OBS!

NedlagdMy logo.. Detta är historiken. 
Bloggen fortsätter på: 
blogg.ngn.nu2007-maj-31
torsdag
Jobbat hel dag.

Var till mor och far på lunchen. På hemvägen var jag till plåtarna och kollade lite. Resultatet kan ses på: ngnfoto.blogg.se: Kopparödlor

Väl hemma ringde mor och far och meddelade att jag fått en gåva och den tackar jag och bugar för – jättemycket!

Det är inte slut på de bra sakerna här – sonen kom hem, efter att ha varit nere i Malaysia, Thailand m.m. Han åkte den 9/1-07. Och som sagt, nu är han hemma.

Och imorgon kommer dottern och hennes sambo.
21.17 

2007-maj-30
onsdag
Jobbat eftermiddag idag.

Fokus
Funderade på detta med fokus när jag cyklade hem. Det är ju populärt med fokus, att fokusera. De menar väl att man ska koncentrera sig på en sak i taget.

Det där med fokus kommer väl från fotografins värld?

Och om det nu ska fokuseras så kan vi väl lika gärna använda resten av termerna från fotovärlden.

Ja perspektiv används ju redan så det var inte det jag menade. Jag tänkte på brännvidd. Ser du på omvärlden i ett vidvinkelperspektiv eller i ett teleperspektiv?

Man kan ju tänka sig att den som fokuserar med ett vidvinkelperspektiv antagligen tar in mer fakta i det den fokuserar på.
I motsats till den som betraktar sitt fokus genom ett teleperspektiv. Visserligen är telepersonen kanske än mer fokuserad än vidvinkelpersonen, men är det bra?

Har man perspektiv, fokus och brännvidd så kan man också ha skärpa. Vi säger att du fokuserar utav bara attan och drar på med ett ordentligt tele så du begränsar perspektivet maximalt, då gäller det att du skärper dig också.
Är man lite berusad så brukar det gå bra att begränsa perspektiv och ha fokus med det är sämre ställt med skärpan och uthålligheten (slutartiden).
Är du trött och irriterad så fungerar inte skärpeinställningen så bra heller.

Om vi nu utgår från att du är kompetent till att faktiskt ställa in skärpan, på det du fokuserar på, så infinner sig det intressanta begreppet skärpedjup. Hur stort område, i djupled, sträcker sig din skärpa? Har du ett vidvinkelperspektiv så får du faktiskt automatiskt ett större skärpedjup och omvänt har du teleperspektiv så blir skärpedjupet mindre.
Det har å göra med ljuset. Med vidvinkelperspektivet öppnar du upp och släpper in mer och på köpet får du då en möjlighet att se allt skarpt dels i det vida och dels på djupet. Det du förlorar är detaljerna – du måste ju ta in en massa information.

Så om vi återgår till att vara fokuserad så avses nog att man kopplar på ett tele och då begränsar man ljusinsläppet och förlorar därmed i skärpedjup. Vi ser med skärpa på en liten del av ett perspektiv som vi fokuserar på och då med ett begränsat djup.

Det här kräver koncentration. Så då funderar vi ju givetvis på hur länge orkar man hålla den koncentrationen. I kameravärlden handlar det om från tusendelar av en sekund till ca 30 sekunder.

En annan intressant vinkling på det här är att den som är vidsynt kan gå närmre inpå det den fokuserar på och den som fokuserar genom teleperspektivet kan gå längre ifrån – hålla avstånd.

Och så har vi stabiliteten. Är du fokuserad så kan du inte samtidigt gå omkring och skaka, då förlorar du skärpan, även om du är fokuserad.

Det finns ju en del gurus som hävdar att fokus är det som räddar världen. Kan det bero på att de använder tele och inte behöver gå så nära? Och så måste de sitta still, hela tiden.

Om vi håller oss kvar i fototermerna så infinner sig begreppet objektiv som ju i fotovärlden är ett substantiv – en sak. Medan det i mänskliga sammanhang används främst inom den s.k. råttforskningen. Det gäller att vara objektiv när man studerar ett objekt. Objektet ska påverkas så lite som möjligt och då ska du inte ha några värderingar. Det är därför vetenskaplig (råttforskning) är så kall. Den tar ingen hänsyn.

Men visst verkar det som om en del människor faktiskt betraktar världen som om de tittade på den genom ett objektiv med all den mekanik det innebär.

Hela den här diskussionen om vidsynthet kontra stuprörsseende vill jag låta landa i detta med om hur världen ska betraktas. Förstås den bättre om man studerar detaljerna och utifrån den kunskapen sammanfogar en helhet eller förstås den istället av att man först ser helheten, utgår från den, och sedan fördjupar sig i detaljerna – för att få helheten förklarad.

Ta som exempel detta med doktorer (specialister) och människor. Skulle fler åkommor bli botade om doktorerna hade bättre kunskap om hur hela människan fungerade?

När jag fotograferar gör jag ofta så att jag först tar en vidvinkelbild och sedan zoomar jag in och använder telet för att rikta blicken, fokus, mot någon detalj och sedan när jag presenterar eller publicerar bilden så händer det att jag visar just vidvinkelbilden och så markerar jag detaljen och i ett hörn av bilden visar jag vad jag zoomat in på. Mitt sätt att visa var en detalj hör hemma i en helhet.

Mitt förslag till att betrakta världen och din omgivning på är att gör det växelvis, använd för det mesta din vidsynthet när du ser dig omkring, ta in så mycket som möjligt. Stanna upp, du kanske stötte på något som intresserade dig. Fokusera då på det, låt det fylla dig. Gå på djupet och gotta dig i detaljerna. I nästa stund backar du lite, höjer blicken och tar in det stora perspektivet igen, helheten.
21.38 

2007-maj-29
Tisdag
Jobbat hela dagen. Trött.

Ringde doktorn idag på morgonen. Gick inte så bra. Doktorn har inte telefontid förrän tii den 12/6? Det var ju öken. Jag får väl hitta på lite egen medicinering så länge - det finns ju ett förråd här hemma.

Fixat med mina ormbilder. Riktigt kul och se hur fotograferandet utvecklas.

Har beställt en telekonverter (2x), väntar, lång leveranstid.
21.49 

2007-maj-28
Måndag
Ledig idag.

Pysslat en del.

Lagade pannkakor.

Rastat hunden.

Cykeln har blåst ikull så backspegeln gick sönder :-(

Allmänt skitväder

Och så har jag tyckt synd om mig själv. Idag har jag haft ont i nacken och i ryggen på höger sida och så värker det till i högertummen som attan. Det svider i skinnet på insidan höger underarm. Lite ljumskvärk finns med också samt värk i vänster fotvalv? Och så väser det i huvudet. Muskelsammandragningar i armarna är också med och irriterar. Ska ta och ringa vårdcentralsdoktorn i morgon och diskutera detta.

Har suttit en bra stund och fixat med gamla digitalbilder. Främst på ormar. Jag hoppas att det ska bli en separat hemsida för detta när/om jag blir färdig.
22.15
kommentarer  
Usch of fy. Inte roligt med värk och pina! Hoppas du känner dig bättre snart.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-29 07.54

Matilda:
Tack för din omtanke. Det är lite upp och ned nu.

- Nisse
- 2007-maj-29 16.46


2007-maj-27
söndag
Mors dag idag. GRATTIS Mor!
Ska snart iväg och hämta modern, och fadern samt morbrodern. Vi ska hem till min bror och fira mors dag.

Var ute en sväng till kärret på förmiddagen. En orm blev det: ngnfoto.blogg.se: Dagens orm
13.29 

2007-maj-26
Lördag 070526
Gunveig: Sorry men jag fick faktiskt inte ont i huvudet.

Gav mig ut med kameran tidigt på morgonen och lyckades faktiskt fånga en hel del. Klicka in på min fotoblogg och läs mer om det där. Fredagens fotograferande avhandlas där också.

Nu ska vi snart samla ihop oss och åka till Trollhättan och titta på crusing. De har tur med vädret. Och genast kan jag meddela att vi åkte aldrig dit. Vi var/är så slappa och slöa så vi stannade hemma.
22.15
kommentarer  
Hoppas du förstod att jag inte menade allvar med min önskan.Det var bara en liten jävel som satt på min axel och tyckte att du kanske behövde en liten påminnelse om vad du gjort. Det var ju tur att min önskning inte gick i uppfyllelse i alla fall så du kom ut med kameran istället.

- Gunveig
- 2007-maj-27 05.10

Gunveig:
Jag utgick från att det var din lille jävul som viskade i ditt öra :-)

- Nisse
- 2007-maj-27 08.30


fredag 070525
Ute och jagade med kameran på förmiddagen. Och på eftermiddagen.

Hustrun och jag hade stämt träff på Överby. Jag hade hunden med mig. Hon är eller så har hon blivit knäppare? Hon är som en häcksax när man är ute. Skäller och hugger åt alla håll varken det finns något eller inte – jobbigt.

Vi åt och myste lite sedan åkte vi till vårt favoritställe vid kanalen. Jag hade köpt vitlöksbröd (lite väl segt). Och så hade jag ett par öl med.

Vi klarade oss nästan hem. Regnet blötte ned oss rejält. Det blev några fler öl när vi kom hem.
22.14 

2007-maj-24
Torsdag
Jobbat hel dag.
Mycke å göra. Chefen och jag bokade ett rehabmöte (avstämningsmöte) till den 31/5.

Hustrun är ute och roar sig med fotbollsgolf.

Jag tröstar mig med att titta på ett gäng actionfilmer av B-kvalitet.
21.08
kommentarer  
Jag har en känsla av att jag frågat det är förut, men vad sjutton är fotbollsgolf?

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-26 06.06

Matilda:
Man använder samma s.k. bana som till frisbeegolf.

"Hålen" är en slags ställning som påminner om en karusell.Banorna är upplagda som långgolf. Man startar från en tee och ska sedan med så få kast eller sparkar få frisbeen eller bollen i korgen.

- Nisse
- 2007-maj-26 06.31

Det ser roligt ut! Okej, så är din fru en kastare eller sparkare?

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-26 10.49

Matilda:
Sparkare.

Dotterns sambo är kastare.

- Nisse
- 2007-maj-26 11.27

Matilda:
Hustrun meddelar att det inte alls är samma "hål" till frisbeegolf och fotbollsgolf. Det är tydligen större hål i backen, till fotbollsgolf, som ibland är upphöjda? Får nog åka och titta på det där - vid tillfälle.

- Nisse
- 2007-maj-28 17.23


2007-maj-23
Onsdag
Jobbat förmiddagen.

På eftermiddagen blev det nästan stressigt. Äta mat, gå ut med hunden. Hämta av hustrun undanlagda stövlar i skoaffär, åka till veterinären med hunden.

Veterinären trodde på att infektionen inte var liksom klar så det blev en kur med antibiotika. Så då fick jag ju åka till apoteket också. Rastade hunden.

Sedan skulle det fixas med Abbes grejer. Jag har hittat, eller någon har hittat min ”annons” här på bloggen om att min katt Abbe söker nytt hem.

Så nu har vi varit och lämnat honom till sitt nya hem – på landet.

Hoppas han sköter sig och låter bli att vråla på nätterna.
20.33 

2007-maj-22
tisdag
Jobbat hela dagen.

Det kändes att jag hade det jobbigt igår. Men inget som hindrade.

Var ute på stan på lunchen och kollade efter ett par vandringsskor. Jag hade ju fått för mig att det skulle regna idag så jag klevade omkring på stan med stövlar. Kändes lite varmt om fötterna i solskenet.

Roade mig med ett tjänsteärende till Kastanjebacken på Stavre (tog den omvägen hem). En gammal bildskärm som var besvärlig. Det besvärliga bestod i att bildskärmsupplösningen behövde ändras. Kändes bra att kunna lösa något på ett förträffligt enkelt sätt.

Stannade på Överby och var in på EL-Giganten och kikade lite på CompactFlash-minne till min digitala systemkamera. Har tänkt ha ett som reserv. Vi ska ju snart resa utrikes.

Fortsatte hemåt och stannade vid stället där jag lagt ut plåtar i naturen. Hittade jag något? Kolla på: ngnfoto.blogg.se: Kopparödla och ngnfoto.blogg.se: Insekter.

Hustrun är f.n. och tränar agility med Tessie.

Och jag tänker mig att jag nog ska äta lite kvällsmat så en överlever natten.
20.21 

2007-maj-21
Hög duktighetsfaktor
Efter att jag ringt veterinären bestämde jag mig för alternativa innesysselsättningar. Jag städade, dammsög, dammade lite och gjorde rent toaletterna.

Passade på att gå en promenad med hunden när det inte regnade(!).

Därefter satte jag igång med att laga mat. Jag använde det vi hade och ”slängde ihop” en variant av ungsbakad falukorv. Satte på en kastrull och kokade 2,5 dl Dinkel (spelt). Sedan skivade jag falukorven och brynte den i en stekpanna med rapsolja. Skivade två äpplen. Trädde falukorvskivor och äppleskivor om vart annat på spett och lade dem i en form och in i ugnen, 150 grader Celsius i ca 15 minuter. Skivade två lökar, ned i stekpannan med lite rapsolja. Tog en bit av ett blomkålshuvud och använde bara de små ”träden”. En del ned i stekpannan och en del ned i en skål för den blivande salladen. Hyvlade tre morötter med potatisskalare ned i salladsbunken. Gjorde ”stavar” av en halv gurka, ned i salladen.
Använde inte alla äppleskivor till falukorvsspetten så en del åkte ned i stekpannan och en del ned i salladsskålen.
Dinkeln kokat färdig, hällde upp den i ett durkslag och lät den rinna av lite. Sedan ned i stekpannan med den. Kryddade med salt och vitpeppar och lite citronpeppar samt lite mer rapsolja. Fick stå och småsteka lite. Rörde om salladen, hällde i lite olivolja. Fiskade upp ett gäng svarta oliver ur en burk och lade dem i ett glas. En tomat kom till användning till salladen.
Drog spetten ur den ungsbakade falukorven med äppleskivor och lade på tallrikar. Fördelade det jag hade i stekpannan. Stekte ägg, ett ägg till varje portion (4st). Klart!

Sedan var jag slut. Lade mig i sängen och slocknade. Vaknade när hustrun kom hem.
22.47 

Måndag
Ringde veterinären idag på morgonen. Tessies sår på vänster sida baktill har liksom gått upp igen. Precis i mitten.

Vi fick tid nu på onsdag 15:15.

På: ngnfoto.blogg.se: Tessie hittar ni en bild på Tessie och några nötkreatur.
10.33 

2007-maj-20
Söndag
Satt uppe, på lördagskvällen, och tittade på TV till rätt så sent – sov gott.

Klockan 10:00 var vi på plats vid Lillåstugan, Önafors, mellan Vänersborg och Vargön. Läs och se mer om det på: ngnfoto.blogg.se: Lillån.

Kände mig extremt trött så sängen lockade, somnade gott. Tvingade upp mig något senare (14:00) – hunden behövde gå ut. Jag spände på mig fotoväskan, handskar och mina gåstavar. Tänkte kolla om det fungerade bättre med orken då.

Inga ormar ville visa sig men däremot utspelade sig ett litet minidrama, vid kanalen: ngnfoto.blogg.se: Kanalen.

Byrackan valde på hemvägen att visa upp sin sämre sida. Ett par lammungar hade smitit ut, ut från inhägnaden – det där såg jag – och det gjorde Tessie också, såg jag. Jag vrålade NEJ! Jag vrålade STANNA! Jag vrålade HIT! Hundj-n valde att inte lyssna och givetvis fick de små panik och kastade sig mot och, faktiskt, igenom fårstängslet. En dag kommer då de ätit lite för mycket gräs på utsidan så de är för runda om magen för att komma tillbaka.

Efter att byrackan jagat in lammungarna kommer hon tillbaka, svansviftande och ser jättelycklig ut. Jag är som ett åskmoln och kunde det ryka ur öronen så skulle det ha gjort det. Gissa om jag ville ge den hunden ett rejält kok stryk – men nu är jag inte lagd åt det hållet. Jag behärskar mig men jag kan inte förmå mig till att berömma hunden för att hon kommer. Jag kopplar henne och är sedan konsekvent sur (vad hjälper det?)

Väl hemkommen är jag återigen helt slut. Lägger mig (15:30) och slocknar totalt. Vaknar vid 18:30. Hustrun kommer då hem från jympan (pigg människa?).
21.08 

2007-maj-19
Lördag
Lite segt. Har precis kommit från Uddevalla. Hustrun fick besöka akuttandvård. Efter det så var vi till Torp och tittade runt. Jag kollade bl.a. på ny Fjällrävenjacka. 1800 SEK!!!! Istandes!

Fikade på Coop Forum och sedan transport hem.

Någon, troligtvis hunden, hade spytt på mattan i köket.
17.11 

Fredag 070518
Bra dag, på många vis. På ngnfoto.blogg.se kan ni kika på en mycket lyckad "ormjakt".

Mot eftermiddagen kvällen cyklade jag mot Trollhättan. Hustrun och jag hade stämt träff, på Swania, för AfterWork.

Det hängde regn i luften men det kom inget - som tur var.

Vid 20:00 cyklade vi hemåt. Stannade till på Överby, handlade lite och så blev det ett besök på hamburgerstället.
17.08 

2007-maj-17
Torsdag
Och idag tänker jag att jag lika gärna kunde ha jobbat. Det är ju så att det emellanåt känns som om ledighet är väderberoende.

Här i Vänersborg har det regnat och blåst hela dagen. Och det blåser kallt. Vart tog den goa våren vägen?

Har lagat citronlax med kokt Quinoa och stekt färsk grön sparris med en sås på Creme Fraiche och röd stenbitsrom. Laxen fick vara lite för länge i ugnen och så hade jag lite väl mycket riven citronskal på laxen. Annars var det helt OK.

Jag är inne i en GI-period. Eller, jag försöker lära mig GI-tänket. Och så tycker jag att GI-recepten är rätt så kul och hyfsat enkla.

Jag tror det är klokt att tänka mindre mängd kolhydrater och hålla reda på vad som är långsamma respektive snabba kolhydrater.

Så j-a enkelt är det inte. Det finns hur mycket snabba kolhydrater som helst. Jag uppskattar att ca 75% av utbudet i en livsmedelsaffär består av (innehåller) allt för snabba kolhydrater.

Du kan bara vara riktigt säker på; kravkött, ägg, fet ost, nötter, fisk och skaldjur.

Mycket av de andra livsmedlen (utöver att de redan innehåller kolhydrater) har tillsatt socker (kolhydrater), i någon form.
19.28
kommentarer  
Hej pappa.
Ar det mycket kolhydrater i ol ? =) Annars sa tror jag att jag lever mycket efter GI-metoden =) Det blir mycket fisk och skaldjur har nere, man far ju passa pa nar det ar billigt.
Hoppas du har det bra och hoppas att vadret blir battre for dig sa att du kan ga ut och fota. Jag tycker att du ar mycket bra pa det.
Glom inte lotto ! Valditg snallt av dig att greja med det at mig.

Kram pa dig pappa

- Alexander
- 2007-maj-18 10.59

Alexander:
Massa kolhydrater i Öl!

Tack för fotografiberömmet - mer kommer.

Din lotto är inlagt som ett larm!

Kramar!

- Pappa
- 2007-maj-18 17.08


2007-maj-16
Onsdag
Det var en svår natt, natten mellan tisdag och onsdag. Jag har haft förbaskat ont i vänster sida från höftbenskammen och ned. Och det har plågat mig hela dagen, foten har domnat bort emellanåt. Just nu känns det bättre.

Tvättade fönster på förmiddagen, enligt order. Kändes riktigt onödigt. Jag tycker fönster ska vara ordentligt skitiga när man tvättar dem så det syns att man gjort något. Nu märktes inget. Gjort är det i alla fall.

Var ute med hunden på en promenad – hittade inga ormar. Hittade ingenting som var värt att dokumentera.

Vilade och lagade mat – åt.

Fram emot kvällen tog jag cykeln och drog iväg till stället där jag lagt ut plåtar. Hur det gick kan ni studera på: ngnfoto.blogg.se.
22.00
kommentarer  
Jag får också ofta ont i höften när jag sover länge. Det hjälper om jag lägger en kudde under ena benet, som stöd.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-17 08.52

Matilda:
I mitt fall tror jag besvären beror på att jag gjorde någon olämplig (för mig) övning på jympan i tisdags.

Annars brukar jag få ont i ljumsken och då lägger jag en hoprullad handduk under rumpan och ligger så ett tag.

- Nisse
- 2007-maj-17 10.25


2007-maj-15
Tisdag
Jobbat hela dagen.

Vid lunchtid var vi och hälsade på en sjukskriven jobbkompis.

På väg hem från jobbet stannade jag till vid platsen jag lagt ut plåtar på (för att ”fånga” kopparödla och helst hasselsnok). Hur det gick kan läsas om på ngnfoto.blogg.se.

Var iväg till F&S jympa. Det var s.k. medel puls. Det var för tungt för mig. Benen orkar inte. Har märkt senaste tiden att jag har problem med kraften i benen. Och det är ju rackarns irriterande.

Nu är jag ledig i flera dagar. Ska inte till jobbet förrän till tisdag i nästa vecka.
21.45
kommentarer  
Träffade på en kopparödla? idag när jag grävde upp en grästorva till sköldpaddorna. En kopparfärgad ungefär 20 cm ganska tjock, knubbig orm. Lever dom i jorden eller vad gjorde den under grästuvan? Har aldrig sett nåt sånt förrut.

- Gunveig
- 2007-maj-16 10.16

Gunveig:
Kopparödlor lever största delen av sina liv under saker. De föredrar platta stenar. Jag "lockar" fram dem genom att lägga ut lagom stora plåtbitar.

Färg, storlek och form tyder på att det är en kopparödla.

på min nya fotoblogg ngnfoto.blogg.se har jag en nytagen bild på en kopparödla.

- Nisse
- 2007-maj-16 17.09

Så där såg den ut, men den var likson avhuggen i svansen, lika tjoch över hela ödlan. Kankopparödlan också tappa svansen eller hade jag huggit av den med spaden? Såg nog ingen svans.

- Gunveig
- 2007-maj-17 06.57

*kväver ett gapskratt*

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-17 08.53

Gunveig:
Det räknas som ovanligt att hitta en "hel" kopparödla. De flesta har "kastat" svansen för att rädda sitt liv. Det växer visserligen ut en ny men det blir ofta inte lika tjusigt.

Om du grävt av svansen med spaden så hade nog kopparödlan varit upprörd. :-)

- Nisse
- 2007-maj-17 10.22


2007-maj-14
Måndag.
Märklig dag.

Morgonregn. Förmiddagssol. Lunchregn.

Givetvis råkade jag ut för världens ösregn när jag cyklade till jobbet.

Hann att ta på mig cykelregnponchon. Men det hjälpte inte så mycket eftersom det blåste så förbaskat så det regnade horisontellt. Byxorna och sockorna blev totalt genomvåta. Hade jag torra byxor på jobbet? Hade jag torra sockor på jobbet? 2xNej.

Körde förbi THN centrum stannade vid Dressman och knallade drypande våt in och meddelade att jag behövde köpa ett par byxor.

Expediten frågade efter storlek, jag lyfte på mina kläder och visade midjan. Vilken färg? Jag pekade på något beige. Fick ett par byxor, provade dem - passade perfekt!? Köpte ett gäng strumpor. Var ute ur affären på mindre än 10 minuter.

Väl på jobbet kunde jag klä mig torrt.

På hemvägen kollade jag upp om det var något fotograferingsbart under plåtarna jag lade ut i lördags. Inget - förutom att ett par myrsamhällen varit snabba med att etablera sig.
21.39
kommentarer  
Hej pappa.
Ar kvar pa Koh Samet, kommer att aka till Koh pi pi nagon dag har tror jag.

Roligt det dar med kladerna, konstigt att du och jag ar sa olika =)

Kram pa dig

- Alexander
- 2007-maj-15 12.17

Alexander:
Vadå - olika?

- Pappa
- 2007-maj-15 13.19

Bryr mig - Inte bry sig

kram =)

- Alexander
- 2007-maj-16 12.51

Alexander:
Ke?

Du menar att jag inte är så noga, med hur kläderna ser ut?

Snart är du hemma - då ska v i se hur du ser ut...

- Pappa
- 2007-maj-16 17.16

Det ar Precis vad jag menar, ar det inte sa da. Vada hur jag ser ut, jag ser alltid bra ut =)

Kram

- Alexander
- 2007-maj-17 07.25


2007-maj-13
Söndag
Slapp och härlig förmiddag.

Var till Vänerparken och kikade på ena brorsdottern. De hade dansuppvisning. Härligt att se barns rörelseglädje.

Efteråt blev vi bjudna hem till mor och fick god mat - man tackar!

Ena av de uppträdande barnens småsyskon jagade en liten björktrastunge genom staketet och ut mot bilvägen, med en förälder som inte försökte hindra ungen?

Björktrastungen lyckades till slut förskrämt ta sig tillbaka in i parkens, tidigare trygghet. Och strax kom både mamma och pappa Björktrast och gav ungen lite mat.

Jag fick bara en hyfsad bild på den lille

Björktrastunge, på trottoaren. Precis efter det att ungen skrämt ut den från parken.
20.14
kommentarer  
Men stackars lilla! Och du har verkligen lyckats fånga paniken på bild. Tur att den kunde ta sig tillbaka.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-15 08.55

Matilda:
Hmm, ja, jag liksom hängde mig ut utanför staketet när jag fotade och då tror jag att jag lyckades skrämma tillbaka den lille.

- Nisse
- 2007-maj-15 09.23


Lördag 070512
På fredagskvällen var jag till jympa på Blåsut. Efter den hade vi en helkul stund i bastun - massor med folk.

Var ute en tur på lördagsförmiddagen och letade ormar. Hittade en snok.

Cyklade sedan till ett ställde där jag starkt tror på att det kan finnas hasselsnok om det nu över huvudet taget finns några i Vänersborgsområdet.

En förutsättning för att det ska finnas hasselsnok är att det finns bytesdjur. Och här på våra breddgrader är ju kopparödlan det hasselsnoken äter.

Och det hittade jag en. Ja en kopparödla alltså.

Nu har jag på den platsen lagt ut plåtar. I undersökningar har det visat sig att både kopparödla och hasselsnok föredrar att lägga sig under plåt framför andra material. Så nu är det väntan och en och annan koll som gäller.

På lördagskvällen var det ju melodifestival. Tyckte inget bidrag stack ut. Den som vann var väl OK. Och vad gäller The Ark så skrev jag ju ganska tidigt (söndagen den 11 mars) att det inte skulle gå.
11.21 

2007-maj-11
Hasselsnoken eller Slätsnoken
Latinsk namn: Coronella austriaca

Tillägnat: Ida.


Foto: Ola Jennersten

Vad har hassel med hasselsnoken att göra?
Troligtvis beror detta på att där hassel växer så kan det finnas just hasselsnok. Men den förekommer i alla torrare miljöer. Det finns beskrivet att den föredrar branta bergs-, stensluttningar, ljungbeklädd undervegetation och tallskog samt att marken ska vara sandrik. Även öppna äldre åkermarker, ängar, nämns också. Så man kan nog säga att förekomsten av hassel inte måste vara ett krav. Detta är en orm som gärna klättrar i träd. Kanske sågs den första gången nära hassel?

Av vilken anledning kallas ibland hasselsnoken för slätsnok?
Hasselsnoken saknar en s.k. knöl på respektive fjäll, vilket vanlig snok och huggorm har. Detta gör att hasselsnoken känns mer slät – slätsnok.

Hur förökar sig hasselsnoken?
Honan lämnar vinterhålan och ger sig iväg, troligtvis, till en invand plats som vi kan kalla parningsplatsen. Där väntar hon. Hannarna söker upp honan med hjälp av lukten. Parningen sker troligtvis på våren men det finns uppgifter om att just hasselsnoken kan para sig på hösten och spara på befruktningen lite så att avkomman kommer till våren.
Honan förvarar äggen i sin s.k. kloak och äggen kläcks i samband med äggläggningen. Här skiljer sig hasselsnoken från vår vanliga snok (vattensnoken) som söker upp högar med förmultnande växter t.ex. komposter och gödselstackar och lägger äggen där eftersom det där är jämn och lagom temperatur.
Hasselsnoken nykläckta ungar äter insekter den första tiden.

Vad äter hasselsnoken?
Här där vi bor, på våra s.k. breddgrader antas hasselsnoken leva mest på kopparödla. Men den verkar föredra sandödla och skogsödla. Mindre smågnagare kan också slinka med. Den uppges också äta andra mindre ormar dels av den egna arten (kannibalism) och dels av huggorm. Hasselsnoken är okänslig för huggormsgiftet.
De nykläckta ungarna äter insekter.

Hur fångar/jagar den sin föda?
Som med de två andra ormarterna söks födan upp främst via lukten. Hasselsnoken ”kastar” sig sedan fram och hugger då t.ex. en kopparödla vid huvudet. Hasselsnoken slingrar sedan sin kropp kring bytet och kramar till.
Så gör inte vanlig snok (vattensnok) och huggorm.

Har hasselsnoken huggtänder?
Nej, den har bara små korta taggar, precis som ödlor och en del fåglar.
Huggormen har ju huggtänder och gift och anses ha ett faktiskt s.k. rent bett (men giftigt), till skillnad mot vanlig snok som också har huggtänder men mindre och ganska svaga men däremot anses ha en s.k. orent bett (utan gift). Med ”orent” menar man bakterier och s.k enzymer (ämnen som hjälper till att bryta ned föda).

Finns det andra djur som äter hasselsnoken?
Ja, kråkfåglar, vråkar och mårddjur.

Var och när hittar jag den?
Hasselsnoken är värmekrävande. Det antas att den är lite av en sjusovare. Den vaknar först i maj. Eftersom det då troligtvis är parningstid så är chansen stor att se den då. Likaså frampå höstkanten, fram till september, då honan ligger och värmer sig, gärna i solen och mot någon sten, för att äggen ska utvecklas. Mitt på sommaren rör sig hasselsnoken bara öppet ute om temperaturen ligger mellan 23-28 grader Celsius på tidig förmiddag och sen eftermiddag. Annars ligger den i någon håla eller under en sten.
Hasselsnoken ses oftast på platser med tät markvegetation, på blockrik eller sandig mark i solexponerade lägen, t.ex. lövskogsbryn, ljung- och hagmarker och öppna klippbranter.
Hittar du en hasselsnok så kanske du lägger märke till att den är lite långsammare och sävligare än huggormen. Till skillnad mot vanlig snok som är riktigt snabb. Och hasselsnoken ligger ofta kvar och kan då inta en hotställning med upprest huvud.

Hur ser utbredningsområdet ut i Sverige?
Tittar man på äldre bilder så fanns hasselsnoken i Bohuslän med en koncentration kring Göteborg. Kring Mälaren och lite spritt runt våra större sjöar. På östkusten och på Öland och Gotland.
I dag verkar utbredningen mer gles. De senast (199-2007) inrapporterade fyndplatserna är: Kaxholmen vid Vättern (1st), öster om sjön Götemar vid Misterhult (1st), nära Ekelunda på Öland (1st), runt Karlskrona (3st) och lite sydost om Kivik (1st). Senast en hasselsnok rapporterades i Vänersborgstrakten är okänt, för mig.

Vad är det största hotet mot hasselsnoken?
Att öppna marker växer igen. Miljögifter anses ha stor betydelse då de främst hotar hasselsnokens bytesdjur. Att sedan människan emellanåt slår ihjäl hasselsnoken i tron att det är huggorm, trots att bägge är fridlysta gör ju inte förhållandena bättre för hasselsnoken.

Vad skiljer våra tre ormarter åt?
Jämför man slätsnok(hasselsnok), vanlig snok och huggorm så är skillnaderna ganska stora. Eller små. Det beror på hur man tänker – och tittar. Klicka här för att se en tabell i ett nytt fönster.


Bilder från internet:

Foto: Pierre Stjernfeldt / Myra
Klicka på bilden för att se mer bilder från bildarkivet Myra.


Foto: Pierre Stjernfeldt / Myra
Klicka på bilden för att se mer bilder från bildarkivet Myra.


Foto: Gustav E. M. Nyman


Foto: Wikipedia, F. Spangenberg --> Der Irbis


Foto: Länsstyrelsen Gotlands län

Mer bilder: i Google skriv hasselsnok och klicka på bilder.


Läs mer på internet (källor):
Ett myller av liv. Och: ormar

Sveriges herpetologiska förening

Wikipedia, snokar

Länstyrelsens faktablad

Hasselsnok

Kolmårdens djurpark, Hasselsnok


Litteratur:
Sveriges grodor, ödlor och ormar. Ingemar Ahlén, Claes Andrén och Göran Nilson. Författarna och Naturskyddsföreningen 1992. ISBN: 91-558-3711-5 (sid 32)

Våra groddjur, ödlor och ormar. Bengt Sjögren. Zindermans 1973. ISBN: 91-528-0034-2 (Sid 122-128)

Våra djur och växter. Bo och Gunnel Petersson. Trevi 1983. ISBN: 91-7160-678-5 (sid 320)
14.28
kommentarer  
tack så! mycket att du ficksade någonting om hassel snoken.
Jag är sssså tacksam många kramar ida

- ida nordlundh
- 2007-maj-12 08.03

Ida:
Vassego.

Och kramar tillbaka.

- NGN
- 2007-maj-12 08.50


Spindlar
Skickade bilden på spindeln som sitter på vår tegelvägg till Torbjörn Kronestedt på naturhistoriska museet.
Han har svarat och meddelar att det sannolikt är en Vargspindel, en hona, med det vetenskapliga (latinska) namnet: Trochosa ruricola.
Den är mycket vanlig – även i villaträdgårdar.

Jag tackar och bugar för den upplysningen.

Bilden igen:

Vargspindel, en hona, Trochosa ruricola.
08.46
kommentarer  
Nu hittade jag hit också. En sådan där spindel tror jag att det bor på min toalett här hemma. Jag har ännu inte fått den på bild för den springer nästan alltid och gömmer sig under badkaret.

- Luna  hemsida 
- 2007-maj-13 13.51

Luna:
Hej. Ett tag trodde jag den här spindeln var en sällsynt variant av vattenspindel - vi bor nära en våtmark.

Vi får fundera ut ett sätt så du kan fota den.

- Nisse
- 2007-maj-14 11.34


2007-maj-10
Torsdag
Börjar bli lite degig i skallen nu. Jobbat hela dagen.

Fritiden ägnad åt att börja skriva om hasselsnoken och via ePost fråga om jag får visa bilder på hasselsnok som andra tagit (verkar gå bra).

Att få mer WEB-utrymme via telia säker lagring gick inget vidare. Visserligen har jag nu tillgång till 500 MB men jag kan inte länka till filerna via http. Så det sket sig.

Har i stället tecknat konto på DIINO. Där funkade det och nu har jag 2GB där. Men just idag var det väldigt segt?! Det tog 30 sekunder att ladda en bildfil på 44 KB.

Har ägnat en lång stund åt att kolla vad det skulle kosta att köpa och driva en egen WEBserver.

Två stycken har jag fastnat för:
Exito Bubba Server, 320GB, 3495SEK+frakt(135SEK). OS Debian Linux och då får man rubbet: file-, web-, ftp-, print- och mailserver. Men, det är Linux... Svårt med support.

Den andra är en Maxtor Fusion, 500GB, 4416SEK+frakt+moms. Maxtor har här en egen lösning på WEBservern.

I bägge fallen blir det bökigt med min domän ngn.nu, DHCP, DNS och detta med dynamisk IP.
Jag är inte ens säker på om telia tillåter egen WEBserver.

Alternativet är WEBhosting/WEBhotell. Har hittat en på surftown.se. Där kan jag för 448SEK år1 få en se-domän och då en WEBserver på 1GB fr.o.m. år2 kostar det 12SEK/mån (144SEK/år).

Avvaktar dock hur det går på DIINO.

Och så har jag, efter en koll, fortfarande tillgång till ca 17MB på telia (de där gratishemsidorna om 5x10MB som alla bredbandskunder får).

För närvarande har jag ju min huvudhemsida på passagen och det är jag inte direkt nöjd med. Gillar inte deras påtvingade reklam. Alltså en kraftigt bidragande orsak till att jag vill byta till något annat. Och då ligger nog surftown.se bra till.

Ska dock kolla först om det går bra att s.k. forwarding min nuvarande NU-domän. Som det är nu så pekar ngn.nu till/från passagen.se/nino9869.

Kollade FAQ på surftown och de har en gratis DNS så då borde det inte bli några problem. Jag slipper ju då att teckan mig för ytterligare en domän (SE) och kan behålla min nuvarande (NU). Och så blir det lite billigare; uppläggningskostnad 119SEK + 144SEK = 263SEK år1 och sedan 144SEK fr.o.m. år2.

Ja hej-och-hå. Är ni med? Nu ska det strax sovas.
23.17 

2007-maj-09
Onsdag
Hade sista F&S BAS-jympan idag. Känns alltid lite vemodigt att sluta med något.

Hade köpt en packe skraplotter som present till värdarna. Och så fick jag en överraskning, några av motionärerna gav mig gula rosor. Jag bugar och tackar - igen.

Motionärerna fick som en liten avskedspresent lite godis, det är väl OK efter en hel termins slit, eller?

Nu är det snart dags att sova. Ska gå ut med hunden först. Och så ska jag fundera på vad jag ska skriva om hasselsnoken, på beställning av Ida.
21.54
kommentarer  
Hejsan Nisse! Ang bilder så tänkte jag bara tipsa om www.fotobojan.se där man kan lägga upp till 200 bilder i album. Bilderna går att lösenordskydda och även sätta som icke nerladdningsbara om man vill det.

- Linda & Othello
- 2007-maj-09 17.54

Linda & Othello:
Hejsan! Tackar för tipset. Alla lagringsplatser är ide att hålla koll på.

- Nisse
- 2007-maj-10 04.18

Hej pappa.
Jo jag kor allt sakta. Ska du sluta F&S for alltid eller bara for terminen ?

Kram

- Alexander
- 2007-maj-10 11.26

Alexander:
Jag tänker mig mer vilande en termin så får vi se hur det blir inför våren 2008.

- Pappa
- 2007-maj-10 13.39


2007-maj-08
Tisdag
Jag håller på att splittra mig.

Från nu är planen att jag ska publicera mina naturbilder främst på ngnfoto.blogg.se.

Jag började också "märka" mina bildfiler (folk skäl som bara den). Under den uppdateringen upptäckte jag att den plats, via telia, som jag använder för denna bildlagring, har utrymmesmässigt slått i taket.

Nu är ju inte 10MB så värst mycket i dagens hårddiskutrymmesvärld.

Jag har av den anledningen frågat telia om det är möjligt att utöka utrymmet för just den s.k. platsen.

Går inte det så får jag leta upp en annan lösning. Främst där man kan få gratisutrymme.
19.56
kommentarer  
Det är lite trist det där med att folk snor ens bilder. Just därför tänker jag noga efter innan jag lägger ut bilder. Är det såna jag absolut inte vill ha snodda, lägger jag inte ut dem på nätet, helt enkelt.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-09 09.15

Matilda:
Tråkigt det där. Samtidigt som jag gärna delar med mig så vill jag ju att upphovsrätten ska beaktas.
Vem som helst får gärna använda mina bilder men jag vill att de uppger att det är jag som är fotografen.

Har jag lagt ut dem på bloggen eller via mina hemsidor så anser jag att de är liksom allmänna men ändå inte fria.

- Nisse
- 2007-maj-09 10.59

Tja
Jag har forsokt att copera nagra bilder pa Tessie, som jag ville ha. Kanske var det de du sag ?

Idag hyrde vi fyrhjulingar och ake runt on (jag akete jatte sakta)

Kram pa dig, hals mamma

- Alexander
- 2007-maj-09 13.01

din sida är bra. kan du försöka få in någonting om hasselsnoken om det går kramar från ida.

- ida nordlundh
- 2007-maj-09 14.03

Alexander:
Det såg jag inte.

Är det riktigt sant - att du kör sakta?

Kramar!

- Pappa
- 2007-maj-09 16.45

Ida:
Tackar! Givetvis ska jag sätta ihop något om hasselsnoken - för din skull.

Jag kan inte presentera några egna bilder - jag har inga - men jag ska skriva ihop det jag vet.

Det kommer...

- NGN
- 2007-maj-09 16.48


2007-maj-07
Måndag
Svår dag på ormfronten. Regn, blåst och lite kyligt. Lite uppklarnande nu mot kvällen.

Tog en eftermiddagstur med hunden. Råkade ut för två saker som upprörde mig.

Först var det 5 stycken pojkar som tränade eller lattjade lite fotboll vid fotbollsplanen. 3 bilar krävdes för detta, ända fram till fotbollsplanens kant. Parkeringen ligger ca 100 meter bort.

Tre parkerade bilar, vid en fotbollsplan och man kommer bara dit via cykelvägar. P.g.a. personuppgiftslagen kan jag inte visa dessa bilar och deras registreringsnummer. Om nu dessa tre bilar råkar vara identiska med de tre på bilden är detta givetvis en slumpmässig tillfällighet.

Senare kommer en av bilarna körande, på cykelvägen, förbi en lekplats. Lite väl långt bort från fotbollsplanen? Och definitivt inte närmsta vägen från fotbollsplanen till bilväg.

Även här gäller personuppgiftslagen och varje eventuell överensstämmelse med verkligen är även här slumpmässig och tillfällig.

När jag kom dit såg jag att en annan av bilförarna roat sig med att backa upp och spinna loss i gruset, svänga (sladda) lite för att sedan lägga in ettan och spinna loss i gruset igen och tar vägen via cykelvägen som går förbi parkeringen – jösses?

Den här bilden är dock i allra högsta grad verklig och visar hur någon av de fem fotbollslattjande pojkarna helt klart är väldigt omogen. Bilen är sannolikt bakhjulsdriven.

Det andra som upprörde mig var att jag för en sekund släppte uppmärksamheten på hunden. Då passade hon på att anfalla en hund som var i koppel och sprang bredvid en cykelande pojke - som höll i andra ändan av kopplet.
F-n vad man skäms. J-a hund!
Men givetvis är det mitt fel. Jag ska INTE ha henne lös när jag nu vet att hon kan göra sådär – ibland. Hoppas nu bara den cyklande pojken med hunden inte blev allt för chockade. Han höll nästan på att ramla.

Som final på det hela så passade vår byracka på att morra åt mig – nu sitter huvudet löst (hennes).
19.57
kommentarer  
Hej Idag har det varit fint vader, jag ar svin gald.

Jag forstar inte varfor ni tycker att hon ar lydig.

kram

- Alexander
- 2007-maj-08 09.38

Alexander:
Här är det växlande sol/regn.

Vadå "ni"?

Kramar!

- Pappa
- 2007-maj-08 10.04


2007-maj-06
Söndag
Ormfronten
Det såg tunt ut, ett tag men så fick jag syn på en – är det den jag kallar snokhona2?
Låt oss titta på ett antal närbilder på huvudet och se om vi kan hitta snokhona2’s karaktäristiska ärr. Ett mitt uppe på huvudet och ett lite framför vänster öga.

Vänster profil


Uppifrån


Framifrån


Höger profil.

Och nej, det är inte snokhona2. Detta är en annan snok. Sannolikt också en hona med tanke på storleken. Beteendet stämde inte heller. Denna var mycket skyggare. Vid ett tillfälle backade den tillbaka in mellan stenarna. Det såg faktiskt ganska kul ut, ungefär som när man spelar en film baklänges.
De gula fläckarna på denna och snokhona2 är också något olika.

Nästa orm också en snok ligger och värmer sig på en grästuva i kärret.

Sannolikt är också detta en hona.

En lite mindre snok fann jag också.

Den for iväg som en oljad blixt strax efter den här bilden.

En liten bit därifrån hittade jag en maffig bit. En stor hona. Hon verkade liksom col. Jag kunde försiktigt passera henne och hon låg kvar – nästan som snokhona2.

Men det var inte snokhona2.

Kanske bara en ca meter lite upp till vänster om ormen ovan, låg en betydligt mindre.


Några fler ormar hittade jag inte. Däremot fick jag en rätt så bra bild på en fjäril, Påfågelöga.

Ser nu att jag den 3/5 felaktigt kallade en Påfågelöga för Nässelfjäril. Den 28/4 däremot har jag fotat en Nässelfjäril.

Och en Rovfjäril.

12.38
kommentarer  
:-D Härligt med alla dina naturbilder!
Som första gången jag besökte din sida för ett år sedan :-).
Tack för hälsningen Nisse :-).
Önskar dig goa tider,
:-) Jenny

- Jenny  hemsida 
- 2007-maj-07 01.32

Jenny:
Hejsan! Naturen är härlig.
Och nu är du mitt uppi din resa?
Hoppas det blir vad Ni sett fram emot.
Samma goa tider till dig.
-:)

- Nisse
- 2007-maj-07 02.26

Alltsa inte fanga nagon orm okej da =)
Just nu ar vi pa Koh Samet varsta skiten, bara rengn och smutts over allt =) vet inte vad vi ska ta oss till i tre veckor till =)

Hoppas du har det bra kram

- Alexander
- 2007-maj-07 13.25


2007-maj-05
Lördag
Ingen lycka på ormfronten. De gömde sig allihopa. Här är rätt så kyligt och mulet. En lätt nordlig vind, nedkyld av Vänern.

Fann dock en vanlig husspindel, på dörrtröskeln in till cykelrummet. Så här ska den se ut.


Så vad är det då för spindel som jag fann på husväggen 2/5?
10.17
kommentarer  
Den andra svarta spindeln ser otäck ut. Den liknar en del av de giftspindlar som finns här i Australien, fast mindre i storlek.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-05 07.29

Matilda:
Jo, den påminner om en fågelspindel. Jag har skickat en bild till en expert. Jag tror det är en variant på en s.k. vargspindel eller kärrspindel.

- Nisse
- 2007-maj-05 09.42

Vargspindeln här kan ställa till med riktigt vidriga hudproblem om man blir biten.

- Matildas fikarum e-post  hemsida 
- 2007-maj-06 06.59

Matilda:
Här i Sweden har vi inga spindlar som ger människa obehag (förutom psykiska), mig veterligen.

- Nisse
- 2007-maj-07 05.09

Kärrspindeln kan faktiskt göra riktigt ont samt ge nekros runt bettet.
Men det är väldigt sällan någon blir biten i Sverige. De som är gifitgast bor i folktomma kärr på Öland.

- Richard
- 2007-jun-05 13.26

Richard:
Hej! Och tack för den intressanta upplysningen. Man lär så länge man...

- Nisse
- 2007-aug-17 09.15


Fredag kväll
Den här igelkotten var min första för i vår. Det var Tessie som ”hittade” den. Fick vänta ett bra tag innan den vågade sig ur sin klotform. Den råkade då hamna på rygg och jag stod länge och studerade hur igelkotten försökte komma på fötter men det verkade som den hade uppenbara svårigheter.


Jag gick fram och petade försiktigt på den så den hamnade på rätt köl, så att säga.

08.38 

2007-maj-04
Fredag
Idag blev/blir det ingen pilsner.

Jobbat hela dagen. Ätit god mat hos mor&far. Promenerat och är nu bra trött.
21.36
kommentarer  
Hoppas du fick lite god middag i dig. Alltid skönt att bli lite ompysslad.

- Vardagstankar  hemsida 
- 2007-maj-04 17.03

Tjena far, ar i Bangkok nu ska till Koh Samet nu typ om nagra timmar.

Tankte bara saga att nar jag kommer hem ar det klart att vi maste fanga en orm ?

Saret pa Tessie ser ju fint ut, tur for er det =)

Hoppas ni har det bra kram

- Alexander
- 2007-maj-05 01.35

Vardagstankar:
Hejsan - det var ett tag sedan.

Maten var mycket god.

Och jag har den senaste tiden verkligen ansträngt mig för att pyssla om mig själv och jag tycker det har funkat rätt så bra.

- Nisse
- 2007-maj-05 03.44

Alexander:
Fånga en orm ställer jag mig tveksam till - känns nästan som jag byggt upp ett förtroende med de ormar jag nu studerat ett tag.

Vi har det bra.

Sköt om dig!

Kramar

- Pappa
- 2007-maj-05 03.46


2007-maj-03
Torsdag
Får nog säga att jag blivit bortskämd med väldigt bra väder.

Idag, för att fortsätta plåga er med ormar, så var det märkligt tomt på ormar.

Men innan jag fortsätter så vill jag visa vad bra såret har blivit på Tessie.


Och sedan en spindel som satt och lurade på husfasaden i går kväll.

Jag tror det är en vanlig husspindel men den verkar ha lite för korta ben? Bakkropp+kropp+huvud är ca 15mm.

Ormar:
Hittade en lite bredvid platsen där den helsvarta snoken brukar hålla till.

Den här ormen kan vara den som jag såg häromdagen ligga och smälta maten, på en helt annan plats. Och nu när jag tittar närmre på bilderna är det inte alls samma.

Jag fick förklaringen till ormglesheten. En massa ungar kommer rusande, vilt skrikande. Och så träffade jag magister Erik. Det var någon typ av idrottsdag och eleverna skulle springa den s.k. Onsjörundan, den går tydligen via vägen rakt genom kärret. Och det hade passerat ett gäng innan.

Hittade i alla fall en mindre snok som trotsade klampandet för solen.


Ett stort gäng barn kommer springande, även dessa vilt skrikande och med pinnar i händerna som de viftar omkring sig med, konstigt att jag såg orm över huvudet taget? De stannade och pratade lite med mig, ville veta vad jag jobbade med och vad jag gjorde där och här och varför – typ, tusen frågor – och så kom brorsdottern Ida farande.

Det gick väl ca 10-15 minuter så lägrade sig lugnet och som på beställning nästan vällde ormarna fram. Fann tre mindre snokar som låg nästan tillsammans, i alla fall 1+2.


Och sedan tror jag att jag hittade den svarta snokhonan. Det verkar som om hon bytt födorevir.

Det syns ju inte så bra här att hon är helsvart men profilbilderna blev inte bra och så låg liksom solen på från fel håll – svårt att få rätt färger i motljus. Att få en bild på hennes högerprofil gick inte.

Efter ett tag bestämde hon sig för att glida iväg och kanske käka lite? Och då fick jag en bra bild på hennes högerprofil – inga gula fläckar.


För första gången på länge kunde jag inte hitta den jag kallar snohona2 – hon med ärren på huvudet. Hon har kanske dragit iväg och käkat?

Ska passa på att nämna att samtliga bilder, förutom några få, där hunden varit med, har jag tagit utan att skrämma eller störa ormen. Jag är noga med det. Jag låter de vara ifred. Skulle jag hålla på och försöka fånga dem och placera dem på ”snyggare” platser, för att få bättre bilder, så skulle jag snart inte ha några ormar att fotografera.

Det är förvånansvärt glest med huggorm? Det brukar nämligen vara tvärt om. Jag har i.o.f.s. sett 5-6 stycken under de här vårveckorna. Men var är de nu?
Kan det vara så att smågnagarbeståndet drastiskt minskad p.g.a. det höga vattenståndet i vintras? I så fall drar ju säkerligen ormarna till andra jaktmarker.

Sedan kan man ju fundera på av vilken anledning det är så väldigt mycket snok? Det duggar ju inte tätt med grodor och paddor. Det kan vara så att det tidigare år varit fler groddjur – då föds det ju fler ormar. Minskar sedan groddjuren drastiskt så försvinner ju inte det stora antalet snokar som genom ett trollslag. Och det finns ju fortfarande en hel del groddjur i kärret.
Snokarna är ju också inte så känsliga som huggormen. Snokarna kan ju dryga ut kosten med småfisk och en och annan litet långsammare smådäggdjur.

Vuxna huggormar håller sig näst intill strikt till dieten smågnagare och större gnagares, samt andra smådjurs nyfödda. Det har i alla fall tidigare funnits gott om iller ibland stenarna utmed kanalen. Deras ungar är ett relativt lätt byte för huggormen.

En fjäril ställde upp:

Nässelfjäril Påfågelöga

Nu strax (kl 11:30) ska jag rasta hunden. Hustrun slutar tidigt idag och vi har bestämt att vi ska härja runt på Överby köpcenter.

Missade paketgubben med typ 1 minut – irriterande – nu måste jag vänta tills efter 16:00 och då cykla till andra ändan av staden för att få mitt paket, med nya hårddisken och DVD-r skivorna.

Har varit och hämtat paket nu. Ska byta hårddisk – håll tummarna.
17.20 

2007-maj-02
Onsdag
Ni som inte är så vansinnigt intresserade av ormar och andra kräldjur kanske snart kan se en ljusning. I takt med att det gröna växer och parningsperioden tar slut så blir ormar, ödlor och grodor svårare att hitta.

Skulle det nu vara så att jag fortsättningsvis kommer att lägga mycket tid på naturfotograferingen så kanske jag lägger dessa bilder på en s.k. naturblogg och så får den här bloggen bli den vanliga bloggen, igen, så att säga.

Visste ni förresten att vattenödlor bara lever i vattnet när det parar sig och lägger rom. Därefter sker en hormonell omställning som tvingar upp dem på land, igen, annars drunknar de.
Hela sommaren lever ödlorna bland multna löv, under stenar och i relativt lätt fuktigt jord.

Sedan kan jag avslöja att det finns inga vattensnokar i Sverige. De kallas bara så för att de ofta ses i och vid vatten. De lever ju på grodor, paddor och fisk. Och riktigt varma somrar kan man se dem ligga i svalkan på en grund sjöbotten eller i en bäck.

Efter att snokhonan blivit befruktad tar det ett par månader så ska hon lägga ägg. Då ska det letas upp en bra kompost, helst en gödselstack vilket ju numer är mer och mer sällsynt. Så då blir det komposthögar. Hon lägger äggen och sedan drar hon.

Huggormen bär äggen inne i sin kloak och ”föder” dem på så sätt att samtidigt som hon lägger äggen kläcks de. Icke heller hon bryr sig i sina små, de får klara sig på egen hand direkt. Och dessa små huggormsbebisar har inte alls starkare gift – helt fel.

Nu är ni väl ruggigt nyfikna på dagens ormskörd, eller?

Först kollade jag upp snokhona2 och jodå hon fanns där och den lille envetne kavaljeren.


Sedan hittade jag den här snyggingen.


Kollade upp snokona2 igen och den lille hannen ger sig inte. Men nu släpper hon inte till – skulle tro att hon redan är befruktad.


Hittade ytterligare en snok – börjar få svårt att hålla reda på dem. Om en anstränger sig går det att känna igen dem. Ingen orm har exakt samma teckning på de gula fläckarna t.ex. Och huggormar har också olika teckningar uppe på huvudet.

Men det arbetet har jag inte ännu beslutat mig för.

Snokhona2 är ”lätt” att känna igen hon har ”ärr” uppe på huvudet.

Pilarna pekar på dessa ”ärr”.

Och sedan hittade jag en som jag letat efter länge nu. Den helsvarta snokhonan.


Jag roade mig en stund med att försöka dokumentera kärret mer i detalj.

Beställde en större intern sekundär hårddisk 250 GB och så 10st DVD-r skivor av bättre kvalitet. Vi har ju fört över våra super8-filmer till DVD och de där nu köpta DVD-skivorna ska jag bl.a. använda till att skapa ett antal säkerhetskopior.

På eftermiddagen, kvällen var det dags att leda F&S BAS-jympa. Det var näst sista gången.
21.00
kommentarer  
Hej Nisse!

Väldigt fint inlägg. Skulle du inte vilja lägga upp dina bilder på ormar med tillhörande text inne på http://svensknatur.ifokus.se där jag är sajtvärd?
Det är jag som är "Vargen" :)
Hälsningar
Carl

- Carl Stridsberg e-post  hemsida 
- 2007-maj-03 05.57

Carl:
Tackar för erbjudandet - ska överväga detta.

- Nisse
- 2007-maj-03 14.30


2007-maj-01
Tisdag – 1 maj.
Idag gav jag mig ut lite tidigare på min naturrunda. Ville kolla om andra ormindivider var framme när solen låg i en annan vinkel. Det gjorde det. Först hittade jag snokhona[2]


Sedan hittade jag då till slut en huggorm på ”vanliga stället”. Troligtvis en hona, med tanke på storleken.


Vandrade bort en bit och fick syn på en snokhona som var på väg någonstans men hejdade sig när jag kom.


Jag går tillbaka för att kolla upp snokhona2 igen. Då klantar jag mig och skrämmer bort henne. Men hon kommer tillbaka i en farlig fart nästan rakt mot mig och försvinner ned bland stenar till vänster om mina fötter. Jag vet inte vad det var som skrämde henne men efter henne kommer en liten snokhanne farande – antagligen samme ihärdige uppvaktare som tidigare.
Här försvinner hon:


och här kommer hon:


och här kommer den lille hannen:


Några meter därifrån träffar jag på en ny snokhona, troligtvis, en mindre en.


Vandrade ut i kärret för att se om jag kunde hitta den lilla bruna Huggormen från igår. Hittade den inte men däremot såg jag den här unge snokhannen på väg någonstans…


Kanske var han på väg till den här puddingen som ligger och smälter maten. Även detta en snokhona som jag inte tidigare sett, noterar att hon har rätt så svaga fläckar.

Hon är kraftigt tjock över magen. Det ligger nog en padda eller en stor groda där inne.

Tog en paus eller vad man nu kallar det när man hjälper någon att måla hus. Orkade inte så mycket målande. Det frestar på fel muskler i min inte helt återställda kropp.

Tog en tur till kärret även på eftermiddagen.

Hittade ytterligare en snok som jag inte sett tidigare. Här lyckades jag föra sådant väsen så den här skrämde jag bort.


Snokhona2 hade intagit sin vanliga plats.

Satte mig en stund vid en av de öppna pölarna vid kärret och studerade vattenlivet. Ett par vattenlöpare kalasar på en insekt.


Kände mig ganska trött så jag drog mig hemåt. Tänkte på att jag kanske skulle göra en liten karta över kärret och pricka in var jag hittar alla ormar.
21.11 

Valborgsmässobrasan vid Ursand

De tände elden lite väl tidigt – tycker jag.

Det var en något lätt överförfriskad karl som lekte frisksportare och tog sig ett dopp. Här värmer han sig vid brasan.


Efter brastittandet gick vi in i Ursandstugan och köpte oss lite kvällsmat. Personalen var väldans upptagen och många fick vänta länge på maten och all mat på menyn gick inte att välja. Det var ju premiär för personalen.
Av en tillfällig trevlighet fick vi sällskap av Karin&Anders.
21.10 

arkiv
2007-12 | 2007-11 | 2007-10 | 2007-9 | 2007-8 | 2007-7 | 2007-6 | 2007-5 | 2007-4 | 2007-3 | 2007-2 | 2007-1
2006-12 | 2006-11 | 2006-10 | 2006-9 | 2006-8 | 2006-7 | 2006-6 | 2006-5 | 2006-4 | 2006-3 | 2006-2 | 2006-1
2005-12 | 2005-11 | 2005-10 | 2005-9 | 2005-8 | 2005-7 | 2005-6