OBS!

NedlagdMy logo.. Detta är historiken. 
Bloggen fortsätter på: 
blogg.ngn.nu2006-feb-28
Bildning
Bibliotek
Var ju till biblioteken i går. På kvällen, i förrgår, satt jag och fixade s.k. fjärrlån, via internet. Biblioteket på HV (Högskolan Väst f.d. HTU: Högskolan Trollhättan Uddevalla) är mottagare av fjärrlån och det hela skedde via biblioteksdatabasen LIBRIS. Tyckte det var lite konstigt att det inte var stadsbiblioteket.
En bok fick jag också problem med. Jag visste att den fanns i Göteborg. Men den dök inte upp i några databaser, förutom den i Göteborg då.
Jag skrev då ett meddelande till Stadsbiblioteket i Göteborg, via deras hemsida ”kontakta oss”, Ni vet. För att fråga hur jag skulle kunna få den via fjärrlån.
Jag fick svar, i går, från Karlstad? Den duktiga människan hade tagit reda på att boken jag sökte fanns i Göteborg, man tackar? Jag fick också veta att det faktiskt endast var där den fanns, i ett exemplar. Jag kunde också köpa den via www.bokus.com och priset är 436 kr. Och att den verkade vara slutsåld hos AdLibris. Sicken service!
Jag fick också veta att jag skulle höra med mitt eget bibliotek så att skulle försöka låna hem den.

Eftersom jag nu hade böcker att lämna tillbaka till Högskolans bibliotek och det var dit jag beställde två andra fjärrlånsböcker så knallar jag dit och undrar om de kan beställa hem aktuell bok (före detta hade jag varit till stadsbiblioteket och lämnat tillbaka en bok).

Bibliotekspersonalen hittar inte boken i någon databas. Jag säger då att den finns på stadsbiblioteket i Göteborg. Jag får då veta att de, biblioteken inom högskola/universitet inte har något samarbete med stadsbiblioteken?

Så jag fick knalla tillbaka till stadsbiblioteket och där fick den bibliotekspersonalen fylla i ett papper som jag fick skriva mina personuppgifter på. Jag nämnde då för denne person att jag kunde fixa fjärrlånen själv via LIBRIS biblioteksdatabas, till högskolan. Jag möttes av mäkta förvåning. Här märktes tydligt frånvaron av samarbete.

Jag började nu lura. Jag som allmänhet har tillgång till samtliga dessa bibliotek. Men de är inte samordnade i någon databas, via internet.

Det innebär att jag som allmänhet, eller studerande, för att söka en bok, att låna, måste ”kontakta” biblioteken på högskola/universitet, gymnasieskolor, stadsbiblioteket (inkl filialer) och sjukhusbiblioteken. Ingen av dessa har något samarbete eller finns i någon gemensam databas. Är inte det märkligt?

Finns det fler biblioteksgrupper?
10.01 

2006-feb-27
Blandat

Har filmat lite nu på morgonen.

Strax ska jag gå ut med hunden på en promenad, solen skiner. Men det är nog rackarns halt!

Ska åka till Trollhättan idag och lämna tillbaka böcker.

Eventuellt hälsar jag på mor och far.
11.06 

2006-feb-26
Nöjen
Lillsemester
Jag och hustrun har varit iväg en tur till stora staden Göteborg.

I torsdags (23/2) gav vi oss iväg. Första stället vi stannade på var Edet Rasta. Vi skulle tanka. Det gjorde vi inte, vi tycket bensinen var för dyr.
Däremot hade de billigt smågodis så det köpte vi.

ICA Kvantum å Ale Torg, var nästa anhalt. Bunkrade upp med lite ”nödvändigheter”.

Sist vi var söderut så var vi till IKEA och investerade i lite av livets nödtorft. Bl.a. en bunt handdukar. De där handdukarna hade ”häftats” ihop med en sådan där ”pistol” som skjuter en sådan där plastgrej med ”ankare” i ändan igenom rubbet.
I ”vår” bunt hade den på vägen tagit med sig ett gäng trådar, som hörde till handduken. Och dragit dessa liksom igenom rubbet ock dessutom lyckats liksom knyta i ”andra ändan”. Mycket märkligt. Men det gjorde handdukarna ”osnygga” och inte så funktionella.
Därför stannade vi också till vid IKEA, för att lämna tillbaka detta.
Vi passade givetvis på att äta mat och kika runt lite. Och jag blev lite fattigare när jag lämnade belysningsavdelningen.

Vandrarhemmet vid Slottsskogen, på Vegagatan, i Göteborg är ett trevligt ställe tycker vi. Där hade vi bokat ett trevligt tvåbäddsrum och så var bastun bokad två timmar, till mig.
Hustrun skulle till Rondo, vid Liseberg och titta på After Dark.

Hustrun tog spårvagn 6 till Korsvägen och jag tog popcorn, öl och en kvalitetsdeckare i pocketformat (Remo) med mig till bastun, efter att ha ledsagat hustrun till hållplasten.

After Dark var bra, kanske lite för mycket ”sexistisk”, men inte så det störde.
Bastun var helsexig eftersom jag var naken hela tiden. :-)

På fredagsmorgonen (24/2) frukosterade vi och sedan blev det rumsstädning och ett kånkande av väskor till bilen. Det är märkligt. Men när hustrun och jag ger oss iväg på ”turer” som innebär en eller två övernattningar så har vi med oss väskor för flera månader?

Jag körde bilen till parkeringen vid Svenska Mässan och hustrun tog apostlahästarna in till centrum.

När jag parkerat bilen och tog riktning mot stadsbiblioteket vid Avenyn så blev jag kissnödig. Hotell Gothia tycket jag var en bra plats att hjälpa mig med det problemet. Jag gick till hissarna. Tänkte att uppe vid restauranten har de säkert toaletter.
I hissen hände inget när jag trycket på knapparna. En trevlig flicka kommer in i hissen och tittar på mig och säger; ”Du måste ha plastkort för att kunna åka hiss!”, ”Å fan! Måste man ha det med sig!”, svarar jag då och anstränger mig för att se vilsen ut. Varpå flickan fixar till det så jag kan komma upp till 23:e våningen.

På biblioteket hittade jag tre böcker som verkade lovande. Frågade om jag kunde få låna dem där och lämna tillbaka dem i Vänersborg. Icke! Däremot kunde jag i Vänersborg beställa böckerna på s.k. fjärrlån Och då kan jag hämta och lämna böckerna i Vänersborg (!?). Fast som bibliotekspersonalen sa; ”Det är ju inte säker att det är just de där böckerna härifrån som kommer.”

Sakta strosade jag nedför Avenyn, kollade lite bokreor, kom på att jag kunde besöka Clas Ohlson i Femmanhuset. Då inger hustrun, så vi bestämmer att vi ska träffas och fika eller äta. Det blev mat.

Efter en del kollande och faktiskt handlande på Clas Ohlson så skulle vi ta spårvagn 4 till Korsvägen. På väg dit upptäcker jag att jag inte har grejerna med mig som jag handlade på Clas Ohlson. Jag blev så ”disträ” där nere vid kassan. Dels ringde hustrun på telefonen men det var så dålig mottagning så det funkade inte och dels så var det en annan kund som ”larmade” vid kassan bredvid och det är ju alltid intressant.
I det här fallet visade det sig att det var en dokumentmapp som mannen hade haft i flera år. Men personalen menade att det i den fanns en ”larmremsa”, annars skulle det inte ”larma”. Mannen såg minst sagt konfunderad ut. Den där mappen, menade han, hade han burit in och ut i hur många affärer som helst, i flera år, utan att den larmat. Stackarn, han kommer väl å gå lös på den där dokumentmappen (i skinn) med en kniv för att försöka hitta den där ”remsan”.
Kassapersonalen hade tagit hand om mina varor och jag blev upplyst om, när jag påpekade min ”vilsenhet”, att jag därmed är med i en klubb som är aktiva ca 300-400 gånger i veckan. Kändes faktiskt lite bättre.

Utanför mässan stod den snyggare hälften av ett par som vi umgås allt för sällan med. Vi hade bestämt att vi skulle ”göra mässan” tillsammans.

Ca kl 18:00 kom den manliga delen av paret. Han är förresten avbildad här nere. Det är han som står bredvid mig på fotot från Paris, utanför vandrarhemmet. Där har han en massa hår – det har han inte nu.

Inne på mässan var jag bl.a. med på ett seminarium om choklad. Det var intressant. Riktigt fin choklad, med kakao upp mot och nära 100% måste inte vara mörk och den måste inte alls smaka bittert. Smakar den bittert är den av sämre kvalitet, faktiskt. Och så ska den smälta relativt fort i munhålan. Och när man bryter den ska det knäppa till, då är den väl ”punchad”.

Kompisen missade chokladen precis. Vi angrep i stället vinprovningen. Det var kul. Min kamrat är en hejare på vin, så det var bara att glida med.

Precis innan vi lämnade mässan hade jag bestämt att jag skulle köpa en Tempur-kudde. Den jag hade började bli lite ålderstigen. Jag prövade ut en och frågade vad de skulle ha 850 SEK !!!!. Och då var det ett rabatterat mässpris? Jag gjorde processen kort och gled därifrån. Hemma kan jag köpa en likadan kudde för 400-500 SEK. Jag hade ingen lust att stå å käbbla med den där försäljaren om det. F-n va’ en del de lurar folk.

På kvällen blev det tjôt och lite tilltugg. Märkligt, fastän vi var proppmätta så nog skråen går det ned lite till?

Sov gott, frukost, packade bilen (25/2). Sedan resa in till Kungsmässan. Kompisen skulle spela tennis så jag och hustrun kollade i affärer. Kompisens fru var hos frissan. Jag besinnade mig och köpte endast 2 st uppladdningsbara AAA batterier (99 SEK).

Efter träningen och Kungsmässan så åkte vi till Kviberg och ”saluhallarna” där i regementets gamla stallar.

Klart kul att uppleva. Där finns allt och lite till. Jag köpte en packe med James Bond serietidningar från 1988. Käkade och fikade och som avslutning blev det att köpa frukt och grönsaker. Mot slutet höll vi på att frysa ihjäl.

Hejdå och löfte om att ses snart. Vi lämnade våra vänner på parkeringen vid Kviberg. Sedan skulle jag köra närmsta vägen till 45:an. Vi hamnade givetvis på E20 mot Stockholm. Utmed den vägen i höjd med Partille så fanns ett JULA-varuhus. Dit ville jag. Och lämnade det stället med ytterligare belysningsapparatur.
Sedan hittade vi 45:an efter att ha passerat Partille, Angered och Kortedala.

Väl hemma var vi nöjda över att vi var relativt tidiga. Vi skulle i lugn och ro kunna titta på uttagningen till melodifestivalen. 20:00. Och då får vi veta, av Lena PH, att vi missat det hela eftersom det p.g.a. OS var tidigarelagt en timma – snopet!

Hunden fick en relativt tidig kvällspromenad och sedan blev det sängen.

Nu, i dag, är det en fantastiskt vacker dag, här. Kallt, men solen skiner.
10.04 

2006-feb-23
Internet
Bredbandsföretag
Har följt debatten om detta med ”fart” på internet. En del bredbandleverantörer är ju lite ”luddiga” när det gäller om vilken ”fart” man egentligen får.

Noterade nu på ComHem’s senaste utskick att där står tydligt ”upp till” xxx kbit eller Mbit. Och det är ju bra. Eller?

Kan man inte tänka sig följande lösning: En just lösning, för konsumenten, vore ju om jag betalade för en ”möjlig” högsta hastighet men att jag sedan bara behöver betala ”verklig” hastighet. En slags maxtaxa. Eventuellt skulle man kunna tänka sig ett minibelopp och ett maxbelopp. Det här är ju fullt genomförbart!

Handlar väl mer om vilken bredbandsleverantör som vill vara kundvänlig. Eller är jag naiv? Går alltid kapitalet i främsta ledet?

Nöje
Idag åker hustrun och jag till Göteborg. Där ska vi roa oss lite smått och bo på vandrarhem.
08.09
kommentarer  
Jag ser fram emot att höra vad ni roade er med i Göteborg
Siv I

- Inget namn
- 2006-feb-23 08.29

Tja Siv!
Läs längre upp.

- Nisse
- 2006-feb-26 04.08


2006-feb-22
Blandat
Motion/hälsa
I går var jag till Friskis&Svettis och testade en s.k. Ki-jympa. Det lär nog dröja innan jag gör det igen. Jag mår inte så värst bra i kroppen idag och då har jag ingen träningsvärk.

Mitt på dagen var jag ute med hunden och gick med stavar. Kändes rätt bra. Kortade ned dem lite.

I dag ska jag till sjukgymnastiken. Det är många träningsmoment nu. 1,5 timmar tar det att gå igenom allt.

Djurliv
I går kväll, eller i natt, när jag var ute med hunden såg jag en räv. Det gjorde inte hunden. Men däremot kände hon lukten. Hon är kul å titta på, vårt yrväder, när hon försöker hitta det där som luktar så spännande.

För flera dagar sedan såg jag en häger? Kollade upp det där och jodå, om det varit flera milda vintrar så kan de stanna. Taskigt val av denne häger om man så säger.

Teoretiskt kunskapssökande
Håller ju på med förkovrandet inom DV-tekniken. Det går sakta man säkert. Har ”hakat” upp mig lite i ”färgläran” det är ett ruggigt spännande område, om man nu är lagd åt det hållet.
09.59
kommentarer  
du har lite tur du som får se räven i naturen. tyvärr ser jag bara dem som förirrat sig ut på motorvägarna.

- vänsterchaffisen
- 2006-feb-22 06.35

vänsterchaffisen:
Hejsan och välkommen!
Det är inte ofta jag ser räv. Bor ju i tättbebyggt område.
Utan jag är, som du, mer van att se dem på vägarna och de jag sett har varit överkörda.
För ca 20 år sedan bodde jag på landet då såg en liksom räv på riktigt.

Den här räven jag såg, är väl troligtvis "framtvingad" av snömängden.

- nisse
- 2006-feb-22 08.15


2006-feb-20
Händighet
Gör det själv
”Kan själv”. Är nog ett begrepp jag tagit till mig. Det är få saker jag inte prövat. Det är klart att det finns massor jag inte gjort men det beror mer på tidsbrist än intresse. Men det som dyker upp, det vill jag gärna göra själv. I alla fall lära mig hur man gör.

Att sy tycket jag var roligt relativt tidigt. Att välja syslöjd som kille 1968 var väl inte det vanligaste. Men vi var faktiskt tre killar på den tiden Conny och Ted vill jag minnas att de hette.

Där sydde jag en blommig strandkavaj av frotté. Jag var utomordentligt dyster när jag inte kunde ha den längre.

Hittade faktiskt en bild där jag har den på mig. Bilden är tagen utanför ett vandrarhem i Paris. Vi var tre kompisar som var ute och tågluffade (1974).Därefter har jag sytt en massa; kläder och mjukisdjur.

Och nu i går så bytte jag dragkedja i ett par jeans och då tänkte jag att det där dokumenterar jag och lägger ut på nätet. Det kanske kan ”trigga” andra gubbar att ”göra själv”.

Dessutom finns det en hel hop kvinnor som inte kan. Jag lärde min hustru hur man gör när man byter dragkedja.

Var så goda: Do It Your Self: Steg-för-steg byt dragkedja.
12.34
kommentarer  
Du har inte möjligen en ledig, trevlig bror som också är bra på att sy? :-)

- ab  hemsida 
- 2006-feb-21 04.18

ab:
Tjena Annika!
Jag HAR en trevlig bror men han är inte ledig. Sorry.

- Nisse
- 2006-feb-21 04.45


2006-feb-19
Hälsa
Hälso- och sjukvård
En stor del av min ofrivilliga fritid ägnar jag åt att dela med mig av mina erfarenheter till personer som kontaktar mig via ePost. De flesta har liknande besvär som jag haft och vill då veta mer.

Allt för många beskriver att de får tjata sig till undersökningar, remisser och korrekt diagnos.
Allt för många har också problem med Försäkringskassan.
Allt för många får rent oprofessionella besked från doktorer.

Det jag inte förstår är följande:
1. Tjänar samhället på att tillåta doktorer (hälso- och sjukvården) att inte ge en sjuk person en korrekt diagnos?

2. Doktorer säger att det är dyrt med magnetröntgen s.k. MR (ca 8000 SEK / undersökning) och därför remitterar de en magnetröntgen endast när de misstänker att det kanske måste opereras. Är detta sant? Att en magnetkameraundersökning relaterad till en persons sjukskrivning är dyr?

3. Av doktorer har jag fått höra att om man magnetröntgar och det finns ”något där” så förstorar eller så ”hänger personen upp sig” på detta ”fynd” och riskerar därmed att förstärka sina besvär.
Min erfarenhet är tvärt om! Får du veta vad det är som orsakar dina besvär så har du mycket lättare att förhålla dig till dem och då leder det ofta till att jag faktiskt får färre problem. Vem har rätt? Jag eller doktorerna?

4. Av vilken anledning har ”alla” doktorer hängt upp sig på undersökningar som visar att i ca 60% av alla som söker för ryggrelaterade problem så ”läker det sig av sig självt” om man inte gör något mer än sjukskriver? (Kallas konservativ behandling). Med beskedet att; har det inte gett med sig efter 3 veckor så får du återkomma.
Problemet här är att om jag nu tillhör de där 40% så säger ”samma” undersökningar att åtgärder (undersökningar & behandling) är avgörande för rehabiliteringsperioden om man sätter in dessa tidigare än 3 veckor.
Detta innebär att doktorer ”medvetet” skapar långtidssjuka med kroniska besvär bara för att de chansar och ”tror” att en person kanske kan tillhöra en ”majoritet” – hur vetenskapligt är det?

Jag har massor med fler frågor men jag får väl pyttsa ut ett antal i taget.
12.23 

2006-feb-18
Hälsa
Läget
Är hyfsat. Känner fortfarande av ”pärsen” efter torsdagens statistinsats. Nackspärrsliknande värk i nackmuskler på vänster sida. ”Svider” lite under vänsterfoten, yttersidan. Samt lite ”pirr” i höger stortån. Dessutom lite mer värk i högerarmen än vanligt och mer känselbortfall i höger tumme samt ökande ”tjut” i huvudet.

Den ökande intensiteten i sjukgymnastiken kan ha en viss betydelse också.

Modern
Fick i dag reda på att mor blev illa behandlad på lasarettet när hon skulle få ett s.k. ”stift” utdraget i underarmen.
Först så kände och klämde doktorn efter för att hitta var änden på stiftet var. Och detta gjorde ont, på mor, hon har ju haft problem med vävnadsirritation.
Sedan trodde sig doktorn ha hittat stiftändan och ritade en cirkel på armen och lokalbedövade. Och gick sedan.
Och mor väntade och väntade och väntade…

Efter en väldigt lång stund får mor höra att doktorn gått? Nåja efter 10 minuter har tydligen personalen fått tag på doktorn och denne dyker upp. Mor är då orolig för att bedövningen släppt, hon tycker att det känns så.
Inte då, menar doktorn, det sitter i flera timmar.

Inte f-n var det bedövat. Mor genomled en liten operation i underarmen utan bedövning och dessutom hittar inte doktorn stiftändan? Mors redan höga blodtryck rusar i höjden – detta oroar doktorn?

Nu ska hon få åka dit en gång till. Då ska de göra en ”genomlysning”, först. (?!?) [Man tar en stark lampa och håller den nära armen och så tittar men från andra sidan]

Av vilken anledning gjordes inte detta vid första tillfället?
Och av vilken anledning tittar inte doktorn på röntgenplåtarna som bara är några veckor gamla för att se hur stiftet ligger?

Och som kaka på moset menade personalen att mor inte var berättigad till sjukresa.

Mor ångrade att hon inte åkte därifrån, som hon tänkte, när hon fick sitta där å vänta så länge. Nu får hon ju ändå åka dit en gång till.
12.29
kommentarer  
Hej!
Önskar dej god bättring!
Går själv hemma med misstänkt diskbråck i halsryggen, väntar på MR röntgen i mars.

- Ingela e-post  hemsida 
- 2006-feb-18 06.56

Ingela:
Och du ska givetvis ha lycka till med din MR i mars.

- Nisse
- 2006-feb-18 07.50


2006-feb-17
Media
Statist
Då har jag alltså deltagit som statist i filmen ”När mörkret faller”, en thriller av regissören Anders Nilsson (Noll tolerans, Livvakterna och Den tredje vågen).

Det var ett cocktailparty, vi höll på från 14:30-23:00 (Jag har ljusgrå kostym på mig). Mycket väntan blev det. Men det var utomordentligt spännande att få se hur proffsen jobbar med film och hur regissören resonerar och diskuterar. Och alla tekniker samt vilket väloljat maskineri det hela är. Alla vet sin plats och har sin uppgift.
Ska villigt erkänna att jag var mest intresserad av att studera kameramännen, ljus- och ljudteknikerna, eller alla i "teamet".

Med i filmen är bl.a.: Lia Boysen, Reuben Sallmander, Per Graffman, Peter Engman, Anja Lundqvist, Oldoz Javidi, Bahar Pars.

Anders Nilsson står för manus och regi i tätt samarbete med producenten Joakim Hansson. Filmen produceras av Sonet Film i samproduktion med Film i Väst, TV3, Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Marianne Arhne, Multimedia Film und Fernseh och Film Förderung Hamburg.

Premiär hösten 2006.

Ni kan läsa mer på (samma text i bägge):
Film i Väst
Sonet film
10.28 

2006-feb-16
Media
Film
I eftermiddag/kväll är jag kallad till att vara statist i en film. Ett cocktailparty. Ska bli spännande att få uppleva proffsfilmvärlden.
13.05 

2006-feb-15
Internet
Digital Video (DV)
Ni som är lika oerhört vetgiriga som jag är kan nu kolla mina ”djupdykningar”, inom området Digital Videoteknik, på följande sida: DV-teknik

Och givetvis är jag oerhört intresserad av synpunkter dels på innehållet, dels på sidans utseende samt gärna förslag på vad som skulle kunna vara kul, nyttigt eller vad vi nu ska kalla det och som ni tycker att jag skulle ta upp under den här ”rubriken”: DV-teknik.
20.44 

Hälsa
Åderlåtning
Idag har jag varit till vårdcentralen nu på förmiddagen och åderlåtit mig. 4 rör tömde ur mig.

Det är inför det stundande läkarbesöket som ska utreda hur det är med min eventuella gluten- och/eller lactosintolerans.

Nu behöver jag ju inte vara någon Einstein för att själv komma fram till att jag mår bättre när jag inte äter ”mjuka” eller ”råa” spannmålsprodukter. Är det tillagade eller uppvärmda går det bättre.

Egentligen ville jag bara komma till en dietist för att få kostråd. Men vägen dit måste alltså gå via åderlåtning och läkarbesök – så det så!

Hade en släng av mitt s.k. ljumskproblem nu på morgonen? Kan det bero på att jag slarvar med stretchen av m. iliopsoas? Den muskeln hjälper till att dra lårbenet uppåt. Den fäster i nedre delen av ryggraden och i övre delen av lårbenet.

Nu ska jag ”kasta mig” över vetskapen om den digitala videotekniken (DV) igen.
10.04 

2006-feb-14
Ekonomi
Banken
Nu har jag varit till banken och träffat min personlige bankperson.

Och nu har jag tagit bort ”alla” krediter jag hade. Skulden har vi lagt över på ett medlemslån.

Passade också på att få mig ett eget bankfack (fick det kostnadsfritt resten av året).

Mor&Far har problem med sin skrivare ”alla lampor blinkar”. Efter att jag ätit tar jag och sticket dit. Tar vägen om biblioteket och lånar någon passande talbok till far också. Han ska få låna min CD-Freestyle och testa hur det är att ligga och lyssna på böcker.

Digital videoteknik
Annars har jag fullt upp med att gräva ned mig i den digitala videotekniken. Har väl kommit en bit på väg med själva CCD-tekniken. Det som fattas där är att Samsung hör av sig med de specifikationer jag vill ha.

Inom kort kommer jag att lägga ut en sida om detta, återkommer. Tänkta rubriker:
Ljus/Färg
Filter
Objektiv
Linser
Slutare
Bländare
CCD
Kommunikation (DV)videokamera – PC
Att ”fånga” digital video (capture)
Redigera
Bränna CD/DVD
DVD-spelare
TV
13.16
kommentarer  

Hoppas du har en fin dag och kväll

Kram NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2006-feb-14 13.00

NoMi:
Hejsan tjejen!

En go kväll till dig!

Ett helt gäng kramar tycker jag du kan få när det nu är alla hjärtans dag å allt.

- Nisse
- 2006-feb-14 14.11


2006-feb-13
Kunskap
Biblioteket
Har varit till litteraturens högborg – biblioteket. Jag jagar kunskap om den digitala videokamerans ljuskänsliga platta, även kallad CCD.

Jag vill veta så mycket som möjligt dels för att jag mår bra av att veta men också för att få kunskap om detta medias möjligheter och begränsningar.

Jag återkommer – snart – om en sammanställning om vad jag ”fått ihop”.
15.39
kommentarer  
Du är verkligen en apparatfreak! Helt fantastisk att någon kan vara så uppslukad av tekniken. Jag menar inget illa med det - jag är bara förundrad!

- kjerstin
- 2006-feb-13 11.11

kjerstin:
Hejsan!
Jo..., emellanåt..., så kan även jag konstatera att mycket apparater blir det.

Vad är det som driver en? Kunskapstörst och intresse, tror jag är de främsta.

- Nisse
- 2006-feb-13 11.41


2006-feb-12
Teknik
Mediaproblem
Ju mer man lär sig ju mer finns det att lära eller så upptäcker man att kunskapen ibland är medvetet dold.

Jag har problem med DV-tekniken. DV (Digital Video) ska ju vara VHS vida överlägsen.

När jag filmar med DV-kameran och sedan för över det till datorn (då ser det fortfarande bra ut) och sedan bränner en DVD så ”försvinner” färgerna?

Har sökt förklaring på det här – utan framgång.

Jag har ställt samman ett antal relaterade frågor och dels skickat dem till Samsung och del ett filmforum (Voodoo Film). Jag ska också översätta en del av dem till engelska och skicka till Nero (brännarprogramtillverkaren).

Frågorna:
Kamera: Samsung VP-D351
1. Är bländaren i kameran digital eller "fysisk"?

2. Är slutaren i kameran digital eller "fysisk"?

3. Det står att objektivet har en diameter om 30mm. Är inte det diameterfattningen för t.ex. filter, vidvinkeltillsatts och teletillsatts? Själva objektivet (glaset/linsen) verkar vara kring 20mm i diameter. Vad är det exakta värdet?

4. Hur ljuskänslig är CCD'n? Jag kan läsa mig till 3lux. Men vad blir det i ISO? Bra att veta då det kan begränsa möjligheterna att manipulera med slutare och bländare.

5. Hur fungerar egentligen bländarstegen i kameran? När jag ändrar slutartiden från 1/50 till 1/120 så ändras bländaren (Autoläge) från 17 till 20. Hur har Samsung tänkt där?

6. Vilken / vilka programvaror rekommenderas för bästa kvalitet (till rimligt pris) vid s.k. capture (från VP-D351 via FireWire till PC), redigering och bränna till DVD.
Nu använder jag Nero 7 och får problem med färgåtergivningen när jag bränner (film)DVD. Det blir i princip ljusgrått alltihopa, om jag låter automatiken råda. Jag filmar i en belysning som ger 390 lux till kameran (mätt framför objektivet). Belysningen i rummet är ca 900 lux (mätt horisontellt ca 60 cm över golv).

7. Vad är det för egentlig skillnad mellan videoCD och DVD. Är det MPEG1 respektive MPEG2?

Har någon av Er svar på något av ovanstående skulle jag bli väldigt tacksam om jag finge få ta del av den kunskapen.
09.36 

2006-feb-11
Ekonomi
VISA-kredit
Nu har jag bestämt mig. Jag ska ”ta bort” VISA-krediten. I alla fall minska kreditgränsen ned till 1000-2000 SEK, om det går?
Jag är omöjlig, Är jag ute och ”kikar” i affärer och får se ett ”erbjudande” eller ett ”lågt” pris, kan jag inte låta bli. Om det nu är något jag funderat på att köpa – förståss.

I går, på WebShop Vänersborg, köpte jag en Extern iomega USB 2 hårdisk om 300 GB (ska ha den till mina filmer) [1795 SEK]. 1st 2-portars USB-2 ”plåt” för montering på ledig s.k. PCI plats bak å datorn [30 SEK]. Jag fick nu användning för den tomma USB 2 kontakten som jag hade på moderkortet (efter kortläsaren). 1st fp m 5st DVD+RW (Traxdata) [100 SEK].
I Uddevalla, Torp, Jula, köpte jag en ljusmätare (standard ST-1300) [299 SEK]. Den mäter lux från 0-50000. Och så en fp med 10st DVD+RW Philips i Teknikmagasinet [169 SEK].

I förrgår köpte jag en s.k. CD-Case på Rusta; 144 cd/dvd [99 SEK].

Så nu får det vara slut!
10.13
kommentarer  
Hum....!
Låter som när man på julaftonskvällen lovar att "aldrig mer äta" eller dagen efter en rejäl fest lovar att "aldrig mer dricka" !! :-))

- Katrin e-post
- 2006-feb-11 17.26

Katrin:
Du menar - du tror inte på att det håller?

Du kan ju - då borde ju jag kunna lära mig.

- NGN
- 2006-feb-11 18.07

Känner igen mig och inte blir det lättare när de nu gör reklam ... för VISA - Njut varje dag!

Monika

- ringborg  hemsida 
- 2006-feb-12 05.37

ringborg:
Hej Monika!

Reklam? Jag trodde det var mer skrämselpropaganda typ: "Se här vilka 'prylar' man köper."
Är de 'nödvändiga'? Hade jag köpt dem om jag sparat till motsvarande summor?
Hade jag prioriterat annat?

Fast, det är klart, visst skänker det njutning :-)

- Nisse
- 2006-feb-12 05.43


2006-feb-10
Nöje
Orientalisk afton
MÅGott. Eleverna på Magnus Åbergsgymnasiets Restaurantlinje i Trollhättan har arbetat med att skapa en Orientalisk afton, i projektform.

De lyckades över förväntan.

Maten var, i mitt tycke, en fullträff. Den visade verkligen vad vi ”feta” husmanssvenskar kan göra av råvaror som vi normalt anser vara ”tråkiga”.

Utöver maten och en himla bra service så serverades det också anatomiska läckerheter. En flicka som visade hur detta med magdans går till. Och att röra sig snyggt i största allmänhet.

Ser man det inte med egna ögon så tror man inte på det. Det var faktiskt första gången, i mitt liv, som jag såg det live. Och därmed kan jag konstatera att det är inget trick.

Att det vickas på höfter, det har jag väl sett, men på det sättet? Och hur gör människan när hon får endast rumpan att skaka? Överkroppen är still och fötterna står stadigt i golvet och knäna är så gott som orörliga? Obegripligt.
Visst begriper jag att det är muskelkontroll som vi vanliga dödliga inte är behäftade med, men ändå?

Ska jag få min stjärt att skaka till en gång, på det viset så måste jag hoppa upp och landa stumt jämfota. Och det är något jag INTE gör.

Till hösten planerar jag ju å börja arbetsträna och återuppta mitt ledarskap inom Friskis&Svettis. När jag sätter ihop det passet ska jag definitivt ha med höftvickande, bröst- och rumpskakande. En å annan smidigt flytande hand-, armrörelse kan det kanske också bli. Vi karlar behöver bli smidigare.
10.28
kommentarer  
Höll med om din sista mening att ni karlar behöver bli lite smidigare, men inte blir du väl det genom att gå på middagar?

- leena
- 2006-feb-10 19.21

leena:
Hej!
Skråen vet. Den mat vi blev serverade på denna orientaliska afton är nog så nära GI-mat man kan komma.

Om jag höll mig till mat med de råvarorna så skulle jag definitivt gå ned mina extra 15kg och därmed öka sannolikheten för en eventuell ökad smidighet.

Jag jobbar på det.

*viskar* Middagarna är inte min idé, det är hustrun.

- Nisse
- 2006-feb-11 03.49


2006-feb-09
Allmänt
Dagen i går fungerade utmärkt! Dock, om jag inte ställt klockan efter att jag rastat hunden och vilat så hade jag försovit mig, till sjukgymnastiken. ”Vilandet” blev ett sovande på 1,5 tim.

Det var jättegott med Tacos och hustrun hade gjort en jättesmarrig efterrätt så nu är den eventuella viktnedgången som bortblåst.

Idag försöker jag återigen få till det med amatörfilmandet. Nu prövar jag med 4x500W och DV-kameran på slutare: 1/1000 och bländaren: 29 (har fortfarande inte hört något från Samsung om hu det förhåller sig med bländare, dels om den är digital eller inte och dels om detta med ’omvänd’ ljuseffekt. Man får ju mer ljus med högre bländartal?)

Nu ska jag ut i det snöande snöblasket och promenera med hunden.

I kväll ska hustrun och jag på orientalisk afton på MÅGott i Trollhättan.

Ha en bra resterande dag!
12.00 

2006-feb-08
Teknik
Filmteknik
I sanning en knepig konst – men givetvis utmanande. Har stött på ett märkligt fenomen. När jag filmar så har jag en kabel från kameran till TV’n (via DVD/VHS-apparaten). Jag kan då kontrollera vad som verkligen kommer med i TV-rutan samt ljussättningen.

När jag sedan ”fångar”(Capture) DV-filmen från DV-videokameran, via FireWire (IEEE1394), till Datorn med hjälp av Nero 7 (t.ex.) och därefter ytterligare (via Nero 7) bränner det till DVD. Så ”försvinner" ca 75% av färgen? I TV’n. Tittar jag på DVD-filmen via datorns DVD och i Datamonitorn så har jag kanske bara 25% färgförlust.

Jag inser ju att det försvinner en del ’information’ i omkodningen från DV-formatet till DVD. Man varför just så mycket färg och av vilken anledning blir det så mycket sämre i TV’n?

Har joxat med TVs-apparatens färg, kontrast & ljusmättnad och då blir det väl något bättre. Är TV’n så in i helsike kass?
Men, i läget från kameran till TV så visas ju nästan mer färgmättnad än det jag sedan ser i datamonitorn?

För att utesluta fel i Nero 7 har jag också testat hela ’kedjan’ via Cyberlink PowerProducer 1 också. Samma resultat.

Som en sista grej har jag också ’fångat’ DV-film via Windows MovieMaker 2 och sparat det som DV-AVI(PAL). Nu ska jag bränna det via Sonic RecordNow till DVD (som AVI-fil) och se hur det blir.

Annars, i dag
Gäller det att vila. Ska fixa lite förberedelser för en Tacomiddag. Sonen och flickvännen kommer i kväll.

Ca 11:00-12:00 har jag tänk att hunden och jag ska få sig en längre promenad. Jag med broddar under fötterna.

Klockan 15:00 ska jag till sjukgymnasten.
08.56 

2006-feb-07
Teknik
Filmteknik
I går pluggade jag filmteknik. Jag ’tror’ att jag fått grepp om det.

Tekniken inuti kameran, mycket schematiskt, bakifrån och framåt;
CCD:

(Charge Coupled Device). I mitt fall är den 1/6 tum (diagonalen) och är på 800000 pixlar
(hittar inget om ljuskänslighet (ISO (?)).
Pixlarna är de ljuskänsliga ’punkter’ som digitaliserar bildinformationen.

Slutare:
Slutaren kan ’öppna’ sig i olika hastigheter (del av sekund), bestämmer under hur lång tid CCD’n ska utsättas för ljus.

Bländare:
Bestämmer hur mycket ljus som ska släppas in mot CCD’n.

Objektiv1:
’Ställer in’ skärpan.

Objektiv2:
Detta objektivs avstånd från CCD’n bestämmer hur stor Zoom (tele) du kan få.

I samband med detta, viktiga begrepp (för min kamera);
Skärpa/fokus:

Bildens tydlighet. Här avgör givetvis hur många pixlar CCD’n har samt hur stor den är. Men kvalitén och mängden ljus har också stor betydelse.

Skärpedjup:
Det område framför och bakom objektet som upplevs skarpt. Det är alltid mer skärpa bakom objektet än framför.

Brännvidd:
Bredden på bilden.

Slutarhastighet:
1/10000, 1/4000, 1/2000, 1/1000, 1/500, 1/250, 1/120 och 1/50.
1/10000 ’kräver’ mycket ljus. En slutarhastighet som ger hög skärpa och litet skärpedjup. Typisk ’ute-slutartid’.
1/50, eftersom detta är en relativt lång slutartid så räcker det med relativt lite ljus (inneljus). Denna slutarhastigheten ger lägre skärpa, större skärpedjup.

Bländaröppning:
00-29. 00 är maximalt öppen och 29 är minsta öppningen. Ju lägre tal desto mer ljus. Ett lägre tal ger också sämre skärpa. Därav vikten av att ha så bra ljusförhållanden som möjligt ’utanför’ kameran, fram för objektivet.

Objektivdiameter:
30mm. Ju större diameter desto bättre.

Objektivkvalitet:
Kikar man på ’f’-talet kan den ’skvallra’ om objektivkvalitén. I mitt fall är den f1,6 i vidvinklelläge och f2,6 vid tele. Men man ’säger’ att objektivtes ’f’-tal är f1,6.
Ju lägre värde desto bättre kvalitet på objektivet (grovt).

Zoom:
20x. Inuti kameran flyttar sig ’grejerna’ (46-2,3=)43,7mm. Räknar vi om det till 35mm-’tänket’ så motsvarar det en zoom om ca 33-664 (vidvinkel-tele).
I teleläget är skärpedjupet litet.
I vidvinkelläget är skärpedjupet nästan oändligt.

Vitbalans:
Ska man filma ’scener’ och vid olika tidpunkter är manuell vitbalansering ett måste. Vitbalansering innebär att man ställer in kameran så att den får så ’rätt’ färger som möjligt.
Zooma in mot en vit eller ljusgrå yta som bör täcka bildytan till 80% och ’sätt’ vitbalansen.
Väljer man att ha automatisk vitbalans kan det hända att om en person lämnar bilden så ändras färgerna i scenen.

Fokus:
Samma som skärpa. Att sätta skärpan manuellt (fokusera) gör att videofilmandet blir mer ’stabilt’. Har man videokamera på autofokus så kan bilden tendera att ’åka’ mellan skarp och ’suddig’.

Kontrast:
När man filmar med videokamera eftersträvar man så lite kontrast som möjligt. Främst beroende på att videofilmandet är relativt dåligt på att visa kontrastövergångar.
Det är av den anledningen, bl.a., som just ljussättningen är så viktig.

Ljusmängd:
Bra ljus är ca 900 lux.
2x100w halogenljus (2-3m) = 1400-1600 lux.
100-500w halogenljus = 3200k (kelvin: färgtemperatur).
Stearinljus, 20cm: 10 lux (1000k).
Klar himmel mitt på dagen i solsken: 100000 lux (10000k)
10.26
kommentarer  
Läste på Voodoo Film Forum att bländaren i en DV-kamera är 'digital'?

Alltså ingen fysisk bländare.

Låter ju som ett utomordentligt fuskande?

- Nisse
- 2006-feb-08 05.09

Det som står under rubriken 'Brännvidd' stämmer inte.
Det ska mer vara: "Hur mycket av motivet som kommer med på bilden".
Jag har brännvidden 2,3-46mm.
2,3mm brännvid är vidvinkel - du får med mycket av motivet.
47mm brännvid är tele - du får med en mindre del av motivet.

- Nisse
- 2006-feb-15 12.15


2006-feb-06
Hälsa
Marginaler
Tolerans, tröskel, tålamod, uthållighet eller kalla det vad Ni vill. Det är i alla fall ett tillstånd jag besitter i begränsad omfattning.

I går var vi till Trestad Center. Det är en näringsidkare inne i Göfabs lokal som rear mattor. När vi kom dit visade det sig att Göfab öppnar 11:00.

Så då passade vi på att handla först, inne på Willys. Vi handlade på och så kom vi till kassorna. Lite folk, vi var ju tidiga. Men det var tydligen något problem med kassorna och datasystemet.

Vi stod som nummer två i en kö. Då säger en flicka till oss att vi kan flytta över till en annan kassa så försöker de där. Två personer med fulla vagnar följer efter oss.

Vi börjar lägga upp varor på bandet. Då säger flickan att det inte går. Vi ombeds lägga tillbaka varorna i vagnen och ställa oss i den andra kön.
Det är då det händer – gamen i människan kommer fram – eller vad det nu är för något. Både kärringen och gubben som står efter oss pilar givetvis fort som attan tillbaka till den andra kassan vilket får till effekt att vi hamnar sist i kön!

Här sitter en tapper pojk med en liten miniräknare och summerar så gott han kan. I slutändan ”vann” vi på det – ekonomiskt – men jag blev så ini h-e förbannad och lömsk på de där två sjakalerna som inte visade varken hänsyn eller förståelse.
Redan här kände jag hur trötthet, irritation och grinighet kom vällandes.

Nästa projekt var ju matthandlaren inne på Göfab. Kunde ha gått relativt smidigt om inte ordet ’eller’ fanns. Jag skiter i allt vad ’genus’ kallas och används till. Men måste kvinnor hålla på och vela så in i h-e med, typ, mattor? (Jodå det blev bra med mattorna.)

Hemma ställde jag mig och stekte hamburgare. Hustrun åkte och tittade på matsalsbord (?). Vi har ju ett?

Efter det fanns det inga krafter kvar. Jag lade mig ca 13:00 och vaknade ca 17:00 – inte ett dugg utvilad.

Nu idag har jag hämtat mig någorlunda.
08.32
kommentarer  
Jag känner igen det där. Man kommer först till busshållsplatsen och står där och väntar. Fler och fler kommer dit. Bussen kommer och de som kom sist ska på först. Nä, jag säger aldrig nånting utan låter dem hållas.. Kul att det blev bra med mattorna ialla fall :). Trevlig dag på dig!

- Linda
- 2006-feb-06 02.44

Linda:
Trevlig dag till dig också.

Det är änna otrevligt. Det finns säkert hur många situationer som helst, om man tänker efter, där "folk" uteslutande endast tänker på sig själva och fullständigt skiter i andra.

En får "härda ut". Jag tror nämligen att en god förebild smittar av sig lättare än en dålig.

- Nisse
- 2006-feb-06 05.32


2006-feb-05
Motion
F&S
I går blev det lagom rörelse på Frisksi&Svettis.

Efter det trevlig bastu med utomordentligt trevligt sällskap!

Nu ska vi åka och kolla mattor bl.a.
09.41 

2006-feb-04
Historier
Ett gäng historer kan väl vara kul så här på en lördag?

*********** Gustaf nr 5 2004 *************

- Vad krävs för att någon ska begravas under militära hedersbetygelser, undrade korpralen.
- Jo, svarade den värnpliktige, man ska väl först och främst vara död!

                #

Anderssons hade fått brev från sonsonen i det militära. Herr Andersson läser högt:
- I förra veckan, skriver han, blev han utnämnd till korpral.
- Kära hjärtanens, säger fru Andersson, alla redan. Han har alltid varit hemskt ärelysten av sig. Bara han nu inte ställer till med krig också …

                #

Lärarinnan i första klass berättar att en del barn föds för tidigt och en del för sent. Då räcker lille Pelle upp handen och ropar lyckligt:
- Tänk vilken tur jag hade som föddes på min födelsedag!

                #

Lille Erik frågar sin mamma varför pappan har så lite hår på huvudet.
- Det är för att han tänker så mycket.
- Men mamma, varför har du så mycket hår?

                #

- Ät upp den nyttiga spenaten nu, så får du fin frisk färg på kinderna.
- Nä, jag vill inte bli grön i ansiktet!

                #

Två småkillar slogs ute på gatan och en äldre dam rusade fram och frågade varför dom slogs. Då svarade den ene snabbt:
- Det började med att HAN slog tillbaka!

                #

En liten pojke hade just lärt sig att läsa. Han började bläddra i telefonkatalogen och utbrast förvånad:
- Andersson, Andersson, Andersson … det var en rackare till att ha många telefoner!

                #

Lilla Karin kommer ut från köket med husets största förskärare i handen:
- Titta här mamma, nu ser ni inte efter mig ordentligt igen!

                #

En far skulle försöka vara pedagogisk med sin lille son som hade lite marigt med matematiken.
- Om jag lägger tre ägg i korgen här på bordet och så tar jag två av dem. Hur många har jag kvar då?
- Men pappa, kan du verkligen lägga ägg? Varför köper i så fall mamma dom på ICA

                #

Det ringer i telefonen hemma hos Eriks familj. En röst säger:
- Hälsa mamma att jag kommer hem till er i kväll.
- Vem då?
- Bergström!
- Va? Jag hörde inte!
- Bertil, Erik, Rickard, Gustav, Sigurd, Tage, Rolf, Östen, Martin.
Lille Erik släpper förskräckt luren och ropar till sin mamma:
- Mamma, det kommer en hel massa gubbar hem till oss i kväll!

                #

Pär är ute och promenerar med sin hund. Han möter sin lärare i engelska som han har stor respekt för. Läraren stannar och frågar vänligt:
- Vad heter hunden?
- The … the dog!

***************************************
08.24 

2006-feb-03
Hälsa
Hälsoläget
Är gott eller acceptabelt. Trött. Sjukgymnastiken tar hårt på en. Nu ska jag dit i dag igen, kl 13:00. Men det verkar gå framåt, tycker jag.

Väsandet i huvudet är kvar. Likaså hudkänselbortfallet i halva höger tumme. Och jag får fortfarande ökande besvär om jag gör något ansträngande.

I dag ska jag roa mig med att hitta rätt ljussättning i sovrummet. Och så ska jag bränna en videoCD som visar skillnaden mellan tre olika kameratyper.
08.25 

2006-feb-02
Allmänt
Idag ska jag hjälpa mor till sjukhuset. De ska eventuellt släppa armen fri.

Efter det har jag stämt träff, med hustrun, i THN. Vi ska ut å äta på lokal. Kanske mor och far följer med?
08.26
kommentarer  
Det gick bra på lasarettet.

Nu sitter jag å fixar med mor och fars dator. Det krånglar med "internetuppkopplingen". Och det är en brandvägg som krånglar.

Installerade om den häromdagen och nu "vägrade" webläsaren - tills nu.

- Nisse
- 2006-feb-02 06.09


2006-feb-01
Skapande
Film
Idag ska jag då pröva den nya tekniken. Jag har ju gjort en första liten kortfilm som dokumenterar min morgonrutin. Det gjordes med en vanlig digitalkamera (i formatet 320x240 pixlar till AVI-fil) och i befintligt ljus.

Det blev lite kornigt och en hel del konstiga färger :-). Men jag lärde mig en hel del om klippning och att ta ”scener” i olika vinklar. Och skillnaden som uppstår om man filmar i helkropp eller överkropp.

Nu har jag då inhandlat lite mer filmljus (billigt på Rusta ’arbetsbelysning’) och en ny DV-videokamera. Ska samtidigt testa vår gamla VHS-C videokamera samt låta digitalkameran vara med. Ska bli kul och se skillnaderna.

Tystnad! Tagning…
08.09
kommentarer  
Den rackarns DV-videokameran "la av". Den satte igång å trassla band!

- Nisse
- 2006-feb-01 07.18

De tog tillbaka DV-videokameran och jag köpte en likadan fast oanvänd. Alltså +500 SKR.
Var detta ett 'smart' sätt att "lura" mig till att köpa en apparat till "fullpris"?

- Nisse
- 2006-feb-01 12.47


2006-jan-31
Teknik
DV-videokamera
Jag gjorde det. Jag vet inte om jag lurat mig själv eller vem som lurar vad. Men i går köpte jag en DV-videokamera. Jag har ju under ca en vecka kikat på det här och fastnade då för SAMSUNG VP-D351. På pixmania kostade den senast jag kollade: 2734 SEK.

I går var jag och ”kände” på den, på El-Giganten. De hade två demoex varav det ena var prissänkt till: 2490 SEK. Jag kunde inte låta bli, jag slog till. Utöver kameran blev det också; väska (329 SEK), 5 st DV-band TDK 60min (249 SEK), En kabel 4,5m FireWire IEEE1394 4/6 pol (199 SEK) och en 50-packe CR-R Verbatim 80min/700Mb (199 SEK)

Passade också på att köpa mer ljus (filmbelysning).

Väl hemma uppgraderade jag min programvara Nero 5.5 till Nero Premium 7.0 (48€). Den versionen har en hel bunt med ”verktyg” för att jobba med film; bl.a. s.k. ’videofångare’, filmredigering, ljudskapare/-redigering samt kunna lägga upp både videoCD och DVD.

Idag ska jag se om jag kan få tag på billiga kamerastativ. Jag vill ha två eller ett och så en sådan där skena så man kan sätta två kameror på ett stativ. Jag vill dels ha ett stativ för digitalkameran. Sedan vill jag ha ett (eller en skena) till den gamla VHS-C videokameran, jag vill testa hur stor kvalitetsskillnaden blir mellan teknikerna vid ett och samma inspelningstillfälle.
Visst, jag kan hålla på å byta kameror och köra scenerna dubbelt upp, men det lockar inte, så kan jag få tag på ett kamerastativ för ca 200 SEK så anser jag att det är värt det.

Jag ska också skära till vita pappskivor (reflektera ljus).
08.06
kommentarer  
Jaså, det är här du bor ... :-)

Allt är mycket bättre nu och det fungerar även med firefox - vet inte hur jag skall tacka dig, men du skall veta att jag är mycket tacksam ... autodidaktiker på området som jag är...

...

- ringborg  hemsida 
- 2006-jan-31 10.22

ringborg:
Välkommen! Och tack!
Autodidaktiker är inte att förakta.
Min pedagogiska och/eller didaktiska ansats är att det är ingen annan än du själv som står för "inlärandet".
Bara för att det sker i en skola så borgar det inte för att den kunskapen därför blir "mer din egen" än den du "lär själv".
Du "lär själv" i bägge situationerna.
Jag är självlärd (autodidaktiker) inom data och det är där jag nu tjänar mina pengar.

- Nisse
- 2006-jan-31 14.12

Det är sant det du säger, men du gav mig tips om sådant jag inte kommit på själv. Jag satte t. ex. inte ihop frånvaron av </IFRAME> med att ramarna inte syntes i Firefox.
Men lärdomen fanns där, annars hade jag inte vetat vad du pratade om. Ibland behövs någon som lägger saker och ting tillrätta ...
Den kunskap man får i en skola? Jag är av meningen att man inte får kunskap, snarare att man har tillgång till den och att man "plockar" det man behöver utifrån sina behov och vilja!

- ringborg
- 2006-feb-01 05.21

ringborg:
Så rätt. Det är inte många utbildare / lärare / pedagoger som har fattat det där. De ångar på och "lär ut" och så begriper de inte av vilken anledning det de "lär ut" inte "går in".
En duktig pedagog skapar först en atmosfär av motivation. Hjälper t.ex. en studerande att se helheten eller det jag nu ska "lära" vilket förhållningssätt ska jag ha till det och perspektivet?

- Nisse
- 2006-feb-01 05.42


2006-jan-30
Händelser
Glasögonen
I går hände det ”ultimata”. Hustrun går i byta-glasögon-tankar. Ja hon har gått ett steg längre. Hon har lånat hem ett gäng som nu ska synas, värderas och tyckas om. Två stycken utkristalliseras. ”Min” favorit och så hustruns.

Paus i handlingen.

Jag lämnar datorn för att gå ut i köket och dricka lite vatten. Vattenglaset står på köksbordet. Jag går fram och griper glaset och känner hur jag trampar på något.

Ett par glasögon. Och det är givetvis hustruns favoriter. Bägge plastglasen ”poppade” ut, det ena sprack. Den ena ”ögonringen” blev helt platt, den andra relativt intakt.

Jag började ju fundera på hur glasögonen hamnade på golvet – Katterna! Självklart.

Vid närmre inspektion visar det sig att bägge skalmarna (den del som sitter bakom öronen) är tuggade på, av tänder större än små vassa kattänder.

Hustrun lägger glasögonen på köksbordet. Efter att någon av katterna ”puttat” ned glasögonen från köksbordet så har hunden tassat fram och gnagt på skalmarna. Strax efter det kommer alltså jag och trampar på glasögonen. Är det max eller va?
08.34 

2006-jan-29
Allmänt
Lite av varje
Videokamera:
Har lagt planerna på en DV-videokamera på is. Plockade fram vår gamla Panasonic VHS-C NV-A3. Och undersökte den. Den har manuella möjligheter. Kvaliteten blir godkänd vid överföring från videokamera till PC.

Bredband:
Svåra beslut. Får klura på det där ett tag.

Sjukgymnastiken:
Går framåt. Sköter mig riktigt bra nu, med den dagliga sjukgymnastiken. Den jag gör hos sjukgymnasten blir ”tuffare” för var gång.

Bastun:
När jag skulle sätta på den, i går, så var den sönder. Du brukar jag säga till någon av ”pysslarna” så skruvar de bort något och trycker in en automatsäkring och så fungerar allt igen.
Jag ställde in min påse och gick iväg till jympan. Tänkte att någon av ”pysslarna” kanske hann med å fixa det där.
När jag kommer tillbaka från jympan och ska kolla, är nyckeln borta? Och min påse står där inne, inlåst.
Det blev å knalla iväg till ordföranden och gnälla lite (tack Marie M).
Troligtvis har bastuaggregatet gått sönder ordentligt den här gången. Hoppas i så fall att de kan få dit ett nytt relativt snart. Är i relativt stort behov av bastun nu i kylan och i rehabiliteringen.

Jympan:
I går var första gången jag var F&S-värd ”på riktigt” efter operationen. Kändes skönt att vara ”back in business”. Och det gick riktigt bra att röra sig. Träffade P & P, kul!

Sonen & Flickvännen:
Det hände mycket i går. Vi var bjudna till sonen & flickvännen på middag som tack för hjälpen han fick när han fyllde år. Flickvännens mamma & pappa var där också. Väldigt trevliga. Ja vi hade väldigt trevligt allihop.

Köksmöbler:
Skruvade ihop den sista köksstolen nu på morgonen. Vi var ju till IKEA på torsdagen och inhandlade ett köksbord (björk) och fyra stolar (bok) och så har vi sedan tidigare en möbel i ljus björk så det är lite olika träslag i köket nu.
Vi har ju levt med plastträdgårdsmöbler ett bra tag i köket så jag tycker det var utomordentligt skönt att få köket tillbaka, så att säga.
09.30 

arkiv
2007-12 | 2007-11 | 2007-10 | 2007-9 | 2007-8 | 2007-7 | 2007-6 | 2007-5 | 2007-4 | 2007-3 | 2007-2 | 2007-1
2006-12 | 2006-11 | 2006-10 | 2006-9 | 2006-8 | 2006-7 | 2006-6 | 2006-5 | 2006-4 | 2006-3 | 2006-2 | 2006-1
2005-12 | 2005-11 | 2005-10 | 2005-9 | 2005-8 | 2005-7 | 2005-6