skulle testa nästa gång hunden skiter ute och krypa fram och sätta mig 3 decimeter framför henne och stirra henne in i ögonen. Hämnd?
09.48
kommentarer  
Gu' vad roligt. Undrar hur hunden skulle reagera?!

Kanske du i alla fall har lust att vara med i en sån där "frågor och svar"-lista där du lägger in svaren på din egen blogg? Jag fortsatte på Annika Bryns bloggutmaning och lade in en egen på min blogg där du nu står som utvald. Eller inbjuden, hur man nu ser på det.

- Milda Matilda  hemsida 
- 2006-jan-25 06.51

:-) !!!

- ab
- 2006-jan-25 08.08

Milda Matilda:
Funderar på å göra en kortfilm utifrån vad som eventuellt kan röra sig i huvudet på "min" hund.

"Inbjudan" har jag nappat på. Se här ovan.

- Nisse
- 2006-jan-25 08.24

ab:
Annika, det var värst vad uttrycksfulla vi var i dag då. Men budskapet går fram och jag ska vidarebefodra det till hunden.

- Nisse
- 2006-jan-25 08.25

Intresseklubben noterar...

- Matti
- 2006-jan-25 12.04

Matti:
Min gode kamrat!
Vi måste ha ett möte!
Bestäm dag - så det blir något, någon gång.

- Nisse
- 2006-jan-25 14.25


2006-jan-24
Födelsedag
GRATTIS! Mamma.
Idag fyller modern år, hela dagen och har avsagt sig allt firande.

Mig veterligen är det mor som står för internationaliseringen i vår familj. Hon har Norskt påbrå vill jag minnas.

Mor är liksom far uppväxt i Trollhättan. Som ung bodde hon en tid på en gård där flygplan nu stryker tätt över trädtopparna för att landa och starta. Kvar av gården är endast en jordkällare.

De var tre i syskonskaran, två bröder. En av dem lever fortfarande i allra högsta välmåga.

Mors far, min morfar, är ytterligare en ”gubbe” jag aldrig lärde känna, han dog relativt ung. Min mormor däremot lärde jag känna mycket väl hon passade oss barn när vi var små.

Jag är inte riktigt säker vad som egentligen var mors första ”riktiga” jobb, förutom att sköta hemmet som hemmafru. Men jag tror det var som servitris på ett kafé vid torget i Trollhättan.

Hennes sista jobb, när hon gick i pension, var i förvaltningshuset, vid Trollhättans Kommuns Byggnadsnämnd. Någon form av sekreterare tror jag det var.

Mors politiska aktivitet lever fortfarande men är i avtagande.

Däremot är hon långt ifrån sysslolös, flera föreningsuppdrag och så flera Godmanskap.

Just precis i nutid är det dock lite mindre aktivitet beroende på en bruten arm som nu ska läka och sedan rehabiliteras.
08.40 

2006-jan-23
Hälsa
Hälsoläget
Nu är antibiotikakuren slut. Så nu ska väl luftrörsinfektionen vara under kontroll – ja eller helt väck.
Har fortfarande en hel del slemmig hosta. Kan också vara min kroniska bronkit, som förvärras av mjölkprodukter (lactos)?

Det var också sista dagen igår för daglig behandling med Elocon kräm av mitt exem på bröstet.
Efter ha använt den dagligen ska den nu användas var annan dag i 14 dagar. Det blir till att lägga upp ett schema.

I takt med att sjukgymnastiken ökas så ökar värken – lite lagom. Än så länge får väl det anses som acceptabelt.

Det väser fortfarande i huvudet. Känselbortfallet i halva höger tumme är kvar. Det värker till i underarmarna och höger överarm samt i nacken emellanåt.

Obehag i ljumsken finns där också, fast numer alltmer sällan.

Psykiskt status får väl anses som normalt (vad det nu är?). Men jag känner mig för det mesta pigg i tänket även om jag allt som oftast är trött i kroppen.
09.54 

2006-jan-22
Internet
Har ägnat större delen av förmiddagen åt att skriva steg-steg beskrivning till en kompis om hur man infogar ”metataggar” typ: ”description” & ”KeyWords” på en hemsida samt hur man får en extern sida in i en s.k. ramsida.

Och han har inte ens efterfrågat detta.

Han, är förresten en mycket duktig naturfotograf, Håkan Nunstedt och han visar en del av sina ”alster” via egna företagen HN-Naturfoto och en hemsida med samma namn:

Länkar:
Hemsidan: HN-Naturfoto
Bloggen: hnnaturfoto.blogg.se
12.17 

2006-jan-21
Väder
Snö
Nu har det kommit snö igen. Just idag har sonen valt att lägga ett kompiskalas ute på landen.

Idag ska vi också till äldsta brorsdottern på kalas.

I går var jag till sjukgymnasten. Hade värk i bägge armarna, nacken och ryggen – efter det.

Snö var det. Snö i sig tycker jag är trevligt. Vinter är inget jag ser fram emot. Jag har förstått att vi är flera som helst flyttade söderut med flyttfåglarna och sedan tillbaka till våren. Ska ta mig en allvarlig funderare på det där.
För, nu när vi är med i EU ska det ju inte vara något problem med var man bor och var man uppbär sin ersättning, eller? Och visst skulle jag kunna börja arbetsträna i Grekland för Trollhättans Stads räkning, eller?
09.52 

2006-jan-20
Administration
Pappersarbete
Det ligger tre ”dokumentsamlingar” framför mig. Den första ligger där för att jag ska komma ihåg att bevaka mitt fackförbund så att de verkligen skickar nya inbetalningskort. Som uppbärande av sjukersättning (sjukpensionår) har jag rätt till en lägre avgift. Och varje gång F-kassans beslut upphör så skickar fackförbundet ut nya inbetalningslappar med den högre avgiften. Tydligen kollar de inte posten för var gång få de, i god tid, det nya beslutet.

Det andra är från ”Hejco” yrkeskläder. Tydligen kan jag få upp till 50% rabatt på yrkeskläder via deras nya webbutik. Det måste ju kollas.

Det sista är från Sahlgrenska, en: ”Uppföljning av sårinfektion efter operation”. Den ska jag fylla i och skicka in. Började först att fundera lite när jag läste och tänkte: ”Hade jag infektion i såret?” Och det hade jag ju inte. Det var bara en lite olyckligt vald rubrik på undersökningen. Däremot så ville min kropp inte ha en av de där trådarna som ska tas omhand av kroppen. Den som låg närmast ”ytan” spottade min kropp ut. Och det kan jag inte kalla infektion. Det är väl mer irritation?

Och precis nu pep det till i datorn och det betyder att jag fått ePost. Och det var ett dokument som innehåller en adressförteckning över alla värdar och ledare i Friskis&Svettis i Vänersborg. Så då ska jag sätta mig och kolla den mot den jag har i ”kontaktdatabasen”.

Klockan 13:00 ska jag till sjukgymnasten.
10.06 

2006-jan-19
Hälsa m.m.
Rehabläget:
Var till distriktssjukgymnastiken igår. Vi gick igenom några få lätta övningar som jag ska cirkelträna ett tag framöver, med start 13:00 nu på fredag. Det känns skönt att få komma igång.

På kvällen unnade jag mig en seans i bastun. Det satt fint. Det är bara det att bada bastu själv är liksom inge kul.

Satte i mig en påse jordnötter i går kväll. Den åker fortfarande upp och ned. Hustrun föreslår att vi ska sätta upp helkroppsbilder på oss själva, på kylskåpsdörren, från den tiden vi var normalt byggda (smalare). Kanske en riktigt bra idé. Som den nu är har man liksom en skev kroppsuppfattning.

Nu på förmiddagen ska jag åka till THN och hjälpa Mor lite. Det går väl sådär bra med hennes arm. Det kommer säkert att bli bra i slutändan men hon har det svårt nu.

Sedan har de något mickelmackel med datan också.
08.57 

2006-jan-18
Teknik
MR/CT & 3D
Eftersom jag misstänker att det kan vara en gammal whiplash som kan vara grundorsaken till de problem/besvär jag fått nu på senare tid så håller jag på att undersöka möjligheterna att få detta eventuellt diagnostiserat.

Vid vanlig s.k. slätröntgen ser man endast benstrukturer som ljusa partier. Via Magnetröntgen (MR) och datortomografi (CT) kan man se mer detaljer. Samt vid kontrast- och isotopröntgen.

Vid magnetröntgen är det dock nästan omöjligt att särskilja kärl, fett & nerver samt senor, ligament, bursor & muskler.

Hur det är med CT är jag inte insatt i. Men enligt litteratursökningar verkar det vara möjligt att bygga digitala s.k. 3D-strukturer av grunddata både från CT & MR. Det finns alltså dataprogram som om de bara får tillgång till s.k. rådata kan skapa dessa ”strukturer” och då ges respektive vävnad en specifik färg.

Problemet med whiplash är att det ofta är s.k. mjukdelsskador som ligger och skapar besvär. T.ex.; trasiga muskelfästen, avslitna/spruckna ligament/senor. Skadade muskler. Nerver som ”glidit” ur sin ”rätta” position”. Kärl som blivit tillklämda och inte kan ge tillräcklig blodförsörjning till t.ex. nerver och/eller muskler.

Jag har mina trevare ute. Är det någon besökare på denna blogg som kan ha information som jag kan ha nytta av?
10.10
kommentarer  
Imrpo är improvisation, i detta fall med avsende på drama- och teater improvisation =)

- Imre e-post
- 2006-jan-18 11.30

Imre:
Misstänkte att det var något sådant.

En del av verkligheten som jag, tyvärr, missat. Jag tror att jag skulle stortrivas inom teatervärlden.

- Nisse
- 2006-jan-18 15.41

Hej Nisse

det är endast med magnetrntgen det går at se riktigt. ledband, ligament, sprickor i dom och så vidare. Sprickor i skelettet och så.
Hoppas det löser sig
tack för att du hjälper mig med bilderna, kan ju inget alls om sånt. Kan endast fota liksom
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2006-jan-19 12.02

NoMi:
Det svåra verkar vara att få kontakt med "expertisen".
Och du fotar riktigt bra!

- Nisse
- 2006-jan-20 03.50

3D CT X-ray... bästa systemet som finns har en detektor som snurrar 360grader och tar bilder mellan 5-70grader och då överlappas alla bilder i en dator som har en speciäll programvara. Saken som är otroligt speciäll med CT är att den får information från en speciäll detektor vad det finns för material som scannas. och så olika material får olika färger som man kan avläsas.

- ANT e-post  hemsida 
- 2006-okt-20 06.46


2006-jan-17
Filosofiernade
Djurvärde?
När jag läste morgonblaskan idag så hakade jag upp mig på en formulering å insändarsidan. Vi har på den här insändarsidan en tid kunnat följa en debatt om dels ”vargskytten” och dels om hundar.
Gemensamt för dem bägge är att de behandlar människans relation till djuren.
Insändarsignaturen ”Också drabbad av lagens baksida” skriver följande:
”Varför denna orättvisa?
Lagen som vi har, hur fungerar den? En människa som skjuter en varg, för att den rivit och dödat får, får en dom på sex månaders fängelse. Hur kan detta vara möjligt, är ett djur mer värt än en människa? De som misshandlar och som våldtar, vad får de för straff? De som i dessa fall egentligen straffas är offren, som får lida livet ut. Kan ingen ändra vår lag så att den blir mer human och rättvis för alla?”


Det jag först reagerade på var formuleringen: ”är ett djur mer värt än en människa”. Detta fick mig att tänka: är ett djur mer värt än en människa? Och kom fram till svaret: Ja, i vissa fall och under vissa omständigheter. Jag tänkte vidare och kom då in på funderingar om hur vi människor beter oss mot varandra. Där ”vissa” människor anser att deras liv är mer värt än andras.
De människor som på något sätt ”drabbar” eller ”förgriper” sig på en annan människa har ju ställt sitt eget liv, eller sin egen ”viktighet”, ”framför” detta offer. Hur är det med krig? Hur resonerar politiker och höga befäl då? (är en annan människas liv mer värt under vissa omständigheter? Tydligen.)
Jag funderade också på den ”rumsrena brottsligheten” som sker när en fabrik eller verksamhet/enhet läggs ned för att ”lönsamheten” minskat och dessa ”beslutare” då ställer ekonomisk vinning framför mänskliga värden. (är pengar mer värda en människa? – Ja!)

Innan jag går tillbaka till ”djurvärderingen” vill jag poängtera att jag håller med insändaren om att lagens syn på relationen förövare-offer är väldigt ”sned” och att straffsatserna är utomordentligt konstiga.

Tillbaka till om ett djur kan vara mer värd än en människa som jag valde att svar ja på. I min världsbild finns det massor med människor, individer som jag inte alls skulle bli ledsen över om de dog. Jag skulle tro att det, för mig, finns fler onda och i mina ögon ”bättre döda” människor än vad det finns djur som förtjänar att dö.

Det enda ”djur” som jag inte kan finna något försvar för och som jag ofta dödar är fästingar. Vad de har för uppgift i det ekologiska systemet – begriper jag inte. Om uppgiften inte består i att ”tvinga” oss andra djur till effektivare immunförsvar. Men det är klart, det finns säkert en hel del fåglar som lever på att ”rensa” andra djur från t.ex. fästingar – eller?

Nä, ska ”vi” bli godare människor, generellt sett, måste vi inse att människans plats är BLAND DJUREN. Vi är ett djur som andra djur. När vi förmår att verkligen ta detta till oss på ett respektfullt sätt, ja först då, kommer vi troligtvis bli förmögna nog att både känna och ge respekt för allt levande, inklusive andra människor.
09.56 

2006-jan-16
Allmänt
HF
Hundfritt. I går kväll tog sonen och flickvännen med sig hunden. Den kommer tillbaka nu på förmiddagen. Men det var utomordentligt trevligt att inte behöva gå ut med någon hund varken på kvällen eller på morgonen.
11.05
kommentarer  
Hunden kom ca 16:00. Men vem klagar?

- Nisse
- 2006-jan-16 14.55


2006-jan-15
Föreningsliv
Friskis&Svettis
Idag, 13:00 är det samling å kansliet. Vi, värdar, ska få oss en genomgång i nya rutiner och annan nödvändig information som krävs för vår funktionärsgärning.
09.26 

2006-jan-14
Nöjen
After Work
Var ute på lokal i går. Till Butlers i THN. After Work på Swania är bättre. Vi tog bussen hem 20:45. Hemma tog vi det lugnt och tittade på Hon&Hannes. Sedan blev det bädden.

Trots denna skötsamhet är det lite ”trögt” i dag. Hostandet är bättre så antibiotikan har väl börjat verka.

Idag ska vi till Coop Forum och köpa frukt. Eventuellt blir det lite kikande efter ett köksbord också (inte på Coop Forum).

Hunden ska få sig en ordentlig promenad också. Det blev ju ingen i går. Djuren är förresten avmaskade nu på morgonen – ja de fick i alla fall avmaskningsmedicin.

I helgens aktiviteter ingår också att hinna med nedplockning av alla ljusslingor.
10.52 

2006-jan-13
Hälsa
Läkarbesök
Ska till min vårdcentralsdoktor idag kl. 10:10. Jag har ”ont i hosten”. Möjligtvis kan det vara infekterat nere i luftrören. Hade en gulaktig upphostning sent i går kväll.
Är också ”lätt” förkyld – ”snorig”.

Annars är det bra – faktiskt.
09.18
kommentarer  
Läkarbesöksresultat:
10 dagars antibiotikakur för infektion i de övre luftrören.
Kortisonkräm för eksem på bröstet.
Och så en tid i mars för utreding om eventuell gluten- och/eller laktosintolerans.
3 veckor innan det besöket ska jag till labb för provtagning.
Hej-å-hå!

- Nisse
- 2006-jan-13 06.32

Tjenare Nisse,
tackar,bättre sent än aldrig som man brukar säga =)
Låter inget vidare det där med hallsen, hoppas du repar dig snart. Själv brukar jag skölja med saltvatten när jag känner att nånting är på gång i hallsen, då brukar de gå över.
Nu är de dock sängen som hägrar, ha det gött!

- Imre
- 2006-jan-13 18.53

Hej Nisse

Efter den kuren är baciluskerna försvunnen
Krya på dig nu
Ha en så bra helg du kan
Hälsningar NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2006-jan-14 03.21

Imre:
Hejsan. Det där med att skölja med saltvatten var nytt. Det ska jag pröva nästa gång.
Ha' de'!

- Nisse
- 2006-jan-14 04.50

NoMi:
Tack för din omtanke.
Börjar redan känna mig något bättre - i luftvägarna.

- Nisse
- 2006-jan-14 04.52


2006-jan-12
Hälsa
Mor:
Gjorde mor sällskap till sjukhuset idag. Hon blev av med en del av gipset och så blev det sjukgymnastiska övningar. Och så givetvis ett gäng piller.

Far:
Han ångar på lite lätt upphetsad över ”ny teknik” i hemmet.

Hunden:
Pigg och glad, inget anmärkningsvärt krångel med magen. Får lite ”vanlig” mat emellanåt. Det är jättekul. Hon blir alldeles till sig. ”Vad var det där?”, verkar hon tänka, omedelbart följt av: ”Finns det mer?”

Katterna:
Linus verkar må prima.
Abbe är det har ”pälsproblem”. Vi håller på att ”köra in dem” på mer varierad kost – inte det lättaste. Pälsen ser i alla fall inte sämre ut.

Eget hälsotillstånd:
Jodå, klagar inte. Fortfarande problem med orken. Ungefär samma besvärsnivå som vid senaste ”rapporteringen”.
Just nu lite huvudvärk – en förkylning som inte vill ”bryta ut”.
14.59 

2006-jan-11
Teknik
VHS till DVD del II
Det är inte lätt det här? Jag ”tankade” ned Neros senaste version (7). Ser trevligt ut. Då visade det sig att jag inte kunde använda den ”förra” AVI-filen från ”test”-filen (Kapten Trubbel).

Så jag spelade in den igen (1,5 timmar). Det tog evigheter innan Nero 7 lyckades ”konfigurera” TV-kortet.

Jag valde sedan att försöka göra en Video CD. Allt såg bra ut tills de sista 7 minutrarna (av två timmar) då kommer ett meddelande om att jag har fel inspelningsmedia. Och det hjälper inte vilken skiva jag prövar med (har några olika typer & fabrikat).

Och inte ”sparades” den omkodade informationen som en informationsruta lovade.

Jag fick starta ett nytt s.k. ”projekt”. Denna gång valde jag Video dvd och se då fungerade allt till belåtenhet.

Tills jag tittade på resultatet. 50% i kvalitet hade ”tappats”. Jag vet inte vad som är ”acceptabelt” i konverteringen från VHS till DVD?

Det går ju att titta på filmen men den är ”grynig”. Går det inte att göra något åt kvaliteten så vete katten om det är ”värt” att fortsätta? Annars får man plats med ca 3 filmer av den här kvaliteten på en DVD.

Kunde inte Nero ”känna av” att man har en DVD i brännaren och fråga om man vill ha hela skivan fylld med en film och då välja högsta möjliga upplösning?

Jag tittade på den AVI-film Nero ”spelat in” (”fångat” heter det i programmet, från engelskans ”Capture”) och den var om möjligt i ännu sämre kvalitet än den sedan omkodade filmen (till MPEG2)?

Ska kolla om det går att höja upplösningen när man spelar in AVI-filen.

Jag får väl experimentera lite till.
10.28
kommentarer  
Startade en "capture" med upplösningen 640x480 (i signalen RGB32) och med 25 framespersecond(fps) samt i till AVI-fil. Den stannade efter 43 minuter då var filen 80GB stor och min hårddisk hade slut på utrymme.

Nu testar jag med samma signal, upplösning och fps men sparar till MPEG2-fil, Så får vi se hur det blir?

- Nisse
- 2006-jan-11 09.11

Den "sket sig". Det blev ett error så det "försvann".

Det verkar vara en bättre idé att försöka hitta de filmer man tvunget vill ha, på köpDVD - om de nu är så rackarns viktiga?

- Nisse
- 2006-jan-11 09.13


2006-jan-10
Teknik
VHS till DVD?
Vilken teknik ger bäst kvalitet om man vill konvertera sina VHS-filmer till DVD?
Två tekniker ser jag framför mig;
1. Koppla en Videobandspelare (VCR) direkt till datorns vieoingång, via ett TV-kort
2. Köpa en fristående DVD-recorder och koppla Videobandspelaren till den.

Jag valde att börja med 1.an eftersom jag har dessa möjligheter. Efter säkert flera timmar lyckades jag hitta en signal mellan videobandspelaren och TV-kortet. Det gick inte att använda S-video-kontakterna. Videobandspelaren hade ingen sådan utgång. Inte gick det att använda en s.k. scart-kontakt i videon och en S-video-kontakt i TV-kortet. Heldött. Jag fick använda en vanlig antennkabel och sätta den i videobandspelarens RF-OUT och den andra ändan i TV-kortets kontakt för antenn.

Mitt TV-kort är inte det nyaste, ett Happuage WinTV 878/9. Programvaran för inspelning är WinTV2K ver. 4.0.21126.
Här kunde jag sätta en inspelningsfil. Inspelningsformatet var AVI. Jag satte Videostandarden till PAL_B, Bildrutehastigheten till 25, Färgområdet till RGB 24, Utmatningsstorleken till 352x288 (upp till 768x576 kan väljas).
Jag satte videobanspelaren på play och startade inspelningen. Det blev en fil om ca 43 GigaByte (GB).

I brännarprogrammet Ahead Nero (ver 5.5.10.0) kunde jag komprimera detta till ca 963 MB (MPEG2 (tror jag)). Det bidde en s.k. imagefil. Det visade sig att brännarprogrammet (Ahead Nero) inte kunde ”godkänna” min DVD-brännare.

Så här sitter jag fast för närvarande. Har skickat ett meddelande till Ahead support och hoppas få en drivrutin eller en programuppdatering. Jag har inte lust att betala något mer. Köpte faktiskt en licens av Nero för ca 3 år sedan.

Går inte detta får jag leta på nätet efter gratisprogram.

Välkomna med tips!
09.24
kommentarer  
Gjorde ett försö med Windows Movie Maker. Såg bra ut till en början. Men den tog 4(FYRA) timmar på sig att koda om AVI till DVD-format.

Inte nog med det - sedan vägrade "den" bränna via DVD-brännaren. Varken till DVD-RW eller CD-R.

Och inte fan(!) sparades den "temporära" kodade filen heller. Så när jag väl fick ordning på DVD'n så var man "tvungen" att starta om alltihopa! Från början?

Då fick det vara.

Väntar fortfarande besked från Nero.

- Nisse
- 2006-jan-10 12.14


2006-jan-09
Allmänt
Idag är det måndag. Far ska till röntgen idag. Annars är det inte så värst mycket mer på schemat.
08.36 

2006-jan-08
Krig
Jullbelysning, katter & morgonfrid
Nu ligger jag risigt till. Hustrun har förklarat krig mot julbelysningen och min katts morgonaktiviteter. Och det är jag som bär ”skulden” och det är jag som ska ”rätta till det”.

Julbelysningen är ju inga problem, den kan jag blocka bort idag. Värre är det med kattens morgonaktiviteter. Jag misstänker dock att katten inte mår bra. Det kan vara ett foderproblem.

Följande talar för det; Katten har mjäll och sämre hårväxt uppe på ryggen en bit från svansroten. Han kräks emellanåt. Och han ”mjauar” högre innan han ska bajsa. Krafsandet på stängda dörrar, främst innerdörrar, tolkar jag som en rastlöshet eller en sysselsättning. Möjligtvis gör just den aktiviteten att katten inte känner så mycket obehag?

Vi har köpt ”Pussy” kattmat för att kolla om det funkar. På vår förra katt som blev ordinerad specialfoder och bara blev sämre och sämre gav vi till slut upp och gav Pussy och den katten blev hur bra som helst.

Problem; Katterna vägrar att äta Pussy. Så vi får ta det den hårda vägen. De får inget annat under en längre period. Jag har också funderat på en diet bestående av tonfisk.

Tills vidare har jag rekommenderat hustrun öronproppar. Själv hotar hon med att sova i sitt eget rum – är det ett hot?
10.17
kommentarer  
Hej Nisse
Först tack för rådet i min blogg, det är tyst nu!?
Mina katter har alltid ätit wiskas eller Pussi och pussis torrfoder som dom alltid har framme.
Grädde bland. m vtn, bra för magen.
Uppvispad äggula 1ggr/v.
Tonfisk-oljan hjälper magen, slår bort en del olja. Fiskbullar. Maska av höst o vår. Uvi? Är det en hona?
Tappar hår tyder på mask eller vitaminbrist.
Hoppas det löser dig/Hälsn. NoMi- NoMi  hemsida 
- 2006-jan-08 04.35

NoMi:
"Den" kanske läser din blogg -:).

Tack för tippsen om kattdiet.

Vi har två hankatter, RagDoll - innekatter.

Det är bara den ena katten som har problem och det verkar inte som om den "tappar" hår den snarare "biter av det".

Tack! Och sköt om Dig!

- Nisse
- 2006-jan-08 05.52

Hej! Har suttit och läst allt om dig och din sjukdomshistoria. Det är ju beklagligt att det här förekommer i Sverige. Tyvärr så har jag liknande problem med både nacke och läkare. Måste säga att jag uppskattar allt du skrivit. Siter uppe nu för att värken i rygg och nacke är för j-lig och då kan jag ju inte sova. Tack för internet säger jag.... Det här var väl inte igentligen en kommentar på det du skrev senast, men var bara tvungen att skriva till dig! Med Mvh Mia

- Mia e-post
- 2006-jan-08 23.06

Mia:
Tack för din kommentar. Jag hör av mig mer senare. Måste iväg nu. (08:39)

- Nisse
- 2006-jan-09 02.41

hej Nisse,
kissen är nog hungrig och vill ut resp. få mer mat. Mina katter äter Pussi, men hankatten (som också har mjäll) vill inte ha kattmat längre. Han vill ha kött och fisk! Undrar om de känner på sig vad som är bra för dem?

- ab e-post  hemsida 
- 2006-jan-09 17.36

ab:
Hej Annika! Yepp jag tror också katten är hungrig. "Vill ut" är jag tveksam till. Vi har testat. Stänger vi en dörr mellan hallen och vardagsrummet så krafsar han på den. Bär man runt katten så kraftsar han på den sidan. Det är nog mer ett "jag-vill-ha-uppmärksamhet-beteende".
Det är pussi våra katter får nu, men de vägrar äta det. Samma är det med Tonfisk i olja. Får de kött och fisk tror de att de blir anfallna. Rå lever gick till slut. Vi får experimentera lite.
Ha' de'

- Nisse
- 2006-jan-10 03.23

Tonfisk är dyrt, och alla katter gillar inte fett. Jag brukar köpa fryst Alaska Pollock och tina i småbitar. Rått bogfläsk gillas också. Rå lever måste ransoneras - det blir överdosering av A-vitamin annars. Sen tycker min om gröna ärtor också, en annan katt jag hade gillade grön paprika.

- ab  hemsida 
- 2006-jan-10 05.34

ab:
Utomordentligt bra att du delar med dig av dina mattips. Våra katter är extremt "bortskämda". Vi är annars vana vid katter som är mer av allätarkartaktären.

Vi hade en katt som älskade hel "rå" majskolv.

- Nisse
- 2006-jan-10 12.17

En rå majskolv? Vilken stålkatt! :)

- ab  hemsida 
- 2006-jan-11 03.15


2006-jan-07
Hälsa
Identitetsbyten
Det är dags att börja arbeta på att byta identiteter. Från ”sjuk” till ”frisk” och från ”småfet” till ”normalbyggd”.

Från ”sjuk” till ”frisk” räknar jag inte med ska bli något större problem. Värre är det med; från ”småfet” till ”normalbyggd”. Det gäller att sluta tänka på mat och att inse att jag INTE kommer att ramla ihop av svaghet och undernäring om jag skulle gå ned i vikt.

Jag vet inte om det underlättar med jag håller nu på å testar att utesluta spannmålsprodukter. Efter ca 20 års funderande ”tror” jag att jag inte tål dito.

Nu blir det en kopp kaffe.
09.48 

2006-jan-06
Tradition?
Ut med granen.
Det är tydligen tradition att granen ska ut på trettondan, i dag. Och då ska det ske direkt när man vaknar – tydligen.

Så nu är jag helt slut, efter att ha pyntat av granen och sett till att den kom utanför dörren och så sopa jag upp alla barren. Bonusjobb blev att göra rent kattsandlådorna.

I dag hade jag tänkt planera min sjukgymnastik och lägga upp en meny med ”smart” ätande. Efter det hade jag planerat att gå ut med hunden och senare på kvällen cykla 10 min på motionscykeln. Planerandet och hundpromenaden får vara. Nu ska jag lägga mig och vila så får vi se hur det blir med motionscykeln.

Mor:
Mår bra idag efter operationen i armen i går.
12.38 

2006-jan-05
Läget?
Vad händer?
Min hälsa:
I går var jag ju till sjukgymnast. Jag ska statiskt träna nackmuskulaturen till att börja med. Hålla in hakan, trycka ett finger mot pannan, hålla emot i ca 5 sek. Sedan flytta (fingret) till sidan, nacken och sidan. 3 varv. Tre ggr per dag.
Jag ska också fortsätta med de tre ”uppmjukningsövningar” för axelpartiet jag fick av sjukgymnasten på Sahlgrenska.
Och så ska jag återuppta tänjandet av m. iliopsoas (ljumsken). Och då främst efter promenad.

Mor:
Idag sätter de kniven i mor. De ska skruva fast (tror jag) en eller flera plattor eller skenor i nedre delen av höger underarm. Ett eller två ben var av där, nära handleden.

Far:
Jag har idag också hjälpt pappa till vårdcentralen. Han fick en remiss till röntgen. Eventuellt är det hans högerhöft som krånglar.

Att "unna" sig:
Hustrun slutar tidigt idag. Vi ska beställa pizza.

Grattis!
Mor och Far har bröllopsdag idag - 1949 - gifte de sig. Det är 57 år sedan om jag räknat rätt. Märkligt sätt de firar den på?
12.01 

2006-jan-04
Hälsa
Sjukgymnastik
Idag, 13:00, ska jag till sjukgymnast. Det är nu 3,5 månader sedan jag opererades. Det ska bli utomordentligt trevligt att få övningar att börja jobba med. Kroppen är stel nu.

Före det ska hunden få sig en längre promenad.

Hälsoläget:
Väsandet/tjutandet; i huvudet är oförändrat, eventuellt något värre?
Hudkänselbortfallet; i halva högra tummens vänstra del sett från tummens ryggsida, är något bättre.
Muskelsammandragningar; i armar, rygg och ben är relativt obefintliga. Jag märker dem knappt.
Värk;
- i högerarmen kommer nu bara tillfälligt om jag ”överansträngt” mig,
- i vänsterarmen är obefintlig,
- i högerbenet likaså,
- i ljumsken kommer det emellanåt samt då också lättare illamående,
- i ryggmuskulatur upp mot nacken kommer mer och mer. Denna värk var troligtvis ”blockerad” innan operationen.
- i ländryggen kommer också mer och mer. Beror väl troligtvis på den ökade rörligheten (belastar mer) samt att ryggen nu är otränad.
Humöret; är mycket bättre. För det mesta känner jag mig pigg.
Psykiskt; är det också mycket bättre. Det är mer berg-och-dalbana nu. Det jobbigaste har varit att jag upplevt det som om jag varit ”instängd” i en fungerande kropp som jag inte får använda. Väldigt frustrerande.
09.50 

2006-jan-03
Gambling
Poker
Har testat detta med poker – i min egen kammare – utan pengar - på handdator och på PC (inte online).

Installerade ett pokerspel på min handdator i går kväll. Det var ett där man kunde spela utan ”gräns”. Jag blev helt ”såld”. Jag hade ett ”ruggigt” flyt och vann mesta delen. När jag kröp i säng var klockan 02:00. Och jag slutade spela bara därför att jag blev så förbaskat trött och så fick jag ont i ryggen, nacken och händerna.

Det var en s.k. ”trial”-version. Man får testa med viss begränsning. Dessa pokerspel för handdatorer kostar ca 100-200 SKR. Märkligt, egentligen? Casinon borde sponsra det där så att alla pokerspel för handdatorer blir gratis. Det skapar ju ett ”sug”.

Jag har nu testat ett antal varianter av pokerspel (Poker Texas hold em). Förlorarna är de med allt för mycket satsning på grafik. De pokerspel med mer ”ren” stil, nästan bara svartvita, där programmeraren i stället lagt energi på att göra tydligt hur var och en av ens virtuella motspelare ”beter” sig, vad de satsar, hur mycket pengar de har kvar. Var jag sitter i förhållande till givaren. Att jag får se vad som händer om jag lägger mig – att mina kort fortfarande är synliga. Det skapar ett lärande – gjorde jag rätt som lade mig?

Så, av de jag testat hitintills är: Yo’s Texas Hold’em v1.2 (1999) för Palm OS den bästa.

Slutsats: Poker ska bara spelas för att det är kul och inte om pengar. Att försöka spela av hustrun lite pengar (eller kläder) och att försöka få tillbaka barnens veckopengar är väl också helt OK -:))
10.48 

2006-jan-02
Allmänt
Första vardagen 2006.
Hur känns det?
Var helgen/nyåret till belåtenhet?

Idag är mitt ”halsonda” bättre. Jag lyckades tydligen ”mota Olle i grind”. Massor med vatten, kaffe och te. Skål med varmt vatten, en handduk och så in med huvudet under handduken och ansiktet över vattnet. Och så halsduk över ansiktet när jag gick ut – för att inte få in kall luft i inandningen.

Jag har även en annan knäpp grej som jag tar till. När jag har ont i halsen så upplever jag att det blir värre av kylig torr loft. Så på natten drar jag ett örngott över huvudet.

Det har flera positiva effekter;
det värmer upp och fuktar inandningsluften samt ”filtrerar” bort ”större” partiklar (damm).

En variant är ju att krypa ned ordentligt under täcket och hålla sig där. Det passar dock inte mig eftersom jag brukar ”kasta av mig” täcket någon gång under natten
10.34 

2006-jan-01
Allmänt
Nyårsdagen 1/1-06
Då ska man lära sig skriva nya årssiffror då.

Har början till halsont. Dricker varm mjölk med honung och så håller jag på att värma upp vatten till en riktig inandningsseans under en handduk.

Mor halkade i går och skadade högerarmen. Sent i går kväll var vi å hämtade henne på sjukhuset. Senare i veckan ska de operera.

Ja det kan man väl kalla en rivstart på det nya året?
10.50 

arkiv
2007-12 | 2007-11 | 2007-10 | 2007-9 | 2007-8 | 2007-7 | 2007-6 | 2007-5 | 2007-4 | 2007-3 | 2007-2 | 2007-1
2006-12 | 2006-11 | 2006-10 | 2006-9 | 2006-8 | 2006-7 | 2006-6 | 2006-5 | 2006-4 | 2006-3 | 2006-2 | 2006-1
2005-12 | 2005-11 | 2005-10 | 2005-9 | 2005-8 | 2005-7 | 2005-6