OBS!

NedlagdMy logo.. Detta är historiken. 
Bloggen fortsätter på: 
blogg.ngn.nu2006-mar-31
Djur
Hunden
Hunden skadade det som kallas för den "extra trampdynan", en bit upp på höger framben.
Det blödde och så "läskigt" ut. Efter en nogrannare inspektion visade det sig att den där "trampdyneknoppen" fåt sig en smäll och var "sprucken". Jag slängde en boll in i skogen och det var nog då hon skadade sig. Så en kännser sig ju helt klart skyldig.
Men nu är det rengjort. Bara inte hunden slickar sönder det hela? Men de brukar fixa sådant där bra själva.

Hon visar fortfarande inga tecken på att må dåligt av att vara utan bukspottsmedicinen och det är ju bra.
11.47 

2006-mar-30
Diverse
Deklaration
Av vilken anledning drar F-kassan för lite i skatt? Nu fick jag restskatt på lite mer än 1700 SEK.
Som statlig myndighet borde de begripa bättre.

Hunden
Vi har slutat ge henne bukspottsmedicinen nu. Den 11/4 ska vi till veterinären och kolla om hennes bukspottskörtel har reparerat sig.
Är på gång med en hundpromenad.

Katterna
Verkar gå bra. De har var sitt torrfoder nu och de samsas bra och de äter den sort de tål.

Våren
Är den på gång nu? Det har smät bort massor och temperaturen står på plus och just nu skiner solen.
11.27 

2006-mar-29
Arbete
Jobbplanering
Fick klartecken från sjukgymnasten i dag om att det är OK att börja jobba.

Har skickat ett meddelande till bossen om att jag vill ha ett rehabmöte - så vi kan planera mitt återinträde i arbetslivet.

Mina besvär håller sig på en "rimlig" nivå och jag blir inte sämre. Magen får väl ta sin tid.
20.20 

2006-mar-28
Dygnet
Dagen
Har varit väldigt innehållsrik. Jag har hjälpt min far till tandläkaren, hämtat en bok på biblioteket, köpt riskakor, rastade hunden, ätit sallad som mor & far bjöd på, uträttade ett ärende, åkte till NÄL, hämtade hustrun, åkte tillbaka till Trollhättan och hälsade på en arbetskamrat som är mammaledig och där fick jag hålla lilla Thea.

Jösses va gôtt det är att få hålla en bebis i sina armar.

Sedan pratade vi en lång stund och fikade mina arbetskamrater och jag. Jag fikade riskakor och varmt vatten.

Vi åkte och hämtade hunden hos mor & far, hem. Jag kokade bovetegröt och åt den med rismjölk.

Tittat på TV. Grejat med ett JavaScript-problem. Och nu ska jag gå ut med hunden och sedan blir det bädden.
23.47
kommentarer  
vad är för skitmat du äter. riskakor och vatten, bovetegröt och rismjölk. om du hade röda vänstertankar kunde man ju kalla dig för en grönsakskommunist. äh, käka du. bara du mår bra av det.

- vänsterchaffisen  hemsida 
- 2006-mar-29 08.53

vänsterchaffisen:
Jag gör det inte pga några filosofiska tankar precis. Försöker jag äta något som innehåller mjölk, socker, fibrer eller (för) fett samt kaffedrickande, ja då känns det som om jag skulle gå av på mitten, ungefär.
Doktorn och jag är överens om att det är en irriterad (förbannad) tolfingertarm som spökar.
Har man, som jag, ätit värktabletter dagligen i flera år så kan just detta hända. Och sköter jag mig inte så riskerar jag att få svåra sår, i tarmen.

- Nisse
- 2006-mar-29 13.16


2006-mar-27
Hälsa
Magen
Känner mig som en förbannad gnällspik. Var till Bergagården på Hunneberg och inmundigade en delikat ekologisk buffé med bl.a. en sallad på hel spelt eller dinkel (gammalt ursprungsvete). Nu tror jag inte att det beror på spelten men i dag är magen inget vidare. (j-a skit!)
Ringde min vårdcentralsdoktor. Hade inga synliga tecken (blodproverna) på någon födoämnesallergi). Så det lutar mot en irriterad tolvfingertarm. Undvik; mjölk, socker (kolhydrater) & fibrer. Kaffe inte är någon höjdare heller (har jag inte druckit på 10 dagar).

Nacken
Känns riktigt bra. Har fortfarande problem med väsande/tjutande i huvudet, värk i underarmarna, känselbortfall i hö tumme och värk i hö överarm. Men det är inte så besvärande. Lite småvärk i ryggmuskulaturen.
Ska diskutera min utveckling med sjukgymnasten på onsdag.
09.54
kommentarer  
och ändå har du solsken i blicken! :)

- SANDRA e-post  hemsida 
- 2006-mar-27 03.03

SANDRA:
Tack! Du är en pärla!

- Nisse
- 2006-mar-27 04.21


2006-mar-26
Motion
F&S
I går var mina kamrater inom Friskis&Svettis VBG på s.k. funktionärsdag i F&S THN lokaler. Där fick de pröva på Aerobic och Ki-box. Hoppas de hade kul. Jag hade hemskt gärna velat vara med. Men nu var ju inte magen riktigt "fit for fight" liksom mina nackmuskler.

Annars sträcker sig mitt motionerande till promenader runt kvarteret med hunden.

Måtte snön försvinna snart så jag kan gå min trevliga "naturrunda".

Men, det ska tydligen komma mer snö och kallt som attan är det.
10.00 

2006-mar-25
Diverse
Hälsa
Magen är mycket bättre. Håller dock fortfarande ”sträng” diet.

Mina nackrelaterade besvär rehabiliteras sakta, men säkert. Det känns bra och jag har en positiv framsyn. Tänker mer och mer på att börja jobba.

I går fick jag ett märkligt meddelande, inlagt under i förrgår (Jag tog bort det, jag gör ofta så med anonyma inlägg). Det var en person från en dator på Arbetsmarkandsstyrelsen i Stockholm [*] som kl 15:53 tyckte att jag har ”manipulerat” den svenska hälso- och sjukvården och på så sätt att jag tillskansat mig ”förmåner”.

Personen menade vidare att dennes mamma som tydligen har det utomordentligt besvärligt skulle få en dräglig tillvaro om hon på liknande sätt kunnat ”manipulera” den Svenska hälso- och sjukvården. Jag önskar henne INTE det lidande och krångel jag råkat ut för!

Helt uppenbart har den här personen problem med läskunnigheten eller så är den inte kompetent att ta till sig det jag förmedlar. För, jag noterade att denne person varit inne på mina sidor som beskriver min sjukhistoria.
Det är ju utomordentligt underligt att det kan uppfattas som ”manipulerande”?

Eller? Jo, nog f-n har jag manipulerat! Jag har ägnat dagar, veckor och månader åt att klura ut hur jag ska förmå doktorerna till att förstå att jag behövde hjälp.
Jag satte ihop ett antal frågor vilka fick till effekt att de ”tvingades” till att erkänna sin okunnighet. Så manipulerade jag för att till slut få adekvat vård, behandling (operation) och rehabilitering.

Och precis som denne ”anonyme”, från Arbetsmarknadsstyrelsen, avslutar med att det är ”Pinsamt!” Så gör jag det också. Jag tycker det är pinsamt när jag möter eller råkar ut för ren och skär okunnighet. Jag förstå att personen valde att vara anonym.
Men jag inser att detta troligtvis är en person som har det ytterst besvärligt och sannolikt har stora problem.
Jag ser en ljusare framtid för egen del. Jag önskar dig ”anonyme” samma sak.
(Kommer du med mer anonyma inlägg så tar jag bort dem).

[*] Sannolikt Vattugatan 17, 11152 Stockholm. Servern som personen jobbade via står på: Latitud N 59,3333 grader och Longitud E 18,05 grader. Det kan vara på; Arbetsmarknadsstyrelsens kursgård, Aske, 197 92 BRO [Lat: N 59° 36' 30.77" Long: E 17° 38' 59.14"]

Frimärken
Huva! I dag har jag varit på min livs första frimärksauktion. Jag åkte dit för att kolla upp hur ”prisläget” ligger på auktionerna. Priset är lågt, väldigt lågt, oftast.
Det hindrade inte idioten Nisse från att vifta med ”spaden” rätt så ofta. Så för mig blev det dyrt (i mina pengar mätt). Men det var ROLIGT!
18.36 

2006-mar-24
Hälsa
Magen
Är fortfarande inte helt OK. Har ”ställt in” mig på en magsnäll diet. Sitter å funderar på om jag ska ställa in även denna dags sjukgymnastik? Är ju fortfarande ”slak” men jag behöver ju träningen?

Från tråkigt till roligt:
Dottern fyller år idag!
GRATTIS!
GRATTIS!
GRATTIS!
GRATTIS!
GRATTIS!
GRATTIS!
GRATTIS!
09.58
kommentarer  
Tack!

- Katrin
- 2006-mar-25 11.26


2006-mar-23
Hälsa
Åter till livet
Jo jag blev ordentligt sämre. Strax efter gårdagens meddelande kunde jag inte vara uppe längre. Magen höll på att tränga ut ur kroppen. Hunden fick tidernas kortaste rastning. Och så fick jag ställa klockan för sjukgymnastiken hade inte telefontid mellan 12:30-13:30.

Kunde inte äta någonting. Till slut hittade jag Andapsin läkemedelsskåpet och då lugnade det ned sig lite. Somnade. Och vaknade, i princip, nu på morgonen ca 08:00.

Känner mig bättre men vågar inte äta. Har tagit Andapsin och ett glas a-fil. Tydligen är tarmslemhinnan i tolvfingertarmen och/eller i tjocktarmen riktigt förbannad. Så det är nog lika bra att låta dem få vila ett tag.
09.55
kommentarer  
Hade själv liknande symtom för en tid sedan. Var en begynnande magsårshistoria. Käkade Losec och blev helt fri från det ganska snabbt.
Såg att du länkar till vår portal: Sverigesurfen förresten. Trevligt. Vi lägger in din blogg idag på vår "Bloggsida"
Krya på dig!
/Carl

- Carl Stridsberg e-post  hemsida 
- 2006-mar-23 10.04

Carl:
Tack.

- Nisse
- 2006-mar-23 17.23


2006-mar-22
Hälsa
GBG
Var ju till GBG i går på ”slutbesiktning”. Jag blev godkänd.
Nu återstår den medicinska rehabiliteringen i form av sjukgymnastik samt arbetsrehabilitering. Jag låter sjukgymnast och distriktsläkare råda mig hur jag nu ska gå vidare.

Magen
Krånglar utav helsike. Nu har jag värk. Känns som om det är något som ”fräter” – inifrån? Kommer ca 30-60 minuter efter det att jag ätit.

Jag får sätta mig på ”skonkost”.

Funderar på att ”ställa in” sjukgymnastiken i eftermiddag. Känner mig väldigt svag.
10.10 

2006-mar-21
Hälsa
Slutbesiktning
Idag bär det iväg till storstaden Göteborg och Sahlgrenska. Ska på slutbesiktning. Jag ska också hämta de röntgenplåtar jag beställde förra gången.

Efter läkarbesöket ska jag kolla runt i staden lite innan det bär i väg hemåt.
08.17 

2006-mar-20
Allmänt
FF
Har precis varit och lämnat hustrun vid tåget. Hon ska hälsa på en kompis.

Hälsa
Själv köpte jag en regionbiljett. Ska ju ned till Sahlgrenska/SU i morgon och då få träffa opererande doktorn, en sista gång – slutbesiktning.

Frimärken
Funderar mycket på hur jag ska lägga upp det hela på bästa sätt.
16.56 

2006-mar-19
Vad har hänt idag?
Städa, städa och städa…
Vila
Mor, far och son på middag
Vila
19.11 

2006-mar-18
Vad händer i dag?
Lite frimärkstrixande.
Ev rengöring av kattsandlådor.
Hundpromenad
Mat
Jympa m F&S (15:00 Önsjö Vänersborg) Välkomna!
Bastu (kanske några öl? Beror på om jag får sällskap.)
Mat
Melodifestivalen
09.29 

2006-mar-17
Diverse
Frimärken (programmering)
Kämpar på med klippandet.
Eftersom jag inte hittat någon katalogiseringsdatabas för frimärken som ”duger” så har jag börjat ”snickra” på en egen. Jag börjar med att i Excel lägga upp själva frimärksnumren (FACIT katalognummer) och katalogpriser. Dessa uppgifter ska sedan konverteras till en accessdatabas. Därefter gör jag en enklare applikation i Visual Basic. (VB .NET).

Promenad
Nu närmast blir det en promenad med hunden i det soliga vädret.

Mat
Blir det därefter.

Banken
En sväng in till bankfacket har jag tänkt att hinna med.

Sjukgymnastiken
Ska också få ett besök (13:00).
10.30
kommentarer  
Konstigt(?)
Jag gick och lade mig för att vila lite ca 14:30.
Hustrun väkte mig ca 18:00.
Jag var nog trött -:)

- Nisse
- 2006-mar-17 12.54


2006-mar-16
Hobby
Frimärken
Är strängt upptagen med att klippa stämplade frimärken från brev (ca 4000st). Vilka sedan ska läggas i blöt, fiskas upp, torkas och pressas.

Det finns olika sätt att roa sig på :-).
14.30
kommentarer  
kan du inte köra dem i tvättmaskinen och tumla sedan. du hinner gå ut i solen medan det där sköter sig själv.

- vänsterchaffisen  hemsida 
- 2006-mar-16 09.03

vänsterchaffisen:
Hi, hi... -:D

- Nisse
- 2006-mar-16 09.10


2006-mar-15
Diverse
Biblioteket
Var till högskolebiblioteket och hämtade den där boken som jag inte beställt och som högskolan bedömde att det inte var något för dem(!?)
De hade ingen vettig förklaring till vad det kom sig att de ändrat sig och inte heller till vad det kom sig att boken beställdes i mitt namn. Jag hade ju inte beställt den. Det gick ju inte?

Hustrun var till stadsbiblioteket och lämnade tillbaka de talböcker jag lånat åt far.

Frimärken
Har börjat kika lite på frimärken, igen. Är ju filatelist – också.
Ska iväg och köpa den senaste FACIT-katalogen. Svenska frimärken.

Och så en pärm med plastfickor för s.k. ”helsaker”: Förstadagsbrev, brev, kort, större frimärkshäften etc.

Ska försöka hitta något enkelt katalogiseringsdataprogram också. Det jag hade: ”FACIT 2000 CD-Rom Edition, Collect-a-rom, The Millennium edition”, har den märkliga oegenskapen att det inte går att lägga till samlarobjekt. Det är alltså kört att katalogisera frimärken från 2000 och framåt(?). Eller så har jag missat något?
Hittar jag inget så får jag väl ”snickra ihop” ett eget. Har faktiskt ett gammalt Visual Basic-project ”liggandes”.
10.15 

2006-mar-14
Hälsa
Slutbesikting
Då har jag fått tid för slutbesiktning å ortopedmottagningen Sahlgrenska/SU, Göteborg. Tisdagen den 21 mars kl 11:20. Och det är doktorn som opererade mig jag ska få träffa.

Ringde och kollade med mediaenheten å Sahlgrenska hur det var med de där röntgenplåtarna som krånglade förra gången 20/12-05.
Och jodå, de låg där. Fantastiskt! De plåtarna är tagna för att se att läkningen (bennybildningen) kom i gång. Annars hade jag inte fått börja med sjukgymnastiken.

Matförgiftning(?)
I går kväll fick jag en ruggigt kraftig matförgiftning (?) tror jag. Åt 6st körsbärstomater utan att skölja dem.
08.53
kommentarer  
Varför äter du grönsaker utan att skölja dem? :-)

- Katrin
- 2006-mar-14 15.04

Den jag delar möbler med hade ställt fram dem på diskbänken och de liksom såg "klara" ut.

- NGN
- 2006-mar-14 17.23


2006-mar-13
Diverse
Städning
Fortsätter även i dag. Nu är det 12 cm kvar av pappershögen.

Bibliotek
I lördags var jag till stadsbiblioteket i Trollhättan för att hämta en bok som jag beställt, via fjärrlån men som de bestämt köpa hem i stället. Jag fick ett meddelande om att den hade kommit, på fredagen.

Det fanns ingen bok där. Jag ombads att gå hem och läsa meddelandet igen.

Det var tur att jag inte lät mig bli upprörd å stadsbiblioteket. Meddelandet var från högskolebiblioteket i Trollhättan.

Det märkliga är bara att jag inte beställt den boken där. Jag ville det men då sa de att denna typ av bok får jag låna via stadsbiblioteket. Boken var tydligen för ”folklig”(?)

Men nu verkar det som om de likt förbaskad, köpt hem boken och beställt den i mitt namn, utan att jag beställt den(?).

Det var ju därför jag gick till stadsbiblioteket och beställde boken via fjärrlån, från stadsbiblioteket i Göteborg. Där för övrigt det enda exemplaret i Sverige finns. Ja, eller, fanns. Nu finns det ett å högskolebiblioteket i Trollhättan också. Och snart även ett å stadsbiblioteket i Trollhättan. Även det exet beställt i mitt namn(?).

I dag ska jag ta mig till Trollhättan och hämta boken på högskolebiblioteket.

Och under hela den här tiden har antagligen boken å stadsbiblioteket i Göteborg varit outlånad(!).

Boken?: ”Sengstack, Jeff: teach yourself digital video and DVD authoring. Indianapolis, Sams, 2004, 720s.”
09.12
kommentarer  
Blir ingen resa till THN. Jag hade ingen bil, visade det sig.

- Nisse
- 2006-mar-13 03.31

NU! (12:58) Är jag färdig med papperssorterandet.

- Nisse
- 2006-mar-13 16.13


2006-mar-12
Flaggdag

Svensk allmän flaggdag.
I dag är det kronprincessan Victorias namnsdag.
15.30 

Tvång
Städning
Idag bestämde jag mig för att plocka i ordning i mitt rum. Tomkartonger låg i drivor och likaså mer eller mindre viktiga papper.

Tomkartongerna vägde, tillsammans: 5,9 kg och de hopsamlade ”viktiga” papperen mäter i höjd ca 20cm.

Nu återstår att slänga skräpet och sortera papperen.
13.35 

2006-mar-11
Hälsa
Tungt
Idag känns hela kroppen tung. Det tog hårt på mig. Sjukgymnastik på onsdag (med järnskohorn på en tå!). Läkarbesök på torsdag. Tandläkarbesök och sjukgymnastik (med skadad tumme!) på fredag. Dessutom skulle två böcker lämnas tillbaka på biblioteket och papper till försäkringskassan.

I dag är jag helt slut.

Så nu gäller det att samla krafter för jympan i eftermiddag.
09.23
kommentarer  
Hej Nisse,

Kul att ses senast. Såg att ni körde lite fel - hi, hi. Det verkar alla utombys göra i Götet.
Du skriver att det finns ett kort på oss från Paris 73 - var hittar jag det?
Mats

- Mats Persson e-post
- 2006-mar-11 11.00

Tja!
Mats! Kompis!
"Utombys".. Hmmm?
Kortet: Klicka här!

- Nisse
- 2006-mar-11 13.29


2006-mar-10
Hälsa
Tandläkarbesök
Ja då har jag varit hos tandläkaren. Jag klarade mig undan med 1010 SEK. Det bidde en lagning.

Jag fick också vara en av de första som behandlades med laser, innan de klickar/limmar fast plasten.

Sjukgymnastik
Nästa punkt på schemat i dag är att ta sig till sjukgymnastiken 13:00. Ska ta en sväng om försäkringskassan och lämna in ”Ansökan om tidsbegränsad sjukersättning”.

Distriktsläkarbesök
I går var jag ju till doktorn på vårdcentralen. Vi kunde inte hitta någon gluten- eller laktosintolerans. Men eftersom jag reagerat på bl.a. E220 så togs det några fler blodprover för att testa andra födoämnesallergier.
Jag fick också ett ”bulkmedel”, inolaxol. Främst används detta vid förstoppning. Men om man inte löser upp det i vatten utan strör det på den mat man äter så fungerar den tvärt om, suger upp vätska i tarmen och så kan kanske avföringen bli lite fastare – vi får se.

Här kommer en lista på de livsmedelstillsattser (substanser) som är misstänkta för att ge någon form av problem i samband med mage och tarm:

Färgämnen:
E174 [Silver]
Silver [E174]

Konserveringsmedel:
E220-E224, E226-E228, E233.

Respektive substansnamn:
Kalciumbisulfit (Kalciumvätesulfit) [E227]
Kalciumsulfit [E226]
Kalciumvätesulfit (Kalciumbisulfit) [E227]
Kaliumdisulfit (Kaliumpyrosulfit) [E224]
Kaliumpyrosulfit (Kaliumdisulfit) [E224]
Kaliumvätesulfit [E228]
Natriumbisulfat (Natriumvätesulfat) [E222]
Natriumdisulfit (Natriumpyrosulfit) [E223]
Natriumpyrosulfit (Natriumdisulfit) [E223]
Natriumsulfit [E221]
Natriumvätesulfat (Natriumbisulfat) [E222]
Svaveloxid (Svavelsyrlighet) [E220]
Tiabendazol [E233]


Konsistensgivare:
E407, E420, E421, E432-E436, E450, E452, E460, E461, E463-E466, E470b, E491-E495, E1403, E1404, E1410-E1414, E1420-E1422, E1440.

Respektive substansnamn:
Acacia gum (Gummi arabicum) [E414]
Acetylera distärkelseadipat [E1422]
Acetylerat distärkelsefosfat [E1414]
Blekt stärkelse [E1403]
Dikalciumdifosfater [E450]
Dikaliumdifosfater [E450]
Distärkelsefosfat [E1411, E1412]
Fosfaterat distärkelsefosfat [E1413]
Hydroxipropylcellulosa [E463]
Hydroxipropylmetylcellulosa E 464
Hydroxipropylstärkelse [E1440]
Kaiciumpolyfosfat [E452]
Kaliumpolyfosfat [E452]
Karboximetylcellulosa, Natriumkarboximetylcellulosa [E466]
Karragenan [E407]
Magnesiumsalt [E470b]
Mannitol [E421]
Metylcellulosa [E461]
Metyletylcellulosa [E465]
Mikrokristallinisk cellulosa och Cellulosapulver [E460]
Monostärkelsefosfat [E1410]
Natriumdifosfat [E450]
Natriumkaiciumpolyfosfat [E452]
Natriumkarboximetylcellulosa, Karboximetylcellulosa [E466]
Oxiderad stärkelse [E1404]
Polyoxietylensorbitanmonolaurat [E432]
Polyoxietylensorbitanmonooleat [E433]
Polyoxietylensorbitanmonopalmitat [E434]
Polyoxietylensorbitanmonostearat [E435]
Polyoxietylensorbitantristearat [E436]
Sorbitanmonolaurat [E493]
Sorbitanmonooleat [E494]
Sorbitanmonopalmitat [E495]
Sorbitanmonostearat [E491]
Sorbitantristearat [E492]
Sorbitol [E420]
Stärkelseacetat [E1420, E1421]


Surhetsreglerare (PH-justerare):
E515, E516.

Respektive substansnamn:
Gips (Kaiciumsulfat) [E516]
Kaiciumsulfat (Gips) [E516]
Kaliumsulfat [E515]


Klumpförebyggande:
E558, E578.

Respektive substansnamn:
Bentonit [E558]
Kalciumglukonat [E578]


Smakförstärkare:
E621-E624.

Respektive substansnamn:
Kalciumdiglutamat (Kalcium-L-glutamat) [E623]
Kalciumglutamat [E623]
Kalcium-L-glutamat (Kalciumdiglutamat) [E623]
Kaliumglutamat [E622]
Kalium-L-glutamat (Monokaliumglutamat) [E622]
Monoammoniumglutamat [E624]
Monokaliumglutamat (Kalium-L-glutamat) [E622]
Mononatriumglutamat (Natrium-L-glutamat) [E621]
Natriumglutamat [E621]
Natrium-L-glutamat (Mononatriumglutamat) [E621]


Sötningsmedel:
E951, E999.

Respektive substansnamn:
Aspartam [E951]
Kvillajaextrakt [E999]


Övriga tillsatser:
E905, E1201, E1202

Respektive substansnamn:
Paraffiinolja, Paraffinvax [E905]
Paraffinvax, Paraffiinolja [E905]
Polyvinylpolypyrrolidon [E1202]
Polyvinylpyrrolidon [E1201]


Övriga, utan E-nummer:
Ethyl vanillin
Kinin
Kinin Hydroklorid, Kinin Sulfat.
Koffein
10.53 

2006-mar-09
Hälsa
Läkarbesök
Då var det dags att träffa doktorn (15:00). Dels för att utreda om jag eventuellt är gluten och/eller laktosintolerant eller om jag inte tål något konserveringsmedel, emulgeringsmedel, färgämne eller smaksättare. Sådana där ”’E’’-preparat” som står i livsmedlens innehållsförteckning.
Har nyligen kommit underfund med att jag sannolikt inte tål en del av dem. Bl.a. E220: Svaveldioxid (Svavelsyrlighet), konserveringsmedel, misstänks ge; svåra allergiska reaktioner, illamående, kräkningar, tarmproblem, synstörningar, allvarliga andningsreaktioner hos astmatiker, beteendestörningar samt förstöra genernas förmåga att bära genetiska budskap.

Inte illa: E220. Finns i bl.a.; Schär glutenfri müsli samt kan finnas i: Torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror, öl, vin och sprit. Finns i produkter: russin (alla märken utan de osvavlade i hälsokost affären).

Att lära sig äta hälsosamt kommer att bli svårt. Alla livsmedelsproducenter deklarerar inte sitt innehåll och en del låter helt enkelt bli att skriva det som ”kan uppfattas som ohälsosamt”.
12.28 

2006-mar-08
Rättsväsendet
Rätt&fel?
Nu har HD varit i farten igen och tolkat lagen till skyldiga förövares fördel, igen. Här har goda människor skapat en lag som tydliggör för lagvrängarna att det är och ska vara våldtäckt, i alla situationer, om en vuxen människa förgriper sig sexuellt mot ett barn.

Uppenbarligen har dessa goda människor misslyckats. Eftersom lägvrängarna i HD lyckats hitta kryphål i även en ny tydlig lag där i alla fall intentionen var tydlig.

Nu undrar jag tre saker:
1. Varför ska förövaren skyddas mer än offret?
2. Är det en samling pedofiler som sitter i HD?
3. Är de som ”skriver nya lagar” dumma i huvudet – som lämnar ”kryphål”?
Man kan ju alltid skriva: ”Finns någon annan lag som i någon del åsidosätter denna lag så gäller inte den lagen.”
08.33 

2006-mar-07
Folkbildning
Bibliotek
I går fick jag ePost från Högskolan Väst om att två böcker jag beställt via LIBRIS fjärrlån kommit.
När jag beställde de där böckerna så fick man ju välja vilket högskolebibliotek som skulle vara mottagare. Det gjorde man när man la upp sig som användare. Jag valde då högskolans bibliotek i Trollhättan. Vänersborg och Uddevalla fanns inte som alternativ.

Så när jag nu då får meddelande om att böckerna finns att hämta så utgår jag ju givetvis från att de då ska finnas på högskolebiblioteket i Trollhättan.

När jag kommer dit så får jag först veta att, jodå de har kommit men att de är skickade till högskolebiblioteket i Vänersborg?

Av vilken anledning då ville jag veta? Då fick jag till svar att det måste bero på att jag ville ha det så. Nu blev det knepigt. Då ville jag veta hur jag i så fall skulle ha betett mig eftersom högskolebiblioteket i Vänersborg inte ens går att välja.

Då svarar bibliotekspersonalen att jag måste ha skrivit in det i rutan för mottagarbibliotek. Jag svarade att det hade jag inte gjort. Så svaret jag fick var att böckerna hamnat i Vänersborg beroende på att det var där jag fick kortet, jag var ”skriven” där.

Men, hävdade jag, jag valde ju Högskolebiblioteket i Trollhättan som mottagare. Här blev bibliotekspersonalen lite irriterad och jag kunde ana en ”otrevlig” ton. Hon fortsatte att hävda att jag måste ha gjort fel. Inte omöjligt svarar jag men knappast sannolikt eftersom jag dels inte kunde välja högskolebiblioteket i Vänersborg och dels beroende på att jag faktiskt trodde att de redan hade avvecklat det.

”Ja, ja”, får jag då till svars. Och så fortsätter personen: ”Dessutom är det bara den ena boken som är lånad via LIBRIS på fjärrlån.” En av dem köpte jag in så den har du lånat härifrån. ”Jaha? Då kan jag ju få den då.”. Nä, det gick inte för den hade de skickat till Vänersborg, eftersom jag hade valt det.

Sedan blev bibliotekspersonalen snäll och erbjöd sig att se till att böckerna skickades tillbaka från Vänersborg, till Trollhättan. Och att jag då kunde hämta dem nästa dag (i dag). Då förklarade jag att eftersom jag bor i Vänerborg och strax ska åka tillbaka dit så kan jag hämta böckerna i Vänersborg. Då fortsätter personen ändå att hävda att de visst kan se till att böckerna kommer till Trollhättan. Då ler jag och säger att det inte är nödvändigt och att det är bättre att vi spar miljö. ”Lådan går ändå”, blir svaret då.
Jag insåg då att det inte var någon idé med fortsatt argumentation. Personen skulle nog inte förstå att jag avsåg MIN resa ToR VBG-THN, nästa dag (i dag), med bil.

Nästa sak jag gjorde var att gå till stadsbiblioteket i Trollhättan. Jag tänkte, lite ironiskt, att eftersom jag nu ligger på plus så kan jag ju lika gärna gå dit och fråga efter boken jag beställt, via fjärrlån, från stadsbiblioteket i Göteborg.

Personen i ”kassan” kollar och jag får veta att det är ingen bok varken beställd eller reserverad i mitt namn. Jag blir då hänvisad till personen som tog emot själva beställningen om fjärrlån. Efter en hel del letande så får jag veta att den boken har de bestämt att köpa in och att jag står som första låntagare på den. ”Men,” menar jag då och fortsätter; ”boken fanns ju bara i Göteborg i övrigt var den svår att få tag på.” ”Ja, det är därför det dröjer lite, den var slut, men den är beställd.”
Jösses, nu fick jag tillfälle att le igen och tacka så mycket och bedyra att det var inte alls bråttom med boken.

Efter ett besök hos Mor&Far åker jag till högskolebiblioteket i Vänersborg för att hämta böckerna.
Jodå, de fanns allt där. Men jag ville veta av vilken anledning det kunde bli så tokigt. Även här blir jag till en början anklagad för att felet ligger på mig och denna person blir så irriterad att hon menar att det är ingen ide att fortsätta den här diskussionen eftersom jag ändå inte fattar.
Då hörs en liten röst, bakom en dator. ”Det är nog mig det beror på, det är nog mitt fel.” Personen som jag har mitt emot mig, som precis har idiotförklarat mig ser nu lätt förvirrad ut.

Den här nya, yngre personen, plockar då fram ett papper som ligger i boken och där står det på ett s.k. ”LIBRIS”-papper att boken ska till Trollhättan. Detta hade dock inte uppmärksammats.
Sedan kommer ytterligare personer av personalen, från ”de bakre regionerna” och vill veta vad det handlar om. Allt gås igenom än en gång. En äldre biblioteksperson visar mig då en skärmbild där det tydligt står att det är Trollhättan som är mottagarbibliotek och att jag mycket riktigt inte valt något annat, dels för att det inte ens var möjligt.
Denna, äldre person, förklarar då att det inte alls är den yngre som gjort fel eftersom det är hon, den äldre, som först tar emot LIBRIS-beställningarna, för hela Högskolan Väst (Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg). Hon hade slarvat. Och felet var hennes.

Jag uttryckte då min uppenbara tacksamhet över känslan jag då kände.

Men, en liten detalj kvarstod, I Trollhättan sa den personen där till mig att de köpt in boken och att den då inte var lånad på fjärrlån, hur blev den i så fall skickad till Vänersborg? Om det är från Vänersborg det utgår?

Detta förstod inte denna personal heller eftersom bägge böckerna var lånade via fjärrlån. Den ena från Malmö och den andra från Linköping.

Undrar om det innebär att jag i slutändan kommer att bli betalningsansvarig för boken från högskolebiblioteket i Trollhättan?
09.04 

2006-mar-06
Förening
Friskis&Svettis
Var på årsmöte i går (VBG). Blandade känslor. Dagordningen var ”slarvig”, tyckte den ”standarddagordning” vi hade tidigare var bättre.
Alla år tidigare har vi fått Pizza på årsmötet. Nu blev det torra kanelbullar. Och då är det dessutom 20-års jubileum!

Tur att det är så många himla trevliga människor som är aktiva i F&S VBG. Då gör det inget om själva årsmötet blir lite tråkigt.
08.38 

2006-mar-05
Väder
Vinter
Ännu en vinterdag. Kallt. Solen skiner. Hur länge ska vintern vara? När jag var liten, vill jag minnas att vi satte påsksmällare i snövallar. Så snön kan ligga kvar länge än.

Saknar mina långa raska promenader.

I kväll, 19:00, är det årsmöte i F&S. Har tänkt mig att bevista detta.

Har inte en susning om vad jag ska eller vad jag vill sysselsätta mig med fram till dess.

Skulle behöva ”jobba” lite med hemsidan om DV-teknik. Får se om lusten rinner till.
09.41
kommentarer  
Hej Nisse
Hoppas allt är bra med dig?
Längesedan jag såg till dig i min blogg
Kallt -10c
Brr
Kram NoMi

- NoMi  hemsida 
- 2006-mar-05 11.38

NoMi:
Jo allt är bra.
Är dock mer självupptagen numer. Så jag är generellt sparsam med besök.
Kallt, här är -7 och det betyder -21 omräknat till dina minusgrader (det är råare här nere)
Kram
PS
Ska försöka bättra mig i att besöka mina favoriter :-)
DS

- Nisse
- 2006-mar-05 16.02

Vet inte var du bor Nisse! Men här har det snöat så jag vet inte vad....

M

- ringborg  hemsida 
- 2006-mar-05 16.32

M:
Hej Monika!
Jag bor i Vänersborg.

Här är också mycket snö. Fast det snöar inte just nu. Men det är j-gt kallt!

- Nisse
- 2006-mar-05 17.46

Här är inte så kallt - runt -10, men uppemot 1,5 till 2 decimeter snö på min bil idag... igår, oj vad det snöade ... Svårt att tro att det är 5 mars... Olycka med 50 bilar inblandade igår - ingen blev svårt skadad.. skönt!
Monika

- ringborg
- 2006-mar-05 18.03

Monika:
Nu (08:22) läste jag -13,3. Är den där snön på väg hitåt?
Här är nästan solsken.

- Nisse
- 2006-mar-06 02.25


2006-mar-04
Hälsa
Tänder
Här har jag försökt dokumentera min "jätteskada", den förlorade lagningen.

Bild 1: visar var lagningen satt.


Bild 2: Visar själva "hålet".
18.32 

Blandat
God Morgon
Idag ska jag städa toaletter, jympa & basta.
09.10
kommentarer  
Jaha, då har jag städat toaletter, jympat & bastat.

Se'n då?

Melodislagerfestivalen blir det nog - Jessica Andersson (från Trollhättan) är ju med.

- Nisse
- 2006-mar-04 12.13


2006-mar-03
Hälsa
Tänder
I går ca 18:00, upptäckte jag, när jag precis ätit färdigt, att det fattades en stor bit på en kindtand i överkäken på vänster sida.
1. Helvetes jävla skit!
2. Den där ”lagningen”, ca 1/8 av tanden (känns det som, mer sannolikt är 1/16), var tog den vägen? Svalde jag den – så där bara?
3. Det blir dyrt – kanske?

I dag ringde jag tandläkaren. Personen som svarade trodde att tandläkaren eventuellt behövde ”gör mer” med tanden efter som det dels var en gammal lagning, dels stor skada samt att det fanns ett hål ”under” mellan tänderna, nära f.d. lagningen.

Vad innebär ”göra mer” ville jag veta. ”Krona” nämndes. Och det skulle kosta ca 5000 SEK! Herredumilde! Antagligen är detta en struntsumma i tandsammanhang. Men nu är jag ju en bortskämd svensk så då undrar jag ju, återigen, av vilklen anledning ingår inte tandhälsa i övrig hälsovård? Alltså i den allmänna patientförsäkringen?

Det blir till å låna pengar. Eller så får de dra ut tanden och så får det bli ett ”glapp” i tandraden där inne. Hoppas det går å laga med plast.

Fredagen den 10/3 kl 09:20 fick jag tid.
10.17 

2006-mar-02
Internet
Hemsidetrixande
Förutom att jag var till sjukgymnasten under gårdagen så hann jag med lite fixande med några av mina hemsidor.

Den om DV-teknik fick en rubrik till: ”Storyboard”. Under den rubriklänken har jag lagt mitt pågående experiment med att ”göra en kortfilm”. Jag försöker lära mig detta med att komponera ”bilder”. Kameravinklar, ljussättning och hur man klipper ihop det hela.
Var så goda att kika! ”Storyboard” (direktlänk).

Min ”sida” om min sjukhistoria har fått sig en liten ”förenkling”. Nu är det hela uppdelat årsvis. Jag har också gått igenom det mesta för att kontrollera att det stämmer. Hittade en del felaktigheter. Uppdaterade också den senaste tiden, fram till igår, faktiskt.
Ni är välkomna att studera det också: ”Min sjukhistoria” (direktlänk).

Vad gör jag annars, i dag, på förmiddagen? Förutom att invänta anstormande snöväder? Jo, första gången efter operationen tvättar jag i bostadsrättsföreningens tvättstuga, handdukar och sängkläder. Alldeles själv!
09.29 

2006-mar-01
Diverse
Filmning
Roat mig med lite filmning nu på morgonen. Några omtagningar.

Hälsa
Ägnade tid åt min ”sjukhistoria” i går. Den behövde ”snyggas till”. Allt ligger nu på en enda sida. Håller på att dela upp det där, årsvis.
Känner ett visst ”tryck”. Det är oroväckande många som hittar den sidan och sedan tar kontakt med mig. Visserligen är det ju ett av syftena med den sidan, att den ska hittas och att de som gör det gärna får kontakta mig, men att det är så många? Nästan två nya per dag.

Det har inte blivit några längre promenader på ett tag nu. Tack vare snöandet så ser man ju inte var isen finns. Och halka ingår inte i mina framtidsplaner.

Ska till sjukgymnastiken och träna i dag kl 15:00.

Djuren
Hunden verkar må bra. Fodret (Klass) och bukspottskörtelmedicinen verkar funka bra. Full av liv och det mesta är bara kul. Nu när jag orkar lite mer planerar jag att ”tuffa” till mig lite vad det avser lite ”finslipning” på beteendena ”fot” och ”stanna”.

Katterna går lös på tapeterna i vardagsrummet (helvete!). Ett klart tecken på underaktivitet och att de behöver ”sysselsättning”. Knepigt att ha stor hund och katter. Katterna får inte ha sin leksaker i fred och hundens blir för stora. Jag får lura ut något.
10.22 

arkiv
2007-12 | 2007-11 | 2007-10 | 2007-9 | 2007-8 | 2007-7 | 2007-6 | 2007-5 | 2007-4 | 2007-3 | 2007-2 | 2007-1
2006-12 | 2006-11 | 2006-10 | 2006-9 | 2006-8 | 2006-7 | 2006-6 | 2006-5 | 2006-4 | 2006-3 | 2006-2 | 2006-1
2005-12 | 2005-11 | 2005-10 | 2005-9 | 2005-8 | 2005-7 | 2005-6