OBS!

NedlagdMy logo.. Detta är historiken. 
Bloggen fortsätter på: 
blogg.ngn.nu2006-nov-30
Teknik (mer)
När det gäller bredbandsroutrar så stöter man ju på det här med ADSL t.ex. Så när jag nu stod inför valet att köpa trådlöst så dök det upp något som hette ADSL2+. Då kände jag att jag nog varit ifrån marknaden ett tag. Jag hade inte en susning om vad det innebar och vad försäljaren pratade om. Så då tog jag reda på lite.

Grunden är xDSL och DSL står för: Digital Subscriber Line (digital kundlinje).

Det där x:et byts sedan ut mot en (eller flera) bokstav som mer beskriver på vilket sätt tekniken används.

A = Asymmetric, asymetriskt – olika. Innebär att du får snabbare fart på det du hämtar och långsammare på det du skickar. Ned = Download och upp = Upload.
Farten varierar beroende på avstånd, linjekvalitet, operatörens kapacitet och vald teknik. Se längre ned (ADSL, ADSL2 & ADSL2+).

S = Symmetric, symetrisk – lika. Samma fart både upp och ned. Här är farten i princip satt till ca 1,5 Mbit/sek (i bägge riktningarna). Avstånd på upp till 6 km. SDSL & HDSL är i princip samma sak.

V = Very high-rate. Beroende på leverantör, linjekvalitet och rätt router så kan här erbjudas upp till 55Mbit/sek. (Ned). Avståndet (telejack-växelstation= linjesträckan) ska då inte vara längre än ca 300 meter.

U = Uni. En teknik (Texas Instruments) som har en teoretisk total (upp+ned) fart på upp till 200 Mbit/sek.

RA = Rate-adaptive. En teknik som känner av vilken tekniklösning som ska användas för att ge optimal (lovad) fart (Ned)

ADSL, ADSL2 & ADSL2+
Vad skiljer då dessa åt?
Jo – vilken nedladdningshastighet du kan få beroende på avstånd till s.k. växelstation.

ADSL: upp till 8 Mbit/sek om avståndet är kortare än 3km. Det kan också gå vid upp till 9 km men då är det väldigt beroende på kvaliteten på koppartråden (i princip att den är lika tjock och att den inte kopplas om för många gånger)

ADSL2: upp till 12 Mbit/sek. och då ska linjeavståndet inte vara längre än ca 180 meter.

ADSL2+: upp till 25 Mbit/sek. och då ska avståndet inte vara längre än 1,5 km. Det kan också gå upp till 3,5 km och då beroende på linjekvaliteten.

Farten s.k. uppströms är, om jag fattat det rätt, lika för de tre teknikerna: upp till 600-1000 Kbit/sek.

Ska man nu köpa ADSL så kan man lika gärna köpa ADSL2+ priset skiljer i princip inte. Och ADSL2 är passé.

(Matti, stämmer detta?)
18.07 

Teknik
Idag slog jag till. Jag köpte ytterligare primärminne (RAM) till datorn här hemma. Nu har den 512 MB till att husera med (totalt 1024 MB).
Dagspriset var lågt idag. Jag betalade 595 SEK för ett Kingston KTH-D530/512. Det är alltså ett DIMM SDRAM DDR minne med en busshastighet på 400 Mhz (PC3200U). Det som sitter i är på 333 MHz (PC2700U) så snabbare än så blir det inte.

Ja – och det verkar fungera också.
14.39 

2006-nov-29
Motion
Matti var grym på dagens bordtennis. jag kunde givetvis skylla på att jag nu hittat mitt gamla rack och det var ju givetvis illa åtgånget, slitet, limmar, sprucket, bubbligt och ytan var ju nästan len?

Det blir helt klart att se till att få investerat i ett nytt - vad kostar de? Ska kolla lite...

De verkar kosta från 75 SEK till 1500 SEK?

Det blir väl till att gå till någon sportbutik och botanisera lite.
22.34
kommentarer  
Pingis är kul. Ett nytt rack är inte så dyrt.
Köpte ett bra till sonen på stadium till bra pris.

Ha det gott

- Mia
- 2006-nov-30 06.06

Mia:
Yepp! Och jag är extra glad över att kunna spela pingis igen, det har inte gått, de senaste 10 åren.

Vi får se vad jag hittar på rackfronten.

- Nisse
- 2006-nov-30 08.21


Hälsa
Läst i en av våra medieblaskor att en produkt från Rexona orsakat svullnader och blodförgiftning.

För säkerhets skull slutar jag omdelbart att använda Rexona Deo Spray for Men och Rexona Deo stick for Men.

Sprayar ju på det lite grann bl.a på magen, under bröstmusklerna (svettas mycket där) - för att dofta gott - och det är ju där jag har problem med svullna muskler och muskelfästen.
22.22 

Fritid
Ja den krymper ju i takt med att jag jobbar mer. Men jag lägger en hel del tid på F&S i VBG.

I kväll var det extrainsatt styrelsemöte där vi i "kortgruppen" var adjungerade. Det var avsatt 45 minuter, det tog 3 timmar.
Men det blev bra beslut - tycker jag.

Jag gick med i den s.k. kortgruppen för att försöka påverka föreningen till att göra våra träningskort tydligare samt förändra hanteringen av våra s.k. klippkort. Och i dessa delar blev besluten positiva: Texten på korten ska göras så stor som möjligt och klippkorten skippades helt.
Sedan togs en hel radda med andra beslut som också blev bra men som jag inte hade med på min agenda. Information om dessa kommer (inom kort) på föreningens hemsida: www.friskissvettis.se/vanersborg
21.53 

Jobb
Går bättre och bättre. Börjar känna mig mer och mer hemtam. Min vikarie slutar i morgon så därefter börjar allvaret på riktigt.

Lite knivigt blir det att jobba 50% och i princip utföra 100%. Men det är min egen disciplin som bestämmer.
21.44 

Teknik
Lämnade tillbaka den drådlösa Linksys-routern idag. Då fick jag veta att den trådlösa (3com OfficeConnect Wireless 54Mbps Cable/DSL Router) 3com-router jag beställt inte innehåller ett ADSL-modem?
Av vilken anledning har Elektronikhuset i så fall just den routern sorterad under rubriken: Nätverk-Trådlöst-ADSL Router?

Jag accepterade ett tillgodokvitto mot att de tar fram en trådlös Linksys-Router med ADSL-modem. Och här finns två varianter, en som kan kommunicera externt (mot internetoperatör) upp till 4 Mbit och internt (det trådlösa nätverket) med 54 Mbps (nästa samma pris 990 SEK [Dustinpris 825 SEK inkl moms & frakt]). Den andra, en speedboster som kan prestera 24 Mbit respektive 128 Mbps (+100 SEK [Dustinpris 1080 SEK inkl moms & frakt]).

Vad jag än väljer kommer jag sannolikt att bli lurad. Det är ju liksom ingen ide att sattsa på 128 Mbps när de trådlösa USB nätverksadaptrarna kommunicerar med max 54 Mbps.

Men, jag har blivit erbjuden ett hyfsat bra pris för den snabbare.

Vojne, vojne...
21.41 

2006-nov-28
Tisdag
Teknik
Var till Elektronikhuset och frågade hur leveransdatum låg till på den beställda trådlösa ADSL-routern (3com). Datumet var framflyttat igen! Då får det vara.
Bad att få en motsvarande apparat men då prismässigt ett snäpp upp. Butikspersonalen ger mig då en Linksys WRT54GS-EU (950 SEK). 3com-routern skulle ha kostat 449 SEK.

När jag kommer hem upptäcker jag att butikspersonalen nog fått hjärnsläpp. Den här trådlösa routern kräver en bredbrandsrouter för att fungera.

3com-routern som jag beställt var en trådlös ADSL-router. Alltså trådlöst, router och ADSL-modem i ett.

Hur i himmelska makter kan i så fall Linksys vara dubbelt så dyr?

Kollade på Dustin, där kostar den 725 SEK (inkl moms + frakt)

Ser att de har en 3com ADSL-router (3COM OFFICECONNECT W-LAN ROUTER ADSL-MODEM 108MBPS: 1025 SEK (inkl moms + frakt))

Ser också att Linksys har följande: LINKSYS WAG200G W-LAN ROUTER ADSL2+ MODEM (Dustinpris: 775 SEK inkl moms + frakt)

Det blir att knalla tillbaka till Elektronikhuset i THN och reda upp det här.
15.34 

2006-nov-27
Måndag
Var lite orolig över hur det skulle gå på jobbet efter en så intensiv helg. Det gick över förväntan. Kände energin flöda! Kul!

Hem och rastade hunden, käkade. Konstaterade att den där lilla handdatorn, Palm Z22, hade lagt av, på riktigt. Jag trodde först att batterierna var slut – icke. Den var/är död. I den hade jag alla mina anteckningar som jag gjorde på bussen. Så större delen av min lediga tid idag har jag ägnat åt att skriva om allt.

Däremellan har sonen hälsat på och så körde jag mitt sista BAS-pass uppe på Blåsut i Blåsutskolans gymnastiksal (18:00-19:00).

Innan det var jag till ICA Kvantum och köpte clementiner och godis till motionärerna och godisask och trisslott till värdarna.
Det var fullt ös idag. Jag hade fortfarande massa energi i kroppen så det kändes liksom extra roligt även om det nu var sista gången.
Egentligen skulle min sista ordinarie jympa varit nästa måndag men då har föreningen valt att satsa på en stor balunsjympa i VBG’s Idrottscentrums A-hall med därpå följande bandy.

Nu ska hunden strax ut och sedan blir det sängen.
23.28 

2006-11-26 söndag
Natten
Sov väldigt gott – emellanåt. Den gode Jörgen bredde ut sig ordentligt. Hade problem med hans ena ben som stundtals täckte mer än halva min säng. Så det var bara att fösa tillbaks benet dit det hörde hemma. Det blev nästan irriterande många gånger. Men, men…

Hotellfrukosten var ju liksom samma utbud denna morgon. Men nu blev det havregrynsgröt med äpplemos och standardmjölk. Två ostmackor med tomat. Juice och rundade av med cappucino.

Buss till IH (08:20). Vi (F&S VBG) samlades vid väskförvaringen och diskuterade dagens strategier. Vi bestämde att vi skulle träffas vid Tennisstadion och käka lunch på Jaktfalken.

Ki Yoga (09:00-10:15), Tennisstadion.
En bra start på morgonen. Det var ju rätt så mycket aktivitet under gårdagen så detta var uppmjukande. Det mesta var kanon. Det var bara en övning jag avstod från fullt ut. Det var i en serie som hette: ”Heart chakra” med Karunesh eller den s.k. Plogen. Där satte min steloperation i nacken stopp. Yoga är lite för mycket ytterlägen för min smak.

Musik, Rytm & Motorik (10:45-12:00), KMH – Lilla Salen
Denna kompakta föreläsning innehöll otroligt mycket intressant. Mycket av det nya jag fick lära mig var bl.a. att musiken på sin väg in genom örat och till medvetandet passerar väldigt nära det centrum i hjärna som hyser (genererar) känslor och först därefter når det s.k. analysområdet (i hjärnbarken). Det innebär att alla kan uppleva och känna musik men att förstå och teoretisera den, ja det kan inte alla (t.ex. att hitta takten).
Vi fick också praktiskt pröva bl.a. hur svårt det är att röra sig i fyrtakt om man inte får börja på ”ettan”. Och så fick vi känna på att ettan och trean är ned/”off” och tvåan och fyran är upp/”on”. Vi stampar i golvet på ettan och trean och klappar med händerna på tvåan och fyran.
Vi fick också känna på fem- och sjutakt.

En sak som jag antecknade speciellt var att musik väcker associationer och att dessa är privata.

Mat & Idrott Tro & Vetande (13:15-14:30), IH Aulan
Synd att detta låg sist. Jag hade uppenbara problem med vakenheten. Kort kan dock sägas i samband med F&S-träning: Vatten.
Det är det enda som är bevisat att det påverkar näringsomsättningen under fysisk aktivitet. Det försvinner massor med vatten. Hjärtat får svårare och svårare att pumpa runt syre och näringsämnen. Vi blir trötta. Och det hjälper inte att dricka under passet. Det skvalpar bara runt i magen. Möjligtvis fuktar det slemhinnorna men det tas inte upp i kroppen. Det gäller alltså att vätska upp sig, innan. Gärna då med lite salt. Efter passet, mera vatten och då med lite mer salt och eventuellt lite snabba kolhydrater. (En ostmacka med ett glas mjölk).
De flesta bantningsmetoder är nys (visste ju vi sedan förut – eller?)
Kalorier in och energi ut. Så är det.
Promenader bränner mest fett. S.k. lågintensiv träning.

Buss mot Vänern och Västsverige (15:00). Ja då var Svettisdagarna 2006 till ända och vi intar stolarna på bussen (Stigens) igen. Fulla av upplevelser, intryck och inspiration och ganska trötta. Tror knappt vi hann lämna Stockholm innan merparten sov.

Paus vid Dinner Arboga. 30 minuter. De valde jag att ägna tillsammans med en Lyxburgare och bubbelvatten

Paus i Lidköping. 15 minuter. Köpte en Cola och två godisbitar. Ringde hustrun och angav ungefärlig tid vi skulle anlända till Resecentrum i THN.

Anländer THN Resecentrum ca 20:55. Och efter några minuter dyker hustrun och bilen upp. In med allt i bilen (småregnar). Jag kör (hustrun gillar inte mörkerkörning). Släpper av hustrun och hunden vid Korseberg. Kör vidare in mot staden VBG och släpper av en vid Mariedal och en i centrum. Där upptäcker jag att en av mina väskor saknas!?
Ringer hustrun och meddelar att jag kör tillbaka till THN Resecentrum och kollar om väskan finns kvar. Det gjorde den – tack!

Valde att plocka ordning alla mina grejer med en gång. Kom väl i säng vid ca 23:00.
23.27 

2006-11-25 Lördag
Natten var varm men jag sov bra. Var uppe på toa en massa gånger.

Hotellfrukosten var trevlig, massor att välja på. Jag valde; En macka med ost & paprika, en med keso och en med skinka & gurka. Två ägghalvor. Äggröra och knaperstekt bacon. Juice och avrundade det hela med cappucino.

Buss (08:30) till Stadion (Idrottshögskolan (IH)). Himla bra service. Vi hann med att se lite av STHLM i dagsljus.

Incheckning till Svettisdagarna. Småregnade lite. I ett partytält fick vi var sin s.k. gympapåse med info, en vattenflaska och en hållare för vår namnlapp att hänga runt halsen. Sedan gick vi in i IH. Där hade de arrangerat med skyltar som visade var vi skulle ha våra väskor och det blev också en bra återknytningspunkt. Trångt men roligt.

Min första aktivitet skulle jag ha nere vid Tennisstadion och där var det också arrangerat shopping.
Svarade på en enkät för Stadium Promotion där jag bl.a. fick uttryckt det märkliga att svettkläder inte ”kan” tvättas i 60 grader Celsius. Samt att kollektionen var dåligt anpassad för killar.
Köpte ett par nya jympadojor av märket New Balance. Har ett par sådana och har letat och här fanns ett par för 800:-. Tvekande inte en sekund.

AfroPowerDance (10:00-11:15), Tennisstadion.
Det var en häftig upplevelse. Tjejen som ledde hade lagt det hela på en bra nivå. Till och med vi smidiga kylskåp kunde hänga med. Hon kommunicerade mycket ”jord”, ”vind”, ”sol” och till detta specifika rörelser som sedan återkom. Afrikanska rytmer är suggestiva. Måste se till att öka på min ljudsamling med detta.

Var rätt så svettig efter detta. Laddade med bulle, kaffe och energidryck samt vatten, givetvis.

J.Y.M.P.A. (11:45-13:00), IH-Stora Hallen.
Det som inspirerade mig mest här var att vi fick testa styrkeparövningar. Det hade jag en i ett av mina Ki-jympapass och det ska jag återuppta. Parövningar alltså. Det var också många nya idéer till övningar och så fick vi höra musik från världens alla hörn.
Orkade inte hela så jag smög iväg när det var kanske 20 minuter kvar.

Lunch
Kycklinggryta med ris och grönsaker, smör och bröd och så valde jag en coal att dricka. Satt bra med mat. Mina kamrater kom efter en stund. En kopp kaffe blev det också.

Seriöst om baklår (14:30-15:45). Kungliga MusikHögskolan (KMH) – Lilla Salen
Baklår eller hamstring utgör tillsammans med knäledens korsband och hälsenan de vanligaste skadeområdena inom idrotten och då också inom F&S.
Vanligast är att själva skadan uppstår under uppvärmning eller nedvarvning.
Det diskuterades också nyttan av stretch. Ingen forskning visar att stretch är bra. Men det finns heller ingen forsknings om visar att det är dåligt. Det vi däremot vet är att rörlighet/smidighet samt en kombination med töj i detta, har positiv effekt.
Så detta innebär att jag mer och mer ska ta bort den statiska stretchen och ersätta den med en mer aktiv töj & rörlighet.

Kroppskännedom (16:15-17:30), KMH – Teori A
Med tonvikt på Basal Kroppskännedom (BK). Lärde mig detta när jag gick utbildningen: Ki-balans. Men det var definitivt nyttigt med en repetition. Fokus lades på fötterna och andningen. Och att ”grunda” sig. Bli stabil (centraliserad balans), med underlaget.
Jag var skittrött när vi kom dit (Hjälpte inte mycket med; kaffe, Cola och energidryck) men mycket piggare när jag gick därifrån.

Dusch & Bastu
Efter en sådan dag är det skönt att duscha, bada bastu och ta en öl. Siktet ställdes in på herrarnas omklädningsrum. P.g.a. den sneda könsfördelningen så hade det ena omklädningsrummet för herrar gjorts om till damernas. Alltså tre omklädningsrum för damer och ett för herrar. Det var rätt så trångt inne på herrarnas kan jag meddela. Även om vi män är i minoritet inom F&S så har vi ökat i antal.
Jag lade märke till en del småsaker i omklädningsrummet som jag först inte belade med något värde. Det såg ut som om en del herrar/män/pojkar stod och väntade och så en och annan lösryckt kommentar typ: ”De är inte riktigt klara än.”
Vadå? Tänkte jag är det så mycket kö in till duscharna. Nåja jag tog min handduk och knallade in. Mer än hälften av duscharna är då upptagna av damer/kvinnor/tjejer. Men det var fortfarande tomma duschar. Då förstod jag vad som menades innan inne i herrarna omklädningsrum. Där stod några män och ville inte gå in så länge det fanns nakna tjejer inne i duscharna. Var det av hänsyn? Var de blyga? Kanske kunde de inte ens tänka sig att vistas i ett rum där det fanns nakna kvinnor som inte var deras fru, flickvän, sambo? Skämdes de? Ja, jag vet inte, jag vet bara att de gick inte in till duscharna för där fanns nakna kvinnor.
Hur hade de kommit dit?
Jo dörren mellan damernas och herrarnas duschutrymmen hade låsts upp av funktionärerna så att damerna även kunde utnyttja duscharna i herrarnas (enda). Och det utan att informera om det. Det som lite irriterade mig var att tjejerna liksom strömmade in och tog ingen hänsyn. Det skulle liksom vara OK att nakna tjejer går in till herrarnas (det vet väl alla) men jag tänkte på de män som stod ute i omklädningsrummet och kände sig obekväma med att duscha tillsammans med nakna tjejer. Jag tror att en del av dem valde att inte duscha alls.
Jag funderade också på hur tjejerna hade reagerat om jag 50+ hade knallat in till damernas, naken, och satt i gång och duschat och tvålat in mig? Jag tror faktiskt att jag hade blivit utkörd och blivit kallad för snuskhummer och gubbsjuk.
Jag diskuterade det med några av de sista tjejerna som nyttjade herrarnas duschar och givetvis hade de inte tänkt på det på det sättet. För de tyckte att nakenhet var något naturligt. Men, jag såg det på dem, de hade svårt för att förstå att det fanns män som kände sig väldigt obekväma dels med sin egen nakenhet och i synnerhet då i sällskap med nakna tjejer.

Nu tyckte jag det var trevligt med blandat. Det är liksom kuligare och det blir lite mer tjat. Men in med i bastun ville de inte – vi hade ju ingen öl att bjuda på? (Sant, den hade jag druckit upp)

Det var otroligt skönt att få koppla av med öl och bastu.

Mat & Fest
Det bjöds på buffé och lämnade man in festlappen i baren fick man en öl. Smarrig efterrätt var det också.
Underhållningen bestod av två delar. Den ena var två utklädda damer som skulle vara roliga – men ingen skrattade?
Den andra delen var desto bättre. En kör som var kanon och deras soloframträdanden var helt fantastiska.
När DJ discot tog över bestämde jag mig för att dra mig tillbaka till hotellet. Det fanns ju en morgondag att tänka på. Sedan har sådana här tillställningar en tendens att bli full av arrogans och dans i egna grupper och det är inget kul.

Så jag samlade ihop mina grejer och började gå åt Kungsholmshållet. Det regnade. Nere vid Lidingövägen kom det taxibilar. Funderade ett tag på att ta en men så slog snålvargen till och jag bestämde mig för att gå.
Jag gick utmed Lidingövägen ned mot Humlegården. Över Valhallavägen och in på Sturegatan. När jag gick där i regnet kom jag på att i den här staden fanns det ju tunnelbana (ibland är hjärnsläppet fundamentalt). Jag gled in på en 7eleven vid hörnet Sturegatan-Karlavägen. Där köpte jag mig en korv (stor) med bröd och en cola. Sedan frågade jag efter närmsta T-banestation. 2 kvarter ned utmed Karlavägen mot Karlaplan. T-banestation Stadion.

Betalade 20:- och gick ned. Fick vänta i ca 15 minuter så kom tåget mot Centralen. På Centralen bytte jag till 5:an mot Akalla och jag skulle gå av vid Rådhuset. Väl där gick jag mot Kungsholmsgatan. Och se däruppe låg hotell Amaranten, alldeles bredvid.

Inne i hotellreceptionen hittade jag ett gäng Friskisfolk. De hade ledarmöte?! Det är sant. Sent på lördag kväll sitter ambitiösa Friskis&Svettis ledare och har ledarmöte.

Jag pratade med dem en stund, tills de var klara. Sedan drog vi oss upp till respektive hotellrum. Jag var väl upp på rummet ca 22:50 och sov ca 23:00. Jag vaknade till när Jörgen kom. Han berättade på morgonen att han duschat. Det märkte inte jag.
23.27 

2006-11-24 Fredag
Det här med planering tar tid och alltid glömmer man något. Tänkte jag skulle tanka upp bilen – så hustrun inte skulle bli så lömsk – då hade jag givetvis lagt ur OKQ8-kortet hemma. Bilen fick i alla fall rätt ringtryck i alla vinterdäcken.

Köpte energidryck, bubbelvatten, salta pinnar och bananer samt våtsavetter på ICA Kvantum.

Vi hade bestämt att bilen skulle avgå från parkeringen, vid f.d. meny, 15:45. 15:48 kommer medresande nr 1 och ca 5 minuter senare kommer nr 2.
Nr 3 hämtades upp vid OKQ8. Nr 3 stod inte alls där vi kommit överens om – men det gick ju bra ändå.

Bilresan VBG C – THN JVST avlöpte utan intermezzon. Parkerade den på en långtidsparkering.

Lätt förvirrade vandrar vi sedan runt och undrar var vi ska vänta på bussen. Efter ett tag får jag upp papperet (i egenskap av lokal s.k. busschef) där det tydligt står informerat att vi ska gå till hållplats G. Och se, där står hela gänget från F&S THN (15st). Vi var 4st från F&S VBG.

Det hinner bli ganska kyligt innan bussen kommer. Men den kom. Och den avgick 16:30. På bussen fanns redan Friskisfolk från F&S Uddevalla (12st), F&S Färgelanda (4st) och F&S Mellerud (3st).

Kom på att jag lovat skicka ett SMS till hustrun och berätta om vart bilen står samt hur länge jag betalt P-tid. Höll på ett bra tag och lyckades deleta alltihopa en gång och fick då givetvis börja om. (Fick senare veta av hustrun att hon skippat shoppingen i THN och åkt direkt till Resecentrum och kollade då vid ca 17:00 efter ett SMS som skulle tala om vart bilen var parkerad. Vid den tiden satt jag fortfarande och knåpade på själva meddelandet)

Efter ca en timma var vi i centrala Lidköping och hämtade upp resten från F&S Lidköping (7st). Och nu var alla med.

Första pausstoppet vid Dinners i Götene ca 18:30. Lite fånigt för de från Lidköping.
Köpte en paninimacka och en Cola. Och plussade på med en öl.

På bussen blev det sedan lite mer öl, en del snacks och snack.

Andra stoppet vid Dinners utanför Arboga ca 20:30. Här blev det en godisbit och en vodkadrink (en sådan där på flaska – alkoläsk?).

Snackade lite mer. Dryg resa. Sov en del.

Framme vid Hotel Amaranten, Kungsholmen, Stockholm ca kl 22:30. Incheckning gick smidigt. Jag fick dela rum med en Jörgen från Uddevalla. Rum 482 fick vi att husera i.

Det visade sig att Jörgen var mitt i en ryggproblematik så vi hade mycket gemensamt att pratat om. Tror vi somnade någon gång kring 01:00.
23.26 

2006-nov-24
Fredag
Ledig!

Idag har jag tänkt att göra massor - undrar var det landar?

Först och främst ska jag packa och fixa ihop vad jag ska ha med mig på bussresa upp till Stockholm och numer syndiga[1] Friskis&Svettis, F&S Riks arrangerar årliga Svettisdagarna.

På söndag går bussen tillbaka hem.

Jag har också tänkt sätta vinterdäck på bilen, själv. Jag tror nämligen att jag nu orkar med det - har ju varit klen i ett antal år.

Eventuellt har jag också tänkt hinna med att såga upp lite lister till vardagsrummet.

Hunden ska också få sig minst en promenad.

[1] Fast egentligen är det Friskispressen. Friskispressen är en fristående del av Friskis&Svettis Stockholm. Och i tidningen står bl.a.: "Artiklarna i Friskispressen speglar inte nödvändigtvis idrottsföreningen Friskis&Svettis officiella åsikter." Så, i nummer: 2006-5 som den kritiserade artikeln om "SEX-lustfylld träning" med tillhörande tre stora bilder på personer i samlagsställning (en per bild) förekommer, är det friskispressen som ansvarar, inte Friskis&Svettis.
09.25
kommentarer  
Såga lister
Det sket sig. Det kommer jag inte att hinna.

Däckbyte
Det är kirrat. Känns riktigt bra att jag numer klarar det.

- Nisse
- 2006-nov-24 06.07


2006-nov-23
Torsdag
Heldag på Kungens berg, Hunneberg. Kungen och hovets jaktmarker.

Jag har varit på det s.k. Älgmuseet.

Planeringsdag. Planerat och planerat. Och så har vi fikat gott och ätit gott. Och så har vi i övrigt ofta väldigt trevligt på våra möten. Vi skrattar och har kul varvat med seriösa diskussioner om hur vi ska angripa framtiden och agera i nutiden.

I morgon är jag ledig!
19.30 

2006-nov-22
Onsdag
Huva! Idag har det varit, ja, vad ska vi säga... tungt? Eller "mycket", kanske är mer rätt.

Skärpt uppmärksamhet både på fm och em på jobbet och sedan hem å promenera med hunden och strax därefter vidare till ett möte med Friskis&Svettis Vänersborg. Där vi satt nästan till 21:00 och diskuterade rutiner kring medlemskap och träningskostnader samt kortrutiner.

Och givetvis innebär ju en hel dags bortavaro att det är en del beslut som måste diskuteras när man till slut kommer hem.

Nu är det änna så att det svider i ögonen.

Ska strax gå ut med hunden och sedan blir det bums i säng.
22.00 

2006-nov-21
Finanspolitik

Vad är egentligen marknadsekonomi?

Ska vi fråga föreningen Svenskt Näringsliv? F.d. SAF.
19.11 

2006-nov-20
Miljödebatten

Mer behöver väl inte sägas?
22.10 

2006-nov-19
Bemärkelsedag!
GRATTIS!
Tessie
3 år fyller hon idag vår Colliehund.

Hon uppvaktades på morgonen med en tallrik korv.

Nu ska vi strax gå ut på en lång härlig promenad med henne.
11.09
kommentarer  
Vov Vov! Grattis Tessie hälsar Tello via matte!

- Othello
- 2006-nov-19 13.48

Othello:
Vov! Vov! Tessie tackar, via husse.

- Tessie
- 2006-nov-19 14.17


2006-nov-18
Lördag
Hejsan!
I goda vänners lag har vi nu avnjutit god mat, bastu, jympa och trevlig samvaro.
21.52
kommentarer  
Vi bugar och bockar. Tack Nisse och Eva för i kväll. Det är alltid rika kul i ert sällskap. ps din tecknade Nisse är en mycket god karikatyr av dig själv. Håkan

- Håkan e-post
- 2006-nov-18 17.55

Håkan:
Känslan är ömsesidig.

PS
Visst är den!
DS

- Nisse
- 2006-nov-19 03.09


2006-nov-17
Fredag
Trött, känner mig ganska matt.

Var till Halmstad med jobbet (trevligt!). Åkte tåg. Det har blivit mycket sitta idag.

I Morgon kommer det goda vänner. Vi ska jympa, och förhoppningsvis bada bastu (nyrenoverad av bostadsrättsföreningen) och därefter blir det mer trevlig samvaro i då något svalare miljö.

Trevligt helg! Till alla.
20.14
kommentarer  
Hoppas helgen är bra för er med:)

- Mia
- 2006-nov-18 10.30

Mia:
Det är den.

- Nisse
- 2006-nov-18 17.01


2006-nov-16
Digitalt Tecknat
Hundar och människor.Den här lite mer än normalt stora seriestripen får representera det samspel som kan finnas mellan människa och hund.

En del människor tror, på något vis, att deras hund är en slags människa samtidigt som dessa människor själva tror att de är en hund i hundflocken. Väldigt fel.

Det var ett tag sedan jag hade ovanstående upplevelse.

För bara några dagar sedan mejlade jag in den till RixMorgonZoo. De tre, Titti, Roger och Gert diskuterade just då hundar och huruvida man skulle visa hundar hänsyn eller inte när de skiter.

Jag kom då som sagt att tänka på det tillfälle då hunden kom när jag satt på toa och uträttade behov.

Jag fick då en aha-upplevelse. Hunden kan omöjligt ta illa vid sig av att man tittar på den när den skiter. Speciellt inte med tanke på hur hunden behandlar människor och andra hundar under denna hedersstund.

Detta ville jag, på ett skämtsamt sätt upplysa radions morgonpratare om.

Nu hörde jag inte det hela själv. Men de lär delvis ha ifrågasatt min och hundens relation? Och att problemet var lätt avhjälpt med att stänga toadörren.

Det verkar som om de inte fattat poängen?

07.25 

2006-nov-15
Berättelse!
Hittade ett antal häften som jag producerade i pytteupplagor i början på 1990-talet.

Här är den första:

"Grodor, ödlor, ormar och Alexander (1991)

Äntligen, vintern drar sig tillbaka. Våren är på väg. Nu är Grodorna på gång. Nu söker de upp pölar, dammar och diken för att söka sig en partner att para sig med och lägga rom. Vattenödlorna gör dem sällskap. Ja inte så att de parar sig med varandra, ödlor och grodor, nej, de håller till på samma ställen. Visserligen är vattenödlorna lite tidigare än grodorna.
Nu börjar en hektisk tid i naturen. Grönskan spränger fram. Däggdjuren som parade sig i höstas förbereder sin nedkomst, att deras bebisar skall komma. Fåglarna lockar till sig sina partners och bygger bo, lägger ägg och ruvar. Ormar och ödlor kommer fram ur sina hålor i den första sommarvärmen, så fort tjälen lämnat marken.
Hektiskt är det nu också för Alexander och hans kompis Daniel. Grodor, ödlor och ormar skall fångas och studeras. Ormar är speciellt intressanta. Bland annat därför att de är praktiska. Praktiska på så sätt att de är mycket användbara när man vill skrämma tjejer.
Grodorna väntar. Här skall fångas. Hink och håvar och så iväg.
— Vart skall ni ta vägen!, ropar Alexanders mamma.
— Vi skall fånga grodor, svarar Alexander.
— Jaha, och om man heter Alexander och skall fånga grodor, vad skall man tänka på då?, säger mamma och ser lurig ut.
— Stövlar, svarar Alexander och ser skyldig ut.
— Precis, stövlar, säger mamma, med en triumferande uppsyn.
Fort på med stövlar, visserligen under stön och stånk. Men det går fort. Grodorna väntar. På dem bara!.
Alexander och Daniel skyndar iväg till sitt favoritställe. Ett bra ställe, mamma och pappa vet inte var det är. Det garanterar ostördhet.
— Jag tycker inte om stövlar, säger Alexander.
— Det gör inte jag heller, säger Daniel.
— Det är svårt att springa i dom och dessutom är det ju inte blött ute, fortsätter Alexander.
— Just de’, säger Daniel. Jag kommer ihåg förra året, det är ingen idé med stövlar. Man blir ju blöt om fötterna ändå. Vattnet rinner ju över stövelkanten. Jag fattar inte varför morsor tjatar om stövlar, vi blir ju blöta om fötterna ändå?.
— Jag tycker också att det är korkat. Man skulle ha såna där byxstövlar, som gick upp till halsen, säger Alexander.
— Ja! Eller dykutrustning, då kunde vi simma ner under vattnet och ta grodorna med händerna, va häftigt, säger Daniel med en lycklig uppsyn.
— Skithäftigt, och så kunde vi ha såna där harpuner, tjoff bara, säger Alexander och visar med händerna hur man spetsar grodor med en harpun.
— Mamma skulle inte gilla det, säger Daniel tyst.
— Inte min heller och pappa skulle säkert kolavippen, säger Alexander.
— Du, Alex, vi fångar både honor och hannar, så lägger vi dem i hinken och kollar när de parar sig, säger Daniel och fnissar.
— Danne, har du sett kuken på en groda?, undrar Alexander.
— Nä, de’ har ja’ inte. Dom kanske inte har nån?, svara Daniel.
— Hur knullar dom då?, undrar Alexander.
— Vet inte, svarar Daniel.
— Nej, just de! Dom har ingen. Det har jag läst i en bok. Hannen sätter sig på honans rygg och klämmer sig fast, sen gör dom nåt? Och sen klämmer honan ut äggen, rommen, och när hon gör det sprutar hannen ut nåt. Nått vitt tror jag. Och sen är dom färdiga. Så gör dom. De’ har ja’ läst. Eller om det var farsan som sa’t?, säger Alexander upplysande.
— De har jag också hört, i skolan tror jag, säger Daniel. Pojkarna travar på. På väg till groddammen. De pratar vidare om hur många grodor de skall fånga. Hur de skall dela dem mellan sig. Vad de skall ha dem i. Hur mycket rom de skall ta med sig. Rom är skojigt. Speciellt när ynglen börjar röra på sig.
— Nu är vi snart där, nu måste vi va’ tysta, smyg, viskar Daniel.
— Va!, ropar Alexander.
— Tyysst!, försöker Daniel viska, samtidigt som han viftar med ett finger framför munnen. Vi måste vara tysta nu, annars pyser dom. Vi måste smyga.
— Ja, ja, tyst med dej nu då, säger Alexander smått irriterat. Sakta och försiktigt närmar de sig dammen, De sträcker på halsarna. Jodå, där finns grodor. De ser hur de rör sig, simmar omkring, hur huvuden tittar upp. De hör hur de kväker. Blorup, blorup, låter det, ungefär.
— Aajj!!, vrålar Alexander. Jävlars skit, aajj!!
— Tyst med dej, du skrämmer ju grodorna, va’ är det med dej, tyst!, manar Daniel.
— Myror! Pissmyror, jag har fått pissmyror innanför byxorna! Aj! Skit! Hjälp mig, då!, ropar Alexander, vädjande till Daniel.
— Hur då? Jag vill inte ta i dig, då får ju jag pissmyrorna på mig. Ta av dig byxorna!, säger Daniel i ett försök att vara hjälpsam. Aajj!! Vrålar han sedan. Aajj!! Oohh!! Dom är på mej också!
Tjutande och hoppande flaxar nu pojkarna omkring och försöker få av sig sina byxor. Det visar sig att de måste ta av sig alla sina kläder. Försiktigt hade de lagt sig precis rakt på ett rödmyrebo och det tyckte inte myrorna om. Givetvis stördes friden vid dammen och grodorna gömde sig, nere i bottenslammet. Inte ett liv syntes. Bara två pojkar, nakna, hysteriska. Ruskande och borstandes sina kläder. Fulla med små ilsket röda märken på ben, stjärtar, magar, ryggar och armar.
— Du har en i håret, tjuter Alexander, åt Daniel.
— Var då! Var då! Skriker Daniel och studsar upp och ned samtidigt som han låter händerna fara genom håret som en visp.
— Den är nog borta nu, jag ser den inte, säger Alexander i något lugnare ton. Daniel lugnar ned sig.
— Fy fan, säger Alexander, jag hade en på snoppen. Det svider, kolla alldeles rött, här, här på sidan.
— Jag hade fyra stycken på pungen, det känns inte alls bra. Vad skall vi göra? Undrar Daniel.
— Det går nog över. Vi tar på oss. Jävla skitmyror, morrar Alexander och tittar med mörka ögon på den plats där rödmyrorna huserar och med gott resultat försvarat sitt revir. Vi slår ihjäl dom! Vi ger igen, säger han, och ser vild ut.
Pojkarna tar på sig sina kläder som de vrängt in och ut femtioelva gånger. Beväpnar sig med var sin stor trädgren och förklarar myrorna krig. Med vikingars vansinne går de lös på rödmyrebot. Hoppar, slår, vrålar, skriker och tjuter. Givetvis är det myrorna som går segrande ur striden. Allt piskande och hoppande gör att myrorna far upp i luften och hamnar på pojkarna. Tjutande och skrikande lämnar pojkarna myrorna. Sliter av sig sina kläder för andra gången. Nu är de hysteriska. Det tar gott och väl tio minuter innan de lugnat ned sig såpass att de mer noggrant kan syna sig själva och sina kläder. De bestämmer sig för att denna sida utav dammen är dålig. Ingen bra plats. Den andra sidan ser mycket bättre ut. Något slakna lommar de runt dammen. De finner en hyfsad utkiksplats.
— Förra året fanns det inga myror där, upplyser Daniel. Fan, va det svider.
— Pappa säger att man inte skall bry sig om att det svider, det går fortare över då, säger Alexander.
— Din farsa, är han lite dum i huv’et, eller? Vill Daniel veta.
— Knäpp är han, men det funkar på myggbett, jag har provat, svarar Alexander och ser ut som om han inte alls tror på vad han säger.
Pojkarna står ett tag och spanar. Efter några minuter börjar det röra sig i vattnet. Grodhuvuden börjar sticka upp. Vattenlöpare far över ytan och bildar ringar som drar till sig deras uppmärksamhet.
— Där, Danne, viskar Alexander. Där borta vid grenen kommer en, rakt mot dig. Ta den med håven.
Daniel når inte riktigt. Han måste kliva ut lite i dammen. Tur att han har stövlar. Försiktigt för han ned först den ena foten sedan den andra. Han står helt stilla. Grodan rör sig sakta, mycket sakta, mot den plats där Daniel står. Sakta sjunker Daniels stövlar ned i dyn.
— Det rinner ned vatten i dina stövlar, upplyser Alexander.
— Jag märker det, svarar Daniel med en fånig min.
Bägge studerar de hur Daniels stövel fylls med vatten. Snart är även den andra stöveln vattenfylld. Daniel rör sig inte. Här gäller det att inte skrämma iväg grodan, som nu är inom räckhåll för håven. Ytterst försiktigt för Daniel håven närmare den plats där Grodan är. Han fixerar grodan. Han koncentrerar sig, siktar. Svisch! Med en snabb rörelse är grodan fångad.
— Här, ta håven, säger Daniel. Jag sitter fast I botten. Jag kan inte röra mig.
Alexander tar emot håven. Tar upp grodan. Håller den I handen. Med en experts uttryck I ansiktet, vänder och vrider han på grodan.
— En hane, konstaterar han. Den är liten och smal. Stolt lägger han grodan i hinken.
Daniel kämpar för att komma loss. Han måste hjälpa till med händerna för att dra upp stövlarna. Han kommer upp. Sätter sig vid dammens kant. Tar av sig stövlarna.
— Kolla! Säger han till Alexander. Sakta tömmer han stövlarna. Vattnet forsar ut. De var välfyllda.
— Du har nått svart gegg på din ena socka, säger Alexander och pekar.
Daniel för ned handen för att ta bort gegget. Snabbt drar han tillbaka handen. Stirrar med fasa på gegget.
— Fy tusan, va läbbigt. En blodigel! Uhää, låter han och ser ut som om han fått minst sju citroner i munnen.
Med en pinne petar han på blodigeln. Den vrider sig, drar ihop sig, slingrar sig och ser jätteäcklig ut. Den vill inte frivilligt lämna Daniels socka.
— Tänk om den biter sig fast, säger Daniel med ett förfärat ansiktsuttryck.
— Inte genom sockan, svarar blodigelexperten Alexander. Med en sprättande rörelse med pinnen far blodigeln iväg. Daniel ser genast lite mer lugnare ut. Han börjar dra av sockarna. Viker ihop dem och vrider ur det dyiga vattnet. När han är klar, tar han på sig sockarna och stövlarna igen. Känns inget vidare. Men det var det värt. Grodan inhåvades. Priset, blöta fötter, anses mycket rimligt. Färdig med sina plaskvåta fötter börjar Daniel åter rikta uppmärksamheten mot dammen och vad som kan komma att dyka upp.
— Alex, viskar Daniel. Där borta vid grenen som sticker upp, ser du!
— Ja, jag ser, viskar Alexander tillbaka.
En vattenödla simmar lugnt strax under vattenytan. Intet ont anande om det förestående hotet. Att bli infångad, av ett grodproffs. Alexander för håven I position. Med en snabb spjutliknande rörelse plaskar håven i vattnet. Fort upp med den. Alexander stirrar ned I håven.
— Ja’ missa’ den. Han var för snabb. Förklarar han samtidigt som han vränger håven för att tömma den på slemmiga växter och dy.
— Du plaska för mycket, upplyser Daniel och ser anklagande på Alexander.
— Fånga den du då! Svarar Alexander med en halvlömsk min.
— E’ du dum eller? Den har ju simmat till hotaheiti nu, säger Daniel och stirrar tomt framför sig. Koncentrerad på vattenytan.
Alexander bestämmer sig för att placera sig en bit ut i dammen. Han vill inte upprepa misstaget med ödlan. Han går ut en bit. Trampar upp och ned lite för att känna hur bottnen är. Den verkar relativt fast. Här sjunker nog inte stövlarna ned. Daniel sitter vid kanten och stirrar. Alexander står en bit ut och stirrar. Ingen säger något. De är mycket koncentrerade. En skata kraxar I något träd. De hör andra barn leka en bit bort.
— Bara dom inte kommer hit, säger Alexander.
— Hm, mumlar Daniel.
Daniel fixerar något med blicken. Det ser ut som ett grodhuvud. Det rör på sig. Det rör inte på sig som ett grodhuvud. Grodor rör sig ryckvis. Detta huvud rör sig glidande. Daniel är som förhäxad. Plötsligt förstår han vad det är, en snok. Och snoken är på väg rakt mot Alexander. Närmar sig honom bakifrån.
— Alex! Halvropar Daniel. Det kommer en snok, rakt mot dig, bakom dig. Ta den! Skriker han.
Alexander vrider på huvudet, ser snoken komma rakt mot honom. Vilket byte! Han fortsätter rörelsen med resten av kroppen. Daniel är som förstenad. Han ser och kan inget göra. Han ser hur Alexander vilt flaxande med armarna, ramlar handlöst, rakt över snoken. Baklänges. Ett jätteplask. Hela Alexander försvinner under vattnet. Ett ögonblick är det bara knäna som sticker upp. Huvudet ploppar upp ur vattnet. Med ögonen vilt stirrande försöker Alexander säga något. Slemmiga växter och äcklig dynga glider ned över hans ansikte. Förtvivlat försöker han resa sig upp. Det går inte. Stövlarna sitter som skruvstäd i botten.
— Hjälp, piper Alexander.
Daniel vet inte om han skall skratta eller skrika. Med gapande mun står han där, fötterna känns som bly.
— Jag kommer inte upp! Säger Alexander, med en något mindre pipig röst.
Förtrollningen bryts. Daniel kommer och hjälper Alexander att komma upp. Med gemensam ansträngning får de loss stövlarna. Alexander är drypande våt. Han ser läbbig ut. Och han stinker.
— Jag går hem och byter, säger Alexander.
— Ja’ me’, säger Daniel. Som inte precis blev torrare av att hjälpa Alexander.
— Såg du vart ormen tog vägen, frågar Alexander Daniel.
Den, den är väl stendöd. Du ramla rakt på’n. Svarar Daniel.
Alexander får ett oroligt uttryck i ansiktet. Han kikar försiktigt innanför tröjan, skakar på byxbenen.
— Tänk om den är i kläderna, säger han förfärat.
— De’ skulle du känna, säger Daniel.
— Jodu, just nu känns det som jag har hundra ormar innanför kläderna. Inte ett dugg övertygad om Daniels påstående.
Med den jättelika fångsten, en groda, klafsar Daniel och Alexander hemåt. De fryser. Bägge funderar de på hur de skall bära sig åt när de kommer hem. Har de tur är inte deras mammor inne just då. Men enligt lagen om alltings djävlighet, är de troligtvis det. Skäll och “vad var det jag sa” och “typiskt dej” och liknande. De bägge utbyter blickar. De tiger i dystert samförstånd. Först kommer de till Daniel. En lapp på dörren.

Kommer strax, är i stan. Mamma.

Med totalt uttryckslöst ansikte stirrar Daniel på lappen. Läser den flera gånger.
— Det är ingen hemma. Dörren är låst. Jag kommer inte in. Konstaterar Daniel högt för sig själv.
— Vi går hem till mej. Du får låna kläder av mej, så länge. Säger Alexander.
Inte ett dugg upplivade, utan på ett mycket dystert humör, går de till Alexanders hem.
Något gnager i Alexander. Han kan inte komma på vad. Något är det som inte stämmer. När de är nästan framme, kommer Alexander på vad det är som inte stämmer. Innan de bestämde sig för att fånga grodor, sa Alexanders mamma att hon skulle åka och handla kläder. Flera gånger sa hon till Alexander att inte glömma nyckeln, om det var så att han hade tänkt sig att gå ut. Alexander kommer mycket väl ihåg detta. Han kommer också ihåg att han tyckte att hans morsa var en tjatmorsa. Det är klart att han kommer ihåg nyckeln, vet han att han tänkte. Alexander vet att han glömde nyckeln. Det är han bergsäker på. Han är tyst. Han säger inget till Daniel. Nu fryser han något fruktansvärt. Med andlös spänning tar han i dörrhandtaget. Låst. Utan att säga något tittar han på Daniel. Denne tittar tillbaka. Ingen behöver säga något. De blänger på dörren och dörrhandtaget. Inget händer. De står där och blänger, och fryser. De känner sig mycket ynkliga.
— Vad gör vi nu, säger Daniel och hackar tänder.
— Vet inte, svarar Alexander med darrande stämma.
— Vad har ni gjort, hör de en röst fråga, bakom dem.
En tjej, av allt, en tjej. Inte nog med det. Denna tjej, är klasskamrat med Daniel. Tjejen ser mycket lycklig ut.
— Kom hit! Vrålar hon. Kom och titta på Daniel och Alexander. Skynda er!
En hel hop tjejer kommer springande. Alexander och Daniel tittar tomt på varandra. Alexander tänker att han tar grodan och placerar den mitt i fejset på den tjutande tjejen. Strax är de omringade av hoppande och tjutande tjejer. Som öser ur sig kommentarer som inte alls uppskattas av pojkarna.
— Vad är det som händer? Hör de en mansröst fråga.
— Pappa! Ropar Alexander. Skynda dig! Vi fryser ihjäl. Daniel är utelåst och jag glömde nyckeln och vi har dumpat och jag har ramlat i dammen. Fortsätter han, i ett enda andetag.
— Jag ser att ni är blöta, konstaterar Alexanders pappa. Ni får ta av er kläderna här utanför. Ni går inte in i det där! Fortsätter han och ser mycket bestämd ut.
— Här ute! Utropar Alexander förfärat. Det går inte. Här är ju tjejer! Och Kallt, vi blir sjuka.
— Skulle ni ha tänkt på, ta av er, här ute. Tjejer eller inte. Av med kläderna. Fadern är obevekligt grym. De där stinkande plaggen får vi lägga i en hink.
Den fruktansvärt grymme fadern öppnar dörren. Blänger strängt på pojkarna, går in, stänger dörren. Lämnar pojkarna åt detta fruktansvärt grymma och pinsamma öde. Under jubel och tjut, påhejade av tjejerna, tar pojkarna av sig kläderna. Fadern öppnar dörren, räcker fram hinken. De lägger sina stinkande, drypande plagg i den.
— Kallsingarna kan ni behålla på, så roligt skall inte tjejerna få, säger den nu något mindre grymme fadern.
Alexander ser hur hans pappa njuter. Han ser hur hans pappa tar in varje detalj. Han ser hur hans pappa kommer att återge detta för systern, mamma och hela tjocka släkten och alla andra. Alexander försöker döda sin far med blicken. Det funkar inte.
— Se inte så lömsk ut, kom in nu, in i duschen, bägge två, sätt fart! Kommenderar den elakaste av elaka.
Väl i duschen under de värmande vattenstrålarna börjar pojkarnas sinnen mjukna.
— Himla tur att din farsa kom, säger Daniel.
— Ja, känner sig Alexander tvingad att svara. Tänker han efter och känner efter, tycker han det också. De kommande gliringarna får han bjuda på.
När pojkarna duschat färdigt och står och torkar sig. Tittar de på varandra. De börjar skratta. De skrattar hejdlöst. De måste ha sett urfåniga ut, där vid dörren. De skrattar åt Alexanders ryggplask. Fadern öppnar dörren till duschen och undrar vad som står på. Då skrattar de ännu mer.
— När ni flabbat färdigt finns det varm choklad och ostmackor i köket. Jag har lagt fram torra kläder åt er i hallen. Upplyser den nu mycket snälle fadern.
— Bra farsa du har, säger Daniel.
— Toppen, konstaterar Alexander.
Vid matbordet, ger sig inte fadern förrän han fått veta alla detaljer. Efter en stund kommer den färdigshoppade modern hem. Hon vill veta vad det är som stinker så förfärligt. Fadern upplyser henne om att de stinkande föremålen befinner sig under rengöring i tvättmaskinen. Pojkarna får själva berätta sina eskapader för den mycket lättroade modern. Alexander och Daniel kommer överens om att de imorron skall ägna sig åt att fånga kopparormar. Grodorna får vara ifred ett tag, bestämmer de sig för. Detta tycker fadern och modern är ett klokt beslut. Nöjda med utvecklingen bänkar sig pojkarna framför TV:n. He-man ockuperar TV-rutan. Trötta, men torra och trots allt nöjda låter sig pojkarna roas.

SLUT"

09.26
kommentarer  
Jamen, nu vill jag ju höra hur det går med kopparormarna också!

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-15 05.58

Matilda:
Det finns faktiskt en oskriven verklighetsförankrad berättelse om infångande av kopparormar. Den är dock eländigt tragisk

Flera stycken fångades, de placeradesi en hink. Hinken glömdes på framsidan av huset. Ormarna stektes ihjäl i den obarmhärtigt varma solen.

Efter den dagen rådde förbud mot att fånga levade djur över huvudet taget.

Men... det finns ju andra berättelser.

- Nisse
- 2006-nov-15 08.00

Åh, nej! Stackars ormar.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-16 05.01


2006-nov-14
Digitalt Tecknat
Då är detta mitt livs första test.

Första gången jag publicerar en egenproducerad seriestrip a'la' NGN.


15.19
kommentarer  
Om du hittar ditt närminne nånstans, så titta efter om mitt också möjligtvis har hamnat på samma ställe. Känner igen mej precis. Fin serie, men vi väntar på din roman. Framskrider den?

- Gunveig
- 2006-nov-14 11.04

Gunveig:
Det kan bli så att min tragikomiska berättelse kommer att bli en bok som innehåller en hel del s.k. olika tekniker.

Serier typ den här, kan bli inslag i boken.

Så, jag tror - ? - att detta kan vara en del av boken.

Just nu vilar alltså själva skrivandet.

Eller, (också) det har hänt en sak i mitt liv och jag vill ha med det på något vis, i boken. Jag vet bara inte hur.

Hittar jag ett närminne, ska du få det.

- Nisse
- 2006-nov-14 12.01

Nosen är söt.

- x
- 2006-nov-14 12.22

:-j :-j :-j Hehe, coool!
Du är full av talanger!
:-)
Som bekant så letar jag oxå efter mitt minne :-Z
:-)

Förlåt jag inte svarat på ditt mail ännu, jag försöker stabilisera läget först bara.

Vänligen,

- Jenny
- 2006-nov-14 12.49

x:
Jag har prövat massor med varianter och det är den här som är bäst. Den nosen har varit med på den här seriefiguren sedan 1984.

- Nisse
- 2006-nov-14 13.02

Jenny:
Beröm från dig, värdesätts högt - tack!

Du ska inte be om förlåtelse. Jag har förstått att du har ganska mycket omkring dig - ta det lugnt. Att du fortsätter må bra är viktigare än att du svarar på mitt mejl.

- Nisse
- 2006-nov-14 13.05

Jag ser ingen bild, bara ett litet, rött x!

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-15 05.57

Matilda:
Pröva den här direktlänken: Bild

- Nisse
- 2006-nov-15 08.08

Nä, den funkar inte heller.

:(

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-16 04.57

Jo, nu ser jag bilden!

Det där känner jag igen. Ibland får jag backa och gå baklänges för att minnas....

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-16 05.03

Matilda:
Har noterat att bilderna inte syns på "vissa" PC. Troligtvis har det att göra med vilken version på webläsare som finns i burken.

Grundinställd färgupplösning kan också ha inverkan, kanske?

- Nisse
- 2006-nov-16 07.09


2006-nov-13
Hälsa
Förkylningen är mycket bättre. Så bra så jag vågar mig på att leda jympa nu i kväll i alla fall. Hade egentligen tänkt att fråga någon annan ledare.
15.10
kommentarer  
Vill bara meddela att jag överlevde jympan.

Den ytterst trevliga kvinnan som leder jympan efter mig, för gymnastikföreningen, sa till mig att nu syns det minsann att jag gått ned i vikt!?

Jag tackade henne så mycket för vänligheten och bad henne sedan sätta på sig glasögonen igen...

- Nisse
- 2006-nov-13 13.49

Och jag har gått ner 3 kilo. Så det så! En bit på väg, alltså.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-14 05.20

Matilda:
Då vill jag definitvt gratulera!

- Nisse
- 2006-nov-14 07.38


Vädret
Extremt tråkigt. Blött, kallt, mörkt, blåsigt, uhäää...
15.08
kommentarer  
Här får man tillägga halt till din lista, annars samma elände. Halkade till på gården utan att trilla i förra veckan, men det känns i musklerna fortfarande. Och huvudvärken kom ögonblickligen.

- Gunveig
- 2006-nov-13 09.22

Gunveig:
Huva!
Var rädd om dig! Jag köpte och använde broddar när jag var som sämst.

- Nisse
- 2006-nov-13 09.25


Teknik
Kom inte åt bloggen förrän nu? Samma för er?
15.07 

2006-nov-12
Fars dag!
GRATTIS!
Idag till alla fäder.

Sänder en tanke till alla Er som inte har någon far i livet.

Ni som önskar Er pappa åt helvete, skänker jag också en tanke.

Ni som har en pappa som inte är närvarande, ja på Er tänker jag också.

Till alla Er som inte har någon pappa i livet eller inte har någon pappa som så att säga duger, gör så att Ni skänker några tankar till någon annan som förtjänar Era tankar.

Och så till slut... en tanke till alla nya pappor, där bebisen är så liten så den inte ens fattar vad en pappa är för något.
08.38
kommentarer  
Nu måste du ha täckt in alla kategorier! :-)

- ab
- 2006-nov-12 05.53

ab:
Hmm...

Ja, jag kunde då inte komma på något mer.

- Nisse
- 2006-nov-12 08.11

Hoppas du har en bra fars dag.

Kanske kollar du in hos mig. Har en fråga där.

- Mia
- 2006-nov-12 12.53

Mia:
Jag är helt nöjd med min fars dag.

Jag har lämnat ett litet svar om det lilla jag vet om Korseberg.

- Nisse
- 2006-nov-12 16.32


2006-nov-11
Paralpyreparatör
Ytterligare en titel att lägga till i raddan av färdigheter.

Hustrun blev ju misshandlad härförleden av sitt paraply.

Det såg ganska hopplöst ut

och

men efter en del pillande växer en helhet mer och mer fram

och till slut då ett helt och färdigt resultat.


Och jag kan meddela att hustrun blev mycket nöjd.
20.41
kommentarer  
Jag som har kastat så många trasiga paraplyer. Jag skulle ju ha skickat dem till dig!

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-12 06.42

Matilda:
Visst! Big business!

- Nisse
- 2006-nov-12 08.18


ToDo
Det är frustrerande när man har en massa på sin att göra lista och så orkar man inte göra det för man är förkyld eller har andra besvär.

Jag har flera onedtecknade att göra listor.

Den jag mest tänker på är den som innehåller alla de motionsaktiviteter jag skulle vilja göra – nu när jag kan – om det inte vore för den där förbaskade magmuskeln!

Jag har också en vad-jag-vill-bli-när-jag-blir-stor lista som innehåller alla de utbildningar jag skulle vilja gå – som jag antagligen inte kommer att gå.

En annan stor lista är vilka jobb jag skulle vilja jobba med.

Men hur jag vrider och vänder på det så finns det en lista som segrar, hela tiden, och det är detta-ska-du-göra-nu-för-att-må-bra-och-orka-allt-det-andra lista.

Hej hopp!
18.06
kommentarer  
Hej Nisse, jag slog upp collies på wikipedia (vill inte diskutera hundar på KG:s födelsedagssida) och såg att du har skrivit där! Kul!

- ab  hemsida 
- 2006-nov-11 17.11

Hittade det här: "Collien är en av de äldsta brittiska raserna, ursprungligen från norra England och Skottland, där den användes som vallhund. I slutet av 1800-talet började collien renavlas exteriört och vann snabbt i popularitet. Rasen delades så att en korthårs- och en långhårsvariant uppstod.
Långhårscollien kom tidigt till Sverige medan intresset för korthårscollien lät vänta på sig till 1970-talet här i Sverige.

- ab
- 2006-nov-11 17.15

ab:
Vill framföra en ursäkt, eller något, klumpigt av mig att fokusera på en hund.

Har försökt bringa ordning i hunden Collie och dess historia. Den är definitivt tveeggad.

Vet inte vad jag ska tro.

Det som står på wikipedia verkar mest sannolikt.

Det som kennelägarna för fram är mer "tillrättalagt".

Den används i alla fall inte som vallhund, i dessa dagar.

- Nisse
- 2006-nov-11 17.55

Skulle önska folk ville sluta "avla" fram hundraser. Naturen försöker hela tiden få fram valpar som liknar det friska ursprunget, och de valparna dödas därför att de inte passar rasens standard. Och så får vi hundar med framavlade sjukdomar och andra besvär, som colliens bukspottkörtelsproblem. Sjukt!

- ab
- 2006-nov-12 01.44

ab:
Difinitivt!
Har funderat på hur man skulle bära sig åt för att få hela husdjurskulturen att fatta.
Den där danaom-kulturen slår ju igenom på allt.
Det är ju liksom mänsklig fåfänga som styr och så då pengar förståss.

T.o.m brukshundarna har ju avelsfanatikerna lyckats förstöra?

- Nisse
- 2006-nov-12 02.33

Folk skulle kanske börja med att bojkotta hundutställningar där det tävlas om att vara närmast "standarden"?

- ab
- 2006-nov-12 05.13

ab:
Jag tillhör redan dem, fr.o.m. nu.

Hade en haft lite mer energi så skulle man hjälpa till i marknadsföringen av alternativa husdjursutställningar som tänker på djurens bästa - så långt det nu går.

Där mer funktion, humör, lynne och friskhet premieras.

- Nisse
- 2006-nov-12 08.04


Morgonens Kroppsdata
Kön: man Längd: 179 cm Ålder: 51 år
 
  Morgonvärden Målvärden
Vikt: 92,8 Kg 80 - 85 Kg
Midjemått: 102 cm =< 94 cm
Kroppsfett: 23,7% < 24%
Kroppsvätska: 52,4% > 52,3%
BMI: 29 25 - 26,5

11.02 

2006-nov-10
Hälsovåg
Dagen slutade med att vi var till Coop Forum och bl.a. köpte en våg. En Hugin Nandinia Care, förutom att den väger kg mäter den också andel(%) kroppsfett och andel(%) vätska.

Givetvis var det inte med ett 9 volts batteri. Vi hittade ett som verkade ha kvar lite energi så vi fick igång vågen.

Jag matade in våra grundvärden; kön, längd och ålder. Upp till 4 personers kroppsdata kan laddas in.

Hustrun fick börja, man ska ta av sig om fötterna och vara barfota (vågen skickar en svag ström via ena foten och upp och sedan ned i den andra. Sedan mäts dels tid och dels hur mycket av strömmen som gick åt. Med detta som grund kan en del schablonvärden räknas fram, bl.a. andel kroppsfett och andel vätska (beroende på kön, ålder, längd och vikt)), först visas vikten, allt OK, sedan en rad runda ringar som försvinner en och en och därefter: ”Err-h” och så slocknar displayen.
Jag kollar grunduppgifter och jag ställer mig på vågen och följande värden visas: 93.4 Kg, 24,2% fett, 52,2% vätska och mina grunduppgifter är: 179 cm lång, man och 51 år i ålder.
Hustrun upp på vågen igen; vikten visas, runda ringar kommer och försvinner sedan visas: ”Err-h”, igen.

Det var väl själve f-n! Att det ska vara fel på nya vågen. Nåja först får jag väl kolla i manualen (första våg jag köpt som kräver en manual(?)) och på sid. 6 står följande förklaring på felmeddelandet: ”Err-h”: Den beräknade kroppsfettsmängden är för hög, över den övre gränsen.

Jag höll på att skratta på mig, hustrun är, enligt vågen, så fet så det inte ens går att mäta. *hi, hi*…

Hon greppade vågen och smög in i duschrummet, tog av sig alla kläderna (visade det sig senare) och meddelade mig med glädje i rösten att hon fått fart på vågen. Och följande värden för fett och vätska visades: 31,7% fett och 46,9% vätska. Maxvärdet för fett, enligt tabell i manualen är, för en kvinna 30+, 45% fett. Så något var det med mätningen som blev fel. Men det var himla roligt.

Läste en annan sak; ”Kroppsfettsvågen är inte lämplig att använda för personer: med puls som ligger under 60 slag per minut.”

Det var attan? Min vilopuls ligger på ca 56-58. Sitter jag upp, som nu och skriver på datorn, är pulsen 60 (till mesta delen beror detta på att jag har en lungvolym på lite mer än 6 liter, vilket innebär mycket syre till blodet så hjärtat behöver inte jobba så mycket för att pytsa ut syret.)

Ja, ja…

Kul i alla fall med lite referensvärden. Kan ju följa det där ett tag och se vart det tar vägen.

Håller vi oss till mina värden så har jag ett BMI (Body Mass Index: Kroppsvikt i Kg delat med kroppslängden mätt i meter i kvadrat) på: 93,4kg/(1,79x1,79)= 29,15.
Generellt kan följande sägas: Man är normalviktig om man ligger på ett BMI mellan 19 och 25. Under 19 är inte bra (mager och eländig) och över 25, ja då är man överviktig (fet).

Så enligt den mätmetoden ska jag minst gå ned: (93,4 kg – (25 (normal BMI) x 3,2041 (längden i kvadrat)) =) ca 13,3 kg. Det innebär en målvikt om ca 80 Kg.

Ett annat mått att hålla reda på är midjemåttet (mätt strax ovanför naveln och mitt emellan höftbenskammen och nedersta revbensbågen): 104 cm.
Det ska för män vara mindre än 94 cm.

Värt att notera; min bröstvidd är 112 cm och stussen är 110 cm.

Och tittar vi då på andelen kroppsfett som vågen visar; 24,2% vilket ska vara mindre än 24% för att vara normalt samt andelen kroppsvätska som visade 52,2% och som ska vara mer än 52,3% för att vara normalt.

Enligt vågen är jag hyfsat normal men enligt midjemått och BMI lider jag av fetma.

Tittar jag mig i spegel så ser jag att 10 kg mindre inte skulle vara fel.


Hälsa i övrigt
Förkyld, rasslar i lungorna, hosta, lite ont i halsen och en finne i näsan.
22.10
kommentarer  
Vad är det för en dum våg som vägrar att mäta mulliga människor? En våg som fnyser åt en och har ÅSIKTER vill man väl inte ha!

- ab  hemsida 
- 2006-nov-10 17.46

ab:
Som väl är (och för husfriden) så är vågens normaltillstånd - just bara våg. Man måste trycka på en pytteliten knapp, på vågen, för att aktivera den där antimullighetsfunktionen.

- Nisse
- 2006-nov-11 03.24


Estetikvåg
Vi började vår estetikdag med att åka till IKEA för att främst inhandla nya gardinstänger och hållare. Vi tittade också på ny TV-möbel, soffbord, matsalsmöbel samt ny bokhylla till uppslagsverk och DVD samt VHS.
Vi kom därifrån med gardinstång och hållare, två nya toalettborstar samt en kabelsamlare.

Jag var duktig och åt en sallad.

Hem och rastade hunden. Satte upp gardinstången. Sedan iväg igen till Trollhättan där jag skulle köpa trådlöst nätverk (Elektronikhuset), fanns inte, beställde (se separat inlägg här nedan).

Till Överby. Tittade på möbler i EM (EuropaMöbler). Gick igenom EL-Giganten, TeknikMagasinet, Expert, Teliabutiken, SIBA och Coop Forum för att se så de inte hade antingen bättre eller billigare trådlöst nätverk. Och det fanns inte.

På Coop Forum handlade vi lite mat och så en s.k. häslovåg (se separat inlägg här ovan).

En minst sagt fulltecknad dag.
21.59 

Teknikvåg
Vi har bestämt att jag ska få köpa trådläst nätverk här hemma. En av anledningarna är att vi då slipper spika (fästa) ADSL-kabeln samt nätverkskablarna (kat5) på de nytapetserade väggarna i vardagsrummet.
Jag har siktat in mig på följande:
1st 3com OfficeConnect Wireless 54Mbps Cable/DSL Router (449 SEK) och
2st 3com OfficeConnect Wireless 54Mbps 11g Compact USB Adapter (311 SEK/st).
Av erfarenhet vet jag att 3com har bra grejer, kanske inte så användarvänliga, men bra. Och jag är ju inte helt tappad när det gäller nätverk.
Grejerna är beställda och jag väntar givetvis, med spänning, som ett litet barn.
21.59 

2006-nov-09
Rapport från fritiden
Hade tänkt att skriva ett långt braskande inlägg om miljö och miljöförstöring samt vem och vad som ska ställas till svars.

Men det får vara. Etern och cyberrymden är fulla, just nu, av det jag vill ha framfört. Så jag hänvisar dit. Till de andra...

Idag har jag jobbat en hel dag, det blir allt oftare numer. Det går bra. Och så länge jag jobbar 50% så innebär det ju hellediga dagar emellanåt. Som imorgon t.ex. Då är jag ledig!
18.39 

2006-nov-08
Tapetseringen
Rapporteringen fortsätter...

Nu ligger luftfuktigheten högt, i vardagsrummet. Alla långa våder är nu uppsatta.

Kvar är de över och under fönster samt över balkongdörren.

Nu är det nära...

Har köpt en påse lösgodis som står och väntar som belöning - när jag är klar.
17.44
kommentarer  
kl 20:11

Phu!!

Nu jävlar i mig är tapetseringen färdig och det är jag också.

- Nisse
- 2006-nov-08 14.18

Duktiga ungar, nu får ni lugna ner ett tag för annars tar orken helt slut
Ängslig Mamma

- Mamma
- 2006-nov-08 16.21

Mamma:
Orken är slut...

- NGN
- 2006-nov-08 16.22

Har du skaffat luftfuktare? Jag fattar ingenting.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-09 04.32

Godis fungerar alltid bra som morot =)

- Mia
- 2006-nov-09 06.03

Matilda:
*Skrattar*, Nej, nej...

Här i den kyliga norden, har jag inte fönster öppna när jag tapetserar.

Tapetklister är ju ganska blött. Och när klister torkar så måste ju fukten (vattnet) ta vägen någon stans.
Från tapet rakt ut i rummet - luftfuktigheten i rummet stiger därmed.

Försvinner ju på några timmar.

- Nisse
- 2006-nov-09 12.30

Mia:
Jepp! Det var det som höll mig på fötter de sista självande minutrarna - och det är inget skämt, allvar, jag lovar!

- Nisse
- 2006-nov-09 12.34

Aha. Men vädringsfönster då? Men det är klart, du måste väl hålla jämn temperatur annars krymper tapeten olika mycket på olika ställen.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-10 06.19

Matilda:
Det egentliga besväret var att jag hade ont i halsen och ville därmed inte bli nedkyld. Jag svettas dessutom normalt ganska mycket.

Men det är sant, när det var färdigtapetserat så öppnade vi altandörren så fukten kunde vädra ut lite snabbare.

Inte för krympningens skull. Just denna tapet var krympfri.

- Nisse
- 2006-nov-10 09.01


Rättvisa?
I nedanstående notis, hämtad från ttela onsdag 8 november 2006, sid 7, kan vi läsa om en 36-åring som vill in i fängelse. Denne försöker då ljuga sig in. Men se det går inte, det kallas mened. Och straffet för det är fängelse!

Har liksom inte rättsväsendet misslyckats då?

Nu ska nämnas att det fanns annat än mened med.

Artikeln:
"Vänersborgare dömd till fängelse för mened
VÄNERSBORG
Den 36-årige vänersborgaren var trött på att vara hemlös. En bekant var åtalad för att ha begått en stöld och när ärendet överklagas och skulle upp i hovrätten bestämde mannen sig för att ta på sig skulden för att få komma in på anstalt. men ledamöterna i hovrätten trodde inte alls att det var 36-åringen som var skyldig till stölden. Därför åtalades han för mened.
Nu döms han till tre månaders fängelse för mened, narkotikabrott och försök till stöld.
"
09.01 

Bemärkelsedag!

Grattis!
RONJA!
08.51 


2006-nov-07
Tapetseringen
Nämnde jag att det skulle bli en följetong?

Nu är en långvägg klar. Det räcker för idag.

Efter lite trixande och joxande och en del kaos, på jobbet, så fick jag i alla fall en ledig dag, imorgon onsdag.

Oddsen är nu sådana att det sannolikt blir färdigtapetserat imorgon.

Därefter är det jakt på snyggare lister som tar vid. Och så då givevis nya gardinstänger och något att hänga på dessa.

Helst skulle vi vilja ha helt nya möbler - också.

Nu blir det mat!
18.35 

2006-nov-06
Hälsa
Jag fullständigt avskyr när min kropp påminner mig om hur bräcklig den är. Bara för att jag idag jobbat på förmiddagen, pustade en vägg och satte upp en tapetvåd så var i princip mina krafter slut.

På jympan började mina ben skaka av trötthet. Och mot slutet var jag lätt illamående. Och jag hade jävligt ont i den där förbannade magmuskeln som vägrar läka sig. (Eller vad det nu är?)

Jag tror inte motionärerna märkte något.
21.22 

Dagens reflektion för tankar till erektion
[*]
[Klicka på bilden så dyker ni rakt till originalbilden från elvis hemsida.]
Jag får nog återge texten i skrift, den var suddig redan i originalet.
Hedvig: "Det här kan vi se på."
Elvis: "Amen snälla! Du vet att jag hatar matprogram."
Hedvig: "Varför?"
Elvis: "Av samma anledning som alla män hatar det; Man blir ju bara frestad när man sitter där som passiv åskådare och får höra 'Mmmmmm, vad gott! Åååh, vad härligt!!!'"
Hedvig: "Men det är väl många män som gillar porrfilm? Hur förklarar du det då?
Elvis: "Ööhm..."


Idag får ovan avbildade seriestrip, med förtydligad pratbubbletext, illustrera följande:

Hur är det egentligen, när man tittar på porrfilm? Vad händer i kroppen?

Porrfilmer har ofta ett antiklimax, vill jag hävda och ofta en dålig bismak.

Nu har jag faktiskt sett några. Och med undantag för erotiska filmer och s.k. gladporr så kan jag inte känna någon sexuell upphetsning av porr. Jag liksom mer fastnar i tankar om förnedring. Och så ser det ju rent av löjligt ut. Och för det mesta är det äckligt.

Och så allt detta stönande? Och så ska det alltid synas att det går för mannen - att det sprutar och gärna lite var som helst.

Och de som tittar lite extra noga ser också att de där männen är ena riktiga slappkukar. Det saknas fjong!

Vad kan det bero på - att det saknas fjong? Kan man tänka sig att t.o.m. porrskådisarna inte blir upphetsade? Ganska självklart, eller?

Och denna kvinnoförnedring - ja jösses.

Så, skippa porren!

Av vilken anledning skriver jag om detta? Jo jag läste om en domare som blev ertappad på bordell, erkände sig skyldig, förlorade jobbet, ångrade sig och (troligtvis) ljög ihop en historia om att han egentligen bara betalt för att tjejerna skulle se på när han runkade. Och nu kräver han jobbet tillbaka och skadestånd - men hallå!

[*]Källa: Metro månd 6 nov 2006. Seriestripen elvis nr 1637 av Tony Cronstam. Hemsida: elvis
21.03 

Tapetseringen
Ni får stå ut med att det lär bli en följetong här på bloggen.

Vi har nu satt upp första våden och enda, idag.

Den var lömsk. Man ska ju börja i ett hörn, mot en fönstervägg.
I det hörnet finns en sådan där omkopplingsdosa uppe vid taket. En bit ned sitter en strömbrytare för utomhusbelysningen (östra balkongen). Ned mot golvet sitter dels ett vanligt vägguttag och dels ett "tre-hål-i-väggen"-uttag.
Fyra uttag "in alles".
Det kan fresta på stämningen - jag lovar.

Nu råder en vilopaus - jag ska ju leda jympa mellan 18:00 och 19:00.

Tänker inte tapetsera något mer idag. Bäst att stoppa när man ligger på plus. Enda tapetvåden sitter rakt och snyggt, ser bra ut.

Hustrun ska nu förlimma resten av väggen. Vi var "tvugna" att riva ned alla (2) gamla tapeter från den väggen, de satt löst.

Så, efter jobbet imorgon - på't igen!
16.35 

Flaggning
Idag flaggar

För Gustav Adolfsdagen
16.27 

2006-nov-05
Petimeter
Oftast när jag (vi) drar igång något projekt så blir det oftast så att det blir liksom inget halvmesyr. Det blir grundligt utfört.

Ta detta med tapetsering. Varför måste jag vara så hiskeligt noga? Inte en buckla, inte en skarv. Allt ska pustas, spacklas och putsas igen.

Svaret är givetvis att jag skulle inte stå ut med att gå och titta på något som är slarvigt utfört. Och då speciellt om jag visste att det var jag, som var orsaken.

Så, det egentliga svaret är: självbevarelsedrift.

Sedan har jag också lärt mig, genom åren (faktiskt), att gör jag en bra grundjobb så håller det bättre, i längden.

Resultatet av detta nit, får till effekt att vi antagligen inte hinner använda tapetserarbordet som vi lånat nu över helgen.
Och så börjar hustrun se lite sliten ut?

Hoppet ligger nu på att vi får låna det några dagar till eller att vår bostadsrättsförening har ett att låna ut. Jag har nämligen för mig det.

Lite kaffe och sedan på't igen!
10.59
kommentarer  
I min iver att vara korrekt? Så ska jag väl informera om att jag damsuger väggarna innan jag spacklar.

- Nisse
- 2006-nov-05 06.34

Nu har vi spacklat klart. Det får torka över natten. Får se om jag hinner med något putsande i morgon.

- Nisse
- 2006-nov-05 12.34


2006-nov-04
Bemärkelsedag!
Grattis!
Grattis!
Grattis!
Grattis!
Grattis!
Grattis!
Grattis!
PAPPA!
09.33
kommentarer  
Tack för Grattiset och presenthuvudbryet och den gemytliga aftonen

- Pappa
- 2006-nov-05 06.35

Pappa:
Det är vi som ska tacka.

- NGN
- 2006-nov-05 12.33


Flaggning
Idag flaggar

för Alla Helgons Dag / Kaikki pyhimys päivä.

PS
Har jag benämnt rätt på finska?
DS
09.31
kommentarer  
Det heter Pyhäinpäivä, men direkt översatt var det helt rätt. Här har vi ett ljuvligt vinterväder med -5 grader och 25 cm nysnö. Det var vackert på kyrkogården med snön och alla tända ljus. Lycka till till med tapetseringen.

- Gunveig
- 2006-nov-05 11.16

Gunveig:
Du är en klippa. Misstänkte att det inte var helt riktigt.

Här regnar det och är +7 grader.

Har inte varit till någon kyrkogård. Men jag såg att grannen tänt ett ljus på platsen där de begravde sin katt.

- Nisse
- 2006-nov-05 12.33


2006-nov-03
Elände?
[*]
Ovanstående bild sammanfattar bra det jag vill framföra idag.

Emellanåt blir det jävligt jobbigt med allt våld, lidande, krig, terror, sjukdomar, skandaler, tillkortakommanden, orättvisor, miljökatastrofer, ja allt elände.

För att man ska klara av det där och faktiskt orka engagera sig och göra någon liten nytta så måste man vara i grunden trygg och positiv, känner jag.

Då är de positiva tingen och betydelserna väldigt viktiga. Det bästa vore om vi kunde ”matas” med en väl avvägd dos negativt respektive positivt.

Nu är det inte så. Vi blir intensivt matade med elände. Det positiva får vi liksom se till att få till oss av egen kraft.

Och då gäller det att ha kraft…

[*]Källa: Hälge nr 7 2006, sid. 30, serien: TRENDZ av Werner Wejp-Olsen (strip nr 763)
14.14 

God morgon!
Härlig morgon! Jag är ledig idag. En inarbetad dag.

Satt här och funderade på uttrycket "God morgon!" och tänkte då på till vilka? Alla givetvis! Men det är ju inte morgon för alla. Vi har ju våra tidszoner. Ja, eller det är väl snarast solen som bestämmer.

Jag hade tänkt skriva "God morgon sverige!". Men så tänkte jag på alla morgonpigga i norge, finland etc.

Mer korrekt hälsning hade kanske varit: God morgon, alla ni inom tidszonerna GMT 0 och plus 2 timmar. Men hur kul låter det?

Lediga dagar är en relativt ny företeelse för mig. Visst har jag hela livet haft lediga dagar. Men under 2003-2005 (3 år) så var jag inte ledig en enda dag. Jag var sjuk varenda dag. Värk, kramper och massa konstiga besvär.

Inget av det där har jag kvar nu. Så jag är liksom dubbelt ledig. Dels är jag ledig från jobbet och dels har jag inga besvär, att tala om.

Väggarna i vardagsrummet väntar.

Ha' de'!
08.24
kommentarer  
Visst är det så. När man är sjukskriven är man aldrig "ledig". Många som inte kan förstå det.

Skönt att du nu iaf kan vara "ledig"
Ha en bra helg

- Mia
- 2006-nov-03 03.07

Mia:
Och om jag förstått det hela rätt så är du ju också nu på gång att kunna bli 'ledig', på riktigt.
Bra helg till dig också.

- Nisse
- 2006-nov-03 03.40


2006-nov-02
Tapetsering
Nu har det dragit igång. Lister borta. Lossat alla kontakter utom de vid golvet. Skruvat bort alla gardinstångshållare. Tagit bort alla tavelkrokar och sladdhållare.

Det där med listerna är ett kapitel för sig. I vår lägenhet har vi vattenburen värme. Rumpnissarna som tänkte(?) till och byggde våra lägenheter måste ha haft ett ordentligt röjarparty och antingen gjort ritningarna på rördragningen på fyllan, med totalt hjärnsläpp eller under kraftigt bakrus med en pistol mot huvudet.

Alla rör, till och från alla element ligger liksom fritt i rummet, vid väggen, på golvet, oisolerade, gömda bakom en list som består av 5 mm masonit (en sida och ett "lock"). På masoniten har de klistrat en foliefilm som ska likna mörkbrunlaserat trä.

Där det inte finns rör sitter en lite smalare list. Även den av masonit med påklistrad foliefilm. Och som stadga, innanför det där har de limmat en ca 10 mm tjock frigolitlist!

Och dörrfodren består av hårdplastlister.

Ja, jösses!

Ska räkna på vad det kostar att köpa och sätta dit alternativ i vanligt hederligt trä.

Nästa projekt blir nu att riva ned den gamla tapeten. Tvunget, eftersom det är en strukturtapet.

Nästa steg är spackling följt av slipning. Sedan börjar själva tapetseringen.
15.41
kommentarer  
Har lagt in en tröstebild åt dig på min blogg.

:)

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-03 05.18

Matilda:
Är det så det ser ut? Eller är det en uppfräschning på gång?

- Nisse
- 2006-nov-03 05.23

Det är så det ser ut. Byggstandarden här är obefintlig.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-03 05.33

Matilda:
Och så infann sig känslan av att vara gnällig.

Ska kanske vara nöjd?

Ja, och det är väl jag egentligen.

Lyxproblem kan man ju liksom gnälla om.

- Nisse
- 2006-nov-03 05.44

Närå. Du får gnälla hur mycket du vill. Hur ska något annars någonsin bli bättre, om vi bara sitter nöjda och pyser?

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-03 06.17

Matilda:
Så sant och så rätt.

- Nisse
- 2006-nov-03 07.42


Morgon
Vaknade lite för tidigt idag. Alla morgonrutiner är avklarade. Fick nu en liten stund över - och den lägger man på bloggen?

Ut i kylan, till bussen.

Ha en bra dag!
07.23
kommentarer  
Hej far,
Har glada nyheter, fick i och för sig bara G+ på artikeln men fick VG i kursen.
Tack för hjälpen

- Katrin
- 2006-nov-02 03.39

Katrin:
G+? Någon motivering om vad som saknades? Skulle du ha varit ännu "tuffare"?

Hur som: Grattis!

Och det känns ju bra att jag kunde bidra med "hjälp". Så det inte blev tvärtom.

- Far
- 2006-nov-02 04.28

Hej,
Han tyckte att det var två artiklar i en, alltså en som handlade om platta mot hierarkiska och en som behandlade ämnet om hur lärarna på högskolan lär ut och hur eleverna uppfattar det. Jag håller med till viss del men med tanke på att de eleverna som skrivit "artiklar" om fotbollslag också verkat fått G så känns det lite tveksamt.

- Katrin
- 2006-nov-02 04.45

Katrin:
Snudd på hårklyveri.
Ta vilken ledarskribent som helst och läs så ser man att det börjar ofta i en ända och slutar sedan i en annan.
Samma med kolumnister och debattörer.

Men var inte kärnan i artikeln, egentligen, de studerandes brist på tillgång till objektiv värdering av den hierarkiska? Jag vill minnas att den egentligen både började och slutade med den ansatsen.

- Far
- 2006-nov-02 04.55


2006-nov-01
Vinter
Helvetes jävla skit! Jag är lömsk. Stått i en halvtimma vid garaget. Givetvis har låset frusit, vad annars? Och givetvis håller jag på till nyckeln går av. Men, som tur var, för mitt psyke, så gick det precis då att få upp garageporten.

Varför lär man sig aldrig? Det är ju så rackarns enkelt att ta med den där låsoljan med ut strax innan man hör att det ska bli kallt. Nejdå! Samma idiotiska överraskning, varje år. Imbecill!

Nu är i alla fall bilen lämnad till verkstad för service.

Bäst å ta sig en kopp kaffe och lugna ned nerverna och försöka bli lite varm igen.

Det blir till att kopiera en ny nyckel i morgon.
19.09
kommentarer  
Det är konstigt att vintern kommer som en överraskning för alla, varje år. Jag hade bildörrarna fastfrusna när jag skulle iväg, och ingen aning om var låsoljan finns.

- Gunveig
- 2006-nov-01 13.21

Gunveig:
Visst är det märkligt?

Vi kanske är beskälade på något vis?

Nu har vi klanteri med frysta lås gemensamt också.

- Nisse
- 2006-nov-01 13.37

Nisse vännen, du är inte ensam ute i kylan.. Jag var duktig, bytte till vinter däck tidigt men låsoljan totalt glömd! Så i morse fick man ju inte in nyckeln i låset, vad göra jo in med fanskapet i mun för att få den varm, alla tändare slängde jag ju när jag var så förbaskat duktig och slutade röka! Funkade men inte dörren som var fastfrusen Till slut fick jag krypa in från andra sidan, så i kväll är alla låsen oljade.Hoppas det hjälper kram Annelie

- Annelie
- 2006-nov-01 14.47

Annelie:
Nu har vi snart en liten förening!

Vi kan ha ett motto: Varför göra livet enkelt, när det går att krångla till det.

Kramar!

- Nisse
- 2006-nov-01 15.45

Nisse, jag kunde inte ha formulerat mottot bättre själv, strålande.. Jag anmäler mig direkt till denna lilla förening..

- Annelie
- 2006-nov-02 04.14

Annelie:
Fint! Vad ska den heta?

- Nisse
- 2006-nov-02 04.30

Jag pratade om just det där häromdagen, med några jobbarkompisar som aldrig sett vare sig snö, is eller minusgrader. De kunde inte förstå hur billås kan frysa.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-02 04.45

Matilda:
Visst är det härligt, när egentliga självklarheter, för en del, blir fullständigt oförstånd, för andra.

Kom å tänka på den person som föreslog engelska rörmokare att lägga in rören i väggarna och isolera dem. I stället för att ha dem utanpå, oisolerade. Vilket ledde till att de frös sönder.
Svaret från rörmokaren blev då: "Men då blir det ju jättejobb med att komma åt dem när de fryser sönder."

- Nisse
- 2006-nov-02 05.02

Nu börjar det va på grej det här med vinterföre och bilen. Alla lås är öppnade, tog en överkurs och drog silikon på gummilisterna i dörrarna också. Nu är det bara motorvärme elsnodden som är försvunnen.

- Gunveig
- 2006-nov-02 07.14

Gunveig:
Ja det var värst. Det är till att ha tagit till de tunga grejerna.

Är det tuff vinter i den delen av landet där du bor?

- Nisse
- 2006-nov-02 09.07

Inte vet jag om det är så tufft, men så länge havet är öppet kan det växla mellan plus och minusgrader flera gånger under ett dygn. Och sen står min bil ute dygnet runt, ingen komfort här på landet inte.

- Gunveig
- 2006-nov-02 09.38

Gunveig:
Kan inte bilen få sig ett hus då?

- Nisse
- 2006-nov-02 09.46

"Byggmästaren" tog semester på obestämd tid när vårt hus blev färdigt.

- Gunveig
- 2006-nov-03 03.33

Gunveig:
Kanske dags att uppdra åt "Byggmästaren" att dels bryta sin semester och dels acceptera en offert. :)

- Nisse
- 2006-nov-03 03.43


Sport
Jag kommer! Idag var det jämt. Vi vann var sin match, i pingis, jag och Matti. 4-3 & 3-4 och sista seten var jämna, härligt! Kul!
19.09 

2006-okt-31
Paraplykrasch
Hustrun kom från jympan. Hon har fått stryk. Hon är slagen blodig, i ansiktet. Av sitt paraply.

Paraplyet är verkligen tilltrasslat. Har lovat att försöka laga det, favoritparaplyet.

Småsåren i hustruns ansikte har nog redan läkt.
20.43 

Hört om kvällen
I en diskussion i samband med alkoholdrickande.
Det var en som vaknade upp, på morgonen, och undrade: ”Var är mina framtänder?”
En i övrigt frisk ung människa med f.d. hela tänder. Uj, uj.
18.29 

Jobbet
Har så gott som hela dagen idag blivit utbildad i nyheterna inom PUL (PersonUppgiftsLagen).

Nu är det ännu rörigare –inte blir det lättare inte – glöm det.
18.29 

Igår
Höll jag på att köra på en tant. Det var utanför ICA Kvantum i Vänersborg. Jag hade varit inne i färgaffären och köpt tapeter och så hade jag lite bråttom till Friskis&Svettis Kansli, vilken jag skulle besöka innan jag skulle upp till Blåsut och leda jympa.
Eftersom jag nu var stressad så tänkte jag speciellt på att köra sakta och vara uppmärksam.
Likt förbaskat dyker det upp en tant, mitt framför bilen, så jag tvingas till en häftig inbromsning. Tanten blir ju givetvis rädd. Jag ler och vinkar. Tanten ser lömsk ut.

Efteråt kom jag att tänka på att hon faktiskt var klädd i helt svart och gick med nedböjt huvud. Det regnade. Jag borde ju ha stannat och talat om för henne att hon faktiskt inte syntes och att hon inte såg sig omkring, över huvudet taget.

I och för sig kvittar väl det där. Jag som bilist har det största ansvaret – men ändå.
18.28
kommentarer  
Alla som vistas i trafiken borde få gå en trafikkurs, inte bara bilisterna.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2006-nov-01 03.40

Matilda:
Ja, det är väl för långt mellan grundskolans duvningar i trafikvett och ett s.k. vuxet liv.

Men det märkliga, här i Sverige, är att många gångtrafikanter tror att de blivit odödliga bara för att vi har en lag som säger att bilister alltid har väjningsplikt gentemot gångare.
Många går bara rakt ut, utan att se sig för - bilarna måste ju stanna!?

- Nisse
- 2006-nov-01 04.12


arkiv
2007-12 | 2007-11 | 2007-10 | 2007-9 | 2007-8 | 2007-7 | 2007-6 | 2007-5 | 2007-4 | 2007-3 | 2007-2 | 2007-1
2006-12 | 2006-11 | 2006-10 | 2006-9 | 2006-8 | 2006-7 | 2006-6 | 2006-5 | 2006-4 | 2006-3 | 2006-2 | 2006-1
2005-12 | 2005-11 | 2005-10 | 2005-9 | 2005-8 | 2005-7 | 2005-6